Showing posts with label India. Show all posts
Showing posts with label India. Show all posts

Movie Review | Etharkkum Thunindhavan (2022)

Saturday, 11 June 2022


Director : Pandiraj
Writer : Pandiraj
Cast : Suriya, Priyanka Arul Mohan, Vinay Rai
Production Company : Sun Pictures
Distributor : Red Giant Movies, Netflix
Genre : Action / Thriller
Running Time : 150 minutes
Release Date : 10 March 2022
Trailer :


Diinspirasikan dari kes jenayah gangguan seksual di Pollachi tahun 2019, Etharkkum Thunindhavan (Daredevil) mengangkat watak peguam jenayah Kannabiran (Suriya) yang cuba membantu ramai gadis dan keluarga mereka di kawasan perkampungan tersebut.
 
Tradisi sejak zaman dahulu, mereka percaya bahawa dewa Shiva dan dewi Shakti berasal dari kedua-dua kampung tersebut lantas berkahwin dan penyatuan mereka diraikan dengan meriah. Sama juga dengan mana-mana pasangan dari kampung Thennadu ataupun Vadanaadu yang berkahwin akan diraikan dengan meriah sampai lah tragedi berlaku bila ada perempuan dan lelaki dari kedua-dua kampung bunuh diri. Sejak dari itu, kedua-dua kampung saling bermusuhan. 


Kannabiran yang berasal dari kampung Thennadu pula jatuh cinta dengan Aadhini (Priyanka Arul Mohan) yang membesar di kampung Vadanaadu. Sementara Kannabiran cari jalan untuk berkahwin dengan idea licik dia, kawan Aadhini, Yazhnila pula dibawa ke farm house untuk tidur dengan lelaki asing. Permintaan tu dibuat oleh teman lelaki dia tapi Yazhnila berjaya lari dari tempat tersebut dan minta bantuan Kannabiran supaya tidak dibunuh dengan kejam seperti gadis-gadis yang lain. 


Teman lelaki Yazhnila merupakan orang suruhan kepada Inbasekharan (Vinay Rai) yang kejam dan sentiasa dipengaruhi oleh dadah. Modus operandi dia adalah dengan perdayakan mana-mana gadis sebagai teman lelaki kemudian bawa ke farm house dan rakam aktivti mereka. Mana-mana yang enggan dengan arahan tersebut akan dibunuh dengan kejam. 

Movie Etharkkum Thunindhavan adalah movie Tamil kedua yang I layan menggunakan pelakon yang sama sebagai antagonis dan jarak untuk kedua-dua movie tu pun tak jauh sangat. Sayang betul muka segak tapi jadi watak jahat je. Kalau Bollywood ada Sonu Sood, Tamil pula ada Vinay Rai. 


Berbalik kepada plot naskhah action thriller yang bertemakan gangguan seksual di mana gadis di kampung tersebut diganggu atau dibunuh kerana perbuatan jahat lelaki, movie Etharkkum Thunindhavan membawa mesej masyarakat yang berat. Boleh kata movie ET ni sama dengan movie Jai Ho (2014) yang mengajar tentang kebaikan kepada 3 orang tapi paparkan masala entertainment dengan beberapa loopholes di mana plot mengikut imaginasi penulis. It works only for that character and for that movie only macam babak mak Kannibaran dapat panggilan telefon bagitahu anak dia tengah bunuh orang sedangkan pemanggil tu tak ada di tempat kejadian. 

"Why do you need to be ashamed when none of it is your mistake?" – Kannibaran


Pengarah Pandiraj masukkan elemen komedi dalam movie Etharkkum Thunindhavan tapi tak semua babak tu menjadi. Yang kelakar pun dekat majlis kahwin Kannibaran dengan Aadhini. Sama juga dengan thriller bila terganggu dengan cara pemikiran Kannibaran dan flow movie. 

Lakonan Suriya sebagai Kannibaran meyakinkan dari awal hingga ke hujung movie bila watak dia mengalami perubahan karakter. Dari seorang yang penyayang berubah kepada kejam dengan bunuh semua anak suruhan Inba. Tapi kalau penulis kembangkan lebih lagi dengan ilmu perundangan supaya nampak dia peguam yang berkaliber dan bukanlah hanya untuk nampak sebagai watak yang gah dalam persalinan jubah hitam. Priyanka Arul Mohan pula selesa dengan flower pot role. 


Bab sinematografi dalam movie ni dipaparkan dengan cantik dan menarik oleh R. Rathnavelu bila kawasan perkampungan ada tanaman padi dan sungai juga senibina tradisional yang memaparkan budaya dan seni masyarakat di sana. Babak aksi yang menggunakan choreography stunts juga unik dan menarik. Kalau genre masala tak boleh komen banyak sangat lah dekat terbang melayang dan debu beterbangan tu. Bab music album tak boleh nak komen apa sebab layan movie ni dalam Bahasa Hindi. Bila lagu dia akan berubah kepada Tamil dan I akan skip. Sorry not sorry. 

1. Team Production +0.5, 2. Visual +1, 3. Audio +0.6, 4. Storyline +0.4, 5. Casting +0.5, 6. Genre +0.3, 7. Themes +0.7, 8. Editing +0.5, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +0.3 = 5.8/10

Movie Review | Radhe Shyam (2022)


Director : Radha Krishna Kumar
Writer : Radha Krishna Kumar
Cast : Prabhas, Pooja Hegde, Krishnam Raju, Sathyaraj, Jagapathi Babu, Sachin Khedekar, Priyadarshi, Murali Sharma, Kunaal Roy Kapur, Riddhi Kumar, Sathyan, Jayaram, Beena Banerjee
Production Company : UV Creations, T-Series Films
Distributor : AA Films (Hindi), Red Giant Movies (Tamil), RD Illuminations (Malayalam)
Genre : Romantic / Drama
Running Time : 138 minutes
Release Date : 11 March 2022
Trailer :


Berlatarkan era 70-an, filem Radhe Shyam mengisahkan tentang Vikramaditya (Prabha) yang terkenal dengan tilikannya. Dia mempunyai kebolehan membaca takdir seseorang melalui garis tapak tangan dan ramalannya tidak pernah salah. Walaupun hidup dengan kekayaan dan kemasyhuran, Aditya tidak mempunyai garis cinta pada tapak tangan sekaligus membuatkan dia seorang yang tidak percaya pada cinta dan cuma mengamalkan flirtationship. Lebih sama macam bercinta tapi tiada komitmen. 

Pertemuan Aditya dengan Prerana (Pooja Hedge) mengubah perspektif hidup gadis tersebut tapi dia tetap tak boleh ubah kenyataan yang dia bakal mati kerana tumor otak. Aditya bagitahu Prerana akan hidup lama dengan dua orang anak comel. 


Pak cik Prerana (Sachin Khedekar) sakit hati dengan kata-kata Aditya kerana seolah mempermainkan hati anak perempuan yang dijaga sejak kecil. Kematian bukan perkara main-main dan sains adalah fakta. Aditya juga bertegas bahawa ramalan dia tepat dan fakta yang belum disanggah oleh mana-mana pihak. 

Jalan cerita Radhe Shyam ada tema yang unik bila ramalan bertemu dengan fakta sains, yang mana manusia akan berpegang dalam kehidupan mereka. Tapi sebelum nak sampai dekat percanggahan atau pertemuan tu pengarah dan penulis, Radha Krishna Kumar ambil masa yang lama dengan backstory tentang Aditya. Mungkin watak Aditya digunakan sebagai fan service kepada peminat Prabha tapi kebanyakan peminat dia lebih suka genre action bukan romance drama. 


Introduction scene untuk watak Prerana memukau dengan aksi thrill dia dalam keretapi. Pooja Hedge memang cantik ditambah pula dengan visual yang sepenuhnya menggunakan VFX, makin bertambah cantik sesetengah babak. Wardrobe untuk watak Prerana pun mengikut suasana pada era tersebut, sama juga dengan hairstyle dan makeup. 

Tapi ada masanya penggunaan VFX agak keterlaluan sampai mencacatkan visual yang terlihat seperti dalam studio. Tak hairan lah kenapa bajet Radhe Shyam mencecah Rs300 crore tapi sayang lah sebab audience bukan terhibur dengan visual semata. Ada lagi faktor lain yang perlu diambil kira. Mungkin Prabha suka berlakon dalam movie yang heavy dengan VFX sebab Saaho (2019) pun ada masalah yang sama. Fokus pada visual saja dan bukan pada jalan cerita. 


Tertarik nak tengok movie Radhe Shyam ni gara-gara lagu Jaan Hai Meri sebab lirik dia sweet dengan suara Armaan Malik. MV untuk lagu tu pun comel sebab watak Vikram dengan watak Prerana memang ditakdirkan untuk berjumpa. Slogan pula ‘Witness love changes destiny’ so curious lah nak tahu macam mana dua watak ni berjumpa sebab zaman 70-an mana ada smartphone lagi. Lagu Soch Liya pun best. 



Selain kelemahan jalan cerita yang mengangkat cinta mengatasi segalanya, durasi naskhah ni juga agak panjang dengan pace yang perlahan. Scene Aditya bertarung di atas kapal kerana tsunami tu antara scene yang perlu dipendekkan ataupun dibuang terus. Mungkin lebih menarik kalau penulis perbanyakkan lagi episod sains dan ramalan sebab pengarah kata dia dapat inspirasi dari kisah benar bila keretapi hilang secara misteri di Eropah boleh muncul di Mexico. Baik misteri mahupun sains, kedua-duanya tak wujud dalam naskhah ni. 


Nak sembang sains banyak sangat pun penulis tak mampu gamaknya sebab ada scene Aditya kena langar dengan bas, hilang banyak darah pun boleh berjalan sendiri pergi hospital. Agak kelakar dekat scene ni sebab team production dah bazirkan duit yang banyak dekat VFX tapi tak mampu dapatkan warna darah yang tepat dan pekat untuk watak Aditya. Overall, Radhe Shyam quite nonsense. 

1. Team Production +0.4, 2. Visual +0.6, 3. Audio +0.7, 4. Storyline +0.2, 5. Casting +0.4, 6. Genre +0.2, 7. Themes +0.7, 8. Editing +0.5, 9. Social Message +0.3, 10. Personal Thought +0 = 4/10

Movie Review | RRR – Rise, Roar, Revolt (2022)

Saturday, 21 May 2022


Director : S. S. Rajamouli
Writer : V. Vijayendra Prasad
Cast : N. T. Rama Rao Jr., Ram Charan, Ajay Devgn, Alia Bhatt, Shriya Saran, Samuthirakani, Ray Stevenson, Alison Doody, Olivia Morris
Production Company : DVV Entertainment
Distributor : Pen Studios (North India), Lyca Productions (Tamil Nadu), KVN Productions (Karnataka), HR Pictures (Kerala), Netflix
Genre : Action / Drama
Running Time : 182 minutes
Release Date : 25 March 2022
Trailer :


Kisah fiksyen yang berlatarkan zaman penjajahan British di India pada tahun 1920 di mana dua orang ketua puak mempunyai misi dan strategi tersendiri untuk tumpaskan Gabenor Scott Buxton (Ray Stevenson) yang kejam. 

Komaram Bheem (N. T. Rama Rao Jr.,) menyamar sebagai Akhtar untuk menyelamatkan Malli, kanak-kanak yang diculik oleh Gabenor Scott kerana bakatnya yang mahir melukis inai dengan cantik. Kedatangannya memang sudah dijangka oleh pegawai khas Edward (Edward Sonnenblick) jadi Catherine Buxton (Alison Doody) tawarkan pangkat Special Force kepada mana-mana pegawai polis yang berjaya tangkap Bheem hidup-hidup. 


Tawaran ni tak selalu datang dan tak mudah untuk dapat walaupun tonjolkan prestasi cemerlang kerana Gabenor hanya akan naikkan pangkat orang British sahaja. Sebab tu Alluri Sitarama Raju (Ram Charan) sahut cabaran tersebut. Dalam dia mencari Bheem, dia berjumpa dengan Akhtar semasa menyelamatkan seorang budak yang hampir mati dalam kebakaran. Dari situ mereka menjadi kawan karib sampai lah Raju dapat tahu siapa sebenarnya Akhtar. 

Sebagaimana Rajamouli berjaya cipta naratif pemimpin yang bijak dan perkasa untuk Prabha dalam Bahubaali (2015), begitu juga dengan Ram Charan dan NTR Junior. Karakter mereka berdua jauh berbeza bila Raju digambarkan sebagai api bila karakter dia tegas dengan prinsip yang dipegang manakala Bheem lebih bersifat seperti air yang tenang dan jernih. 


Walaupun kisah RRR adalah fiksyen namun watak yang ditonjolkan diambil dari watak pejuang kemerdekaan yang sebenar. Rajamouli menggunakan imaginasi bagaimana jika kedua tokoh besar ini berjumpa di zaman yang sama dan di tempat yang sama dengan misi yang sama. 

Dari penghujung tahun 2018 lagi dah tahu mengenai pembikinan movie RRR ni bila pengarah Rajamouli mencari pelakon wanita dan pelakon sampingan dari Bollywood. Kecoh bila ramai dapat tahu Karan Johar promote Alia Bhatt untuk watak Sita. Walaupun screentime sedikit tapi watak Sita agak penting dan pengarah Rajamouli terkenal dengan franchise Bahubali. Muncul sekejap dalam movie pun boleh tarik perhatian banyak pihak. 


Memandangkan filem RRR adalah filem bergenre aksi drama jadi tak lah fokus sangat dengan penceritaan sebab banyak je babak yang defy logic. Sains tak wujud dalam naskhah ni dan tak perlu pun asalkan impak dia kuat menerusi spektrum visual. Tak hairan lah kalau Rajamouli habiskan bajet sebanyak Rs500 crore untuk RRR sebab banyak babak bergantung sepenuhnya dengan khidmat CGI. Ada masanya CGI nampak lemah tapi kebanyakan masanya nampak cantik terutama babak Bheem dengan Raju berlawan di istana. Sepanjang masa tu kagum dengan kreativiti team production. RRR selayaknya ditayangkan di panggung wayang ataupun ditonton menggunakan kualiti 4K HD. 


Menariknya untuk RRR, Ram Charan dengan NTR Junior dub suara dalam Hindi untuk ditayangkan kepada penonton belah India Utara. Sebab tu bila tengok RRR Hindi di Netflix, feels tu sampai sebab audio sama dengan pergerakan mulut. Kedua-dua pelakon pandai guna tona suara yang sesuai dengan emosi dalam babak tertentu. 


Salah satu kekuatan RR juga pada karya M. M. Keeravani yang berjaya hasilkan lagu menarik dengan koreografi tarian menerusi lagu Naacho Naacho. Masa lagu Nacho Nacho keluar memang ramai selebriti yang buat dance challenge dekat social media sampai trending. Tapi satu lagu je lah yang digunakan untuk marketing sebab lagu yang lain lebih terarah pada penceritaan bila liriknya menjelaskan lagi situasi dalam babak tersebut macam lagu Dosti ataupun Raamam Raaghavam. 



RRR muncul sebagai naskhah yang mengangkat sejarah, hiburan dan juga action stunt yang diceritakan dengan baik dan mempunyai unsur juga elemen saspen, thrill dan drama yang sesuai dan cukup rencahnya. RRR agak panjang durasinya tapi tempoh masa tersebut perlu untuk perkembangan watak dan latar belakang kedua-dua watak utama. Tak hairan lah RRR berjaya kutip pulangan tinggi sepanjang tahun 2022 untuk filem komersial. 

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +0.6, 4. Storyline +1, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +0.6, 8. Editing +0.6, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +0.7 = 8.5/10

Movie Review | Hey Sinamika (2022)

Thursday, 21 April 2022


Director : Brinda
Writer : Madhan Karky
Cast : Dulquer Salmaan, Aditi Rao Hydari, Kajal Aggarwal
Production Companies : Jio Studios, Global One Studios, Viacom18 Studios
Distributor : Netflix, Jio Cinema
Genre : Romantic Comedy
Running Time : 148 minutes
Release Date : 3 March 2022
Trailer :


Hey Sinamika! bermula dengan kisah cinta antara Yaazhan (Dulquer Salmaan) dengan Mouna (Aditi Rao Hydari) yang bertemu dia sebuah café ketika rebut. Dengan mudah mereka berdua jatuh cinta dan buat keputusan untuk berkahwin. Dua tahun kemudian Mouna menyesal dengan keputusan tersebut sebab suami dia mulut bertih dan suka paksa dia makan. 

Level paksa tu agak melampau lah sebab Mouna tengah mandi pun dia ketuk pintu suruh rasa kek hasil resipi baru yang dia belajar. Bab bercakap pun penat Mouna nak layan sebab tak boleh stop sampai dia rasa nak bunuh diri sebab penat dengar Yaazhan bercakap. 


Bila dapat tawaran kerja untuk projek di Pondicherry, Mouna merayu supaya dia dihantar ke sana sebab dia nak me-time dan lari dari suami dia. Malangnya Yaazhan buat kejutan dengan pindah bersama Mouna sebab Yaazhan bukan ada kerja pun dekat Chennai. Lagipun dia risau kalau Mouna tak cukup makan. 

Tertekan dengan kejutan tersebut, Mouna upah Dr Malarvizhi (Kajal Aggarwal) goda Yaazhan supaya dia ada alasan kukuh untuk bercerai. Bukan perkara sukar pun untuk buat kerja licik sebegitu sebab Dr. Malarvizhi dah biasa rosakkan rumahtangga orang. Tapi berjaya ke plan mereka berdua? Kena tengok lah movie ni dekat Netflix. 


Movie debut arahan koreografer terkenal yang pernah menang National Award ni merupakan remake kepada movie Argentinian, Un Novio Para Mi Mujer (2008) dan juga Korea Selatan, All About My Wife (2012). I tak pernah tengok dua movie sebelum tu jadi taka da perbandingan dekat review ni. But I just want to point out, Brinda ada dua movie untuk jadi rujukan namun masih gagal untuk hasilkan yang terbaik. Terbaik maksud I, stay true to it's genre lah. 


Tak ada masalah dengan penceritaan romantik komedi antara Yaazhan dan Mouna pada first half movie tapi bila masuk second half dah mula nampak draggy dan jalan cerita yang longgar. Peralihan dari rom-com kepada drama pun nampak tak realistik bila Mouna tiba-tiba cemburu buta sedangkan dia perlukan me-time. 2 tahun terpenjara tapi Brinda tak tunjukkan pun kebebasan yang nak digapai Mouna tu. 

I tak suka bila director tunjuk yang watak Mouna sebagai keanak-anakan bila dia nak cemburu buta dan tertekan lepas hidup dengan Yaazhan. Yaazhan cuma bercakap tak henti tapi tak pernah dengar pendapat Mouna untuk subjek yang dia bincangkan apatah lagi ambil tahu dan peduli tentang Mouna. Dia agak clingy setiap masa nak kacau Mouna walaupun tengah drive dan di pejabat. Kacau privasi Mouna, kacau waktu tidur isteri dia. Walaupun dah berkahwin, tetap kena ada personal space juga. 


Sinematografi movie Hey Sinamika! agak bercampur-baur dengan latar indah di bandar Pondicherry dan Chennai tapi tiba-tiba pengarah masukkan latar masyarakat luar bandar entah untuk apa. Music album hasil gubahan Govind Vasantha hanya mempunyai 4 buah lagu tapi gap antara sebuah lagu dengan lagu seterusnya tak teratur langsung. Tiba-tiba sahaja muncul dengan lirik sembang pasal terrorism???? Lagu romantik antara tiga watak utama pun tak berjaya menaikkan impak pada penceritaan mahupun screenplay. 

Boleh kata kebanyakan masanya Kajal nampak canggung dan seolah terpaksa masuk ke dalam kisah Mouna dan Yaazhan. Memang la dia diupah Mouna tapi tak lakonan dia nampak kaku walhal watak doktor dengan Yaazhan digambarkan seolah serasi bersama dalam kebanyakan perkara sampai Yaazhan terlupa dia ada isteri di rumah. 


I tengok movie ni sebab dah lama tak tengok Aditi Rao Hydari berlakon watak utama so I’m quite happy lah bila Brinda bagi watak yang sesuai dengan karakter sebenar Aditi. Wardrobe dia pun cantik dan trendy tapi tak sesuai dengan kerjaya dia sebagai paleotempestologist yang kaji tentang angin di tapak pembinaan. Dia masuk site kemain pakai heels siap makeup bagai. Bukan nak kata kena sememeh tapi biar lah kena dengan tempatnya. 

Walaupun banyak I tak puas hati tapi I tetap suka dengan apa yang Aditi perform dalam movie Hey Sinamika. Tak berselera tengok Dulquer tapi bila sharing screen dengan Aditi nampak lah chemistry yang ditonjolkan menyerlah sampai terlupa diorang cuma berlakon sebagai pasangan suami isteri. Apart from that I need to give credit to team production sebab bawa mesej social tentang gender bias dan breaking stereotype melalui watak Yaazhan. Movie kedua yang bawa mesej sosial yang sama lepas movie Ki & Ka (2016). 

1. Team Production +0.5, 2. Visual +0.5, 3. Audio +0.4, 4. Storyline +0.4, 5. Casting +0.5, 6. Genre +0.5, 7. Themes +0.4, 8. Editing +0.6, 9. Social Message +0.3, 10. Personal Thought +0.2 = 4.3/10

Movie Review | Kurup (2021)

Saturday, 8 January 2022

Director : Srinath Rajendran

Writer : K. S. Aravind, Jithin K. Jose, Daniel Sayooj Nair

Cast : Dulquer Salmaan, Indrajith Sukumaran, Sobhita Dhulipala, Shine Tom Chacko, Sunny Wayne, Bharath Srinivasan, Shivajith, Surabhi Lakshmi, Vijayaraghavan, Tovino Thomas

Production Company : Wayfarer Films, M Star Entertainments

Distributor : Dream Warrior Pictures (Tamil), Aditi Enterprises, (Telugu and Kannada), UFO Moviez (Hindi), Netflix

Genre : Crime / Thriller 

Running Time : 155 minutes

Release Date : 12 November 2021

Trailer :


Berlatarkan bandar kecil Cheriyanad, Alappuzha pada tahun 1946 di mana Gopalakrishna Kurup (Dulquer Salmaan) dipaksa untuk masuk Tentera Udara kerana perangainya yang nakal. Di sana dia berjumpa dengan Peter (Sunny Wayne) yang juga senasib bila dipaksa masuk oleh keluarga. Mereka berdua selalu didenda kerana sukar untuk patuh dengan arahan dan peraturan di kem tentera. Gopi dan Peter juga mudah rapat sebab mempunyai minat yang sama, bermain muzik dan pandai menyanyi. 

Tak lama kemudian mereka berdua dipindahkan ke Bombay. Bandar baru, persekitaran baru dan juga hala tuju yang baru. Di sana Peter perasan Gopi selalu berdiam diri dan termenung kemudiannya sering jatuh sakit. Tanpa disangka Gopi akhirnya bunuh diri. Peter kuatkan diri untuk sampaikan berita buruk ni kepada kekasih Gopi, Sharadamma (Sobhita) yang bekerja sebagai kerani. 

Belum sempat Sharadamma dapat terima berita ni, dia berjumpa pula dengan Sudhakara Kurup. Muka saling tak tumpah dengan Gopi. Rupanya, Gopi buat plan untuk matikan Gopi dan hidup dengan watak baru kemudiannya berpindah ke Persia. Di sana kehidupan mereka jauh lebih baik dan berharta. Sekali lagi Gopi berdiam diri dan ambil keputusan untuk pulang ke India seorang diri. Gopi minta Sharadamma percaya dengan tindakan dia sebab dia tak akan abaikan tanggungjawab sebagai suami dan ayah. 

Movie Kurup arahan Srinath Rajendran ni mengangkat kisah sebenar penjenayah Sudhakara Kurup yang hangat diperkatakan sekitar tahun 1970-an hingga 1980-an. Kenapa dia sering tukar identiti dia, kena tengok dekat Netflix lah. Tengok sendiri modus operandi dan jenayah yang dilakukan oleh Kurup sampai Inspektor Krishnadas (Indrajith Sukumaran) catit dalam jurnal sebagai kes terbesar dia pernah kendalikan sepanjang berkhidmat. 

Sejak KGF dengan Baahubali dapat pulangan tinggi di box office Bollywood, movie dari industri filem India Selatan akan terbitkan movie khas dalam Bahasa Hindi. Even dekat Netflix akan tayang dalam 3 bahasa – Tamil, Telugu dan Hindi. I lah yang beruntung sebab boleh layan dalam Bahasa Hindi. Kalau movie bajet besar, ada la lagu dalam Hindi jugak. Movie Kurup ni tak banyak lagu sangat tapi music score dari Sushin Shyammembantu menghidupkan penceritaan kecuali pada babak peralihan masa sekarang dengan flashback. 


Bab lakonan memang tak perlu dipertikaikan pun sebab Dulquer Salman antara salah seorang pelakon top dalam industry Tamil sebab tu syok nak layan. Dia banyak berlakon guna facial reaction dia. Bila kita rasa dia akan ditangkap, watak Kurup ni akan buat smirk walaupun kita tak boleh agak apa tindakan dia tapi bagi assurance yang dia akan terlepas. Bahaya kalau pengarah buat franchise movie untuk Kurup sebab takut terjatuh suka pula dengan watak penjenayah ni. Watak Kurup juga ada signature pose yang dia selalu buat setiap kali dia stuck. 

Sinematografi dari Nimish Ravi dipaparkan dengan cemerlang bila suasana retro dihasilkan melalui props, wardrobe, gaya mahupun interior beberapa lokasi yang terdapat dalam movie Kurup. Tertarik juga dengan poster movie Kurup bila dihasilkan mengikut template 70-an dengan tona warna yang menarik. 

Walaupun movie Kurup diceritakan dengan olahan dan skrip yang menarik tapi tak banyak kisah sebenar dimasukkan macam watak sebenar Kurup agak boros berbelanja dengan belanja kawan-kawan di kampung dan saudara-mara dia sebab tu dalam movie boleh nampak kenapa ramai saudara Kurup cover line baek punya bila polis tanya. 

Kurup in real life

Rumah kedua Kurup yang tak sempat dibina akibat boros berbelanja

Sama juga bila Kurup mula buat pemalsuan polisi insurans menggunakan nama dia. Dalam movie ditunjukkan sebabnya tapi kalau ikutkan kisah sebenar, Kurup terdesak ke arah tu bila Persia dilanda kegawatan ekonomi pada tahun 1980. 

Boleh faham kenapa ramai yang marah dengan team production masa trailer keluar sebab ada babak Kurup nafi untuk tuduhan bunuh sebab dia tak pernah keluarkan arahan tu. Hakikatnya, dalam kisah sebenar idea tu datang dari Kurup sendiri. Sebab tu I cakap awal tadi bahaya kalau Kurup ni dijadikan franchise movie sebab boleh menyimpang jauh untuk glorify criminal. 

Anyway, untuk entertainment movie, naskhah Kurup cukup rencah dengan kekuatan lakonan dari Dulquer dan pelakon sampingan. Tahniah kepada team production Kurup sebab naskhah crime thriller ni dapat sambutan hangat baik di pawagam mahupun di Netflix. Recommended!  

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +0.7, 4. Storyline +0.8, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +0.7, 8. Editing +0.7, 9. Social Message +0.4, 10. Personal Thought +0.7 = 8/10

Movie Review | Doctor (2021)

Sunday, 7 November 2021

Director : Nelson Dilipkumar

Writer : Nelson Dilipkumar

Cast : Sivakarthikeyan, Priyanka Arul Mohan, Archana Chandhoke

Production Company : Sivakarthikeyan Productions, KJR Studios

Distributor : KJR Studios, Netflix

Genre : Action / Black Comedy

Running Time : 150 minutes

Release Date : 9 October 2021

Trailer:



Dr. Varun (Sivakarthikeyan) yang bertugas di kem tentera dapat mesej dari tunang dia, Padmini (Priyanka Mohan) supaya berjumpa untuk putuskan pertunangan mereka berdua. Alasannya, Padmini tak tahan dengan layanan seperti robot bila Dr. Varun seorang yang emotionless. Kalau dia perlukan doctor, dia boleh pergi ke klinik tapi dia perlukan seseorang yang romantik dan care dengan dia. 

Tak lama lepas tu keluarga Padmini dapat berita Chinnu (Zaara Vineet) hilang bila dia pulang lebih awal dari sekolah. Bila disiasat, kemungkinan besar Chinnu diculik untuk human trafficking yang bertapak di Goa. Dengan kemahiran dan sifat perikemanusiaan, Varun bantu keluarga Padmini menjejak Chinnu. 


Bukan sesuatu yang mudah untuk guide satu keluarga biasa dalam operasi yang luar biasa. Varun dapat pertolongan dari pembantu di balai polis, Bhagat (Redin Kingsley) yang sentiasa menanti peluang untuk menjadi polis. Juga bantuan dari Kolonel James Anderson (Milind Soman) walaupun kemunculan dia macam Chipsmore. Sepanjang operasi tersebut pelbagai muslihat dan teknik yang digunakan sampai lah mereka berjumpa dengan Terry (Vinay Rai), dealer dalam market human trafficking tersebut. 

Banyak kali nampak tweets pasal movie Doctor ni lalu di timeline sebab best dan mendapat kutipan yang tinggi di box office sebab tu pilih untuk layan. Judging dari poster dan trailer, movie Doctor arahan dan penulisan Nelson ni more to action thriller tapi sebenarnya action dan black comedy. I tak pasti lah kalau I’m the one yang tak terhibur dengan elemen komedi dia ataupun komedi jenis tu adalah selera audience Tamil. Tapi scene Padmini minta Prathap (Yogi Babu) alih position dekat tiang sebab nak tengok Varun tu kelakar. 


As for trailer pun, pengarah dah letak semua scene penting dekat situ tapi nasib baik lah movie dia banyak lagi scene yang menarik untuk ditonton. Movie Doctor ni patutnya boleh dipendekkan lagi tapi pengarah sengaja letak scene ada seorang lagi tertinggal supaya Sivakarthikeyan boleh buat solo action stunt. Ye lah, dia producer kan, kena lah tinggalkan mark dia dekat dalam movie ni walaupun semua watak dah kena tone down habis terutamanya watak Padmini yang sengaja diolah sebagai seorang yang cantik tapi bodoh. Bukan I yang cakap tau, penulis yang letak dalam dialog dia. Mungkin kelakar untuk sesetengah orang lah kot.


Dah la dia sengaja drag scene Varun lawan Terry dekat basement lepastu dia masukkan pulak scene bazooka. Over tau. Dah elok sinematografi dia cantik sepanjang movie ni tiba-tiba dekat hujung cerita, pengarah letak scene meletup guna vfx tapi lemah. Kan dah cacat kat situ. Buat apa nak tunjuk kelemahan kalau kita boleh focus dekat kekuatan kita, betul tak? Bab sinematografi dari Vijay Kartik Kannan memang memukau dengan penggunaan filter dan grading tone yang cantik. Beberapa shot dari sudut yang kreatif pun menguatkan visual Doctor. 

Lakonan Sivakarthikeyan sebagai seorang yang robotik sebenarnya menghiburkan dan justified sebab dalam bidang dia kalau dia seorang yang beremosi, banyak kerja tak jalan. Macam scene dia argue dengan orang atasan antara nak selamatkan anak Major ataupun terrorist. Sama juga dengan scene Padmini bagitahu tentang pakcik dia yang akan meninggal 12 jam lagi sebab keadaan dia kritikal. Walaupun tak banyak dialog tapi lakonan dia beri impak pada penceritaan.


‘We may think about a million things before performing a surgery. But once the blade touches the body without having second thoughts or wondering whether we’ll succeed or fail, we should keep doing our job like a robot. In a situation like this, emotion is your worst enemy.’ - Dr. Varun

Walaupun I tak berapa suka dengan olahan movie Doctor ni tapi jalan cerita dia segar dan banyak idea unik dan menarik untuk ditonton. Action stunt mungkin bukan sesuatu yang mengagumkan tapi boleh lah nak layan kalau dah memang suka layan movie Tamil. Mungkin Nelson boleh bawa movie ni pergi ke Bollywood. 

1. Team Production +0.7, 2. Visual +0.6, 3. Audio +0.5, 4. Storyline +0.5, 5. Casting +0.6, 6. Genre +0.4, 7. Themes +0.7, 8. Editing +0.5, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +0.2 = 5.7/10

Movie Review | Bucket List (2018)

Saturday, 30 October 2021

Director : Tejas Prabha Vijay, Deoskar

Writer : Tejas Prabha Vijay, Deoskar, Devashree Shivadekar

Cast : Madhuri Dixit, Sumedh Mudgalkar, Sumeet Raghavan, Vandana Gupte, Renuka Shahane, Ritika Shrotri

Production Company : Dark Horse Cinemas, DAR Motion Pictures, Blue Mustang Creations 

Distributor : Dharma Productions, AA Films

Genre : Comedy / Drama

Running Time : 130 minutes

Release Date : 25 May 2018

Trailer :


‘Bucket list is my identity. Without it, my life holds no purpose.’ – Radhika (Ritika Shrotri)

Madhura Sane (Madhuri Dixit Nene) hanya seorang suri rumah biasa tapi mengalami masalah jantung. Disebabkan kemalangan jalan raya, Sai meninggal dunia dan keluarganya bersetuju untuk mendermakan jantung kepada Madhura. Terhutang budi dengan penderma jantungnya, Madhura buat keputusan untuk lunaskan semua impian Sai sebelum hari jadinya yang ke-21. 

Mohan (Sumeet Raghavan) tak ada masalah dengan keputusan Madhura asalkan isteri dia ingat tanggungjawab terhadap keluarga dan mertua. Tak mungkin juga Madhura mampu tunaikan semua impian yang ditulis dalam bucket list tersebut bila ada impian yang merepek seperti digari oleh pihak polis, going viral ataupun bergambar dengan pelakon terkenal, Ranbir Kapoor. 

Movie debut Madhuri Dixit di industri perfileman Marathi ni seakan sama dengan movie English Vinglish (2012) lakonan mendiang SriDevi. Bezanya, skrip movie tersebut lebih kemas dengan mesej sosial yang membuka mata dan bersifat women empowerment. Manakala Bucket List terbitan Dharma Productions ni lebih kepada hiburan yang menggunakan genre komedi supaya alur cerita tampak relevan. 

Sepanjang 130 minit kita cuma nampak keterujaan Madhura untuk lunaskan impian Sai tapi kita tak diceritakan macam mana bucket list Sai ni membantu Madhura sebagai individu ataupun sebagai si ibu. Lagi bertambah pelik bila Madhura bertegas untuk stay di India sedangkan Mohan perlu berpindah ke San Jose selepas naik pangkat. Bukan ke sepatutnya perubahan ni jadi peluang untuk dia hidup dengan nafas baru dengan keluarga kecil dia? 

Kenapa Madhura nak terkesan dengan pendirian Salil Deshpande (Sumedh Mudgalkar) sedangkan watak dia tak cuba nak faham pun situasi Madhura sebagai seorang ibu dan isteri? Dia tahu nak marah je setiap kali muncul. Penulis juga sengaja timbulkan elemen drama dengan wujudkan konflik dalam rumahtangga Madhura dan Mohan beberapa jam sebelum berlepas sedangkan boleh diselesaikan dengan cara baik. Sepatutnya Madhura jadi lebih matang tapi dia pula bersikap keanakan lepas penuhi bucket list milik Sai. Baik penulis tambah momen Madhura dengan mak Sai sampai dia tersentuh kemudiannya karang puisi. 

Patutnya scene dekat Langkawi tu dah boleh tick satu wishlist Sai tapi pengarah sengaja je drag. Dah la movie ni tak lah kelakar mana, panjang pulak tu sampai 130 minit. Fans Madhuri mungkin akan kecewa lah dengan movie ni sebab tak ada pun dance performance dari Madhuri macam dalam movie dia yang lain.  Ingatkan babak dia jumpa Ranbir Kapoor tu diorang nak menari sama-sama sebab chemistry diorang cantik kot masa menari lagu Ghagra dalam movie Yeh Jawaani Hai Deewani (2015). Got excited for nothing tskkkk

Patutnya pengarah kurangkan babak Madhura dengan Mohan ataupun buat watak mereka ada masalah rumahtangga sebab Madhuri nampak canggung dengan Muneet. Lagu romantik tu pun macam tak perlu sebab draggy. Better kalau pengarah letak sebagai promo materials je dan buat Hindi version sebab lagu dia best. By the way saree yang Madhura pakai dekat Langkawi tu kemain panjang, bersih Langkawi dia sapu.


Sayang lah bila debut movie Madhuri tersia dengan skrip yang lemah dan cliché padahal Madhuri boleh buat lebih dari yang pengarah paparkan dari watak Madhura tu. Facepalm bila tengok trailer movie Bucket List ni sebab apa yang menarik dalam full movie semua dah ditayangkan dekat dalam trailer so what’s the point of watching? 

1. Team Production +0.4, 2. Visual +1, 3. Audio +0.8, 4. Storyline +0.4, 5. Casting +0.7, 6. Genre +0.2, 7. Themes +0.4, 8. Editing +0.4, 9. Social Message +0.4, 10. Personal Thought +0 = 4.7/10

Movie Review | Visaranai

Monday, 26 July 2021

 

Director : Vetrimaaran

Writer : Vetrimaaran

Cast : Dinesh, Anandhi, Samuthirakani, Murugadoss, S Rathnasamy, Kishore, Pradheesh Raj

Production Company : Wunderbar Films, Grass Root Film Company

Distributor : Lyca Productions, Netflix

Genre : Crime / Thriller

Running Time : 118 minutes

Release Date : 12 September 2015 (Venice), 5 February 2016 (India)

Trailer :


Filem yang diadaptasi dari kisah benar dan memenangi Amnesty International Italia Award di Venice Film Festival ke-72 ini mengangkat tema kekejaman pihak polis yang berlaku di India. Bermula dari novel Lock Up karya penulisan M. Chandrakumar yang diterbitkan pada tahun 2006 mendapat perhatian kemudiannya diangkat ke layar perak sebagai naskhah crime thriller oleh pengarah Vetrimaaran.

Filem bermula dengan watak Pandi (Dinesh Ravi) mulakan hari dengan rutin kerja seperti biasa di sebuah kedai runcit kecil. Tidak lama kemudian pegawai polis datang dan paksa dia pergi ke balai polis. Kawan-kawan dia, Murugan (Aadukalam Murugadoss), Afzal (Silambarasan Rathnasamy) dan Kumar (Pradheesh Raj) juga mengalami nasib yang sama. Buntu dengan apa yang berlaku, mereka berempat cuba minta bantuan tapi malangnya penduduk di situ berbahasa Telugu. Mereka berempat pula cuma pandai berbahasa Tamil. 

Mereka dibelasah kemudiannya dipaksa mengaku mereka adalah pencuri yang terlibat dalam kes pecah masuk rumah pegawai polis di kawasan tersebut. Pandi bertegas yang mereka berempat tak melakukan kesalahan tersebut. Semakin mereka bertegas tidak bersalah, semakin teruk mereka dipukul sehinggakan luka teruk tanpa sebarang rawatan. 

Bila tengok filem Visaranai (Interrogation) yang diterbitkan oleh Wunderbar Films dan Grass Root Film Company ni boleh nampak betapa takutnya mereka berempat di balai polis tu. Sudah lah merempat di negeri orang, asing dengan bahasa sekeliling, dibelasah pula tanpa kasihan. Masa tengok ni teringat beberapa kes ‘kematian misteri’ yang berlaku di beberapa balai polis. Mungkinkah mereka mengalami nasib yang sama? 

Selain dipaparkan secara realistik, kenyataan yang filem Visaranai ni adalah cerita sebenar apa yang watak Kumar alami sendiri selama 13 hari di lokap pada masa tersebut dah cukup hadirkan pelbagai emosi yang berat dan sarat. Bertambah sedih dan kecewa bila kekejaman polis ni masih lagi berlaku sehingga lah sekarang sedangkan cerita yang dipaparkan ni berlatarkan tahun 2000. 

Dari awal movie sampailah ke hujung, tak ada pun scene yang boleh kita predict apa akan jadi pada keempat watak tersebut. Kita sentiasa dengan pertanyaan boleh ke tak mereka ni selamat? Apa akan jadi kalau mereka mengaku dan follow je apa yang polis nak sebab masing-masing dijanjikan hukuman yang ringan dan verbal deal yang lain untuk pujuk mereka mengaku. 

Mungkin jalan senang adalah dengan mengaku tapi betul ke hidup dalam penjara akan selamat? Maruah mereka berempat macam mana? Masa depan macam mana? Memang terlampau banyak persoalan yang mengganggu tapi dalam masa yang sama sakit tengok penderaan tanpa henti oleh pihak polis. Lakonan Dinesh dan Murugadoss menambahkan lagi rasa rimas pada kemelut konflik dalam filem ni. 

Filem ni tak sesuai ditonton oleh underage sebab penderaan tu terlampau kejam sama ada dibelasah dengan baton, kasut but, pelepah kelapa dan apa sahaja barang yang ada di sekeliling. Nak menangis masa tengok sebab tak ada langsung sifat kemanusiaan. Ada scene bila watak lain meninggal kemudiannya dilangkah, dipijak tanpa empati seolah macam mayat tu tak ada nilai langsung. Walhal scene sebelum tu ada dialog bila pihak polis bagitahu watak tersebut pernah bantu dia dan keluarga. Keji! 

Tak mampu nak bayangkan macam mana kalau penindasan dan ketidakadilan ni jadi depan mata kita. Sama ada nak bertindak seperti watak majikan Pandi ataupun bertindak seperti watak pegawai polis wanita. Dari segi penceritaan, dialog, music score, visual dan beberapa faktor lain menjadi kekuatan filem Visaranai sehingga dinobatkan sebagai Best Feature Film in Tamil di National Film Award ke-63. 

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +1, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +1, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +1 = 10/10

Movie Review | Oru Adaar Love (2019)

Friday, 14 May 2021

Director : Omar Lulu

Writer : Omar Lulu, Sarang Jayaprakash, Lijo Panadan

Cast : Roshan Abdul Rahoof, Noorin Shereef, Priya Prakash Varrier, Siyadh Shajahan, Vaishak Pavanan, Dilruba Aswad Alqamar, Shivaji Guruvayoor, Arun A Kumar, Anjali Nair

Production Company : Ousepachan Movie House

Distributor : Ousepachan Screen Media

Genre : Romance / Comedy

Running Time : 143 minutes

Release Date : 14 February 2019

Trailer :


Masa tahun 2019 ada dua gif yang famous dari movie Malayalam ni sampaikan rasa nak tengok. Lagipun genre mvie ni ringan je, romance comedy yang berlatarkan kehidupan remaja sekolah. Roshan (Roshan Abdul Rahoof) jatuh cinta pandang pertama dengan Priya (Priya Prakash Varrier) sejak hari pertama gadis tersebut berpindah ke Don Bosco, High Secondary School. 

Dengan bantuan dari kawan baik dia, Gadha John (Noorin Shereef), Roshan semakin rapat dengan Priya dan bercinta. Satu hari ketika mabuk di sebuah majlis kahwin, tanpa sengaja Vishakh aka 'Pavanna' (Vaishak Pavanan)terhantar video lucah dalam group Whatsapp sekolah dari handphone kepunyaan Roshan. 

Ekoran dari perbuatan tersebut, Roshan yang dipersalahkan sehingga digantung sekolah selama seminggu oleh Pengetua (Shivaji Guruvayoor). Priya pula tak nak imej dia tercemar dengan perbuatan Roshan lalu ambil keputusan untuk putuskan hubungan mereka berdua. Gadha yang simpati dengan nasib malang Roshan pujuk pakcik dia yang bekerja sebagai Inspektor Polis untuk selamatkan Roshan. 

Bila Pengetua setuju untuk batalkan suspension Roshan, kawan-kawan satu geng dia lega dan berterima kasih dengan Gadha. Francis E. Manavalan (Siyadh Shajahan) cadangkan supaya Gadha berpura-pura bercinta dengan Roshan untuk buat Priya cemburu dan minta maaf kepada Roshan. Tapi Roshan sedar yang dia selesa dengan kehadiran Gadha sebagai teman hidup berbanding Priya yang posesif. Bak kata Arun (Arun A Kumar), ramai lagi orang yang boleh buat kening dan wink macam Priya haha

Jalan cerita Oru Adaar Love ni agak lambat lah nak sampai ke klimaks sebab dipenuhi dengan friendship moments Roshan dengan kawan-kawan dia. Masa babak klimaks tu muncul kita dah tahu dah sebenarnya apa yang akan jadi sebab watak tersebut dah bagi peringatan dah pun cuma tak tahu apa pengakhiran terhadap dua watak utama. For me klimaks tu nampak merepek sebab tiba-tiba je muncul sedangkan diorang berenam je tahu kemana diorang nak pergi. Kalau director tambah scene di mana pergerakan mereka diintip mungkin nampak realistik sikit lah. 

Actually confuse dengan Roshan, dia nak bagi promise ring ataupun engagement ring sebab macam awal je dik non. Sekolah pun tak habis lagi kau dah nak propose dah. Scene dari para guru dan seniors agak draggy dan tak perlu ada pun sebenarnya sebab masing-masing try hard nak buat lawak tapi hambar. Tak semena-mena movie ni jadi panjang tapi flat. 

Visual dari Sinu Sidharth memainkan peranan dengan menonjolkan kegembiraan pada kesemua watak utama. Baik kebahagiaan Roshan dengan Priya sebagai pasangan yang bercinta mahupun sinematografi persembahan seni yang dipaparkan. Ada beberapa scene yang disunting dengan mood dreamy untuk menggambarkan fantasi percintaan Roshan. Music album dari komposer Shaan Rahman kebanyakannya high beat, energetik dan menaikkan mood untuk beberapa scene sesuai dengan kehidupan anak muda.

 

First half movie ni dah syok dah dengan percintaan Priya-Roshan, scene pelajar lelaki cuba mengurat Sana (Dilruba Aswad Alqamar) dan scene lain tapi bila masuk second half dah mula bosan sebab semua plot berubah. Dialog pun tak ada yang puitis ataupun kelakar sebab kebanyakannya conversation biasa je. Tapi ada certain scenes yang vulgar dan misogynist. 

Sebenarnya skrip asal memaparkan jalan cerita yang lain tapi bila klip wink Priya jadi viral, pengarah tukar beberapa scene untuk tambah screentime Priya. Tambah pula masa tu dia dilabel sebagai ‘National Crush’ sekaligus bagi perhatian dan free marketing terhadap movie dengan budget rendah ni. Kebanyakan watak utama juga merupakan pelakon remaja yang baru debut dalam dunia lakonan sebab tu lakonan tak berapa nak okay sangat. Boleh la nak layan secara santai. 

p/s : Muka Priya tu ada iras Mimi Lana. Cantik! 

1. Team Production +0.5, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.4, 5. Casting +0.5, 6. Genre +0.6, 7. Themes +1, 8. Editing +0.5, 9. Social Message +0.5, 10. Personal Thought +0.2 = 6.2/10