My Rant On 67th National Film Awards

This is a bit late tapi lantak lah nama pun nak membebel je untuk National Film Awards tahun ni. For those who don't know at all what is this NFA and what's the fuss is all about, I tell you a bit okay? 


National Film Awards adalah anugerah yang paling besar darjat sebab dianugerahkan oleh Kerajaan India untuk menghargai industri seni yang menyumbang dalam skala besar terhadap pertumbuhan ekonomi negara. Maksud I yang paling besar di antara semua award events yang penggiat seni dapat lah. Kalau ikut ranking anugerah, National Award ni anugerah ke-4 tertinggi darjah kebesaran dia. 

Disebabkan pandemik covid-19, tahun 2020 punya ditangguhkan dan diadakan pada tahun ni so ada beberapa kategori besar akan ada dua pemenang. Semua pemenang ditentukan oleh beberapa orang juri yang dipilih dan dilihat pakar dalam bidang seni. National Award ni juga mengadili seluruh India bukan setakat movie Hindustan atau Tamil semata so competition agak tinggi lah.

Jadi ni semua senarai pemenang untuk National Award yang ke-67 : 

SCREENPLAY

Original Screenplay : Jyeshthoputri

Adapted Screenplay : Gumnaami

Dialogue Writer : The Tashkent Files (Hindi)

Best Cinematography : Jallikkettu (Malayalam)

Best Female Playback Singer : Bardo (Marathi)

Best Male Playback Singer : Kesari, Teri Mitti (Hindi)

Best Supporting Actress : Pallavi Joshi - The Tashkent Files (Hindi)

Best Supporting Actor : Vijay Sethupathi - Super Deluxe, 

Best Actress : Kangana Ranaut (Manikarnika, Panga)

Best Actor : Manoj Bajpayee for Bhonsle and Dhanush for Asuran

Best Direction : Bahattar Hoorain

Best Children Film : Kastoori (Hindi)

Best Film on Environment Conservation : Water Burial

Indira Gandhi Award for Best Debut Film of Director : Helen (Malayalam)

Best Feature Film : Marakkar Arabikadalinte Simham (Malayalam)

MUSIC DIRECTION  

Song : Viswasam (Tamil)

Music Direction : Jyeshthoputro

Make-Up Artist : Helen

Best Production Design : Anandi Gopal

Best Costume Design : Marakkar - Lion of the Arabian Sea (Malayalam) Sujith Sudhakaran & V. Sai

Best Editing : Jersey (Telugu)

Best Audiography : lewduh (Khasi)

Best Choreography : Maharshi (Telugu) Raju Sundaram

FEATURE FILM  

Best Tulu Film : Pingara

Best Paniya Film : Kenjira

Best Mishing Film : Anu Ruwad

Best Khasi Film : Lewduh

Best Haryanvi Film : Chhoriyan Chhoron Se Kam Nahi Hoti

Best Chattisgarhi Film : Bhulan The Maze

Best Telugu Film : Jersey

Best Tamil Film : Asuran

Best Punjabi Film : Rab Da Radio 2

Best Odiya Film : Sala Budhar Badla and Kalira Atita

Best Manipuri Film : Eigi Kona

Best Malayalam Film : Kalla Nottam

Best Marathi Film: Bardo

Best Konkani Film : Kaajro

Best Kannada Film : Akshi

Best Hindi Film : Chhichhore

Best Bengali Film : Gumnaami

Best Assamese Film : Ronuwa- Who Never Surrender

NON FEATURE FILM  

Best Narration  : Wild Karnataka, Sir David Attenborough

Best Editing : Shut Up Sona, Arjun Gourisaria

Best Audiography : Radha (Musical), Allwin Rego and Sanjay Maurya

Best On-Location Sound Recordist : Rahas (Hindi), Saptarshi Sarkar

Best Cinematography : Sonsi, Savita Singh

Best Direction : Knock Knock Knock (English/Bengali), Sudhanshu Saria

Best Film on Family Values : Oru Paathiraa Swapnam Pole (Malayalam)

Best Short Fiction Film: Custody (Hindi/English)

Special Jury Award : Small Scale Societies (English)

Best Animation Film : Radha (Musical)

Best Investigative Film : Jakkal

Best Exploration Film : Wild Karnataka (English)

Best Education Film : Apples and Oranges (English)

Best Film on Social Issues : Holy Rights (Hindi) and Ladli (Hindi)

Best Environment Film : The Stork Saviours (Hindi)

Best Promotional Film : The Shower (Hindi)

Best Art and Culture Film : Shrikshetra-Ru-Sahijata (Odia)

Best Biographical Film : Elephants Do Remember (English)

Best Ethnographic Film : Charan-Atva The Essence of Being a Nomad (Gujarati)

Best Debut Non-Feature Film of a Director : Khisa (Marathi)

Best Non-Feature Film : An Engineered Dream (Hindi)

Yang mana kena highlight kuning tu pemenang dari Hindi region lah. Ikutkan tak banyak pun yang industri Bollywood menang sebab banyak kepada Tamil industry. Tapi I lega sangat sebab Best Actor dengan Actress dapat dekat pelakon Hindi - Manoj Bajpayee dengan Kangana Ranaut. 

Kejayaan besar lah untuk Kangana sebab dah kali ke-4 dah menang National Award. She totally deserves that tambah pula untuk Manikarnika dengan Panga. Absolutely love her performance in those two! Even sebagai pesakit mental dalam Judgementall Hai Kya pun bagus juga tapi watak tu tak sekuat yang dua ni. 

Kalau ada yang baca review Bhonsle, I did mentioned yang I habiskan masa beberapa hari untuk habiskan tapi untuk mutu lakonan memang cemerlang. Hopefully untuk tahun depan Shahid Kapoor boleh menang untuk Jersey. Seriously this guy need to have a National Award in his bag also.

Walaupun I tak tengok movie Super Deluxe tapi masa tengok movie Master boleh nampak macam mana bagus lakonan Vijay Sethupathi. Even berlakon satu movie dengan Vijay dan screentime yang terhad, dia tetap menyerlah sampaikan tertunggu bila scenes dia akan muncul lagi. 

Untuk female supporting actress tu I tak pasti kalau persembahan Pallavi Joshi - The Tashkent Files adalah yang terbaik sebab personally for me tahap sederhana je. Sama juga dengan Best Choreography sebab koreografi dalam movie Maharshi biasa je. Koreografi tarian dalam movie WAR jauh lebih bertenaga dengan pelakon yang memang hebat menari. Best combination ever - Hrithik & Tiger Shroff. Did they just sleep on that? WHY?!

Untuk Best Feature Film yang paling menyedihkan sekali lah sebab movie Chhichhore menang tapi Sushant Singh Rajput dah tak ada. Tak tahu kenapa juri tak pilih 2 movie sebab sedangkan award ni untuk 2 tahun. Tak tahu kenapa juri pilih Chhichhore tapi kalau sebab Sushant, I think that's soooooo unnecessary lah sebab Sushant dah tak ada. Tapi benda dah jadi kan, thanks for the recognition sebab movie ni tenggelam terus walhal cemerlang di box office. I mean, siapa yang tak tengok lagi please do watch this movie. 

I bet that's all for now. Ciao!

3 comments

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di farhannajafri@gmail.com.




[PENAFIAN] www.farhanajafri.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.



Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.



Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.