Happy 6th Debut Anniversary iKON!!!


Finally the special day has arrived! Lama jugak tunggu tarikh ni muncul sebab nak jumpa dengan iKON. Bukan jumpa secara fizikal tapi in virtual je. iKON kan jarang ada content macam idol group lain. SNS pun jarang update tambah pula Bobby lepas kena ban gara-gara announce baby dia akan lahir bulan September ni dan akan berkahwin dengan tunang dia. 

Lepas survival show Kingdom : Legendary War tu ingatkan iKON ada comeback album macam idol group yang lain tapi krik krik je. Dekat SNS official YG pulak tak ada pun apa-apa news untuk iKON, semua untuk Blackpink je. Lagi sakit hati bila cafe YG keluarkan sticker untuk iKON asal boleh je. Dah la ambik gambar dari IG JuNe lepastu buat tone black and white padahal idol group lain guna official poster kot. Kau dah kenapa YG?!!

Tepat jam 12 malam waktu Korea, Yunhyeong, JuNe, Chanwoo dengan DK wish 6th debut anniversary kepada iKONIC di applikasi Weverse meanwhile Jay update dekat Instagram. 


Junhoe weverse update:
It’s 6 years !!!
Woah it’s already 6 yeays...
Aaaaa...aa.....iKON....
is 6 years...!!!!!!!!!!!!!
I am.... 25 years old......!!!!!
Huaaauuauuaauuooo


Yunhyeong: iKON & iKONIC happy 6 years old! Thank you for giving me strenght by my side for 6 years! I’m sorry I think I seem to always only receive from iKONIC. I’ll work hard to give lil strengh to your life!! I love you and see you tomorrow!


Chan : Congratulations for the 6th anniversary iKONIC~~~ I will keep my promise to keep going together for 10 20 years!! I always love you and thankful to you ㅎㅎㅎ Let's see each other soon~~~


DK : I still remember when I meet iKONICs at concerts, fan meetings, fansign events, music show, etc.. We have now reached here bcs of iKONICs' loves. Thank you and I love you all :)
iKON 6th anniversary !!
I hope it becomes a day where iKONICs receive more congratulations and love❤



Jinhwan : It’s been 6 years since we debuted. Time flies but when I look back, we did lot of thing and made lot of memories. We are able to spend it happily thanks to iKONIC who loves and support us. Please continue to take care of us in the future too. iKON 6th anniv❤  Congrats iKONIC ❤ Let's be together for a long time. 


Huaa somehow it's already the 6th anniversary..!
In these 6 years, numerous happy and sad moments, or moments that passed like there's nothing happened are passing by like a revolving lantern. It really feels wonderful in many ways
But I also think that at least we did our best to come here.

In the future, we won't stay in one place and we will become iKON, as well as an individual who grow and think ceaselessly.
Thank you ❤ - Junhoe Instagram

Memandangkan iKON dah keluarkan official statement supaya fans tak bagi hadiah sebaliknya salurkan kepada yang memerlukan di musim pandemik ni, iKONIC kumpul duit dekat acc fanbase kemudian sumbangkan kepada beberapa NGO. Ada juga fanbase yang salurkan kepada pusat perlindungan haiwan sebab Jay dengan Chanwoo suka anjing. 

Ada fanbase yang tempah iklan di beberapa lot bangunan dan area subway tapi ada jugak iklan yang iKONIC menang online vote dekat beberapa platform. Ada yang buat IG ads selama 3 hari untuk celebrate debut anniversary ke6 iKON. Ada yang sewa trak untuk park dekat depan bangunan YG Entertainment tapi sayangnya trak tu sampai jam 6 petang je. Trak tu balik baru iKON datang ke bangunan YG untuk buat vlive. 



Selain ads, iKONIC dekat beberapa negara luar macam Filipina, Indonesia dan Jepun celebrate dekat cafe beramai-ramai. Not sure Malaysia ada ke tak. Gaya macam takde sebab mostly nampak celebrate dekat rumah dengan kek diorang tempah sendiri. 

Sebelum keluar official announcement tu memang ramai iKONIC tertanya-tanya dan tertunggu apa schedule iKON untuk celebrate hari special ni sebab JuNe pergi memancing pagi tu, DK pula pergi melawat anak buah dia. Nak harapkan YG yang update? Memang tak lah....

Nasib baik jam 6 petang nampak Korean iKONIC update video Yunhyeong, DK, Chanwoo sampai dekat bangunan YGE untuk buat vlive. Excited dengan vlive sebab Bobby ada sekali dengan hairstyle baru. He looks so cool, hot and dapper. DK nampak handsome dengan hairstyle blonde dan baju Chanel. JuNe segak dengan blazer. Jinhwan comel as always dengan beret Chanel. Macam pelik tengok Twin Monster dress up macam budak baik padahal terpaling nakal. 


Masa vlive tu Chanwoo bagitahu dia nampak hashtag iKONIC buat sampai masuk Top Tweet, iklan yang iKONIC tempah untuk celebrate 6th debut anniversary ni so dia berterima kasih dengan effort dari fandom yang selalu support iKON sepanjang 6 tahun diorang dalam industry. Sepanjang vlive tu diorang main beberapa game lepastu baca komen then buat surat untuk letak dalam time capsule. 


'I feel like it was just yesterday. Like yesterday where me and Junhoe got called together by Yunhyeong hyung. To the extent I feel like, how has it become 6 years? Because those memories are still very fresh to me, like it was just as yesterday. So I feel like the next 4, 6 years will pass quickly too, I am always grateful to iKONICs and I want to say that we will work hard and be humble in the future too.' - Chanwoo



Tak lama pun vlive diorang sebab line internet YG Entertainment terpaling sedih padahal bangunan megah. Habis vlive, buat penalti lepastu diorang ambil gambar satu group, ambil gambar dengan kek then update selca untuk iKONIC. Kek diorang ada gambar bas yang iKON bawa naik atas stage masa celebrate first debut anniversary dekat Seoul. 


Nasib baik sepanjang iKON tak ada aktiviti lepas Kingdom, Yunhyeong setiap hari update dekat Weverse dan reply several comments. Thanks to Yunhyeong, dapat la selca setiap iKON member dengan filter bear comel.


 


Tak cukup dengan selca bear filter, iKON update dekat Weverse personal selca especially Bobby yang dah lama menghilangkan diri. 


 

Bobby weverse update:
Thank your being with me for 6 years!! I always deeply feel thankful..!! Thank you!!


"iKONIC, thank you once again for the 6th anniversary! Please continue to take good care of us! We'll work hard!" - Chanwoo weverse update





Walaupun celebration 6th debut anniversary iKON tak lah meriah macam idol group lain tapi a special day is a special day. Asalkan iKON happy, I'm happy toooooo! 

Happy bila tengok dekat Instagram bersusun iKON update pada 15 September termasuklah B.I sekali. Dia memang sengaja bagi hint dekat iKONIC yang diorang sentiasa bertujuh. DK update lambat so tak dapat masuk frame sekali. Anyway congrats iKON for 6th debut anniversary, may we always be together just like Chanwoo said, 20 or 30 years together. 

Dari gaya YG Entertainment tak ambik port dengan iKON, one thing for sure iKON tak renew contract dengan label ni tahun depan. Dari gaya iKON wish masa debut anniversary ni boleh nampak diorang akan stay together. Mungkin ikut jejak langkah GOT7, beli semua lagu diorang dari JYP. Plus semua lagu iKON except few songs adalah karya B.I dengan Bobby. Ada juga dari JuNe dan DK so tak ada masalah untuk diorang ambik balik kan? 

iKON adalah self-produce boy group di bawah YG Entertainment so I don't think there should be a problem. Lagipun YG cuma fokus dengan Blackpink, AKMU, Winner dan Treasure. Next year girl group Baby Monster nak debut so it's a great time to leave. I really hope iKON leave YG and join 131 Label. Please let this dream come true, jaebaaaaal~~~

0 comments

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di farhannajafri@gmail.com.




[PENAFIAN] www.farhanajafri.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.



Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.



Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.