Showing posts with label iKON. Show all posts
Showing posts with label iKON. Show all posts

Movie Review | My Chilling Roommate (2022)

Tuesday, 2 August 2022


Director :  
Writer :  
Cast : Kim So Jung (Sowon), Jung Chanwoo (iKON), Lee Yoo Jin, Lee Joong Mun, Kim Ye Ji, Song Young Sook, Park Sang Ho, Joo Soo Kyung
Production Company : IOK Entertainment, CGV, Contact Media
Distributor :  
Genre : Horror / Romantic / Comedy
Running Time : 112 minutes
Release Date : 13 Jun 2022
Trailer :


Masa dapat tahu Chanwoo nak berlakon balik kemain excited sebab dia masuk dalam dunia hiburan sebagai child actor lepastu join debut dengan idol group iKON di bawah YG Entertainment. Drama yang pernah Chanwoo join adalah The Heirs (2013), No Limit (2009), The Slingshot (2009), Boys Over Flowers (2009), dan Cain and Abel (2009). Dia selalu pergi kelas lakonan dan buat uji bakat. Tup tup keluar gambar pegang skrip cine-rama My chilling Roommate. 

Tak banyak yang I dapat cari untuk cine-rama terbitan IOK Entertainment ni malah kenyataan rasmi pun tak bagitahu banyak tentang team production. Tak pasti lah cine-rama ni untuk promote OTT platform baru ataupun IOK saja nak test water. 


Bagi yang belum tahu cine-rama tu format apa, cine-rama adalah gabungan filem dan drama. Filem ditayangkan di pawagam manakala sambungan drama akan ditayangkan di OTT platform ataupun Youtube account. Setakat ni IOK bagitahu drama akan ditayangkan di Youtube account tapi tak pasti ada English subtitles ataupun video berbayar. PR masing-masing tak update. 

Kisah My Chilling Roommate bermula dengan watak Se Ri (Sowon) yang boleh nampak hantu selepas terkejut dengan mayat ibunya yang dijumpai tergantung kaku di dalam lif bangunan syarikat perusahaan milik ayahnya. Fast forward 20 tahun kemudian agaknya, Se Ri bekerja sebagai barista separuh masa di cafรฉ milik kawan baik dia. 


Tak pasti kenapa separuh masa sebab watak dia tak dikembangkan. Nak kata dia busy jadi dukun untuk kelebihan dia tu pun tak juga, nak kata dia ada banyak duit sampai boleh bersenang-lenang tu pun tak juga sebab ayah dia tak tinggalkan harta pun sebab jatuh bankrap sebelum meninggal dunia. Nak kata dia terkesan sebab nampak hantu sampai badan dia lesu pun tak. 

Song Ji Chan (Chanwoo iKON) pula terlibat dalam kemalangan dan tak sedar dia sudah menjadi hantu. Disebabkan cafรฉ Se Ri paling dekat di kawasan tersebut, dia pergi ke sana dan halang roh jahat mengganggu Se Ri. Dek kerana hanya Se Ri saja boleh nampak dan bercakap dengan dia, Ji Chan ikut gadis tersebut pulang ke rumah supaya dia tak rasa sunyi. Selepas kemalangan tersebut Ji Chan hilang ingatan dan tak tahu identiti sendiri. 


Jalan cerita My Chilling Roommate banyak lompongnya sebab tak dikembangkan dengan baik sedangkan banyak yang boleh diceritakan sepanjang durasi 112 minit tersebut. Tiba-tiba masuk babak Ji Chan menangis tepi jalan nak ingat siapa diri dia, tiba-tiba roh jahat perempuan tanpa bola mata datang rasuk kakak Ji Chan. 

Sepertimana plot clichรฉ drama seram yang lain, roh jahat ni adalah ibu kepada Se Ri sebab pengarah tak tunjuk pun muka ibu Se Ri. Dia mati dengan penuh dendam jadi dia cuba untuk bunuh Ji Chan dengan kakak Ji Chan. Roh jahat tu cuba untuk masuk ke dalam badan Se Ri sebab nak bagitahu dalang kematian dia. Mana tahu ibu Se Ri sebenarnya tak bunuh diri tapi dibunuh? Sebab jarang roh orang bunuh diri ada peluang untuk tinggal di alam nyata sebab berdosa besar. Roh jahat penuh dendam sahaja yang tak jumpa cahaya, berwajah buruk dan ganggu manusia. 


Dalam movie ni ada babak aksi tapi pengarah nak save budget agaknya sebab dia tak hire stunt actor pun. Babak aksi dia pun singkat sangat dengan aksi serupa gimnastik. Patutnya tak payah ada pun tak apa. Background music paling teruk sekali dalam movie ni sebab setiap masa ada music lepastu bunyi lag lagi kuat dari suara pelakon. Ibarat macam tengok IGstory penuh lagu. Semua story dia up, semuanya nak letak lagu. Annoying bukan? 

Lakonan Chanwoo bagus, sesuai lah dengan watak Ji Chan, anak chaebol yang kacak tapi lakonan Sowon tak feel langsung. Kebanyakan masa dia nak cover cantik je. Dia memang dah cantik dah pun, apa salahnya buat riak wajah yang penuh perasaan lebih sikit. Lakonan dia mendatar je padahal screentime dia banyak. 


Penceritaan My Chilling Roommate ni tak ada elemen misteri ataupun cliffhanger untuk buat penonton rasa tak sabar nak tengok drama pun. Drama lagi panjang dari filem jadi kalau filem tak menarik, untuk apa lah nak tengok drama. Hopefully Chanwoo boleh cari skrip yang lebih sesuai dengan bakat lakonan dia. Cari movie thriller mystery ataupun romantic comedy. 

1. Team Production +0.4, 2. Visual +0.5, 3. Audio +0.2, 4. Storyline +0.4, 5. Casting +0.5, 6. Genre +0.5, 7. Themes +0.4, 8. Editing +0.3, 9. Social Message +0.4, 10. Personal Thought +0.4 =  4/10

Add New Album Flashback iKON In My Album Collection!

Saturday, 18 June 2022

Memandangkan konsert iKON bakal menjelma, kucar-kacir lah belek pasar iKON dekat Twitter untuk beli album Flashback yang baru keluar bulan Mei 2022. Dah malas nak beli album dekat Korea melalui Shopee sebab takut nanti tak dapat photocard DK. Nasib lah I minat DK jadi bersepah photocard dia dijual dengan harga murah. 

Belek punya belek ternampak lah @jeeranika jual photocard DK dengan polaroid iKON. I pun DM dia untuk beli sebab takut nanti melepas. Nasib baik semua ada lagi lepastu dia tanya nak tak beli album sekali. Awal tu I refused walaupun harga album RM15 je sebab dia jual versi merah ni dengan sticker Bobby. Versi hijau pula ada sticker DK. 

I cakap nak beli versi merah kalau dia bagi sticker DK. Tak sangka pulak dia okay je. Maybe sebab nak habiskan stok kot. 


Lepas siap transfer dan isi details untuk penghantaran melalui kurier, tak ambil masa yang lama pun untuk sampai ke tangan dengan selamatnya. Album Flashback ni bersaiz besar, macam album iDECIDE yang I beli sebelum ni. Puas hati lah kalau saiz besar ni sebab dari jauh boleh nampak dekat rak display tu hehe


Dalam album tu ada CD, buku lirik, photobook, poskad dengan sticker DK yang gedabak. Berbaloi lah beli sebab I dapat merchandise DK instead of random sticker. Poskad DK paling cantik sebab hairstyle dia panjang lepastu blonde. Member lain pun cantik jugak tapi DK paaaling cantik lah hihi 


Disebabkan I beli banyak items, @jeeranika bagi lagi dua free polaroid Jay dengan iKON, satu photocard iKON masa KCONTACT tahun lepas dengan freebies cute cards gambar setiap member. Comel sangat! 



Happy betul bila dapat banyak photocard dengan freebies ni sebab I tak banyak pun kumpul photocard. Bila dah ada macam ni kena pergi IKEA lah cari para baru untuk deco dan display. Yeayyy!

TV Show Review | iKON On-Air Episode EP.9 TOP SECRET

Sunday, 12 June 2022


Director : N/A
Writer : N/A
Cast : Kim Jinhwan, Bobby, Song Yunhyeong, Koo Junhoe, Kim Donghyuk, Jung Chanwoo
Production Company : YG Entertainment
Distributor : YG Entertainment iKON official Youtube account
Genre : Variety Show
Running Episodes : 10 episodes (26:48 minutes for episode 9)
Release Date : 22 March 2022
Video : 


Bersambung dari Episod 8 bila semua pekerja selesai bentangkan strategi dan idea mereka untuk idol group iKON dapat tarik perhatian ramai pergi ke konsert mereka nanti. Intern Jung cadangkan supaya semua pekerja main permainan untuk makan tengahari. Mereka dibahagikan kepada dua kumpulan menggunakan sistem rock, paper and scissors. 

Kumpulan 1 – Ketua Jabatan Dong, Intern Jung, Manager Ku
Kumpulan 2 – Pembantu Pengurus Song, Senior Bobby, Director Jay


Game yang pertama ialah game di mana ahli kumpulan perlu teka perkataan berdasarkan origami yang dibentuk menggunakan kertas kitar semula. Bukan setakat susah untuk buat bentuk perkataan supaya ahli kumpulan faham malah susah juga untuk teka hasil yang digubah dalam masa yang terhad. 

Game kedua ialah game tradisional Korea. First time tengok game ni bila setiap orang perlu menyanyi sambil sambung cerita dan juga gaya yang dibuat. Menangis lah orang terakhir kena ingat semua perkataan dan gaya yang orang sebelum dia buat. 


Director Jay : It’s been a while since we got to know each other so how about having a one on one meeting with me? Let everything you had in your mind and heart out
Song : Director! I’m sorry to say this… What if we’re too happy and satisfies with this company? 

Berdekah tengok scene ni sebab nampak natural betul roleplay diorang sebagai pekerja pejabat. Ada je gossip diorang untuk setiap position. Masa dalam meeting dengan pengarah pun masing-masing jadi pengipas yang berjaya terutamanya Song. 


Comel betul tengok JuNe senyum bila Jay puji dia sebab JuNe memang idolakan Jay dari zaman trainee. Jay puji ikhlas ke tak pun dia tetap berbunga. Yang paling penting JuNe nampak happy betul bila berlakon dalam Episod 8 dengan Episod 9 ni walaupun dialog dia tak banyak. Meeting pengarah dengan Senior Bobby macam orang tua lah sebab dua-dua pun senior member. 


Selesai meeting heart-to-heart dengan setiap pekerja yang ada, Director Jay minta semua pekerja cadangkan merchandise apa yang perlu dijual untuk tarik lebih ramai peminat ke konsert. Song cadangkan supaya iKON Inc keluarkan hand mirror sementara Intern Jung cadangkan picnic mat dengan animal character yang comel. 

Semua pekerja diberi masa untuk design merchandise konsert iKON selama 20 minit mengikut kreativiti masing-masing. Suka tengok design Bobby yang guna gambar tengkorak sebagai lambing cinta kepada iKON sampai mati. Design JuNe pun unik jugak dengan gambar bunga ros terbakar. 


‘It seems like a flame, but if you look closely, it is a beautiful flower. This flower represents iKON.’ – Manager Ku

Sesi designing kedua pula semua pekerja perlu cipta logo untuk T-shirt yang akan dipakai dan dijual di konsert iKON nanti. Sementara DK guna simbol dan logo Flashback yang simple dan menarik, JuNe dengan Bobby all out dengan lukisan iKON atas bot besar dan Bobby dengan lukisan naga besar berwarna merah dan kuning. 


"Often times, the waves will hit hard and often times, it won't. But even so, iKON members have been and always will stay together" - JuNe

Episod 9 berakhir dengan semua staff pulang kerja walaupun ada yang acah balik lambat sebab nak tunjuk imej bagus depan Director Jay. Macam kelakar YG habiskan program ni macam tu je. Tak ada langsung ucapan dari iKON ataupun janji manis untuk berjumpa dengan iKONIC dekat konsert nanti. Dok syok gelak pastu habis macam tu je. Ugghhhh

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +1, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +1, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +1 = 10/10

Director : N/A
Writer : N/A
Cast : Kim Jinhwan, Bobby, Song Yunhyeong, Koo Junhoe, Kim Donghyuk, Jung Chanwoo
Production Company : YG Entertainment
Distributor : YG Entertainment iKON official Youtube account
Genre : Variety Show
Running Episodes : 10 episodes (17:30 minutes for episode 8)
Release Date : 22 March 2022
Video : 


Tak tahu lah staff YG terinspirasi dengan content Chanwoosari bila Chanwoo menyamar jadi intern ataupun content roleplay sebagai pekerja pejabat dalam iKON Inc ni yang datang dulu. Tak pasti juga staff YG sewa pejabat untuk shoot ataupun shoot dekat bangunan YG sendiri sebab ruang pejabat agak berbeza dengan ruang pejabat dalam Treasure Map Season 2 Episode 31 masa Treasure main game X-Men. 

Anyway untuk Episod 8 ni, narrator memperkenalkan semua pekerja di syarikat iKON Inc. 


Song – Pekerja yang sentiasa merungut dan bercakap dengan nada yang kuat supaya orang lain boleh dengar rungutan dia. Song sentiasa pulang kerja on time dengan alasan kena siram pokok basil.

Dong – Ketua jabatan yang bagus dalam kerjanya tapi tak mempunyai fleksibiliti.

Jay – Director yang perasan diri dia berkarisma tapi sebenarnya pengecut. Mempunyai hati yang baik sampai pijak semut pun tak mati. 

Ku – Pengurus yang sentiasa sibuk mengipas pengarah syarikat. Selalunya menyeramkan tapi baik sangat depan pengarah. 

Bobby – Pekerja senior yang sentiasa senyum di tempat kerja. Ada khabar angin mengatakan Bobby diambil bekerja kerana smiling eyes dia. 


Jung – Intern yang selalu clueless bila masuk bab kerja. Selalu guna aegyo untuk minta bantuan pekerja lain. 

Memandangkan mereka semua bekerja di jabatan broadcasting di iKON Inc, jadi semua kena bekerja keras untuk promosikan konsert iKON. Manager Ku marah bila dapat tahu Song cuma fokus dengan Yunhyeong iKON dan bukannya satu kumpulan. Spot on betul bila JuNe tegur macam tu sebab masa teaser poster individu untuk iKON On Air keluar, poster Chanwoo yang paling rendah likes padahal tak ada masalah pun untuk like semua poster kan? iKON adalah hasil kerja berkumpulan bukan individu. 


Jay : So we’re going to promote their concert. But what’s up with all your hair colors? Are you guys the idols?
Song : Director, we lost all our hair color because we worked too much

Semua pekerja diminta untuk sediakan power point untuk bentang tentang bajet, kekuatan juga kelemahan setiap member dan strategi bagaimana iKON perlu tarik fans untuk have fun dekat konsert nanti. 


Lepas selesai semua pekerja perlu masuk ke bilik mesyuarat untuk bentangkan dan idea tersebut akan  dinilai oleh pengarah syarikat iKON Inc. Bobby dengan Song present tentang bajet yang akan digunakan nanti sebab syarikat mereka ada duit yang banyak bila dah lama iKON terperam dekat basement selama 2 tahun 6 bulan. Jadi apa salahnya kalau belanjakan tanpa rasa bersalah. Dong dengan Manager Ku pula bentangkan profile idol group iKON untuk cari di mana kekuatan setiap member. 

JuNe : It’s best to avoid arguments with him since Chanwoo is smart
Bobby : Does he have not strengths as a singer? 
Chanwoo : Two sentences is a bit harsh


Intern Jung pun buat kejutan dengan present power point dia mengenai strategi iKON pada konsert nanti. Comel betul tema slide dia guna icon memerang tapi facepalm tengok intern Jung tulis Ikon instead of iKON padahal iKONIC sensitive betul dengan ejaan iKON. Siapa yang eja Ikon ataupun IKON dikira peminat fake tup tup iKON sendiri main langar je nak tulis macam mana pun haha

Tengok pada presntation semua pekerja boleh nampak lah pengarah syarikat suka pada pekerja yang mana. Tak payah try hard pun dah boleh naik pangkat dengan mudah. Buat aegyo sikit je pengarah syarikat dah melting habis. Penat Manager Ku dok kipas pengarah syarikat sepanjang hari sudahnya pekerja lain yang dapat kelulusan dengan mudah. 

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +1, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +1, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +1 = 10/10

Director : N/A
Writer : N/A
Cast : Kim Jinhwan, Bobby, Song Yunhyeong, Koo Junhoe, Kim Donghyuk, Jung Chanwoo
Production Company : YG Entertainment
Distributor : YG Entertainment iKON official Youtube account
Genre : Variety Show
Running Episodes : 10 episodes (20:43 minutes for episode 7)
Release Date : 22 March 2022
Video : 


Bersambung dari Episod 6 di mana iKON pergi bercuti di guesthouse yang lengkap dengan entertainment facility untuk diorang have fun. Sepatutnya Episode 7 keluar ikut jadual hari Selasa jam 2 petang tapi disebabkan 3 Mei 2022 iKON launch lagu But You jadi episod ni dianjak untuk bagi laluan kepada comeback promo activities. 

‘Why are you practicing during vacation? You have to sit here since you came very last – Bobby


Dekat episod lepas macam tak puas hati sebab pendek sangat tapi bila tengok durasi video dah cecah 20 minit balik. Staff bagitahu kalau pergi bercuti mana boleh tak ada aktiviti BBQ so iKON kena main game sementara tunggu dinner. 

Game pertama ialah ambil gambar berkumpulan dengan semua member pijak papan kecil yang disediakan oleh staff. Bukan setakat kena muatkan 6 orang dekat atas satu papan kecil malah kena buat pose berdasarkan keywoard yang diberikan oleh staff dalam masa 10 saat. 


‘It’s difficult because I thnk they’ll say all our faces have to be shown in that picture. I was going to suggest to piggy back 3 people.’ – DK

Game kedua pula keyword quiz dan kalau iKON berjaya menang permainan ni diorang dapat minuman beralkohol masa BBQ nanti. Mengamuk betul Chan bila ada member yang salah teka sebab soalan yang staff bagi senang sangat. Staff teruskan lagi keyword game untuk iKON menang jajan lepastu staff bagi lagi peluang untuk iKON teka supaya diorang boleh dapat minum wine, soju ataupun bir malam nanti.
 
Permainan terakhir ialah tissue rolling game bila iKON kena tarik secawan air menggunakan tisu sampai ke penghujung untuk menang daging mentah. Risau betul semua member bila JuNe semangat nak main dulu sebab JuNe paling teruk bila main game. DK dengan Yunhyeong dah anxious teruk bila JuNe start. 


Walaupun game ni tak ada tempoh masa tapi cabaran datang bila kena tarik cawan dekat bahagian yang bertanda dengan salotep tebal. Memang tak mampu nak tarik kalau tisu dah basah sebab dengan mudahnya tisu tu putus. Masa game ni mood JuNe dah datang sebab dia banyak bercakap dan buat kelakar. Sejak iKON’s Type lagi JuNe bagitahu dia mula depressed dan tahap anxiety makin teruk so DK selalu ajak dia menyembang. Dalam bas pun boleh nampak DK jaga dia. 

Sementara DK, Bobby dengan Jay in charge untuk grill daging, Chan dengan JuNe setup meja untuk makan sambil tunggu Yunhyeong masak ramen untuk semua member. Macam biasa lah Yunhyeong tak pernah gagal masak. Masak ramen pun kalau terlebih air pun jadi tak sedap jugak nak makan. Kalau kuah pekat tu baru syok nak makan dengan daging bakar. 


Masa makan Jay mintak Yunhyeong tuangkan Coke Zero untuk dia tapi Yunhyeong tak nak tuang tanpa main game. Dia nak hyung dia teka mana satu antara dua cawan tu adalah Coke Zero kalau betul Jay power betul bezakan dua perisa tu. Sejak dah beberapa kali terkena dengan Yunhyeong, Jay tetap terkena jugak dengan dia walaupun DK insist Yunhyeong kenakan dia. 

Comel tengok iKON have fun with each other walaupun main game biasa ataupun menyembang masa makan. Chan happy dapat spend time sama-sama dengan semua member walaupun cuma main foot volleyball dan BBQ. DK kata dia bersyukur semua member tak berubah pun dari dulu sampai sekarang dan dia nak iKONIC nampak yang iKON dari dulu masih sama sampai sekarang. 


Tak tahu lah dari dulu DK tu dari bila sebab iKON berbeza banyak lepas B.I keluar dari group. Memang diorang masih sengal ubi masuk air tapi boleh nampak lah gelak pun tak beria sangat. JuNe pun dah jadi macam tu. Even comeback ni pun iKON kena bash bila ada yang tuduh DK nak ganti tempat B.I dengan jadi produser dan komposer, Bobby pula dengan isu kahwin dan anak dia. It just sad to watch unnecessary bash right, left and centre for things they can't even control. But still I bersyukur all of them still strong and took care of each other. iKON fighting~!!

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +1, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +1, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +1 = 10/10

Director : N/A
Writer : N/A
Cast : Kim Jinhwan, Bobby, Song Yunhyeong, Koo Junhoe, Kim Donghyuk, Jung Chanwoo
Production Company : YG Entertainment
Distributor : YG Entertainment iKON official Youtube account
Genre : Variety Show
Running Episodes : 10 episodes (15:01 minutes for episode 6)
Release Date : 22 March 2022
Video : 


Lepas dah penat bersukan dalam Episod 4 dan Episod 5, iKON dapat peluang pergi bercuti. Chan happy sebab dah lama iKON tak keluar bercuti sama-sama. Tapi tak lah lama sangat pun sebab iKON bercuti masa shoot iKON’s Type siap naik kapal layar enjoy tengok sunset lagi. 

Comel tengok iKON main game dalam bas sementara nak sampai ke destinasi percutian tu. Geram tengok Jay yang paling tua tapi macam maknae. Si kembar macam biasa memang tak nak kalah sementara JuNe enjoy walaupun blur dengan game. Paling comel masa DK ajak diorang main game tikus sebab peraturan permainan tu mudah je. Comel betul Chan dengan Jay jadi tikus. Ahhhh banyak moment comel je masa main game ni >.<


Memandangkan iKON pergi bercuti masa musim bunga jadi outfit diorang lebih kepada jaket dan kemeja kecuali Bobby dengan swag outfit. Seluar dia pakai tu rasanya macam sama dengan seluar dia pakai masa iKON’s Type. Handsome betul DK dengan rambut blonde yang makin panjang. Pakai baju warna putih biasa pun nampak segak dari jauh. Yunhyeong pun sama, pakai t-shirt hitam biasa je pun dah habis smart dah. 

Bobby : You’re so good looking
Yunhyeong : What did you say? 
DK : Hehehe


Happy betul iKON bila sampai dekat guesthouse sebab besar, stylish dan lengkap dengan kemudahan untuk beriadah. Ada kolam renang, ada meja snooker, ada board games dengan ruang yang luas dekat luar untuk diorang main bola tampar. 

Rasanya sejak Covid ni owner Airbnb improve their game dengan letak semua entertainment facilities dekat rumah dan kecilkan ruang tamu dengan pantry sebab dua ruang ni orang tak guna sangat pun kalau pergi bercuti. Sebelum ni ada kemudahan untuk BBQ dan berkamping je banyak. Masa tengok Treasure Maps pun kebanyakan guest house diorang pergi ada kelebihan ni. Dekat Malaysia je di takuk yang sama tapi harga penginapan makin naik hshshs 


DK dengan Bobby dah check peti sejuk ada minuman beralkohol ke tak sebab dah lama tak minum. Masa iKON TV (2018) dulu yang kuat minum tu Jay dengan Junhoe, sekarang dah bertambah ramai pulak. 

Yunhyeong dengan Jay have fun dekat bilik karaoke kemudian DK dengan Bobby join sekali. Comel betul Jay show off rap skill dia. Jay macam bagi hint dia akan rap dalam solo album dia sebab masa Episod 3 dia bagitahu dia rapper. Hshshs clowning.

Friendship Gugu dengan Nunu makin bercambah ye lepas JuNe muncul dekat Chanwoosari untuk ambil friendship test tu. Comel tengok diorang spend time sama-sama lepas entah berapa tahun hidup awkward sejak zaman Mix & Match (2014)


Lepas dah puas main baru JuNe dengan Chanwoo join rave party iKON dekat bilik karaoke. Yunhyeong makin semangat untuk perform sebab dah dapat markah tinggi. Durasi untuk episod 6 ni pendek je dengan 15 minit padahal banyak lagi staff boleh letak dalam tu. Geram dengan variety show ni sebab makin lama makin pendek pulak. 

Tapi tak boleh nak salahkan staff jugak sebab iKON sendiri yang jenis tak banyak bercakap selain Yunhyeong. Kan best kalau staff buat game macam Treasure main dalam Treasure Map Season 1 Episode 19. Bukannya main game beria pun cuma buat mission senang lepastu main game sembunyi barang. Tak boleh berhenti nak bandingkan antara dua idol group sebab di bawah agensi yang sama. 

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +1, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +1, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +0.6 = 9.6/10

Director : N/A
Writer : N/A
Cast : Kim Jinhwan, Bobby, Song Yunhyeong, Koo Junhoe, Kim Donghyuk, Jung Chanwoo
Production Company : YG Entertainment
Distributor : YG Entertainment iKON official Youtube account
Genre : Variety Show
Running Episodes : 10 episodes (18:52 minutes for episode 4)
Release Date : 22 March 2022
Video : 


Bersambung dari Episod 4 di mana iKON sertai Hari Sukan untuk uji ketahanan stamina dan kepintaran strategi mengatur strategi. Game keempat ialah ‘Bubble Suit Ssireum’ bila pemain perlu tolak pihak lawan jatuh atau keluar dari garisan. Mana-mana kumpulan yang bertahan sehingga tamat tempoh masa akan dikira sebagai pemenang. 

Kelakar tengok iKON pakai bubble wrap sambil tolak each other. Macam-macam jenis bunyi keluar masa tu. Belum masuk part yang jatuh tergolek sebab badan tak seimbang. Game ni memang bagi disadvantage dekat Kumpulan Biru lah sebab Jay kecil je. Bila pakai bubble wrap tu memang tenggelam terus. Entah dia nampak entah tidak. 


Walaupun Yunhyeong sekarang ni aktif berbasikal untuk kuatkan otot kaki dia tapi entahlah, mengelirukan betul stamina dia. Lawan gusti peha kalah, lawan bubble wrap pun mudah sangat tolak keluar. Susah nak jangka siapa yang akan menang dalam permainan ni. 

Q : Were you guys this strong when younger too?
Bobby : We did put our name out there when we’re young. 
DK : Yeah, he is on the top floor, and I fought on the floor beneath.


Bergerak ke game yang kelima iaitu ‘Rodeo Game’. Mudah sangat peraturan game ni bila pemain kena bertahan atas rodeo tanpa jatuh. Kumpulan yang paling lama bertahan akan menang. Macam biasa iKON tentukan siapa yang jalan dulu dengan paper-rock-scissors dan ajaibnya JuNe menang. Jarang JuNe nak menang main osom ni. Mungkin tuah dia sebagai MC kot. 


Awalnya rodeo tu bergerak normal je tapi disebabkan iKON kononnya kata tak syok kalau tak laju maka staff YG tunaikan permintaan diorang. Menangis Chan bila turn dia sampai sebab lembu tu agak gemuk dan tak ada handle yang boleh grip dengan selesa dan kuat. 

Disebabkan tak puas hati dengan keputusan akhir sebab beza 1 saat je, Yunhyeong cabar pihak lawan untuk main game ni lagi sekali. Kumpulan yang kalah kena belanja semua orang minum. Berjaya ke tidak Kumpulan Merah menang game ni kena tengok sendiri lah dekat Youtube channel iKON. 


Game yang terakhir ialah ‘Pillow Game’ di mana setiap pemain perlu jatuhkan pihak lawan ke bawah jambatan. Struggle betul DK pegang bantal tu sebab besar dari badan dia. Yunhyeong pulak menangis dalam hati bila kena lawan dengan Bobby. Dia punya beria attack sana sini tapi Bobby tenang je tunggu masa nak attack. 

Disebabkan kedua-dua kumpulan seri maka pusingan kedua ubah peraturan kepada permainan berkumpulan. Kumpulan Biru letak Jay dekat belakang sekali dan Bobby di bahagian hadapan sementara Kumpulan Merah letak Yunhyeong di bahagian hadapan. Bertambah murung Yunhyeong bila kena berlawan dengan Bobby sampai dua kali. JuNe dah pesan supaya simpan energy tapi Yunhyeong tetap juga struggle untuk berlawan dengan Bobby. 


Kumpulan yang menang Athletic Championship ni dapat set Hanwoo satu kotak. Memang bahagia lah kumpulan yang menang untuk makan malam. Berbalik kepada persoalan Yunhyeong dekat Episod 4, sama ada fokus bersukan ataupun entertainment, jawapannya haruslah entertainment. No wonder lah Junkyu dengan Asahi fokus jadi kelakar je setiap kali Treasure kena bersukan sebab dah tahu dah takkan menang. Baik bolot screentime dengan jadi kelakar untuk secure fanbases.  

By the way tahniah kepada manager Jae Ho yang akan berkahwin bulan Julai nanti. Tak sabar nak tengok iKON pergi wedding dia nanti menyanyi lagu For Real ataupun My Type. Please nyanyi lagu For Real pulak sebab lagu tu sweet hiksss~!

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +1, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +1, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +1 = 10/10

Director : N/A
Writer : N/A
Cast : Kim Jinhwan, Bobby, Song Yunhyeong, Koo Junhoe, Kim Donghyuk, Jung Chanwoo
Production Company : YG Entertainment
Distributor : YG Entertainment iKON official Youtube account
Genre : Variety Show
Running Episodes : 10 episodes (18:52 minutes for episode 4)
Release Date : 22 March 2022
Video : 


Untuk memeriahkan lagi variety show iKON On Air, iKON dapat buat Athletic Championship untuk menguji ketahanan fizikal setiap member. Tapi Yunhyeong insist nak tahu untuk hari sukan ni nak lebihkan kepada entertainment ataupun nak all out focus dekat sport. Sebagai MC, JuNe split dua faktor tu sama rata. 

iKON dibahagikan kepada dua kumpulan dan sesi pemilihan akan ditentukan oleh shoe throwing game. Sesiapa yang dapat lempar kasut paling dekat dengan bahagian tengah board lepas pusing gajah sebanyak 7 kali, boleh jadi ketua kumpulan. 


Jay : You’re good at hosting today
Yunhyeong : There’s no prompter too
DK : I’m not joking, this is the best you’ve done

Nak pilih ahli kumpulan pun susah juga nak fikir sebab nak ambil ahli yang bijak dengan strategi ataupun nak ambil ahli yang kuat fizikal semata? Bila dah bentuk kumpulan kena fikir nama dan chant untuk diorang guna masa perlawanan nanti. 

Kumpulan Biru: Bobby, DK, Jinhwan
Kumpulan Merah: Chanwoo, JuNe, Yunhyeong (Editor: JuNe & the Twins)


Game pertama ialah ‘Your Land My Land’ bila kedua-dua kumpulan kena flip seberapa banyak papan berwarna sampai tamat tempoh masa yang diberikan. iKON setuju untuk tak main kotor dengan flip guna kaki. Caption editor kelakar bila dia kata hasil 7 tahun punya teamwork. Treasure yang junior tu pun main ikut rules, yang senior ni buat perangai macam kanak-kanak ribena. 

Game kedua ialah ‘Relay Wearing Squared Pants’ tapi MC bagi nama panjang betul – joint roll over, jump over and basketball game sebab banyak sangat aktiviti kena buat dari awal garisan sehingga ke penamat. 3 orang dari setiap kumpulan kena pakai seluar petak bersaiz besar. Part nak pakai seluar pun dah ambil masa apatah lagi nak berjalan dan buat aktiviti guna seluar tu. Bila dah ada kumpulan yang kalah mula lah masing-masing serius nak main padahal masa awal episod beria cakap nak jadi kelakar. 


Q: Do you guys normally play games using your body? 
Yunhyeong : We usually try to use our brains but it wasn’t such a game. It wasn’t that hard. 



Game ketiga ialah ‘Big Ball Volleyball’ sebab bola yang staff guna memang besar betul. Kesian Jay sampai nak terpelanting bila terkena bola tu. Apatah lagi nak smash kepada pihak lawan, nampak mengah jugak lah dia. Peraturan untuk permainan ni ialah 3 kali passing ke pihak lawan dengan had 3 kali sentuhan. 

Masa nak serve kepada pihak lawan kena ada kerjasama angkat bola besar tu. Boleh lenguh la tangan main Big Ball Volleyball ni sebab saiz bola terlampau besar. Kembar dah stress main game ni tapi come up dengan strategi supaya bola tak buang tenaga banyak sangat. 


Membantu betul editor baru untuk variety show iKON On Air ni, ada je idea kreatif dia untuk buat caption yang kelakar sepanjang episod sampai tak perasan dah habis. Disebabkan kehadiran staff baru ni, international fans boleh layan iKON On Air sama waktu dengan Korean fans sebab subtitle Bahasa Inggeris dan Indonesia disediakan pada video. 

Visual untuk variety show iKON On-Air pun high quality sebab setiap member ada cameraman tersendiri untuk rakam pergerakan dan aktiviti masing-masing sepanjang rakaman. Suara pun jelas lah sebab ada microphone, bukannya guna konsep self-vlog. Nak tahu kumpulan mana yang menang boleh tengok di iKON Youtube channel secara percuma. 

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +1, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +1, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +1 = 10/10

Director : N/A
Writer : N/A
Cast : Kim Jinhwan, Bobby, Song Yunhyeong, Koo Junhoe, Kim Donghyuk, Jung Chanwoo
Production Company : YG Entertainment
Distributor : YG Entertainment iKON official Youtube account
Genre : Variety Show
Running Episodes : 10 episodes (20 minutes per episode)
Release Date : 22 March 2022
Video : 


‘The following film was shot for fun and the tarot readings are not real’

Awal lagi staff dah letak disclaimer tapi kalau tarot master tu Jung Chanwoo memang tak lah orang nak percaya. Ikut sedap mulut dia je nak goreng cerita. Pelanggan pertama ialah Yunhyeong dengan JuNe yang datang berjumpa Tarot Chan untuk cari jalan naikkan viewers untuk Youtube channel diorang sebab jumlah subscribers cuma 23 orang sahaja. 


JuNe dengan Yunhyeong perlu pilih kad tarot yang disediakan atas meja dengan alas kain hitam tersebut. Pilih 3 kad tarot untuk Tarot Chan tengok nasib mereka berdua sebagai rookie Youtuber. 

‘This card is showing the reality of you guys right now. You two are wearing dirty clothes and wondering around like beggars. You guys are walking on the streets.’ Tarot Chan


Masa diorang shoot iKON On Air Episod 3 ni, ibu jari Yunhyeong belum pulih lagi dari housewife eczema macam dalam The Game Caterers YG Family tu. Even pipi Jay pun masih lagi bengkak lepas cabut gigi geraham. JuNe pula mudah betul terhibur dengan apa yang Chanwoo cakap pasal tarot tu. Terhibur betul dia bila Yunhyeong in character sebagai mukbang Youtuber. 

Lepas diorang berdua, datang pula sekumpulan trainee - Jay, DK dengan Bobby untuk tengok impian mereka untuk jadi idol group popular iKON akan tercapai ataupun tak. Power betul Tarot Chan bila sebut semua tarikh lahir 3 orang trainees tu. Kalau JuNe yang jadi tarot master confirm gagal dekat part ni. Tak pernah langsung dia ingat tarikh lahir member yang lain. 


Jay : There’s thunder storm… and a building is on fire
Tarot Chan : The three of you are stuck in this particular form. That’s why you have to get out of it as soon as possible.

Masa Chan cakap macam tu dah terkejut dah, dia shade YG ke hahaha but let’s not jump to that. Bila tengok YG bawa balik imej YG Family, rasa macam iKON selesa dan happy dekat situ. Tapi kalau iKON decide untuk keluar dan continue dekat agency lain pun okay je sebab masing-masing dah tahu potential masing-masing. Comel tengok Bobby menari lagu Wayo – Bang Yedam Treasure. 


Pelanggan terakhir Tarot Chan ialah iKON dengan Chanwoo standee. iKON risau macam mana diorang nak buat iKONIC happy selain dari comeback album. Tarot Chan minta iKON buat aegyo untuk iKONIC sebab benda tu yang paling asas sekali untuk bahagiakan fans. DK lah yang terpaling comel dekat mata I seperti seharusnya haha

Kerisauan kedua iKON bila diorang nak tahu album baru ni akan berjaya ataupun tak. Tarot Chan kata dia belum dengar lagi lagu baru tu tapi dia tahu iKON akan dapat sambutan yang bagus. Katanya memang result dari comeback tu penting tapi yang lebih penting ialah iKON have fun promote album baru dan dapat enjoy jumpa dengan iKONIC since iKON akan buat konsert bulan Jun ni. Tak sabar nak tengok konsert iKON! 


Suka tengok set yang staff YG sediakan untuk iKON On Air Episod 3 ni sebab cantik walaupun kecil je ruang yang digunakan. Nampak misteri tapi tenang, keluar dari konsep tarot reading macam Hollywood movie suka buat bila penuh dengan patung seram dan voodoo. Tempat Tarot Chan ni dreamy lah walaupun iKON member asyik dapat kad yang ngeri haha. 

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +1, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +1, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +1 = 10/10