Blog Performance May 2021

 

Hi morning everyone! 

Disebabkan report card bulan 5 ni special so kita gigih buat poster. Mudah je guna Canva ni, tak sampai 5 minit pun dah siap. Baru ku sedar malas saja yang jadi penghalang selama ni hahaha

Hari ni semua dah mula kuncitara supaya kes covid menurun dan jaga diri dari varian baru - UK + India. Hopefully bulan ni tak ada lah yang buat perangai pergi menziarah atau beraya. Bila dah kena covid, buat video share pengalaman kena covid. Pelik sungguh orang sekarang mencari perhatian. Semoga kita dijauhkan dari sifat begitu. 

Anyway, berbalik pada tujuan asal, bulan Mei ada beberapa peningkatan positif baik dari tuan punya blog dan juga performance blog tu sendiri. 

1. PV


Masa bulan April, I dah target nak PV cecah 1.25 juta tapi dapat lebih dari expectation bila mencecah 1.3 juta. Fuhhh memang happy lah kalau goal achieved ni. Antara sebab kenapa boleh naik ni bila musim raya ramai yang layan Netflix dan TV. Nak pulak bila tak dapat keluar pergi beraya kan? 

Sebab tu lah bulan ni boleh cecah sampai 80k PV padahal sebelum ni PV bulanan around 50k hingga 60k je. Kalau tengok dekat graf atas tu ada yang mencecah sampai 4k sehari. Dah lama tak merasa tinggi macam tu sejak Google+ kena buang. Masa awal bulan tu macam cuak jugak tak capai target sebab banyak kali turun naik even dekat hujung pun siap buat lengkungan tak berapa nak jadi lagi haha

Untuk bulan Jun ni mungkin boleh target 1.35 juta pulak. Nak target tinggi sangat tak berani jugak sebab bila lockdown, tak ramai yang datang singgah ke blog sementara menunggu. Waiting time tak sebanyak hari normal bekerja. But let's see how it goes...

2. Posts


Tak pasti kenapa Book Review Gantung dan Drama Review Gantung naik mendadak bulan ni. Mungkin ada promosi dekat mana-mana kot ataupun baru masuk streaming platform lain. Post yang naik bulan ni agak random, tak boleh nak tahu kenapa ramai yang baca atau cari. Tutorial AR Post dengan Registered Post pun naik mendadak. Dah makin ramai yang guna jenis ni gamaknya. Bulan lepas baru perasan kalau update pasal barang yang dibeli dekat Mr. DIY kemain tinggi views. So lepas ni boleh la share banyak lagi. Itupun kalau rajin lah haha

3. Keywords


Tak tahu lah kenapa bulan ni tak ada mood langsung nak update Lirik Lagu padahal bersepah je lagu raya yang keluar. Ada je yang cari lirik lagu Floor 88 misalnya, tapi malehhhhhh. I perasan ada yang promote movie Krasue : Inhumane Kiss dekat Twitter so boleh nampak lah kenapa keywords hantu siam makan uri tu muncul haha

4. Audience


Audience dari Malaysia tinggi betul bulan ni sebab banyak update movie review filem-filem tempatan bila Netflix masukkan banyak filem lama yang pernah famous macam Maria Mariana, I Know What You Did Last Raya dan Senario. Tapi tak sempat lah nak layan semua sebab layan drama Vincenzo punya pasal. Aje gila satu episod sampai sejam setengah. Kalau best takpe jugak haihhh

Tak sangka ada audience dari Canada ek. Happy betul diorang pergi tengok car racing sebab covid dah tak ada dekat sana. Kita kat sini segala jenis varian muncul sebab tak tutup sempadan punya pasal. Belum sembang yang guna lubang tikus sebab nak pergi menziarah sana sini. Haihhhh elok pupus je lah manusia macam ni. Menyusahkan dan membahayakan nyawa orang lain. Kau jawab dekat akhirat besok.

5. Bilangan Entri


Disebabkan prestasi semakin merudum bab nak update entri ni maka bulan Mei ni digagahkan juga untuk naikkan balik jumlah entri. Mungkin tak meloncat banyak lah sebab busy dengan kerja. OT bersepah sampai barai mental itupun kerja tak siap lagi. Like they said, kerja mana pernah habis. True that. 

Memandangkan second half 2021 ni akan penuh dengan cuti, kita try lah update banyak sampai kalahkan bilangan entry tahun lepas. So untuk bulan Jun ni nak update sampai cecah 50. 

Seperti biasa, ucapan terima kasih kepada yang sentiasa melawat blog ni dan yang selalu drop comment. Akan dibalas walaupun tak tahu bila. Kalau baca je tapi tak drop comment aci dak? :(

12 comments

  1. Terbaik. Semoga terus sukses lagi.. :)

    ReplyDelete
  2. semoga terus rajin update blog..hehe

    ReplyDelete
  3. Terbaikkk! Terus bersemangat untukkk update blog :)

    ReplyDelete
  4. Tahniah, Kak Farhana. Semoga pencapaian bulan ni lebih baik daripada bulan lepas.

    ReplyDelete
  5. ya ampun banyak nya...kite bru 1k je..nampak sangat kan tak aktif hahaha

    ReplyDelete
  6. terbaik & tahniah farhana! entah bila boleh dapat trafik mcm farhana..huhuu

    ReplyDelete
  7. uwuuu tahniah sis! moga terus sukses!

    ReplyDelete
  8. Ohsem.. Tahniah Farhana..
    Semoga terus sukses..

    ReplyDelete

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di farhannajafri@gmail.com.




[PENAFIAN] www.farhanajafri.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.



Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.



Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.