Lirik Lagu Nang - Iman Troye

Lagu Nang karya Ezra Kong bertemakan kisah mitos lagenda mengenai Putri Gunung Banang, salah seorang adik-beradik Putri Gunung Ledang. Kalau Putri Gunung Ledang terkenal dengan 7 syarat aneh kepada Sultan Melaka, Putri Gunung Banang yang terletak di pinggir Batu Pahat pula terkenal sebagai penjaga kawasan tersebut. 

Tak semua orang dapat melihat kecantikan puteri tersebut sebab dia tinggal di perkampungan bunian. Kalau dicari memang tak jumpa tapi kalau sesat dalam hutan, kemungkinan dia akan munculkan diri. Ada yang kata Putri Gunung Banang adalah penjaga harta di alam bunian. Kisah puteri ni pernah dijadikan filem pada tahun 1959 terbitan Shaw Brothers dan pernah juga diceritakan dalam lagu Sharifah Aini. 

Kalau dulu komposer dan penulis lirik Pak Ngah yang selalu buat lagu dengan genre etnik kreatif tapi sekarang Ezra Kong pula yang tiup dan hidupkan kembali warisan budaya kita kepada generasi muda. Lagu ni boleh tahan lah sebab melodi dia rancak tapi lirik lagu tu tak menarik penceritaannya ditambah pula sebutan Iman Troye yang kurang jelas. 

Kudos to team production terutamanya art team dan VERSE 1wardrobe team yang sediakan busana songket yang cantik dengan fesyen yang menarik. 


LIRIK LAGU NANG

Penyanyi : Iman Troye 

Lirik : Ezra Kong, A. Ramlee

Komposer : Ezra Kong

Studio : XO House


VERSE 1

 Kicau murai batu puteri

Bunyi-bunyian jelita

Tak nampak waktu dicari

Bila sesat di jumpa


Satu di antara tujuh

Datangnya dari Jawa

Baru bertemu aduh aduh

Kau tanya namanya

Baru bertemu aduh aduh

Ini jawabnya...


PRE CHORUS

Nada malam irama pujangga

Teringat gurindam aha aha


CHORUS

Nung ba ba ba ba

Nang nang nang

Ho-o-wo

Asalkan aku bahagia

Yang penting kita senang bila bersama-sama

Asalkan kita bahagia

Tidak perlu punya apa-apa

Nang nang nang

Nang nang nang kita

Tidak perlu punya apa-apa

Nang nang nang

Nang nang nang kerna

Kerana kau berhati mulia


VERSE 2

Puncaknya menjulang tinggi

Menghadap selat Melaka

Jika tak kau ketahui

Ini kisah lagenda

Adik beradiknya tujuh

Oh cantik dan menggoda

Baru bertemu aduh aduh

Ku tanya namanya

Baru bertemu aduh aduh

Dan ini jawabnya...


Nada malam irama pujangga

Teringat gurindam a-ha a-ha

Nung ba ba ba

Ba nang nang nang

Ho-o-wo

Asalkan aku bahagia

Yang penting kita senang bila bersama-sama

Asalkan kita bahagia

Tidak perlu punya apa-apa

Nang nang nang

Nang nang nang kita

Tidak perlu punya apa-apa

Nang nang nang

Nang nang nang kerna

Kerana kau berhati mulia


BRIDGE

Walaupun miskin dan tak berharta

Namun hatinya jujur saksama

Cukuplah buat hamba

Ho-o-wo

Asalkan aku bahagia

Yang penting kita senang bila bersama-sama

Asalkan kita bahagia

Tidak perlu punya apa-apa

Nang nang nang

Nang nang nang kita

Tidak perlu punya apa-apa

Nang nang nang

Nang nang nang kerna

Kerana kau berhati mulia


POST CHORUS

Bukan kerna rupa bukan kerna harta

Kerana kau berhati mulia

Bukan kerna rupa bukan kerna harta

Ia

Kerana kau berhati mulia

Kerana kau berhati mulia

0 Comments

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di farhannajafri@gmail.com.




[PENAFIAN] www.farhanajafri.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.



Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.



Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.