Movie Review | Dubai My Love (2017)

Pengarah : Aidilfitri Mohamed Yunos

Penulis Skrip : Fairul Nizam Ablah

Pelakon : Erwin Dawson, Hanna Aqeela, Ben Ali, Putri Najuwa

Syarikat Produksi : Tsar Asia Sdn Bhd

Pengedar : Suria TV, Netflix

Genre : Romantik / Drama

Durasi Tayangan : 97 minit

Tarikh Tayangan : 26 Oktober 2017

Trailer :


Trauma dengan masa lalu membuatkan Amar (Erwin Dawson) takut dengan perkahwinan sampaikan lamaran Maryam (Putri Najuwa) dibiarkan sepi. Kawan baik dia, Ilham (Ben Ali) banyak kali nasihatkan supaya jangan biar Maryam tunggu lama sebab mereka berdua pun dah bercinta selama 5 tahun. Mana ada perempuan yang sanggup melamar lelaki kalau bukan sebab sayang sangat. 

Satu hari Amar terjumpa dengan Fazlina (Hanna Aqeela) di padang pasir masa main skate. Pelik perangai Fazlina ni sebab dia macam sengaja nak cari gaduh. Dia yang langar orang lepastu dia yang beria nak Amar minta maaf. Fazlina ada agenda dia tersendiri bila dia cuba tarik perhatian Amar dengan gelang kepunyaan Balqis. 

Balqis lah punca Amar trauma dan sakit ditinggalkan masih berbekas di hati. Fazlina datang berjumpa dengan Amar di pejabat untuk ajak berjumpa di Dubai Marina pada malamnya. Siap pesan suruh ajak Maryam sekali. Watak Fazlina ni macam biadap sebab tak reti hormat masa orang. Suka hati dia je minta Amar dengan Maryam jumpa dia. Tak sempat Amar nak cakap tak nak dia dah blah. 

Ingatkan ada hal penting nak jumpa dekat Marina tu rupanya dia nak ajak Amar dengan Maryam temankan dia jalan-jalan dekat Dubai. Balqis dah buat senarai tempat-tempat yang dia nak pergi dan dia minta Fazlina serahkan kepada Amar. At this point, I pun dah meluat dengar nama Balqis. Dah la batalkan pernikahan last minute lepastu muncul balik 5 tahun kemudian nak ajak jalan-jalan. Sis, kau dah kenapa? 

Kalau I jadi Maryam, buang masa je lah nak follow dia lepastu tanya nak buat apa. I upah je tourist guide untuk Fazlina sebab kesian tak ada duit nak book lepastu kacau boyfriend orang. Yang Amar pun satu hal jugak, benda dah lepas biarlah lepas. Dia nak tension Maryam membebel padahal banyak kali Maryam ajak pergi Burj Khalifa dia tak nak pergi tapi bila Fazlina ajak kemain terhegeh pulak dia beria. 

Sepanjang movie ni boleh nampak banyak betul red flags dekat watak Amar. Dia trauma dengan past relationship, okay takpe lah tapi kenapa dia nak kena tahan Maryam? Nak cakap nak, taknak cakap je lah taknak. Maryam bukannya ugut nak bunuh diri ataupun paksa dia. 5 tahun tunggu dia cakap setuju nak kahwin punya lah susah. Dia tak pernah cerita tau masa silam dia sebab tu Maryam asyik dok asak soalan yang sama. Dah tak pasal kena marah padahal boyfriend dia yang bangang. 

Fazlina tu pulak macam saiko sebab cara dia sama sangat dengan cara Balqis just because dia saudara. Eiii adik-beradik pun tak tiru sebijik lah style beradik sendiri. Memang la pinjam baju, tudung, selipar, bracelet bagai tapi style lain-lain jugak. Creepy tau cara makan, cara gelak pastu cara dress up pun sama. Lepastu bagi hint dekat Amar dia tak kahwin lagi sebab dia tunggu lelaki macam Amar. Eh kau, dekat Malaysia banyak lagi lelaki macam Amar untuk kau pilih tau, tak perlu gigih cari sampai Dubai pun lah. 

Sinematografi movie Dubai, My Love ni memang lah cantik tapi kenapa visual dia tak diedit guna tone yang cantik sikit eh? I macam confuse ni sebenarnya movie ke telemovie? Sayang lah sebab banyak tempat cantik dan famous Amar dengan Fazlina pergi tapi macam shooting dekat KLCC je. Baik tak payah beria shoot dekat Dubai haha. Anyway I excited tengok scene Amar dengan Maryam jalan-jalan dekat shopping mall sebab I nampak banyak poster Bollywood actress. Dubai kan memang one of famous spot for Bollywood haha

Music album Dubai, My Love karya komposer Pamela Yuen ada banyak koleksi lagu romantik yang menarik macam lagu Senyum Saja - Aisyah Aziz & Haikal Ali, Jauh – Velvet Aduk ataupun lagu Dengarkanlah – Sheila Majid. 


Movie ni ada elemen kejutan tapi I tak rasa terkejut pun sebab I lagi risau fikir masa depan watak tu sebab watak lagi satu tak nak dengar cakap Amar. Told ya this guy has many red flags. Seram. Tapi kalau dia bahagia dengan pilihan dia, siapalah I untuk menidakkan perasaan yang datang dari keputusan yang dibuat tu ye dak? Happy ending but hmmm yeah whatever….

1. Team Production +0.6, 2. Visual +0.4, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.3, 5. Casting +0.3, 6. Genre +0.2, 7. Themes +0.6, 8. Editing +0.2, 9. Social Message +0.1, 10. Personal Thought +0 = 3.7/10

1 Comments

  1. menyampah movie ni. membazir shoot kat tempat cantik tapi jalan cerita setakat nak tunjuk kebodohan masing-masing..

    ReplyDelete

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di farhannajafri@gmail.com.




[PENAFIAN] www.farhanajafri.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.



Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.



Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.