Saturday, 21 September 2019

Resipi Ayam Goreng Serai

Dah lama tak update pasal resipi sebab dah jarang masak resipi baru, repeat resipi biasa je macam masak lemak dengan kari tak pun goreng biasa. Resipi ni dah lama sebenarnya lepastu main campak je mana ada. Sebab senang dan sedap, I nak share dekat sini. 


Bahan-bahan : 

Bahan A:
- Ayam
- Rempah ikut suka untuk perap [I use blackpepper, lada sulah, garam masala, serbuk kari, serbuk cili, rosemary hidup dan mixed herbs]
- Kunyit
- Bawang putih

Bahan B : 
- Serai [the more the merrier]
- 1 biji bawang merah
- Cili [nak tumbuk ke nak potong halus atau apa cara pun ikut suka]
- Minyak masak


Cara-cara penyediaan : 

1. Perap Bahan A. Lagi lama perap lagi sedap. 


2. Dah settle bab perap, prepare Bahan B. 

3. Panaskan minyak untuk tumis bahan B. Bila dah naik bau, masukkan ayam yang diperap tadi dan goreng sampai ayam masak. 


Bila ayam dah masak boleh la dihidang untuk makan dengan nasi panas. Bau serai dengan rosemary tu naik sekali rasa nak makan bertambah je. Ye, resipi ni tak sesuai untuk yang diet. Sekian. 

1 comment:

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di farhannajafri@gmail.com.




[PENAFIAN] www.farhanajafri.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.



Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.



Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.