TV Show Review | ILOGU iKON (2020)

Director : N/A

Writer : N/A

Cast :  iKON (Jay, Bobby, Yunhyeong, Donghyuk, Junhoe, Chanwoo)

Production Company : iLOGu

Distributor : Youtube Idol Live / U+ Idol Apps

Genre : Variety Show

Running Episodes : 8 episodes (15 minutes per episode) + 3 episodes special clips (5 minutes per episode) + 3 episodes unedited clips

Release Date : 30 July 2020 – 29 September 2020


Tak pasti program iLOGu ni under siapa tapi kesemua idol group yang join show ni dapat pergi bercuti dan shoot ikut kreativiti masing-masing tanpa rules ataupun challenge. Mungkin bebas buat apa saja dengan syarat tarik viewers sebanyak mungkin dekat apps dan Youtube account Idol Live. 

iKON dijemput khas untuk bercuti di Namhae dalam Season 2 sebanyak 8 episod dengan pelbagai jenis aktiviti yang semua member plan nak buat dekat sana. Dalam Episod 1 ada perbincangan antara iKON bersama manager dan staff untuk pilih beberapa aktiviti yang dicadangkan. Dah 2 tahun iKON tak dapat pergi bercuti so diorang nak guna peluang ni untuk rest, enjoy dan celebrate anniversary ke-5. 

Jay nak hiking, DK dengan Bobby nak buat outdoor activities – paragliding dan main air, Yunhyeong nak food hunting dan upload gambar dekat social media, JuNe nak workout dan makan seafood dekat sana sebab Namhae ada laut so seafood mesti fresh. Chanwoo pula nak have fun dengan iKON member. 

Walaupun diorang dah plan macam-macam tapi kebanyakan masanya diorang terpaksa stay dekat dalam guesthouse sebab cuaca tak elok sepanjang iKON shoot dekat sana. Yunhyeong dengan Bobby teringin nak buat paragliding bila hujan dah berhenti tapi owner business tak bagi sebab dekat kawasan lain tetap hujan. Agak bahaya kalau proceed. 

Nasib baik diorang dapat main air dekat kawasan pinggir laut dalam Episod 6. Yunhyeong cool gila main wake board tapi lepas 2 jam dia berjalan dah macam harabuji sebab kaki dia lenguh. DK, Bobby dengan Chanwoo have fun main air sepanjang 2 jam dekat situ. JuNe dengan Jay je duduk dekat jeti tengok diorang have fun sebab JuNe still lagi trauma dengan air sejak Summertime Saipan (2016). Jay temankan JuNe sambil rehat sebab diorang baru je lepas accident sehari sebelum shoot show ni. Scene ni sepatutnya nampak tenang tapi jadi kelakar angkara editing team. 

Dalam Episod 5 iLOGu sewa satu dewan untuk bagi iKON main Foot Volleyball. Tak tahu lah sports ni betul-betul wujud ataupun iKON suka hati buat game macam ni sebab diorang terpaling lemah bab sukan. Masa main foot volleyball ni pun tak ada rules kecuali sentuh bola dua kali je masa dapat bola. Walaupun diorang lemah dalam sukan tapi tetap kelakar tengok diorang main sampai juri pun pening kepala nak kira skor. 

Aktiviti food hunting tak banyak sangat dekat dalam show ni mungkin sebab hujan jadi iKON spend time dekat guesthouse je. Diorang buat BBQ pun hujan kejap turun kejap berhenti. Scene Yunhyeong dengan DK makan Leaf Bun dekat café. Dah la roti tu cantik, tengok diorang makan macam sedap pulak tu. Masa episod 8 sebelum iKON habis shooting dekat Tresure Island, Namhae ni diorang makan Schweinshaxe. Daging dia nampak juicy sangat, besar pulak tu. Memang puas hati lah dapat makan panas-panas masa musim hujan. 

Bestnya dalam iLOGu iKON edition ni dapat tengok Chanwoo dengan JuNe makin rapat sebab sebelum ni diorang awkward kalau berdua. Dari zaman Mix & Match (2014) diorang dua ni awkward. Mungkin sebab reaction JuNe masa Chanwoo datang join Team B. Nak ambil hati JuNe punya pasal, Chanwoo belikan nutcracker sebagai hadiah. 

Kelakar tengok perangai Twin Monster dalam show ni masa diorang merungut. Chanwoo dengan perangai malasnya tak nak basuh pinggan, Yunhyeong pun sama mengelak tak nak basuh pinggan bila dia guna alasan dia dah masak bawang padahal takde siapa yang suruh pun. 

iLOGu show ni macam bersepah sikit dekat Youtube account Idol Live sebab dia asingkan show sebenar, special clips dengan unreleased clips padahal boleh je sekalikan. Lagu latar yang diorang guna pun bukan lagu asal iKON tapi re-recording tanpa suara Hanbin. Dah la show pertama tanpa ketua diorang lepas tragedi tu, lagu pun guna yang baru. 

Bobby dengan Jay banyak healing daripada have fun dekat Namhae. Tak macam masa diorang pergi Summertime dulu betul-betul have fun lepas penat bekerja. But anyway thanks iLOGu sebab bagi content untuk iKONics dan bagi vacation untuk iKON berehat dan have fun. 

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +0.4, 4. Storyline +1, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +0.3, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +0.3 = 7/10

0 comments

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di farhannajafri@gmail.com.




[PENAFIAN] www.farhanajafri.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.



Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.



Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.