BE #GUMPROUD DENGAN SYSTEMA, JENAMA TERKEMUKA DARI JEPUN!

Tuesday 16 May 2023

BE #GUMPROUD DENGAN SYSTEMA, JENAMA TERKEMUKA DARI JEPUN! | Systema melancarkan kempen Be #GumProud sempena Hari Kesihatan Gusi untuk memacu kesedaran berkenaan kesihatan dan penjagaan gusi yang lebih baik di kalangan rakyat Malaysia dengan kerjasama dari Persatuan Periodontologi Malaysia (MSP).

Dalam usaha untuk meningkatkan kesedaran berkenaan kepentingan kesihatan gusi, Systema, salah satu jenama penjagaan mulut terkemuka di Jepun, melancarkan kempen Be #GumProud hari ini, bersempena dengan Hari Kesihatan Gusi bertujuan untuk mempromosikan kesedaran kesihatan gusi di peringkat antarabangsa. Bekerjasama dengan Persatuan Periodontologi Malaysia (MSP) dan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), kempen ini bertujuan untuk membantu warga Malaysia memahami tentang kepentingan kesihatan gusi dan keperluan penjagaan gusi. 

Bercakap di sesi pelancaran kempen tersebut, Dr Noormi binti Othman, Pengarah Kanan (Kesihatan Pergigian), Kementerian Kesihatan Malaysia menekankan bahawa tahap penyakit gusi di Malaysia amat membimbangkan. “Menurut laporan Tinjauan Kesihatan Pergigian Kebangsaan untuk Kanak-Kanak Sekolah di Malaysia (NOHSS, 2015), 99.6% kanak-kanak berumur 12 tahun mengalami masalah gusi berdarah, yang merupakan tanda awal penyakit gusi. Dianggarkan pada tahun 2019 bahawa 9.2% orang dewasa berumur 15 tahun ke atas mengalami penyakit periodontik yang teruk menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (2022).” katanya.

Menurut kajian yang dijalankan ke atas orang dewasa Malaysia oleh Lion Corporation Japan, pemilik jenama Systema, mendapati bahawa 80% responden mempunyai sekurang-kurangnya satu tanda atau simptom penyakit gusi yang ketara, tetapi hanya 1% yang sedar bahawa mereka menghidapinya. Ini menunjukkan bahawa rakyat Malaysia secara amnya masih mempunyai tahap kesedaran yang rendah tentang kepentingan kesihatan gusi mereka. 

"Penjagaan kebersihan mulut yang kurang baik, ditambah dengan faktor lain seperti penggunaan tembakau adalah antara faktor tingkah laku utama yang boleh merisikokan kesihatan mulut seseorang. Terdapat keperluan untuk mengajar dan membimbing warga Malaysia untuk melakukan penjagaan kesihatan mulut sendiri sebelum atau selepas memberus gigi, termasuklah memeriksa keadaan seperti gusi berdarah, sisa makanan atau bengkak yang membantu pengesanan awal keadaan mulut. Walaupun kementerian telah menjalankan pelbagai aktiviti untuk mencegah dan mengawal penyakit gusi melalui pendidikan dan kempen kesedaran awam serta menyediakan perkhidmatan penjagaan pergigian yang berpatutan dan senang diperolehi, kita masih perlu terus mendekati rakyat Malaysia supaya mereka sentiasa mengambil berat tentang kesihatan gusi dan gigi mereka," kata Dr. Noormi. 

Berkongsi pandangan yang sama, Encik Kazuo Mabuchi, Pengarah Urusan Southern Lion, turut menyatakan kebimbangannya akan tahap kesedaran warga Malaysia yang rendah tentang keadaan gusi mereka. “Walaupun gigi putih dan nafas segar sering dikaitkan dengan kesihatan mulut, sebahagian besar rakyat Malaysia mungkin tidak sedar bahawa mengekalkan kesihatan mulut secara keseluruhan juga bergantung kepada gusi yang sihat yang berwarna merah jambu. Systema sebagai salah satu jenama penjagaan mulut terkemuka dari Lion Corporation Japan, dengan lebih daripada 130 tahun kepakaran dalam penjagaan periodontium, melihat peranannya untuk membantu mendidik rakyat Malaysia tentang kepentingan kesihatan dan penjagaan gusi mereka secara menyeluruh. Gigi yang kuat bermula dengan gusi yang sihat. Kempen Be #GumProud menggalakkan warga Malaysia untuk melindungi serta mengekalkan kekuatan dan kesihatan gusi mereka agar mereka dapat memperagakan gusi mereka dengan bangganya. Kami juga berbesar hati kerana telah mendapat sokongan Persatuan Periodontologi Malaysia (MSP) dan Kementerian Kesihatan Malaysia dalam kempen nasional ini," katanya.

Kempen Be #GumProud bertujuan untuk membantu rakyat Malaysia dalam menilai kesihatan gusi mereka dan memperoleh pemahaman yang lebih baik tentang pengaruhnya terhadap kesihatan serta ketahanan pergigian. Dari Mei sehingga penghujung bulan Jun 2023, orang ramai boleh melayari laman sesawang Systema untuk melakukan penilaian kesihatan gusi sendiri secara dalam talian. Systema juga akan mengadakan beberapa roadshow untuk mendidik pengguna tentang kepentingan amalan kebersihan mulut yang baik dan peranan kesihatan gusi dalam mengekalkan gigi serta kesihatan keseluruhan mereka untuk kualiti hidup yang lebih baik. Pengguna digalakkan untuk memanfaatkan peluang ini untuk menilai kesihatan gusi mereka dan mengambil langkah yang diperlukan untuk merawatnya serta menebus kit permulaan percuma daripada Systema! 

Di samping menilai kesihatan gusi seseorang, Encik Mabuchi turut menekankan aspek kepentingan menggunakan produk penjagaan mulut yang bersesuaian untuk meningkatkan kesihatan gusi. "Di Southern Lion, kami komited untuk membantu individu untuk mendapatkan kesihatan gusi dan mulut yang baik melalui penggunaan ubat gigi dan berus gigi yang betul. Menggunakan kekuatan dan teknologi Systema dalam pencegahan penyakit periodontium dari Jepun, kami telah membangunkan pelbagai variasi berus gigi dan ubat gigi yang direka untuk melindungi gusi dan membantu mencegah masalah gusi di samping mengekalkan gigi yang sihat', jelasnya lagi.

Menghuraikan inovasi produk Systema, Encik Kenichi Shirota, Pengurus Kanan Bersekutu dari Lion Corporation Jepun (Bahagian Antarabangsa) berkata: "Formulasi ubat gigi Systema Advance menggabungkan tiga bahan utama yang memecahkan biofilem plak dan membasmi bakteria penyebab masalah gusi yang tersembunyi di dalam poket gusi. Ia juga terbukti secara klinikal 4 kali lebih berkesan dalam mencegah masalah gusi! Rangkaian berus gigi Systema yang menggunakan bulu berus tirus 0.02mm untuk membuang plak secara fizikal dari celah gigi dan sepanjang garis gusi serta dalam poket gusi sambil kekal lembut pada gusi. Ini dapat membantu memberikan 40% pembersihan yang lebih baik antara gigi dan garis gusi namun 3 kali lebih lembut pada gusi berbanding berus gigi biasa”, katanya. 

Turut hadir pada majlis pelancaran kempen itu ialah Dr. Mohd Faizal Hafez Hidayat, Naib Presiden Persatuan Periodontologi Malaysia (MSP), berkongsi mengenai peranan gusi kita: “Gusi kita berfungsi untuk melindungi gigi dan mencegah penyakit dalam mulut kita. Tanpa penjagaan gusi yang betul, bakteria tidak baik memasuki persekitaran gigi kita, menyebabkan jangkitan dan keradangan. Jika tidak ditangani pada peringkat awal, ia boleh membawa kepada kemusnahan tisu gusi atau periodontitis, lebih dikenali sebagai penyakit gusi. Penyakit gusi bermula dengan plak, filem yang dipenuhi bakteria melekit, yang terkumpul di bawah dan di sepanjang garis gusi. Selain itu, penyakit gusi juga boleh meningkatkan risiko osteoporosis1, penyakit jantung2, strok3, dan diabetes4.” jelas Dr. Faizal.


Pakar dalam kesihatan mulut mengatakan bahawa cara terbaik untuk mengelakkan penyakit gusi adalah dengan memastikan keadaan gusi dan gigi anda sihat sejak usia muda. Ini amat membantu untuk mencari dan mengesan gingivitis awal dan mengambil langkah pencegahan. Dengan adanya penjagaan yang betul, ia boleh menjadi barisan pertahanan pertama untuk memastikan seluruh badan kita sihat.

Mulakan perjalanan Be #GumProud anda dengan membuat penilaian gusi anda sendiri secara atas talian dan jangan lepaskan peluang untuk mencuba produk Systema untuk melindungi gusi anda. Untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang kempen Be #GumProud Systema, sila lawati laman sesawang di https://gumhealthcheck.com. 

Rujukan
Osteoporosis and periodontal disease: Javed F, Al-Hezaimi K, Almas K, Romanos GE. Is there a relationship between osteoporosis and periodontal disease? A meta-analysis. J Periodontol. 2010 Mar;81(3):329-43. doi: 10.1902/jop.2009.090510. PMID: 20230763.
Heart disease and periodontal disease: Lockhart PB, Bolger AF, Papapanou PN, Osinbowale O, Trevisan M, Levison ME, Taubert KA, Newburger JW, Gornik HL, Gewitz MH, Wilson WR, Smith SC Jr, Baddour LM; American Heart Association Rheumatic Fever, Endocarditis, and Kawasaki Disease Committee of the Council on Cardiovascular Disease in the Young, Council on Epidemiology and Prevention, Council on Peripheral Vascular Disease, and Council on Clinical Cardiology. Periodontal disease and atherosclerotic vascular disease: does the evidence support an independent association?: a scientific statement from the American Heart Association. Circulation. 2012 May 22;125(20):2520-44. doi: 10.1161/CIR.0b013e31825719f3. Epub 2012 Apr 18. PMID: 22514250.
Stroke and periodontal disease: Sen S, Giamberardino LD, Moss K, Morelli T, Rosamond WD, Gottesman RF, Beck J, Offenbacher S. Periodontal Disease, Regular Dental Care Use, and Incident Ischemic Stroke. Stroke. 2018 Apr;49(4):914-919. doi: 10.1161/STROKEAHA.117.019413. Epub 2018 Mar 13. PMID: 29535255.
Diabetes mellitus and periodontal disease: Chávarry NG, Vettore MV, Sansone C, Sheiham A. The relationship between diabetes mellitus and destructive periodontal disease: a meta-analysis. Oral Health Prev Dent. 2009;7(2):107-27. PMID: 19655603.
PRODUCT RANGE & PRODUCT FACTSHEET

Toothpaste

Systema Advance Anti-Plaque Toothpaste 

 • World’s first Gum Protection toothpaste combining the power of IPMP, TDS, and GK2 for superior plaque removal in gum pockets. 
 • It uses Japan’s Advance Plaque Buster technology to break down plaque and kills 99.9% bacteria in hard-to-reach areas like the plaque biofilm in the gum pockets whilst GK2 soothes gum discomfort. 
 • Clinically proven in providing 24-hour protection against oral bacteria and also 4x better in preventing gum problems
There are three variants and flavours to meet different users needs:

Availability

Single Pack 130g - RRP: RM12.55
Twin Pack 130g x 2 - RRP: RM22.60

Systema Sensitive & Gum Protection Toothpaste 

 • Specially formulated with Triple Relief Technology for Instant Sensitive Relief & Gum Protection
 • Formulated to defend against discomfort and provide instant relief in 60 seconds, this desensitising toothpaste builds a protective layer over the sensitive areas giving you lasting protection 24/7 against tooth sensitivity, break down plaque and kill bacteria in hard-to-reach areas plus has be clinically proven to be 4X better in preventing gum problems, the main cause of tooth sensitivity. [Apply toothpaste directly at sensitive area with your fingertip and massage gently for 1 minute.]

Availability

Single Pack 130g - RRP: RM13.90

Toothbrushes

With 0.02 mm super tapered bristles, Systema wide range of toothbrush penetrates and removes plaque biofilm in gum pockets yet gentle to gums. 

Systema’s wide range of toothbrush is developed with 0.02mm super tapered that give 9x better plaque removal ability along gum line, 40% better cleaning ability in between teeth yet 3x gentler to the gums compared to normal non-tapered toothbrush.

BASIC CLEAN


Availability

Single Pack 
Active Clean RRP: RM4.70 
Activated Charcoal RRP: RM5.90 
Super Value Pack
Active Clean (3s) RRP: RM9.90
Activated Charcoal (2s) RRP: RM9.50


Availability

Single Pack
Compact/Comfort/Full Head/Silver Charcoal RRP: RM7.80
Super Value Pack 
Compact/Comfort/Full Head/Silver Charcoal (3s) RRP: RM19.80 

ENHANCED CLEAN

Availability

Single Pack
Spiral RRP: RM10.05
3D Clean RRP: RM12.55
Super Thin Charcoal RRP: RM10.90
3D Ultra White RRP: RM14.50

Super Value Pack
Spiral (3s) RRP: RM25.65
3D Clean (2s) RRP: RM22.60
Super Thin Charcoal (2s) RRP: RM19.65
3D Ultra White (2s) RRP: RM23.85

SPECIAL NEEDS


Availability

Single Pack
Sensitive RRP: RM11.20
Bi-level RRP: RM8.80

Super Value Pack (3pcs)
Sensitive (3s) RRP: RM28.55
Bi-level (3s) RRP: RM22.50

**************************

Mengenai Systema Malaysia
Systema adalah jenama penjagaan mulut terkemuka di Jepun yang dimiliki oleh Lion Corporation Japan dan dipasarkan oleh rakan gabungannya, Southern Lion. Rangkaian ubat gigi dan berus gigi Systema memberikan penyelesaian optimal untuk membantu meningkatkan kesihatan mulut dengan perlindungan terhadap masalah gusi. Untuk maklumat lanjut, sila layari http://systema.my/

2 comments

 1. Ubat gigi dia tak pernah cuba..
  SUka pakai berus gigi dia.. serasi untuk satu family..

  ReplyDelete
 2. kesihatan gigi dan mulut kena jaga kan

  ReplyDelete

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di farhannajafri@gmail.com.
[PENAFIAN] www.farhanajafri.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.