Penganiayaan YG Terhadap iKON

iKON adalah boy band di bawah talent agency YG Entertainment yang debut pada tahun 2015 tapi meraih populariti sejak tahun 2013 melalui survival show Who Is Next kemudiannya survival show Mix & Match dan Show Me The Money 3. Dianggotai oleh 7 orang pada awalnya - B.I, Bobby, Jay, June, Yunhyeong, DK dan Chanwoo kemudiannya B.I keluar dari iKON pada tahun 2019 dan gerak solo di bawah IOK Company. 

Kenapa update entry ni sebab ramai babykonics yang join fandom iKONIC atau ID sejak first album B.I keluar dan penyertaan iKON dalam survival show Kingdom : Legendary War (2021). Memandangkan iKON akan tamat kontrak dengan YG Entertainment pada tahun depan so let's recap kenapa ramai iKONIC demand supaya iKON keluar dari syarikat tersebut. 

1. WIN

Lepas 8 tahun Big Bang jadi boy group under YG Entertainment, YG decide untuk debut satu group boy tapi 11 orang trainee kena compete with each other. Disebabkan survival show WIN, fandom untuk WINNER dan iKON jadi rendah sebab masing-masing bergaduh nak buktikan team mana yang lebih bagus sedangkan iKON dengan WINNER berkawan baik sejak trainee. 

Berbeza sangat dengan Big Bang, 2NE1 ataupun Blackpink sebab fandom tak perlu bergaduh sesama sendiri pun untuk support idol masing-masing. YG pula tekankan team yang kalah akan disband so bila Team B kalah, ramai fans buat petisyen untuk debut sebab beza undian tak besar mana pun. Fans minta maaf sebab undian tipis. 

Akibatnya projek filem iKON dengan WINNER dibantah oleh fans kedua-dua fandom. Team MOBB (Mino & Bobby) pun terpaksa disband lepas 1 album sebab tak mendapat sambutan. Sampai sekarang fandom WINNER dengan iKON bergaduh gara-gara survival show WIN. Patutnya YG debut je dua-dua group sebab lepas WINNER debut diorang kena peram setahun. iKON pula dihantar ke Jepun dan China. 

2. Mix & Match

Tak cukup dengan survival show WIN, Team B kena paksa untuk join satu lagi survival show di bawah Mnet sebelum debut sebagai iKON. Tak cukup dera emosi dalam WIN, YG dera lagi dalam Mix & Match kemudian cuba takutkan Team B pasal disband sebab dia tahu diorang cuak sangat dengan disband. 

Banyak kali Team B menangis pasal ni tapi YG tak pernah peduli. Bagi dia, iKON akan jadi lebih kuat padahal dia sendiri tahu talent iKON macam mana. Yunhyeong sakit pun dia tak peduli walaupun badan ketara susutnya. YG sendiri cakap yang dia nak debut iKON dalam Episod 2 tapi sengaja raih TRP dengan cara macam tu. 

Masa WIN ada juri yang cakap hantar Bobby ke Show Me The Money confirm jadi hit sebab talent, swag dan style dia menyerlah sangat. Tapi bila B.I dengan Bobby join survival show tu YG siap ugut kalau kalah get ready to pack your bag and leave. Kalau pun dia bergurau, macam tak perlu je sebab B.I dengan Bobby memang rapper yang bagus. Kenapa nak tekan lagi sedangkan diorang berdua dalam masa yang sama busy dengan Mix & Match? Kesian B.I cuak sampai 3 kali lupa lirik masa audition. Bila Bobby menang YG pulak yang bangga melebih? 

3. Debut

Walaupun YG cakap dia nak debut iKON secepat mungkin tapi setahun kemudian baru iKON dapat debut itupun lepas beberapa kali delay. Lepas kalah dalam WIN, Team B record banyak lagu bila YG letak syarat ada lagu best baru boleh debut so nak kata iKON tak prepare untuk debut agak merepek. Bukan setakat fans, iKON sendiri tertanya-tanya bila diorang boleh debut sebab keputusan tu terletak sepenuhnya pada YG. 

Bila dah debut, YG hantar iKON ke Jepun dan China tanpa promote lagu di SK even MV yang dah shoot pun tak release pada masa tu. Banyak promo events di SK dibatalkan sampai ramai fans marah dan boikot YG. Sepatutnya iKON boleh jadi popular macam BTS tapi pengurusan YG yang merepek buatkan fans rasa geram. Masa tu kalau sebut iKON ramai yang assume iKON adalah idol group dari Jepun bukannya SK. 

4. Tour Concert 

28 konsert diadakan dalam untuk tour concert iKON di Asia dan 12 daripadanya diadakan dalam masa 6 hari. Jualan debut album Welcome Back mencecah 82 ribu unit terjual sekaligus menempatkan album mereka di ranking #1 dalam carta. Tapi masa concert tour iKON pakai kostum/outfit yang sama. Ada baju yang dijahit balik untuk tour kedua dengan 25 buah konsert dalam masa 10 hari.

Masa tour concert ni nampak sangat iKON penat sebab badan susut even Bobby kena guna oxygen mask masa perform sebab terlampau penat. B.I pula sakit sebab mata dia terkena jangkitan tapi YG Entertainment bagitahu tak ada refund kalau konsert dibatalkan. Dengan mata sakit macam tu pun terpaksa perform. Member yang lain pun nampak kurus sangat dan penat sampaikan non-fans pun perasan keadaan iKON. 

5. Heroes Of Remix (2016)

YG paksa iKON ke China untuk join survival show dan dalam masa yang sama kena buat concert tour. Lepas habis concert, iKON akan practice dekat backstage walaupun masing-masing penat. Tak semestinya debut under Top 3 biggie akan dapat treatment yang bagus sebab iKON tidur dekat lantai alas dengan yoga mat. Nasib baik dekat sana ada PSY untuk tengokkan diorang dekat sana. 

Bila YG hantar iKON ke China untuk aktif dekat sana dan biarkan fans di Korea melangut tanpa comeback sedangkan idol group yang lain aktif promo album diorang, tak mustahil ramai yang mula hilang minat dengan iKON. 

6. Love Scenario 

Tahun 2017 iKON mula pergi ke variety show lepas beberapa kali hantar video kepada PD variety show. Dalam masa yang sama B.I banyak kali propose untuk iKON keluarkan album tapi semuanya ditolak oleh YG. Lagu Love Scenario pun ditolak sebanyak 3 kali tapi B.I usaha jugak untuk release. 

Lepas iKON famous dengan lagu Love Scenario sampaikan menang Song Of The Year, YG mula layan iKON lebih baik dari sebelumnya. YG jemput iKON ke rumah dia walhal Blackpink dah mula dapat layanan baik dari YG walaupun sebelum debut lagi. Dah la jemput iKON datang rumah tapi order ikan padahal Bobby tak makan ikan. Bobby dah naikkan nama company kau kot, bukan susah pun nak order daging? iKON suka makan daging dengan sushi. Ughhh 

Rumah iKON ditambah lagi satu unit supaya setiap member dapat bilik sendiri. Walaupun sama apartment dengan Blackpink tapi iKON dan Blackpink dilarang berjumpa. Bekerja di bawah satu agency yang sama pun tak boleh buat lagu sama-sama sedangkan B.I yang gubah lagu Whistle untuk Blackpink. Free marketing kalau iKON bergabung dengan Blackpink ataupun Treasure.

Walaupun Love Scenario dilabelkan sebagai national anthem sampaikan tadika dan sekolah rendah terpaksa ban lagu tersebut bila jadi kegilaan kanak-kanak, tak ramai yang kenal siapa ahli kumpulan iKON. Dalam iKON TV (2018) ada scene diorang buat undian dekat tempat awam tapi tak ramai yang kenal. 

7. Gatekeeping

YG bagitahu pada pihak media B.I yang taknak promote lagu I’m OK tapi leader iKON sendiri dedahkan YG yang halang. Bobby pernah reveal yang dia tak pernah dapat ucapan tahniah dari CEO YG pun. Masa dia release solo album Love and Fall pun YG Entertainment upload kemudian delete sebanyak 4 kali official MV sampai views terjejas. Promosi pula hanya sehari jadi macam mana fans atau audience genre hip-hop nak tahu? Ramai rapper dalam industry nak buat lagu dengan Bobby antaranya Jessie dan Hwasa Mamamoo tapi dihalang. Entah kenapa. 

Album kedua Bobby, Lucky Man juga terima nasib yang sama bila promo events dibatalkan untuk bagi laluan pada digital single iKON - Why Why Why. Kemudiannya dibatalkan juga untuk bagi laluan pada Kingdom pula. 

Yunhyeong dengan Chanwoo selalu pergi ke kelas lakonan sebab YG dah janji nak bagi diorang debut sebagai pelakon tapi sampai sekarang tak ada kebenaran dari pihak YG supaya Twin Monster masuk ke dunia lakonan. Tahun 2017 Yunhyeong dijemput ke The Law of Jungle tapi susah untuk reach YG. Email tak dibalas, call tak jawab dan banyak lagi cara sampaikan kebanyakan PD gave up. 

Sama juga dengan JuNe bila ada PD approach untuk jemput dia datang ke gig show tapi sepi tanpa berita. Pernah JuNe dapat join variety show DOTB dengan Kang Daniel dan berita tentang ni dah publish kemudiannya YG Entertainment benarkan cuma satu episod sahaja lepas iKONIC serang dekat social media minta penjelasan kenapa batalkan secara tiba-tiba. Fandom Kang Daniel dah excited sebab dapat tengok interaction dua idol ni. Imagine marketing hype untuk JuNe boleh dapat masa tu. 


Bila YG halang iKON untuk join mana-mana variety shows, benda ni bagi persepsi kepada orang luar yang iKON tak suka bergaul dengan orang ataupun sombong. Padahal iKON siap buat video kepada beberapa PD variety shows untuk join. Disebabkan kurang exposure dan pengalaman ni iKON nampak bosan dalam variety shows. 

Banyak kali iKON cakap diorang tak ada kawan dalam industry. Huge industry tapi tak ada kawan even nak berkawan dengan Blackpink pun tak boleh padahal sama agency. Even Blackpink pun kena berkawan dengan siapa yang YG tetapkan. Lisa tak boleh rapat dengan Jenny sebab dia kena rapat dengan Jisoo like wtf? 

Pernah je YG marah Yunhyeong sebab suka post dekat IG meaningless post padahal tu account IG dia, suka hati dia la kan? B.I backup Yunhyeong dengan IG post dengan caption this is me uploading meaningless things. Sama juga dengan JuNe yang dilarang untuk post lagu dia gubah sendiri di IGTV. JuNe pernah update lagu Puppy Love dengan genre rock tapi dah kena delete. Lagu tu best kalau dapat jadi OST drama. 

Dalam channel Youtube Chanwoosari, JuNe, Jay dengan DK bagitahu diorang teringin sangat nak ada solo album. Satu album pun jadi lah tapi sampai sekarang YG Entertainment masih diam. Album Double B (B.I & Bobby) pun menyepi. Nampak je dalam WIN dengan Mix & Match scene CEO YG dok puji bakat B.I tapi sikit pun dia tak bagi kata putus untuk keluarkan album solo. Cuma ada satu lagu solo je One & Only dalam album Return (2018) lepas 7 tahun dalam YG Entertainment. 

Winner dengan iKON sama-sama ada streamers yang ramai di Melon music chart tapi YG Entertainment tetap peram dua boy band ni entah untuk apa. 

8. B.I

B.I mengaku dia ada contact drug dealer tahun 2016 sebab dia stress sangat masa tu dan kalau tengok apa yang dia kena hadap, memang dia akan cari jalan yang macam ni. Tahun 2016, tahun iKON kena buat tour non-stop, kena paksa join survival show, tak cukup rehat, tak cukup makan, jatuh sakit even jalan pun kena papah tapi YG tak buat apa pun. Dalam WIN pun boleh nampak yang iKON tidur 3 jam dan bergantung dengan IV drips untuk hidup. 

Of course YG Entertainment paksa B.I keluar dari iKON untuk elakkan imej makin buruk walhal Kakao Talk dengan drug dealer tak tunjuk yang dia beli pun dan B.I disahkan negatif. Top Big Bang boleh je stay dalam group tapi kenapa B.I kena keluar? Ada rumour management YG yang nak buang B.I tapi tak tahu macam mana so this is one of their plans. Disebabkan keputusan YG, ramai fans yang tinggalkan iKON. 

Pakai alasan taknak imej iKON tercalar tapi iKON tak pergi mana-mana variety show pun lepas B.I keluar. Lama kena peram sampai lah 2021 keluarkan digital single Why Why Why then join Kingdom. Tak ada masalah pun kalau biar B.I stay dengan iKON sebab 2022 dah habis kontrak dah pun. 

‘Scandal’ ni bagi kesan pada imej B.I juga sebab dia memang dah kena label sebagai leader yang suka buli padahal dia tegas je. Persepsi ni makin kuat even pada casual fans dan non-fans sebab lagu iKON yang hits kebanyakannya B.I yang dapat banyak part sampaikan Chanwoo dengan Yunhyeong nyanyi berapa baris je. Sebenarnya B.I dah letak part sama rata dah dalam setiap lagu tapi bila pergi jumpa YG, parts tu akan berubah ikut kehendak YG. Benda ni sejak WIN lagi. 

9. Kingdom 

Macam mana Mnet sengaja buli iKON I dah membebel panjang dekat dalam semua entry Kingdom : Legendary Wars. Dari Mnet dah kena buli, dari pihak YG Entertainment sendiri pun menyakitkan hati juga bila iKONIC dapat tahu iKON tak dapat First Look Photoshoot untuk Kingdom sebab clash dengan photoshoot lain. I bet it is for Why Why Why padahal tak lama pun nak ambik gambar. Sepatutnya semua idol group yang join Kingdom dapat photoshoot print service dekat Jepun tapi nama iKON je tak ada. 

Walaupun iKON trending setiap minggu di socmed dan kembali dapat perhatian, YG peram iKON sedangkan idol group lain mula gunakan perhatian dari Kingdom untuk release new single ataupun album. Yunhyeong bagitahu dalam Yuri’s Winning Recipe yang iKON tak ada apa-apa aktiviti langsung selepas Kingdom. Bobby bagitahu dalam vlive yang dia bosan sangat lepas Kingdom. Either diorang cycling ataupun main bola sepak waktu petang. 

10.  Comeback 

iKON drop hints yang comeback album akan keluar dalam masa terdekat pada bulan Jun tapi YG Entertainment release jadual untuk semua artis pada baki 2021 dan nama iKON tak tersenarai. DK bagitahu dalam radio show yang mereka dah ready dengan comeback album. Mustahil YG bagitahu pada media yang iKON belum ready sedangkan dah banyak lagu yang DK composed untuk album baru. 

Kelemahan YG yang paling ketara bila tak mampu nak manage idol groups dalam satu masa. Satu group aktif, satu lagi akan diperam lama padahal benda boleh jalan serentak. Peram dia bukan sebulan dua tapi setahun dua. Cukup lama sampai fans boleh menyampah dan fokus dekat idol groups dari company lain. 

iKON cuma ada setahun lagi sebelum YG beri kata dua sama ada untuk renew contract ataupun berhenti. For now harapan iKONICs cuma satu, iKON akan join 131 Label dan B.I beli balik semua lagu yang dia produce dari YG Entertainment. Tahun 2019 saham YG Entertainment dah jatuh ditambah pula dengan pandemik yang semakin teruk, tak nampak sebarang progress dari segi ekonomi. 

Entry ni bukan untuk glorify iKON tapi nak perbetulkan tanggapan yang iKON adalah group kesayangan YG Entertainment. Apa yang jadi dekat iKON mungkin jadi dekat idol group lain dari company lain juga. Kalau tak silap Ahgasae juga sakit hati dengan cara JYP Entertainment manage GOT7. 

7 comments

  1. T^T YG memang suka buli artist dia ever since Big Bang lagi kot. Tapi orang masih nak masuk situ sebab kata macam bagus sangat. Teringat pulak nasib dua beradik siapa tu yg join YG jugak. Pun macam tu. Sama dengan Lee Hi. Nasib dia dah keluar. Ramai newbie artis memang teringin nak masuk YG sebab dia nama beso. Tapi, ujian mental, fizikal emosi dari situ pun teruk. Winner pun boleh tahan jugak la dia punya favoritism si YG ni. Ergh~ stress. Haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn! Apa masalah YG entah. Kalau Big Bang okay lah fine sebab company baru nak naik so tak pandai lagi nak manage. Ni dah masuk idol group/artist ke berapa dah diorang launch under music division takkan tak mampu lagi? Bila fans mengamuk pandai pulak spin

      Delete
  2. i dah tak minat YG lepas kes 2ne1, ramai yg marah cara YG handle kes park bom tu sampai diorang terpaksa hiatus last2 disband. tak tahu apa cerita bigbang, harapnya diorang buka label sendiri macam Highlight dan Shinhwa..

    ReplyDelete
  3. Huhu sy sampai skrg masi support YG bukan sbb company tp artist dia.. huhu Rindulah mau dengar lagu2 dorg semua yg baru

    ReplyDelete
  4. Sedihnya baca. Tak sangka YG macam tu. Walaupun ain bukan kpopers tapi tak dinafikan tahu kewujudan iKon ni masa bobby kot join running man. Baru tau wujud group ni haha padahal dengar je lagu dorang cuma tak tahu siapa

    ReplyDelete
  5. Banyaknya isu YG sekarang ni. BigBang, 2Ne1, iKON. Tak tahu pulak nasib iKON macam ni. Patutlah senyap je. Rindu nak tengok BigBang buat comeback. Seungri pun tak mana sekarang sejak kes dulu tu.

    ReplyDelete
  6. bla jd mcm ni kesian kat artis. mrk dah bertungkus lumus berusaha smpi ke tahap skrg tp pihak pengurusan seolah x hargai penat lelah diorg selama ni

    ReplyDelete

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di farhannajafri@gmail.com.




[PENAFIAN] www.farhanajafri.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.



Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.



Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.