Sunday, 27 December 2020

Movie Review : KL Zombi

Pengarah : Woo Ming Jin

Penulis Skrip :  Adib Zaini, Woo Ming Jin

Pelakon : Zizan Razak, Siti Saleha, Zain Hamid, Iedil Putra, Usop Wilcha, Izara Aishah, Faezah Elai, Yus Raja Lawak, Azhan Rani, Fadzli Daniel Ali

Syarikat Produksi :  Grand Brilliance, Imaginex Studios

Pengedar :  Primeworks Studios, Netflix, Iflix

Genre :  Seram / Komedi

Durasi Tayangan :  92 minit

Tarikh Tayangan : 29 Ogos 2013

Trailer :

Diadaptasikan dari novel Zombijaya karya penulisan Adib Zaini, filem di bawah production house, Grand Brilliance arahan dan penulis Woo Ming Jin mengisahkan tentang Nipis (Zizan Razak) dari zero berubah kepada hero selepas Kuala Lumpur dilanda virus zombie. 

Beberapa jam sebelum masuknya Tahun Baru, Nipis, Kamarul (Iedil Putra), Ana (Izara Aishah), Sofea (Faezah Elai) dan Alif (Zain Hamid) lepak di atas bukit. Sementara tunggu bunga api, Alif digigit oleh anjing dan Ana bawa dia ke hospital untuk rawat luka tersebut. Tapi tak sangka pula gigitan anjing berubah menjadi virus zombie. 

Simptom Ana dengan Alif agak lambat untuk muncul bila ambil masa lebih kurang dalam sehari. Walhal orang lain bergerak agak pantas. Ada yang bertukar immediately selepas gigitan, ada yang ambil masa juga. Mungkin ikut imun badan gamaknya. 

Nipis sedar tentang apokalips ni agak lambat bila dia pergi ke jerat cina untuk ambil nombor ekor bersama Boroi (Yus Raja Lawak). Sedih hati dia bila tengok kakak kembar dia dah pun berubah menjadi zombie dan mak dia pun mengalami nasib yang sama. Dalam situasi genting tu dia terjumpa dengan Nora (Siti Saleha) semasa nak menyelamatkan Sofea. Mampu tak dia selamatkan Nora dan dunia, kena tengok sendiri lah movie genre seram komedi ni di Netflix atau Iflix. 

Sebelum ni dah pernah try baca novel Zombijaya tapi tak kena dengan selera. Belum masuk dua bab dah tidur lena sudahnya jual dekat orang je. Bila dah jadi movie ni macam nice pulak nak layan. Mungkin sebab Zizan yang banyak deliver punchline kelakar dari awal movie sampai habis. Ada juga yang hambar but okay lah. 

Latar tempat pun tak digambarkan dengan tepat sebab sekolah Ana mengajar tu dekat Bukit Jelutong and most of the places pun dekat Bukit Jelutong tapi dekat hujung cerita diorang bagitahu tempat tu ialah Bukit Jalil. Padahal sekolah terang-terang tulis Bukit Jelutong, Selangor Darul Ehsan. 

Kekuatan filem KL Zombi ni mungkin pada visual kot sebab montaj looks great dengan combination warna-warna neon untuk perkenalkan para pelakon. Untuk props macam kelakar sebab kayu hoki Nipis kejap ada, kejap hilang. Sama juga macam jaket dia, sekejap penuh darah, tengok lagi sekali dah bersih dah. Makeup team did great. 

"Selaras dengan misi kami untuk menjadi penanda aras baru filem tempatan, KL Zombi merupakan filem pertama yang menampilkan zombi-zombi dengan solekan kesan khas yang merangkumi prostesis, lateks dan kanta lekap khas serta baju yang dilusuhkan dan diubah untuk mengikut watak zombi-zombi tersebut.’

Kalau tengok dekat awal filem, anjing yang gigit Alif tu makan sisa dari bahan kimia syarikat Bro Khalid (Usop Wilcha) tapi penawar dia pun dari bahan yang sama. Aneh tapi benar. I tak rasa ni spoiler sebab tengok dari awal movie membawa ke habis cerita pun dah boleh agak yang krim tu penawar dia. Dah kalau yang hodoh pun boleh jadi handsome, yang tawar boleh jadi sedap, apatah lagi untuk virus zombi. 

Scene Zizan jumpa Zaini (Fadzli Daniel Ali) tu macam try hard sangat. Patutnya dikembangkan lagi kenapa Zizan keluar dengan kayu hoki dia. Kalau untuk cari makanan macam kelakar sebab dia baru lepas cari makanan dengan Nora. Patutnya bagi alasan yang kuat untuk keluar bila zombi bersepah dekat luar. Sama lah dengan scene Boroi buat sepah dekat dapur. Menggelikan jugak lah dengan mulut berbuih macam tu. Anyway, kalau suka lakonan Zizan boleh la layan, kalau tak minat better jangan buang masa. 

1. Team Production +0.4, 2. Visual +1, 3. Audio +0.2, 4. Storyline +0.3, 5. Casting +0.5, 6. Genre +0.4, 7. Themes +0.4, 8. Editing +0.6, 9. Social Message +0.2, 10. Personal Thought +0 = 4/10

2 comments:

  1. zaman Zizan jadi rebutan pengarah untuk jadi hero filem mereka. tak terasa nak tengok pula movie ni..haha

    ReplyDelete
  2. i jenis cita zombie mmg kureng... tapi i pernah tgk korea punya tajuk KINGDOM.. itu best gila

    ReplyDelete

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di farhannajafri@gmail.com.




[PENAFIAN] www.farhanajafri.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.



Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.



Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Baca Entri Ni Jugak!