Nak Tambah Barang Dapur? Ini 10 Kategori Makanan Mesra Diabetes Boleh Dibeli

“Boleh ke makan makanan ini?”

Salah satu persoalan biasa bagi pesakit kencing manis bila memerlukan barangan dapur. Usah bimbang, artikel ini akan membantu menyediakan senarai barang dapur yang boleh dibeli. Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang Kencing Manis sila dapatkannya di sini.

Pesakit kencing manis

Apabila didiagnosis menghidap diabetes jenis 2, mesti bingung fikir makanan apa yang boleh dan sesuai diambil. Kalau sebelum ini boleh makan apa sahaja, tapi sekarang garis panduan diet pemakanan jadi lebih ketat, secara tak langsung menjadikan pilihan barangan runcit anda semakin terhad.

Hakikatnya anda boleh menarik nafas lega kerana terdapat banyak pilihan makanan boleh dibeli.

Senarai barang dapur mesra diabetes


Secara amnya, menguruskan penyakit diabetes yang dialami bermaksud berwaspada terhadap pengambilan karbohidrat, saiz hidangan dan memilih makanan penuh nutrien.

Berikut adalah senarai barang dapur yang dikategorikan sebagai mesra diabetes bagi membantu anda membuat pilihan sihat semasa membeli-belah.

i. Sayuran

Bagi mana-mana individu terutamanya pesakit kencing manis, sayuran adalah asas diet yang sihat – kaya nutrien dan rendah karbohidrat. Berikut antara beberapa pilihan sayur yang boleh dibeli:

Sayuran tidak berkanji:

  • Sayuran salad seperti kale atau salad romaine
  • Cendawan
  • Brokoli
  • Bunga kubis
  • Brussel sprouts
  • Zucchini
  • Terung
  • Asparagus
  • Saderi

Sayuran berkanji:

Berikut adalah pilihan sayuran bagi barangan dapur mesra pesakit diabetes dengan kandungan gula lebih tinggi. Anda disarankan untuk mengambilnya dalam saiz hidangan kecil atau dicampurkan bersama pilihan sayuran tidak berkanji.

  • Lobak merah
  • Jagung
  • Kentang
  • Ubi keledek
  • Kacang pis
  • Kacang buncis
  • Labu
  • Keladi

ii. Buah-buahan

Buah, walaupun manis tetapi mempunyai kandungan serat yang tinggi dan merupakan pilihan makanan sihat untuk pemanis mulut. Tinggi serat bermakna saluran pencernaan akan menyerap kurang karbohidrat berbanding makanan rendah serat serta tinggi karbohidrat.
  • Buah beri
  • Epal
  • Oren
  • Pisang
  • Tembikai
  • Pir
  • Avokado
  • Tomato

iii. Minyak, kuah salad & sapuan roti

Dalam senarai barangan dapur mesra diabetes, anda boleh mempertimbangkan untuk membeli bahan tambahan bagi menambah rasa pada makanan, cuma perlu mengehadkan kandungan lemak tepu. Berikut antara pilihan lebih sihat:
  • Minyak canola
  • Mentega kacang
  • Mentega badam
  • Jem sapuan buah – pastikan tiada gula tambahan
  • Mustard
  • Minyak kelapa dara
  • Mentega mentah
  • Kuah salad tanpa gula berasaskan minyak zaitun
  • Sos barbeku rendah kandungan garam
  • Kicap rendah kandungan garam
  • Madu tempatan
  • Minyak zaitun
  • Mayones berasaskan minyak zaitun – hadkan kepada 1 hidangan sehari

iv. Kekacang dan legum 

Kekacang dan legum adalah sumber protein dan serat yang sangat baik. Ia juga kaya vitamin, mineral dan antioksidan. Bagi pesakit diabetes, ia dianggap makanan super.
  • Kacang ginjal
  • Kacang Pinto
  • Lentil
  • Kacang hitam
  • Quinoa
  • Oat

v. Daging, makanan laut & telur
  • Ikan berlemak termasuk ikan salmon dan tuna
  • Ayam
  • Bahagian dadad ayam turki
  • Daging tanpa lemak
  • Telur – hadkan 3-4 biji telur setiap minggu, lebihkan jika anda hanya memakan putih telur sahaja

vi. Bijirin penuh
  • Gandum bulgur
  • Barli
  • Quinoa
  • Roti gandum penuh
  • Pasta gandum
  • Bijirin gandum penuh
  • Mil oat – disaran untuk menukar gula merah dan kismis kepada kayu manis dan buah beri

vii. Produk tenusu

Walaupun secara teknikal ia tinggi karbohidrat, namun produk tenusu boleh diambil pesakit diabetes kerana ia merupakan sumber utama kalsium dan vitamin D. Sebaiknya pilih:
  • Susu tanpa lemak atau rendah lemak
  • Keju kotej rendah lemak
  • Yogurt tanpa gula
  • Keju rendah garam seperti mozarella
Hati-hati dengan kandungan gula tambahan dalam produk tenusu ya! Anda juga boleh mencuba produk alternatif bukan tenusu seperti yang dihasilkan daripada badan dan soya.


viii. Makanan dalam tin & sejuk beku

Makanan dalam tin dikatakan masih dapat membekalkan nutrien dan khasiat yang diperlukan tubuh. Kelebihan pada makanan dalam tin adalah ia biasanya lebih murah dan boleh disimpan lama serta mempunyai pilihan anggaran sesuai untuk menjaga diet sihat. Antara senarai pilihan makanan dalam tin yang boleh dibeli pesakit kencing manis adalah:
  • Kacang kuda, tomato, cendawan, lentil, labu, santan, zaitun dan lain-lain
  • Daging, sayuran dan buah-buahan sejuk beku seperti buah beri dan lain-lain
Jangan lupa bilas kemudian keringkan makanan dalam tin untuk kurangkan kandungan garam!

ix. Snek 

Pengambilan saiz hidangan kecil dan kerap antara 4-6 kali sehari adalah lebih baik bagi individu dengan kencing manis. Memilih makanan ringan tinggi serat, protein dan lemak sihat akan membantu mengawal kadar gula dalam darah anda, seperti:
  • Badam
  • Keju dan kraker bijirin penuh
  • Bertih jagung
  • Puding biji Chia
  • Trail mix
  • Edamame
  • Jejari sayuran seperti lobak atau saderi

x.Pencuci mulut

Bagi pesakit kencing manis, anda memang perlu mengehadkan pengambilan makanan bergula tetapi masih ada pilihan pencuci mulut. Namun penting untuk berwaspada dengan kandungan gula dan saiz hidangannya.
  • 100% popsicle buah-buahan
  • Aiskrim dengan stevia atau pemanis rendah kalori lain
  • Biskut rendah kandungan gula

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

4 Comments

  1. Good info, bila dah remaja purba ni, nampaknya barang keperluan pun kena pilih memilih yang mesra dengan usia.

    ReplyDelete
  2. Aah kan.. Ammi ni jarang lah bila beli brg dapo nak belek brapa kalori, brp segala nutrisi yg ada. Main belasah je.

    Kena lebih alert pasni

    ReplyDelete
  3. Good sharing. Takde diabetis pun bagus follow ni

    ReplyDelete
  4. utk yg mementingkan kesihatan bagus juga amalkan makanan2 ni

    ReplyDelete

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di farhannajafri@gmail.com.




[PENAFIAN] www.farhanajafri.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.



Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.



Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.