Lunch di IKEA Damansara

Dah lama tak pergi IKEA sejak PKP ni. Bila dah ada cuti tapi tak tahu nak buat apa, rasa gedik nak jalan-jalan dan lunch dekat sana. Bestnya pergi IKEA ni sebab dapat inspirasi bila tengok showroom dia. Jalan sikit ambil gambar sebab showroom dia sentiasa berubah. 

Memandangkan kitorang pergi masa musim perayaan Krismas, dekorasi dekat IKEA pun kebanyakannya berwarna merah. Cantik sangat tengok deko dekat pintu masuk utama IKEA Damansara. 


My thought that day mungkin tak ramai orang sebab hari Jumaat, hari bekerja rupanya bila sampai dekat IKEA pun dah penuh orang beratur nak lunch dekat situ. Since kitorang dah breakfast dengan nasi lemak so kitorang jalan-jalan dekat showroom cari inspirasi dulu. Mungkin masa tu tengah lunch hour sebab tu ramai. Tunggu dalam sejam lebih surut lah kot. 

Habis tengok showroom dalam pukul 2.30 pun masih ramai lagi orang dan kebanyakannya bawa anak so diorang pun bercuti macam I jugak :(

Alang-alang dah datang redah je lah kan, takkan nak balik pulak. Sebelum masuk restoran tu kena ambil nombor giliran dekat guard. Walaupun beratur depan belakang tapi dapat number jauh nau beza dia. Sementara tengah panjang barisan tu cukup lah masa untuk decide nak makan apa. 


Sebelum masuk barisan tu ambil troli untuk letak tray putih IKEA nanti. Kalau tak makan banyak pun better ambik je ye dak, senang nak jaga jarak 1 meter dengan orang lain. 


Dekat area tu penuh dengan monitor tunjuk semua menu available masa tu. Nasi beriani peha kambing nampak macam sedap tapi perut tak nak makan nasi dah. Nak meatball katanya. 




Lepas ambil tray, ambil gelas untuk air kordial, cawan untuk kopi ataupun teh. Both RM2 dan boleh ulang isi semula secara percuma. Dekat bahagian atas tu bijak betul IKEA letak coklat bar sebab bosan tunggu turn tiba-tiba tangan capai coklat satu bar. Hmmmm 


Gerak depan sikit jumpa kaunter desserts. Masa tu ada raspberry cheesecake, almond cake, cheesecake dengan chocolate cake. Semua nampak bosan kecuali raspberry cheesecake haaaa gittewww padahal tak pernah try pun flavor raspberry. Kebanyakannya RM9 sepotong which for me murah sikit lah dari luar dan saiz sepotong pun cukup untuk seorang. Tapi kalau selera besar, ambik lah dua. This opinion is invalid for you heeee. Lajak depan sikit ada kaunter salad tapi kitorang pandang sebelah mata je lah hihu


Dah sampai ke kaunter utama, terus order meatball 16pcs dengan kepak ayam goreng sebagai menu utama. Tambah kentang goreng jugak sebab tamak. Ayam goreng tu ada dua pilihan sama ada original ataupun sos BBQ. Masa order tu kena cakap terus nak yang mana. Kalau nak sos biasa - sos cili, sos tomato atau mustard ada dekat bahagian luar disediakan. 


Dekat kaunter ni pula ada muffin, lasagna ayam dengan sosej. Nak ambik muffin macam dah banyak sangat for desserts. So I gerak depan sikit untuk mushroom soup. Sedap kot makan mushroom soup dengan kepak ayam goreng. Dah settle dekat situ terus pergi kaunter bayaran. Senang dekat sini sebab boleh pakai wang tunai ataupun kad debit. 


Dah settle bayar boleh isi air dekat kaunter minuman. Dekat sini ada sachet gula dengan krimer disediakan. Air buah dia ada raspberry yang tak tahu lah sedap ke tidak sudahnya kitorang ambil air cola sebab cola adalah pilihan selamat. Bak kata DK, ayam goreng jadi sedap bila minum dengan air cola. 



Happy betul dapat makan meatball IKEA lepas dah lama terperuk dekat rumah gara-gara PKP. Lepas ni mungkin akan terperuk lagi sebab ada gelombang entah keberapa. Lama jugak lah kitorang stay makan dekat sini, relaks sembang hal kerja, discuss pasal deko rumah lepas dapat idea dari showroom. 

Lepak lama pun tetap tak mampu nak habiskan semua makanan. Even fries dia pun potong besar jugak so kitorang beli 2 paper box untuk tapau. 1 box satu hengget je tapi macam over pulak beli dua sebab satu pun dah cukup. Dah settle makan letak troli dekat tempat dia balik then keluar pergi jalan tempat lain pulak. Selesai satu craving, alhamdulillah :)

6 Comments

  1. Tetiba terasa nak makan meatball ikea padahal rasanya baru jer bulan lepas makan. Tapi betullah, masa order tu, kemahen semua nak, bila makan tak habis, hihi.

    ReplyDelete
  2. Lamanya tak makan di Ikea tapi tulah malas nak beratur. Kek satu slice rm9 tu memang murah

    ReplyDelete
  3. Selamat menjamu selera
    Sedapnye kepak ayam tu

    ReplyDelete
  4. sama la kita. bru mkn meatball ikea smlm..

    ReplyDelete
  5. Alamak.. rasa cam nak terjah Ikea juga nie.. hahaha.. lama tak makan meatball Ikea nie..

    ReplyDelete

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di farhannajafri@gmail.com.




[PENAFIAN] www.farhanajafri.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.



Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.



Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.