Movie Review | Mimaland (2020)

Sunday, 3 January 2021

 

Pengarah :  Nevin Hiong

Penulis Skrip :  Nevin Hiong

Pelakon :  Fattah Amin, Sophia Albarakbah, Camelia Natasya, Hazzy Alzeeq, Farah Ahmad, Zalif Sidek, Chelsea Esdher Wang, Cindy Dahyun Ohn, Adam John, Liyana Yusof, Shyrim HM, Zandra Ridhuwan

Syarikat Produksi :  Mico Studio

Pengedar :  Kozjin Entertainment Sdn Bhd

Genre :  Seram / Drama

Durasi Tayangan :  90 minit

Tarikh Tayangan : 24 September 2020

Trailer :

Sebab utama tengok movie Mimaland ni hanya kerana Fattah Amin. 

Berlatarbelakangkan taman tema air Mimaland yang pernah beroperasi sejak tahun 1974 dan kemudiannya ditutup pada 1994 selepas kematian seorang pengunjung di papan gelungsur dan tanah runtuh di kawasan kolam renang. Mimaland atau nama asalnya Malaysia In Miniature Land yang terletak di Ulu Gombak ni seluas 300 ekar dengan beberapa attraction seperti taman tema air, taman dinasour yang diwujudkan sebelum Jurrasic Park, tasik untuk aktiviti bersampan serta memancing ikan, maze garden, kawasan chalet dan hotel dan lain-lain. 

Sembang pasal Mimaland lebih seronok dari sembang pasal movie seram Mimaland arahan Nevin Hiong di bawah production house Mico Studio ni. Kisah bermula dengan Ariel (Fattah Amin) yang dapat tawaran dari Jimmy (Adam John) untuk shoot video di Mimaland. Teammate dia – Haqiem (Hazzy Alzeeq) dan Suraya (Camelia Natasya). Ariel minta bantuan isteri dia, Elize (Sophia Albarakbah) untuk jadi hos dalam rakaman video dia. 

Walaupun tak sihat sebab berbadan dua dan dilarang oleh mak dia supaya jangan pergi ke tempat yang bukan-bukan, Elize tetap setuju dengan permintaan suami dia. Sampai je di pintu gerbang Mimaland, Ariel terkejut dengan team yang dibawa oleh Jimmy dan juga perubahan konsep rakaman video. Mereka semua perlu siapkan tugasan yang ditempatkan di 5 checkpoint untuk menang wang ganjaran sebanyak RM10,000. 

Penceritaan Mimaland berdasarkan naratif flashback dari watak Elize kepada pegawai polis selepas kemalangan di kawasan tersebut. Masa tengok movie ni kena fokus lah sebab jalan cerita agak bercelaru tambah pula dengan skrip yang longgar dan dialog yang tersekat dalam bahasa baku. Semua pelakon seolah-olah baca skrip dan tak selesa dengan watak masing-masing. Chemistry antara Sophia dan Fattah pun tak terbentuk cantik walhal pelakon utama dan kebanyakan dramatic and emotional scene digalas oleh mereka berdua. Hancur. 

Of course banyak loopholes bila jalan cerita tak kemas macam scene perempuan misteri (Farah Ahmad) yang minta pertolongan Elize untuk selamatkan anak perempuan dia. Dekat awal movie nampak dia keluar dari tanah so I assume dia hidup lagi dan balik ke rumah kemudian mati di sana tapi kenapa suruh Elize tanam mayat anak dia supaya anak dia bebas? Untuk apa hidupkan balik kalau dia tak dapat bersama dengan anak dia? Lagipun tulang yang Elize jumpa bukan tulang anak dia jadi macam mana roh anak dia boleh bebas? 

Tak dikembangkan langsung berkenaan research Ariel kenapa ramai kanak-kanak terperangkap dekat situ walhal dia dengan Elize dah berjumpa dengan perempuan misteri. Better kalau dikembangkan part bayi hilang secara misteri sebab ada je kes macam tu. Tak tahu apa maksud suami perempuan misteri bila dia risau malapetaka akan muncul kalau pokok ditebang. Kenapa ada hantu lelaki berlari tanpa arah tuju? Kenapa Haqiem dengan Suraya buat challenge ketiga sedangkan Jimmy dah mati dan misi kali kedua mereka ke Mimaland adalah untuk siasat tentang kanak-kanak yang hilang? Banyak persoalan tak terjawab dan sejarah pula bercanggah dengan sejarah sebenar Mimaland. 

Tak tahu la director sengaja nak shade content creator ataupun dia memang lemah dalam menulis skrip bila dia tunjuk team Ariel ni tak bijak. Masuk kawasan hutan melenggang je, tak bawa kit keselamatan. Nasib baik Ariel bawa pisau. Lampu suluh tak ada, CPR pun tak pandai buat, tak ada wisel padahal berkumpulan, peta tak ada padahal kawasan dah terbengkalai, kasut pun tak sesuai. Masuk hutan belukar siap berpecah pulak tu. 

Overall movie Mimaland ni agak mengecewakan dari segi penceritaan, lakonan, skrip dan dialog. Mungkin tukar jalan cerita last minute sebab masa shooting dekat tapak asal Mimaland ada crew kena rasuk. Tak berbaloi penat lelah kalau hasilnya macam ni. 

1. Team Production +0.4, 2. Visual +0.7, 3. Audio +0.5, 4. Storyline +0.3, 5. Casting +0.4, 6. Genre +0.2, 7. Themes +0.2, 8. Editing +0.3, 9. Social Message +0.2, 10. Personal Thought +0 = 3.2/10

Movie Review : Manorama Six Feet Under

Director : Navdeep Singh

Writer : Devika Bhagat, Navdeep Singh

Cast : Abhay Deol, Raima Sen, Gul Panag, Sarika, Raima Sen, Kulbhushan Kharbanda, Vinay Pathak, Nawazuddin Siddiqui, Jogi

Production Company : Shemaroo Entertainment

Distributor : Shemaroo Entertainment, Netflix

Genre : Crime / Thriller / Drama

Running Time : 138 minutes

Release Date : 21 September 2007

Trailer :

Diinspirasikan dari movie Chinatown (1974), movie Manorama Six Feet Under arahan Navdeep Singh di bawah production house Shemaroo Entertainment ni mengisahkan tentang penulis amatur Satyaveer Singh Randhawa (Abhay Deol) yang pernah terbitkan novel penyiasatan berjudul Manorama. Malangnya hanya 200 buah terjual lantas dia memilih menulis untuk majalah kecil tapi digantung kerja kerana menerima rasuah. 

Dulu SV rasa yang dia akan jadi penulis famous tapi hakikatnya dia makin hilang arah tuju dalam hidup dia. Isterinya, Nimmi (Gul Panag) mula menyampah dengan suami dia dan mengungkit dia pernah tolak lamaran orang kaya untuk kahwin dengan SV. Kawasan perumahan dia di Lakhot, Rajasthan, India dah 3 tahun lamanya tak hujan. Ahli politik P. P. Rathore (Kulbhushan Kharbanda) pula berjanji akan buat projek pembinaan terusan. 

‘Lakhot. You might have heard of the place, maybe in a newspaper, ages ago.’ - SV

Satu hari SV didatangi seorang perempuan (Sarika) yang perlukan bantuan dia dek kerana novel Manorama. Katanya dia adalah isteri kepada P.P. Rathore dan syak suami dia ada hubungan sulit di farmhouse. Dia perlukan SV untuk ambil gambar bukti kecurangan tersebut dengan bayaran sebanyak Rs20,000. SV setuju dan nampak sendiri pergaduhan antara P.P. Rathore dengan perempuan muda. 

Beberapa hari selepas kerja dia selesai, perempuan tersebut datang kembali tapi dengan identiti sebenar iaitu Manorama dan bagitahu yang nyawa dia dalam bahaya. Apa pun yang terjadi pada dia, SV perlu ingat nama dia Manorama dan umur dia 32. Keesokannya Nimmi bagitahu perempuan tersebut mati dilanggar trak di highway. 

SV tahu Manorama dibunuh dan kematian dia ada kaitan dengan P.P. Rathore jadi dia pergi siasat latar belakang Manorama dan terjumpa Sheetal (Raima Sen), roommate Manorama. Sejak dari hari tu, keselamatan SV terancam dan orang upahan P.P. Rathore -  Chaila (Nawazuddin Siddiqui) dan Fauji (Jogi) minta dia serahkan gambar. Abang ipar dia, Birj (Vinay Pathak) larang untuk jauhkan diri dari kematian Manorama sebab orang biasa tak akan mampu lawan orang politik. Tapi SV tetap dengan kedegilan dia. 

Walaupun ni debut movie pengarah penulis Navdeep Singh tapi penceritaan Manorama Six Feet Under cantik tersusun dengan plot twist jenayah yang diketahui oleh Manorama. Watak Sheetal dengan scene Manorama bagitahu nama dengan umur dia tu agak predictable tapi untuk movie yang diterbitkan pada tahun 2007, I guess that’s okay. 

Screenplay pun bagus walaupun simple dan dengan bajet yang terhad macam scene Manorama berjumpa dengan SV pada malam kejadian dan dalam kegelapan malam dia dedahkan rahsia yang sebenar identiti dia. Rahsia yang dia pegang agak besar dan hitam dan hidup SV kemudiannya akan berubah menjadi gelap sebab diselubungi dengan kejahatan. Ataupun scene SV berbincang dengan Sheetal sambil bersihkan akuarium. Walaupun pandangan mata jelas tapi identiti Sheetal masih lagi terlindung dan terjaga. It just brilliant for me. 

Pemilihan para pelakon utama dipilih oleh pengarah Navdeep Singh sendiri sebab dia nak pelakon yang sesuai untuk deliver watak dalam movie Manorama Six Feet Under dengan baik. Movie crime thriller ni antara movie terbaik dalam karier lakonan Abhay Deol dan dapat pujian dari critics walaupun kutipan box office tahap sederhana je sebab Indian audience zaman tu masih belum mampu terima experimental film. Thanks to Netflix, movie ni akan sentiasa jadi pilihan untuk yang suka dengan genre thriller. 

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +1, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +1, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +1 = 10/10

Movie Review : Pisau Cukur

Pengarah :  Bernard Chauly

Penulis Skrip :  Rafidah Abdullah

Pelakon : Fazura, Maya Karin, Aaron Aziz, Eizlan Yusof, Redza Minhat, Rahim Razali, Khatijah Tan, Umie Aida, Sharifah Sofia, Liyana Jasmay, Nas-T, Radhi Khalid, Henry Golding, Nabila Huda, Lew Ngai Yuen, Afdlin Shauki, Norman Abdul Halim, Nabil Ahmad, Rafidah Abdullah, Kartini 3R, Amelia Henderson

Syarikat Produksi :  Red Films Snd. Bhd.

Pengedar :  Red Films Snd. Bhd., Grand Brilliance Snd. Bhd., Primeworks Studio

Genre :  Romantik / Komedi

Durasi Tayangan :  104 minit

Tarikh Tayangan : 5 November 2009

Trailer :

Nak tengok movie ikonik Fazura ni sebab dekat Twitter banyak kali viral video clip movie Pisau Cukur macam scene Iskandar Tan Sri Murad (Henry Golding) dekat pool, scene Intan (Nur Fazura) request minyak cengkih dekat spa tapi pekerja spa (Rafidah Abdullah) perli dia minta penyu ambilkan. Dekat Youtube banyak je rupanya movie ni. 

Bella (Maya Karin) kalah dalam program realiti TV, Siapa Nak Kahwin Jutawan bila Imran (Norman KRU) pilih Natasha (Nabila Huda) sebagai isteri. Selepas beberapa hari terperap di dalam rumah dek kerana malu digelar pisau cukur (Perempuan yang suka mengikis kekayaan lelaki) dan menganggur, Intan ajak Bella naik cruise dan cari jodoh di sana sebab ramai jutawan turut berlayar bersama. 

Sepatutnya dia pergi dengan kekasih gelap dia, Dato’ Salleh (Radhi Khalid), tapi isteri Dato’ pula koma lepas buat liposuction dekat Thailand. Kebetulan dekat cruise Intan terjumpa Ari (Aaron Aziz), detektif peribadi upahan yang pernah menyiasat dia dan Dato’. Dekat cruise Ari diupah untuk menyiasat isteri ketiga Datuk Zakaria Hitam (Rahim Razali) iaitu Sal (Sharifah Sofia) sebab disyaki main kayu tiga.

Misi Bella untuk mencari jodoh dah bermula sejak dia sampai dekat cruise lagi dan kemudiannya terjumpa Datuk Hisham Tan Sri Kamaruddin (Eizlan Yusof). Calon yang paling sesuai sebab bujang, matang, tenang dan berkarisma. Dalam masa yang sama, Faqir (Redza Minhat) juga jatuh cinta dengan Bella tapi tak dilayan sebab luarannya nampak seperti orang biasa. 

Intan pula busy menyiasat kematian Datuk Zakaria bila jeruk mangga diletak racun tikus dan suspeknya mungkin keluarganya sendiri. Siapakah antara Datin Wahidah (Khatijah Tan), isteri kedua – Naini (Umie Aida), Sal, anak lelaki Johan (Nas-T) ataupun anak perempuan Suri (Liyana Jasmay) yang mempunyai motif jahat sehingga tergamak membunuh?

Ingat lagi masa tengok interview Maya Karin dengan Fazura untuk movie Pisau Cukur, diorang bagitahu dah excited nak shooting atas cruise tapi bila sampai dekat set rupanya props semata. Kena game dengan Bernard Chauly haha! Dalam beberapa scene yang melibatkan cruise, ada CGI yang menjadi, ada yang tidak kemas. Nasib baik Haris Hue pandai ambil dari angle yang tepat supaya tak jelas kelihatan yang cruise tersebut sebenarnya palsu. Wardrobe dan props untuk Pisau Cukur memang on point! 

Lakonan Fazura sebagai Intan yang gedik memang menjadi sangat sampai nampak sesuai dengan diri dia. Iconic moments from her character bila dia replace Oh My God kepada nama butik berjenama macam Oh My Gucci! Oh My Prada! Oh My Louis Vuitton! Chemistry Fazura dengan Maya Karin pula cantik bersama, energy masing-masing sama level buatkan pelakon nama besar yang lain tenggelam oleh mereka berdua. Since Pisau Cukur ialah movie debut Redza, dia agak kekok depan kamera. Ketara masa scene dia marah Bella dekat dance class. 

Pisau Cukur ni senang penonton nak suka sebab genre dia ringan dan santai. Scene Intan dengan Ari pun ada sweet moment tersendiri, sama juga dengan Bella dan Datuk Hisham. Kalau bukan sebab kakak dia, mungkin Datuk Hisham dah jumpa pengganti yang sesuai dalam hidup dia. Tapi suka je dengan ending asal sebab karakter Intan dengan Bella finally jumpa makna kehidupan sebenar. Recommended!

1. Team Production +1, 2. Visual +0.6, 3. Audio +1, 4. Storyline +1, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +1, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +1 = 9.6/10

Movie Review : Tezz

Saturday, 2 January 2021

Director : Priyadarshan

Writer : Robin Bhatt, Aditya Dhar(Dialogue), Ryūnosuke Ono

Cast : Ajay Devgn, Anil Kapoor, Kangana Ranaut, Zayed Khan, Sameera Reddy and Boman Irani.

Production Company : Venus Records & Tapes, United 7 Entertainment

Distributor : Venus Worldwide Entertainment, Eros Entertainment

Genre :  Action / Thriller / Drama

Running Time : 122 minutes

Release Date : 27 April 2012

Trailer :

Diadaptasikan dari novel The Bullet Train karya Junya Satō dan movie The Bullet Train (1975), kisah Tezz bermula dengan perbicaraan mahkamah menolak rayuan Aakash Rana (Ajay Devgn) dan Nikita (Kangana Ranaut) bila perkahwinan mereka tidak sah bila Akash datang ke UK tanpa permit dan visa yang sah. Dia kemudiannya dihantar balik ke India selepas dipenjarakan. 

4 tahun kemudian Akash datang ke UK dan minta bantuan Aadil Khan (Zayed Khan) untuk cari di mana Nikita dan anak dia tinggal. Akash dan Aadil pergi berjumpa dengan Jojo (Dominic Power) untuk beli bom jenis C4. Misi mereka untuk letupkan keretapi ekspres yang menuju ke Glasgow sekiranya Kementerian tak bersetuju untuk bagi wang tebusan sebanyak 10 juta Euros. 

Railway control officer, Sanjay Raina (Boman Irani) cuba sedaya-upaya untuk penuhi permintaan Akash sebab tak ada cara lain untuk diffused bomb tersebut bila keretapi tersebut bersistem automatik. Tak mungkin lah dia akan gadaikan nyawa anak perempuan tunggal dia yang berada dalam keretapi tersebut. Lain pula dengan pegawai polis anti-terrorism, Arjun Khanna (Anil Kapoor) yang cuba pelbagai cara untuk tangkap mereka yang terlibat dan dapatkan balik wang Kerajaan. 

Dalam tempoh masa 10 jam, berjaya tak Sanjay selamatkan anak perempuan dia dan Arjun selamatkan penumpang lain serta bersihkan nama negara India dari tercalar dek kerana misi balas dendam oleh Akash dan rakan subahat dia? 

Ada beberapa scene dalam movie ni lebih kurang sama dengan movie Hollywood, Unstoppable (2010) dan Speed. I think both movies pun diadaptasikan dari novel yang sama tapi impak dia berbeza. Sebab movie Tezz ni intense moment dia kurang sebab nampak tak real baik dari visual mahupun lakonan pelakon ekstra. Dalam movie ni even British citizen pun cakap Hindi, memang kelakar lah cerita dia semua terpaksa cakap Hindi. Tergeliat lidah masing-masing. 

Visual dalam movie Tezz ni banyak menggunakan keretapi yang bergerak laju tapi sayangnya VFX suntingan Tirru nampak lemah macam scene keretapi akan belok tajam guna maintenance track. Dia punya membelok tu kalau ikutkan dah boleh terbalik dah sebab laju dan ambil masa yang singkat sangat. But kudos to Bollywood SFX sebab deliver back-to-back gripping action stunt macam scene Akash dengan Aadil lari dari polis ataupun scene Megha (Sameera Reddy) keluar dari hutan dan pergi ke bandar tu. 

Plot movie ni merepek sebenarnya sebab Akash nak balas dendam dekat Kerajaan UK yang hantar dia balik ke India sebab menetap secara haram. Megha dengan Aadil pula tolong dia balas dendam sebab Akash yang bantu mereka berdua menetap secara haram dan bagi kerja dekat syarikat pembinaan dia. Sepatutnya dia menyesal dengan perbuatan dia tapi lain pula yang dia buat. 

Kalau dia pergi cari Nikita dengan anak dia, diorang bertiga dah boleh balik India hidup dengan aman tanpa perlu rekod jenayah pun. Ataupun Akash boleh je apply citizenship secara sah since dia dah kahwin dengan Nikita. Kesian dekat anak dengan isteri dia jadi mangsa keadaan sebab dapat ketua keluarga yang tak fikir panjang. 

Sayangnya Kangana tak dapat screentime yang panjang pun dan watak dia cuma muncul untuk bercinta dengan Akash je. Bab chemistry tu nampak menjadi lah sebab masing-masing pun memang bercinta in real life zaman tu. Ada part dalam movie Tezz memang bagus tapi sebab dari awal lagi dah tak boleh terima motif Akash, dah hilang mood untuk feel penceritaan pengarah Priyadarshan ni. 

1. Team Production +0.5, 2. Visual +0.4, 3. Audio +0.5, 4. Storyline +0.3, 5. Casting +1, 6. Genre +0.4, 7. Themes +0.7, 8. Editing +0.6, 9. Social Message +0, 10. Personal Thought +0 = 4.4/10

Telemovie Review : Koboi & Vampire

Pengarah :  Megat Fauzi Isa

Penulis Skrip :  Megat Fauzi Isa

Pelakon :  Khir Rahman, Siti Saleha, Imuda, Didie Alias, Melissa Saila, D'Boy Hamdan 

Genre :  Seram / Komedi

Durasi Tayangan :  85 minit

Tarikh Tayangan : 26 November 2020

Syarikat Produksi :  Kus Semangat Aktor Sdn Bhd

Pengedar :  Astro Boo 404

Berlatarbelakangkan suasana dan kehidupan koboi di negeri Rimpol Rippon, mengisahkan si cantik Cik Masmona (Siti Saleha) yang menjadi kegilaan para lelaki koboi di situ jatuh cinta dengan penyanyi lurus bendul, Budiboy (Khir Rahman). 

Ramai pesaing kuat Budiboy masa tu antaranya Bad Boy yang akan tembak sesiapa sahaja yang mengorat Cik Masmona, Sunny Boy (D'Boy Hamdan) yang suka melepak di kafe koboi minum air soya malah ayah dia sendiri, Jessy Man (Imuda) yang dah lama kematian isteri, Medina tapi miang tak sedar diri. 

Tapi nenek Cik Masmona iaitu Cik Maskona (Didie Alias) pilih Budiboy jadi suami kepada cucu kesayangan dia sebab itu pilihan Masmona sendiri walaupun Budiboy tu bongok orangnya. Pengarah dan penulis Megat Fauzi Isa yang cakap macam tu eh, bukan I pepandai tambah rencah. 

Disebabkan makin banyak fitnah, khabar angin dan perangai pelik dari sebilangan lelaki yang frust tak dapat berkahwin dengan Masmona maka Maskona kahwinkan cucu dia dengan Budiboy lebih awal dari perancangan asal. Sayang betul Masmona dengan Budiboy kahwin koboi, kalau tak boleh tengok majlis kahwin bertemakan koboi haha. 

Lepas dah berkahwin pun fitnah tak berhenti disebarkan oleh Sunny Boy sebab iri hati Budiboy dapat kahwin dengan Masmona. Dia bagitahu Budiboy yang Masmona dan Maskona tu sebenarnya vampire dan tahi lalat di pipit u adalah paku. Sebab tu lah tahi lalat mereka berdua licin tak ada bulu langsung. Terpengaruh dengan cerita tahyul Sunny Boy, Budiboy paksa Masmona cabut tahi lalat tersebut. Masmona mati sebab terlampau sakit bila tahi lalat dicabut dan Maskona pula mati sebab terkejut. 

Actually tak tahu lah kenapa mereka berdua boleh mati serentak sedangkan darah dari tahi lalat Masmona tu tak banyak pun keluar. Ramai je yang buang tahi lalat tapi tak ada pulak yang mati. Dekat awal scene ada tunjuk Masmona nampak kelibat mahkluk berpakaian putih dalam rumah dia tapi tak dikembangkan pun part tu. 

Ada juga scene tulang ayam penuh di bahagian belakang rumah Jessy Man tapi tak dikembangkan juga walhal nampak ada sesuatu tengah menyorok di belakang reban ayam dan pandang Jessy Man siap baling tulang ayam lagi dekat dia. Scene Maskona tarik Masmona nak bagitahu rahsia keluarga pun tak diberitahu apa isinya. Dibiarkan tergantung macam tu sahaja. 

Kekuatan telefilem ni pada lakonan Khir Rahman dan Imuda lah dengan slang Texas tapi bila Budiboy over sangat asyik sebut ‘ay’ tu dah macam orang Australia pun ye jugak. Kafe koboi paling mencuri perhatian sebab memang interior dia bertemakan koboi dan lokasi ni di Gombak Horse Riding Club, Sg Pusu, Gombak. Ada kafe koboi dan boleh menunggang kuda sekali. Kostum dari Zaimaliza Zainal pun on point habis. Melaram sakan la semua pelakon dekat dalam telefilem ni. Visual dari Izham Kamaruddin nampak kemas suntingannya dengan effects dan transition menarik. 

First half telemovie Koboi & Vampire ni kelakar lah dengan kerenah masing-masing tapi bila masuk second half, jalan cerita dah mula hilang arah tuju dah. Lawak pun hambar bila scene Sunny Boy dengan Maskona keluar. Watak Puan Syerif (Melissa Saila) agak pointless sebab muncul untuk tembak orang je. Saja nak buat cameo kot sebab movie ni under production house dia, Kus Semangat Aktor Sdn Bhd.

1. Team Production +0.6, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.3, 5. Casting +0.7, 6. Genre +0.4, 7. Themes +1, 8. Editing +0.5, 9. Social Message +0.3, 10. Personal Thought +0 = 5.8/10


Memandangkan tahun 2020 aktif sangat update banyak entry sampai cecah 620 entry dari pelbagai kategori, jadi nak tengok jugak la entry mana yang perform sangat dan menyumbang kepada pageview blog. 

My blog more to entertainment jadi kebanyakan dalam list ni memang relate dengan entertainment je lah walaupun ada beberapa entry yang luar dari main niche. Sayangnya movie atau drama Bollywood tak ada pun yang masuk dalam list. 

Anyway jom tengok list Top 10 Entry ni : 


2. Telemovie Review : Kisah Seram Hostel 


3. Movie Review : M4M4


4. Telemovie Review : Shiba Shiba Doo


5. Lirik Lagu Tak Tahu - Harith Zazman feat TUJULOCA, MFMF.


6. Harold's Bread


7. Lirik Lagu : Aku, Kau Dan Muzik - Akim & Stacy


8. Hotel Hard Rock Desaru Coast, Johor


9. Telemovie Review : Dah Mati Pun Cantik


10. Lirik Lagu Payung Terjun - FML ft Faizal Tahir


Susunan ni mengikut pageview masing-masing lah, yang paling tinggi dekat atas sekali sampai lah paling rendah. Daripada list ni boleh nampak lah untuk tahun 2021 kena banyak update Telemovie Melayu tapi tu lah, sebab tak ada Astro kan so kena tengok dekat Youtube ataupun Telegram je lah. Yang tak syoknya tak ada english subtitles sebab dialogue delivery agak lemah. But we'll see how it goes and hopefully ada jalan untuk tambahkan pageview untuk next target. 

Movie Review : Armaan

Director : Honey Irani

Writer : Javed Akhtar, Honey Irani

Cast : Amitabh Bachchan, Anil Kapoor, Preity Zinta, Gracy Singh, Randhir Kapoor, Amir Bashir, Arun Bali, Anjula Bedi

Production Company : Aarti Enterprises

Distributor : Aarti Enterprises, Eros Entertainment

Genre : Romantic / Drama

Running Time : 159 minutes

Release Date : 16 May 2003


Mengisahkan Dr. Siddharth Sinha (Amitabh Bachchan) yang berdedikasi dan habiskan seluruh hidup dia untuk bangunkan hospital di Chandipur. Nak jaga hospital bukan sesuatu yang mudah sebab semua kemudahan dan utilities perlukan banyak dana. Walaupun ada sumbangan dari syarikat besar tapi masih tak cukup untuk tampung semua perbelanjaan. 

Tapak hospital tu pun di bawah pinjaman bank dan bakal tamat tak lama lagi. Kalau dia gagal cari penaja ataupun financier, hospital dia akan ditutup dalam masa beberapa bulan sahaja lagi. Billionaire Gulshan Kapoor (Randhir Kapoor) datang untuk membantu tapi dengan syarat anak Dr. Siddharth, neurosurgeon Dr. Akash Sinha (Anil Kapoor) berkahwin dengan anak perempuan kesayangan dia, Sonia Kapoor (Preity Zinta). 

Dr. Siddharth terpaksa tolak tawaran tersebut sebab dia tahu Akash bercinta dengan Dr. Neha Mathur (Gracy Singh). Kebahagiaan Akash adalah kebahagiaan dia juga. Tak mungkin dia nak pentingkan diri dan korbankan anak dia. Malangnya Dr. Siddharth meninggal dan masalah dana tu jatuh ke bahu Akash dan dia buat keputusan untuk berkahwin dengan Sonia. 

Masa Akash berkawan dengan Sonia memang tak ada masalah langsung. Dia ramah, kelakar dan manja tapi malam pertama pun dah bergaduh sebab Sonia cemburu dengan Neha. Baru terserlah perangai manipulative, cemburu buta dan obsessive. Padahal Akash dengan Neha cuma bercakap di hospital atas urusan kerja. 

First half movie Armaan ni nampak indah je sebab pengarah dan penulis Honey Irani paparkan kehidupan doktor di hospital juga kisah cinta Akash dengan Neha. Tapi bila masuk second half dah stress dah dengan konflik perkahwinan Akash dengan Sonia. Tak pernah la Akash tenang dengan isteri dia. Ada saja tak kena di mata Sonia walaupun Neha tak pernah kacau Akash ataupun sebaliknya. Kesian dekat Akash, dah la penat surgery sampai 8 atau 9 jam, balik rumah kena hadap isteri marah-marah. Sudahnya tidur dekat pejabat je. 

Walaupun Sonia teruk macam tu, Akash tak pernah melenting ataupun cari Neha untuk mengadu masalah. Bagi dia, buruk macam mana pun perangai Sonia, tetap isteri dia. Scene Neha betulkan rambut Akash tanpa sengaja sebab terbiasa, Akash slow je tepis tangan Neha. 

Kekuatan movie Armaan ni pada lakonan para pelakon yang mampu deliver watak dengan baik especially Preity Zinta sebab mood dia berubah dalam sesaat je. Tak boleh nak predict langsung bila dia akan buat hal. Sonia dengan Gulshan watak antagonis bukan dengan helak jahat tapi cukup dengan cinta dan charity. Kesian betul dengan Akash terperangkap dengan gandingan anak-beranak ni. Chemistry Anil Kapoor dengan Amitabh Bachchan sebagai anak dengan bapa nampak menjadi sangat. Comel je scene diorang main instrument sama-sama. 

Visual dari Ravi Varman biasa je sebab tak tayang secara detail sangat dalam operation room sebab mungkin tak ada bajet sangat atau kepakaran untuk tunjuk dengan real scene pembedahan tu. Tapi lakonan Anil dan pelakon lain dah cukup buatkan scene tu nampak real. Dialog pun sarat dengan info dan fakta tentang neurosurgery. 

Music album gubahan duo Shankar-Ehsaan-Loy okayish la, tak ada lagu yang rasa nak ulang dengar banyak kali pun. Semuanya sesuai untuk naikkan mood dan suasana pada jalan cerita. Lagu Mere Dil Ka Tumse Yeh Kehna dapat tumpuan dulu sebab Preity Zinta goda Anil Kapoor tapi dalam masa yang sama nak bunuh diri. Gila betul watak Sonia ni. No wonder la dapat pencalonan untuk Best Negative Role Performance di Filmfare.

 

Filem Armaan ni kalau dipendekkan lagi jalan cerita dan buang scene Akash jumpa roh ayah dia tu mungkin lagi kemas dan mantap. Overall, had a good time watching. 

1. Team Production +0.8, 2. Visual +0.7, 3. Audio +0.5, 4. Storyline +0.5, 5. Casting +0.8, 6. Genre +0.8, 7. Themes +1, 8. Editing +0.6, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +0.5 = 7.2/10

Movie Review : Laila Isabella (2003)

Friday, 1 January 2021

 

Pengarah :  Rashid Sibir

Penulis Skrip :  Rashid Sibir

Pelakon : Rosyam Nor, Nasha Aziz, Erma Fatima, Saiful Apek, Hans Isaac, Syanie Hisham, Seelan Paul, Liza Hanim, Yusni Jaafar, Azean Irdawaty, Kudsia Kahar, Tan Sri S.M. Salim

Syarikat Produksi :  Tayangan Unggul Sdn Bhd

Pengedar :  Golden Screen Cinemas

Genre : Romantik / Komedi

Durasi Tayangan :  120 minit

Tarikh Tayangan : 27 Mac 2003


Tibehhhh je rasa nak layan movie lama. Kebetulan pulak movie Laila Isabella lalu depan mata. Movie romantik komedi arahan Rashid Sibir di bawah produksi Tayangan Unggul Sdn Bhd mengisahkan tentang dua kawan rapat, Laila (Nasha Aziz) dan Azam (Rosyam Nor). 

Watak Laila ni tomboy dan bekerja sebagai pembantu kedai VCD milik Azam. Sebab perwatakan Laila la kot Azam senang nak geng dengan dia. Main snooker sama-sama, lepak sama-sama. Kelakar jugak la tengok Nasha Aziz yang cantik tu jadi tomboy. Tapi just nice je dia berlakon, tak lah over. Jadi Laila pun bagus, jadi Isabella pun memukau. 

Johan (Hans Isaac), si playboy baru putus dengan Mira (Liza Hanim) walaupun masing-masing dah nak kahwin dan dah book baju pengantin 5 pasang dekat butik Kak Bell (Erma Fatima). Tapi sebab dah menyampah dengan perangai Johan yang tak pernah jaga hati dan perasaan dia, Mira yakin dengan keputusan dia sebab dia yakin tak ada perempuan yang nak dekat Johan. 

Tapi Johan pulak jatuh cinta pandang pertama dengan kecantikan Isabella masa melawat Kak Bell dekat tempat photoshoot. Kak Bell dapat idea supaya Laila terus menyamar jadi Isabella supaya nama butik dia famous di kalangan orang kaya sebab Johan anak Datin Jasmine (Azean Irdawaty). Laila menyampah dengan konsep cinta tapi sebab Kak Bell dah merayu, terpaksa lah dia bantu walhal hati dia dah suka dengan Azam tapi malu nak bagitahu. Walhal Azam pun sama bila Tan Sri S.M. Salim perasan mereka berdua. 

Bila tengok movie Laila Isabella ni teringat zaman 2003 dulu masa muka-muka pelakon ni tengah famous. Dengan sinematografi cantik dari Indra Che Muda memaparkan bangunan-bangunan ikonik Kuala Lumpur dan keindahan kawasan-kawasan lain. Suka tengok scene Azam naik jeep pergi dekat phone booth nak telefon Laila. Style teruk!

Lagu latar dari Zulfekar pun banyak lagu yang best masa tu dan kena dengan situasi cerita macam lagu Apa Nak Jadi nyanyian Tan Sri S.M. Salim, Seandainya nyanyian Azharina, Untukmu Selamanya nyanyian Siti Nurhaliza dan Nilai Cintamu dendangan Sudirman. Tak ingat pulak ada lagu Laila Mein Laila dalam movie ni. Rasanya masa ni movie Hindustan tengah top dekat Malaysia. Props pun penuh dengan poster pelakon Bollywood.

 

Since genre rom-com je so jalan cerita agak lemah especially bila continuity antara scene tak wujud. Tiba-tiba jump dekat scene tu padahal tadi mood dan senario berbeza. Lagi tak faham kenapa Laila kata tak ada orang suka dekat dia padahal Azam dah bagitahu dia suka Laila. Timeline pun macam terabur sebab hujung cerita Harun (Saiful Apek) dengan Eton (Syanie) dah kahwin siap mengandung lagi. Tagline movie ni pun macam tak ada kena-mengena sangat dengan cerita. 

Tapi tak jadi masalah sangat kot sebab movie memang jenis santai pun. Zaman 2003 tengah famous pantun dua kerat bahasa pasar so dalam dialog ada la terselit beberapa pantun macam tu. Chemistry Rosyam Nor dengan Nasha Aziz buat movie ni ada sweet moment dia tersendiri. Sempoi betul Rosyam Nor zaman dulu. Sekarang jadi gangster dengan bapak orang je. Hans Isaac pun sesuai pegang watak playboy. Kalau movie ni remake zaman sekarang confirm watak Johan ni bersepah tabur pickupline. But let’s just not ruin the movie. 

1. Team Production +0.7, 2. Visual +0.7, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.7, 5. Casting +0.8, 6. Genre +0.8, 7. Themes +1, 8. Editing +0.7, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +0.4 = 7.8/10

Blog Performance Disember 2020

 After all the hassles, here we are in 2021! Happy New Year everyone. 

Tahun 2020 walaupun menyedihkan tapi ada jugak lah certain chapter yang best. We found way to survive and be happy. Sama jugak dengan blog ni, ada juga yang mencecah target. Azam untuk blog tahun ni nak buat proper documentation untuk financial pulak. 

But first, lets start dengan performance bulan Disember. 

1. PV


Nak compare dengan bulan November memang ada beza 4k sebab bulan lepas 34k tapi bulan ni dapat 30k je. Ada hari tak cecah pun 1k. Bulan ni sengaja tak update langsung lirik lagu sebab nak tengok potential blog tanpa lirik lagu. Drop! Hahaha

I tak tahu pun nak buat apa dengan hasil kajian ni. Tengok lah mood macam mana. Kalau rajin, update. Kalau tak, biar je lah macam tu. Untuk all time PV, alhamdulillah dah cecah sejuta PV! Tapi tak ada la pulak screenshot genap sejuta haha. Next target haruslah dua juta tapi tu mungkin 2 tahun kemudian. But for now, for next month target around 1,055,000. 

2. Posts


Sembang je tak nak update lagu tapi hakikatnya entry lirik lagu sebelum ni naikkan PV macam Chikadun, Tak Tahu dengan Cute. Bulan Disember ramai yang cari drama dan telemovie Melayu macam Keluarga Bahadon sebab dah keluar sequel. Drama Gantung mungkin sebab Ikmal Amry baru berkahwin hari tu. 

Telefilem Kisah Seram Hostel, Gangguan Psiko Stalker, Ghairah dengan Dah Mati Pun Cantik tu memang setiap bulan ada yang mencari. Tambah pulak duduk dekat Top 5 first page memang senang lah nak nampak. 

Bulan November dah target nak lebihkan update pasal telemovie dan movie Melayu dengan Indonesia so yuppp bulan Disember memang penuh dengan dua ni je lah. Tengok je la tahun ni macam mana pergi dia. 

3. Keywords


Musim orang cari ikan gamaknya ada keluar Pasar Sg Besar tu. Saja suka suki update tak sangka ada yang terjumpa pulak. Flavyo Popcorn tu tak ramai lagi buat review, sama la dengan tofu cat litter. Delimawati muda tu mungkin sebab Drama Kampung Pisang Bersiri-Siri. Famous betul dia dengan franchise epik Mamat Khalid ni. 

4. Audience



I baru perasan audience dari India dah hilang padahal selalunya Top 5 audience. Audience dari Indonesia pun dah mula drop. Makin update, makin drop pulak. So bulan Januari kena lebihkan drama tempatan lah. Update setiap episod pulak. Sembang macam rajin nak buat. 

5. Bilangan Entri

Bangga jugak lah bulan Disember ni mampu cecah sampai 65 entry dan kebanyakannya movie atau drama review. Lepas buat list dekat Excel, total review untuk tahun 2020 adalah 280! Sikit je lagi nak cecah 300 tapi tak mampu dah. Short dekat bulan 6 sebab tak ada mood nak tengok movie langsung bila dapat tahu kes Sushant. Movie Dil Bechara pun tak mampu tengok lagi sebab dah tahu ending macam mana. 

Walaupun Blogger dah bertukar sepenuhnya, nak tak nak terpaksa lah guna dan bulan Disember berjaya cecah yang terpaling tinggi. Nak update sampai 70 entry tapi sis busy lah minggu last 2020 ni sebab ramai yang bercuti. Mana entry yang pending tu masuk je lah dalam tahun 2021. 

Tahun 2020 dah berjaya update 620 entry so tahun 2021 ni nak try cecah sampai 700 pulak. So all the best to me and thank you everyone for reading my blog for 2020. Be safe and take care :)