Showing posts with label China. Show all posts
Showing posts with label China. Show all posts

Movie Review : The Last Wish

Sunday, 17 May 2020


Director : Yu-sheng Tian
Writer : Da-Guang, Da-Kuan, Da-Jung Nam, Yu-sheng Tian
Cast : Yuchang Peng, Talu Wang, Daxun Wei, Mengxue Zeng, Bing Jia,  Yang Yue, Ge Li
Production Company : Hengye Movie, New Saint Film Studios
Distributor : New Saint Film Studios, Wuzhou Film Distribution, Hua ying tian xia (Tianjin), Shanghai Taopiaopiao Film Culture, Beijing Yu Le Bao
Genre : Drama / Comedy
Running Time : 107 minutes
Release Date : 12 September 2019 (China)
Trailer :


Movie yang diadaptasikan dari movie Korea, The Last Ride bertemakan persahabatan akrab antara Gao Yuan (Yuchang Peng), Xu Hao (Darren Wang) dan Zhang Zhengyang (Wei Daxun) yang berlatarbelakangkan zaman sekolah menengah. 


Setahun selepas Gao Yuan dipindahkan ke hospital akibat sakit saraf yang melumpuhkan seluruh badannya, dia mula terima hakikat yang dia tak akan sembuh sebab keadaan dia makin teruk. Ayah Zhang Zhengyang (Bing Jia) juga merangkap doktor Gao Yuan bagitahu ibu (Ge Li) dan ayah (Yang Yue) Gao Yuan yang dia tak ada masa yang lama untuk hidup. 


Saban hari parents Gao Yuan tanya dia ada apa-apa hajat tak supaya mereka dapat tunaikan tapi Gao Yuan clueless sebab dia dah terbiasa hidup begitu. Sementara si ibu hantar surat kepada pemain basketball fav Gao Yuan, si ayah pula bawa Gao Yuan join marathon tapi end up jatuh masuk longkang. Parents Gao Yuan akhirnya minta bantuan Xu Hao dan Zhang Zhengyang supaya find out apa last wish Gao Yuan. 


Xu Hao dan Zhang Zhengyang curi-curi bawa Gao Yuan keluar pergi ke laut sebab tu impian mereka bertiga untuk spend time dekat laut tapi malang betul nasib bila laut kotor tak macam yang mereka angankan. Gao Yuan pula hampir lemas sebab mereka berdua penat untuk dukung Gao Yuan bila wheelchair tak mampu nak bergerak atas pasir. 


Sudahnya Gao Yuan bagitahu yang dia nak bercinta. Garu kepala mereka berdua nak cari calon yang ikhlas cintakan Gao Yuan sampai minta bantuan dari ex ataupun admirer diorang tapi semuanya gagal. Mereka berdua teringat  Sima Gang (Wang Yuwen) yang pernah syok dengan Gao Yuan tapi malangnya Sima bagitahu dia sebenarnya suka dengan Xu Hao bukannya Gao Yuan. 


I tak pernah tengok movie The Last Ride so tak boleh nak compare yang mana lagi best but for me movie The Last Wish ni dah cukup rencahnya sebagai teen buddies walaupun ada scene komedi yang nampak try hard. But still mesej dan sentuhan emosinya sampai dan menyentuh hati especially bila dah masuk second half. 


Susah nak jumpa kawan-kawan yang sanggup buat apa saja untuk kita happy. Xu Hao kerja part-time di kedai manakala Zhang Zhengyang jual banyak koleksi kad limited edition dan beberapa barang kesayangan untuk kumpul duit supaya dapat pujuk hairdresser cantik (Mengxue Zeng) untuk jumpa dan bercinta dengan Gao Yuan. 


Visual movie ni cantik sangat dengan sinematografi pelbagai kawasan cantik di China dan sentuhan visual effects untuk nampak lebih menarik. Set kawasan salon yang mereka singgah pun dihias cantik kena dengan mood dan vibe movie remaja. Also loved some camera shots. Music score sesuai dengan suasana setiap scene dan menambahkan impak kepada cerita. Chemistry mereka bertiga jadi kekuatan movie ni.




Walaupun dah tahu ending macam mana tapi tetap enjoy tengok persahabatan antara mereka bertiga. Of course this is not a spoiler sebab tajuk dia pun dah bagitahu movie ni tentang apa. Yang pergi tetap akan pergi tapi kenangan dan moments terakhir bersama tu akan diingati sampai bila-bila. Scene Gao Yuan bagitau rahsia dekat hairdresser cantik tu pun nampak yang dia sayang dengan kawan-kawan dia. Dekat credit scene ada beberapa gambar sahabat yang kehilangan sahabat, lagi buat nangis teruk lepas tengok kisah Gao Yuan dan kawan-kawan dia. 

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.7, 5. Casting +1, 6. Genre +0.7, 7. Themes +1, 8. Editing +1, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +1 = 9.4/10

Drama Review : Find Yourself

Sunday, 3 May 2020


Director : Ding Xinguang
Writer : Shui Qianmo, Wang Xiongcheng
Cast :  Victoria Song, Song Weilong, Zhang Yujian, Wang Yaoqing, Zhou Qiqi, Cai Yatong
Genre : Romantic / Comedy
Running Episodes : 41 episodes
Release Date : 26 January 2020
Production Company : Huace Media
Distributor : Netflix
Trailer : 


Bertemakan percintaan ‘Jiedi Lian’ yang bermaksud percintaan di antara wanita berusia dan lelaki muda, Fanxing (Victoria Song) bekerja sebagai Director Executive di Amazing Design jatuh cinta dengan intern Yuan Song (Song Weilong). Percintaan mereka berdua terpaksa dirahsiakan dari public sebab Fanxing stress dengan pandangan orang. Lagi pula bila ada pasangan jiedi lian di kawasan perumahan dia terpaksa berpisah sebab mak lelaki tu tak suka dan ugut nak bunuh diri. 

Song Weilong and Victoria Song in "Find Yourself" is Giving ...

Fanxing makin kusut bila Ye Luming (Wang Yaoqing), CEO company berusia 37 tahun, kaya dan segak jatuh cinta dengan dia malah pandai ambil hati keluarga dia. Yuan Song insecure bila Fanxing banyak kali ketepikan dia dalam banyak perkara. Sudah lah terpaksa sembunyikan status, Luming pula selalu dianggap boyfriend Fanxing oleh rakan sekerja dan jiran setempat. 


Kalau dah namanya drama, masalah bukan pada watak-watak utama tapi juga watak sampingan seperti kawan-kawan baik Fanxing. Song Xue (Zhou Qiqi) syak suami Xiao Yu (Cai Yatong) curang dengan perempuan muda di dance studio. Shen Fanfan cuma berpura baik sebagai suami untuk buang rasa bersalah dia kutuk isteri dan curang.


Dalam masa yang sama, Song Xue pula nak putuskan hubungan dengan boyfriend dia, Dongyang sebab dia dah mengandung. Sebab dah 10 tahun bercinta, dia masak benar dengan perangai Dongyang yang tak suka budak kecil. Sebelum sakit ditinggalkan Dongyang, baik dia minta putus dan jaga sendiri anak dia sebab dia yang pilih untuk simpan baby tu.


Asalnya nak tengok drama ni sebab Song Weilong handsome tapi tak sangka pulak jalan cerita dia best dan kelakar. Marathon 1 hari layan 41 episodes dengan speed 2.0x sebab drama memang pace dia slow sikit. Lagipun banyak scene draggy especially scene Luming membebel dengan kawan dia, Steven. Kalau lepak sembang macam mana nak sailang Fanxing je.


Walaupun Fanxing dah berusia 32 tahun tapi ni pengalaman pertama dia bercinta so banyak benda yang dia tak tahu. Karakter dia pula naïf so senang sangat lah kena tipu dengan Luming. Ada benda yang dia boleh elak tapi dia tetap nak mengharapkan Luming macam scene suruh Luming menyamar jadi pakwe dia dekat majlis reunion. Dia kata kawan dia tak perlu tahu personal matters dia tapi kenapa nak ajak Luming? Dah la tak bagitahu dekat Yuan Song. Macam mana lah Yuan Song tak insecure.


Tambah pula bila kembar Fanxing, Canyang (Zhang Yujian) buat andaian based on cerita Yuan Song. Tapi Canyang tak salah pun sebab dia buat teori pun dari cerita sebelah pihak. Bahaya kalau tak communicate and discuss dalam relationship tak kisahlah relationship apa sekalipun. Normal ataupun jiedi lian, tetap sama.

Browie points bila tengok drama ni banyak mesej boleh dapat baik dari sudut friendship, family ataupun percintaan. Plot twist drama ni pun best jugak bila tahu status Yuan Song. Sebab muka dia handsome dan pakai barang branded, ramai yang syak dia anak ikan sebab dia ada cakap dia buat part-time tapi tak ada yang tahu pun dia kerja apa.


Suka tengok wardrobe Victoria dalam drama ni. Cantik-cantik even pakai sport attire pun nampak cool and trendy. Cuma accessories dia je la tak berapa suka sebab dia jarang tukar anting-anting atau accessories lain. Pandai la director cari pelakon sebab Victoria jenis petite, dengan hairstyle dan makeup natural dia tak nampak berumur pun. Nampak sepadan je dengan Song Weilong.

Overall drama ni best walaupun tak puas tengok scene Fanxing dengan Yuan Song. Season 2 pun tak ada haihhhh 

1. Team Production +0.8, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.8, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +0.8, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +1 = 9.4/10

Movie Review : Secrets In The Hot Spring

Monday, 20 April 2020


Director : Kuan-Hui Lin
Writer : Kuan-Hui Lin
Cast : Ting-hu Zhang, Sing Hom, He-Hsuan Lin, Mimi Chu, Kar-Ying Law
Production Company : Third Man Entertainment, Huace Pictures, Arrow Cinematic Group, Fox Networks Group, Ocean Deep Films, MacGuffin Film Production
Distributor : Warner Bros
Genre : Comedy / Horror
Running Time : 120 minutes
Release Date : 12 July 2018 (Taiwan), 2 August 2018 (Malaysia)
Trailer :


Movie genre komedi seram ni mengisahkan tentang Xiao Jin (Zhang Ting Hu) yang dah 20 tahun tapi gagal untuk lulus exam sekolah menengah walaupun makin menginjak usia dan kawan-kawan dia yang lain dah masuk kolej.  Satu hari Xiao Jin dapat call dari nenek dia, Mao Xihua (Mimi Chu) untuk balik ke hot spring resort, business keluarga dia sebab atok dia, Qie Gao (Kar-Ying Law) dah sakit teruk.


Dah tiba masanya untuk dia ambil alih hot spring resort tu tapi dia dah lama hilang minat sejak parents dia meninggal dunia. Xiao Jin balik ditemani Little Princess (Sing Hom) dan Lu Qun (He-Hsuan Lin) secara terpaksa bila Xiao Jin yang selamatkan diorang berdua dari dibuli di sekolah.


Dalam internet hot spring resort OO nampak mewah tapi hakikatnya usang benar dan banyak facilities yang rosak sebab grandparents Xiao Jin tak ada duit untuk repair dan maintain resort tu. Little Princess dengan Lu Qun enjoy sangat hot spring dekat situ tapi malangnya mereka berdua diganggu hantu.


Banyak kali diorang bagitahu Xiao Jin tapi dia tak endah langsung sebab dia tak pernah nampak pun hantu yang kacau tu. Lagipun bagus untuk dia sebab dia ada alasan untuk taknak ambik alih resort tu. Taknak balik sebab taknak kena buli punya pasal, Lu Qun dengan Little Princess tidur sebilik dengan Xiao Jin.


Bila Xiao Jin nampak sendiri dan kerapkali terima panggilan suara perempuan menangis, diorang syak grandparents Xiao Jin sebenarnya dah lama mati. Ataupun grandparents Xiao Jin buat benda terlarang dengan seru balik roh parents Xiao Jin sebab rindu sangat. Mana satu teori yang betul, kena tengok sendiri lah movie Taiwan ni.


Walaupun movie ni genre seram tapi dari awal sampai habis asyik berdekah je tengok gelagat diorang bertiga. Watak Xiao Jin tough tapi kena layan perangai Little Princess yang lemah lembut dan manja. Lu Qun pula jenis annoying tapi blend well lah dengan dua orang lagi watak ni. Chemistry diorang bertiga terbaik lah. Atok dengan nenek Xiao Jin pun sama naik je perangai diorang. Fun fact, He-Hsuan Lin sampai menang award untuk kategori Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik.


Plot movie ni cliché tau, ada jugak some scenes yang draggy tapi boleh dimaafkan lah sebab enjoy tengok. Plot twist pun banyak sampai hujung movie. Ada juga part yang sedih bila Xiao Jin terkenang balik masa parents dia meninggal dulu. Bagi dia, both of them selfish sebab cinta melampau sampai abaikan perasaan dia. For a debutant director-writer, he did great for an entertaining piece!


I’m glad movie ni walaupun banyak scene waktu malam tapi tak la gelap teruk sangat sampai tak nampak apa watak-watak cuba buat. Mungkin jugak sebab team production tak beratkan part horror kot. Kudos to costume and makeup team sebab tercalon dan menang award di Taipei Film Festival 2019!


 Movie ni ada tayang dekat Netflix so boleh lah korang pilih movie ni kalau nak tengok genre seram tapi kelakar. Watak utama dalam movie ni bukan pelajar bijak tau so jangan expect level kelakar diorang tinggi sangat. Kalau jenis susah terhibur dengan lawak sengal ubi, jangan tengok. 

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.6, 5. Casting +1, 6. Genre +0.5, 7. Themes +1, 8. Editing +0.8, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +0.7 = 8.6/10

Movie Review : The New King Of Comedy

Wednesday, 24 July 2019


Director : Stephen Chow
Writer : Stephen Chow
Cast : E Jingwen, Wang Baoqiang, Zhang Quandan, Jing Ruyang, Zhang Qi, Yuan Xingzhe
Production Company : 
Distributor : Lian Rui (Shanghai) Film Industry Co., Ltd.
Genre :  Comedy/Drama
Running Time : 91 minutes
Release Date : 5 February 2019 (China)
Trailer :


Movie terbaru Stephen chow merupakan remake kepada movie lakonan dia, King of Comedy tahun 1999. Bezanya dulu Stephen berlakon watak utama, kali ni Stephen tulis skrip dan jadi pengarah. Tak pasti dah tengok ke belum movie KOC tapi yang pastinya tak ada comparison mana lagi best sebab kalau dah tengok pun bukannya ingat jalan cerita & I don't have any plan to watch the original one.

Movie TNKOFC ni mengisahkan tentang pelakon ekstra yang berusaha dalam dunia lakonan. Kita sedia maklum dah kalau pelakon ekstra ni kebanyakannya ada bakat tapi underpaid dan selalu dibuli. Dalam movie ni you guys boleh nampak la kehidupan Dreamy (E Jingwen) setiap hari struggle dekat set.


Disebabkan Dreamy ni agak lurus bendul, dia selalu kena buli sampaikan ayah dia halau keluar dari rumah kalau dia nak stay dalam dunia lakonan sebab ayah dia tak tergamak nak tengok anak dia kena hidup macam tu walhal dah cecah umur 30 tahun dah pun.


Tapi disebabkan minat sangat dalam dunia lakonan, Dreamy tak kisah pun kena hadap semua benda tu. Bagi dia, segala usaha dia ni akan jadi pengalaman berguna bila dekat atas nanti. Tapi sampai bila dia nak sabar sebab yang jadi pelakon utama bukannya ada bakat sangat pun, terpilih sebab muka cantik semata.


Bila pakwe dia, Charlie (Zhang Quandan) curang dan curi duit simpanan dia hasil berlakon siang malam, dia kena hina teruk dekat set, Dreamy buang minat lakonan dan kerja di kedai makan. Macam mana Dreamy capai balik impian dia dan berjaya pegang Best Female Actress Award kena tengok dalam movie ni.


Jalan cerita Dreamy ni Stephen olah berdasarkan kehidupan sebenar pelakon ekstra sebab tu bila scene Dreamy struggle tu rasa kesian sangat tambah pula bila ayah dia tengok macam mana Dreamy kerja dekat set. Sedih boleh bikin nangis tapi tang comedy tu ada scene yang try hard sampai nampak macam watak Dreamy ni terlampau sangat bodohnya.


Even movie ni highlight tentang hard work tapi bukan sebab hard work Dreamy yang lonjakkan nama dia tapi disebabkan dia bernasib baik je bila video dia viral. Orang tak acknowledge talent ataupun hard work dia selama 10 tahun tu pun. Kalau tengok scene audition dia pun macam tak percaya je dia boleh terpilih padahal ada yang lebih bagus dari dia.


Visual movie ni agak cantik lah bila set lakonan memang dihias cantik tambah pulak dengan view kawasan shooting cantik belaka. Lighting pun on point. Not sure about the soundtrack tapi ada satu lagu romantik yang Charlie nyanyi untuk Dreamy I suka dengar tapi lagu tu pendek je la. 



Fun to watch yang mana suka movie komedi Stephen Chow tapi jangan terlampau letak harapan tinggi sangat lah untuk movie ni. 

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +0.6, 4. Storyline +0.7, 5. Casting +1, 6. Genre +0.5, 7. Themes +1, 8. Editing +0.6, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +0.3 = 7.7/10

Movie Review : The Leakers

Tuesday, 14 May 2019


Director : Qiu Litao
Writer : Li Min, Li Sheng
Cast : Francis Ng, Julian Cheung, Charmaine, Zheng Zeshi, Liu Haolong
Production Company : Ear East Film, Hong Kong Star Amoy Film Co., Ltd , Hong Kong China 3D Digital Entertainment Co., Ltd. , China Tianjin Zhongwei Culture Communication Co., Ltd. , Hong Kong Sun entertainment movie , China Extraordinary Entertainment Production Co., Ltd , Hong Kong Yindu Agency Co., Ltd. , China Kaibo Global Entertainment , China Powerway Global Entertainment, Hong Kong Grid Music Affairs Ltd. , China Zhongdi Hebang Film and Television Media, China Austar International Entertainment Group, China Shana (Global) China Film Festival Ltd.
Genre : Crime/Action/Drama
Running Time : 102 minutes
Release Date :  21 June, 2018
Trailer :

The Leakers mengisahkan tentang virus ZIKV yang melanda negara Malaysia terutamanya di Penang sampai beberapa orang dikuarantin. Disebabkan virus ni masih baru, doktor dan pakar kesihatan tak tahu apa punca dan simptom ataupun cara virus ni merebak. Doktor buntu bila penggunaan antibiotik tak mampu menghalang virus dari merebak dan gesa orang ramai untuk jaga kebersihan dan pakai mask bila keluar dari rumah.

Kerajaan pula terpaksa tutup kebanyakan tempat awam terutamanya tadika, sekolah dan universiti. Orang ramai pun takut untuk keluar rumah kecuali bila terdesak untuk beli barang keperluan rumah.


Berita tentang virus ni dapat liputan dari seluruh dunia bila jumlah kematian meningkat secara mendadak sehingga 60 orang dalam masa 2 minggu. Pakar panel dari The World Health Organization (WHO) turun ke Malaysia dan mengadakan sidang khas. Carly Yuen (Charmaine), wartawan dari Hong Kong antara yang hadir untuk buat liputan mengenai virus ZIKV.

Ada doktor yang cadangkan untuk guna ubat MD5 yang dihasilkan oleh syarikat farmasi AMANAH walaupun ubat ni belum dapat kelulusan dari pihak berkuasa disebabkan tiada vaksin yang mampu halang penyebaran virus ni. Sementara semua tengah kecoh dengan virus baru, pengurus besar AMANAH, Teo Chun Loong (Shi Yanan) pula bunuh diri di pejabat.


Pengasas AMANAH, Teo Jit Sin (Zheng Zeshi) yang juga ayah kepada Chun Loong makin serabut bila anak kedua dia, Teo Chun Yann (Liu Haolong) pula diculik di Hong Kong. Saham company jatuh mendadak walaupun penjualan ubat MD5 meningkat. 

Sarjan Li Yongqin (Julian Cheung) ditugaskan untuk siasat kes ni dan dihantar ke Hong Kong untuk cari Chun Yann dan jejak isteri Chun Loong lepas hard disk yang mengandungi data MD5 dicuri di syarikat AMANAH oleh kumpulan hacker yang dikenali sebagai The Leakers. Di Hong Kong Yongqin dibantu oleh Inspektor Wang Dawei (Francis Ng) disebabkan undang-undang di China melarang Yongqin guna senjata.


Yang bestnya movie ni bukan jalan cerita dia sangat tapi excited sebab movie ni shoot dekat Penang especially area Bayan Lepas dengan Georgetown. Tapi tak banyak la director tunjuk kecantikan Penang walaupun negeri tu kaya dengan tarikan pelancong. Since movie ni bertemakan skim penipuan dalam perubatan so banyak scene dekat hospital je.

Lagi satu hal best nak layan sebab genre mystery thriller bila pembunuhan demi pembunuhan berlaku bila doktor ambil keputusan untuk guna ubat MD5. Dari situ dah boleh agak yang AMANAH ada agenda tersendiri tapi terhalang oleh The Leakers.


Ada juga unnecessary scenes macam kemelut perkahwinan Inspektor Wang Dawei ataupun scene Dawei bergaduh dengan Yongqin ditayangkan sebagai selingan dari jalan cerita utama movie ni. Its better kalau director tunjuk pasal The Leakers sebab dalam movie ni tak banyak pun penonton boleh tahu pasal The Leakers.

Overall movie The Leakers is a must watch movie sebab jalan cerita yang kuat, lakonan yang bagus ditambah pula dengan cara director olah movie supaya melekat tengok sampai habis walaupun dah tahu siapa watak jahat yang sebenar dan apa motif dia. Recommended!

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.7, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +0.8, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +0.8 = 9.3/10

Movie Review : To My 19 Years Old

Tuesday, 11 December 2018


Director : Chao-Liang Huang
Writer : Chao-Liang Huang
Cast : Po-Hung Lin, Anni Shi, Minghan He, Wendy Wang, Shuo Wang,
Production Company : Shanghai Lumination Pictures Co. Ltd, Huoerguos CHS Film & Television Media Ltd, Beijing Xingchi Media Ltd
Genre : Drama/Romance
Running Time : 99 minutes
Release Date : 29 May 2018
Trailer :


Tak tahu kenapa tiba-tiba nak layan movie China, since ada English sub terus download. Movie ni quite good actually. I tak familiar dengan pelakon China and jarang layan movie diorang plus movie ni tak banyak info boleh google sangat. Ni pun dah berzaman baru keluar sikit siapa pengarah dan pelakon dekat IMDB.


To My 19 Years Old ni bertemakan time travel, apa yang berlaku kalau pilih jalan yang kedua walaupun takdirnya sama. By takdir I mean watak utama tetap mati pada umur yang sama dan tarikh yang sama. Movie start dengan pengembaraan Mo Xianfeng (Po-Hung Lin) untuk koleksi fotografi dia. Dalam perjalanan tu terjumpa dengan pakcik tua yang jual barangan unik. Xianfeng beli satu kotak kayu untuk dia simpan surat dan kenangan dengan Yang Yixue (Anni Shi).


Lepas Xianfeng meninggal, kotak kayu tu diserahkan kepada Yixue sebab ada surat Xianfeng tinggalkan untuk dia. Bila baca mula lah terimbau kenangan lama dengan Xianfeng masa dekat zaman kolej dulu sampai dia tulis surat luahan hati dia dan simpan dalam kotak kayu tu. Sebab tu tajuk movie ni To My 19 Years Old since masa tu dia jumpa Xianfeng pertama kali.

To My 19 Years Old, Yang Saling Menyimpan Rasa Selama 10 Tahun ...

Esoknya bila dia bangun dia tengok surat yang dia tulis tu hilang. Rupanya kotak tu berfungsi sebagai posmen. Tulis tarikh dan waktu then surat tu akan sampai. Tapi banyak kali jugak lah baru Yixue 19 tahun nak jumpa surat dari Yixue 29 tahun sebab bukannya kita ingat sangat waktu bila kenangan tu. Tarikh mungkin ingat tapi masa belum tentu. Dah dapat pun belum tentu Yixue 19 tahun nak percaya.


Berusaha gigih jugak lah Yixue 29 tahun nak ubah semula jalan cerita sebab dia memang cintakan Xianfeng walaupun Yixue 29 tahun dah ada kerja bagus, tunang baik tapi mana nak sama dengan cinta pertama kan. Tunang dia tu jugak lah yang tolong dia ubah cerita cinta lama dia walaupun terpaksa lepaskan Yixue.


Walaupun jalan cerita movie ni predictable tapi yang bestnya Xianfeng tetap pergi cuma kenangan cinta Yixue dengan Xianfeng tu yang manis nak dikenang. Xianfeng mati dengan cinta Yixue bukan mati mengejut sebab rindukan Yixue masa travel dalam hutan.


Shooting location movie ni cantik-cantik, antara salah satu sebab kenapa best nak layan walaupun jalan cerita biasa je. Visual movie ni pun cantik nak pula masa zaman diorang belajar dulu. Since ada scene zaman study memang banyak scene kelakar sampai rasa rindu zaman belajar dulu. Bukannya kisah sangat nak dapat A tapi sibuk nak berjimba dengan kawan-kawan. Zaman kerja mana dapat dah semua tu. Hari-hari stress dengan kerja, dapat gaji bayar bil sampai miskin balik.



Bukan cinta Xianfeng je yang Yixue mampu ubah dengan surat dari kotak kayu tu tapi hubungan friendship dia dengan Li Qian (Wendy Wang) jugak sebab Xianfeng sebenarnya pakwe Li Qian tapi penat nak layan perangai diva dia.


Walaupun Xianfeng mati tapi ending dia happy jugak lah nak hadam sebab kehidupan diorang berdua bahagia and Xianfeng tinggalkan kenangan manis untuk Yixue dan anak diorang. Bak kata Yixue, kebahagiaan sebenar bila diraikan bersama walaupun Xianfeng di sisi dia ataupun jauh dari dia.


1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.7, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +0.7, 9. Social Message +0.7, 10. Personal Thought +0.8 = 8.9/10