Thursday, 14 November 2019

Night Of Fright 7, Sunway Lagoon

Dah lama tunggu 1 November datang sebab nak pergi NOF7 ni. Kira acara tahunan dekat Sunway Lagoon sempena Halloween lah sebab masuk tahun ni dah 7 kali Night Of Fright : Festival Of Fear  diadakan. 


Even hari tu demam tapi malam tu kuatkan diri jugak lah menapak ke sana sebab nak jumpa Baby Shark Du Du Du. K tipu, nak pergi sana sebab dah dapat ticket free. Nak jual dah tak sempat sebab baru siang tu kena demamnya. 


Silap masa datang tu habiskan masa ambil gambar dekat gate depan sebab tak sempat masuk banyak rumah hantu since malam tu memang kena beratur panjang. Disebabkan demam tak mampu la nak drive so order MyCar tapi driver pulak drive slow kemain padahal jalan tak sesak pun. 

Waze set 40 minit je tapi sejam lebih baru kitorang sampai itupun siap sesat lagi nak sampai ke Sunway Lagoon ni. Kecewa betul. Tapi bersyukur jugak la sebab malam tu tak hujan. Dah risau dah tengok awan cerah semacam. 


Bila dah masuk tu memang tak nampak jalan sebab gelap satu hal, ramai sangat orang wei! I sempat jumpa Kak Sunnah Sakura dengan Kak Su itupun salam express then berkejar kitorang pergi cari rumah hantu yang best. 

Sebelum masuk rumah hantu, kitorang bergambar dulu dengan hantu-hantu dekat sini. These two girls I think the most decent and pretty ghost lah dekat festival ni. 




Dekat festival ni ada jual cekak devil tu tapi pretty sure kena jual mahal dekat sini so I just skip that walaupun ramai yang beli. Ada jugak kaunter bloodshed untuk makeup muka dengan hiasan luka or blood splash and I decided to just skip that sebab muka jenis sensitif tak boleh sebarang tempek kang mula la naik rashes ataupun gatal merah bagai. 


Dekat festival ni ada je yang makeup over dari hantu sampai I pun dah tak tahu beza siapa pengunjung, siapa hantu. Sepanjang NOF7 ni banyak lah banner Realme sebab penaja bersama. Thanks Realme for the NOF7 ticket!


Awalnya nak masuk Voodoo House tapi panjangnya ya ampun so kitorang beratur dekat The Plague sebab nampak macam pendek rupanya dia punya queue pandai buat lencongan pulak dah. Sejam lebih kitorang tunggu turn. 



The Plague ni located belakang resting room semua hantu-hantu dekat NOF7 ni so bersepah la hantu yang kitorang jumpa sementara tunggu tu. Dengar orang menjerit pun ye jugak. Nasib lah dah dapat pesanan penaja supaya pakai baju nipis sebab memang panas sangat dekat situ. 


Dekat festival ni ada cart untuk you guys refill blood supply dalam badan lol. I teringat The Vampire Diaries bila nampak blood bags.


Lepas sejam lebih tunggu finally sampai la turn kitorang masuk rumah hantu. Masa tu dah syak ni rumah hantu yang pertama dan yang terakhir sebab dah nak cecah pukul 10 malam. NOF7 tutup pukul 11.30 malam. Sedih sangat tapi apa je la mampu buat haha


Kecewa jugak la masuk The Plague ni sebab tak seram langsung. Hantu pulak asyik kacau orang yang takut sampai naik rimas. I jerit 'Pergilah kacau orang lain' sebab kesian tengok orang depan menjerit takut. Dah la panas, gelap pulak tu. Kang ada yang injured tak memasal je. Dah la kena bergerak berkumpulan sebab semua kena pegang tali. Kalau yang sorang tu tak bergerak sebab takut, bila yang kitorang nak keluar kan?

The Plague paling annoying, hambar, menyakitkan hati, segala perasaan negatif la ada sebab tunggu sejam lebih sudahnya keluar macam tu je. I should've take that hint bila tengok orang yang keluar dari The Plague muka monyok habis. Rupanya sebab tak best. 


Rumah hantu kedua kitorang masuk The Hotel Deville sebab ramai yang cakap best and yes memang best! Dia tak seram pun sebab I boleh gelak dengan hantu-hantu kat dalam tapi decoration dia memang terbaik. Rasa macam dalam horror movie siap ada splash of blood, mayat berulat, hantu macam dalam movie, memang gempak lah! 

Even yang ni berjalan berkumpulan and we have to hold each other clothes or shoulder tapi laju je kitorang bergerak sebab tak gelap and orang paling depan yang lead. The Plague tu staff NOF7 yang lead that's why la slow gila. I have so much fun dekat The Hotel Deville tapi tak puas lah sebab hotel tu kecil je. 

Dah habis dekat situ, kitorang jalan-jalan dekat Bloody Food Street  dia. Tak lapar pun tapi suka tengok decoration dekat situ. Kreatif sangat dalam menghidupkan tema Halloween. 







Berjalan ke sebelah kiri festival, I dapat jugak jumpa Baby Shark!! Posing I dekat NOF7 mostly sepesen je sebab I demam so my brain cannot function properly lah. Nak pulak hp asyik hang malamtu sampai gambar jadi blurry. Idk why. T.T











Lepas bergambar dengan Valak, Annabelle, some of the ghost there, I masuk Animalium di Horrorwood Studios. Sementara menunggu tu banyak jugak hantu dekat luar ni tapi malas nak bergambar dah sebab muka dah lemau. Tudung pulak buat hal. 





Nak masuk dalam Animalium ni berkumpulan jugak tapi 4 orang je maximum. Tak seram pun dalam ni just bingit lah sebab konsep animal dalam cage tapi kena virus ke apa entah. Okay I just made up that part lol. Sebelum keluar kitorang bergambar tapi macam I cakap lah, hp problem so gambar pun tak cantik. 



Buang masa je kat sini sebab kalau cepat sikit boleh beratur masuk Sharknado Alive hshshs

Malam tu bukan setakat rumah hantu je tapi game lain pun ada jugak especially theme park pun open je kalau ada yang nak main. 





Dah cecah jam 11.30, kitorang jalan-jalan lepastu lepak dekat luar layan performance dekat stage. Since dah lewat sangat, kitorang blah sebab takut tak dapat MyCar pulak nanti. Hujung sekali ada mini concert tak silap tapi malas lah nak join the crowd. Dah la tak sihat, nak bersesak dengan orang lain memang tak lah. 


Anyway, though I started with some mehhhh moment tapi I truly enjoy jumpa semua hantu dan Baby Shark comel. Next year kalau dapat ticket free lagi, I pergi lah tapi tak nak masuk yang hambar dah. I pergi Festival ni nak have fun jerit-jerit tapi lol lain pulak yang jadi. 



Thanks for all the hantus sebab bertabah layan pengunjung even panas dan penat sebab hujung-hujung tu I lepak sekali dengan hantu-hantu yang dah penat dekat tangga lol. 

7 comments:


  1. JACKPOT ynag besar hanya di AJOQQ :D
    WA : +855969190856

    ReplyDelete
  2. kalau akak la, memang takmo la pergi situ... udahla penakut nk pi sini, wlaupun hantu olok2 tetap serem jugak

    ReplyDelete
  3. Tiap2 tahun teringin nak pergi tapi tiap2 tahun pun hanya mampu tngok gambaq orang pi ja. #BW

    ReplyDelete
  4. Debar betul tengok keadaan di situ. Kalau pergi betul-betul ni bertambah debar-debar lah nanti

    ReplyDelete
  5. oh no.. bagi duit pun mama xnak masuk

    ReplyDelete
  6. makkk aihh..sisyat memang x kan masuk laa ke sini..ai is penakut yakmat..

    ReplyDelete
  7. Pergh!! Kalau gini gayanya memang tak pergilah.. Mahu pengsan dua tiga kali.. hehehe

    ReplyDelete

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di farhannajafri@gmail.com.




[PENAFIAN] www.farhanajafri.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.



Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.



Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.