Sunday, 29 December 2019

Movie Review : Gone Kesh


Director : Qasim Khallow
Writer : Qasim Khallow
Cast : Shweta Tripathi, Jitendra Kumar, Vipin Sharma, Deepika Amin, Brijendra Kala
Production Company : Dhirendra Nath Ghosh Films
Distributor : Eros International
Genre : Comedy / Drama
Running Time : 110 minutes
Release Date : March 29, 2019
Trailer :


Mengangkat tema yang sama dengan movie Bala iaitu botak dengan watak yang berbeza bila watak utama seorang perempuan. Masalah keguguran rambut Enakshi (Shweta Tripathi) bermula sejak zaman sekolah menengah bila ibu dia perasan lepas dia mandi bilik air mesti bertakung dengan air disebabkan tersumbat dengan rambut yang sangat banyak. Sama juga di bantal Enakshi.


Awalnya parents Enakshi ingatkan cuma masalah keguguran rambut biasa tapi makin merisaukan bila kepala Enakshi mula nampak tompok botak di banyak tempat. Kawan-kawan Enakshi mengejek dengan panggilan Gone Kesh (Rambut Hilang) dan Enakshi terpaksa tutup dengan selendang bila keluar dari rumah disebabkan malu. 


Ayah Enakshi (Jitendra Kumar) guna duit simpanan dia untuk rawat masalah botak Enakshi. Doktor kata Enakshi kurang kalsium dalam badan so Enakshi dinasihatkan untuk makan antiobiotik dan telur rebus setiap hari. Tapi keadaan Enakshi masih sama. Doktor kedua sarankan untuk makan ubat untuk hilangkan kegatalan disebabkan masalah kulit kepala. Masih sama, tiada perubahan. 


Ayah Enakshi sarankan untuk Enakshi berhenti makan makanan berminyak dan makan sayur sahaja sebab anak jiran dia dari botak berubah kepada berambut lebat. Masih tiada hasil sampai Enakshi dah jelak makan ubat dan berpantang makan. Sebab keadaan Enakshi, ibu dia tukar pinggan besi kepada pinggan plastik supaya Enakshi tak sedih tengok keadaan kepala dia.


Selain bijak dalam pelajaran, Enakshi berbakat dalam bidang tarian tapi tahun tu Enakshi ponteng sekolah sebab dia sedih tak ada kekuatan untuk perform depan satu sekolah. Sedih dengan keadaan Enakshi, ayah dia bawa berjumpa dengan pakar rambut di bandar. Hasil dari lab test, Enakshi mengalami penyakit Alopecia dan cara untuk sembuhkan agak mahal dan akan wujudkan kesan sampingan yang lain. 


Enaskhi tak kisah asalkan rambut dia tumbuh balik. Tak lama lepas beberapa kali appointment, rambut Enakshi tumbuh balik dan dia berjaya masuk ke kolej tapi lama-kelamaan Enakshi perasan yang muka dia ditumbuhi misai. Nak tak nak, Enakshi terpaksa stop ambil ubat untuk penyakit dia dan pilih untuk pakai rambut palsu. 


Sejak dari tu Enakshi berhenti menari dan bekerja sebagai salesman di mall. Banyak pinangan terbatal disebabkan keadaan kepala dia yang botak. Kalau ada yang terima keadaan dia pun mesti ada niat letakkan harga hantaran yang tinggi. 

Berbeza dengan Bala bila Enakshi berterus-terang dengan keadaan rambut dia sebelum berkahwin tapi Bala sembunyikan dari Pari sampai Pari dapat tahu selepas perkahwinan mereka dan ambil keputusan untuk bercerai. 


Walaupun genre movie Gone Kesh dengan Bala agak sama iaitu komedi tapi Gone Kesh lebih kepada drama dan mesej lebih cantik disampaikan oleh watak utama. Mesej untuk terima keadaan diri yang serba kekurangan tapi tetap menyerlah dengan bakat yang ada. 

Jalan cerita Gone Kesh lebih emosi bila melibatkan pengorbanan ibu bapa Enakshi yang ketepikan kebahagiaan diri sendiri demi kebahagiaan anak. Tak pernah tutup kedai supaya dapat menyimpan lebih untuk beli ubat Enakshi. Tak pernah pergi bercuti supaya duit boleh guna untuk Enakshi. Disebabkan ni Enakshi ambil keputusan untuk terima nasib dia dan tak pentingkan diri. 


Disebabkan kejujuran Enakshi, Tuhan hantar lelaki yang terima dia apa adanya dan ikhlas sayangkan dia dan keluarga dia. Kekuatan kasih sayang orang di sekeliling Enakshi yang buatkan dia semangat untuk capai impian dia. 

'There are so many girls in Siliguri but this did not happen to any of them. Why did it have to happen to me? I've never been bad to any person then why is God so angry to me?'
Lakonan Shweta sebagai Enakshi well-delivered on screen especially bila dia rasa sedih dengan keadaan dia. Dari part Enakshi cerita masalah dia sampai nak habis cerita tak habis berdoa supaya masalah dia hilang sebab keadaan keluarga dia bukannya kaya pun. Bersyukur pun ada sebab kita tak ditimpa masalah sampai hilang semangat untuk hidup. Jitendra Kumar dan Deepika Amin pun hebat sebagai ibu bapa Enakshi. Supportive dan penyayang just like what everyone need.


Pengarah dan penulis skrip yang debut dengan movie Gone Kesh ni bijak menyusun emosi dan garap cerita supaya berpijak di dunia nyata dan dalam masa yang sama cukup rencah komedi dan emosi. Kudos!

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +1, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +1, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +1 = 10/10

12 comments:

  1. Bila garapan dan lakonan cantik, pasti filem tu memberi impak pada penonton..

    ReplyDelete
  2. menangkan uang sebanyak-banyaknya hanya di AJOQQ :D
    AJOQQ menyediakan 8 permainan seru :)

    ReplyDelete
  3. I have read all the comments and suggestions posted by the visitors for this article are very fine,We will wait for your next article so only.Thanks! 9xrockers

    ReplyDelete
  4. I think this is an informative post and it is very useful and knowledgeable. therefore, I would like to thank you for the efforts you have made in writing this article. Roblox APK MOD Download Free

    ReplyDelete
  5. I am fully satisfied with the information you have posted. Good job. Keep posting
    Click here

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum Wr Wb

    Adakah anda mempunyai masalah kewangan dan anda sedang mencari bantuan dengan pinjaman tulen, kami di sini untuk membantu anda dengan pinjaman untuk memudahkan perniagaan anda dan menyelesaikan semua hutang anda, kami menyediakan semua jenis pinjaman, besar atau kecil, ini adalah peluang anda untuk kebebasan kewangan. tawarkan perkara berikut.

    √ Pinjaman Perniagaan Besar

    √ Pinjaman Perniagaan Kecil

    √ Pinjaman Rumah Baru

    √ Pinjaman kereta

    √ Pinjaman Ladang Besar atau kecil

    √ Pinjaman untuk projek jangka panjang atau jangka pendek

    √ Memulakan pinjaman perniagaan

    √ Koperasi Pinjaman

    √ Pinjaman untuk Projek sedia ada

    Mengapa anda perlu memilih kami.

    + Kami memberi pinjaman pada kadar faedah yang sangat rendah

    + Tidak peduli di mana negara anda berasal, kami akan meminjamkan anda.

    + Proses kami sangat mudah dan mudah. sangat orang boleh memahaminya.

    + Kami adalah syarikat yang sangat jujur dan boleh dipercayai.

    + Kami tidak memberikan maklumat peribadi anda kepada sesiapa sahaja,

    Maklumat anda selamat dengan kami.

    Matlamat utama kami adalah untuk memberi pinjaman seberapa banyak yang anda mahu dan bersedia untuk mendapatkan pinjaman, anda perlu mengatakan kepada diri anda cukup, anda tidak boleh terus membiarkan kekurangan wang menghadkan pertumbuhan perniagaan anda. hubungi kami dengan maklumat hubungan kami di bawah dan marilah kita bersatu dengan memberikan pinjaman yang akan membantu mengembangkan perniagaan anda. Anda tidak perlu bimbang, kami sangat boleh dipercayai dan bersedia memberi pinjaman kepada anda.

    Hubungi kami dengan:
    Syarikat: Firma Pinjaman Femi Otedola
    E-mel: femiotedolaloanfirm@gmail.com
    E-mel: femiotedolaloanfirm1@outlook.com
    WA: +1 (469) 464-5833 (Chat Only)
    WA: +1 (806) 395-2203 (Chat Only)

    atau lawati Laman Web kami dan gunakan Hubungi Kami dan kami akan membalas anda.

    Laman web: https://femiotedolaloanfirm.blogspot.com

    Hubungi kami hari ini dan mari membantu mengembangkan perniagaan anda.

    ReplyDelete
  7. Aap Ager Best Photo Banane Wala Apps Ki Talash Kar Rhe Hai Tho Ye Post Read Kar Shkte Hai Saath Mai Aap Ager Jana Chate Hai Youtube Se Video Download Kaise Kare Tho Ye Post Apki Madad Kar Shkti Hai Saath Mai Apko Ye Bhi Btane Wala Hu Youtube Se Paise Kaise Kamaye

    ReplyDelete

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di farhannajafri@gmail.com.




[PENAFIAN] www.farhanajafri.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.



Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.



Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Baca Entri Ni Jugak!