Saturday, 28 December 2019

Winter Hamster Mati

Entri sebelum ni pernah up pasal pengalaman first time bela winter tapi winter lari entah pergi mana. Well, luckily kitorang jumpa dekat dalam bilik, dia sembunyi dekat belakang almari baju. Since then, dalam seminggu dalam dua atau tiga kali kitorang lepaskan dia dari sangkar biar dia pergi mana dia nak sebab dia pergi tak jauh pun. 

Bila hidup berdua dah okay then kitorang tambah lagi dua ekor biar meriah tapi tak lama lepastu seekor mati kena gigit dengan kawan dia. 


Masa tu tak tahu mati sebab apa sebab bedding dia kering, tak ada darah. Tapi nak assume dia mati terjatuh agak menyimpang sebab badan dia ada kesan gigit. 


So I google lah apa punca winster hamster makan kawan sendiri tapi tak keluar pun. Then tak lama lepastu female winter lagi satu kena bunuh. But this time my sister nampak dia makan daging dan jilat darah female winter tu. 


So tu sebabnya tak ada langsung darah sebab yang bunuh tu jilat darah lol like a monster. Selama ni mati-mati ingatkan winter hamster ni vegetarian/herbivor rupanya tak. 

Seek help at Twitter and she explained yang hamster ni tak boleh duduk ramai-ramai dalam satu cage dan cage dia perlu besar. Salah rupanya fakta dekat Google sebab yang I jumpa, dia kata winter hamster suka duduk berkumpulan. That's why lah I beli banyak. Rupanya..... hmmm


Dia kata kalau hamster gigit sangkar, panjat sana sini maknanya dia stress dan taknak kongsi cage dengan hamster lain. Bila hamster stress dia akan bunuh hamster yang lain. Bedding dia pun kena tebal dan dia perlukan tempat untuk dia menyorok macam small hut. 

Sekarang ni tinggal lagi dua ekor winter hamster dalam cage. Kadang-kadang je bising gigit besi tapi kalau saling berbunuhan pun lantak lah, malas dah nak cara. Letak je bedding tebal tapi sudahnya diorang tendang sampai bersepah dekat lantai. Letak kucing dalam rumah ni pandai pulak behave. Duhhh

5 comments:

  1. Allahu. Tumpang berduka dengan kehilangan hamster tu 😥

    ReplyDelete
  2. Tak sangka hamster ni sampai gigit kawan dia sebab tak nak kongsi cage.

    ReplyDelete
  3. Dah boleh buat satu episode Detective Conan cerita hamster ni. Ganas ye hamsters ni.

    ReplyDelete
  4. try and error rupanya bila nak bela hamster ini..

    ReplyDelete
  5. AJOQQ menyediakan 8 permainan yang terdiri dari :
    Poker,Domino99 ,BandarQ,BandarPoker,Capsa,AduQ,Sakong,Bandar66 ( NEW GAME )
    Ayo segera bergabung bersama kami di AJOQQ :)
    Bonus : Rollingan 0.3% dan Referral 20% :)

    ReplyDelete

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di farhannajafri@gmail.com.




[PENAFIAN] www.farhanajafri.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.



Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.



Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.