Sunday, 29 December 2019

Winter Hamster Mati

Entri sebelum ni pernah up pasal pengalaman first time bela winter tapi winter lari entah pergi mana. Well, luckily kitorang jumpa dekat dalam bilik, dia sembunyi dekat belakang almari baju. Since then, dalam seminggu dalam dua atau tiga kali kitorang lepaskan dia dari sangkar biar dia pergi mana dia nak sebab dia pergi tak jauh pun. 

Bila hidup berdua dah okay then kitorang tambah lagi dua ekor biar meriah tapi tak lama lepastu seekor mati kena gigit dengan kawan dia. 


Masa tu tak tahu mati sebab apa sebab bedding dia kering, tak ada darah. Tapi nak assume dia mati terjatuh agak menyimpang sebab badan dia ada kesan gigit. 


So I google lah apa punca winster hamster makan kawan sendiri tapi tak keluar pun. Then tak lama lepastu female winter lagi satu kena bunuh. But this time my sister nampak dia makan daging dan jilat darah female winter tu. 


So tu sebabnya tak ada langsung darah sebab yang bunuh tu jilat darah lol like a monster. Selama ni mati-mati ingatkan winter hamster ni vegetarian/herbivor rupanya tak. 

Seek help at Twitter and she explained yang hamster ni tak boleh duduk ramai-ramai dalam satu cage dan cage dia perlu besar. Salah rupanya fakta dekat Google sebab yang I jumpa, dia kata winter hamster suka duduk berkumpulan. That's why lah I beli banyak. Rupanya..... hmmm


Dia kata kalau hamster gigit sangkar, panjat sana sini maknanya dia stress dan taknak kongsi cage dengan hamster lain. Bila hamster stress dia akan bunuh hamster yang lain. Bedding dia pun kena tebal dan dia perlukan tempat untuk dia menyorok macam small hut. 

Sekarang ni tinggal lagi dua ekor winter hamster dalam cage. Kadang-kadang je bising gigit besi tapi kalau saling berbunuhan pun lantak lah, malas dah nak cara. Letak je bedding tebal tapi sudahnya diorang tendang sampai bersepah dekat lantai. Letak kucing dalam rumah ni pandai pulak behave. Duhhh

7 comments:

  1. Allahu. Tumpang berduka dengan kehilangan hamster tu 😥

    ReplyDelete
  2. Tak sangka hamster ni sampai gigit kawan dia sebab tak nak kongsi cage.

    ReplyDelete
  3. Dah boleh buat satu episode Detective Conan cerita hamster ni. Ganas ye hamsters ni.

    ReplyDelete
  4. try and error rupanya bila nak bela hamster ini..

    ReplyDelete
  5. AJOQQ menyediakan 8 permainan yang terdiri dari :
    Poker,Domino99 ,BandarQ,BandarPoker,Capsa,AduQ,Sakong,Bandar66 ( NEW GAME )
    Ayo segera bergabung bersama kami di AJOQQ :)
    Bonus : Rollingan 0.3% dan Referral 20% :)

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum Wr Wb

    Adakah anda mempunyai masalah kewangan dan anda sedang mencari bantuan dengan pinjaman tulen, kami di sini untuk membantu anda dengan pinjaman untuk memudahkan perniagaan anda dan menyelesaikan semua hutang anda, kami menyediakan semua jenis pinjaman, besar atau kecil, ini adalah peluang anda untuk kebebasan kewangan. tawarkan perkara berikut.

    √ Pinjaman Perniagaan Besar

    √ Pinjaman Perniagaan Kecil

    √ Pinjaman Rumah Baru

    √ Pinjaman kereta

    √ Pinjaman Ladang Besar atau kecil

    √ Pinjaman untuk projek jangka panjang atau jangka pendek

    √ Memulakan pinjaman perniagaan

    √ Koperasi Pinjaman

    √ Pinjaman untuk Projek sedia ada

    Mengapa anda perlu memilih kami.

    + Kami memberi pinjaman pada kadar faedah yang sangat rendah

    + Tidak peduli di mana negara anda berasal, kami akan meminjamkan anda.

    + Proses kami sangat mudah dan mudah. sangat orang boleh memahaminya.

    + Kami adalah syarikat yang sangat jujur dan boleh dipercayai.

    + Kami tidak memberikan maklumat peribadi anda kepada sesiapa sahaja,

    Maklumat anda selamat dengan kami.

    Matlamat utama kami adalah untuk memberi pinjaman seberapa banyak yang anda mahu dan bersedia untuk mendapatkan pinjaman, anda perlu mengatakan kepada diri anda cukup, anda tidak boleh terus membiarkan kekurangan wang menghadkan pertumbuhan perniagaan anda. hubungi kami dengan maklumat hubungan kami di bawah dan marilah kita bersatu dengan memberikan pinjaman yang akan membantu mengembangkan perniagaan anda. Anda tidak perlu bimbang, kami sangat boleh dipercayai dan bersedia memberi pinjaman kepada anda.

    Hubungi kami dengan:
    Syarikat: Firma Pinjaman Femi Otedola
    E-mel: femiotedolaloanfirm@gmail.com
    E-mel: femiotedolaloanfirm1@outlook.com
    WA: +1 (469) 464-5833 (Chat Only)
    WA: +1 (806) 395-2203 (Chat Only)

    atau lawati Laman Web kami dan gunakan Hubungi Kami dan kami akan membalas anda.

    Laman web: https://femiotedolaloanfirm.blogspot.com

    Hubungi kami hari ini dan mari membantu mengembangkan perniagaan anda.

    ReplyDelete
  7. I am upbeat to discover this post exceptionally helpful for me, as it contains part of data. I generally want to peruse the quality substance and this thing I found in you post. View and Download pictures, videos, stories, igtv with the help of instagram web viewer and downloader – Instagram viewer.

    ReplyDelete

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di farhannajafri@gmail.com.




[PENAFIAN] www.farhanajafri.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.



Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.



Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Baca Entri Ni Jugak!