Monday, 30 December 2019

Come Across A Rude Stranger


Living in an apartment with limited parking space is hard. Seriously. 

My apartment cuma bagi satu rumah, satu parking lot je since kawasan ni tak lah besar mana tapi boleh je park dekat kawasan luar. Jauh sikit lah tapi tak sesak sangat nak compare dengan apartmen lain dekat kawasan ni. 

Kalau my family or friends datang pun I'll tell them to park outside sebab memang susah nak dapat parking lot kosong plus akan menyusahkan orang lain kalau park dekat kotak lain.

Dari start I pindah memang banyak kali lah jadi isu my parking space diambil orang. I okay je kalau owner tinggalkan contact number tapi perangai memasing memang biadap. Paling biadap bila I terpaksa tunggu diorang habiskan hal masing-masing sampai kena hon banyak kali supaya cepat. 

Ye lah kita bukannya ada masa nak tunggu orang lain. Lagi biadap bila dah tegur tapi boleh pulak menyembang. Most of them are older people tapi manners kelaut sangat. Buat kita tunggu satu hal, tak minta maaf satu hal. 

Disebabkan dah kena banyak kali, setiap kali ada kereta yang park I terus bagitahu guard suruh clamp while I park outside. Sepatutnya visitor tak boleh masuk tapi kalau dah sampai ada kes macamni haruslah ada orang tak buat kerja kan?

Back to the picture above, tahun ni paling teruk I kena bab parking lot ni sebabnya kereta ni park sampai masuk kawasan I. Memang muat untuk I park tapi I kena keluar masuk dari pintu passenger. Menyusahkan sangat! 

First day benda ni jadi, I just ignore lah sebab esok pagi hilang lah tu. Tapi esoknya masih sama so dalam hujan I berjalan pergi dekat guard suruh clamp kereta tu. Macam drama habis kan nak berjalan dalam hujan tapi I nak tunjuk yang kalau I berjalan dari parking lot sampai dekat pondok guard then guard yang ada motor pun boleh buat perkara yang sama. Nak pulak dekat pondok tu ada ramai so tak ada isu kalau sorang pergi meronda, sorang lagi jaga gate depan. 

Malam tu memang guard tu clamp lepastu I dah pesan untuk tanya owner kereta tu visitor rumah mana. Nak tahu bukan sebab nak cari gaduh tapi nak tegur je lah kereta tu park lah elok-elok sebab visitors I tak pernah pulak pakai space orang lain. 

Esok pagi masih lagi sama maknanya dia tidur dekat situ tapi yang sakit hatinya clamp dah tak ada. Malam ketiga masih lagi sama. Again, dalam hujan I berjalan pergi cari guard semalam kenapa tak clamp kereta padahal dia visitor je. 

Puas tanya tak nak jawab sudahnya I gertak nak buat aduan sebab yang salah sekarang ni guard lah sebab bagi visitors masuk sampai 3 hari pulak tu. Sia-sia je buat warning sign dekat depan gate. Bila I dah naik angin tahu pulak nak bersuara then bagitahu tu kawan kepada ketua JMB dekat apartmen ni. 

And I was like, so what? 

I resident dekat apartmen ni and I bayar maintenance and facilities tapi just because visitors tu kawan ketua JMB then I kena terima je ketidakadilan ni? Hah gittewww

Actually I tak ambik port pun bab dia langgar undang-undang tapi dia kacau life I. Kalau dia park elok-elok, takde masa lah nak mengamuk dekat pondok guard. Orang dah penat balik kerja, balik rumah nak rehat tapi kena hadap benda macam ni. 

Lagi buat sakit hati bila dapat tahu yang guard ni ada kunci kereta visitors tu tapi malas nak keluarkan. I mintak number ketua JMB tu pastu cakap esok pagi kalau ada lagi kereta tu I buat report dekat JMB dengan polis sekali. Esok pagi dan sampai ke saat ni, kereta tu dah tak pernah ada di pandangan mata. 

Tapi satu benda lah dah berubah bila semua guard shif malam dah tak mesra macam dulu lah. But I don't give a damn lah sebab bila kita baik diorang pijak kepala so biar diorang tahu yang kita malas nak layan diorang punya malas. 

5 comments:

  1. kurang ajarnya.... dahla visitor paking dalam buat macam paking sendiri lak... pak guard pun bukan main besar kepala, melampau betul lah.
    akak pun ada masalah jugak, kete sebelah akak paking sampai masuk paking akak, nsbla paking space kami luas... cuma geram lah mengganggu time nk parking. Dah 3 minggu lebih masih sama, memang jenis kereta paking tak keluar2, geram betul kadang jenis manusia tak reti nk parking bebetul dalam space sendiri, jenis dapat lesen terbang kot

    ReplyDelete
  2. Perkara yang sama jadi dekat kawasan kuarters akak.. Penghuni tak hormat parking space orang dan bila ada pelawat, suka-suka je parking dekat petak kita.. Bila balik kerja, penat emmang boleh bikin marah.. Walhal dah sediakan dah parking kosong untuk pelawat dan owner yang ada 2,3 biji kereta.. Tetaplah nak parking dekat petak yang dah bertuan.. Menyampah tengok perangai manusia yang pentingkan diri ini..

    ReplyDelete
  3. dlm ramai2 mesti ada species yg mcm ni kan

    ReplyDelete
  4. Samalah kita, Kak Farhana. Saya tak kisah apa yg orang lain nak buat dalam hidup diaorang asalkan tak affect my life in a negative way. Semoga kejadian sama dah tak berulang di tahun baru ni.

    ReplyDelete
  5. ayo daftarkan diri anda di AJOQQ :D
    menangkan jackpot dengan sebanyak-banyaknya :D

    ReplyDelete

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di farhannajafri@gmail.com.




[PENAFIAN] www.farhanajafri.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.



Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.



Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.