Showing posts with label Turki. Show all posts
Showing posts with label Turki. Show all posts

Movie Review : Siccin 3 - Cürmü Aşk

Sunday, 6 May 2018


Director : Alper Mestci
Cast : Adnan Koç, Büsra Apaydin, Cem Uslu, Elif Baysal, Nevin Efe, Ömer Musab Küçükler
Genre : Horror
Producer : Muhtesem Film
Running Time : 87 minutes
Release Date : 2 September 2016
Trailer :


Movie ketiga dari franchise Siccin masih lagi menggunakan hasil karya tulisan dan arahan Alper Mestci. Siccin 3 mengisahkan tentang kehidupan Orhan (Adnan Koç) dan Kahder (Büsra Apaydin) yang bahagia dengan alam perkahwinan diorang ditambah pula bila Kahder disahkan mengandung anak pertama.

Tapi kebahagiaan tu berakhir bila Kahder keluar dengan abangnya, Sedat (Cem Uslu) dan anak Sedat, Mahamed (Ömer Musab Küçükler). Selepas Sedat dapat call, dia buat u-turn secara terburu-buru hingga dilanggar lori. Disebabkan kejadian tu, Mahamed lumpuh dan trauma manakala Kahder pula terlantar di rumah dan murung. Orhan yang sayang sangat dengan Kahder menguruskan rumah dan menjaga Kahder selepas pulang dari kerja.

Image result for siccîn 3 cürmü aşk

Hubungan Orhan dengan Sedat jadi dingin selepas kemalangan tu walaupun Sedat abang ipar Orhan dan berkawan dari kecil malah berkerja di tempat yang sama. Tak cukup dengan rasa bersalah akibat sikap cuainya, Sedat mendapat gangguan dari makhluk halus di rumahnya sehingga dia mengambil inisiatif untuk berjumpa dengan ustaz.

Terkejut Sedat bila ustaz tu kata gangguan tu semua cuma medium untuk berhubung dengan Sedat supaya buang tangkal di rumah Orhan. Ni bukan spoiler tau sebab memang dari awal movie lagi director dah tunjuk yang Orhan ni guna segala jenis jampi untuk hantar kepada Sedat kes sakit hati Sedat cuai sampai kemalangan. Kalau jadi Orhan pun geram jugak dengan Sedat sebab main buat u-turn ikut suka dia tak tengok kiri kanan.

Image result for siccîn 3 cürmü aşk

Pesan ustaz tu supaya Sedat tunggu dalam bilik Mahamed sampai Subuh baru gerak pergi ke rumah Orhan untuk jalankan misi hapuskan tangkal. Betul apa yang ustaz tu bagitahu memang ada tangkal dalam rumah Orhan dan ada rahsia yang Orhan sembunyikan dari Sedat dan keluarga Orhan sendiri tapi plot twist movie ketiga ni dah boleh agak dari awal cerita lagi. Tak power macam Siccin 1 & 2.

Siccin 3 ni pun tak seram macam Siccin 1 & 2 sebab lebih kepada lawak dan romantik. Lawak tu bukan sebab ada unsur lawak tapi jadi lawak sebab jalan cerita merapu dan try hard sangat nak datangkan feel seram. Tapi kalau you guys dah tengok Siccin 1, maybe you guys akan perasan yang ending Siccin 1 bagi kesan dekat ustaz-ustaz yang ubatkan watak utama dalam Siccin 2 & Siccin 3.

Image result for siccîn 3 cürmü aşk

Awal movie Siccin 3 ni ada scene Orhan pecat pekerja dia sebab suka sangat merokok di kawasan kilang sudahnya pekerja dia bunuh diri sebab banyak hutang bank nak bayar. Esoknya isteri dia meraung depan kilang lepastu sumpah Orhan yang hidup dia akan gelap sebab aniaya suami dia padahal suami dia yang langgar peraturan sampai boleh bahayakan nyawa orang lain. Perangai sangat tau, bila dah tahu hutang bank banyak, buat kerja tu biar berdedikasi sikit.

Ingatkan lepas kejadian tu Orhan akan jumpa isteri pekerja yang bunuh diri tu macam dalam cerita Exorcist tapi rupanya Orhan sendiri yang buat dunia dia makin gelap. Tapi menyampah jugak tengok ending Siccin 3 ni sebab Sedat yang cuai tu dapat happy ending tapi Orhan yang sengsara. Apa benda entah. Marah betul dengan ketidakadilan ni. Korang tengok lah sendiri nanti.
1. Team Production +1, 2. Visual +0.8, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.3, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +0.6, 9. Social Message +0.4, 10. Personal Thought +0 = 7.1/10
Movie Review Siccin 1 
Movie Review Siccin 2

Movie Review : Siccin 2

Image result for siccin 2

Director : Alper Mestci
Cast : Şeyda Terzioğlu, Bulut Akkale, Efsun Akkurt, Mana Alkoy, Ece Baykal, Sabir Irem Bölücek
Genre : Horror/Thriller
Producer : Muhtesem Film
Running Time : 86 minutes
Release Date : 10 July 2015
Trailer :


Movie kedua dari franchise Siccin mengisahkan tentang keluarga Hicran (Şeyda Terzioğlu) dengan Adnan (Bulut Akkale) yang dilanda kemurungan bila anak lelaki mereka, Birol mati selepas ditimpa almari kayu di biliknya. Adnan menyalahkan Hicran sebab cuai hingga mereka berdua kehilangan sumber kebahagiaan. Tak cukup dengan perangai Adnan, Hicran mula diganggu makhluk halus. Even worst, adik Adnan yang meninggal datang ke rumah mereka. Tapi Hicran sorang je yang kena gangguan ni so dia bagitahu kawan dia masalah ni sebab Adnan memang dah sakit hati dengan dia. Buka pintu lambat pun dah tengking pecah rumah.

Disebabkan kesedihan Hicran, kawan dia suggest Hicran untuk berjumpa dengan Imam untuk berubat. At first Hicran refuse sebab benda tu macam merapu tapi sebab tak tahan dengan gangguan tu, dia pun setuju dengan cadangan kawan dia. Lepas tilik dalam air, Imam tu bagitahu Hicran yang keluarga Hicran sendiri yang hantar santau ni. Katanya makcik Hicran menggunakan sihir paling kejam sekali, sihir 41 jahitan.

Image result for siccin 2

Tapi yang peliknya satu-satunya makcik Hicran sebelah ibu dah lama meninggal sejak kecil lagi so agak mustahil lah makcik dia nak buat perangai busuk macam tu. Nak tahu betul ataupun tak apa yang Imam tu kata, Hicran kena balik kampung siasat sendiri. Tambah pula Hicran kena cari patung dalam rumah makcik dia sebab patung tu punca santau tu berlaku.

Sebelum sampai ke rumah makcik dia, dah ada penduduk kampung situ yang tegah jangan pergi rumah berpuaka tu sebab tak pernah ada lagi Imam yang berjaya sucikan rumah tu. Walaupun takut, Hicran kena pergi jugak ke rumah berpuaka tu sebab kena ambil patung yang Imam tu pesan. Bila Hicran berjaya ambil patung yang dimaksudkan Imam tu, baru terbongkar kisah sebenar siapa sebenarnya makcik yang busuk hati hantar santau kepada Hicran dan sebab sebenar makcik dia hantar.

Image result for siccin 2

Tbh plot twist Siccin 2 lagi bagus dari Siccin 1 (Movie Review in HERE) tambah pulak memang tak boleh nak agak rahsia keluarga Hicran ni. Bila dapat tahu rahsia ni baru faham kenapa ada scene bunuh diri dekat awal movie. Lepas terbongkar rahsia tu pun tak sangka Hicran ambil keputusan yang salah demi kebahagiaan hidup dia.

Sama macam Siccin 1, movie Siccin 2 pun slow pace jugak. Nak tunggu Hicran habis menangis pun lama. Memang tak mampu nak tunggu kalau guna normal speed sudahnya guna 1.7x. 
1. Team Production +1, 2. Visual +0.6, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.6, 5. Casting +0.6, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +0.5, 9. Social Message +0.7, 10. Personal Thought +0.5 = 7.5/10

Movie Review : Siccin 1

Related image

Director : Alper Mestci
Cast : Merve Ates, Toygun Ates, Pinar Caglar Genctürk, Ebru Kaymakci, Koray Sahinbas, Aydan Cakir
Genre : Horror
Producer : Muhtesem Film
Running Time : 96 minutes
Release Date : 26 September 2014
Trailer :


Since ramai sangat yang kata Siccin ni seram sampai ada yang kena ganggu dengan hantu lepas tengok movie ni so I saja gatal tangan tekan play untuk join betapa seramnya franchise movie Turki ni.

Siccin 1 mengisahkan tentang Oznur (Ebru Kaymakci ) yang menggunakan khidmat bomoh untuk santau isteri Kudret (Koray Sahinbas) sebab dia gagal tawan hati sepupu dia walaupun dah berjaya goda dan mengandungkan anak Kudret. Malangnya lepas keguguran disebabkan bergaduh, Kudret minta dia jauhkan diri sebab hubungan sulit diorang satu silap besar.

Tak puas hati dengan keputusan Kudret, Oznur berjumpa dengan bomoh untuk bunuh Nisa (Pinar Caglar Genctürk)  untuk dapatkan balik Kudret. Bahan yang dia perlukan cuma sampel DNA Nisa so dia pergi ke rumah Kudret untuk ambil bahan yang dia perlukan. It’s an easy task for her since they’re related. Nisa memang tak syak apa-apa langsung sebab Oznur sepupu Kudret. Kedatangan Oznur dianggap hanya untuk melawat Ceyda (Merve Ates), anak perempuan Kudret & Nisa.

Related image

Oznur berjaya ambil rambut dengan darah dari pad di bilik air rumah Kudret kemudian diberikan kepada bomoh untuk upacara santau. Santau dia menjadi bila Nisa diganggu setiap hari sehinggakan Nisa bunuh diri tapi Kudret sempat selamatkan. Kemudian bawa Nisa jumpa Imam Ihsan (Aydan Cakir) untuk berubat.Tapi imam tu tak berjaya ubatkan sebab punca sebenar bukan dari Nisa tapi orang lain dan lebih teruk lagi bila Oznur sendiri diganggu hingga mati disebabkan niat busuk dia.

Image result for siccin 1 cast

Jalan cerita movie Siccin 1 ni simple je tapi cantik sebab adanya plot twist bila Oznur kena ganggu lepas dia buat santau dengan bomoh tu sedangkan santau tu untuk hapuskan keluarga Kudret. Bukan 1 je plot twist tapi 2 bila pembunuh sebenar terlepas tapi yang tak bersalah yang jadi mangsa. Lagi tambah kesian bila benda ni diadaptasi dari kisah benar. Dekat hujung cerita sebelum credit scene dia bagitahu kisah sebenar keluarga ni.

Lakonan memang cantik nak pula lakonan si kecil Merve Ates yang menjadi buta disebabkan kesalahan Kudret tak nak percaya bini dah nak bersalin walaupun air ketuban dah pecah kemudian ganggu saraf mengakibatkan Ceyda jadi buta kekal. Seram bila tengok dia main dengan anak patung kesayangan dia lepastu dia pulak dirasuk.

Image result for siccin 1 cast

Tak pasti kes ni berlaku tahun bila sebab tak ada teknologi lagi seperti smartphone ataupun kewujudan internet dalam movie ni. Mungkin era 80-an kot sebab era 90-an dah wujud internet dengan handphone walaupun gedabak. Nak kata keluarga Kudret ni miskin/sederhana, tak jugak sebab clothes and house decoration quite fancy.

Movie Siccin ni jadi seram mungkin sebab dia slow teruk kot lepastu bila orang leka keluar hantu, sebab tu la kot orang senang terkejut tapi kalau lajukan video, cerita dia tak seram mana pun. Cerita dia level Misteri Niyang Rapik je ataupun cerita santau biasa.
1. Team Production +1, 2. Visual +0.6, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.7, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +0.5, 9. Social Message +0.7, 10. Personal Thought +0.4 = 7.9/10