Showing posts with label Turki. Show all posts
Showing posts with label Turki. Show all posts

Movie Review : Siccin 2

Sunday, 6 May 2018

Image result for siccin 2

Director : Alper Mestci
Cast : ┼×eyda Terzio─člu, Bulut Akkale, Efsun Akkurt, Mana Alkoy, Ece Baykal, Sabir Irem B├Âl├╝cek
Genre : Horror/Thriller
Producer : Muhtesem Film
Running Time : 86 minutes
Release Date : 10 July 2015
Trailer :


Movie kedua dari franchise Siccin mengisahkan tentang keluarga Hicran (┼×eyda Terzio─člu) dengan Adnan (Bulut Akkale) yang dilanda kemurungan bila anak lelaki mereka, Birol mati selepas ditimpa almari kayu di biliknya. Adnan menyalahkan Hicran sebab cuai hingga mereka berdua kehilangan sumber kebahagiaan. Tak cukup dengan perangai Adnan, Hicran mula diganggu makhluk halus. Even worst, adik Adnan yang meninggal datang ke rumah mereka. Tapi Hicran sorang je yang kena gangguan ni so dia bagitahu kawan dia masalah ni sebab Adnan memang dah sakit hati dengan dia. Buka pintu lambat pun dah tengking pecah rumah.

Disebabkan kesedihan Hicran, kawan dia suggest Hicran untuk berjumpa dengan Imam untuk berubat. At first Hicran refuse sebab benda tu macam merapu tapi sebab tak tahan dengan gangguan tu, dia pun setuju dengan cadangan kawan dia. Lepas tilik dalam air, Imam tu bagitahu Hicran yang keluarga Hicran sendiri yang hantar santau ni. Katanya makcik Hicran menggunakan sihir paling kejam sekali, sihir 41 jahitan.

Image result for siccin 2

Tapi yang peliknya satu-satunya makcik Hicran sebelah ibu dah lama meninggal sejak kecil lagi so agak mustahil lah makcik dia nak buat perangai busuk macam tu. Nak tahu betul ataupun tak apa yang Imam tu kata, Hicran kena balik kampung siasat sendiri. Tambah pula Hicran kena cari patung dalam rumah makcik dia sebab patung tu punca santau tu berlaku.

Sebelum sampai ke rumah makcik dia, dah ada penduduk kampung situ yang tegah jangan pergi rumah berpuaka tu sebab tak pernah ada lagi Imam yang berjaya sucikan rumah tu. Walaupun takut, Hicran kena pergi jugak ke rumah berpuaka tu sebab kena ambil patung yang Imam tu pesan. Bila Hicran berjaya ambil patung yang dimaksudkan Imam tu, baru terbongkar kisah sebenar siapa sebenarnya makcik yang busuk hati hantar santau kepada Hicran dan sebab sebenar makcik dia hantar.

Image result for siccin 2

Tbh plot twist Siccin 2 lagi bagus dari Siccin 1 (Movie Review in HERE) tambah pulak memang tak boleh nak agak rahsia keluarga Hicran ni. Bila dapat tahu rahsia ni baru faham kenapa ada scene bunuh diri dekat awal movie. Lepas terbongkar rahsia tu pun tak sangka Hicran ambil keputusan yang salah demi kebahagiaan hidup dia.

Sama macam Siccin 1, movie Siccin 2 pun slow pace jugak. Nak tunggu Hicran habis menangis pun lama. Memang tak mampu nak tunggu kalau guna normal speed sudahnya guna 1.7x. 
1. Team Production +1, 2. Visual +0.6, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.6, 5. Casting +0.6, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +0.5, 9. Social Message +0.7, 10. Personal Thought +0.5 = 7.5/10

Movie Review : Siccin 1

Related image

Director : Alper Mestci
Cast : Merve Ates, Toygun Ates, Pinar Caglar Genct├╝rk, Ebru Kaymakci, Koray Sahinbas, Aydan Cakir
Genre : Horror
Producer : Muhtesem Film
Running Time : 96 minutes
Release Date : 26 September 2014
Trailer :


Since ramai sangat yang kata Siccin ni seram sampai ada yang kena ganggu dengan hantu lepas tengok movie ni so I saja gatal tangan tekan play untuk join betapa seramnya franchise movie Turki ni.

Siccin 1 mengisahkan tentang Oznur (Ebru Kaymakci ) yang menggunakan khidmat bomoh untuk santau isteri Kudret (Koray Sahinbas) sebab dia gagal tawan hati sepupu dia walaupun dah berjaya goda dan mengandungkan anak Kudret. Malangnya lepas keguguran disebabkan bergaduh, Kudret minta dia jauhkan diri sebab hubungan sulit diorang satu silap besar.

Tak puas hati dengan keputusan Kudret, Oznur berjumpa dengan bomoh untuk bunuh Nisa (Pinar Caglar Genct├╝rk)  untuk dapatkan balik Kudret. Bahan yang dia perlukan cuma sampel DNA Nisa so dia pergi ke rumah Kudret untuk ambil bahan yang dia perlukan. It’s an easy task for her since they’re related. Nisa memang tak syak apa-apa langsung sebab Oznur sepupu Kudret. Kedatangan Oznur dianggap hanya untuk melawat Ceyda (Merve Ates), anak perempuan Kudret & Nisa.

Related image

Oznur berjaya ambil rambut dengan darah dari pad di bilik air rumah Kudret kemudian diberikan kepada bomoh untuk upacara santau. Santau dia menjadi bila Nisa diganggu setiap hari sehinggakan Nisa bunuh diri tapi Kudret sempat selamatkan. Kemudian bawa Nisa jumpa Imam Ihsan (Aydan Cakir) untuk berubat.Tapi imam tu tak berjaya ubatkan sebab punca sebenar bukan dari Nisa tapi orang lain dan lebih teruk lagi bila Oznur sendiri diganggu hingga mati disebabkan niat busuk dia.

Image result for siccin 1 cast

Jalan cerita movie Siccin 1 ni simple je tapi cantik sebab adanya plot twist bila Oznur kena ganggu lepas dia buat santau dengan bomoh tu sedangkan santau tu untuk hapuskan keluarga Kudret. Bukan 1 je plot twist tapi 2 bila pembunuh sebenar terlepas tapi yang tak bersalah yang jadi mangsa. Lagi tambah kesian bila benda ni diadaptasi dari kisah benar. Dekat hujung cerita sebelum credit scene dia bagitahu kisah sebenar keluarga ni.

Lakonan memang cantik nak pula lakonan si kecil Merve Ates yang menjadi buta disebabkan kesalahan Kudret tak nak percaya bini dah nak bersalin walaupun air ketuban dah pecah kemudian ganggu saraf mengakibatkan Ceyda jadi buta kekal. Seram bila tengok dia main dengan anak patung kesayangan dia lepastu dia pulak dirasuk.

Image result for siccin 1 cast

Tak pasti kes ni berlaku tahun bila sebab tak ada teknologi lagi seperti smartphone ataupun kewujudan internet dalam movie ni. Mungkin era 80-an kot sebab era 90-an dah wujud internet dengan handphone walaupun gedabak. Nak kata keluarga Kudret ni miskin/sederhana, tak jugak sebab clothes and house decoration quite fancy.

Movie Siccin ni jadi seram mungkin sebab dia slow teruk kot lepastu bila orang leka keluar hantu, sebab tu la kot orang senang terkejut tapi kalau lajukan video, cerita dia tak seram mana pun. Cerita dia level Misteri Niyang Rapik je ataupun cerita santau biasa.
1. Team Production +1, 2. Visual +0.6, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.7, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +0.5, 9. Social Message +0.7, 10. Personal Thought +0.4 = 7.9/10