Pengalaman Mengundi Pilihanraya Umum Ke-15, P092 Sabak Bernam

Thursday 24 November 2022

satu gambar untuk thumbnail


Masa blogwalking minggu ni ramai betul yang share pengalaman mengundi untuk PRU15. Ikutkan takut nak balik sebab MET Malaysia dah keluarkan amaran ribut sampai lah hari mengundi. Memandangkan Kerajaan Negeri Selangor dah bagi cuti umum pada hari Jumaat, kira cun lah nak balik Sabak Bernam. 

Ha'ah Sabak Bernam dengan Subang tu 3 jam perjalanan je tapi kalau ribut dengan angin laut kuat gila, satu haram pun tak nampak dekat jalan tu. Belum masuk sesak dari Kuala Selangor membawak ke Sekinchan sebab bottleneck dekat Tanjung Karang. Boleh je lah nak lalu Ban Canal tapi kalau air dah naik kat situ memang seram eh nak berselisih dengan kereta sebelah. I duduk Sabak dah belas tahun dah tapi jalan parit is a big NO!

Alhamdulillah jalan tak teruk sangat jam sebab setiap traffic light ada polis trafik yang jaga. Terima kasih kepada polis trafik yang melancarkan laluan hari Jumaat lepas. Pusat mengundi dekat kawasan Sabak Bernam dekat SK Dr. Abdul Latiff, satu family dapat tempat yang sama cuma berbeza saluran. My mom dapat saluran 4, I dengan adik perempuan dapat saluran 5 dan adik-adik lelaki dapat saluran 6. 


Pukul 8 pagi kitorang dah keluar ke pusat mengundi sebab my mom bertugas sebagai PACA jam 10 pagi sampai 12 tengahari jadi dia kena mengundi awal. Nasib baik lah hujan dah berhenti masa kitorang keluar rumah so tak perlu bawa payung. Settle park kereta depan sekolah, terus masuk ke saluran masing-masing. Kalau tak tahu saluran mana, kena pergi semak dekat khemah yang SPR sediakan di depan pagar sekolah ni. 


Ramai yang datang mengundi awal pagi sebab takut hujan sebelah petang. Tak syok lah mengundi tengahari sebab lapar nak makan lepastu panas pulak. Kalau undi pagi, keluar breakfast lepastu dah boleh lepak dekat rumah sementara tunggu keputusan PRU15. 

Dekat Sabak kali ni ada 4 orang calon yang bertanding - PH, BN, PN dan PEJUANG. Menariknya calon PEJUANG tu Eizlan Yusof tapi I tak pernah lagi nampak dia berlegar di kawasan Sabak Bernam ni. Dalam berita dia stay 2 minggu tapi entahlah tak jumpa pulak. 

My mom cakap ada la nampak dia pacak bendera PEJUANG tapi sikit je lah benderanya. Kempen dia pun tak digemari lah sebab jarang datang tiba-tiba bad mouth sana sini. Orang Sabak pula jenis tak suka calon orang luar so faham-faham je lah kalau undi dia sikit. 




Masa ambik gambar ni kena marah dengan polis bantuan sebab tak simpan telefon padahal ada brader tu on call depan dia, adik I main game, ada akak tu tengah main whatsapp tak kena marah pulak. I ambik gambar suasana pun kena marah, bukannya ambik gambar kertas undi pun T.T

Ikutkan ni kali kedua I mengundi, PRU14 pun pangkah merah, PRU15 pun merah jugak sebab Parlimen Sabak kerusi biru. Pilihanraya kali ni ada satu kertas undi je kena tanda sebab tak bubar DUN. Bulan 7 tahun depan baru undi untuk DUN pulak. Masa giliran I sampai tu terus bagitahu no bilangan 2323 tapi petugas tu lambat juga lah cari. Lepastu bertentang mata pulak dengan meja penyemak. Awkward betul masa tu sampai I pandang adik I dekat luar tanya kenapa. Dia pun tak tahu kenapa. 

Lepastu masa celup jari rasa geli sebab ada span lembik dekat dalam. Dok mengelak span tu sampai akak PACA tu menjerit 'dik, dah dah!'. Imagine sendiri lah dakwat dekat jari pekat macam mana sebab celup lama sangat. Akak dekat sebelah tu pun terkejut. 

Nampak tak pekatnya macam mana?

Lepas dah habis mengundi, tunggu adik I settle lepastu kitorang balik kejap ambik adik lagi berdua dekat rumah untuk pergi breakfast. Nak makan roti canai katanya. Lepastu baru hantar my mom ke pusat mengundi untuk bertugas. Belah siang siapkan semua kerja lepastu petang sampai ke malam kitorang adik-beradik main UNO sementara keputusan undi keluar.

Antara tempat yang jadi perhatian malam tu - Tambun (DSAI vs Peja), Kota Raja (Mat Sabu), Damansara (Gobind), Sepang (Rina Harun), Ampang (Zuraidah, Cleo), Gombak (MB Aminudin Shari vs Azmin Ali), Hang Tuah Jaya (Adam Adli), Muar (Syed Saddiq), Permatang Pauh (Nurul Izzah vs Ustaz Fawwaz), Bangi (Syahredzan Johan), Seremban (Anthony Loke), Sungai Buloh (Ramanan vs KJ) dan Pandan (Rafizi Ramli). 

Kalau PRU14 ada drama blackout, peti undi bawak lari masuk dalam ladang kelapa sawit, petugas SPR tak nak sign walaupun dah recount banyak kali, untuk PRU15 dekat Kepong dengan Gombak pun blackout. Mostly drama tak banyak sangat macam PRU lepas mungkin sebab ada parti yang confident menang besar. 


Ikutkan nak balik Subang lepas mengundi tapi disebabkan hujan I stay je lah dekat Sabak. Lagipun adik lelaki bongsu baru pertama kali tengok keputusan undi. Sambil tengok keputusan, sambil layan analisa politik dekat Awani. I tak setuju lah bila penganalisa tu cakap PH tak fokus pada pengundi muda bila PRU15 ada Undi 18 sedangkan PH ada MUDA :')

Happy tengok keputusan di Hang Tuah Jaya sebab Adam Adli menang besar dekat sana. I support Adam Adli dari zaman AUKU, jadi kawan dekat Twitter sampai lah sekarang. Tak sangka dia boleh menang kerusi di Parlimen. Syed Saddiq dah ada kawan lah sekarang dekat Parlimen selain Rara dengan Hannah Yeoh. Dalam lautan biru di Kedah, ada satu tompok merah dimenangi oleh Dr Mohammed Taufiq Johari. Kecoh dekat Twitter bila dia menang. Dah la muda, segak, senyum sweet kemain. 

Gombak pun kekalkan warna merah sama macam apa yang Diva AA cakap masa pergi mengundi, 'Min, kau akan kalah dik nonnn!'. Bangga tengok Rafizi pegang Pandan sebab lepas PH menang PRU14, Rafizi keluar untuk belajar pasal AI. Pujuk punya pujuk, Rafizi balik semula ke gelanggang politik dan tembak mana yang patut ditembak.


Walaupun PH menang 82 kerusi di Parlimen tapi membawa ke hari ni, iaitu hari keempat Malaysia Menunggu, masih lagi belum ada keputusan siapa PM10 untuk Kerajaan Perpaduan. Dakwat pekat dekat jari pun dah tertanggal banyak dah. Tak berani ye nak main tarik dakwat terkopek tu sebab semalam tarik dakwat rasa sakit rupanya tertarik isi :')

Patutlah masa Malaysia Memilih tak ada drama sangat sebab drama wujud pada tempoh Malaysia Menunggu. Kesian kalau ada yang beli kek 160 riyal untuk meraikan PM10. Anyway, bak kata DSAI, bertenang, sabar banyak-banyak Insya-allah ada jawapannya nanti. Please be safe juga semua sebab ada golongan yang sebarkan naratif fasis dan ekstremis masa berkempen sampai pihak polis kena berjaga-jaga. 

7 comments

  1. harini tanggal 24 November dh xde pm tepi..

    Sabak tu tmpt zahid Hamidi wak ponorogo tu kanns.. ๐Ÿ˜… ๐Ÿ˜…

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukannnn, zahid hamidi dekat bagan datuk, sebelah sabak haha

      Delete
  2. mugo2 negara akan tatap aman damai sejahtera sentosa senantiasa.. aminn

    ReplyDelete
  3. tahniah telah menjalahkan tanggungjawab

    ReplyDelete
  4. Tahniah kerana menjalankan tanggungjawab pada Malaysia

    ReplyDelete
  5. Amboi.. sakan Farhana punya dakwat dekat jari tu.. hehehe.. Kenapa lambat sangat dia cari.. Patutnya bila dah bagi no giliran, lagi senanglah nak jumpa.. ish.. ish..

    ReplyDelete
  6. Alhamdulillah kita da ade PM hehe
    awal keluar mengundi pukul 8 macam masa iena mula2 mengundi dulu. PRU15 iena keluar petang takyah beratur. Sebab ramai org pergi pagi :)

    ReplyDelete

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di farhannajafri@gmail.com.




[PENAFIAN] www.farhanajafri.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.



Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.



Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.