Movie Review : Toko Barang Mantan

Saturday, 5 December 2020

Pengarah :  Viva Westi

Penulis Skrip : Titien Wattimena

Pelakon : Reza Rahadian, Marsha Timothy, Iedil Putra, Dea Panendra, Roy Marten, Widi Mulia, Fendy Chow

Genre :  Romantik / Komedi

Durasi Tayangan :  97 minit

Tarikh Tayangan : 20 Februari 2020

Syarikat Produksi :  MNC Pictures

Pengedar :  Netflix 

Trailer :

Selalunya barang-barang dari ex kita akan buang atau bakar kan? Tapi Tristan (Reza Rahadian), owner Toko Barang Mantan akan jual barang bersama sejarah putusnya sesuatu hubungan tu supaya ada sentimental value dia. Kedai tu juga untuk membantu mereka yang putus cinta untuk move on. Tristan dibantu oleh Amel (Dea Panendra), yang bekerja sambil belajar dan Rio (Iedil Putra) membantu sepenuhnya di situ sebab Tristan tak pandai sangat deal dengan customer. 

Satu hari Laras (Marsha Timothy), ex yang paling bermakna dalam hidup Tristan datang untuk menjemput Tristan ke majlis pernikahan dia. Hidup Tristan mula hilang arah gara-gara Laras bila kenangan lama muncul semula. Bertambah yakin yang Tristan ada harapan untuk muncul balik dalam hidup Laras bila pertunangan bersama Nino putus. 

Tristan mula fokus dengan kedai dia dan cuba jual semua barang di media sosial walhal idea dari Amel dulu ditolak mentah kerana prinsip dia yang mahukan organic selling. Tristan mula reka cerita untuk barang jualannya supaya laku keras. Semua ni gara-gara Tristan nak Laras nampak yang dia ada masa depan walaupun tak grad dari kolej. Dia nak Toko Barang Mantan ada masa depan dan boleh pergi jauh. 

Tapi tak semudah itu Laras akan terima Tristan dalam hidup dia sebab bukan kerana masa depan atau kerjaya Tristan tapi sebab sikap Tristan yang tak percaya dengan cinta. Nak ungkapkan sayang pun susah sampai Laras ragu-ragu dengan cinta Tristan dan takut dia cuma akan jadi statistik atau angka dalam hidup Tristan. 

First half karya Viva Westi penuh dengan gelak tawa dek kerana customer diorang yang bermacam ragam. Ada yang nak jual barang ex sebab sakit hati diduakan, ada yang jual sebab dah jumpa cinta baru, ada yang nak jual tapi tak jadi pulak sebab masih sayang. Tapi bila masuk second half dah mula tegang dengan ego dan emosi Tristan terhadap Laras. 

Keserasian Reza Rahadian dan Marsha Timothy antara kekuatan movie romantik komedi ni dengan dialog yang puitis dari Titien Wattimena. Tumpuan lebih kepada Iedil Putra sebenarnya sebab dia pelakon Malaysia yang dapat peluang berlakon di Indonesia. Dialogue delivery dia jelas dan tak kekok pun bertutur dalam bahasa Indo. Convincing enough for me. 

Shooting location untuk movie Toko Barang Mantan pun cantik dan urban. Bukan kedai Tristan je yang menjadi tumpuan dengan dekorasi dan mural kreatif, tapi kedai kopi, dental clinic dan florist pun menghidupkan suasana kota yang sibuk. Yagi Sugandi juga paparkan kehidupan metropolis bandar Jakarta dari lensa dia dengan shot yang menarik. 

Music score dalam movie Toko Barang Mantan sesuai dengan mood rom-com dan tema kisah cinta anak muda. Lagu Dari Kata Turun Ke Hati nyanyian Dea Panendra dengan lirik dari Titien Wattimena sesuai dengan scene Tristan walang dan keliru dengan keputusan Laras. 

Aku terpecah jadi jutaan rasa

Dari kata turun ke hati

Dari lidah pindah ke nadi

Sayangnya penulis tak kembangkan sangat scene Tristan dengan ayah dia walhal kisah mereka berdua yang jadi punca utama kenapa Tristan mula tak percaya dengan cinta dan mempunyai perspektif berbeza dengan Laras. Lagi cantik kalau ada scene ayah Tristan bagitahu kenapa dia stop jadi player selepas berjumpa dengan Bu Mety supaya Tristan lebih faham dengan situasi ayah dia bukan setakat dari pandangan Amel dan Rio yang masih muda. Ending nampak cepat nak habis walaupun sweet tapi tak ada depth. Overall, nice to watch for weekend. 

1. Team Production +0.7, 2. Visual +0.8, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.5, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +0.6, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +0.4 = 8/10

Pengarah :  Saw Teong Hin

Penulis Skrip :  Mamat Khalid, Saw Teong Hin

Pelakon : M. Nasir, Tiara Jacquelina, Adlin Aman Ramlee, Alex Komang, Azmil Mustapha, Sofia Jane, Rahim Razali, Sabri Yunus, Khir Rahman, Radhi Khalid, Man Bai, Muhammad Naufal Nasullah, Melissa Saila, Dian Sastrowardoyo, Christine Hakim, Rumina Sidek

Genre :  Sejarah / Drama / Cinta

Durasi Tayangan :  134 minit

Tarikh Tayangan : 31 August 2004

Syarikat Produksi :  EnfiniTi Productions Sdn Bhd

Pengedar :  Netflix

Trailer :


Berlayar berbelok-belok, 

Sauh dibongkar di tempat tenang, 

Yang tinggal hati tak elok, 

Yang pergi hati tak senang. 


Gusti Putri Retno Dumillah (Tiara Jacquelina) dari Kerjaaan Majapahit jatuh cinta dengan Datuk Laksamana Hang Tuah (M. Nasir) di Kerajaan Melaka. Tapi dek kerana serangan Putera Demak (Azmil Mustapha) terhadap rakyat Majapahit, abangnya Gusti Adipati Handaya Ningrat (Alex Komang) pergi ke Melaka dengan hajat supaya Sultan Melaka Mahmud (Adlin Aman Ramlee) berkahwin dengan adiknya. 

Gembira bukan kepalang Sultan Mahmud mendengar hajat tersebut walaupun di sisi dia sudah ada si cantik Permaisuri Tun Teja (Sofia Jane). Gusti Putri lebih rela berkahwin dengan Putera Demak daripada Sultan Melaka sebab setiap hari akan bertembung mata dengan Hang Tuah tapi Gusti Adipati mengingatkan bahawa perkahwinan ini untuk menyelamatkan rakyat dan negeri dia. 

"Pura-pura mencari ayam, ekor mata di anak orang." – Tun Teja

Gusti Putri yang larikan diri dengan bantuan Mbok (Christine Hakim) bersembunyi di Gunung Ledang sambil menanti ketibaan Hang Tuah. Datuk Bendahara (Rahim Razali) usulkan kepada Sultan Melaka supaya menghantar Hang Tuah ke Gunung Ledang untuk menghantar titah. Rombongan Hang Tuah yang ditemani Tun Mamat (Khir Rahman), Sang Setia (Sabri Yunus) dan pembantu Topok (Man Bai), Tapik (Radhi Khalid) juga anak buah yang lain bertemu dengan Gusti Puteri yang menyamar sebagai Nenek Kebayan (Rumina Sidek) untuk selidik hajat mereka semua. 

Akhirnya Gusti Puteri yang terluka kerana kesetiaan Hang Tuah terhadap Sultan Melaka bagi 7 syarat untuk berkahwin : 

"Pertama, air mata dara yang tidak berdarah, tujuh tempayan banyaknya..."

"Kedua, pinang, bukannya kahwin kerana tidak tua, merah darahnya, tujuh tempayan banyaknya..."

"Ketiga, merangkak bebas di daratan, darah juga kehendaknya, sifatnya, tujuh dulang banyaknya..."

"Keempat, terbang bebas di udara, darah juga kehendaknya, sifatnya, tujuh dulang banyaknya..."

"Kelima, darah putih rakyat untuk menambat darah kuning raja dari tapak ke takhta..."

"Keenam, darah merah rakyat untuk menambat darah kuning raja dari tapak ke takhta..."

"Ketujuh, darah Siguntang tetap mengalir, badan bersilih menanti, sebatil..."

7 syarat dari Puteri Gunung Ledang kepada Sultan Melaka ni famous sehingga sekarang untuk jadi tauladan supaya jangan tamak dan sanggup korbankan anak sendiri demi cinta. Tapi tak tahu pula tentang kisah cinta agung antara Hang Tuah dengan Puteri Gunung Ledang sebab Hang Tuah hidup pada zaman pemerintahan Sultan Mansur Shah. Puteri Gunung Ledang juga berasal dari negara kita bukan Indonesia seperti yang digambarkan.

Puteri Gunung Ledang yang pernah ditayangkan di Festival Filem Antarabangsa Venice pada tahun 2004 dan menjadi filem pertama tempatan yang dihantar ke Academy Awards tahun 2005, kaya dengan seni budaya serumpun dari penceritaan yang menggambarkan keadaan zaman Kesultanan Melayu Melaka dan Majapahit dengan seni musik, tarian budaya, kostum, props dan juga bahasa antara dua Kerajaan. 

Sayangnya tak ada soundtrack Asmaradana yang dinyanyikan sendiri oleh Tiara Jacquelina ataupun lagu Bagaikan Siti nyanyi Siti Nurhaliza dan M.Nasir dimasukkan dalam movie cuma latar bunyi dengan instrument seruling ataupun gendang bersesuaian dengan suasana dan mood dalam scene tersebut.

 

Semua pelakon sesuai dengan watak yang dibawa, sarat dengan intensity sebagai manusia yang beradab dan budaya. Ada karisma ketika berbicara tapi malangnya Adlin Aman Ramlie agak kurang sesuai dengan watak Sultan Melaka. Bila dia deliver dialogue pun nampak kurang meyakinkan sebab ada kedengaran slang Bahasa Melayu moden. Scene dia mengamuk dan sumpah Gusti Putri pun kurang menyengat. 

M.Nasir yang terkenal dengan lagu yang mempunyai lirik puitis dan bermakna nampak selesa dalam watak Hang Tuah tambah pula bila dia berbalas pantun atau dialog dengan Gusti Putri. Seni silat dia kemas dan cekap. Dia menari pun nampak smooth je untuk seorang pendekar. Tiara pun cantik dalam persalinan puteri Majapahit dengan aksesori sarat cuma dia nampak tercungap dalam scene dengan Sultan Melaka sebab baju dia. Tarian Keraton nampak cantik dan berseni. 

Overall movie Puteri Gunung Ledang sesuai diangkat sebagai filem tempatan yang kaya dengan seni budaya. Pengarah dan penulis patutnya come up lagi dengan naskhah seperti movie ni sebab kita kekurangan filem bertemakan kisah mitos untuk generasi sekarang atau akan datang. Terima kasih Netflix sebab tayangkan balik movie epik ni. 

1. Team Production +0.7, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.5, 5. Casting +0.8, 6. Genre +1, 7. Themes +0.7, 8. Editing +0.7, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +0.8 = 8.2/10

Movie Review : Fitoor


Director : Abhishek Kapoor
Writer : Abhishek Kapoor, Supratik Sen
Cast : Tabu, Katrina Kaif, Aditya Roy Kapur, Aditi Rao Hydari, Ajay Devgn, Lara Dutta, Mohammed Abrar Sheikh, Tunisha Sharma, Rahul Bhat
Production Company : UTV Motion Pictures
Distributor : UTV Motion Pictures
Genre : Romance / Drama
Running Time : 129 minutes
Release Date : 12 February 2016
Trailer :


Diadaptasikan dari Great Expectation karya Charles Dicken (1861) dengan berlatarbelakangkan kehidupan di Kashmir bila Noor (Mohammed Abrar Sheikh) mempunyai bakat yang besar dalam seni tapi hidup miskin bersama pakcik dan kakak dia. Pendapatan keluarga mereka bergantung kepada pakaian yang dijual dan juga kerja-kerja bertukang di rumah Begum Hazrat (Tabu). 


Semasa bekerja Noor terpandang Firdaus (Tunisha Sharma) menunggang kuda putih. Kerana kecantikan Firdaus, Noor jatuh cinta. Sayangnya selepas bomb blast di Kashmir dan mengorbankan kakak Noor, Begum hantar Firdaus ke London untuk belajar di sana memandangkan keadaan Kashmir tak selamat. Noor simpan cinta dan abadikan dalam karya seni dia. 


Bila meningkat dewasa, Noor Nizami (Aditya Roy Kapoor) semakin mendapat pengiktirafan untuk hasil seni dia kemudian mendapat biasiswa di Delhi. Noor termakan kata-kata Begum untuk mengejar cinta dia kepada Firdaus (Katrina Kaif) walaupun anak tunggal dia sudahpun bertunang dengan Bilal (Rahul Bhat), bakal Perdana Menteri Pakistan. Firdaus setuju berkahwin dengan Bilal supaya hidup dia terjamin dengan kekayaan dan status tapi cinta Noor mula mengganggu keputusan dia. 


Begum mula bermain dengan perasaan Noor sebab dia nak lelaki rasa apa perasaannya dikecewakan dan ditinggalkan sendirian bila Mufti (Akshay Oberoi) curi hati dan juga barang kemas dia bertahun dulu.  

‘Some things look good in their own place... you can look at them from a distance and make your eyes happy... but if you touch them, then they disappear’ – Begum Hazrat

‘You can get liberation from the self either through death or love’ – Noor


Dialog dari Supratik Sen dikarang dengan karya puitis biasan dari budaya Kashmir. Dialog dari Noor ‘Doodh mangoge to kheer denge, Kashmir mangoge to cheer denge’ di conference India dan Pakistan diinspirasikan dari movie Sunny Deol berjudul Maa Tujhe Salaam (2002). 

Asalnya Rekha yang lakonkan watak Begum Hazrat tapi dia tarik diri lepas shoot beberapa scene tapi Tabu berjaya galas watak Begum dengan karakter Rekha even dalam beberapa scene terbayang figura Rekha. Aditi Rao Hydari melakonkan watak Begum Hazrat masa muda pun cantik dan sarat dengan emosi sama ada bahagia jatuh cinta ataupun remuk ditinggalkan dan dibuang keluarga. 


Sama seperti watak Noor bila karakter asalnya diberi kepada Sushant Singh Rajput tapi disebabkan terikat dengan movie Paani, dia terpaksa tolak. Kemudiannya diberikan kepada Aditya Roy Kapoor. Abhishek Kapoor suka dengan bakat Sushant so dalam watak Noor boleh nampak yang watak dah pun dikarang mengikut persona Sushant. Mungkin watak Noor akan tinggalkan kesan yang mendalam kalau dilakonkan oleh Sushant. Aditya bagus cuma watak Noor kurang jiwa dan emosi. Aditya and Katrina Kaif have great chemistry together. 


Kekuatan Fitoor pada lensa Anay Goswamy yang menggambarkan keindahan Kashmir dengan daun chinar, salji dan beberapa tempat yang cantik seperti Dal Lake. Kebanyakan scene diadun dalam mood dan tone merah sesuai sebagai simbolik obsesi cinta yang mendalam antara Begum, Noor dan Firdaus. Wardrobe dan props pun grand untuk memaparkan kehidupan Begum dan Firdaus. Kudos to art team sebab hasilkan karya seni Noor yang cantik dan deep. Sayangnya Moazam (Ajay Devgn) dah beli semua haha




Music score dari Amit Trivedi dengan gubahan lagu berentak balada dan lirik puitis oleh Swanand Kirkire lebih mendalam penceritaannya dari lakonan Noor dan Firdaus. Lagu Pashmina nyanyian Amit Trivedi sendiri sarat dengan emosi dan rasa cinta. Music video untuk promo dibikin asing bila Noor dan Firdaus menari ballet dalam studio. Koreografi, sinmeatografi, props, wardrobe, emotion, mood semuanya perfect dalam MV Pashmina! 


Overall movie Fitoor kaya dengan visual dan music score yang mantap tapi digagalkan dengan penulisan skrip yang lemah dan kurangnya jiwa dari watak utama. Screenplay yang mengelirukan bila terperangkap antara empati dan cinta dalam pace movie yang perlahan. 

1. Team Production +0.6, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.5, 5. Casting +0.5, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +0.6, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +0.4 = 8.6/10

Drama Review : Delhi Crime


Director : Richie Mehta

Writer : Richie Mehta

Cast : Shefali Shah, Rasika Dugal, Adil Hussain, Rajesh Tailang, Yashaswini Dayama, Denzil Smith,  Abhilasha Singh, Sanjay Bishnoi, Mridul Sharma

Production Company : Golden Karavan, Ivanhoe Productions, FilmKaravan, Poor Man's Productions

Distributor : Netflix

Genre : Crime / Drama / Thriller

Running Episodes : 7 episodes

Release Date : 22 March 2019

Trailer :

First of all, congrats to Delhi Crime team for Emmy Award winning this year!! What a huge achievement for Bollywood industry and Netflix India after Scared Games series last year! 

Delhi Crime diadaptasikan dari kisah benar jenayah yang menggemparkan satu dunia bila Nirbhaya dirogol di dalam sebuah bas yang bergerak di kawasan bandar pada tahun 2012. Dalam web series ni mangsa lelaki, Akash (Sanjay Bishnoi) dibelasah manakala mangsa perempuan, Deepika (Abhilasha Singh) dirogol beramai-ramai di dalam sebuah bas, dirodok dengan besi dan usus kecil ditarik keluar kemudiannya mereka berdua dicampak di tepi jalan tanpa sehelai pakaian.  

Kes ni dijaga oleh Deputy Commissioner of Police (DCP) Vartika Chaturvedi (Shefali Shah) dan anak-anak buah dia. Selama ni mereka dicerca dan dikritik dek kerana kelemahan dalam menjaga Delhi tapi Richie Mehta paparkan realiti dari perspektif pegawai polis yang sedaya-upaya menangkap kesemua penjenayah yang terlibat dalam kes ni. Bagaimana dalam masa 5 hari mereka dapat tangkap keenam-enam penjenayah tanpa sebarang rekod atau sebarang petunjuk dari Akash atau Deepika. Tak balik ke rumah, tanpa elaun dijanjikan dan kekurangan masing-masing tapi tetap juga perform yang terbaik. 

6 tahun pengarah dan penulis Richie Mehta buat research sebelum ready untuk shoot series Delhi Crime selama 62 hari di Delhi dan beberapa kawasan lain. Walaupun pengarah tak tunjuk gang rape’s scene untuk tambahkan impak dan kesan ngeri tapi dari keadaan Deepika semasa dibawa ke hospital pun dah boleh bayangkan betapa kejamnya perbuatan mereka. In actual case lagi menyedihkan bila peguam yang defend mereka berenam ni bagi statement yang anak guam dia tak buat salah pun. 

Dalam Delhi Crime boleh nampak macam mana reaction setiap golongan antaranya media yang pentingkan rating tanpa mengira etika, masyarakat yang menuduh secara melulu, politician dengan agenda politik untuk merampas kuasa dan juga pihak atasan yang cuba mencari the fall guy. Semuanya dipaparkan dengan tepat dan realistik. Lakonan setiap pelakon menggambarkan perasaan dalam setiap babak dengan emosi yang sesuai dengan keadaan yang dilalui. 

Jai Singh (Mridul Sharma) mengaku atas semua jenayah yang dilakukan tapi tak menyesal langsung dengan perbuatan dia malah berasa bangga dapat keluarkan usus dari perut Deepika. Tahniah kepada casting director, Mukesh Chabra sebab ambil barisan pelakon yang berbakat besar. 

‘It’s economics. The bigger the gap between the rich and poor, the more the crimes. You see, the rich have brought more money into society. But it’s not reaching the poor. So they try to take it. The result is more strife than in society. It’s normal. It’s happening all over the world. Add to that the explosion of uneducated youth here. They have no sex education, but get free porn online which affects their adolescent brains. They do not know how to interpret it. they objectify women and wish they could have that in their lives. If they don’t get it, they take it with no regard for the consequences. After all, they have nothing to lose.’ 

This dialogue alone has deliver strong message and bitter truth every country in this world and perfectly sum up the story. Dialogue deliveries are perfect. Execution and screenplay also great. Johan Heurlin Aidt pay attention on every detail sebelum dia masukkan dalam lensa kamera dia. Music score dari Andrew Lockington pun menambahkan impak penceritaan. 

Tanpa gory scene atau melodrama, Delhi Crime deliver yang terbaik baik dari segi penceritaan, lakonan dan teknik lain. Sebuah series yang digarap cantik sebagai penghargaan kepada pegawai polis yang memberikan sepenuhnya dalam menjaga keamanan negara. Ending Delhi Crime tinggalkan audience dengan perasaan kecewa bila dipukul dengan realiti sebenar kehidupan.

Ingat lagi masa kes ni berlaku, Jaya Bachchan turun naik Parlimen untuk bahas isu ni supaya keselamatan perempuan terjaga tambah pula bila dia sendiri ada anak perempuan, menantu dan cucu perempuan dalam rumah dia. Team Delhi Crime dah keluarkan statement akan muncul dengan Season 2 dengan barisan pelakon yang sama dalam memburu penjenayah baru. 

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +1, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +1, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +1 = 10/10

YEAYYY! Netflix Dah Letak Playback Speed Setting!

Friday, 4 December 2020

Sebelum ni memang layan movie dekat streaming website lain sebab Netflix tak ada playback speed button tapi lepas kawan office bagitahu Netflix dah ada option tu terus kucar-kacir suscribe Netflix ambil pakej Standard Premium. 

But turns out untuk phone je boleh guna playback speed features tu. Masa lunch dekat office boleh la layan movie dengan speed laju sikit. Kalau dekat rumah, layan Netflix dekat laptop device memang guna speed biasa je. Itupun tertidur depan laptop sebab slow sangat. Tahan hati je lah nak tengok movie genre sejarah atau drama. Mahu berdengkur kuat depan laptop. 

Tapi hari ni Netflix dah letak playback speed setting tu untuk device laptop sekali which is super yeayy lah sebab banyak dah movie dalam list tunggu masa nak tengok je ni. Happy teramat sangat dah sekarang ni sebab boleh berNetflix sampai lebam everydayyyyy! 

THANK YOU NETFLIX!!!

10 Fun Facts You Should Know about OLDTOWN White Coffee |  OLDTOWN White Coffee and Malaysians has built greaat relationship together since 90's! Decades and decades, a lot of memories and happiness moments created together. As we edge closer to 12.12, let’s take a look at 10 interesting facts about one of the most popular coffee brands as well as restaurant chains in the country!

1. Ipoh mali!   

OLDTOWN White Coffee is a proudly Malaysian brand established in the year 1999 in Ipoh, Perak. The brand manufactures instant beverage mixes and products in addition to operating over 200 cafes throughout Malaysia and the region. OLDTOWN White Coffee continuously strives to provide quality white coffee to Malaysian households and the food service industry.

2. Dutch connection

In early 2018, the OLDTOWN White Coffee brand was wholly acquired by JDE Peet’s, the world’s largest pure-play coffee and tea group, serving approximately 130 billion cups of coffee and tea in 2019 in more than 100 countries around the world. Iconic household names under JDE Peet’s include Peet's, Jacobs, L’OR, Senseo, Tassimo and TiOra, Douwe Egberts, Stumptown, Super, Pilão, Moccona, Mighty Leaf and Pickwick as well as Maison du Café in France, Marcilla in Spain, Harris in Australia and Bravo in Greece.

3. Available in more than 17 countries worldwide

The good times shared through OLDTOWN White Coffee 3-in-1 products are not only enjoyed by Malaysians. OLDTOWN White Coffee products are exported to more than 17 markets worldwide including Singapore, Indonesia, Philippines, Thailand, Brunei, Myanmar, Cambodia, China, Hong Kong, Macau, Taiwan, Australia, New Zealand, United Kingdom, Netherlands, USA, Canada and South Korea.

4. From sachets to RTD Can Drinks 

The deliciousness of OLDTOWN White Coffee can be enjoyed even while you’re out and about on a busy day thanks to the RTD Can Drink with three unique flavours, each with their own distinctive taste. Indulge in the rich and aromatic Classic, the bold and nutty Hazelnut or the thrilling double flavour of Salted Caramel all in a can. They’re convenient and tasty so you can enjoy The Perfect Sip, Crafted on the go!


5. You can get OLDTOWN White Coffee delivered right to your doorstep

Craving for some of OLDTOWN White Coffee’s goodness but don’t feel like heading out? Fret not as you can simply order online from the brand’s extensive list of instant coffee and milk tea series via the OLDTOWN White Coffee Flagship Store on Shopee. Just a few clicks and great coffee is on your way.

6. The 12.12 Year End Sale is here!

In conjunction with Shopee’s 12.12 Birthday Sale which takes place from now till 12 December, OLDTOWN White Coffee will be running its own Year End Sale with eye-catching deals not to be missed. Look out for the OLDTOWN Nan Yang Roasted White Coffee O that’s going for 32% off, and OLDTOWN White Coffee 3 in 1 Classic and OLDTOWN White Coffee 3 in 1 Hazelnut with 23% off, among other promos on OLDTOWN White Coffee’s Shopee store. Be sure to keep your reminders on as these special deals will only be available on 6 December. Psst, a quick tip - for smoother checkouts throughout the sale, top up and use your ShopeePay accounts. You can thank us later.

7. OLDTOWN White Coffee’s Dark Roast variant can only be found online

The deliciously dark and creamy OLDTOWN White Coffee Dark Roast is an online exclusive product which can be purchased on the brand’s Shopee store. Available in Original and Hazelnut variants, it is made from dark coffee beans roasted at high temperature; it is less acidic and sweet with a smoky bittersweet note at the first sip. Sumptuous indeed.


8. The Ultimate ASMR White Coffee Experience 

Did you know that there is an Ultimate ASMR White Coffee Experience video by OLDTOWN White Coffee on YouTube? Well, now you do! Take your coffee experience up a notch by watching this satisfying video


9. More than just coffee

Has it ever crossed your mind that OLDTOWN White Coffee products can be used in preparing meals? Try this recipe for a start, as a special coffee-infused dish.

Fried chicken - Preparation: Combine 1 tbsp of OLDTOWN Black Series Enrich together with 1 tbsp of paprika, garlic powder, ground cumin, salt, brown sugar and cayenne (optional) in a large bowl. Then mix and marinate the chicken for at least 2 hours in the refrigerator before proceeding to bake or grill! (Tip: You can also store the marinating sauce in a well-sealed container and use it the next time.)

10. OLDTOWN uses premium ingredients and a special roasting process to make the best white coffee 

OLDTOWN White Coffee is made with 3 types of premium beans and brewed with the same roasting process as when it was first created. The brand keeps true to a system that follows diligent R&D through many years of experience, delivering the best white coffee every time.

Enjoy your perfect cup of white coffee with OLDTOWN White Coffee on Shopee this 12.12 Birthday Sale by visiting their Shopee shop

Nak cari kedai printing yang tawarkan service terbaik dengan harga yang murah bukan senang. Tambah pula dengan keadaan paandemik macam sekarang ni, ada yang tutup kedai, ada yang terbatas pergerakannya, ada yang kekurangan staff untuk siapkan dalam masa yang singkat. Alhamdulillah terjumpa Raff Printing di saat memerlukan!

Bulan lepas nak order sticker logo firm untuk lekat dekat PPE suit sebelum dihantar kepada branch yang lain untuk didermakan kepada yang berkenaan. Masa tu order 40 sticker je sebab nak try dulu kualiti dan service dia macam mana sebab harga murah tak menjanjikan kualiti yang bagus kan? Come to my surprise bila tak ambil masa yang lama pun untuk tempahan siap dan kualiti cantik dan mantap. 

Bila dah yakin dengan service Raff Printing, kitorang buat tempahan pula untuk printing service bila kena update booklet Company Profile RRM sebab dah ramai lawyer yang dah berhenti malah dah ada yang buka firm sendiri dah. Bulan September buat photoshoot session dengan semua lawyer dan staff yang terlibat kemudian hantar gambar dengan draft dan template kepada Raff Printing. Dalam dua, tiga hari macam tu dapat sample untuk check sama ada nak teruskan ataupun perlu amend mana yang patut.

Pernah juga masa nak buat event, terlupa nak order bunting. Dalam masa sehari sebelum event, mana nak cari kedai printing untuk service yang cepat siap kan? Bila call Raff Printing, fuhhh lega sangat sebab bunting boleh siap pagi esoknya. Settle satu punca sakit kepala lepas dah hantar logo dekat email. Tinggal bunting dengan stand sampai dekat office je sebab ada delivery service ikut harga kawasan. Tak payah pening kepala bazirkan masa nak cari lokasi kedai dekat mana ataupun stuck dekat roadblock semata nak buat tempahan ataupun pickup. Online je senang! 

Untuk minggu ni kami order mock cheque pula untuk event CSR di rumah anak yatim bersama NGO yang terlibat. Mock cheque ambil masa 3 hari untuk siap so kena hantar design awal supaya tak kelam kabut macam event sebelum ni. Banyak kan produk dan service yang kami dah guna dekat Raff Printing ni? Kalau ada membership card, dah boleh dapat point banyak dah tau!

Bab caj-caj tersembunyi ni setakat ni tak pernah pula jadi isu sebab Raff Printing memang akan bagitahu semua harga dan kos yang terlibat beserta quotation. Kalau urusan personal, seringgit dua tu kita tak berkira sangat tapi kalau tempah untuk kegunaan pejabat, semua aliran duit keluar masuk perlu jelas, terang dan nyata kan? Kang sangkut audit, tak memasal je. 

Raff Printing ni terletak di No 17, Lorong Bunga Melati 2A, Taman Maju Jaya, 56100 Kuala Lumpur. Bukan setakat printing service, banner dan sticker je ada dekat sini, even flyers, bill book, name card, banner, logo design, sticker PVC, sticker label, jersi custom made, bagpack flag, nametag, woven bag, paper bag, rubber stamp, laminate, binding, scan dan juga service photostat pun disediakan  untuk kemudahan pengguna. 

Memang banyak je kedai printing yang terdapat di KL atau Petaling Jaya ni tapi kalau dah jumpa dengan service terbaik macam ni, siapa tak suka kan? Setakat ni belum pernah lagi dikecewakan dengan service Raff Printing ni baik tempahan yang sedikit ataupun yang banyak sampai beratus unit ataupun beribu helaian. 

Raff Printing ni dah beroperasi sejak tahun 2014 lagi Cuma masih belum ramai yang tahu dan kenal dengan kedai yang menawarkan service terbaik di kawasan Lembah Klang. Raff Printing beroperasi dari jam 10 pagi hingga jam 10 malam tapi disebabkan PKPB, waktu beroperasi dikurangkan satu jam. 

Nak tengok hasil kerja Raff Printing dengan client lain, boleh pergi ke Facebook Raff Printing ataupun Instagram. Nak buat tempahan, boleh whatsapp ataupun email En. Fai. Jangan risau, semua staff Raff Printing mesra dan memudahkan urusan tempahan. 


Blogspot : http://raffairy.blogspot.com/

Facebook : https://www.facebook.com/rafprinting/

Whatsapp : https://wa.me/60183836951

Starbucks : Ice Shaken Tropical Green Tea Lemonade

Thursday, 3 December 2020

Macam biasa lah setiap bulan ada nafkah Starbucks dekat office. Bezanya kali ni cup starbucks meriah dengan Christmas' decoration. Cantikkkk!

Tapi I lupa ambik gambar cup dia T.T



Selama ni kalau Ain order mesti Java Chip tapi kali ni nama drinks yang order a bit extra, Ice Shaken Tropical Green Tea Lemonade. 

Dah try cari apa ingredients dia tapi tak ada pulak so nak sembang banyak pun tak reti. Nak sembang harga pun orang belanja so no questions allowed. 


Warna dia agak mengerikan masa kitorang tengok awal tu but heyyyy rasa dia sedap lah! Not bad la combination green tea dengan lemon sebab rasa masam lemon tu dah tapau rasa pahit green tea. 


Katanya Khairul Aming yang suggest drinks ni so no wonder lah sedap. Lepas ni nak try jugak lah beli drinks ni. Hopefully ms Fisah dapat planner Starbucks 2021 limited edition yang diidamkan hshshs

Blog Performance November 2020

Tuesday, 1 December 2020

Memandangkan bulan lepas sedih sebab PV tak cun, bulan ni ada perubahan positif baik dari PV dengan keywords. 

1. PV

Awal bulan tak cecah 1k pun lepastu cecah, menaik sampai 2k lepastu turun 1k, stays 1k dannnn turun balik. Crazy ride. Jadi macam ni sebab letak lirik lagu hits macam Tak Tahu, Lara dengan Chikadun padahal Chikadun tu dah lama tapi naik balik sebab official MV dia baru keluar bulan ni. 

Rasanya bulan ni dah boleh celebrate sejuta PV sebab jumlah sekarang dah 995k. Tercapai lah hasrat nak cecah sejuta tahun ni. Mission accomplished! 

2. Keywords


Happy betul kalau tengok keywords berbeza dengan bulan sebelumnya. At least blog ni dah bervariasi dengan pelbagai kata carian. Kek Harold Bread tu ramai betul cari bulan ni. Tak pasti ada apa-apa promotion or what. 



Jarang keyword resipi muncul dekat blog ni. Happy bila nampak haritu ada keywords pasal kentang goreng spicy. Ada jugak orang ambik tips dari muka malas memasak ni haha


3. Post


As I said earlier, lirik lagu je mendominasi popular post bulan November. Tealive pun punca utama trafik kencang sejak update pasal Biskutea Caramel yang baru launch awal bulan. Bulan November ni cuba untuk kurangkan update lirik lagu sebab taknak traffic datang dari lirik je semata walaupun yang tu lah yang bikin kencang haha. 


Second page popular post bulan November, penuh dengan review movie, drama dan telemovie cerita tempatan. Tak sangka langsung boleh tarik trafik banyak jugak ea. Telemovie Review Ghairah tu dulu views dia sikit je tapi bulan Oktober dengan November dah start menaik dah. Bulan depan nak try buat review movie tempatan dengan Indonesia banyak sikit sebab dekat Netflix dah muncul banyak movie best dah. Ada subtitle English ni senang sikit nak faham sebab dialogue delivery kebanyakannya masih lemah. Indonesia pulak bukannya faham sangat bahasa diorang. 


4. Audience


Audience dari Indonesia dengan Singapore dah menurun dah. Jangan hilang macam Brunei sudah la. Masak lah tak ada audience yang faham bahasa Melayu dah lepas ni. Nak update dalam English tak mampu lah pulak. Lagipun audience utama dah meningkat bulan ni. 

5. Bilangan Entri


Bulan November ni cuba untuk jadi rajin sikit so dapat la 2 entry lebih dari bulan Oktober hahaha tak mampu lah nak update banyak sebab satu entry pun dah ambil masa yang banyak sebab interface baru ni berat. Kadang dia idle lama then baru boleh start taip balik. Memandangkan dah cecah target untuk bilangan entri so Disember boleh relaks sikit lah haha. 

Thanks for new followers and my loyal readers especially Atie Ziya, Sis Syaz Rahim, Sis Diana Rashid, Kak Sha dan yang lain-lain. I try berbalas kunjungan tapi kalau tak terbalas, maaf ye jangan ambil hati. Enjoy the last month of 2020 and stay safe :)