Friday, 2 February 2018

Movie Review : Tiger Zinda Hai

Image result for Tiger Zinda Hai

Director : Ali Abbas Zafar
Cast : Salman Khan, Katrina Kaif, Paresh Rawal, Sajjad Delafrooz, Angad Bedi, Kumud Mishra, Nawab Shah, Girish Karnad, Anant Vidhaat Sharma 
Genre : Action/Thriller
Running Time : 161 minutes
Trailer : 


For sure you guys dah pernah tengok movie Ek Tha Tiger tahun 2012 & several times jugak ditayangkan di TV3 sempena perayaan, so Tiger Zinda Hai ialah sequel kepada ETT. Juga menampilkan leading cast yang sama, Salman Khan & Katrina Kaif sebagai perisik India & Pakistan,  Tiger & Zoya. 

TZH mengisahkan tentang misi Tiger & Zoya menyelamatkan 40 orang nurse yang ditawan oleh terrorist kumpulan Abu Usman di Ikrit, Iraq & kisah ni diinspirasikan dari tragedi sebenar yang berlaku pada tahun 2014 dimana ISIS menangkap 46 orang nurse di Iraq. Dengan bantuan dari ejen risikan RAW & ISI yang lain, mereka mempunyai masa seminggu untuk menyelamatkan semua nurse dan tawanan lain di Iraq dengan selamat sebelum Amerika bom kawasan hospital tersebut.  

From first look, teaser, trailer and even poster memang team TZH dah tunjuk yang movie ni memang berganda scene action daripada movie ETT yang lebih kepada scene Tiger & Zoya bercinta. But enough with love scene, TZH have power pack of action and yesssss its superb! Paling best scene Kat selamatkan tawanan gegadis di rumah Baktavi fuhhhhh tak berkelip mata tengok stunt dia. What I love the most about Kat, dia memang perfectionist & semua action stunt dia buat sendiri. That's why onscreen nampak cantik. Walaupun action scene dia tak sebanyak Salman but when the time comes she nailed it perfectly. Kudos Tom Struthers as action stunt director for this movie. He just won Filmfare award for his work in TZH. He totally deserves the black lady. No doubt. 



Scene Tiger & Pawan selamatkan Hassan best dekat part hose riding tu. Hati ni lemah betul kalau tengok Salman Khan naik kuda uolls. Dulu Chori Chori Chupke Chupke sekarang dalam TZH pulak. Action stunt memang banyak Tiger & Zoya conquer sebagai ISI & RAW agent tapi scene Zoya cari maps tu ya tuhannn gigihnya letak label nampak lemah terus Zoya dekat situ. Belum masuk Tiger jadi Rambo lagi. Rambut maintain terpacak, peluru tak kena langsung. Badan terbakar pun kulit macam segan je nak terbakar. Api pun takut nak cari pasal dengan Tiger. Don't let me start on shirtless Tiger in chemical gas I just hmmmm

Image result for Tiger Zinda Hai

Si Azaan lagi satu hal, dah tahu nak menembak boleh pulak dia expose diri dia walhal konsep sniper tembak dalam senyap but what Azaan does definitely opposite that law. Lagi satu hal part dia jadi super patriotic bila masuk hal bendera. Masa dia gaduh tu ingatkan dia nak marah sebab ada Al-Quran rupanya sebab bendera pffttt & its kind of waste of time scene dia gaduh dengan ejen lain sebab bendera. Bendera dia pun memang dia jaga betul memang tak berkedut langsung entah celah mana dia simpan entah bendera tu sepanjang masa ada je dengan dia. Logic fails. 

I'm not quite impressed with supporting cast since masing-masing macam tak berapa strong enough & terlindung di sebalik Tiger & Zoya. Idk if this director strategy untuk lebih tonjolkan Tiger-Zoya or memang memasing kekok lagi onscreen. Facepalm gila part diorang boleh sembang bahagia pasal selebriti India-Pakistan, put some Sunny Leone some singers and cricketers lepastu jadi kamceng. Lagi cantik kalau masing-masing tegang dari awal sampai habis tapi works together untuk sempurnakan misi and due some incidents happened they change their perception but not much. Watak Abu Usman je lah yang nampak real sikit dalam movie ni.

Kudos to Paresh Rawal deliver his character perfectly as a sly Indian businessman and wow oh wow Anupriya sebagai Poorna, ketua nurse & Sajjad Delafrooz sebagai ketua terrorist, Abu Usman even baru lagi dalam industri and they already proved their worth. Tapi geram jugak dengan Sajjad ni sebab ada masa dia nampak macam Arjun Rampal. Fuhhhhh hot!

Related image

Another brownie points to add for TZH works great onscreen of course lah camerawork dari Polish cinematographer Marcin Laskawiec yang buatkan action sequences semua looks spectacular onscreen. Memang eyegasm and its worth to watch. Walaupun action stunts banyak yang defy logic but who cares tho, its Katrina Kaif & Salman Khan! Tak payah sembang banyak pun takpe sebab body language diorang memang top notch. But the chemistry has gone between this couple. Feels tu tak sama macam dalam ETT & Kat somehow lost in her angst. Well siapa je tak marah kalau sembang cinta sama cinta tapi hari-hari kena makan masakan India, dengar lagu Hindustan. Laki pulak jenis kaki batu tak pernah nak tolong masak tapi bila member datang siap buat masakan fav diorang lagi. Sembang beria pasal harmony and peace between Pakistan-India tapi bini Pakistan sikit pun tak boleh nak tolerate lepastu ajar anak supaya hipokrit, depan ayah sembang bagusnya India & Pakistan looks nothing in his eyes. Dah lah selama 8 tahun asyik lupa anniversary. Memang patutlah Zoya mintak biar dia mati je dekat Ikrit at least Pakistan value dia sebagai hero & permata negara  T.T

For soundtrack, lirik lagu Tera Noor & Dil Diyan Gallan is so beautiful & mesmerizing. A great job from Vishal and Shekhar and same goes to Swag Se Swagat. Thanks to Vaibhavi Merchant for this beautiful choreography. Kat menari cantik sangat I cryyyyyy! Kat dah boleh pegang Item Song & Action Stunt Queen di Btown! Hands down everyone!


I'm not impressed much with storyline and dialogue sebab messy & merapu nak pulak part Tu Tu Tara pffttt, jauh beza dengan Ek Tha Tiger bawah direction Kabir Khan & Ali kena improve banyak lagi untuk setandingkan kerja dia setaraf dengan Kabir since forte Kabir memang dalam movie genre action/crime/thriller pun macam movie Madras Cafe, New York, Kabul Express and Phantom. Meanwhile movie Ali more to entertainment and rom-com so vibe of thrill and intense scene tu tak sampai langsung. Kalau ada yang ke-3 nanti tolong bagi dekat Kabir balik please :')

Another version of this true event, movie Malayalam tajuk Take Off. Diorang kata lagi best and melodrama but I just skip that movie kot sebab I tengok movie ni sebab nak tengok Kat fighting scene je hihu

1. Team Production +0.5, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +03, 5. Casting +0.5, 6. Genre +0.7, 7. Themes +1, 8. Editing +0.5, 9. Social Message +0.3, 10. Personal Thought 0 = 5.8/10

10 comments:

  1. Lama tak layan hisdustan. Kalau dulu jgn cakap semua drama hindustan kak ana layan. Setiap sabtu lps zohor dh terpacak dpn tv3. Hehe

    ReplyDelete
  2. jarang nak layan hindustan sekarang ni.

    ReplyDelete
  3. Nanti nak tgk jugaklah.mcm best je walauoun ade part yg x ok kan

    ReplyDelete
  4. Lama tak layan hindustan. Feeling kalau tengok citer hindustan ni dengan aksi diaa.

    ReplyDelete
  5. perggghhh..! tengok trailer tu memang win sangat action part Kat tu.. rasa tak puas tengok, nak rewind lagi. Macam dalam Dhoom 3 masa Kat menari solo depan Aamir Khan tu. Superb..!

    Tapi bila tengok music video Swag Se Swagat tu mata tak boleh nak alih perhatian pada bibir Kat.. :p Obvious sangat kot bibir dia dah lain. Cucuk lagi ke..? Atau teknik solekan yang buat bibir dia jd plumper gitu.. hahahahahaa..

    apapun bab Salman Khan naik kuda tu.. alahaiiiii.. ahkak pun cairrr dik.. :p

    ...

    ReplyDelete
  6. macam best...tapi bial la agaknya blh tgk ni....hmm..

    ReplyDelete
  7. Ek Tha Tiger dah tengok...so nak kena tengok yang ni jugalah sebab Katrina Kaif is bae. Haha.

    ReplyDelete
  8. Samalah.. Akak suka part katrina berlawan.. dah macam menari ballet.. Pergh!! Ohsem sangat.. Tapi belum tengok keseluruhan cerita lagi..

    ReplyDelete
  9. dah lama x tgk filem hindustan ni..

    ReplyDelete

Terima kasih sudi komen :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...