Silicone Sponge Vs Beauty Blender

By farhanna jafri - 06:48

Due to reaching expiry date of my makeups and I've bought a silicone sponge last week, so I saja nak try best ke tak silicone sponge ni sebab ramai yang kata lagi best guna silicone sponge. since its my first try, I just bought it at Mr. DIY since its cheaper just cost me ermm RM2.90 lol cheapskate. 

Okay, so this is my silicone sponge

 

Silicon sponge ni comel & lembut. Rasa macam nak picit sampai pecah je. Best main penyek-penyek dekat muka sebab lembut. So I try guna silicon ni apply BB cream and it turns out tak boleh nak dab macam beauty blender so its kind of awkward sebab dah biasa dab. Boleh wipe here and there. Kalau dab pun dia tak bagi effect apa pun. Sangat comot and sangat tak diserap masuk. Boleh nampak pores dekat kulit and it turns out buruk gila. I don't think a picture is needed sebab teruk benar muka. 

Then letak contour and highlight tapi sebab base tak cantik, it turns out tak cantik bila kita dab. Bahagian mata paling susah sebab bentuk dia lebar. Sangat tak berkesan dekat bahagian mata. Kucar-kacir cari beauty blender and dab macam biasa. Blend semua contour and highlighter tapi bila base tak cantik, hasil blend pun macam apa entah. Alang-alang dah makeup, selfie lah apa lagi. Plus nak try teknik selfie guna langsir + matahari tapi tak menjadi sebab matahari dah nak tenggelam. Bayang-bayang pun dah tak wujud dah. 






Idk if different silicone sponge will give different effect since I guna yang murah tapi tengok dekat Youtube pun kejadiannya sama je. Memang tak menyerap sangat macam beauty blender sebab tak boleh dab. Tapi yang bestnya guna silicone sponge ni, senang sangat nak basuh and cepat je kering tak macam beauty blender. Lama nak basuh and nak keringkan. Kalau kasar sikit dah terkoyak dah. Bila cuci pun tak bersih sangat. Dah la mahal. 


But comparing how effective both works, I definitely choose beauty blender sebab bila dab nampak cantik helok je. So you guys prefer guna silicone sponge or beauty blender kalau apply makeup base?

  • Share:

You Might Also Like

13 comments

  1. Dua2 x pandai gunaaa. Ahhaha..sedih btul

    ReplyDelete
  2. saya prefer beauty blender, memang senang nak guna. bila pakai silicone rasa tak blend betul pakai foundation

    ReplyDelete
  3. tak reti sangat pakai sponge... huhuhu...

    ReplyDelete
  4. good sharing sis...

    kdg kita cikyan pon takut jugak nak beli sbb xbiasa lg guna...cikyan biasa guna sponge je utk pkai fundation..boleh main dab dab dab...rata je kat muka kan..

    btw, awk cantik !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'ah betul tu cikyan, bila dab memang nampak smooth je. Pakai ss jadi kelabu. Hihi terima kasih cikyan :P

      Delete
  5. dua2 tka pernah guna.. sebab akak tak pakai foundation pn.

    ReplyDelete
  6. Sis tetap suka guna sponge..
    By the way cantik manis gadis di sebalik langsir itu, wink..wink..wink..

    ReplyDelete
  7. Wahhh!! sis macam princess lah!! ^^ nice review btw :3

    ReplyDelete
  8. Seronok baca org review bab make up dan aksesori make up. Kak ana tak reti make up so baca je org review. :)

    ReplyDelete
  9. alamak... org x mekap ni xberapa nk arif laa🙈

    ReplyDelete
  10. Kakak saya MUA so kadang2 dia bagi beauty blender extra to me tapi sadly, muka dan foundation yg saya pakai tak sesuai di blend guna silicone blender. Muka jadi bercapuk, so akhirnya beralih balik ke berus.

    ReplyDelete

Terima kasih sudi komen :)