Air Roselle Aloevera

Saturday, 14 April 2018

Minggu lepas badan tak berapa nak sihat sangat dengan cuaca panas yakmat campur lencun kena hujan lebat, mula la nak demam. Buka peti ais ada banyak lagi stok pati Roselle bawa dari rumah sebab kebun mak dah penuh dengan bunga Roselle sampai patah dahan tak mampu nak tampung berat. 

Lepas kemas mini garden tu perasan pokok aloevera dah membiak banyak dah sampai ada yang patah. Kesian tak pernah guna padahal adik bawa dari rumah dulu sebab nak letak dekat kepala tapi dulu dia kesian nak guna sebab anak lagi. Sekarang ni dah jadi mak anak 3 pun tak luak langsung aloevera tu. 

Nak elak demam punya pasal ambil aloevera yang dah besar tu terus bawak pergi dapur proses sendiri buat resipi hentam. 


Bahan-bahan : 

- Pati Roselle
- Aloevera 
- Gula 


Cara-cara

1. Basuh aloevera supaya tak melekat pasir ataupun tanah. 

2. Buang kulit atas aloevera dengan suri dekat bahagian tepi aloevera.

3. Tarik keluar isi aloevera dengan sudu. 

4. Basuh isi aloevera dari lendir supaya tak pahit bila minum nanti. Sambil basuh ramas isi aloevera supaya jadi saiz yang senang nak telan.

5. Bancuh air Roselle ikut sukatan yang korang nak. 

6. Masukkan isi aloevera dalam air Roselle tadi.

Siapppp! Sedap diminum bila sejuk. 

Antara khasiat Roselle :

-  Meningkatkan sistem imunisasi badan.
- Menjadikan tulang dan gigi kuat.
- Menyejukkan badan dan mengurangkan kehausan.
- Dapat melindungi jantung
- Mempunyai nutrien yang terbaik antaranya Vitamin A, B2, B3, C, Protein, Kalsium, Iron, Magnesium, Phosporus, Potassium, Sodium dan Lemak Asli. 

Khasiat Aloevera : 

- Mencantikkan dan menyihatkan kulit
- Membantu sistem pencernaan 
- Membantu menurunkan berat badan
- Memperbaiki sel darah
- Menguatkan daya ketahanan atau sistem imunisasi badan.

My First Time of Everything

Friday, 13 April 2018


Since I was a kid I am terrified to connect with people due to my flaw but neither am I comfortable with being bullied with other kids. Just like everyone else I also wants to stand out for something that I’m great with. To be recognize and be a reference in something that I major the most.

Do I have a pretty face to become a TV star like several of my friends? Nope.

Am I rich and spoilt brats to show off my Luna or decker pencil box or even fancy bags? Also nope.

Neither do I have golden voice nor an athlete to make people cheer and happy with presence .

I am just a loner and my friend just been snitched by somebody else. We become friends because she is my neighbor and her house is the farthest I can go which is on upper level of my house although she never really cared about me. But still I miss her and that is the first heart break I ever felt in my life. It hurts, of course.

Nothing great with being a loner but to not be an invincible in the crowd, I have to do something since luck not in my plate. Effort is the only way.

Start with being smart. It was an easy peasy but not when you’re in first class plus you’re short yet seated at the back of the class. What I did? I shouted so the whole class can hear me. Yes I did. Even I sweat a bit when the whole class turn their heads including my teacher. But I need to do this!

Yet I’ve been laughed at since the answer is Penyodok Sampah but I shouted Cam. Well how can I be blamed for that word when my mom call a dustpan in her dialect. Even until now. And I already grab their attention of course. To be unique in my own way.

The attention I got was priceless. From time to time I work hard to excel in my class and study – teachers mentioning my name and even place their bet for my UPSR! One of my classmates even challenged me to duel with her in spelling bee phew what a happy moments to even remember of.

Not only study, I also want to know what being on stage feels like. I joined a fashion show organized by my school and I am shaking but confidence is everything you have to show them. Well at least I beat my curiosity even if I fail. Being great in NILAM and answering some questions for a contest in front of everyone.

I secure my place so people know me and none can bully me. And yes for that I learn some kicks and jabs. Well thanks for some kung-fu moves from Jackie Chan’s and Jet Li’s movies I’ve watched back then. Not to mention, WWE. My dad was a huge fan.

He was and forever will be my hero when he taught me to be strong, wise, mature, honest and independent. God bless his soul and may he rest in peace.

My Favorite Movies


Hari kedua sembang pasal movie pulak. I’m quite a movie buff so memang banyak sangat movie yang ditonton dalam setahun makanya takan wujud frasa ulang tonton. Kalau nak ulang tonton pun after several years which I’ve already forgot the content. Tapi ada beberapa movie lah yang melekat di hati. Here are the list :

1. Badrinath Ki Dulhania

Related image

This movie bukan takat social message kuat tapi chemistry and talent of leading actors, lagu and also visual pun cantik. Masa movie ni tengah gigih buat promotion memang tak ambik port langsung sebab ingatkan just another lovey-dovey movie but wow, they deliver more than that. Read the review HERE.

2. Hamari Adhuri Kahaani

Image result for Hamari Adhuri Kahaani

Movie yang diadaptasikan dari kisah benar percintaan terhalang moyang kepada keluarga pengarah, Mohit Suri dan pelakon utama, Emraan Hashmi ni bukan cantik sebab jalan cerita tapi soundtrack album, emosi & hidden message dalam movie ni yang buat tak boleh nak move on even after a week watching this. Not sure about you guys but me and my Bolly girls nangis teruk sampai habis satu kotak tisu lepastu rabak. Lepas kumpul kekuatan tengok kali kedua pun still rabak jugak. Ya tuhannnn

3. Heropanti

Image result for heropanti

Another movie cinta guys haha. Heropanti quite clichƩ if you tell me but what makes it unique is because director decided to show parents side of story and feelings. Menangis kot part ayah dia kejar anak perempuan lepastu mengadu dekat Bablu. Selain dari kekacakan, action stunt & dancing skill Tiger Shroff, soundtrack album and cinematography are top notch!

4. Baby

Image result for baby 2015 poster

Movie bertemakan patriorisme kepada negara dan operasi banteras pengganas di India under satu team, Baby yang diketuai oleh Ajay. Action stunt dia real, plot twist and social message memang padu dalam movie ni. Dan yang paling penting bak kata Akshay, terrorist tu manusia yang tiada agama dan negara sebab dia attack orang awam dan pentingkan diri. Perjuangan dia untuk diri sendiri bukan untuk agama ataupun negara. Sequel movie Baby, Naam Shabana pun cun jugak.

5. Hum Saath Saath Hain

Image result for hum saath saath hain

Kalau nak sembang pasal kekeluargaan memang movie HSSH ni lah melekat di hati. Dari kecil sampai besar tengok pun menangis rabak bila family berpecah, happy bahagia layan family bonding diorang. Masa kecik dulu happy sangat tengok Preeti dengan Prem sampai berangan nak suami macam Prem so I can be exactly like Preeti. Dulu siap practice tau senyum malu tutup muka macam Sonali Bendre!

Okay dah cukup lah 5 buat masa ni. Nanti rajin I’ll update another movies yang best nak layan in every genre which is when I can’t even tell. Till then, ciao!

Movie Review : Lajja


Related image
Director : Rajkumar Santoshi
Distributor : Santoshi Productions
Cast : Manisha Koirala, Jackie Shroff, Anil Kapoor, Madhuri Dixit, Mahima Chaudry, Ajay Devgan, Rekha
Genre : Drama
Release Date : 31 August 2001
Running Time : 3 hours 05 minutes
Trailer :


Ha’ah movie ni selalu tayang dekat TV3 dalam slot Panggung Bollywood, siapa yang selalu layan memang familiar dengan Lajja. Tak pasti dulu pernah layan ke tak sebab dulu tak suka Anil Kapoor sebab misai dia. Ha ha ha.

Tapi sekarang entah kenapa, perubahan hormon kot sejak dua menjak ni rajin pulak cari movie dia. Tak tahan siap nampak dia handsome pulak tu.

Okay back to this movie, Lajja mengisahkan tentang Vaidehi (Manisha Koirala) yang membawa diri pulang ke India setelah Raghu (Jackie Shroff) melayan dengan buruk dan menghalau keluar dari rumah. Tapi nasib dia malang bila keluarga dia malu dengan perbuatannya yang lari dari rumah suami & mertua walaupun menantu berperangai buruk.


One day suami dia kemalangan masa dating dengan Anita & disahkan mandul. Kalau kahwin lain pun tak guna sebab dia tak ada pewaris segala kekayaan tapi doctor keluarga bagi berita gembira bila Vaidehi rupanya tengah mengandung. Kucar-kacir Raghu call Vaidehi pujuk dia balik ke New York. Vaidehi happy lah sebab Raghu nak dia balik tapi masa tengah tunggu flight, doktor call larang dia datang ke NY sebab Raghu dengan ayah mertua dia just nak anak yang dia kandungkan tu je lepastu diorang akan buang dia. Disebabkan perkara tu, dia terus larikan diri sampai terjumpa dengan Raju (Anil Kapoor) yang tengah gigih mencuri.

Disebabkan nak lari dari Raghu & polis, Vaidehi join Raju sampai ke satu kenduri kahwin. Tapi malangnya keluarga pengantin perempuan, Maithili (Mahima Chaudry) tak mampu nak sediakan wang hantaran seperti yang keluarga lelaki minta walaupun kahwin atas dasar cinta. Semua perbelanjaan ditanggung keluarga Maithili sampai habis semua saving dalam satu hari. Tak ada langsung belas kasihan dari keluarga lelaki. Sedih dengan keadaan keluarga dia yang didesak & dihina, Maithili halau keluarga belah lelaki keluar dari rumah & batalkan perkahwinan. Raju pula ditangkap oleh polis dan menghantar Vaidehi pulang ke kampungnya.

Di sana, Vaidehi berjumpa pula dengan Jhanki (Madhuri Dixit) dan pemilik studio yang miang dan sentiasa mengambil kesempatan terhadap Jhanki serta isteri mudanya. Sama seperti Maithili, Jhanki ditinggalkan kekasih hati & dipukul oleh orang kampung kerana suarakan hak dia sebagai perempuan.


Selepas Jhanki, Vaidehi bertemu dengan Ram Dulari (Rekha) bidan di kampung terpencil yang memperjuangkan kebebasan dan hak wanita di kampung tersebut sebab anak perempuan dianggap beban dan akan dibunuh sebaik sahaja dilahirkan. Rekha pun menemui nasib yang sama apabila dirogol dan dibakar hidup-hidup apabila anaknya kantoi bercinta dengan anak gangster kampung tu, Gajendra Babu (Danny Denzongpa).


Lucky for Vaidehi, dia terjumpa dengan Bhulwa (Ajay Devgn) yang menjaga keamanan kawasan kampung dari geng Gajendra Babu.

Dalam movie ni bukan kekuatan Vaidehi yang ditonjolkan, dia tak membantu apa sangat pun dengan semua karakter yang dia jumpa tapi dia sebenarnya belajar dari semua karakter malang ni. Semua ditindas tapi masih berani bersuara hak kebebasan diorang and that’s the beauty and strong message dalam Lajja. Dan tak semua lelaki yang ada semuanya jahat. Masih ada yang bagus seperti Raju & Bhulwa yang menjaga perempuan kerana atas dasar hormat dan sayang.

Walaupun storyline dia cantik tapi ada part macam terjongket kening juga sebab Vaidehi tu dekat first trimester tapi sekali je dia morning sickness dan sepanjang dia lari tu bukannya dia makan sangat pun. Tidur pun tak cukup sangat. Belum masuk part dia jatuh sana sini lagi. Kebal betul.


Raghu pun boleh tahan jugak bila dia dari New York ambil flight hari yang sama ke India boleh sampai dengan cepat dan jayanya hari tu jugak padahal jauh kot jarak perjalanan dua negara ni. Tapi dua perkara ni just a minor glitch lah sebab kekuatan mesej movie ni dah tutup kekurangan yang orang perasan tak perasan ni.

For visual its not that great lah sebab movie lama but still good to watch even after decades. Soundtrack hasil kerja Anu Malik pun biasa je actually but I fall in love with Badi Mushkil song. Nak pulak lagu tu scene Madhuri menari memang nampak cantik je onscreen.


Its really recommended for those yang mencari great movie content sebab movie ni diinspirasikan dari kisah benar yang berlaku di India bilamana seorang gadis kasta rendah dirogol oleh kasta atasan dan juga hal-hal lain yang berlaku di negara India. Cast yang berlakon dalam movie ni pun semua bagus belaka bukan yang tayang muka semata. Even director antara yang terbaik di Bollywood.

Movie Lajja ni flop di box office India sebab mesej dia yang menyindir kaum lelaki tapi diangkat tinggi di negara-negara luar macam British contohnya sampai tersenarai dalam 14 movie asing wajib tonton. So tak rugi pun layan movie feminist pertama di India ni. Highly recommend!
1. Team Production +1, 2. Visual +0.5, 3. Audio +0.5, 4. Storyline +0.9, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +0.8, 8. Editing +0.7, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +1 = 8.4/10

Day 1 - My Favorite Song

Thursday, 12 April 2018

Sembang pasal lagu ni, memang jenis boleh layan any genre as long as it is good. Tapi kadang tu bukan sebab musik yang best nak layan tapi sebab lirik tu yang padu. Bila lirik padu, mula la rasa feeling habis. Nak pulak kalau tengah down ataupun nak move on.

Dari dulu sampai sekarang memang akan dengar lagu Strip Me by Natasha Bedingfield ni untuk bakar semangat. Lirik dia yang motivates sangat
Take what you want steal my pride
Build me up or cut me down to size
Shut me out but I'll just scream
I'm only one voice in a million
Tak ingat dah dekat mana boleh jumpa lagu ni, maybe dalam The Vampire Diaries series kot tak pun masa tengah layan Youtube sebab views lagu ni tak tinggi mana pun compared to lagu Natasha yang lain. Yang tak pernah dengar boleh try dengar mana tahu boleh jadi sumber inspiration jugak :)


La-la-la-la-la la
La la la la-la la la la
La-la-la-la-la la
La la la la-la la la la

Everyday I fight for all my future somethings
A thousand little wars I have to choose between
I could spend a lifetime earning things I don't need
That's like chasing rainbows and coming home empty

And if you strip me, strip it all away
If you strip me, what would you find
If you strip me, strip it all away
I'll be alright

Take what you want steal my pride
Build me up or cut me down to size
Shut me out but I'll just scream
I'm only one voice in a million

But you ain't taking that from me (oh ooh)
You ain't taking that from me (oh oh)
You ain't taking that from me (oh oh)
You ain't taking that from me (oh oh)
You ain't taking that!

I don't need a microphone yeah
To say what I've been thinking
My heart is like a loudspeaker
That's always on eleven

And if you strip me, strip it all away
If you strip me, what would you find
If you strip me, strip it all away
I'm still the same

Take what you want steal my pride
Build me up or cut me down to size
Shut me out but I'll just scream
I'm only one voice in a million

But you ain't taking that from me (oh ooh)
You ain't taking that from me (oh oh)
You ain't taking that from me (oh oh)
You ain't taking that from me (oh oh)
You ain't taking that!

Cause when it all boils down at the end of the day
It's what you do and say that makes you who you are
Makes you think about, think about it doesn't it
Sometimes all it takes is one voice

Take what you want steal my pride
Build me up or cut me down to size
Shut me out but I'll just scream
I'm only one voice in a million

But you ain't taking that from me (oh ooh)
You ain't taking that from me (oh oh)
You ain't taking that from me (oh oh)
You ain't taking that from me (oh oh)
You ain't taking that!

Take what you want steal my pride
Build me up or cut me down to size
Shut me out but I'll just scream
I'm only one voice in a million

But you ain't taking that from me (oh ooh)
You ain't taking that from me (oh oh)
You ain't taking that from me (oh oh)
You ain't taking that from me (oh oh)
You ain't taking that!

Movie Review | Coco (2017)

Image result for coco movie

Director : Lee Unkrich, Jason Katz, Matthew Aldrich, Adrian Molina.
Dubbing Cast : Anthony Gonzalez, Gael Garcia Bernal, Benjamin Bratt, Alanna Ubach, Renee Victor, Jaime Camil, Alfonso Arau
Producer : Pixar Animation
Genre : Musical/Drama/Adventure
Running Time :105 minutes
Release Date : 22 November 2017
Trailer :


Jarang nak layan animation movie sebab tak suka sangat tapi disebabkan ramai sangat yang recommend cakap best sampai menangis, so I give it a try and it’s so worth it!

Coco mengisahkan tentang Miguel Rivera (Anthony Gonzalez) yang ingin menjadi seperti penyanyi pujaannya, Ernesto de la Cruz (Benjamin Bratt) seorang artis terkenal. Moyang lelakinya juga seorang penyanyi dan keluar dari Santa Cecile meninggalkan isteri (Imelda) dan anak perempuannya (Coco). Setelah beberapa lama dia tak pernah pulang ke rumah, Mama Imelda decided to move on and start making shoes. Kemudian bisnes kasut dia diturunkan dari generasi ke generasi sehingga lah kepada parents Miguel.

Image result for coco movie

Kerana moyang lelaki Miguel, seluruh keluarga Rivera bencikan musik. Sebarang peralatan musik tidak dibenarkan langsung berada di dalam rumah keluarga Rivera. Not even hum. Tiada seorang pun yang berani untuk meyimpan hasrat menjadi penyanyi kecuali Miguel yang menyimpan koleksi dan bakat terpendamnya di loteng rumah secara rahsia.

Tapi kantoi akhirnya disebabkan anjing kesayangannya, Dante yang membuat kacau dalam rumah sehingga terbongkar satu lagi rahsia di sebalik gambar keluarga moyangnya. Gambar gitar di tangan moyang lelakinya sama seperti gitar Ernesto. Dari situ dia beranggapan dia adalah cicit keturunan Ernesto.

Plot masa movie ni sekitar perayaan Dia de los Muertos di mana semua roh ahli keluarga yang telah meninggal akan pulang ke rumah jika ahli keluarga yang hidup meletakkan gambar dan mengingati mereka serta memberi makanan dan hadiah. Rumah dan jalan akan dihiasi dengan bunga oren supaya roh akan tahu arah ke mana tujuan mereka.

Image result for coco movie

Disebabkan Miguel mencuri gitar Ernesto, dia terkena sumpahan Dia de los Muertos dan stuck di Land of the Dead dan bertemu dengan semua roh ahli keluarganya yang telah meninggal. And of course he can meet Ernesto! With a little help from Hector dengan syarat, dia akan letak gambar Hector di alam nyata supaya dia dapat pulang tengok anak perempuan dia. Untuk kembali hidup di alam nyata, Miguel kena mendapatkan restu dari roh ahli keluarga sebelum matahari terbit tapi halangan demi halangan serta rahsia keluarga dia yang Ernesto simpan selama ni terbongkar.

Dapat atau tak Miguel pulang ke alam nyata? Betul ataupun tak Ernesto moyang lelaki Miguel yang tinggalkan keluarga demi menjadi artis terkenal? Kenapa tajuk movie Coco bukan Miguel? Semua tu kena tengok sendiri lah hihu.

Not only the storyline interesting but the visual also a something great to offer! The visual are vibrant since the colours used are a palette of fluorescent blues, yellow, green, blue and pink. Festival Dia de los Muertos di alam nyata dah cantik dengan decoration & bunga oren tu tapi lagi meriah dekat Land of The Dead since its really an important date to them. Satu-satunya hari dalam setahun diorang boleh keluar tengok family diorang.

Image result for coco movie

Another great thing in this movie is the music of course! Lagu dalam movie ni memang best macam lagu Poco Loco, Music Is My Language and Remember Me. Ending scene masa Miguel nyanyi lagu Remember Me tu memang lirik dia kena sangat dengan situasi sampai sebak tengok. The one yang composed semua lagu ni adalah team yang sama dengan movie Frozen soundtrack, Robert Lopez & Kristen Anderson-Lopez.

I’m glad they choose Dia de los Muertos sebagai time plot sebab dapat tahu tentang budaya Mexican plus diorang masukkan sekali dialek Mexican such as mijos, vamanos, muchos, mi familia so the vibes are there.

This movie maybe not the greatest but the message it deliver is great to be remembered upon.

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +1, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +1, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +1 = 10/10

Cuti Peristiwa Bersempena PRU14

Wednesday, 11 April 2018

Semalam telah diisytiharkan 9 Mei 2018 bakal menjadi tarikh bersejarah untuk rakyat Malaysia buat kali ke14 untuk mengundi siapakah Perdana Menteri negara ni. Kecoh sana sini bila tarikh 9 Mei jatuh pada hari Rabu, hari berkerja buat pekerja dan pelajar IPT.



Walaupun pihak peguam dah share Akta Pilihanraya supaya majikan membenarkan tempoh bersesuaian untuk pekerja pergi mengundi tapi belum cukup meredakan kekecohan rakyat di social media kerana ramai yang terpaksa balik ke kampung halaman dan akan mengambil masa yang agak lama terutamanya Sabah & Sarawak.

Lagi parah bila Air Asia menaikkan harga tiket selepas pengumuman pihak SPR. Makin bertambah ramai yang enggan pulang mengundi kerana masalah kewangan terutamanya student IPT. Kos pergi balik untuk penerbangan sahaja dah menelan RM400, belum masuk kos tambahan yang lain. Ramai juga yang mengecam tindakan Air Asia sehingga pagi ni pihak Air Asia menurunkan kembali harga tiket kepada harga normal, RM150. Tapi bukan semua, masih ada juga penerbangan yang dinaikkan mendadak macam tiket dari Kelantan ke Kota Kinabalu pada asalnya RM199 tapi naik mendadak ke RM849 oleh pihak Air Asia


Tak lama kemudian, Kementerian mengeluarkan kenyataan cuti peristiwa bertarikh 9 Mei supaya semua rakyat Malaysia dapat turun mengundi. Walaupun PH mengeluarkan kenyataan, tarikh 10 & 11 Mei akan menjadi cuti umum tapi belum cukup kuat untuk meyakinkan rakyat yang turun mengundi sebab cuma andaian. Kenyataan ni keluar lepas satu petition mendesak Kerajaan Sementara mengisytiharkan cuti umum yang ditandatangani oleh 100,00 orang rakyat Malaysia sendiri. 

 Media preview

Lega rasa hati bila baca kenyataan ni sebab tak perlu nak apply cuti dah. Malaysia Airlines pun dah keluarkan statement untuk membantu kepada yang bakal pulang mengundi menggunakan khidmat MAS. 

Happy jugak tengok Twitter ramai yang sudi membantu student ataupun sesiapa yang kekangan dana untuk pulang ke tempat mengundi under hashtag #PulangMengundi dan juga #CarpoolGE14. Well there are silver lining in everything kan?

Selamat Mengundi semua & say no to #UndiRosak.

Sejak dua menjak ni perasan jugak ramai yang join 30 Days 30 Challenges ni gara-gara Azah! Disebabkan kekeringan idea & jealous tengok ramai yang join challenge ni, so I've decided to join the wagon! 




Harapnya tak terbengkalai lah macam challenge yang sebelum ni & I might update both challenge simultaneously supaya hutang langsai! Siapa yang kekeringan idea jugak, jom join sekali challenge ni! 

Lunch di A&W Subang Jaya

Sabtu lepas keluar bershopping kejap dekat Bandoru Store. First time actually jejak kaki ke sana, and first time jugak tahu kewujudan store ni. Not bad lah sebab banyak pakaian, aksesori yang cantik-cantik sampai rambang mata tapi sebab baju dah bersepah sangat dekat rumah, memang keluarkan novel je baca sampai officemates habis shopping. 

Settle shopping, pergi lunch dekat A&W sebab tu je depan mata. Dah lama sebenarnya tak makan dekat A&W. Kalau sembang pasal A&W ni, yang paling fav sekali haruslah R&B dia dengan curly fries. Entah kenapa fast food chain yang lain tak buat curly fries ni. Nak menapak ke A&W ni bukannya senang sebab franchise tak banyak sangat macam McD & KFC. 

Dekat kaunter lama jugak lah berfikir nak makan apa sebab tak biasa dengan menu A&W. Sudahnya order Beef Coney combo dengan Chicken Spicy Combo. Settle. 

Set Beef Coney - RM 15.90

What I love about Beef Coney is the taste lah of course. Sedap tapi sebab bawang bersepah kan memang potong habis. Nak buang satu persatu memang tak rajin sebab banyak sangat dia tabur. If next time pergi A&W sebab craving menu ni nak suruh dia buang bawang. Roti dia lembut makan dengan sosej dia yang besar & sedap tu memang happy sangat. Sangat berbaloi! Kenyang sampai sengkak perut. 


My officemates pilih Set Aroma Spicy Chicken. I guess they regret their choice sebab ayam KFC lagi sedap katanya. Plus yang spicy tu cuma dekat serbuk tabur dekat kulit je. Lepastu masin. Ayam pun kecik je. Satu set kalau tak silap lebih RM12 rasanya. 

Tapi yang paling buat perut happy haruslah R&B float! Nyummmm! 


I'm the one je tak pilih float sebab takut kenyang sangat nanti sebab dah ambik Coney Beef gedabak tu. Ada banyak lagi menu lain nak cuba actually tapi jarang orang buat review menu A&W ni so tak tahu nak try yang mana. Lepasni maybe nak try burger dia ataupun just stick dengan Coney Beef sebab dah tahu dah sedap hehehe.

Movie Review | Dilan 1990 (2018)

Tuesday, 10 April 2018

Image result for dilan 1990 review

Pengarah : Pidi Baiq, Fajar Bustomi
Pelakon : Iqbal Dhiafakhri Ramadhan, Vanesha Prescilla, Yoriko Angeline, Zulfa Maharani Putri, Giulio Parengkuan, Andryos Aryanto, Omara Esteghal, Refal Hady, Adhisty Zara
Genre : Teen Romance/Drama
Durasi Tayangan : 1 jam 50 minit
Trailer :


Dilan 1990 mengisahkan tentang cinta remaja antara Dilan (Iqbal Dhiafakhri Ramadhan) dan Milea (Vanesha Prescilla) di salah sebuah sekolah di Bandung. Movie goes viral due to strong love quotes from Dilan. Walhal movie Dilan 1990 ni tak lah strong mana pun jalan cerita dia. Ada part macam terjongket kening jugak sebab tiba-tiba masuk, tiba-tiba ada tapi sebab Dilan, dia cecah lah 6 juta kutipan.

Movie Dilan 1990 diadaptasikan dari bestseller novel karya Pidi Baiq dari tajuk yang sama, Dilan 1990. Since tak pernah baca buku dia, so kita sembang based on movie je. Baca review dari Indonesian, macam mana padu ayat Dilan dalam movie, macam tu lah padu ayat dia dalam novel. Memang Pidi Baiq ambil sebijik macam dalam novel dia. And its awwwww

Image result for dilan 1990 review
“Jangan rindu. Berat. Kamu nggak akan kuat. Biar aku saja.”

“Kamu cantik Milea. Tapi aku belum mencintaimu. Nggak tau nanti sore. Tunggu aja”
“Maaf aku buat kamu khawatir. Kamu harus tahu, aku tidak mahu membuatmu cemas, aku saja mencemaskanmu.”
“Kalau Milea marah itu bagus! Ujian buat aku. Bisa nggak aku bikin kamu nggak marah. Tugasku untuk membuatmu senang Lea.”
“Tidak mencintai bukan berarti membenci kan?”
"Kalau aku jadi presiden yang harus mencintai seluruh rakyatnya, aduh, maaf, aku pasti tidak bisa karena aku cuma suka Milea."
"PR-ku adalah merindukanmu. Lebih kuat dari Matematika. Lebih luas dari Fisika. Lebih kerasa dari Biologi."
And lots of them!!!

Nak sembang pasal jalan cerita Dilan 1990 ni, movie ni tersangatlah santai. You guys takkan jumpa konflik teruk sangat pun dalam kehidupan Milea dan Dilan walaupun Dilan ni bad boy sekolah. Dengan cikgu sekali dia tapau. Kira semua orang takut dengan Dilan tapi Dilan takut kehilangan cinta Milea. Kenapa Dilan syok sangat dengan Milea? Entah. Kenapa Dilan sayang sangat dengan Milea? Juga entah. It just happened. Love happens. Gittewwww

Image result for dilan 1990 review

Sakit hati jugak bila tengok Milea buang Benny walaupun Benny sweet jugak sanggup datang dari Jakarta bawa kek untuk birthday Milea. Ye memang sebab apa yang Benny buat tu menyakitkan hati, marah Milea dekat public, panggil pelacur tapi Benny tu insecure kot. Awek cantik semua orang usha. Dah lah Milea ni tak reti say no, tak reti bertegas. Dia melayan je semua lelaki yang nak dekat dia.

Cuba bagitau, pakwe mana yang tak insecure? Dah lah Long Distance Relationship. Betul cakap Benny, dia ada kekurangan, jadi Milea kena lah terima. Milea pun tak suka Benny sebab suka copy paste puisi dari majalah, tak macam Dilan pandai buat puisi walaupun puisi dia macam nak mintak penampar je. Sembang dia sebab dah suka kan, semua benda nampak indah je. Tang Benny semua nampak buruk.

Tapi hadiah Dilan walaupun rasa nak penampar, rasa awwww jugak sebab bagi crossword puzzle je kot. Murah tapi out of the box. Rare! Siap dengan ayat

“Selamat ulang tahun, Milea. Ini hadiah untukmu. Cuma TTS, tapi sudah kuisi semua. Aku sayang kamu. Aku tidak mau kamu pusing karena harus mengisinya. Dilan”
Image result for dilan 1990 review

Kekuatan movie ni bukan dekat storyline tapi sebab chemistry Dilan dengan Milea. Bila tengok movie ni memang tertunggu-tunggu scene Dilan dengan Milea. Kalau character ni dalam screentime asing, agak bosan jugak. Tapi part Anhar (Giulio Parengkuan) tampar Milea tu memang excited sangat sebab nak tunggu Dilan keluar & belasah Anhar. Bukan sebab scene bergaduh tu walaupun terserlah kejantanan Dilan tapi ayat Dilan masa dalam bilik guru besar tu,

“Jangankan Anhar. Kepala Sekolah nampar Lia, KUBAKAR SEKOLAH INI!”

Belum masuk part Dilan datang bawak tukang urut untuk Milea. My expression sebijik kot dengan nenek tukang urut bila Milea salam cium tangan Dilan.

Related image

Ending movie ni habis macam tu je sebab nanti ada Dilan 1991 pulak. Can’t wait for sequel sebab nak dengar ayat cinta Dilan je sebenarnya. Tak pasti lah movie ni target audience dia siapa sebab dah habis tengok movie pun angau lagi dengan Dilan. Ugghhh walaupun cringe, walaupun Dilan cuma cakap Assalamualaikum, walaupun Dilan cuma sebut nama binatang boleh happy berbunga. Tengok keropok pun jadi happy. Ya aulohhhhhh bantuin Nabilaaaaaa.

Image result for dilan 1990 review

Cinematography movie Dilan 1990 ni cantik nak pulak bila tengok suasana tahun 1990 tu rasa happy lah sebab zaman childhood kan era 90-an tu. Koyak buku bahagian tengah buat surat cinta, bergayut dekat public phone, dating dekat kantin haihhh zaman remaja sangat. Bab soundtrack movie Dilan 1990 ni biasa je, tak berhantu pun except lagu Dulu Kita Masih SMA karya Padi Baiq. 

1. Team Production +1, 2. Visual +0.6, 3. Audio +0.4, 4. Storyline +0.4, 5. Casting +0.6, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +0.7, 9. Social Message +0.5, 10. Personal Thought +1 = 7.2/10