Showing posts with label China. Show all posts
Showing posts with label China. Show all posts

Movie Review | Kungfu Hustle (2004)

Monday, 6 December 2021

Director : Stephen Chow

Writer : Stephen Chow, Huo Xin, Chan Man-keung, Tsang Kan-cheung

Cast : Stephen Chow, Danny Chan, Yuen Wah, Yuen Qiu, Eva Huang, Leung Siu-lung, Tze-Chung Lam, Chi Ling Chiu

Production Company : Columbia Pictures Film Production Asia, Star Overseas, Beijing Film Studio, Taihe Film Investment, China Film Group, Huayi Brothers

Distributor : Huayi Brothers (China), Columbia TriStar Film Distributors International (International), Netflix

Genre : Comedy / Action

Running Time : 98 minutes

Release Date : 14 September 2004 (TIFF), 23 December 2004 (Hong Kong)

Trailer:


Berlatarkan bandar Shanghai pada tahun 1940 di mana Geng Kapak yang diketuai oleh Brother Sum (Danny Chan Kwok-kwan) bermaharajalela dan menganiaya ramai orang awam di situ. Sing (Stephen Chow) dan kawan baiknya Bone (Tze-Chung Lam) nak sertai Geng Kapak sebab Sing rasa orang baik tak pernah menang ditindas oleh orang jahat. 

Dia menyamar sebagai Geng Kapak sementara Bone jadi orang atasan kemudian serang Pigsty Alley untuk minta duit pengeras. Malang nasib mereka berdua bila tuan tanah (Yuen Qiu) ada teknik Kungfu - Lama Pai Lion's Roar. Kebetulan semasa bertarung, Sing tanpa sengaja tertembak mercun ke arah salah seorang ketua Geng Kapak. Nak selamatkan diri, dia tuduh penduduk di situ yang punya angkara.

Tanpa dia tahu di kediaman tersebut ada 3 orang yang tahu ilmu Kungfu sama hebatnya seperti tuan tanah di situ. Sudah lah plan dia gagal, kena tangkap pula dengan Geng Kapak. Nasib dia baik bila hebat ilmu melepaskan diri dan mereka berdua lari ke bandar. Di sana dia gagal pula untuk merompak penjual aiskrim. 

Sing kemudiannya ditawarkan instant membership dalam Geng Kapak kalau dia berjaya bawa keluar The Beast (Leung Siu-lung) dari penjara. The Beast adalah pembunuh upahan dan akan berkhidmat secara percuma sekiranya dia gagal laksanakan tugas yang diberikan. 

‘In the world of kung fu, speed determines the winner.’ – The Beast

Entah kemaruk apa nak layan Kungfu Hustle dekat Netflix minggu lepas. Movie ni memang selalu keluar dekat TV tapi jarang tengok sampai dah lupa jalan cerita dia macam mana. Layan jugak lah bila tengok masa weekend lepas dah lemau buat kerja dekat office. 

Jalan cerita Kungfu Hustle straightforward dengan dialog yang minimal sebab genre dia action comedy jadi banyak lah babak berlawan Kungfu. Kebanyakannya bergantung banyak kepada CGI dan surprisingly visual hasil kerja Poon Hang-sang terlihat cantik walaupun diterbitkan pada tahun 2004. My favorite scene bila The Beast tangkap peluru guna dua jari. Props dan set design pun mempunyai unsur-unsur Barat, sama juga dengan cara berpakaian. 

Kebanyakan babak dalam movie ni bersifat tribute ataupun homage kepada beberapa movie lama which I’m not familiar of sebab jarang layan movie dari negara China tambah pula kalau movie klasik, tahun 80-an ke bawah. Boleh nampak cara dia tribute tu melalui props yang diletakkan dalam beberapa babak macam babak Sing berdiri di hadapan poster ataupun babak tuan tanah menari Cha-Cha padahal dari awal movie asyik bergaduh saja kerjanya.

Ada plot yang nampak merepek lah macam scene Sing berjumpa dengan gadis bisu, Fong (Eva Huang) lepas terpisah masa zaman kecil dulu. Macam mana Fong boleh cam Sing tu tak tahu lah tapi sub-plot ni tak dikembangkan sangat pun. Chemistry diorang pun terasa canggung bersama. Not a big deal lah sebab muncul tak lama sebab scene kelakar dari Stephen Chow dah tampal yang lompong tu. Part dia kena scam beli manual guide book tu kelakar. 

‘I was saving to become a doctor or lawyer... but this was a chance for world peace.’ – Sing

Movie Stephen Chow ni macam biasa lah, lawak bila tengok sekali je lepastu 5 tahun kemudian baru tengok balik sebab lawak slapstick yang bukan selera I sebagai penonton. Tapi sekali tengok memang berdekah teruk sampai hilang stress. 

1. Team Production +0.8, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.7, 5. Casting +1, 6. Genre +0.7, 7. Themes +1, 8. Editing +0.5, 9. Social Message +0.6, 10. Personal Thought +0.5 = 7.8/10 

Movie Review | Detective Chinatown 3

Sunday, 13 June 2021

Director : Chen Sicheng

Writer : Chen Sicheng, Wusi Liu, Nomy Xu, Yining Yan, Chun Zhang, Lian Zhou

Cast : Wang Baoqiang, Liu Haoran, Xiao Yang, Satoshi Tsumabuki, Tony Jaa, Masami Nagasawa, Tomokazu Miura, Shang Yuxian, Zifeng Zhang, Andy Lau

Production Company : Wanda Pictures, Beijing Yitong Legend Films, China Film Co., Ltd.

Distributor : Wanda Pictures

Genre : Action / Comedy / Mystery

Running Time : 136 minutes

Release Date : 12 February 2021 (China)

Trailer :


Installment ketiga dalam franchise Detective Chinatown mengembangkan lagi apps Crimaster dan persahabatan Qin Feng (Liu Haoran) dengan Hiroshi Noda (Satoshi Tsumabuki)juga hacker KIKO (Shang Yuxian). Kali ni Hiroshi yang panggil Tang Ren (Wang Baoqiang) dengan frenemy dia ke Tokyo sebab dia tak mampu nak selesaikan kes pembunuhan  Su Chaiwit dan suspek utama ialah ketua mafia, Watanabe Masaru (Tomokazu Miura) yang juga merupakan klien dia.

Kobayashi Anna (Masami Nagasawa) cuba bantu mereka dengan bagitahu details pada hari kejadian sebab dia adalah setiausaha kepada mangsa bunuh. Penyiasatan mereka terhalang dengan kehadiran Jack Jaa (Tony Jaa) yang merupakan detektif di ranking ke-10 dalam apps Crimaster.  Senior chief pihak polis, Tanaka Naoki pun selalu mengganggu penyiasatan mereka. Lagi bertambah parah bila Qin Feng dituduh membunuh Akira (Shôta Sometani) kemudiannya ditahan di Jepun. 

Memandangkan satu dunia dilanda pandemic Covid-19, so latest installment Detective Chinatown ni tak dapat release dekat negara lain especially US sebab diorang dah target nak tambah lagi screening besar-besaran dekat sana. Sebab tu distributor Wanda Pictures je sedangkan Warner Bros dah keluarkan official trailer dekat Youtube account diorang.

Kalau dalam Detective Chinatown 2 (2018), pengarah dan penulis Chen Sicheng timbulkan persoalan siapakah Q yang sentiasa berada di ranking pertama Crimaster, dalam installment ni akan terjawab tapi tak sepenuhnya lah. Kalau bagitau habis, tak syok lah installment keempat nanti kan? Diorang cuma bagi teaser kepada fans dan kukuhkan lagi lineup protagonist Detective Chinatown. Mungkin dalam next installment pengarah akan bagitahu siapa geng PUBG Lin Tong. Dah la semua handsome dan swag belaka. 

Nampak gaya watak Hiroshi akan jadi watak utama selain Qin Feng dengan Tan Reng sebab dikembangkan dan dapat screentime sama banyak dengan Tan Reng. Suka tengok wardrobe dia sebab nampak cool walaupun pakai trench coat floral pattern gabung dengan kemeja pattern yang sama. Ada scene yang dia pakai whole suit berbunga tapi dia still nampak maskulin. Power betul dia carry style tu. 

Sinematografi dari  Jie Du memaparkan keindahan panorama di bandaraya Tokyo especially masa scene Detective Chinatown, Hiroshi dengan Jack Jaa kena selesaikan misteri dari Akira. Special effects dengan transition sharp macam sebelumnya. Walaupun watak Jack Jaa nampak macam bodoh alang tapi director bagi peluang dia menyerlah dengan stunt yang meyakinkan dan kemas dalam solo screentime dia.

Plot Detective Chinatown 3 nampak a bit messy dan mengelirukan sebab banyak sangat yang dicampak masuk macam scene dekat airport dengan scene Qin Feng nak pergi ke mahkamah tu. Tak pasti kalau culture atau selera audience Jepun macam tu ataupun Chin Sheng terlebih letak rencah untuk tambah elemen komedi tu. Dalam movie ni watak Snow (Zifeng Zhang) muncul balik walaupun sekejap tapi bagi hint utama dekat Tan Reng untuk selesaikan misteri. 

Plot twist yang bawa masuk elemen dramatis pun tak cukup umpph mungkin sebab tak logik sangat. Baik dari tindakan si ibu ataupun tindakan si ayah, dua-duanya buat si anak murung. Bukan dekat dalam flashback je, even tindakan dia pada present time pun agak membingungkan juga. Tak perlu pun dia upah Detective Chinatown kalau dia dah tahu siapa Kobayashi Anna dan apa yang susah sangat untuk Hiroshi selesaikan entah. 

Hopefully dalam movie Detective Chinatown 4 nanti kes pembunuhan misteri sama level susah atau unik macam Qin Feng baca dalam novel misteri dia. Biar tak dapat nak teka macam dalam Detective Chinatown 1 (2015) tu. Fuhh banyak betul harapan untuk installment keempat nanti. Takut kecewa je sebab I dah jadi fans kepada franchise ni. Makin bertambah excited sebab ada cameo Andy Lau dekat hujung movie. 

1. Team Production +0.6, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.5, 5. Casting +1, 6. Genre +0.4, 7. Themes +0.8, 8. Editing +0.6, 9. Social Message +0.5, 10. Personal Thought +0.4 = 6.8/10

Director : Chen Sicheng

Writer : Chen Sicheng 

Cast : Wang Baoqiang, Liu Haoran, Xiao Yang, Natasha Liu Bordizzo, Satoshi Tsumabuki, Shang Yuxian, Kenneth Tsang

Production Company : MM2 Entertainment, Wanda Pictures, Wuzhou Film Distribution

Distributor : CMC Pictures Holdings (Australia), Golden Village Pictures (Singapore), Warner Bros. Pictures (U.S.), iQIYi

Genre : Action / Comedy / Mystery

Running Time : 121 minutes

Release Date : 16 February 2018

Trailer :


Lepas kejayaan hebat movie Detective Chinatown pada tahun 2015, Chen Sicheng  terbitkan sequel kisah detektif terhebat di Chinatown dan kali ni kehebatan diorang memang diiktiraf. Lepas kes pembunuhan Sompat tu, Qin Feng (Liu Haoran) dengan Tang Ren (Wang Baoqiang) dapat banyak tawaran untuk selesaikan kes misteri sama ada di Thailand ataupun luar negara. 

Dalam masa yang sama Qin Feng adalah detektif kedua dalam apps Crimaster yang mengumpulkan semua detektif sebenar di seluruh dunia untuk selesaikan misteri yang berlaku. Ada yang direka oleh founder apps untuk mereka naik ranking dan banyak juga kes yang berlaku di dunia nyata kemudiannya dibawa masuk dalam apps tu. 

Qin Feng datang ke New York untuk hadir ke majlis perkahwinan Tang Ren tapi dia kena game sebab pak cik dia perlukan bantuan sebab hadiah yang ditawarkan agak lumayan sebanyak USD5 juta. Uncle Qi (Kenneth Tsang) minta semua detektif cari siapa pembunuh anak dia dalam masa seminggu sebelum dia meninggal. Kalau tak ada yang mampu selesaikan, semua duit tu akan didermakan kepada gereja. 

Kes kali ni agak susah sebab melibatkan pembunuh bersiri yang memilih mangsa secara rambang tapi apa modus operandi dan tujuan dia membunuh? Mesti ada hint yang mereka berdua kena cari sebelum tahu siapa pembunuhnya. 

'To get close to the murderer, you must put yourself in victim's position' - Tang Ren

Jalan cerita Detective Chinatown pendek sedikit berbanding yang pertama dan lebih menarik dengan pelbagai watak sampingan terutamanya Hiroshi Noda (Satoshi Tsumabuki), KIKO (Shang Yuxian) dan Officer Chen Ying (Natasha Liu Bordizzo) yang banyak membantu dari segi laporan forensik. Detektif yang lain pun ada tapi tak dikembangkan sangat dan jadi props pada kebanyakan scene bersama. 

Dinamik Wang Baoqiang dan Liu Haoran masih lagi kuat dan serasi bersama dalam movie yang bertemakan detektif ni walaupun mereka berdua belum benar-benar rapat lagi sebab perangai Tang Ren yang suka menipu. Kali ni pengarah dan penulis bagi ruang untuk watak Tang Ren menyerlah dengan ilmu feng shui untuk selesaikan kes sementara anugerah Qin Feng diperluaskan lagi dengan visual berskala besar. Kalau sebelum ni Qin Feng beradu minda dengan Snow, kali ni dia ada lawan sengit iaitu Hiroshi yang berada di ranking ke 3 dalam apps Crimaster. 

Sinematografi dan visual effects dari Jie Du antara kekuatan Detective Chinatown bila banyak bergantung dengan green screen terutamanya bila detektif duo ni selesaikan misteri yang terjadi di bandaraya New York. Bertambah baik dari installment sebelumnya, Jie Du memaparkan suasana dan keindahan kota New York dengan angle dan transition yang sharp. 

Music score pun mengikut konsep movie yang lebih glam bila komposer duo Hu Xiaou dan Nathan Wang menggunakan lagu ‘Welcome to New York’ nyanyian Taylor Swift untuk tarik audience dari market Hollywood mungkin sebab movie ni release dekat US jugak. Boleh nampak lah team production makin improve lepas diberi peruntukan bajet yang lebih besar dari sebelumnya.

Lepas tengok movie Detective Chinatown 2 ni boleh la conclude yang pengarah Chen Sicheng akan jadikan detektif duo sebagai maskot dalam franchise comedy dia. Dengan persoalan misteri siapakah sebenarnya Q yang berada di ranking pertama dalam apps Crimaster masih lagi belum terjawab gara-gara watak Song Yi (Xiao Yang) yang muncul dan menghilang akan buatkan audience ternanti- nanti installment ketiga. 

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +1, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +1, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +1 = 10/10

Movie Review | Detective Chinatown (2015)

Director : Chen Sicheng

Writer : He Bai , Sicheng Chen

Cast : Wang Baoqiang, Liu Haoran, Tong Liya, Chen He, Zhang Zifeng

Production Company : Heyi Pictures, MM2 Entertainment, Quidam Studios, WanDa Pictures, Wuzhou Film Distribution

Distributor : China Lion Film Distribution, Golden Village Pictures, MM2 Entertainment, GEM Entertainment, Wuzhou Film Distribution, Netflix

Genre : Action / Comedy / Mystery

Running Time : 136 minutes

Release Date : 31 December 2015

Trailer :


Lepas Qin Feng (Liu Haoran) gagal diterima masuk ke akademi polis, nenek dia suruh pergi ke Bangkok jumpa dengan pak cik dia, Tang Ren (Wang Baoqiang) yang bekerja sebagai polis detektif no. 1 di Chinatown. Rupanya pak cik dia kerja sebagai courier guy je pun dan banyak habiskan masa dan duit bermain mahjung di kwasan perumahan dia.  

Qin Feng awalnya nak balik semula ke China lepas menyampah dengan pakcik dia berulang kali kantoi menipu tapi disebabkan hari kedua tu Tang Ren jadi suspek polis gara-gara kes pembunuhan, terpaksa lah dia tolong selesaikan misteri tersebut menggunakan anugerah dan skills dia. 

Pegawai polis Kon Tai (Xiao Yang) bagitahu dekat CCTV cuma ada muka Tang Ren yang keluar masuk pada hari kejadian dan bawa keluar jongkong emas bernilai 100 juta dari bengkel kepunyaan Sompat manakala Sompat pula dibunuh dengan beberapa tikaman. Bengkel tersebut cuma ada satu sahaja laluan untuk keluar masuk. 

Tang Ren defend diri dia sebab dia cuma pick-up parcel dari Sompat, minta tandatangan dan hantar parcel tu dekat van yang terletak di bangunan usang. Dia tak tengok langsung isi dekat dalam sebab dia takut tengok kawasan tu. Kalau dia tahu dalam parcel tu ada jongkong emas, tak mungkin lah dia nak biar je dekat situ. 

Tapi tak ada yang percaya dengan cerita dia sebab tu Qin Feng ajak Tang Ren pergi ke bengkel Sompat untuk siasat dari awal ataupun bahan bukti yang sebenarnya terlepas pandang oleh pihak polis. Dalam masa yang sama, Mr. Yan (Chin Shih-chieh) bagi mereka masa 3 hari sahaja untuk jejak kembali jongkong emas kepunyaan dia tu. Macam mana Qin Feng nak selamatkan Tang Ren, kena tengok dekat Netflix lah filem kelakar dan misteri ni. 

Tak plan langsung pun nak layan movie ni sebab ingatkan movie Thailand rupanya movie China. Latar tempat je dekat Chinatown, Bangkok, Thailand. Kalau movie dari negara China ni mostly lawak slapstick tapi this one not bad lah dari awal sampai habis movie penat nak gelak tengok gelagat Tang Ren dengan Qin Feng. Walaupun Tang Ren ni digambarkan sebagai watak yang pemalas dan loser tapi dia sebenarnya ada ilmu feng shui dan ilmu ni juga membantu Qin Feng dalam siasatan dia. Misteri kes ni agak susah nak teka sebab pengarah memang sorok sampai watak Qin Feng bagitahu sendiri.

'Once you eliminate the impossible, whatever remains no matter how improbable must be the truth.' - Sherlock Holmes. 

Walaupun watak Qin Feng pergi ke Bangkok untuk melancong, pengarah tak tunjukkan keindahan bandaraya Bangkok pun tapi lebih kepada suasana sebenar kehidupan masyarakat dekat sana. Ada scene Tang Ren tunjuk Grand Central dekat Qin Feng itupun sekali lalu je sebab diorang tengah lari dari ditangkap pihak polis. Chinatown dekat sana dah serupa Chinatown dekat Petaling Street tu haa. Sama! Dalam movie ni ada vibe movie China tahun 70-an dan music score dari Nathan Wang menghidupkan lagi mood tu. 

Lakonan Zhang Zifeng sebagai watak Snow menghidupkan watak Qin Feng sebab berlaku perubahan lengkungan pada kedua-dua watak dalam beberapa scene mereka bersama. Watak Snow muncul sekejap je tapi impak dia agak mendalam pada penceritaan. Walaupun menyampah dengan watak Tang Ren sebab mulut dia bising tapi pengarah seimbangkan dengan survival skills dalam situasi genting. 

Bukan setakat movie ni dapat kutipan yang tinggi malah menang banyak award dalam beberapa kategori dekat award events. Kalau suka dengan movie genre comedy mystery ala Detective Conan dan Jackie Chan, haaa boleh la layan Detective Chinatown ni. 

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.8, 5. Casting +1, 6. Genre +0.7, 7. Themes +1, 8. Editing +0.8, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +0.7 = 9/10

Movie Review : First Time

Saturday, 10 October 2020


Director : Han Yan

Writer : Han Yan

Cast : Angelababy, Mark Chao, Jiang Shan, Cindy Yen, Tian Yuan, Bai Baihe

Production Company : BDI Films, Irrestible Beta Limited, Edko Films Limited, Beijing Happiness Union Co. Ltd

Distributor : EDKO Films Ltd

Genre : Romantic / Drama

Running Time : 106 minutes

Release Date : 8 June 2012

Trailer :

Godek-godek apps iQiyi, ternampak movie First Time dekat Popular Ranking Movie, so try je lah tengok sebab hero dia macam handsome haha. Movie ni remake dari movie Korea tahun 2003 - …..ing. 

Mengisahkan tentang Song Shiqiao (Angelababy) yang mempunyai penyakit myasthenia bila muscle dia tak kuat sangat dan makin lama makin lupa tentang diri dia sendiri gara-gara ubat yang dia consume setiap hari. Lepas kematian suami kerana penyakit yang sama, Zheng Qing (Jiang Shan) lebih fokus jaga anak perempuan tunggal dia sambil uruskan kedai makan. Setiap minggu ada appointment dengan doktor untuk tengok progress Shiqiao. 

Masa Shiqiao bekerja part-time sebagai mascot di fun fair, dia terserempak dengan Gong Ning (Mark Chao), kawan sekolah dia tapi dah lost contact sebab Gong Ning pindah sekolah. Gong Ning bekerja sebagai penyanyi dalam band dia. Selalunya diorang ambil upah dekat club ataupun fair dan event. Mereka berdua mula berkawan rapat kemudian jatuh cinta. Sejak kehadiran Gong Ning, hidup Shiqiao lebih bahagia tapi ada bahayanya jugak sebab Shiqiao lebih berani untuk buat aktiviti yang dilarang oleh mak dia. 

Dulu Shiqiao penari ballet tapi disebabkan penyakit tu, dia terpaksa stop tapi sebab dia dah happy dengan kehidupan yang dia ada sekarang, dia nak rasa perform untuk kali terakhir sebelum dia pergi. Zheng Qing mengamuk dengan Gong Ning sebab bahayakan keselamatan Shiqiao tapi keputusan untuk hidup atau mati bukan di tangan dia. Bersediakah Gong Ning dan Zheng Qing kehilangan Shiqiao? 

I tak tengok movie ….ing so tak boleh nak compare tapi boleh kata yang movie First Time ni dah cukup rencah untuk movie bergenre romantic drama ni. Lakonan Mark Chao bagus cuma Angelababy je macam tak mampu sangat nak hidupkan scene emosi tambah kalau dia sorang je dalam scene tu. Nasib baik watak dia memang dah kuat so tak nampak sangat lah kelemahan tu. Chemistry antara Angelababy dengan Mark Chao menawan. 

Dua karakter ni ada masalah dalam hidup tapi kita didedahkan dengan kehidupan Shiqiao dan Zheng Qing. Second half nanti director akan buka kisah hidup Gong Ning dan macam mana kehadiran Shiqiao ubah dunia Gong Ning justeru menguatkan lagi drama kisah percintaan mereka berdua. 

Walaupun tak dipaparkan sinematografi memukau dari kawasan shooting tapi visual dan lighting diolah cantik dari lensa Charlie Lam.Fun fact, art director untuk movie ni adalah Jeffrey Kong, anak kelahiran Malaysia dan pernah menang beberapa anugerah untuk hasil kerja dia. So no wonder lah visual movie First Time ni nampak indah sangat. Even wardrobe semua watak pun stylish dan decoration rumah dan beberapa tempat nampak menarik dan cantik dengan suntikan elemen bohemian. Some scene looks dreamy. Sayangnya soundtrack macam mehhh sikit. 

Genre movie yang ringan ni memang senang lah nak jatuh suka dengan penceritaan dan lakonan tapi ada je beberapa scene yang macam questionable boleh pejam mata buat tak nampak macam scene Gong Ning merayu dekat ex-girlfriend dia, Peng Wei (Cindy Yen) untuk bagi Shiqiao ganti tempat dia sedangkan Shiqiao tak lah pandai menari pun. Untuk persembahan besar dalam dunia nyata, memang kosser lah coach nak layan sebab nak tukar tempo dan flow tarian tu untuk match dengan lead dancer. But overall not bad lah movie dari writer-director Han Yan ni. 

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +0.5, 4. Storyline +1, 5. Casting +1, 6. Genre +0.7, 7. Themes +1, 8. Editing +0.8, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +0.7 = 8.7/10

Movie Review : The Captain

Sunday, 19 July 2020


Director : Andrew Lau
Writer : Yu Yonggan
Cast : Zhang Hanyu, Oho Ou, Du Jiang, Yuan Quan, Zhang Tian'ai, Li Qin, Zhang Yamei, Yang Qiru
Production Company : Bona Film Group Limited, Alibaba Pictures, Huaxia Film Distribution
Distributor : Bona Film Group Limited
Genre : Drama
Running Time : 111 minutes
Release Date : 30 September 2019 (China), 17 October, 2019 (Hong Kong)
Trailer :


Diadaptasikan dari kisah benar tentang tragedy yang menimpa Sichuan Airlines, pesawat 3U8633 pada 14 Mei 2018, Andrew Lau dan Yu Yonggan  come up dengan movie The Captain sebagai tanda mengingati dan menghargai jasa kapten dan crew yang berjaya membawa pulang 119 orang penumpang dengan selamat. 


Kejadian bermula bila penerbangan dari Chongquin ke Lhasa yang diketuai oleh Kapten Liu Changjian (Zhang Hanyu) dan dibantu oleh co-pilot Xu Yichen (Oho Ou ) dengan Liang Dong (Du Jiang) mula bermasalah bila kapal terbang Airbus A319 mencecah ketinggian 32,000 kaki. Disebabkan tekanan udara, wind shield di bahagian kokpit mula retak dan kemudiannya pecah.


Nasib Xu Yichen baik bila Kapten Liu Changjian sempat tahan dia dari terpelanting keluar walaupun dia cedera teruk di bahagian kepala dan muka. Bi Nan (Yuan Quan), ketua stewardess di bahagian penumpang mula perasan gegaran pesawat dan minta penumpang bertenang dan ambil langkah keselamatan. Bertambah teruk bila pesawat 3U8633 terputus hubungan dengan menara komunikasi. Masan i boleh tengok macam mana menara komunikasi bekerja dan macam mana pesawat lain boleh membantu.


Walaupun kita dah tahu macam mana tragedi ni bermula dan pengakhirannya bagaimana tapi tetap menarik untuk ditonton sebab drama dan intipati yang penuh emosi dan mendebarkan. Tambahan pula bila ada penumpang kecil seperti bayi dan kanak-kanak. For sure kita mudah sangat kesian bila baby menangis ketakutan.


Dalam situasi genting macam ni dekat mana-mana pun kita akan jumpa manusia yang selfish dan bahayakan nyawa orang lain serta menyusahkan kerja petugas. Cliché tapi penting untuk tambahkan drama. Sama juga dengan dialog yang terselamat dek kerana jalan cerita dan lakonan pelakon yang mantap. 

Semua pelakon dan team production dah minta tunjuk ajar dan train dengan beratus staff dari pelbagai department Civil Aviation Administration of China untuk nampak terlatih dan mahir dalam bidang penerbangan supaya watak dan suasana tampak hidup.


Andrew tunjuk macam mana semua airline staff lakukan perbincangan dan rutin kerja setiap kali sebelum terbang dan kenapa semua prosedur tu penting walaupun cabin crew bergurau ayat penenang kepada penumpang tu tak pernah guna sepanjang mereka bekerja. Malang tak berbau kan so kena la beringat sebelum terkena. Dalam masa yang sama nak bagitahu kepada public yang kemalangan ni bukan disebabkan kecuaian dari pihak penerbangan.


Bukan setakat tercalon dalam Hong Kong Film Award for Best Sound Design tapi The Captain turut tercalon dalam Hong Kong Film Award for Best Visual Effects bilamana penggunaan CGI yang sederhana sesuai dengan situasi bencana alam yang dialami pesawat 3U8633. Ada la beberapa scene yang nampak sangat kehadiran CGI tu tapi boleh tutup mata je.




Fun fact, producer film, Bona Film Company invested nearly 30 million yuan untuk bina simulator Airbus A319 dengan khidmat team Hollywood yang berpengalaman dalam VFX untuk movie "Star Wars" and "Captain America" dan "Thor 3" supaya nampak real onscreen. Hasilnya memang memuaskan!

Mesej sosial yang dipaparkan dalam movie The Captain tambahkan rencah kepada jalan cerita dengan tema kemalangan. Walaupun cedera tapi keselamatan penumpang jadi keutamaan dan buat yang terbaik dalam menjalankan tugas. Pengorbanan tu nampak remeh tapi menjaga nyawa memang tanggungjawab besar.


Since movie ni dibikin untuk tribute kepada crew pesawat 3U8633, dekat credit scene team production letak footage asal pesawat 3U8633 sebelum berlepas ke Lhasa dan selfie dengan semua pelakon yang menjayakan watak yang terlibat. 

1. Team Production +1, 2. Visual +0.8, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.7, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +0.9, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +1 = 9.4/10

Movie Review : The Last Wish

Sunday, 17 May 2020


Director : Yu-sheng Tian
Writer : Da-Guang, Da-Kuan, Da-Jung Nam, Yu-sheng Tian
Cast : Yuchang Peng, Talu Wang, Daxun Wei, Mengxue Zeng, Bing Jia,  Yang Yue, Ge Li
Production Company : Hengye Movie, New Saint Film Studios
Distributor : New Saint Film Studios, Wuzhou Film Distribution, Hua ying tian xia (Tianjin), Shanghai Taopiaopiao Film Culture, Beijing Yu Le Bao
Genre : Drama / Comedy
Running Time : 107 minutes
Release Date : 12 September 2019 (China)
Trailer :


Movie yang diadaptasikan dari movie Korea, The Last Ride bertemakan persahabatan akrab antara Gao Yuan (Yuchang Peng), Xu Hao (Darren Wang) dan Zhang Zhengyang (Wei Daxun) yang berlatarbelakangkan zaman sekolah menengah. 


Setahun selepas Gao Yuan dipindahkan ke hospital akibat sakit saraf yang melumpuhkan seluruh badannya, dia mula terima hakikat yang dia tak akan sembuh sebab keadaan dia makin teruk. Ayah Zhang Zhengyang (Bing Jia) juga merangkap doktor Gao Yuan bagitahu ibu (Ge Li) dan ayah (Yang Yue) Gao Yuan yang dia tak ada masa yang lama untuk hidup. 


Saban hari parents Gao Yuan tanya dia ada apa-apa hajat tak supaya mereka dapat tunaikan tapi Gao Yuan clueless sebab dia dah terbiasa hidup begitu. Sementara si ibu hantar surat kepada pemain basketball fav Gao Yuan, si ayah pula bawa Gao Yuan join marathon tapi end up jatuh masuk longkang. Parents Gao Yuan akhirnya minta bantuan Xu Hao dan Zhang Zhengyang supaya find out apa last wish Gao Yuan. 


Xu Hao dan Zhang Zhengyang curi-curi bawa Gao Yuan keluar pergi ke laut sebab tu impian mereka bertiga untuk spend time dekat laut tapi malang betul nasib bila laut kotor tak macam yang mereka angankan. Gao Yuan pula hampir lemas sebab mereka berdua penat untuk dukung Gao Yuan bila wheelchair tak mampu nak bergerak atas pasir. 


Sudahnya Gao Yuan bagitahu yang dia nak bercinta. Garu kepala mereka berdua nak cari calon yang ikhlas cintakan Gao Yuan sampai minta bantuan dari ex ataupun admirer diorang tapi semuanya gagal. Mereka berdua teringat  Sima Gang (Wang Yuwen) yang pernah syok dengan Gao Yuan tapi malangnya Sima bagitahu dia sebenarnya suka dengan Xu Hao bukannya Gao Yuan. 


I tak pernah tengok movie The Last Ride so tak boleh nak compare yang mana lagi best but for me movie The Last Wish ni dah cukup rencahnya sebagai teen buddies walaupun ada scene komedi yang nampak try hard. But still mesej dan sentuhan emosinya sampai dan menyentuh hati especially bila dah masuk second half. 


Susah nak jumpa kawan-kawan yang sanggup buat apa saja untuk kita happy. Xu Hao kerja part-time di kedai manakala Zhang Zhengyang jual banyak koleksi kad limited edition dan beberapa barang kesayangan untuk kumpul duit supaya dapat pujuk hairdresser cantik (Mengxue Zeng) untuk jumpa dan bercinta dengan Gao Yuan. 


Visual movie ni cantik sangat dengan sinematografi pelbagai kawasan cantik di China dan sentuhan visual effects untuk nampak lebih menarik. Set kawasan salon yang mereka singgah pun dihias cantik kena dengan mood dan vibe movie remaja. Also loved some camera shots. Music score sesuai dengan suasana setiap scene dan menambahkan impak kepada cerita. Chemistry mereka bertiga jadi kekuatan movie ni.




Walaupun dah tahu ending macam mana tapi tetap enjoy tengok persahabatan antara mereka bertiga. Of course this is not a spoiler sebab tajuk dia pun dah bagitahu movie ni tentang apa. Yang pergi tetap akan pergi tapi kenangan dan moments terakhir bersama tu akan diingati sampai bila-bila. Scene Gao Yuan bagitau rahsia dekat hairdresser cantik tu pun nampak yang dia sayang dengan kawan-kawan dia. Dekat credit scene ada beberapa gambar sahabat yang kehilangan sahabat, lagi buat nangis teruk lepas tengok kisah Gao Yuan dan kawan-kawan dia. 

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.7, 5. Casting +1, 6. Genre +0.7, 7. Themes +1, 8. Editing +1, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +1 = 9.4/10