INTISARI RANCANGAN ASTRO OASIS 1 – 7 OGOS 2022

Sunday, 31 July 2022


 INTISARI RANCANGAN ASTRO OASIS 1 – 7 OGOS 2022


Monday, Aug 01

06:00 Indahnya Iman 

06:30 Ngaji Quran 2018 (catch up episode) 0013

07:30 Nasihat 0016

08:00 Tazkirah Malam Jumaat Musim 6 0025

09:00 (L) HD GoShop Dilmah Tea 

10:00 Halal Lah 0009

10:30 Tazkirah Malam Jumaat Musim 6 0026

11:30 Nasihat 0023

12:00 Moslem, Lifestyle & Art 0009

13:00 Indahnya Iman 

13:30 Tanah Kubur S12 (HD) 0009

14:00 Akhir Dunia 0005

14:30 Trek Asatizah 0017

15:00 HD GoShop Najjah Laila Tudung 2.0 v8 (HP) rev2 

16:00 Kapsul Tazkirah Malam Jumaat Musim 6 0064

16:05 Kapsul Geng Ngaji Musim 3 0077

16:10 Indahnya Iman 

17:00 Kembara Chef Wan 2022 0004

17:30 Kisah Dari Mekah 0004

18:00 Sunnah Home 0003

18:30 Done Ibadah 0008

19:00 Iman & Aman S4 0006

19:15 Indahnya Iman 

19:35 Akhir Dunia 0006

20:05 Nasihat 0016

20:35 Indahnya Iman 

21:00 Presint Iman 0003

21:30 Menjejak Hamka 0001

22:00 Akhir Dunia 0006

22:30 Atlas Masjid Nusantara 0001

23:00 Done Ibadah 0003

23:30 Iman & Aman S4 0006

23:45 Alif Ba Ta 0005

00:00 Tazkirah Malam Jumaat Musim 6 0026

01:00 Famili Ohsem (HD) 0001

01:30 Hadith Open Mic S2 0002

02:00 Tanah Kubur S12 (HD) 0001

02:30 Apa Itu Agama? 0008

03:00 Dikir Zikir S7 0002

04:00 Pejuang Agama 0009

04:30 Moslem, Lifestyle & Art 0037

05:35 Kapsul Tazkirah Malam Jumaat Musim 6 0125

05:40 Indahnya Iman 

Tuesday, Aug 02

06:30 Ngaji Quran 2018 (catch up episode) 0014

07:30 Gelombang Positif 0008

08:00 Moslem, Lifestyle & Art 0014

09:00 (L) HD GoShop Cuisineur Granite Wok 

10:00 Halal Lah 0010

10:30 Imaan 0013

11:30 Nasihat 0024

12:00 Moslem, Lifestyle & Art 0010

13:00 Indahnya Iman 

13:30 Tanah Kubur S12 (HD) 0010

14:00 No Filter: Hal Agama 0009

14:30 Trek Asatizah 0018

15:00 HD GoShop Zahraa Alora Tunic Shirt 2.0 v3 

16:00 Kapsul Tazkirah Malam Jumaat Musim 6 0065

16:05 Kapsul Geng Ngaji Musim 3 0078

16:10 Indahnya Iman 

17:00 Kembara Chef Wan 2022 0005

17:30 Kisah Dari Mekah 0005

18:00 Azan 0003

18:30 Nasihat 0013

19:00 Indahnya Iman 

19:35 No Filter: Hal Agama 0010

20:05 Nasihat 0017

20:35 Indahnya Iman 

21:00 Akhir Dunia 0006

21:30 Aku Bukan Malaikat. 0001

22:00 No Filter: Hal Agama 0010

22:30 Atlas Masjid Nusantara 0002

23:00 Done Ibadah 0004

23:30 Al Kisah Tok Bad 0009

00:00 Moslem, Lifestyle & Art 0009

01:00 Famili Ohsem (HD) 0002

01:30 Hadith Open Mic S2 0003

02:00 Tanah Kubur S12 (HD) 0002

02:30 Apa Itu Agama? 0009

03:00 Dikir Zikir S7 0005

04:00 Akhir Dunia 0005

04:30 Moslem, Lifestyle & Art 0037

05:35 Kapsul Tazkirah Malam Jumaat Musim 6 0126

05:40 Indahnya Iman 


Wednesday, Aug 03

06:00 Indahnya Iman 

06:30 Ngaji Quran 2018 (catch up episode) 0015

07:30 No Filter: Hal Agama 0010

08:00 Al-Quran, Sains Dan Kiamat 0014

08:30 Atlas Masjid Nusantara 0007

09:00 (L)GoShop 

10:00 Tanya Cik Man Musim 2 0003

10:30 Apa Itu Agama? 0007

11:00 Akhir Dunia 0006

11:30 UAS Tour 2.0 0013

12:00 Aura Wanita 0009

12:30 Ala Kazim Musim 3 0012

13:00 Indahnya Iman 

13:30 Tanah Kubur S12 (HD) 0011

14:00 Sakinah, Mawaddah Warahmah 0009

14:30 Demi Pengorbanan 0010

15:00 GoShop 

16:00 Kapsul Tazkirah Malam Jumaat Musim 6 0066

16:05 Kapsul Geng Ngaji Musim 3 0079

16:10 Indahnya Iman 

17:00 Kembara Chef Wan 2022 0006

17:30 Kisah Dari Mekah 0006

18:00 Atlas Masjid Nusantara 0003

18:30 Nasihat 0014

19:00 Indahnya Iman 

19:35 Sakinah, Mawaddah Warahmah 0010

20:05 Nasihat 0018

20:35 Indahnya Iman 

21:00 Bila Hati Telah Hitam (HD) 0002

21:30 Azan 0001

22:00 Sakinah, Mawaddah Warahmah 0010

22:30 Atlas Masjid Nusantara 0003

23:00 Akhir Dunia 0005

23:30 Al Kisah Tok Bad 0010

00:00 Moslem, Lifestyle & Art 0010

01:00 Famili Ohsem (HD) 0003

01:30 Hadith Open Mic S2 0004

02:00 Tanah Kubur S12 (HD) 0003

02:30 Apa Itu Agama? 0010

03:00 Dikir Zikir S7 0006

04:00 Akhir Dunia 0006

04:30 Moslem, Lifestyle & Art 0037

05:35 Kapsul Tazkirah Malam Jumaat Musim 6 0122

05:40 Indahnya Iman 

Thursday, Aug 04

06:30 Ngaji Quran 2018 (catch up episode) 0016

07:30 Sakinah, Mawaddah Warahmah 0010

08:00 Al-Quran, Sains Dan Kiamat 0015

08:30 Atlas Masjid Nusantara 0008

09:00 (L) GoShop

10:00 Tanya Cik Man Musim 2 0004

10:30 Apa Itu Agama? 0008

11:00 No Filter: Hal Agama 0010

11:30 UAS Tour 2.0 0014

12:00 Aura Wanita 0010

12:30 Ala Kazim Musim 3 0013

13:00 Indahnya Iman 

13:30 Tanah Kubur S12 (HD) 0012

14:00 Nasihat 0010

14:30 Demi Pengorbanan 0011

15:00 GoShop 

16:00 Kapsul Tazkirah Malam Jumaat Musim 6 0067

16:05 Kapsul Geng Ngaji Musim 3 0080

16:10 Indahnya Iman 

17:00 Moslem, Lifestyle & Art 0021

18:00 Pencuri Cinta Kelas Satu 0009

19:00 Indahnya Iman 

19:35 Alif Ba Ta 0010

19:50 Satu Juz Sehari 0010

20:05 Sakinah, Mawaddah Warahmah 0010

20:35 Indahnya Iman 

21:00 Tazkirah Malam Jumaat Musim 6 0027

22:00 Alif Ba Ta 0010

22:15 Satu Juz Sehari 0010

22:30 Sakinah, Mawaddah Warahmah 0010

23:00 Akhir Dunia 0006

23:30 Presint Iman 0007

00:00 Aura Wanita 0004

00:30 Al Kisah Tok Bad 0006

01:00 Alif Ba Ta 0010

01:15 Satu Juz Sehari 0010

01:30 Hadith Open Mic S2 0005

02:00 Tanah Kubur S12 (HD) 0004

02:30 No Filter: Hal Agama 0010

03:00 Sakinah, Mawaddah Warahmah 0010

03:30 Bila Hati Telah Hitam (HD) 0003

04:00 Jabatan Netizen 0012

04:30 Tazkirah Malam Jumaat Musim 6 0024

05:35 Kapsul Tazkirah Malam Jumaat Musim 6 0123

05:40 Indahnya Iman 

Friday, Aug 05

06:30 Ngaji Quran 2018 (catch up episode) 0017

07:30 Alif Ba Ta 0010

07:45 Satu Juz Sehari 0010

08:00 Tazkirah Malam Jumaat Musim 6 0027

09:00 (L) GoShop 

10:00 Moslem, Lifestyle & Art 0009

11:00 Sakinah, Mawaddah Warahmah 0010

11:30 Fiqh Wanita 0010

12:00 Al-Quran, Sains Dan Kiamat 0007

12:30 No Filter: Hal Agama 0010

13:00 Indahnya Iman 

13:30 Tanah Kubur S12 (HD) 0013

14:00 No Filter: Hal Agama 0010

14:30 Demi Pengorbanan 0012

15:00 GoShop 

16:00 Kapsul Tazkirah Malam Jumaat Musim 6 0068

16:05 Kapsul Geng Ngaji Musim 3 0081

16:10 Indahnya Iman 

17:00 Moslem, Lifestyle & Art 0022

18:00 Pencuri Cinta Kelas Satu 0010

19:00 Indahnya Iman 

19:35 Done Ibadah 0009

20:05 Alif Ba Ta 0010

20:20 Satu Juz Sehari 0010

20:35 Indahnya Iman 

21:00 Kisah Dari Mekah 0001

21:30 No Filter: Hal Agama 0010

22:00 Done Ibadah 0009

22:30 Akhir Dunia 0006

23:00 Rockstar Ke Masjid 0001

23:30 Kejar Pahala 0007

00:00 Aura Wanita 0005

00:30 Al Kisah Tok Bad 0007

01:00 Tazkirah Malam Jumaat Musim 6 0027

02:00 Imam Mudaku Romantik (HD) 0004

02:30 Sakinah, Mawaddah Warahmah 0010

03:00 Alif Ba Ta 0010

03:15 Satu Juz Sehari 0010

03:30 Bila Hati Telah Hitam (HD) 0004

04:00 Atlas Masjid Nusantara 0003

04:30 Tazkirah Malam Jumaat Musim 6 0025

05:35 Kapsul Tazkirah Malam Jumaat Musim 6 0124

05:40 Indahnya Iman 



Saturday, Aug 06

06:30 Ngaji Quran 2018 (catch up episode) 0018

07:30 Done Ibadah 0009

08:00 Rockstar Ke Masjid 0007

08:30 Al Kisah Tok Bad 0009

09:00 GoShop 

10:00 Tazkirah Malam Jumaat Musim 6 0025

11:00 Alif Ba Ta 0010

11:15 Satu Juz Sehari 0010

11:30 Fiqh Wanita 0011

12:00 Al-Quran, Sains Dan Kiamat 0008

12:30 Sakinah, Mawaddah Warahmah 0010

13:00 Indahnya Iman 

13:30 Moslem, Lifestyle & Art 0013

14:30 UAS Tour 2.0 0007

15:00 GoShop 

16:00 Kapsul Tazkirah Malam Jumaat Musim 6 0062

16:05 Kapsul Geng Ngaji Musim 3 0082

16:10 Indahnya Iman 

17:00 Kisah Dari Mekah 0001

17:30 Bila Hati Telah Hitam (HD) 0001

18:00 Pencuri Cinta Kelas Satu 0011

19:00 Indahnya Iman 

19:35 Jabatan Netizen 0012

20:05 Sunnah Home 0004

20:35 Indahnya Iman 

21:00 Kisah Dari Mekah 0002

21:30 Sakinah, Mawaddah Warahmah 0010

22:00 Jabatan Netizen 0012

22:30 No Filter: Hal Agama 0010

23:00 GoShop 

00:00 Tazkirah Malam Jumaat Musim 6 0027

01:00 Sah X Sah 0011

01:30 No Filter: Hal Agama 0010

02:00 Imam Mudaku Romantik (HD) 0005

02:30 Alif Ba Ta 0010

02:45 Satu Juz Sehari 0010

03:00 Kejar Pahala 0010

03:30 Moslem, Lifestyle & Art 0010

04:30 Tazkirah Malam Jumaat Musim 6 0026

05:35 Kapsul Tazkirah Malam Jumaat Musim 6 0125

05:40 Indahnya Iman 


Sunday, Aug 07

06:15 Ngaji Quran 2018 (catch up episode) 0019

07:35 Kejar Pahala 0010

08:05 Rockstar Ke Masjid 0008

08:30 Al Kisah Tok Bad 0010

09:00 (L) GoShop 

10:00 Tanah Kubur S12 (HD) 0004

10:30 Tanah Kubur S12 (HD) 0005

11:00 Tanah Kubur S12 (HD) 0006

11:30 Tanah Kubur S12 (HD) 0007

12:00 Imaan 0013

13:00 Indahnya Iman 

13:30 Tazkirah Malam Jumaat Musim 6 0027

14:30 UAS Tour 2.0 0008

15:00 GoShop 

16:00 Kapsul Tazkirah Malam Jumaat Musim 6 0063

16:05 Kapsul Geng Ngaji Musim 3 0083

16:10 Indahnya Iman 

17:00 Kisah Dari Mekah 0002

17:30 Bila Hati Telah Hitam (HD) 0002

18:00 Pencuri Cinta Kelas Satu 0012

19:00 Indahnya Iman 

19:35 Azan 0003

20:05 Akhir Dunia 0006

20:35 Indahnya Iman 

21:00 Tazkirah Malam Jumaat Musim 6 0027

22:00 Azan 0003

22:30 Sakinah, Mawaddah Warahmah 0010

23:00 GoShop 

00:00 Atlas Masjid Nusantara 0008

00:30 Akhir Dunia 0006

01:00 Sah X Sah 0012

01:30 Atlas Masjid Nusantara 0001

02:00 Imam Mudaku Romantik (HD) 0006

02:30 Kejar Pahala 0005

03:00 Sakinah, Mawaddah Warahmah 0010

03:30 Moslem, Lifestyle & Art 0011

04:30 Tazkirah Malam Jumaat Musim 6 0027

05:35 Kapsul Tazkirah Malam Jumaat Musim 6 0126

05:40 Indahnya Iman 

 

Semalam keluar jalan-jalan dekat MyTown, Cheras sebab nak mencari hadiah dan makan dekat 15 May cafe ni. Sebelum ni dah banyak kali nampak tapi tak pernah sempat nak menyinggah. Semalam memang dah masuk dalam schedule gituhhhh. 

15 May cafe ni berkonsepkan ala picnic di Seoul jadi cafe dia memang jenis santai macam kita tengok dalam K-drama. Dekat bahagian atas penuh dengan fairy lights dari sepan kaunter sampai lah ke bahagian belakang cafe. Patutnya minggu lepas pergi cafe ni sebab ada cupsleeve event untuk birthday Jaehyuk Treasure tapi minggu lepas ada hal lain. 






Dekat cafe ni boleh pilih seat yang mana jadi pilihan hati. Ada seat bawah kanopi dengan batu putih di lantai ataupun seat yang menghadap bahagian luar. Awalnya kitorang duduk bahagian belah kiri kedai sebab situ je yang kosong tapi sebab brother tu ambik space banyak sangat sampai nak bawak keluar kerusi pun susah, rezeki kitorang lah dapat pindah ke bahagian dalam. Selesa sikit lah sebab kerusi dia nampak kuat nak menampung lemak kitorang. 


Ni antara menu dekat 15 May cafe, semuanya nampak sedap tapi mulut ada 1 je yang nak makan so I beli mushroom chicken chop. Tajuk entry chicken grill kan? Sebab yang sampai chicken grill haha


Untuk drinks I order iced hazelnut latte and my sister ordered strawberry honey soda. I tak berapa gemar lah air strawberry so yang ni a big no for me. Iced Hazelnut Latte dia sedap, kena dengan tekak sebab tak pekat sangat dengan kopi dan tak banyak dengan susu. 

Mushroom Chicken Grill dia memang thumbs up tapi I rasa macam makan mash potato IKEA sebab cafe IKEA dekat sebelah je. Gravy mushroom tu sedap sebab pekat dengan isi cendawan. Dia bagi banyak jugak dalam mangkuk tu so tak dapat nak habiskan sebab masin. I pun tak suka makan kuah belemoih penuh dalam pinggan tu. Rasa sayang pulak tak habiskan. 



Dah habis makan boleh lah bergambar sebab cafe tu kosong terus. Props dekat dinding tu boleh guna untuk bergambar tapi kena simpan balik lepas habis guna. Next time kalau ada cupsleeve event lagi dekat sini I confirm join sebab dah tahu dah menu dia menarik dan sedap. 

PEMENANG BERTUAH MEMBAWA PULANG HADIAH UTAMA KERETA IDAMAN PROTON X50 FLAGSHIP MELALUI KEMPEN CABUTAN BERTUAH DI ALAMANDA YANG DISERTAI OLEH LEBIH 4000 PESERTA |  Kempen “Golden Ticket” kini kembali dengan baucar membeli-belah bernilai RM144,000 untuk dimenangi  

"Tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia tiada siapa  yang  tahu”.  Berikutan  pepatah  melayu  yang  sinonim  dengan  tuah pemenang  hadiah  utama  kempen  cabutan  bertuah  “The  Big  Win”  yang berlangsung di Pusat Beli-Belah Alamanda. Majlis penyerahan hadiah  utama yang  merupakan  sebuah  “Proton  X50  Flagship”  kepada  pemenang  Rabiatul Afiqah  Mohd  Rahim  itu  disaksikan  oleh  para  media  serta  para  pengunjung lain yang menyambut kemenangan beliau dengan ucapan tahniah. 

“Saya  sangat  terkejut  dan  tidak  percaya  saya  menang  cabutan  bertuah  ini semasa  menerima  panggilan  dari  pihak  Alamanda.  Agak  kerap  juga  saya menyertai pertandingan cabutan bertuah sebelum ini tetapi “tuah” saya belum kunjung tiba sehingga saat ini,” ujar surirumah berusia 30 tahun tersebut.   

Rabiatul  Afiqah  yang  menetap  di  Seremban  turut  berkata  beliau  seringkali mengunjungi  Alamanda  memandangkan  ibu  dan  abang  beliau  tinggal berdekatan.  “Lokasi  Alamanda  yang  sangat  strategik  ini  amat  memudahkan perjalanan  dan  pengalaman  membeli-belah  saya  dan  keluarga  yang  mana kami boleh mendapatkan hampir apa sahaja yang kami cari, pastinya ada di Alamanda.”   

Kempen membeli-belah “The Big Win” tamat pada 26 Jun 2022 lalu. Dengan setiap  pembelian  bernilai  RM300  dimana-mana  kedai  terpilih  berserta maksimum  dua  resit  pembelian,  para  pembeli  layak  menerima  sekeping baucar  beli-belah  bernilai  RM30  dan  satu  penamaan  untuk  menyertai pertandingan  cabutan  bertuah.  Setiap  pembeli  yang  layak  dibenarkan membuat tiga penamaan maksimum untuk satu hari.   

Hadiah  utama  Proton  X50  yang  ditawarkan  adalah  varian  “Flagship”  yang dilengkapi  dengan  kepelbagaian  ciri  dan  spesifikasi  premium  dan  menarik. Harga  atas  jalan  bagi  Proton  X50  Flagship  adalah  RM103,300  (tidak termasuk  insuran)  yang  mana  ianya  adalah  satu-satunya  varian  yang dilengkapi  dengan  bumbung  panoramik,  1.5L  TGDi  Enjin  3-Silinder  turbo suntikan terus dan Sistem Bantuan Pemandu Termaju (ADAS) 2.0.  

Kejayaan kempen ini adalah hasil usaha kolaborasi bersama pihak Alamanda dan pengedar  sah  Proton  Malaysia,  The  Apple  Auto  Services  &  Tyres  Sdn Bhd  yang  berlokasi  di  Bandar  Baru  Bangi.  Pusat  perkhidmatan  servis  ini adalah  antara  pusat  servis  ternama  Proton  4S  yang  bukan  sahaja menawarkan  perkhidmatan  servis  kereta,  penjualan  alat  ganti  dan pengedaran  kereta  proton  sah  malah  perkhidmatan  cat  kereta  juga  turut disertakan  bagi  memudahkan  para  pelanggan  mendapatkan  kepelbagaian perkhidmatan dibawah satu bumbung.   

Kempen “The Golden Ticket” Keriangan  di  Alamanda  diteruskan  dengan  pelancaran  kempen  ganjaran harian. Kempen yang akan berlangsung pada hari ini sehingga 21 Ogos 2022 mengundang  para  pengunjung  untuk  memenangi  cabutan  bertuah  segera apabila  pembelian  minimum  yang  bernilai  RM300  melalui  dua  bukti  resit daripada  mana-mana  kedai  terpilih  di  Alamanda  layak  menyertai  cabutan bertuah segera ini.

101  kotak  mini  yang  mengandungi  baucar  beli-belah  Alamanda  akan  dibuka setiap  hari,  yang  mana  salah  satu  daripadanya  mengandungi  sekeping “Golden  Ticket”  bernilai  RM1000  dan  sekeping  baucar  “White  Ticket”  yang bernilai  RM50  bagi  100  kotak  yang  lain.  

Pihak  pengurusan  Alamanda  ingin memastikan  tiada  pembeli  yang  akan  pulang  tanpa  sebarang  habuan!  Bagi meningkatkan  tahap  keterujaan,  setiap  lebihan  hadiah  akan  digabungkan dengan 101 hadiah untuk hari berikutnya.Para pembeli dikehendaki untuk membawa bukti resit ke kaunter pertanyaan pada  hari  pembelian.  Had  penyertaan  adalah  satu  hadiah  untuk  setiap pembeli untuk setiap hari selagi stok masih ada.   

“Kepelbagaian  tawaran  menarik  yang  diadakan  oleh  pihak  Alamanda  adalah  satu  daya  usaha  untuk  kami  terus  menghargai  para  pengunjung  setia. Dengan kadar pemulihan ekonomi yang kian meningkat, pihak kami berharap agar  inisiatif  ini  akan  mendorong  momentum  positif  yang  berterusan  untuk kita  menginjak  ke  fasa  hujung  tahun  yang  lebih  kukuh,”  kata  Andrew  Brien, Ketua Pegawai Eksekutif Suria KLCC Sdn. Bhd.   

Turut  hadir  di  sidang  penyerahan  hadiah  tersebut  adalah  Pengurus  Besar Alamanda,  Pang  Sook  Fong  juga  Ketua  Pegawai  Eksekutif  The  Apple  Auto Services & Tyres Sdn Bhd, Vincent Phang. 

Untuk sebarang maklumat mengenai Kempen “Golden Ticket” sila berhubung dengan  pegawai  pertanyaan  di  kaunter  pertanyaan  dan  sila  layari www.alamanda.com.my 

Mengenai Pusat Membeli Belah Alamanda

Alamanda  Putrajaya  dimiliki  Putrajaya  Holdings  Sdn  Bhd  dan  diuruskan  oleh  Suria KLCC  Sdn.  Bhd.  dengan  keluasan  yang  merangkumi  kawasan  membeli-belah sebanyak 653,235 kaki persegi. Bagi keselesaan kira-kira 12 juta orang yang datang untuk  membeli-belah  setiap  tahun,  pusat  membeli-belah  ini  dilengkapi  dengan  dua bangunan  tempat  letak  kereta  yang  terdiri  daripada  3,000  tempat  meletak  kereta, kemudahan  bagi  golongan  kurang  upaya,  dua  bilik  salinan  bayi  serta  bilik sembahyang.  

Konsep  di  sebalik  Alamanda  adalah  ‘syurga  pengunjung  membeli- belah’, yang terletak di pusat Putrajaya.  Ruang tengah Alamanda dihiasi cahaya menawan yang mengindahkan lagi suasana pusat  membeli-belah  ini  dan  menarik  baik  pengunjung  mahupun  rakan  niaga  dan penyewa kedai, lebih-lebih lagi apabila pelbagai acara dijalankan setiap tahun.  

Pusat membeli-belah ini terdiri daripada pelbagai jenis kedai, restoran, pusat boling, medan  selera  dan  pawagam.  Alamanda  juga  mempunyai  ‘travelator’  yang menghubungkan  kedai-kedai  serta  laluan  terus  ke  tempat  letak  kereta.  Selain  itu, reka  bentuk  istimewa  bangunan  dua  tingkat  ini  membolehkan  para  pengunjung menikmati pengalaman membeli-belah yang mudah.

Movie Review | Footfairy (2020)

Thursday, 28 July 2022


Director : Kanishk Varma
Writer : Kanishk Varma, Ashish P. Verma (dialogue)
Cast : Gulshan Devaiah, Sagarika Ghatge, Kunaal Roy Kapur, Ashish Pathode
Production Company : Jhakaas Oddball, Motion Pictures
Distributor : &pictures, Netflix
Genre : Crime / Thriller
Running Time : 110 minutes
Release Date : 24 October 2020
Trailer:


Footfairy mengisahkan tentang pembunuh bersiri yang mempunyai feet fetish di mana mangsanya dicekup dengan plastik sehingga mati lemas kemudiannya kedua belah kaki dipotong sehingga paras buku lali. Mayat mangsa akan ditinggalkan di dalam sebuah beg beroda di kawasan stesen keretapi. Pembunuh tersebut menggelarkan dirinya Footfairy. 

Pihak CBI yang diketuai oleh Inspektor Vivaan (Gulshan Devaiah) belum pernah jumpa sebarang kesan atau bukti DNA di kawasan kejadian mahupun pada mayat mangsa. Dari situ Vivaan tahu pembunuh bukan calang-calang orang kerana dia bijak mengatur langkah. Masa first half menarik bila tengok kes pembunuhan dan modus operandi yang digunakan. Curious nak tahu apa method Vivaan sebagai CBI untuk siasat kes jenayah tersebut. 


Vivaan tak bergerak seorang bila dia ada pembantu seperti Harsh dan Rishabh dalam kes tersebut. Dari Rishabh, dia dapat tahu persamaan antara kesemua mangsa yang dibunuh di Bandra bila mereka pernah makan di restoran Low & Stock Burgers. Restoran tersebut dimiliki oleh Joshua yang baru saja datang 6 bulan sebelumnya. Kebetulan timing dia sama dengan pembunuhan pertama oleh Footfairy. 

Vivaan dapat tahu dari komen Facebook ataupun pekerja berdekatan restoran tersebut yang Joshua seorang yang miang dan mempunyai obsesi terhadap kaki wanita. Perangai pelik Joshua dan kebetulan lain menguatkan lagi instinct Vivaan yang Joshua dan Footfairy adalah orang yang sama. Tapi instinct saja tak cukup untuk keluarkan waran tangkap atau geledah premis. 


Harsh dan Devika (Sagarika Ghatge) tegur Vivaan supaya jangan tumpu hanya pada satu suspek saja sebab instinct Vivaan mungkin salah. Joshua sendiri pertahankan diri dia bila disoal siasat melulu oleh Vivaan. Takkan lah dia obses dengan kaki boleh melayakkan dia menjadi seorang pembunuh? 

Kalau dekat first half Vivaan boleh bertenang mencari klu tapi tidak pada second half bila dia makin stress dan hanya tertumpu pada Joshua. Mungkin lebih menarik kalau Joshua ada buat something yang menguatkan firasat Vivaan tapi level suspense tu terlampau rendah. Fakta lebih kuat berbanding firasat sampai timbul pertikaian kredibiliti Vivaan sebagai Inspektor CBI. 


Love angle antara Vivaan dengan Devika pun macam tak perlu bila screentime mereka lebih banyak dari screentime Footfairy sedangkan genre movie ni crime thriller. Tengok sebab tertarik dengan pembunuh dan bukannya pada Devika walaupun chemistry lead pairing agak kuat dan nampak natural onscreen. Second half tu macam stress jugak sebab watak Vivaan makin lemah lepas jumpa Devika. Elok dah orang tu buat kerja based on facts tiba-tiba bertukar ikut emosi.
 
I tak kisah sangat dengan sinematografi ataupun editing movie Footfairy arahan Kanishk Varma ni sebab diterbitkan dengan bajet yang rendah. Lagu pun tak ada sebab tu pendek je durasinya. Masa Vivaan drive pun nampak betul guna green screen tapi disebabkan Gulshan pandai berlakon jadi nampak meyakinkan lah jugak babak tu. 


Gulshan kata movie ni as paying homage kepada movie Memoir of a Murderer (2017) tapi jalan cerita tak sama pun lah. Bezanya movie Footfairy ni lebih terarah pada perspektif Vivaan bukan pembunuh tersebut. Apa yang mangsa alami tu cuma dari imaginasi Vivaan yang menyiasat kes tersebut. Apa yang sebenarnya berlaku mungkin berbeza. 

Tak ramai yang boleh terima ending movie Footfairy dan jalan cerita tapi personally for me movie ni okay lah nak layan dekat Netflix. Siapa pembunuhnya pun director bagitahu dekat credit scene cuma I tak boleh hadam macam mana Footfairy tu kerat kaki mangsa. It requires a lot of work and consume a lot of time tapi dalam movie ni macam santai sangat. 

1. Team Production +0.5, 2. Visual +0.4, 3. Audio +0.4, 4. Storyline +0.5, 5. Casting +0.7, 6. Genre +0.5, 7. Themes +0.5, 8. Editing +0.4, 9. Social Message +0.5, 10. Personal Thought +0.3 = 4.7/10

Drama Review | Histeria The Series (2022)


Pengarah : James Lee
Penulis Skrip : James Lee, Baizura Kahar, Sharmaine Othman
Pelakon : Mia Sara Shauki, Sharifah Aryana, Amelia Christie, Serra Kamal
Syarikat Produksi : Astro Shaw, Infinitus Gold
Penyiaran : Astro Citra
Genre : Seram / Drama / Thriller
Jumlah Episod : 8 Episod ( 40–45 minit setiap episod)
Tarikh Tayangan : 6 Jun 2022 – 25 Julai 2022
Trailer :


Setelah 10 tahun tragedi hitam berlaku di Sekolah Seri Fatimah, muncul kembali kisah seram bila roh Farah (Aznie Azmi) datang mengganggu para pelajar di sekolah berasrama tersebut. Diana (Sharifah Aryana), Puteri (Amelia Christie), Zee (Serra Kamal) dan pelajar baru, Alia (Mia Sara Shauki) cuba menyiasat kematian Farah dan menyeru roh Farah untuk muncul dan berkomunikasi dengan mereka.
 
Perkara tersebut menyebabkan Murni (Liyana Jasmay) yang terperangkap di hospital sakit jiwa di bawah jagaan Dr. Aishah (Ziha Salleh) mula meracau kerana ada roh yang mengganggu. Pelajar di Sekolah Seri Fatimah juga dirasuk sehingga pengetua sekolah, Puan Nora (Ziana Zain) arahkan supaya Pak Azman (Rosdeen Suboh) kuatkan pendinding sekolah. 


Hasil penyiasatan mereka berempat, kes pembunuhan ngeri Farah berpunca dari Cikgu Rayyan (Mathni Razak) yang miang. Ada rahsia yang Farah tahu dan bawa hingga ke mati. Sebab tu mereka buat keputusan untuk perangkap cikgu sains tersebut dan dalam masa yang sama Murni cuba untuk elak kejadian 2008 berlaku sekali lagi. 

Filem Histeria tahun 2008 merupakan salah sebuah filem tempatan yang berjaya mengangkat genre seram dan thriller namun berbeza pula dengan drama Histeria walaupun menggunakan khidmat pengarah yang sama. Penceritaan Histeria the series tampak lemah kerana tak dikembangkan dengan baik sedangkan diadun dalam durasi yang lebih panjang dari cerita asal. 


Watak Murni tak dikembangkan sangat pun selain dari menjerit dan meracau. Entah apa perlunya masukkan watak Alisa bila fizikal tak sama. Cukup Murni sebut nama kawan baik dia sudah lah kalau tak dapat jemput Scha Alyahya buat cameo. Kalau dulu ada watak ustazah dengan Cikgu Helmi, tapi barisan penulis tambahkan lagi watak Puan Nora, Prof Zainal (Tony Eusoff) dan Khairul (Fimie Don) untuk hadirkan elemen misteri. Sayangnya watak mereka tak dikembangkan dengan baik untuk hadirkan rasa saspen setiap kali tindakan mereka bertiga mencurigakan. 


Watak Dr. Aishah dengan Inspektor Ismail (Namron) tak perlu ada pun dalam drama ni sebab keduanya tak menambahkan apa-apa untuk penceritaan. Makin bertambah banyak kelemahan ada lah sebab kedua-duanya tak deliver watak dengan baik. Kenapa kakak Zeta perlu muncul tapi tak beria siasat Murni? 

Bab sinematografi tampak lebih cantik lah dengan kualiti video yang lebih canggih dan bagus dari zaman 2008 tapi ada masanya keterlaluan. Bagus lagi dalam movie 2008 sebab nampak real. Jembalang masih sama dengan yang lama tapi tak masuk akal level lapar dia sebab muncul kerana diseru tapi hilang selama 2 tahun sampai lah diseru balik oleh 4 sekawan. Murni kata jembalang tak boleh dikawal tapi dia tahu macam mana nak kawal dekat ending? Tup tup Khairul pula dikawal? Ending dah la lambak semua dekat Episod 8 tapi merepek. Ayah Vanidah tak bising pulak tu anak dia tak balik masa cuti semester. 


Props yang digunakan dalam drama Histeria ni pun merepek macam Khairul guna bunga kedai Eco masa menyembang dengan Alia. Masa Zee bagitahu dapatan kajian guna Google Maps untuk tunjuk lokasi pembunuhan Farah di kawasan ladang kelapa sawit tu pun merepek. Baik art team lukis je dekat kertas mahjong. 

Drama Histeria terbitan Astro Shaw dan Infinitus Unggul ni tak seram pun macam dalam trailer tapi lebih kepada misteri. Pengarah cakap ada banyak babak sebagai tribute kepada movie asal tapi rasanya tak perlu pun buat skrip seakan sama sebab penonton lebih kepada nak tahu tentang Murni, 4 sekawan dan jembalang. Penulis masukkan juga beberapa pengajaran tapi lemah sangat sebagai sebuah naskhah. Baik entertainment mahupun mesej sosial. 

1. Team Production +0.4, 2. Visual +0.5, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.3, 5. Casting +0.4, 6. Genre +0.4, 7. Themes +0.4, 8. Editing +0.5, 9. Social Message +0.4, 10. Personal Thought +0 = 4.3/10

Drama Review | Masih Ada Rindu (2021)

Pengarah : Osman Ali

Penulis Skrip : Naza Manas

Pelakon : Mimi Lana, Farid Kamil, Halim Radzi, Dayang Areeda, Aishah Ilias, Aleza Shadan, Fahmy Reza

Syarikat Produksi : Nuansa Sdn. Bhd

Penyiaran : Neverstar Films Sdn Bhd, TV3 (Slot Akasia), WeTV

Genre : Drama / Cinta / Konflik / Keluarga

Jumlah Episod : 16 Episod (42 minit setiap episod)

Tarikh Tayangan : 2 Jun 2021 – 23 Jun 2021

Teaser : 


Masa sekolah dulu pernah baca novel Masih Ada Rindu karya penulisan Mimie Afinie sebab novel bertemakan cinta ni diterbitkan pada tahun 2004. Bila ada drama Masih Ada Rindu tergerak hati jugak lah nak tengok sebab novel tu best. Adik-beradik kembar yang suka dengan perempuan yang sama. 

Ika (Mimi Lana) berkahwin dengan Luqman Hakim (Farid Kamil) walaupun mendapat tentangan daripada ibunya, Zaleha (Aleza Shadan). Tentangan tu lebih pada disebabkan tak suka anak dia berkahwin masa belajar. Lagipun Zaleha suka kalau Ika berkahwin dengan Imran (Halim Radzi) yang memang berkawan dengan anaknya sejak zaman sekolah walaupun Imran pernah cekik dia disebabkan perangai baran. 

Tak lama pun usia perkahwinan Ika dengan Hakim bila ajal menjemput semasa mereka berbulan madu. Bila Luqman Hadi (Farid Kamil) balik ke Malaysia dan jaga Ika dengan Adam, hati Ika terbuka sekali lagi untuk berkahwin. Zaleha sengaja cipta konflik antara anak dan menantu supaya Ika berkahwin dengan Imran. 

Makin kusut rumahtangga mereka bila Nasha (Dayang Areeda) juga mula mengganggu Hadi supaya Imran cemburu. Ika pula keliru dengan hati sendiri sama ada dia rindukan Hakim ataupun betul-betul sayang dengan Hadi. 

Lama juga ambil masa untuk habis tengok drama Masih Ada Rindu sebab tak gemar sangat dengan olahan Osman Ali. Watak Hadi dan Hakim pula digalas oleh Farid Kamil. Nak kata pengarah suruh dia ikut skrip sepenuhnya, tak juga sebab pelakon lain semuanya boleh get into character especially Aleza Shadan. 

Mungkin sebab dia terlampau kaku untuk genre drama romantik kot. Kalau dia berlakon genre action elok je dia deliver. Nasib baik lah Mimi Lana memang pandai berlakon, tak lah rasa mendatar je scene diorang. Ayat romantik ni memang lah cringe nak sebut tapi tengok drama Korea, Hindustan, Hollywood elok je hero hembus sebab diorang in character. Kita pun jadi terbuai sama bila tengok. Babak Imran sembang pasal perasaan dia terhadap Nasha pun elok je Halim Radzi deliver tapi Farid nampak keras. 

Nasib baik lah sub plot Nasha dengan Imran agak kuat dalam drama ni. Sebelum ni dah pernah tengok lakonan Dayang Areeda dalam drama Mr. Bibik (2021) jadi tak hairan lah kalau dia boleh lakonkan watak Nasha yang posesif dan pendendam. Cara dia hasut Hadi menjadi betul nak pula kalau cakap Hadi bodoh sebab percayakan Ika. 

Jalan cerita drama Masih Ada Rindu lebih kurang sama dengan drama tipikal yang lain. Pasangan suami isteri main tarik tali lepastu ada salah faham. Ada orang ketiga yang kacau sampai lead pairing bergaduh. 

Ada juga penulis masukkan kepercayaan syirik dengan kesihatan mental terjejas untuk tambah pengajaran tapi tak suka babak keluarga Ika berbincang pasal masalah rumah tangga. Masa tu Wani (Aishah Ilias) kata perkahwinan dia takkan ada masalah bila ada anak padahal suami dia memang gatal dan baran. 

Drama Masih Ada Rindu ni berlatarkan beberapa kawasan cantik di Terengganu sebab tu kebanyakan rumah cantik dengan senibina masyarakat setempat. Rumah Nasha dengan Ika pula dekat dengan kawasan perairan. Resort tempat Imran beekrja pun cantik sebab ada kawasan pantai berpasir yang cantik. Syok lah Ika dengan Hadi boleh stargazing tiap malam. 

Soundtrack drama ni pun guna lagu Nukilanku - Aisha Retno dan Cinta - Marsha Milan yang sesuai dengan jalan cerita. Editing je lah kadang-kadang macam tak cantik sangat hasilnya. Dekat hujung macam rushing sangat nak tutup cerita Imran dengan Nasha ataupun Wani dengan Badrul. Kenapa Imran muncul tapi tengok dari jauh je pun tak faham padahal tak perlu datang pun tak apa. 

1. Team Production +0.5, 2. Visual +0.8, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.4, 5. Casting +0.6, 6. Genre +0.4, 7. Themes +0.6, 8. Editing + 0.5 9. Social Message +0.4, 10. Personal Thought +0.2  =  5.4/10

GIVEAWAY BZ SATU 2022

 

SYARAT-SYARAT PENYERTAAN :

πŸ’ FOLLOW blog ZARIDA
πŸ’ Beralamat di MALAYSIA
πŸ’ Buat satu posting dengan tajuk GIVEAWAY BZ SATU 2022 dan masukkan sekali banner di atas dalam entry tersebut dan back link ke entry giveaway ini
 πŸ’ Sila tinggalkan link entry korang tu di ruangan komen entry giveaway ini.


TARIKH TUTUP:
13 OGOS 2022, jam 11.59 malam


SENARAI HADIAH:
πŸ‘‰ 1x set Inai Republic (Pilihan Leopard Edition atau Chocolate Edition)
πŸ‘‰ 1x Inai Mommy (Pilihan warna:  Red, Maroon, Pink, Brown, Black)
πŸ‘‰ 2x Inai Baby (Pilihan warna:  Red, Maroon, Pink, Brown, Black)
πŸ‘‰ Saguhati Penyertaan - akan dimaklumkan kemudian.


Jemput join semua. Terima Kasih


Characteristic Murder By Moonlight


Kisah Murder By Moonlight bermula apabila seorang novelis jenayah dan misteri ditemui mati di sebuah resort di pulau terpencil, seorang pengurus hotel, Ameera bertindak sebagai detektif wannabe dan telah mengesyaki antara dua belas tetamu hotel. Disebabkan terperangkap di pulau, jadi semua orang yang ada di situ tidak boleh ke mana-mana, mahupun keluar dari pulau tersebut. Mereka bukan hanya bimbang kehabisan bekalan makanan tetapi mereka mungkin terperangkap bersama dengan pembunuh yang dicari!

1. Sara Ali sebagai Ameera 

Umur : Awal 30-an

Jantina : Perempuan

Bangsa : Melayu

Pekerjaan : Pengurus Hotel Cahaya Bulan 

Falsafah Diri : “Percaya sampai berjaya”

Karakteristik : Seorang anak tunggal yang dibesarkan oleh seorang ibu   tunggal. Bercita-cita untuk menjadi seorang pekerja terbaik di hotel. Merupakan tunjang utama dalam mencari sumber pendapatan keluarga. Seorang yang berazam, sikap ambil tahu yang tinggi, kelakar dan suka membaca novel misteri. 

Motif suspek  : Orang yang paling rapat dengan Tuan Osman dan merupakan orang yang terakhir bersamanya sebelum dijumpai mati. 

2. Wan Hanafi Su sebagai Osman Salleh / Tuan Osman

Umur : Pertengahan 70-an

Jantina : Lelaki

Bangsa : Melayu

Falsafah Diri : “Naluri itu anugerah Tuhan”

Karakteristik: Seorang novelis bergenre Misteri yang sangat popular.  Seorang yang dingin dan mempunyai sisi gelap ketika muda. Menginap di Hotel Cahaya Bulan secara percuma untuk menulis novel terbaru.

Motif suspek : Kematiannya sendiri mungkin menjadi misteri terbaik yang pernah dia aturkan. Adakah dia seorang psikopat

3. Hana Nadira sebagai Afie


Umur: Pertengahan 20-an

Jantina: Perempuan

Bangsa: Melayu

Falsafah Diri:“Afie sedia membantu”

Karakteristik: Seorang yang rajin membantu, ceria dan pembakar semangat buat Ameera. Mampu melakukan apa sahaja. 

Motif suspek: Sering dipandang rendah oleh tetamu VIP di Hotel Cahaya Bulan termasuklah Tuan Osman. Adakah motif ini cukup menjadikan Afie sebagai pembunuh?

4. Riz Amin sebagai Chef Jit


Umur: Pertengahan 30-an

Jantina: Lelaki

Bangsa: Melayu

Falsafah Diri: “Bab-bab start over ni I dah pro”

Karakteristik: Seorang bekas banduan atas kesalahan membunuh yang diambil bekerja oleh Datuk K. Namun begitu, dia seorang yang baik hati. Oleh kerana sejarah silam, dia sentiasa ingin menebus kesalahannya dan sering terjerat di antara ingin melakukan perkara yang betul dan terhutang budi. 

Motif suspek: Cuba berselindung dan membela diri kerana dia mungkin telah terlibat kes pembunuhan yang lain. 

5. Radhi Khalid sebagai Datuk Karnain / Datuk K


Umur: Pertengahan 40-an

Jantina: Lelaki

Bangsa: Melayu

Falsafah Diri: “I know what I’m doing!”

Karakteristik : Seorang yang kaya dan merupakan pemilik Hotel Cahaya Bulan. Merasakan dirinya seorang peramah dan mampu mengawal sesuatu keadaan. Lelaki miang yang mempunyai tiga isteri. Mempunyai sikap yang pemarah kerana merasakan dirinya tidak dilayan dengan baik. 

Motif suspek: Merasakan Tuan Osman mempergunakannya untuk mendapatkan penginapan percuma tanpa apa-apa bayaran. Mungkin dengan membunuh seseorang, wang mampu menutup segalanya?


6. Ruzana Ibrahim sebagai Datin Saloma

Umur: Pertengahan 30-an

Jantina: Perempuan 

Bangsa: Melayu

Falsafah Diri: “I nak jadi scriptwriter supaya I boleh kontrol naratif I”

Karakteristik: Seorang model yang bermotivasi, dramatik dan juga merupakan isteri ketiga kepada Datuk K yang ingin dilayan sebagai seorang Diva! Bercita-cita ingin menjadi seorang penulis skrip dan meletakkan dirinya setanding dengan Tuan Osman

Motif suspek : Berdendam kerana skripnya tidak diterima oleh Tuan  Osman malah rasa terhina kerana dituduh seorang hack!

7. Thanuja Ananthan sebagai Dr. Sangeetha 


Umur: Mid-Late 30’s

Jantina: Perempuan

Bangsa: India

Falsafah Diri: “Hel-lo, 5 star my ass”

Karakteristik: Mempunyai segala-galanya. Seorang yang cantik, bijak, kerjaya sebagai seorang doktor tetapi sedikit meninggi diri dan kaki botol. 

Motif suspek: Tabiat buruknya telah didedahkan di dalam novel Tuan Osman. Kau telah mencemarkan nama dan kerjaya aku. Aku akan pastikan kau mendapat balasannya!

8. Sharifah Amani sebagai Bella 


Umur: Pertengahan 20-an

Jantina: Perempuan

Bangsa: Melayu

Falsafah Diri: “Abang Long saya yang cakap”

Karakteristik: Seorang yang sombong dan merasakan dirinya kebal. Berlagak seperti orang kaya yang menginap di hotel bertaraf 5 bintang, sebenarnya tidak! Sedikit lucu dan kelam kabut sehingga beg yang dibawa berisi jam tangan bernilai RM1juta bertukar dengan Tuan Osman. 

Motif suspek:Jam tangan itu miliknya! Walau apa pun yang berlaku dia mesti mendapatkannya semula daripada Tuan Osman!

9. Tiara Anchant sebagai Julia


Umur: Pertengahan 20-an

Jantina: Perempuan

Bangsa: Eurasian

Falsafah Diri: “Susahlah job ni. Nyesal ambik!”

Karakteristik: Kawan baik kepada Bella dan mereka sentiasa bersama. Seorang yang moody dan kleptomaniac. Walaupun bermakna menjalani kehidupan yang bukan miliknya

Motif suspek: Apabila terdesak, dia akan melakukan apa sahaja. Ya, apa sahaja! Jam tangan itu harus didapatkan semula!

10. Amanda Ang sebagai Mindy


Umur: Awal 20-an

Jantina: Perempuan

Bangsa: Cina

Falsafah Diri: “If it’s not on camera, it’s not real”

Karakteristik: Matlamat utama Mindy adalah untuk menjadi influencer tersohor di Asia dan juga dunia! Dia sanggup melakukan apa sahaja demi cita-cita dan konten Youtube nya. 

Motif suspek: Netizen sukakan video yang ekstrim. Pembunuhan akan mendapat jumlah tontonan yang tinggi dalam Youtube nya.

11. Brian Chan sebagai Benjamin Leong (Ben)

Umur: Awal 20-an

Jantina: Lelaki

Bangsa: Cina

Falsafah Diri:“This trip is going to be so good for us!”

Karakteristik: Seorang yang romantik dan amat menyayangi kekasihnya, Mindy. Kini, dia keliru dengan percintaan mereka. Adakah hubungan mereka benar-benar ikhlas atau sekadar wayang di depan kamera? 

Motif suspek: Akan meneruskan apa sahaja apa yang telah dimulakan. Sanggup lakukan apa sahaja jika orang yang tersayang dalam bahaya. Mungkin dia bersubahat membunuh Tuan Osman.

12. Amir Ameezan sebagai Ali


Umur: Pertengahan 20-an 

Jantina: Lelaki

Bangsa: Melayu

Falsafah Hidup: “Pulau ni ada penunggu”

Karakteristik: Seorang yang percayakan benda tahyul dan seorang yang sukar dijangka pemikirannya. Kebelakangan ini dia berasa kesunyian dan ingin mencari teman hidup.

Motif suspek: Ada banyak benda pelik dalam dunia ini. Jika seseorang melakukan pembunuhan ketika dia dirasuk, itu bukan satu jenayah bukan?


Episod pertama Murder By Moonlight akan ditayangkan secara serentak di saluran Astro Citra dan Astro Ria pada jam 9.00mlm, 1 Ogos. Manakala untuk minggu-minggu seterusnya, saksikan siri drama premium ini setiap hari Isnin, jam 9.00 malam, di Astro Citra atau pilihan alternatif strim di Astro GO atau On Demand.

Ikuti drama siri premium, Murder By Moonlight yang akan ditayangkan di saluran Astro Citra pada jam 9.00 malam, setiap hari Isnin, bermula 1 Ogos ini. Ikuti info dan klip-klip menarik menerusi akaun TikTok, Instagram, Facebook, Twitter Astro Gempak dan Astro Shaw.