Sunday, 14 January 2018

Movie Review : Pinjamkan Hatiku

Image result for pinjamkan hatiku review

Pengarah : Osman Ali
Pelakon : Ayda Jebat, Shaheizy Sam, Farid Kamil, Lia Natalia, Normah Damanhuri, Naza Manas dan Azizah Mahzan
Durasi tayangan : 117 minit
Genre : Sendu Sebabak
Trailer :



Masa tengok trailer Pinjamkan Hatiku ni memang amazed sangat dengan scenery for the whole trailer. And even tengok movie pun dari awal sampai habis memang top-notch shooting location yang Osman Ali pilih untuk movie Pinjamkan Hatiku. But that's it? Itu je filem ni mampu bagi kepada penonton? Hanya berpaksikan cinematoghraphy yang lawa tapi skrip & jalan cerita hancur? Taknak sembang sinopsis sebab dalam trailer director dah tunjuk. 

Ask Ayda Jebat how much Eye Mo dia titik dekat mata dia. Forced emotion! Setiap kali keluar babak emosi, dia mesti pejamkan mata rapat nokharom supaya air mata keluar. Tak ada pun yang menitik sendiri. Baru satu titik keluar tiba-tiba dah keluar air hidung. Bahu kemain berhinjut supaya lontaran suara dia masa sedih tu keluar. Movie ni tak ada audition ke? Terus cast Ayda Jebat sebab dia ramai followers dekat socmed? Rasanya sebelum ni dia berlakon okay je tapi dalam movie ni nampak sangat dia paksa. Accurate term = try hard. 

Ada lagi satu scene Ayda Jebat yang cringe sangat tapi tak payah lah sembang kang jadi spoiler. tapi nak cakap jugak TAK SAKIT KE DARAH DAH BERSEPAH KELUAR TAPI BOLEH TAHAN SEBAB NAK JAGA SUAMI? TAK SAKIT KE NAK BERANAK DAH? BANTAL TU JANGAN NAMPAK SANGAT BOLEH TAK SUMBAT DALAM BAJU?! DAH 2018 PAKAI BANTAL PETAK LAGI KE UNTUK SCENE MENGANDUNG?GIGIH TUNJUK PERUT MASA TERAN TAPI PERUT KEMPIS????

Image result for pinjamkan hatiku

Masa ending scene tu entah lah Laila ni memang karakter yang sendu teruk agaknya. Punya lah bersepah lelaki tu sembang dengan dia tapi sikit pun dia tak cam tu siapa. Bila angkat muka baru nak terkejut terpana terkesima dengan aturan kehidupan oh my god sis nak tarik rambut. Kata kenal Naufal dari zaman sekolah tapi ya tuhannnn kita sembang benda lain jom. 

Tak tahu lah jauh mana lagi eksperimen Osman Ali untuk dia rasa filem genre melankolik dia tak menjadi? Scene Laila pengsan dalam pelukan Naufal, masa tu lah hujan lebat nak turun, masa tu lah lagu habis sendu keluar, masa tu lah handphone Naufal entah mana dia letak, masa tu lah jugak Naufal tak jumpa satu pun manusia dekat kawasan tu, masa tu lah jugak, Naufal yang kendong Laila entah berapa km minta bantuan tapi sebiji kereta pun taknak berhenti tolong. Pffttt 

Tapi sembang pasal Naufal, we all know how good Shaheizy Sam is. Kagum lah dengan dedikasi dia untuk lakonkan watak pesakit kanser stage 4. Cuma tu lah, seriously seorang aktivis? Celah mana? Kerja dia hari-hari lepak dekat air terjun mengorat Laila. T.T

Image result for pinjamkan hatiku

Speaking of mengorat, DAH TAHU NAK MATI KENAPA HULURKAN KASIH SAYANG?! SIS EMO BETUL BAB NI!! SIAP INTRODUCE DEKAT KELUARGA ANGKAT DIA YANG LAILA TU BAKAL ISTERI DIA!!! 

Watak lain semua okay je sebab tak ditonjolkan sangat pun tapi Farid Kamil sebagai Dr. Hasnan, doktor peribadi Laila adalah watak yang sangat kesian dalam movie ni. Movie ni terlampau fokus nak buat watak sendu sampai habis semua karakter jadi sendu. Sekali je lah Dr Hasnan ni tinggikan suara sebab Laila label dia sebagai orang ketiga and that part segar sikit mata tapi kejap je lah lepastu sendu balik. 

The reason why I cakap kesian Dr Hasnan ni sebab dia kena label sebagai orang yang porak-perandakan kisah cinta Laila & Naufal padahal dia mangsa kot. Dia masuk merisik tanpa pengetahuan Laila tapi parents Laila setuju sebab Laila dengan Dr Hasnan selalu keluar tengok wayang & makan sama-sama. Kalau parents dengan Dr Hasnan boleh assume benda tu dating, maknanya Laila la yang bagi harapan kan? Sampai Dr Hasnan berani masuk merisik, nampak tak level bagi harapan dia? Lepastu acah mangsa?! Bila dia tanya kenapa parents dia setuju, mak dia bagi alasan Dr Hasnan banyak berjasa kepada keluarga terutamanya Laila. Masa tu boleh je kalau dia tolak risikan Dr. Hasnan. MERISIK JE KOT! Laila boleh je emotional blackmail parents dia BUT NO! THEY WANT A SUPER MELANCHOLIC MOVIE! 4 hari Laila tak makan ubat sebagai tanda protes taknak kahwin but no one knows except Tipah, kawan baik dia. Ya tuhannnnnn, WHY?

Lepas kahwin dengan Dr Hasnan, dah bahagia setahun honeymoon entah tiba-tiba kena rasuk hantu agaknya buat novel berkisar kehidupan dia dengan Naufal tapi letak Dr Hasnan sebagai perosak kebahagiaan. First of all, kenapa kahwin? Second, kau dah bahagia kot kenapa rosakkan? Marriage bukan untuk setahun but last for a lifetime? Kau yang buta lepastu nak salahkan Dr Hasnan. Apa benda ni? And people accept this crap? Bila Dr Hasnan ceraikan dia boleh pulak kata dah tak ada jodoh dengan muka sendu dekat Tipah. Belum tengok muka dia bila dia kata manusia kejam untuk Dr. Hasnan tapi setitik air mata je keluar




Bab dialog memang rasa nak hantuk kepala. Entah siapa lah production team lantik. Super crap and it is hard to even digest it. Scene Laila nampak ikan menggelupur dekat batu and she was screaming sebab maybe first time lah kot nampak ikan & Naufal approaching her kemudian alihkan ikan masuk dalam sungai and Laila berganda excited bila nampak ikan tu mampu berenang. 

'Eh ikan tu hidup lah! Dia berenang!' 



Dia tak belajar sains ke? Ikan memang perlukan air untuk hidup. 

And Naufal be like :

'Ikan ini akan terus hidup selagi ada yang masih sayang pada dia'


Movie ni boleh je kalau Laila dengan Naufal tu berterus terang pasal sakit diorang tapi masing-masing taknak kalah berlumba siapa mati dulu. Mungkin tu petanda cinta teragung since tu lah cinta terakhir boleh bawak sampai alam barzakh sana. Penonton pulak kalau bab mati ni kemain sendu tu yang boleh cecah RM4 juta tu. Belum lagi tengok video diorang menangis sampai bengkak mata. Oh god, why? 

Regardless crappy dialogue, lyric for Pinjamkan Hatiku OST is great. Cuma Ayda Jebat jangan menyanyi lagu balada lah. Nyanyi je lagu Pencuri Hatiku tu. Better. Oh since mentioning audio, most of the time try nak faham apa yang pelakon sampaikan sebab tak dengar sangat. Dah la memasing tak bukak mulut sangat nak pulak si Sam. Dengan music background tu ya tuhannn lain kali buat filem musikal lah sebab bila nyanyi cantik je buka mulut memasing. 

1. Team Production +0.5, 2. Visual +1, 3. Audio +0.4, 4. Storyline 0, 5. Casting 0.7, 6. Genre 0, 7. Themes 0, 8. Editing 0.4, 9. Social Message 0, 10. Personal Thought 0 = 3/10
p/s : Wondering why I watch this movie? Its a request since ramai sangat yang menangis.

6 comments:

  1. kena tgk cerita ni...sbb ramai kata best dan sedih...

    ReplyDelete
  2. Macam best je. Boleh lah tgok nanti.

    ReplyDelete
  3. tengok heroin i dah macam xpe la tengok cite lain je la..hihi

    ReplyDelete
  4. hahahhaaha.. kenapa kita serupa.. cikyan mcm bosan je tgk crita nih.. cuma sedih part dia bcerai dgn dr hasnan tu je.. yg lain, cikyan rasa mcm... errrr.. tak tau nk kata.. takut nk ckp lebih lebih... hahahahahhaa

    ReplyDelete
  5. Hmmm..tapi ramai kata cerita ni best! Xpa nanti ciktie tengok pula camne ya

    ReplyDelete
  6. TQ Farhanna.. Part yang farhannah say nie semua akak setuju.. Terutama sekali part kahwin tu.. Memang tak leh hadam jenis yang dah kahwin pastu sebok teringat kekasih lama.. pergh!! Gediks rasanya..

    ReplyDelete

Terima kasih sudi komen :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...