Thursday, 31 August 2017

Farah & Sifir

Back then in my childhood days, kalau tak hafal sifir boleh dikira kegagalan terbesar dalam hidup. Supposedly darjah 1 dah boleh hafal sampai sifir 12. Sebab darjah 1 dah start masuk sekolah rendah kot. Kalau gagap pun, darjah 3 dah kena lancar dah hafal sifir sebab subjek pendaraban Matematik start darjah 3 ke darjah 4? I don't remember tssskkk

Kalau tak hafal, haruslah kena rotan & tak boleh main dekat luar & even worse, tak boleh main game tengok Goku Sesame Streets Sailormoon bla bla bla you name it.

Since ada adik kecik dua orang ni still in primary haruslah tanya dah hafal sifir sampai mana. Dah lah pemalas memasing. Tak kenal erti rotan pulak tu. T.T

'Farah, dah hafal sifir sampai mana dah?'

'Dah sampai 10 dah'

'Baca sekarang sampai 10. Start dengan sifir 2'

She passed sifir 2 even terkebil-kebil baca sifir sebab out of blue kena tanya cenggitu.

'Okay, sifir 3 pulak'

'Ermmmm cikgu Farah ajar macam lain.'

'Dia ajar macam mana pulak'

'Ermmm dia ajar sifir 2, 5 dengan 10'


Patutlah dia kata dia dah hafal sampai sifir 10, dia punya langkau kemain cantik. But guess what, semua sifir pun dia tak hafal. T.T

2 comments:

  1. seumur hidup aku tak pernah hafal sifir.. masa cikgu soal panggil ke depan buat pandang cikgu tanda minat.. confirm cikgu tak panggil ke depan.. Itu tip boleh amalkan.. ha ha

    ReplyDelete
  2. Hahaha, macam2 taktik selamatkan diri. Mai tak pernah hafal sifir, heheh. Mengira je keje. Tak suka hafal2.

    ReplyDelete

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di farhannajafri@gmail.com.




[PENAFIAN] www.farhanajafri.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.



Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.



Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.