E-card Hari Raya! by Rasyidahsheresimpleblog

Wednesday, 11 May 2022


Terima kasih atas jemputan syida untuk giveaway ni. Masa buat e-card ni tak perasan pula saiz dia berapa tapi kalau tak menang sebab langgar rules pun takpe lah. Join sebab nak support je hehe. Selamat Hari Raya semua. Klik banner untuk join giveaway ni ye :)



Ucapan Hari Raya Aidilfitri

Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua rakan blogger yang selalu berkunjung tinggalkan jejak ataupun yang diam membaca. Terima kasih atas sokongan anda semua, jaga diri di Hari Lebaran ni dan jangan riak dapat duit raya banyak okay? 


Director : Na Hyeon
Writer : Na Hyeon
Cast : Sol Kyung-gu, Park Hae-soo, Yang Dong-geun, Lee El, Song Jae-rim, Park Jinyoung, Lee So-kyung, Hiroyuki Ikeuchi, Nicole Fong, Kim Jongman, Ji Hyun-Joon, Jin Kyung, Choi Won-Young
Production Company : Sangsang Film Co., Ltd.
Distributor : Showbox, Netflix
Genre : Action / Thriller
Running Time : 125 minutes
Release Date : 8 April 2022
Trailer:


Setelah kegagalan Han Jihoon (Park Hae-soo) mendakwa Chairman Sangin Group, dia bawa diri ke National Intelligence Service (NIS). Jihoon tawar diri untuk pergi ke Shenyang, China di mana dia perlu buat laporan tentang The Black Team dan menggunakan Samjin Travel Agency sebagai cover-up. Ji Kang-in a.k.a Yaksha (Sol Kyung-gu) adalah ejen terbaik namun dianggap berbahaya kepada negara kerana selalu melanggar protokol. 


Hari pertama Jihoon sampai di sana pun dia dah dapat berjumpa dengan Yaksha yang bertempur dengan geng Korea Utara bila mereka minta Bilik 39. Tak lama kemudian datang pula geng Jepun yang diketuai oleh Ozawa Yoshinobu (Hiroyuki Ikeuchi) mencari benda yang sama. Yaksha bagi peluang untuk Jihoon pulang ke Korea Selatan dan laporkan tiada apa yang berlaku di Shenyang. 


Tapi Jihoon berdegil sebab dia tahu The Black Team dah banyak langar undang-undang negara. Sebagai pendakwaraya, dia perlu betulkan kesalahan mereka semua. Di mata dia The Black Team mengejar duit yang dicuri oleh Moon Byung-uk tapi Hee-won (Lee El) menafikan dakwaan tersebut. 

Naskhah spy thriller dari Na Hyeon tak jauh bezanya dengan naskhah perisik yang lain cuma bezanya sparring partner dibawakan dalam watak seorang pendakwaraya. Tengok movie ni pun sebab nak tengok Song Jae-rim berlakon lepas dia datang promote dekat The Sixth Sense Season 3 (2022). Dulu tengok dia dalam We Got Married dengan imej comel oppa Korea. Dalam movie ni dia bawa watak hati kering. Malangnya screentime dia pendek je. 


Ingatkan bila ada geng yakuzaa dari Jepun banyak lah fighting scene tapi diorang pun jimat tenaga je bila pakai suit mahal. Pap pap dah settle. Movie Yaksha ni banyak betul sembangnya sebab tu lah durasi panjang sampai 125 minit. Dekat scene hujung tu dia punya drag tak nak kalah. Kelakar tengok Ozawa tembak monitor untuk hentikan system in operation. Patutnya tembaklah cpu ataupun server. 

Geleng kepala bila geng The Black Team cakap diorang tak pernah pandang duit terutamanya Yaksha yang nak selamatkan Korea. Kalau tak pandang duit, mana datangnya server mahal tu semua? Tu belum sembang drone canggih dan penjejak satelit yang Jung-dae (Park Jinyoung) guna. Superbike Jae-kyu (Song Jae-rim) guna pun bukan kaleng-kaleng. Semua orang pun sedia maklum senjata api yang The Black Team pakai dalam operasi agak mahal harganya. Kalaupun seludup tetap ada harga yang perlu dibayar. I faham kalau movie genre action ni tak pentingkan logik tapi jangan lah merepek sangat. 


Walaupun plot dia tipikal dan plot twist yang mudah sangat dijangka tapi lakonan semua barisan pelakon bagus dalam watak masing-masing. Dinamik Sol Kyung-gu dan Park Hae-soo pun setara, sesuai dengan watak yang dibawa. Malangnya pengarah malapkan kekuatan dinamik ni bila Jihoon tanya siapa pemilik suara dalam talian. Mungkin dia nak hadirkan elemen kejutan tapi plot twist dah boleh baca. 

Tengok pada penerimaan penonton sampai movie Yaksha trending di Netflix dan ending yang bagi hint pada sekuel, harapnya pengarah Na Hyeon cari penulis yang dah biasa dengan movie aksi untuk Yaksha 2. Bukan nak kata Na Hyeon tak bagus tapi ada yang lebih baik dari dia sebagai penulis. Dari segi olahan dan Teknik visual, dia hidangkan beberapa aksi menarik sebagai highlight. 

1. Team Production +0.5, 2. Visual +0.7, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.4, 5. Casting +0.8, 6. Genre +0.3, 7. Themes +1, 8. Editing +0.5, 9. Social Message +0.6, 10. Personal Thought +0.2 = 5.9/10

Director : N/A
Writer : N/A
Cast : Choi Hyunsuk (Leader), Park Jihoon (Leader), Kim Junkyu, Kanemoto Yoshinori, Takata Mashiho, Hamada Asahi, Watanabe Haruto, Park Jeongwoo, Bang Yedam, Yoon Jaehyuk, Kim Doyoung, So Junghwan
Production Company : YG Entertainment
Distributor : Treasure Youtube account
Genre : Variety Show
Running Episodes : 28 episode& 1 special episode (28:51 minutes for episode 58)
Release Date : 22 January 2021 – 30 July 2021
Video : 


Tak tahu macam mana boleh discover lagu Everyday tahun lepas dan sebab lagu ciptaan Treasure sempena ulangtahun pertama ni dan juga lagu I Love You dan Going Crazy, jadi punca boleh terjebak dengan Treasure. Masa kuarantin start layan Treasure Map Season 1 lepastu terus sambung Season 2 pula dan YG Treasure Box (2018). 


Episod 58 dimulakan dengan music video khas yang dibikin sendiri oleh Treasure dan bersambung dengan behind the scene juga proses gubahan lagu Everyday. 2 bulan sebelum anniversary debut Treasure semua ahli berkumpul di bilik meeting YG Entertainment untuk bincangkan apa lagu yang sesuai untuk dijadikan hadiah kepada Treasure Maker. 

Yoshi nak cipta lagu macam Wait For Me -iKON sebab lagu tu istimewa sangat untuk iKONIC. Bukan takat Yedam je malah Jihoon pun guna lagu tu sebagai assurance tunggu iKON debut sebagai idol group. Asahi pun happy bila nyanyi lagu iKON sebab dia jadi trainee lepas pergi konsert iKON gara-gara terpesona dengan Bobby. 


Lepas Treasure berpecah dan berkumpul untuk cari idea dalam studio Yoshi, Hyunsuk dengan Asahi, Treasure pilih dua jenis melodi untuk Treasure Maker pilih yang mana lebih sesuai untuk jadi fan song. Ada dua rentak yang berbeza bila melodi pertama lebih terarah pada soft ballad dan yang kedua lebih rancak ala city pop. Berdasarkan jumlah undian seramai 73,000 orang, melodi yang pertama telah dipilih.


Bang Yedam pula in charge untuk bahagian lirik sementara Hyunsuk, Yoshi dan Haruto tulis lirik bahagian rap. Sementara member yang lain practice untuk part masing-masing, Yedam check arrangement dan vokal Treasure dibantu oleh Hyunsuk, Jihoon dengan Asahi. Tak ambil masa yang lama pun untuk Treasure rakam suara bersesuaian dengan apa yang produser nak sebab masing-masing pun tahu teknik vokal atau key mana yang sesuai dengan part tu. 


‘This project is totally our work. That’s new.. and I like it.’ – Asahi

Settle part rakam lagu di studio, Treasure sewa guest house untuk rakam music video pula. Cantik betul guest house tu sebab ada banyak props cantik dengan laman yang luas. Banyak idea dari 12 orang ahli dan Hyunsuk minta semua ahli be natural untuk semua scene sebab lagu untuk Treasure Maker. 


Nak shoot satu scene pun ambil masa satu jam sebab nak cari shot yang cantik dan ngam dengan selera pengarah. Masa shoot scene Doyoung siap ada rama-rama interframe. Tu belum masuk pembantu pengarah yang excited dengan scene dalam kepala masing-masing. Scene Mashiho dengan Jeongwoo paling senang nak shoot. Junkyu pula lupa part dia macam mana. 


Suka tengok filter yang Treasure guna untuk music video Everyday sebab dreamy dengan lirik yang membuai. Masa first time dengar attached dengan part chorus sebab setiap baris guna rhyme yang sama macam Jihoon cakap masa diorang gubah lagu. 

LIRIK LAGU EVERYDAY - TREASURE

[Intro: Yedam]
Oh, woah, woah
Oh, no
Mm-mm
Yeah

[Verse 1: Haruto, Doyoung, Mashiho, Junkyu]
Mian mian na yojeum bapparamyeo
Sorry, Sorry, I always said I'm a bit busy
Dandamman haetdeon nayeotdeon geoya
While only giving short answers
Mami gapgapaeseo
My heart is tight
Jogeum dapdapaeseo
And I'm a little frustrated
Damdamhan cheokaetjiman sumgyeotdeon geoya
I pretend to be okay but I'm hiding it
Eolmana bogopanneunji neoneun moreul geoya
You don't know how much I miss you
Mareun an haedo
Even if I don't say it
Maeil bogo sipeosseo
I miss you eveyrday

[Post-Verse: Yedam, Haruto]
Maldo andwae naega wae irae
It's ridiculous, why am I like this?
Yejeon gatji ana mayday
I'm not like how I used to be, mayday
Bakkeul georeobolkka
Should I go walk outside?
Hada ne saenggagina
I still think of you
Neodo gateun saenggagilkka
Do you share the same thoughts?
Hamyeon tto jami an wa
Now, I can't sleep
Mianhan maeumi tto apseonikka, yeah
Because I feel sorry once again, yeah

[Refrain: Junghwan, Jihoon]
Giuni eopgo himi pullil ttae
When I have no energy nor strength
Babeul meogeodo baega gopeul ttae
When I'm still hungry after eating
Neoga eopseul ttae nan geurae
Without you, I'm like this
There's no other reason
Buri kkeojigo magi naeril ttae
When the lights go off and the curtain falls
Jibe gaseo jameul cheonghal ttae
When I go home and try to sleep
Iksukaejin oeroumgwa
The familiar loneliness
Naui harureul
Is my everyday

[Chorus: Yedam, Mashiho, *Jaehyuk*, Jeongwoo, Junghwan, **Asahi**]
Wirohaejullae
Will you comfort me?
Ne pume gidae
Lean in your arms
Himdeun ildo eopdeon illo
There was nothing difficult
*Geureoke naeildo neol chajagalge*
*So tomorrow I'll search for you again*
Wirohaejullae
Will you comfort me?
Ne pume gidae
Lean in your arms
Himdeun ildo eopdeon illo
There was nothing difficult
**Geureoke naeildo neol chajagalge**
*So tomorrow I'll search for you again*
Everyday

[Interlude: Doyoung, Junkyu, Mashiho]
Maja nan ajik eorisukae
It's true, I'm still immature
Seotulgo natseolgiman hande
Clumsy and unfamiliar
Yonggireul naelge neoege
But I'll be brave to you
Could you be the one? My one and only lover

[Verse 2: Yoshi, Hyunsuk]
Eoduwosseotdeon nae salme
In my life that used to be dark
Uimireul jun neoreul wonhae
I want you to give it meaning
Eodie itgeon mworeul haryeodeon
Wherever we are and whatever we do
Seoro saranghal subakke
We have no choice but to love each other
Eotteon maldeullodo bujokae
Whatever words I use are not enough
So I'll go next to you
Geureoke neol anajul geoya
So I'll hug you
Geokjeongmallo wait for me
Don't worry, wait for me

[Refrain: Yedam, Jeongwoo]
Giuni eopgo himi pullil ttae
When I have no energy nor strength
Babeul meogeodo baega gopeul ttae
When I'm still hungry after eating
Neoga eopseul ttae nan geurae
Without you, I'm like this
There's no other reason
Buri kkeojigo magi naeril ttae
When the lights go off and the curtain falls
Jibe gaseo jameul cheonghal ttae
When I go home and try to sleep
Iksukaejin oeroumgwa
The familiar loneliness
Naui harureul
Is my everyday

[Bridge: Doyoung, Jaehyuk, Jihoon, Jeongwoo]
Neoui haruneun eotteonji
How was your day?
Oeropjineun aneunji
Aren't you lonely?
Naneun gunggeumhae maeil saenggakae
I wonder and think of you everyday
Sumaneun ureumgwa hal mareun manchiman
So many questions and things to say
Yeah, josimseure dagagalge
Yeah, I'll approach you carefully
Seoro jichiji anke
So we're not tired of each other
Uri yaksokae itji ankiro hae
Don't forget our promise
Swipjin anketjiman woah
Even though it's not easy, woah

[Chorus: Asahi, Junkyu, Jihoon, Yedam]
Wirohaejullae
Will you comfort me?
Ne pume gidae
Lean in your arms
Himdeun ildo eopdeon illo
There was nothing difficult
geureoke naeildo neol chajagalge
So tomorrow I'll search for you again
Wirohaejullae
Will you comfort me?
Ne pume gidae
Lean in your arms
Himdeun ildo eopdeon illo
There was nothing difficult
Geureoke naeildo neol chajagalge
So tomorrow I'll search for you again
Everyday


Walaupun sedih sebab Treasure Map Season 2 dah habis tapi Jaehyuk dengan Jeongwoo dah cakap diorang akan pastikan Treasure Map Season 3 akan menyusul. Bila? Entah. Anyway thanks to Treasure for making my day feels happy and precious. Thanks for every moment and laughter together. Thanks for brushes of my worries and I will support Treasure from now on till forever. Found my TREASURE! 💎 

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +1, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +1, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +1 = 10/10

Director : N/A
Writer : N/A
Cast : Choi Hyunsuk (Leader), Park Jihoon (Leader), Kim Junkyu, Kanemoto Yoshinori, Takata Mashiho, Hamada Asahi, Watanabe Haruto, Park Jeongwoo, Bang Yedam, Yoon Jaehyuk, Kim Doyoung, So Junghwan
Production Company : YG Entertainment
Distributor : Treasure Youtube account
Genre : Variety Show
Running Episodes : 28 episode& 1 special episode (21:48 minutes for episode 57)
Release Date : 22 January 2021 – 30 July 2021
Video : 


Selepas bekerja keras untuk acara Treasure Café dalam Episod 56, YG staff bawa Treasure pergi bercuti di Pulau Jeju. Memandangkan Treasure pergi bercuti jadi staff provide self camera untuk setiap member untuk diorang rakam aktiviti di sana. 

‘I’m going all out for this T-log. With our flex coupon, we wanted this meaningful trip to Jeju. The group decided after discussing it. And it’s taken on my home turf, T-log. That makes me happy. T-log is love! – Choi Hyunsuk


Perjalanan Treasure agak mencabar lah untuk ke Pulau Hyeongje sebab kena naik bot meredah ombak besar dan kuat. Asahi peluk kuat kasut dia sebab taknak kasut dia basah. Mashiho sampai tergolek sana-sini sebab badan dia kecil. Nasib baik ada Jaehyuk tolong jaga member lain. 

Excited betul Junkyu bila dah jumpa pulau sebab boleh main air, berenang dan menyelam dengan Doyoung. Sementara Hyunsuk tak sudah bercakap pasal pengalaman dia untuk Treasure Map Season 2 sebab dia dapat buat banyak aktiviti. Jeongwoo pula nak menangis sebab nak main air tapi Jaehyuk tak nak. Entah kenapa dia tunggu Jaehyuk padahal Junkyu dah ajak main air sama-sama. 


Asahi : What now? Should we get in water? If we get in the water, so will that kid. That kid wanted to take a dip. You see that long-built kid?
Jaehyuk : Haruto?
Jeongwoo : Are we really going in? All four? Let’s go chopstick! 

Pulau Hyeongje ni kecil je tapi sesuai lah untuk snorkeling sebab boleh jumpa banyak ikan dan bagi makan sekali. Punya lah tak ada aktiviti sangat sampai squad 0104 happy main dengan rumpai laut. Lepas puas main air, Treasure makan abalone dengan daging bakar. 


‘The shrimp taste so fresh because they’re alive. They’re flapping in my mouth.’ – Doyoung

Memang sakan lah Treasure makan sebab dah penat main air. Jaehyuk kata kalau Asahi mati dekat sebelah dia pun dia tak perasan sebab sedap sangat. Terdiam Asahi dengar pepatah dia. Habis makan Treasure dapat pilih bilik untuk tidur malam tu. Kalau bernasib baik dapat bilik yang besar, kalau nasib malang duduk lah beramai-ramai dalam bilik sempit. 

Sama macam dalam Episod 48 bila baby cow bawa buku teks pergi bercuti sebab dia kena ulangkaji pelajaran. Dapat bilik ada katil besar pun Junghwan tak boleh tidur sebab dia kena study untuk exam. Haruto pilih bilik yang sama dengan Jeongwoo sebab dia cam kasut kawan baik dia. 


Jihoon, Hyunsuk dengan Yoshi happy dapat satu bilik. Sebelum tidur diorang layan persembahan iKON dengan Lisa dekat Kingdom : Legendary War (2021). Punya lah excited tengok persembahan At Ease sampai Jihoon terhantuk kepala dekat shelf. 

Pagi esoknya Treasure bangun awal pagi lepas subuh sebab kena daki bukit untuk tengok matahari terbit. Junghwan bagi semangat dekat Junkyu yang tak ada tenaga kalau mendaki macam dalam Treasure Map Season 1 Episod 26. Walaupun tak nampak sangat matahari sebab awan tebal, Treasure bergambar dan buat ucapan khas untuk Treasure Maker dekat atas bukit tu. 


‘We’re half way through 2021 so for the rest of 2021 and year 2022, we hope we can make a great comeback and we can have fun on stage.’ - Hyunsuk

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +1, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +1, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +1 = 10/10

Director : N/A
Writer : N/A
Cast : Choi Hyunsuk (Leader), Park Jihoon (Leader), Kim Junkyu, Kanemoto Yoshinori, Takata Mashiho, Hamada Asahi, Watanabe Haruto, Park Jeongwoo, Bang Yedam, Yoon Jaehyuk, Kim Doyoung, So Junghwan
Production Company : YG Entertainment
Distributor : Treasure Youtube account
Genre : Variety Show
Running Episodes : 28 episode& 1 special episode (34:58 minutes for episode 56)
Release Date : 22 January 2021 – 30 July 2021
Video : 


Hari yang dinantikan telah tiba selepas Treasure belajar memasak dan sediakan minuman mengikut menu pilihan juga hias café mengikut konsep Treasure di Episod 55. Treasure Maker yang datang ke café ni boleh minta Treasure buat persembahan ringkas, bergambar, minta autograf dan berbual. Treasure juga sediakan secret menu dengan pelbagai mission untuk Treasure Maker.


Sebelum first batch datang semua ahli Treasure sibuk dengan mengemas dan sanitize café untuk pastikan café bersih dan selamat. Treasure juga rehearse ambil pesanan dari Treasure Maker supaya semua berjalan lancar. 4 orang sebagai penyambut tetamu, 4 orang ditugaskan sebagai barista, 2 orang di kaunter sandwich dan yang lain sebagai pelayan. Excited dan nervous dalam masa yang sama. 

Doyoung : One scoop and a half is enough
Jeongwoo : Who are you talking to? Who exactly?
Doyoung : Ohhhh I was just talking to myself


Dalam dua episod ni terserlah betul perangai pelik dan kelakar Doyoung. Sorang-sorang pun jadi. Junkyu dengan Jihoon hyper sebab happy dapat jumpa Treasure Maker. Yoshi shy shy cat. Untung la Treasure Maker Korea dapat jumpa Treasure face to face, dapat perform depan Treasure aaa jealous! 

Junkyu : This Princicity Toast is cook by Mashiho so he ask if it’s okay
Treasure Maker : Ohhh it’s so good. It’s delicious!


Kalau buka café dah jadi perkara biasa lah tertukar order ataupun tersalah ambil order jadi Treasure pun tak terlepas juga dengan minor mistakes macam tu. Belum masuk tak jumpa barang yang dicari lagi. Dalam sibuk bekerja pun Haruto dengan Asahi sempat lagi menari untuk bagi support dekat member yang memasak. Doyoung pula tabur pickupline dekat Treasure Maker. 

Doyoung : Are you guys from Disneyland? 
Treasure Maker : Sorry?
Doyoung : You guys looks like princesses. 


Masa first batch Treasure okay lagi tapi bila masuk second batch, Junkyu dah mental breakdown sebab busy basuh pinggan, mana nak siapkan order lagi lepastu nak tunaikan permintaan Treasure Maker. Jihoon dengan Doyoung pula hampir bakar pan sampai menggigil Hyunsuk dibuatnya. Haruto dengan Jeongwoo pula buat toast terlebih tapi nasib baik lah semua member tengah lapar. Boleh lah habiskan toast yang lebih tu. 


Jaehyuk : Do you want to ask me anything?
Treasure Maker : You’ll be Treasure for a long time and keep working hard. But if you ever feel this isn’t your road, I’ll root for anything you want to do. You always have my support.

Untuk batch ketiga pula Treasure dah belajar dari kesilapan masa first dan second batch jadi diorang lebih bertenang untuk serve semua Treasure Maker yang datang. Comel tengok Haruto temankan Yedam nyanyi lagu Peaches – Justin Beaber depan fans sebab dia segan nyanyi sorang-sorang.


Sama juga dengan batch keempat bila Treasure dah hilang nervous dan siapkan semua order dengan jayanya. Untung lah siapa yang datang batch terakhir sebab dapat layanan special sikit dari Treasure siap ada mini fan meeting. 

Walaupun penat sebab bekerja dari awal pagi sampai petang tapi pengalaman Treasure Café berharga untuk Treasure. Dapat jumpa peminat dan dapat moral support buat Treasure lagi bersemangat. 

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +1, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +1, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +1 = 10/10

Director : N/A
Writer : N/A
Cast : Choi Hyunsuk (Leader), Park Jihoon (Leader), Kim Junkyu, Kanemoto Yoshinori, Takata Mashiho, Hamada Asahi, Watanabe Haruto, Park Jeongwoo, Bang Yedam, Yoon Jaehyuk, Kim Doyoung, So Junghwan
Production Company : YG Entertainment
Distributor : Treasure Youtube account
Genre : Variety Show
Running Episodes : 28 episode& 1 special episode (25:15 minutes for episode 55)
Release Date : 22 January 2021 – 30 July 2021
Video : 


Istimewa untuk Episod 55 bila Treasure buat V-live mengejut untuk umumkan 300 orang Treasure Maker yang terpilih akan dijemput ke Treasure Café. Di café tersebut Treasure akan masak beberapa menu terpilih, jadi pelayan dan juga barista. Café yang dipilih memang cantik sangat dengan bertemakan taman bunga, sesuai lah dengan konsep Coffee Prince yang dreamy dan filmy. 

Treasure mulakan perbincangan menu makanan dan minuman pilihan untuk acara Treasure Café nanti. Aktif betul Jeongwoo bagi nama yang kreatif sesuai dengan tema Treasure atau Treasure Map. Hyunsuk pula personally request untuk Mashiho masukkan slogan famous dia, Kijoringgg~! dalam menu Treasure Café sebab ramai fans suka dengan slogan dari Treasure Map Season 1 Episode 11 tu. 


Lepas selesai berbincang dan capai kata sepakat untuk semua menu makanan, minuman dan juga pencuci mulut, Treasure bahagikan kumpulan untuk belajar dengan barista di café tersebut sebelum Treasure ambil alih sepenuhnya untuk acara Treasure Café nanti. Doyoung, Junghwan, Jeongwoo dengan Haruto cipta topping decoration ikut kreativiti masing-masing. 

Doyoung : Junghwan, what concept are you going for?
Junghwan : I watched zombie movie yesterday, so like that. 
Doyoung : …….


Penat nak gelak tengok episod ni sebab masing-masing masuk air. Muka Yoshi bila Jihoon tanya bila lagi nak buat kerja part-time padahal dia dah pernah kerja dekat Handsome Gimbap dalam Treasure Map Season 1 Episode 25 dulu. 

Kalau scroll Tiktok banyak jugak lah jumpa video dari Episod 55 ni bila OP buat video perbezaan antara disuap oleh mak dengan disuap oleh bapak. Kalau eomma Hyunsuk suap anak, hati-hati sangat supaya anak tak melecur ataupun tercekik. Bila Paji yang suap baby cow, habis disumbatnya masuk dalam mulut. Kesian anak menjerit panas. Lepastu puas hati dengan usaha dia jaga anak. 



Lepas habis sesi belajar memasak di café, Treasure bahagikan kepada dua kumpulan untuk pilih dan jemput Treasure Maker ke acara Treasure Café pada 25 Jun 2021 melalui panggilan telefon. Comel sangat Jeongwoo nervous bila bercakap dengan Treasure Maker padahal dia yang confident sangat nak mula dulu. 

‘I hike every morning for love of Treasure. It’s been frustrating unable to sing at karaokes, so this has been my only escape.’ – Treasure Maker


Kecoh betul peminat Jihoon, sama macam bias diorang jugak. Happy teruk bila diorang terpilih untuk pergi ke Treasure Café. Kebanyakan nombor Treasure Maker yang Treasure call guna lagu Treasure dan lagu tema Truz sebagai caller ringtone. Happy lah Treasure sebab jumpa legit fans. Comel je Yoshi cari fans dia untuk jemput ke acara Treasure Café. 

Junkyu : Ma’am you’re invited to Treasure Café
Jihoon : What do you mean by ma’am? She’s younger than us.


Sementara team hyungs banyak terharu dengan Treasure Makers, team maknaes pula sakan buat prank call. Doyoung nak buat prank tapi lost sampai member yang lain kena masuk line supaya fans tak lari. Banyak kali maknae line buat reaction test nak tengok Treasure Maker menjerit tahap mana bila diorang greet. 

‘This is what I felt after first time calling so many fans. They’re starting to become more like us. Love makes you resemble each other.’ – Kim Junkyu

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +1, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +1, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +1 = 10/10


Director : N/A
Writer : N/A
Cast : Choi Hyunsuk (Leader), Park Jihoon (Leader), Kim Junkyu, Kanemoto Yoshinori, Takata Mashiho, Hamada Asahi, Watanabe Haruto, Park Jeongwoo, Bang Yedam, Yoon Jaehyuk, Kim Doyoung, So Junghwan
Production Company : YG Entertainment
Distributor : Treasure Youtube account
Genre : Variety Show
Running Episodes : 28 episode& 1 special episode (20:06 minutes for episode 54)
Release Date : 22 January 2021 – 30 July 2021
Video : 


Awal episod dah kecoh sebab Treasure happy dapat main Aqua Festival masa musim panas. Jumpa berudu dekat lopak air pun menjerit sana-sini. Semua ahli Treasure diberi peluang untuk jadi MC dengan slogan atau tagline menarik. Siapa yang gagal akan ditembak dengan pistol air tapi tak ada siapa pun yang berjaya walaupun MC Inkigayo. Asahi seperti biasa tak suka aktiviti luar jadi killerjoy. 


Misi Treasure untuk episod kali ni ialah hasilkan banyak summer meme dan member yang paling excited haruslah Jaehyuk. Lepas buat introduction, Treasure diberi life jacket dan helmet untuk main pelampung air yang dipandu oleh speed boat. Pelampung air yang staff YG sewa ada pelbagai jenis jadi setiap kumpulan dapat pelampung yang berbeza. 


Haruto cakap dia pertama kali nak merasa main sukan air macam ni. Walaupun dia takut, dia teringat Asahi cakap yang bukannya mati pun kalau buat. Kelakar tengok kumpulan Jeongwoo berlagak mintak thrill ride sampai driver tu speeding. 

‘Are you trying to kill me?! We are in danger here!’ – Jihoon


Kalau bab buat aktiviti lasak macam ni tak pernah lah tak hilang kamera yang staff dengan director bagi. Kasut Mashiho pun melayang masuk dalam sungai sekali. Banyak kali dia menjerit suruh staff ambilkan. Pelampung Junghwan, Mashiho, Hyunsuk dengan Doyoung paling menakutkan sekali sebab setiap kali bergerak akan berpusing. Makin laju boat bergerak, makin laju pelampung tu berpusing. 

Sementara tunggu giliran buat sukan air, Haruto dengan Junkyu prepare summer meme dekat jeti. Junkyu punya meme tak lah meme sangat pun sebab dia suka buat aksi comel dan gedik. Senang sangat nak puaskan hati Director Haruto sampai melebar sengihnya. 


Hyunsuk: WHO IS THAT? WHO IS THAT?
Mashiho: Are you okay?
Hyunsuk: WHO ARE YOU?
Junkyu: I AM THAT WHO 

Lama betul Treasure main sukan air sampai 2 jam bila suara jadi serak sebab menjerit banyak sangat. Mashiho, Jihoon, Hyunsuk dengan Jeongwoo enjoy betul main walaupun yang lain dah lembik kaki.  Muka pun dah pucat memasing. Asahi sampai menggigil sebab sejuk, lama sangat berendam dalam air. Comel je Jaehyuk peluk Asahi. Bestie thing~!


Selesai main sukan air, Treasure kena shoot summer content dekat bangunan YG Entertainment dengan monitor gergasi diorang. Semua ahli Treasure berdandan dengan pakaian musim panas ikut tema episod ni. Tiba-tiba dapat idea setiap orang kena menyanyi dan menari lagu yang bertemakan musim panas. 

Comel sangat Mashiho menari dengan pelampung bila nyanyi lagu Swim – Bobby iKON. Baby cow pula enjoy betul perform lagu Spongebob. Memandangkan tiba-tiba sangat Hyunsuk bawak keluar lagu Lovesick Girls – Blackpink, Doyoung dengan lagu Treasure Map dan Junkyu dengan lagu aiskrim jadi mereka bertiga masuk ke pusingan penyingkiran. Sesiapa yang diundi untuk tersingkir kena buat penalti. 


Semua member setuju untuk Hyunsuk lakonkan iklan Coca-Cola di musim panas dan diarahkan oleh Director Haruto. Lepas stress tengok Hyunsuk buat iklan, Jaehyuk tunjuk orang pro shooting iklan dengan Pepsi. Baby cow pun nak cuba jugak shoot iklan dengan air mineral 500ml. 


Lepastu Mashiho suruh Doyoung pulak shoot iklan dengan Miero Fiber. Macam dalam Episod 35 – Audition Web Drama, Doyoung in character betul. Jaehyuk suruh Jeongwoo shoot jugak dengan harapan kalau dia mampu, Treasure akan dapat sponsor dari produk minuman pula. 

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +1, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +1, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +1 = 10/10

Director : N/A
Writer : N/A
Cast : Choi Hyunsuk (Leader), Park Jihoon (Leader), Kim Junkyu, Kanemoto Yoshinori, Takata Mashiho, Hamada Asahi, Watanabe Haruto, Park Jeongwoo, Bang Yedam, Yoon Jaehyuk, Kim Doyoung, So Junghwan
Production Company : YG Entertainment
Distributor : Treasure Youtube account
Genre : Variety Show
Running Episodes : 28 episode& 1 special episode (27:04 minutes for episode 53)
Release Date : 22 January 2021 – 30 July 2021
Video : 


Masa tengok tajuk episod 53 ni dah kelakar dan kesian dekat Asahi sebab lepas Episod 30 – 31 X-Man tu dia kata dah tak nak main macam tu, lepastu dalam Episod 47 Hari Sukaneka pun dia dah mengeluh tak nak main dah sebab penat. Tup tup staff YG suruh turun padang untuk main bola sepak, bola keranjang dengan boling. Muka dia dari awal lagi dah tak rela. 

Untuk hari sukan ni mana-mana kumpulan yang menang akan dapat set BBQ. Istimewa untuk hari sukan ni juga Treasure ditaja satu set pakaian sukan oleh PUMA. Treasure dibahagikan kepada dua kumpulan:


Kumpulan Hitam – Hyunsuk, Junkyu, Haruto, Asahi, Junghwan, Jeongwoo
Kumpulan Biru – Jihoon, Jaehyuk, Mashiho, Yoshi, Yedam, Doyoung

Awal game lagi Asahi dah terbaring dekat padang sebab tak mampu nak main. Junkyu pulak meraung sebab rumput panas sangat. Dasar dua introvert ni ada je perangai diorang nak cengelat main macam dalam Episod 38 bila Treasure main Dodgeball. Hyunsuk pula macam biasa mesti injured. 


Kalau bab sukan serah dekat Mashiho, Jihoon, Jeongwoo dengan Doyoung sebab atletik. Dengan mudah je boleh tapau team lawan. Silap besar lah diorang letak Jihoon dengan Mashiho dalam satu kumpulan. Patutnya satu Kumpulan Hitam, satu lagi Kumpulan Biru. Dah la pergi letak aces dalam satu kumpulan lepastu letak dua introvert dalam satu kumpulan lagi. Lauk. 


Game kedua, bola keranjang pun sama je lah kejadiannya bila Doyoung, Mashiho dengan Jihoon tapau game. Tapi sengit jugak lah perlawanan antara dua kumpulan sebab Haruto dengan Jeongwoo power juga main bola keranjang. Jaehyuk, Asahi, Junkyu, Yedam dengan Junghwan jadi tukang sorak sambil mukbang dekat tepi court. Surprisingly Asahi gigih jugak main bola keranjang walaupun jatuh berguling dekat awal game. 

"I started playing basketball since it helps you grow taller, But only my friend got taller." – Mashiho


Comel bila tengok Treasure bagi baby cow main bola keranjang lepastu shoot first goal sebab Junghwan tak pernah main dan tak pandai main. Bila baby cow dribble pun semua hyung dia tengok lepastu puji comel je. Nak shoot tak lepas pun hyungs dia bagi support sampai dapat shoot. Langgar peraturan pun lantak lah asalkan baby cow happy. 


Kelemahan Treasure ialah boling sebab semua baling ke longkang kecuali Mashiho dengan Jihoon. Hyunsuk pula dapat first strike dalam hidup dia. Boleh kata beginner’s luck lah sementara Junkyu yang dipuji Hyunsuk bagus main boling sejak zaman trainee pulak macam hilang skills terbang entah pergi mana. 

Kelakar tengok Asahi tepuk paha Jeongwoo bila dia menyanyi entah lagu apa. Muka Asahi babap tu comel betul. Jaehyuk dah redho dengan ketentuan hidup dia yang tak pandai main boling. Masuk longkang tu pasti. 


Dekat hujung video Mashiho dengan Junkyu ajar macam mana nak baling bola boling sampai kena pin. Walaupun I dah biasa main boling dan style Mashiho main boling sama style dengan I jugak tapi tetap nak tengok juga kapa Mashiho ajar sebab dia comel. 

Kalau ISAC panggil Treasure join event tu pun YG dah boleh buat banner dengan placard untuk diorang sebab ada Mashiho, Jihoon, Doyoung, Yedam dengan Doyoung yang bagus dalam sukan. Treasure Map dah jadi platform dan bukti kukuh yang Treasure boleh menang besar dekat acara tu nanti. All the best Treasure! 

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +1, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +1, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +1 = 10/10