Movie Review | T&F (2021)

Tuesday, 18 January 2022


 

Director : Taranveer Singh

Writer : Taranveer Singh

Cast : Anmol Dhillon, Jhataleka Malhotra, Zoa Morani, Nayan Shukla, Kamini Khanna, Niki Walia, Aashim Gulati, Neha Kakkar

Production Company : SCIPL, Bhansali Productions

Distributor : Hi-Hat Productions, Netflix

Genre : Romantic / Comedy

Running Time : 106 minutes

Release Date : 19 February 2021

Trailer :


Lepas patah hati dengan Jatin Singh (Aashim Gulati), kekasih selebriti merangkap klien pejabat guamannya, Sia (Jhataleka Malhotra) ambil cuti selama 2 bulan untuk melawat ibu dia di London. Di sana dia semakin rapat dengan penulis novel, Varun Sarin (Anmol Dhillon). 

Dari perkenalan tersebut mereka semakin rapat dan tertarik dengan each other tapi Varun tak nak bercinta kerana dia takut dengan komitmen akibat trauma melihat ibu bapanya bercerai. Varun buat seven week rules di mana hubungannya akan bertahan selama 7 minggu tanpa bergaduh. Tak payah tunggu 7 minggu pun sebab Varun ni ada perangai susah untuk tepati masa walhal Sia sejenis yang on time. 

Sia tak nak hubungan mereka cuma bertahan selama 7 minggu sebab dia betul-betul jatuh cinta dengan Varun jadi dia buat peraturan di mana mereka hanya akan berjumpa setiap hari Selasa dan Jumaat sahaja. Hari lain, masing-masing bebas berjumpa dengan sesiapapun. 

‘My sweetheart, love never comes with a guarantee of happiness. But this is the only way to love. To love wholeheartedly. You cannot put conditions on love.’ – Dr. Radhika Malhotra (Niki Walia)

Rules ni macam susah jugak lah nak follow sebab weekdays, masing-masing busy dengan kerja. Walaupun Sia ambil cuti tapi dia tetap kena review agreement dari klien secara online. Kenapa tak tukar pada weekend je, kan senang sebab masing-masing pun cuti so boleh lah fokus dengan partner. Kalau ikutkan bercinta lepas kerja ni macam tu lah, weekdays bukannya contact sangat pun sebab busy dengan kerja. 

Idea untuk movie ni fresh lah tapi macam mehhh jugak sudahnya sebab masing-masing tak boleh nak keep up with the rules itself. Agak kecewa dengan klimaks dia sebab I prefer kalau Varun tu sendiri berubah tanpa mak dia. Sayang lah naskhah cinta tapi tak mampu nak jadikan cinta tu sebagai faktor paling kuat pada pasangan yang datang dari broken family. Cinta tu tak kuat untuk lawan trauma yang diorang hadap. 

Movie T&F arahan Taranveer Singh adalah movie debut kepada anak pelakon Poonam Dhillon, yang terkenal masa zaman 80-an dulu. Sayangnya Anmol Thakeria Dhillon nampak kekok dan chemistry bersama Jhataleka Malhotra pun kelihatan hambar. Music album T&F sepenuhnya menggunakan lagu Punjabi jadi tak syok sangat lah sebab tak minat lagu-lagu Punjabi. 

Jhatalekha adalah pemenang Miss India yang beralih arah ke dunia lakonan jadi kebanyakan masanya I tertarik dengan kecantikan dia. Compared to Anmol, Jhataleka lebih menyerlah dalam solo screen dan selamatkan relationship mereka dari tenggelam terus ke dasar lautan. Suka scene birthday party Tanya tu sebab Jhataleka pakai sari biru as tribute to Sridevi dalam Mr. India (1987).


Kalau ikutkan dua kali berturut-turut lah Sanjay Leela Bhansali Productions gagal untuk jadi platform kepada pelakon baru untuk debut di Bollywood selepas movie Malaal (2019). Bukan setakat gagal pada skrip, music album malah pada lakonan juga. Mungkin SLB dah boleh buat bengkel lakonan khas kepada newcomer? Macam Sia cakap pasal watak dalam novel Varun lah

‘When it’s about that special someone, then relationships need a little more time.’ 

Sepatutnya movie T&F ditayangkan pada tahun 2020 tapi disebabkan pandemik terpaksa lah tunda sampai tahun 2021 dan tayang di Netflix sahaja. Mungkin tu antara salah satu sebab movie ni tak dapat perhatian juga lah kot. Kalau nak tengok secara santai, not bad lah movie T&F ni. 

1. Team Production +0.6, 2. Visual +1, 3. Audio +0.3, 4. Storyline +0.5, 5. Casting +0.6, 6. Genre +0.4, 7. Themes +1, 8. Editing +0.6, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +0.6 = 6.6/10

Drama Review | Aranyak (2021)

Sunday, 16 January 2022

Director : Vinay Waikul

Writer : Rohan Sippy, Charudutt Acharya

Cast : Parambrata Chattopadhyay, Raveena Tandon, Ashutosh Rana, Taneesha Joshi, Breshna Khan, Anna Ador, Indraneil Sengupta, Vivek Madaan, Zakhir Hussain, Priyanka Setia, Meghna Malik

Production Company : Ramesh Sippy Entertainment, Roy Kapur Films

Distributor : Netflix

Genre : Mystery / Thriller

Running Episodes :  8 episodes (48 minutes per episode)

Release Date : 10 December 2021

Trailer : 


Mitos di Sironah, kawasan pedalaman di pergunungan Himalaya dihantui oleh Leopard-Man di mana dia akan memburu perempuan muda sebagai mangsanya. Mereka akan dirogol dan dibunuh kemudiannya digantung di dalam hutan. Leopard-Man akan keluar memburu pada malam bulan gerhana dan mangsanya akan dicakar di bahagian leher.

19 tahun kemudian perkara yang sama berlaku bila mayat Aimee Baptise (Anna Ador) digantung di hutan. Perkara pertama yang terlintas di fikiran pihak polis ialah Leopard-Man tapi SHO baru, Angaad (Parambrata Chattopadhyay) rasa benda tu merepek. Zaman sekarang ni tak mungkin lah ada makhluk separuh manusia separuh lagi harimau?

Inspektor Kasturi Dogra (Raveena Tandon) terpaksa tangguhkan cuti dia selama setahun bila muncul kes besar di Sironah. Tak mungkin lah dia nak biarkan Angaad uruskan seorang sebab dia lebih tahu selok-belok Sironah dan penduduk di situ. Anak perempuan dia, Nutan (Taneesha Joshi) dah faham sangat dengan perangai mak dia. Baik dia yang tolong uruskan rumah daripada tengok Kasturi sepahkan dapur sebab hati tak tenang. 

Sementara penduduk kampung percaya dengan Leopard-Man, menteri Jagdamba (Meghna Malik) lebih risaukan anak tunggal dia, Kanti yang buat hal ketika dalam parol. Dia tahu Kanti ada kaitan dengan pembunuhan Aimee jadi dia perlu minta bantuan dengan DC supaya tutup jejak anak dia. Angaad syak Govind, owner caf√© di Sironah yang culik Aimee sebab dia mesra dengan gadis tersebut malangnya sangkaan dia meleset, tak sama langsung dengan laporan forensik. 

'Politics, Inspector. It's very easy to use Kanti to target me at this crucial times.' - Ms Jagdamba. 

Manhas (Zakhir Hussain) pula cuba tutup rahsia dan halang pihak polis bila kejadian tersebut bermula di Hotel Bom kepunyaannya. Dia tak nak imej dia tercalar tambah pula majlis perkahwinan anak dia makin dekat. Siapa sebenarnya pembunuh sebenar Aimee antara semua watak yang terlibat di kampung tersebut? 

Lepas nampak Kak Sal share pasal series Aranyak ni terus rasa berminat nak layan series yang bertemakan misteri pembunuhan di kampung tersebut. Happy bila Raveena Tandon ikut saranan kawan baik dia, Neelam Kothari dalam reality show Fabulous Life of Bollywood Wives (2020). Sayang lah kalau Raveena peram je bakat lakonan dia sedangkan banyak pengarah dan production house hasilkan movies dan series untuk streaming platform. 

Lakonan Raveena sebagai Kasturi pun hebat dan lebih bermutu kalau nak dibandingkan pada zaman glamor dulu yang lebih fokus pada rupa fizikal dia yang cantik. Of course dia struggle untuk deliver tapi kalau bekerja dengan director yang bagus, hasil dia pasti memuaskan. Pertelagahan dia dengan Angaad pun tak lama sebab masing-masing ada misi yang sama cuma cara mereka sahaja yang berbeza. Dekat pertengahan series ni macam ada hint yang dua watak ni macam selesa dan tertarik antara satu sama lain. Not saying it should happen but both of them need their equals. 

Penghujung setiap episod antara punca cepat sangat habis layan series ni sebab rasa ingin tahu siapa pembunuh tu meliar dalam kepala bila pengarah tunjuk setiap hubung kait semua watak yang mencurigakan dengan watak Aimee pada malam kejadian. Kita nak percaya pada fakta pun susah bila ada scene yang tak masuk akal atau disorok dan lebih terarah kepada Leopard-Man. 

Nasib baik watak sampingan dalam series Aranyak ni tak ramai dan tak susah pun untuk kita cam siapa bila penulis kembangkan dengan baik. Sedikit demi sedikit penulis kupas karakter tanpa dedahkan rahsia dan misteri sehingga di akhir cerita. Equation Kasturi dengan bapa mertua (Ashutosh Rana) pun menarik sebab jarang mertua dengan menantu nak rapat bila mereka berdua ada perbezaan pendapat. Walaupun bapa mertua dia lebih banyak berkias tapi Kasturi boleh faham apa maksud di sebaliknya. Pengalaman bapa mertua dia antara petunjuk yang dia guna dalam kes ni. 

Sinematografi yang dipaparkan menggunakan kekuatan lokasi Sironah yang terletak di kawasan hutan dan pergunungan. Misteri pembunuhan yang dikaitkan dengan hutan di mana menyimpan banyak rahsia. Walaupun kawasan Sironah agak berkabus tapi tona warna yang digunakan cerah dan ceria, berbeza dengan tema cerita. Mungkin dalam masa yang sama nak promote Manali sebagai destinasi pelancongan sebab set yang digunakan cantik dengan interior dan senibina. 



Walaupun I tak suka dengan ending series Aranyak ni tapi penulisan yang bagus dengan olahan menarik buatkan series ni layak diberi perhatian dan pujian. 

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +1, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +0.8, 8. Editing +0.8, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +0.7 = 9.3/10

Director : Patrick Hughes

Writer : Tom O'Connor

Cast : Ryan Reynolds, Samuel L. Jackson, Gary Oldman, Salma Hayek, √Člodie Yung, Joaquim de Almeida, Kirsty Mitchell, Richard E. Grant

Production Company : Summit Entertainment, Millennium Media, Cristal Pictures

Distributor : Lionsgate, Netflix

Genre : Action / Comedy

Running Time : 118 minutes

Release Date : 18 August 2017

Trailer :


Michael Bryce (Ryan Reynolds) seorang bodyguard yang bertaraf Triple A hidup dalam keadaan yang menyedihkan selepas klien dia ditembak mati. Michael percaya Amelia Roussel (√Člodie Yung) yang bocorkan maklumat tersebut sebab dia tak bagitahu sesiapa langsung kecuali teman wanita dia. Amelia putuskan hubungan dengan Michael walaupun dia nafikan tuduhan tersebut. 

2 tahun kemudian Amelia terpaksa minta bantuan Michael untuk jaga tahanan dia, Darius Kincaid (Samuel L. Jackson) yang perlu dibawa ke International Criminal Court sebagai saksi utama untuk kes Vladislav Dukhovich atas tuduhan ethnic cleansing. Amelia tak boleh percaya dengan orang dalam Interpol sebab Darius diserang pada hari dan masa yang sama mereka rancang untuk pindahkan hitman tersebut. 

‘I can protect someone from bullets and explosives, but there's nothing I can do against indiscriminate use of mayonnaise for 68 straight years.’ – Michael Bryce

Darius adalah musuh utama Michael sebab kebanyakan klien dia jadi sasaran utama untuk dibunuh. Manakala Darius pula anggap diri dia tak bersalah bila dia cuma membunuh kapitalis yang jahat. Hitman yang membunuh penjenayah korup ataupun Bodyguard yang menjaga keselamatan white collar criminal yang jahat? 

‘The Bible says to never take revenge, to leave it to the Lord. But I wasn't prepared to wait that long.’ – Darius Kincaid

To be honest plot The Hitman’s Bodyguard arahan Patrick Hughes ni predictable ditambah pula bila dua watak yang bermusuhan terpaksa bekerja bersama untuk kes yang lebih besar. Tapi layan je lah sebab Ryan Reynolds kan. Letak lah dia dalam movie mana pun semua menjadi tapi dia pun lebih kurang sama lah dengan The Rock, genre, konsep dan watak yang sama je lah dok ulang sejak famous. Ye lah siapa tak nak benda senang. Bajet movie ni pun dalam USD60 juta tapi dapat pulangan USD176 juta. Letopppss! 

Casting director pulak cari pelakon yang memang ada impian nak bekerja bersama macam Samuel L. Jackson setuju bekerja dalam movie ni sebab ada Ryan. Salma Hayek pula happy dapat offer berlakon sebagai Sonia, isteri kepada Darius. So chemistry, bonding dan mood tu mudahkan lagi kerja team production dan hasil dari positivity tu terserlah dalam movie. 

Personally for me ada scene yang lawak dan menghiburkan tapi banyak juga scene yang menjengkelkan. Mungkin sebab menyampah dengan watak Darius yang jenis suka memaki dan memekak. Yes of course movie ni tak sesuai untuk tontonan keluarga sebab dari awal sampai habis tak putus kata makian tu. Dalam setiap perkataan ada je nak dihembusnya. 

Bab sinematografi hasil kerja Jules O'Loughlin dengan music score dari Atli √Ėrvarsson diadun dengan sempurna lantas menambahkan impak pada penceritaan. Screenplay pun bagus terutamanya pada action stunt dan juga babak-babak Vladislav Dukhovich. Tak faham kenapa peguambela Vladislav ni bantah statement dari saksi sebagai hearsay padahal hearsay tu kalau khabar angin atau dengar dari mulut orang lain. Ni saksi cerita apa yang jadi depan mata dia, I mean solid evidence lah untuk present depan hakim. 

Anyway untuk tontonan santai, The Hitman’s Bodyguard ni not bad lah nak layan. I nak layan sequel pulak sebab Salma Hayek ada screentime lebih panjang dan action stunts lebih power sebagai isteri kepada Darius. Tak sure ada dekat Netflix jugak ke tak. Kalau takde kena tunggu lah jawabnya hihu

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.7, 5. Casting +1, 6. Genre +0.7, 7. Themes +0.8, 8. Editing +0.6, 9. Social Message +0.5, 10. Personal Thought +0.4 = 7.7/10

Movie Review | Chhorii (2021)

Saturday, 15 January 2022

Director : Vishal Furia

Writer : Vishal Furia, Vishal Kapoor

Cast : Nushrratt Bharuccha, Saurabh Goyal, Mita Vashisht, Rajesh Jais, Yaaneea Bharadwaj

Production Company : Abundantia Entertainment, Crypt TV, T-Series, A Pshych Film

Distributor : Amazon Prime Video

Genre : Horror / Mystery

Running Time : 129 minutes

Release Date : 26 November 2021

Trailer :


Official remake kepada movie Marathi, Lapachhapi (2017) mengisahkan tentang Sakshi (Nushrratt Bharuccha) yang sedang sarat mengandung ikut suami dia, Hemant (Saurabh Goyal) ke kampung Kajla (Rajesh Jais), pemandu mereka. Kampung ni terletak 300km dari bandar dan hanya mempunyai 5 buah rumah kerana kawasan ladang tebu. 

Sebab utama mereka ke kawasan terpencil tanpa talian dan bantuan kerana Hemant mempunyai hutang dengan gangster bila perniagaan dia gagal. Tak mampu mereka berdua cari wang yang banyak dalam masa 24 jam sahaja. Cadangnya cuma 3 hari di kampung tersebut tapi Hemant terpaksa tinggalkan Sakshi lebih lama di situ supaya tak diganggu. 

Kampung tu sendiri mempunyai misterinya tersendiri bila 3 orang kanak-kanak lelaki dan perempuan berpakaian merah sering mengganggu wanita yang mengandung. Bhano Devi (Mita Vashisht) bagitahu perempuan tersebut adalah ahli sihir (Yaaneea Bharadwaj) yang bunuh ketiga-tiga orang anaknya. Anak yang sulung, Rajbir terpaksa berkahwin sehingga 4 kali untuk dapatkan zuriat bila isteri-isteri sebelumnya meninggal dunia. 

First half movie Chhorii arahan Vishal Furia agak perlahan tapi momentum mula menaik bila Sakshi ditinggalkan bersama Devi. Dua wanita yang berbeza generasi dan cara hidup bila Devi seorang yang orthodox. Dia masih lagi mengamalkan sistem kuno di mana isteri perlu makan selepas suaminya makan. Dia percaya anak lelaki adalah tuah dan anak perempuan hanya bawa malang dalam hidup dan juga tanaman. 

Kenapa entah Devi percaya benda macam tu. Kalau anak perempuan tu bawa malang habis dia tu apa? Kalau anak-anak lelaki dia pembawa tuah, kenapa dia masih hidup melarat? Masa Rajbir nak berkahwin tahu pulak cari anak perempuan orang lain. Kenapa tak kahwinkan je dengan lelaki? Menyampah tengok watak Devi ni tapi hakikatnya dalam dunia nyata masih ramai lagi yang berfikiran macam ni. 

Elemen seram tak lah kuat sangat sebab social message yang dibawa lebih tebal dan menakutkan. Manusia lebih menakutkan daripada hantu sebenarnya bila pemikiran dan ideologi yang dipegang dari satu generasi ke generasi seterusnya. Lakonan Mita Vashisht dan Nushratt antara kekuatan movie Chhorii. Bila mesra nampak rapat macam adik-beradik tapi bila bertegang urat, tak ada siapa yang boleh masuk campur. 




Sinematografi Anshul Chobey tampak biasa saja walaupun mempunyai props dan set yang kuat untuk naskhah seram. Ada rumah yang sunyi, ladang tebu yang menyesatkan dan telaga besar yang pernah menjadi kubur kepada ahli sihir dan tiga orang kanak-kanak tersebut. Makeup untuk hantu kanak-kanak tu pun kelakar sebab tempek bedak sampai putih lepastu hitamkan mata. Ju-On lagi seram dari diorang bertiga ni. 

Jalan cerita Chhorii lebih kurang sama dengan Kaali Khuhi (2020) bila tema yang berkisar kepercayaan orthodox dalam kawasan kampung tersebut tapi misteri dan penceritaan yang dipaparkan dalam Chhorii lemah dan mempunyai loopholes juga soalan yang tak mampu dijawab sebab rahsia dibongkar pada penghujung movie. 

Kenapa Sakshi kena ikat di katil kalau dia perlu survive di rumah tu selama 3 hari? Kalau nak dia selamat tak payah la sampai ikat tangan dengan kaki dia. Lagipun keadaan dia masa tu bukannya dia mampu untuk lari pun. Lepastu tak sediakan makanan pulak tu padahal nak dia hidup sepanjang 3 hari tapi biar dia kebulur. Kalau ada ayam ternakan boleh terima dek akal lah. 

Overall, movie Chhorii lebih terarah pada social message tapi tidak pada skrip dan olahan yang menarik. Sepatutnya pengarah paparkan dengan menarik lah perbuatan zalim dan sadis ni kepada generasi sekarang. I tak rasa golongan yang berfikiran macam tu nak tengok movie ni, baik diorang tengok diri sendiri je ye dak?

1. Team Production +0.5, 2. Visual +0.6, 3. Audio +0.5, 4. Storyline +0.4, 5. Casting +0.6, 6. Genre +0.3, 7. Themes +0.7, 8. Editing +0.6, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +0 = 5.2/10 


Dah lama tak menjejak ke New Wing 1Utama ni sebab kalau datang ke OU mesti pergi ke Old wing je sebab ada Kaison, Parkson dengan DIY dekat situ. Bila tengok ada tarikan baru rasa nak tengok lah apa yang ada dekat Petaling Jaya Performing Arts Centre (PJPAC). 


PJPAC ni baru siap dibina tahun lepas dan ikut perancangan asalnya nak buka kepada orang awam pada bulan Mac 2021 tapi disebabkan PKP 2.0, terpaksa lah anjak ke bulan Mei 2021. Kalau tengok dekat direktori ni banyak juga yang berkaitan dengan Korea di sini. KFry tak rasa nak pindah sini ke? Outlet diorang dekat LG tu dah tak muat nak tampung customer ramai especially on weekend. 


Masa jalan dekat sini tak tahu pun nak cari apa, just follow the tiles je. Lepastu nampak signboard ada Saranghae Bridge. Kalau dah berkonsepkan Korea tu mesti lah ada love lock macam dekat Namsan Tower. Nak masuk sini percuma je tapi kalau nak tengok seni tu kena bayar lah. 


Kan betul! Hahaha


Masa kitorang sampai tu tak ada orang lagi so boleh lah nak bergambar lama-lama dekat sini. Yang tak bestnya Saranghae Bridge dia pendek je lepastu ada dua love lock. Tak banyak pun tempat dekat Sarangahe Bridge ni boleh bergambar. 



Terpaksa jengket kaki supaya nampak tinggi. Terlupa nak pakai heels, lapar punya pasal pakai selipar je pergi OU. Dah la tak match dengan baju pun sobs :(

Lepas dah habis bergambar dekat Saranghae Bridge ni, kitorang masuk ke kawasan dalam sikit. Dekat sini ada stage untuk teater, konsert, stand-up comedy dan juga cafe. PJPAC ni lebih kepada ruang untuk anak seni berkarya lah selain di Istana Budaya. I rasa ada bagusnya jugak PJPAC ni wujud sebab Istana Budaya agak susah nak ke sana. Parking pun terhad. 



Masa tengah layan gambar dekat galeri seni ni ternampak lah Sharifah Rose dengan influencers lain tengah main apa entah. Nak ajak bergambar tapi malas lah sebab diorang tengah syok main game. Diorang ada dekat PJPAC sebab ada launching event untuk program Master in the House. Terkejut masa tengok banner tu sebab ada BamBam Got7 like woaahhhh. 

Ada jugak banner Konsert Nafas Cinta Khai Bahar dengan penampilan Aina Abdul dan Adira untuk bulan Februari 2022 nanti. Macam nak pergi tengok tapi harga tiket dia RM189. Dah la tak layan sangat tiga orang artis ni lepastu nak bayar harga tiket cenggitu. Kalau Akim & The Majistret nak lah jugak hahaha. Bila ada teater stage yang dekat dengan rumah ni rasa nak follow IG account PJPAC sebab nak merasa jugak tengok konsert musikal ataupun teater. 


Kitorang pergi level 2 je sebab satu level dengan TGV so tak nak pergi jauh sangat sebab bangunan ni sunyi. Bau cat dia pun kuat lagi. Dekat bahagian bawah tu macam cantik je kalau malam sebab sepanjang jalan tu ada lampu mentol macam dalam drakor. 

Hopefully ada Korean festival dekat PJPAC ni ataupun kedai Korea yang menarik nak terjah. Mana tahu nanti diorang panggil idol group datang sini hahaha berangan jauh sangat ye dak? Tapi kalau dah BamBam pun TV3 boleh halo halo takkan lah idol group macam ONEUS, ONEWE, THE BOYZ, DAY6, KARD tak boleh panggil hahaha. 

Order Bunga Dari February Bloom


Minggu lepas agak sibuk sebab kena organize long call event anak sulung managing partner. Lepas dah habis event tu ada jamuan kecil untuk meraikan hari bermakna dia. Kitorang dapat tahu pun agak lambat, petang Rabu macam tu sebab baru dapat semua link dengan manual yang berkaitan dengan sesi long call online. 

Dah settle setup untuk long call session, kitorang cari pulak hand bouquet sebagai hadiah dari pihak RRM. Kebanyakan florist dah tak ambik order sebab short notice. Cari punya cari terjumpa lah February Bloom ni dekat Instagram. Semua bouquet dia cantik. Kebetulan ada harga diskaun untuk beberapa pakej. Memang terus grab lah sebab harga dia murah lepastu dekat dengan firm. 


Kitorang pilih hand bouquet Golden Time sebab hadiah untuk lelaki kan, takkan nak meriah sangat dengan bunga ye dak? Dalam bouquet ni ada baby breath dengan 12 unit coklat Ferrero Rocher. Harga sejambak ni RM89.00 tak termasuk delivery charge dengan service charge. But still murah lah sebab bajet kitorang dalam RM150 macam tu. Dalam pukul 11 pagi tu dah sampai dah order kitorang. Settle bab bunga. 

Besar jugak lah kotak dia sebab penuh satu meja kerja tu. Bila buka dalam rasa happy tengok bunga dia fresh dan cantik. Tapi kecewa tengok kad ucapan dia sebab tak ikut format haha ucapan pun ada format. Semuanya dia taip sekali harung je, tak ada spacing langsung. 


Lepasni kalau nak order kena bagitahu dia lah pasal kad ucapan tu taip proper sikit. And yes, nak order lagi lepas ni dekat February Bloom sebab jatuh hati tengok Fruit Basket dengan Bloom Box dia. Harga pun tak mahal sangat macam florist lain. Kalau nak bagi dekat client pun rasa puas hati sebab saiz dia besar especially Bloom Box Morocco dengan Delia tu. 

February Bloom ni buka dari Isnin sampai Ahad dari jam 8 pagi sampai 8 malam. Kalau yang duduk area Kuala Lumpur, Petaling Jaya ataupun Klang nak order February Bloom boleh la tengok dekat SINI :)

Starbucks Frappucino Vanilla

Dah lama nak try Starbucks drinks dalam botol ni sebab dia guna botol kaca. Tak tahu lah kenapa, kalau minum dalam botol kaca ni rasa sejuk dia lain macam sikit. Sama lah kalau minum Coca-Cola ataupun Sarsi dalam botol kaca. Dekat 7Eleven tak banyak pilihan pun, ada dalam 3 jenis je tak silap tapi tak ingat lah yang lain. Ingat yang kita minum je hehe. 


Since one of my fav drinks dekat Starbucks, Caffe Latte ataupun Vanilla Hazelnut, so pilih lah Starbucks Frappucino Vanilla. Harga untuk sebotol dengan 281ml ni dalam RM10.90 macam tu. Depends lah beli dekat mana sebab lain tempat lain harga dia kan. Ni beli dekat 7Eleven, kalau beli dekat Petronas mungkin mahal sikit lah. 

Rasa dia just like I expected. Satu botol ni dua kali minum dalam cawan dengan ais tu sebab dia pekat sikit. Lepas ni kalau weekend boleh la beli stok Starbucks dalam botol ni sebab area rumah tak ada Starbucks haha. Ada la dekat Skypark tu tapi kalau guna Grab dah mahal jadinya. Kalau order untuk ramai tak lah terasa sangat. 

Best Bollywood Movies Tahun 2021

Friday, 14 January 2022

 

Meriah tahun ni dengan movie dekat streaming platforms. Untung dekat I lah sebab tak payah pergi cari cinema mana yang tayang movie Hindustan. Tunggu je tarikh tayang lepastu tengok dekat rumah. Surprisingly movie dari Zee5 Premium pun banyak yang berkualiti. Dalam list ni I senaraikan semua movie Bollywood yang best untuk tahun 2021. 



Director : Bugs Bhargava Krishna
Writer : Bugs Bhargava Krishna
Cast : Arjun Rampal, Manav Kaul, Anand Tiwari, Rajit Kapur, Madhoo, Samreen Kaur, Sameer Dharmadhikari
Genre : Psychology / Crime / Drama / Mystery
Rating : 9.4/10

Kes jenayah yang berlaku di mana 36 orang kanak-kanak dibunuh dalam masa 5 tahun. Polis dapat jejak Veer Singh (Manav Kaul), jurulatih sukan di Udaan Sports sebagai suspek bila ada dua orang aktivis yang ternampak dua mayat kanak-kanak dibakar sampai rentung lepas ditinggalkan oleh pemandu SUV hitam. Jaisingh (Arjun Rampal) jadi peguambela untuk Veer Singh dan dalam masa yang sama secure seat dalam politik.



Director : Renuka Shahane
Cast : Kajol, Tanvi Azmi, Mithila Palkar, Kunaal Roy Kapur, Vaibhav Tatwawaadi, Shweta Mehendale, Antara Deshpande, Arha Mahajan, Kanwaljit Singh, Manav Gohil
Genre : Drama
Rating : 8.3/10

Filem arahan Renuka Shahane keluaran terbaru Netflix mengisahkan tentang 3 generasi wanita di dalam sebuah keluarga yang messed up and broken. Movie bermula dengan conversation antara Nayantara Apte (Tanvi Azmi) dengan Milan (Kunaal Roy Kapur), penulis autobiografi yang akan membukukan kisah Nayan, penulis terkenal era 80-an. Bercerai dan keluar dari rumah, tukar surname anak-anak kepada surname keluarga dia.

Berbeza dengan Nayan, Anu memilih untuk tidak berkahwin dan Masya pula dikahwinkan dengan lelaki dari keluarga yang konservatif. Masing-masing berbeza perwatakan dan jalan hidup tetapi kesemuanya terkesan dari pilihan yang dibuat oleh si ibu.



Director : Dibakar Banerjee
Cast : Parineeti Chopra, Arjun Kapoor, Neena Gupta, Raghubir Yadav, Dinker
Genre : Crime / Drama
Rating : 9/10

Sandeep a.k.a. Sandy Walia (Parineeti Chopra) jadi sasaran untuk dibunuh selepas dia ugut Parinchay (Dinker) mengenai 'Swabhiman' scheme di Parivartan bank. Skim ni dicipta oleh Sandy untuk bantu lelaki tersebut keluar dari beban hutang sebanyak Rs132 juta. Sandeep berhasrat untuk tarik diri bila dapat tahu Kerajaan cuba audit malangnya ditolak sebab Parinchay nak dia bertanggungjawab sepenuhnya. Dalam masa yang sama Sandeep hamil anak Parinchay dan perlukan kandungan tersebut sebab dia sunyi dan perlukan seseorang. 



Director : Umesh Bist
Cast : Sanya Malhotra, Shruti Sharma, Sayani Gupta, Ashutosh Rana, Raghubir Yadav, Rajesh Tailang, Nakul Roshan Sahdev
Genre : Drama
Rating : 10/10

Kematian Astik dan meninggalkan seorang balu bernama Sandhya (Sanya Malhotra). Seluruh keluarga mula berkumpul di rumah pusaka tu untuk menghantar roh Astik ke alam barzakh selama 13 hari mengikut tradisi mereka. Keluarga Sanddhya juga datang dengan bawa kain sari putih untuk anak perempuan mereka. 

Kawan baik dia, Nazia (Shruti Sharma) kemudiannya datang untuk bagi moral support tapi keadaan Sandhya berbeza dari yang dia sangka. Tak bersedih langsung dengan pemergian si suami. Mungkin sebab mereka kahwin atas aturan keluarga 5 bulan yang lepas. Atau mungkin kerana gambar Aakansha (Sayani Gupta) dalam laci dengan dokumen peribadi Astik. 



Director : Amole Gupte
Cast : Parineeti Chopra, Manav Kaul, Meghna Malik, Naishaa Kaur Bhatoye, Subhrajyoti Barat, Eshan Naqvi, Ankur Vikal
Genre : Biopic / Sports / Drama
Rating : 8/10

Movie biopic pemain badminton negara India, Saina yang mendapat tunjuk ajar dari Coach Rajan sampai lah ranking dia No. 2 Dunia dan cipta sejarah dalam negara India. Masa tu tak ramai pemain badminton yang berjaya di mana-mana kejuaraan. Sebab tu Saina bangga dapat kalahkan pemain senior dari pelbagai negara dan bangga dilahirkan sebagai perempuan. Konflik dalam movie biopik ni timbul bila populariti mula kacau fokus dan dia terpaksa buang cinta untuk jadi World No. 1 dalam sukan badminton. 



Director : Shashank Khaitan, Raj Mehta, Neeraj Ghaywan, Kayoze Irani
Cast : Fatima Sana Shaikh, Jaideep Ahlawat, Abhay Joshi, Armaan Ralhan, Arvind Pandey, Nushrat Bharucha, Abhishek Banerjee, Inayat Verma, Maneesh Verma, Konkona Sen Sharma, Aditi Rao Hydari, Shefali Shah, Manav Kaul, Tota Roy Chowdhury, Sara Arjun
Genre : Romance, Drama
Rating : 7.5/10

Netflix terbitkan sebuah lagi antologi yang bertemakan ajeeb (pelik) daastaans (kisah) selepas dua antologi sebelum ni – Lust Stories (2018) & Ghost Stories (2020) di bawah produksi kepunyaan Karan Johar, Dharmatic Entertainment. Mempunyai 4 kisah yang berbeza olaahan 4 orang penulis dan juga pengarah, Ajeeb Dastaans membawakan kisah cinta pelik yang berlaku di India. 



Director : Amit Masurkar
Cast : Vidya Balan, Vijay Raaz, Sharat Saxena, Brijendra Kala, Mukul Chadda, Neeraj Kabi, Ashwini Ladekar, Gopal Datt, Ila Arun
Genre : Drama 
Rating : 8/10

Vidya Vincent (Vidya Balan) adalah Division Forest Officer yang baru dihantar ke kampung tersebut bila penduduk kampung mengadu takut akan kehadiran harimau. Penduduk di kampung tersebut bergantung pendapatan pada hasil ternakan seperti kambing, lembu dan kerbau. Kebanyakan mereka akan bawa ternakan masuk ke dalam hutan untuk diberi makan. Kerja-kerja menyelamatkan harimau terganggu dengan kehadiran parti politik. 



Director : Ken Ghosh
Cast : Akshaye Khanna, Gautam Rode, Vivek Dahiya, Parvin Dabas, Samir Soni, Abhimanyu Singh, Mir Sarwar, Manjari Fadnnis, Kallirroi Tziafeta, Akshay Oberoi, Abhilash Choudary, Dhanveer Singh, Mridul Das, Mihir Ahuja
Genre : Crime / Action / Thriller
Rating : 9/10

Diinspirasikan dari jenayah serangan pengganas di kuil Akshardham, Gandhinagar, Gujarat pada September 24, 2002. Seramai 33 orang awam terbunuh dalam serangan tersebut termasuklah seorang komando National Security Guard (NSG), 2 orang pegawai polis Gujrat dan 80 orang awam cedera. 



Director : Vishnuvardhan
Cast : Sidharth Malhotra, Kiara Advani, Shiv Panditt, Sahil Vaid, Nikitin Dheer
Genre : War / Drama / Romance
Rating : 9/10

Movie Shershaah memaparkan kisah keberanian Kapten Vikram Batra yang berjuang melawan tentera Pakistan dan juga pengganas untuk merampas kembali kawasan Kashmir dalam perang Kargil tahun 1999. Walaupun bertemakan peperangan, movie Shershaah membawakan mesej tentang kesetiaan, semangat patriotik, kekeluargaan, persahabatan malah percintaan buatkan perjalanan cerita jadi lebih bermakna.



Director : Kunal Deshmukh
Cast : Sunny Kaushal, Radhika Madan, Mohit Raina, Diana Penty, Vidhatri Bandi, Chirag Malhotra, Atul Kumar, Nazneen Madan
Genre : Romance / Drama 
Rating : 8.7/10

Joginder Dhillon a.k.a Jaggi (Sunny Kaushal) jatuh cinta dengan Kartika (Radhika Madan) di sports camp sejak pertama kali berjumpa di kolam renang. Sepanjang perkenalan mereka berdua, Jaggi banyak membantu Kartika untuk improve swimming skills dia sampai lah Jaggi dapat tahu yang Kartika akan berkahwin dengan calon pilihan keluarga tak lama lagi di London. 

Puas Jaggi pujuk Kartika supaya batalkan perkahwinan tersebut tapi masih lagi dia bertegas dengan prinsip tentang hidup yang praktikal. Jaggi tetap dengan janji dia untuk berkahwin dengan Kartika. Dari India dia kumpul duit untuk ke London namun malangnya duit dia dicuri oleh travel agent. 



Director : Akarsh Khurana
Cast : Taapsee Pannu, Priyanshu Painyuli, Abhishek Banerjee, Supriya Pilgaonkar, Supriya Pathak, Mantra, Manoj Joshi, Miloni Jhonsa, Varun Badola
Genre : Sports / Drama
Rating : 9.2/10

Rashmi Rocket berkisarkan dunia sukan di mana penulis paparkan ketidakadilan yang berlaku pada atlet wanita akibat gender test. Movie ni diinspirasikan oleh kisah sebenar di mana dua orang atlet wanita negara India kena ban oleh Persatuan Atlet Negara hanya kerana level testerone mereka lebih tinggi pada kadar normal. 

Hal ni terjadi disebabkan oleh hyperandrogenism dan sering berlaku kepada wanita. Antara simptomnya ialah level testerone lebih tinggi dari 3.3, haid tidak teratur, acne ataupun mempunyai bulu badan lebih banyak. 



Director : Shoojit Sircar
Cast : Vicky Kaushal, Kirsty Averton, Stephen Hogan, Shaun Scott, Banita Sandhu, Amol Parashar
Genre : Bioghraphy / History / Drama
Rating : 9/10

Kekejaman Michael O’Dwyer yang membunuh seramai 20,000 orang penduduk Amritsar di Jallianwala Bagh pada 13 April 1919 diceritakan dalam naskhah terbaru Shoojit Sircar melalui watak pejuang yang lahir di tanah Punjab. 

Dari pengalaman dan penceritaan Udham Singh yang bekerja dengan Michael O’Dwyer, pesara askar tersebut merupakan seorang yang zalim. Tujuan dia membunuh semua yang hadir sebagai tanda protes adalah untuk hadirkan rasa tenang tanpa bunyi bising meminta itu dan ini. Saiz peluru yang askar British guna tu memang besar sampaikan ada anggota badan yang hancur atau terputus. Tak kisah lah yang tua, wanita atau kanak-kanak, semuanya ditembak tanpa belas. 



Director : Vivek Soni
Cast : Abhimanyu Dassani, Sanya Malhotra, Purnendu Bhattacharya, Shiv Kumar Subramaniam, Nivedita Bhargava, Komal Chhabria, Manoj Mani Mathew, Archana Iyer
Genre : Romantic / Comedy
Rating : 7/10

Meenakshi Sundareshwar adalah nama sebuah kuil yang terbesar di Madurai yang mempunyai sejarahnya tersendiri. Naskhah terbaru terbitan Netflix Originals mengisahkan tentang pasangan suami isteri yang mempunyai personaliti dan citarasa yang berbeza tapi bersatu dalam sebuah perkahwinan yang diaturkan oleh keluarga. 

Sundareshwar (Abhimanyu Dassani) dan Meenakshi (Sanya Malhotra) mempunyai perbezaan yang ketara dalam hampir semua perkara tapi perbezaan ni yang buatkan mereka mudah mesra dan jatuh cinta. 



Director : Rohit Shetty
Cast : Akshay Kumar, Katrina Kaif, Jaaved Jaaferi, Vivan Bhatena, Gulshan Grover, Abhimanyu Singh, Jackie Shroff, Kumud Mishra, Ajay Devgn, Ranveer Singh 
Genre : Action / Comedy / Romantic
Rating : 8.8/10

Fourth installment dalam cop universe arahan Rohit Shetty kali ni membawakan watak polis ketiga iaitu Sooryavanshi (Akshay Kumar) yang berkhidmat dalam Anti-Terrorism Unit di Mumbai, India. Patah balik ke tahun 1993 di mana Mumbai diletupkan dengan 400kg RDX yang diseludup masuk dari Pakistan dan mengorbankan ramai orang awam. 600kg RDX masih lagi tak diketahui di mana lokasinya kerana Bilal Ahmed (Kumud Mishra) dah lari ke Pakistan selepas kejadian tersebut. 



Director : Ram Madhvani
Cast : Kartik Aryan, Mrunal Thakur, Amruta Subhash
Genre : Thriller / Drama
Rating : 7/10

Remake kepada movie Korea, The Terror Live (2013) arahan Kim Byung-woo yang mengisahkan tentang Arjun Pathak (Kartik Aryan), news anchor untuk program Bharosa 24x7 mendapat panggilan daripada pekerja buruh yang bekerja di tapak pembinaan jambatan Bandra-Worli Sea Link. Jambatan sepanjang 5.6km dengan kelebaran 8 laluan yang menghubungkan Bandra dan Mumbai Selatan terletak tidak jauh dari bangunan studio TRTV. 

Arjun nampak peluang untuk dapatkan berita eksklusif buat panggilan kepada Ankita (Amruta Subhash) supaya boleh disiarkan live di TV. Kalau rating cecah 70%, bukan sahaja Arjun malah Ankita juga akan dinaikkan pangkat dan mendapat ganjaran.



Director : Abhishek Kapoor
Cast : Ayushmann Khurrana, Vaani Kapoor, Gourav Sharma, Gautam Sharma, Abhishek Bajaj
Genre : Romantic / Drama
Rating : 9/10

Naskhah terbaru arahan Abhishek Kapoor, Chandigarh Kare Aashiqui mengisahkan tentang Manvinder Munjal aka Manu (Ayushmann Khurrana) yang berlatih setiap hari untuk menang dalam pertandingan Gabru Of All Time (GOAT). Pertandingan tersebut disertai oleh beberapa orang lelaki untuk cari siapa yang paling kuat di daerah Chandigarh. Pertemuan dengan Maanvi (Vaani Kapoor) mengubah perspektif dia terhadap cinta dan perkahwinan. Malngnya Manu rasa jijik dengan Maanvi bila tahu kisah silam gadis bandar tersebut. 



Director : Aanand L. Rai
Cast : Dhanush, Sara Ali Khan, Akshay Kumar, Seema Biswas, Dimple Hayathi, Ashish Verma
Genre : Romantic / Drama
Rating: 8.8/10

Kisah cinta tiga segi antara Rinku, Vishu dan Sajjad Ali Khan. Rinku dan Vishu dikahwinkan secara paksa oleh keluarga. Sementara nak tunggu dokumen cerai siap, Rinku dengan Vishu akan tinggal bersama di Delhi. Lepas tu Vishu akan kahwin dengan Mandy dan Rinku pula akan hidup bahagia dengan Sajjad. 

Lama kelamaan Vishu pula jatuh cinta dengan Rinku sampaikan dia tak kisah langsung pertunangan dengan Mandy putus walaupun mereka bercinta dah lama. Mampukah Rinku buat pilihan yang besar dalam hidup dia?



Director : Manish Gupta
Cast : Vinay Pathak, Ranvir Shorey, Rohan Mehra, Arif Zakaria, Gul Panag
Genre : Crime / Drama
Rating : 7/10

Mengisahkan tentang akauntan Bansi Keswani (Vinay Pathak) disiasat oleh pihak CBI selepas salah seorang kliennya didakwa untuk kesalahan penggubalan wang haram. Walaupun pihak CBI tak jumpa sebarang bukti tapi Bansi masih dalam pemantauan mereka. 5 bulan kemudian Bansi digeledah sekali lagi kerana Mr. Sinha (Arif Zakaria) dakwa 3 keping cek miliknya dicuri. 

Pihak polis jumpa cek tersebut di pejabat Bansi dan kes dibawa ke mahkamah dengan Balbir Chaudhary (Rohan Mehra) menjadi peguam kepada Bansi manakala Sewak Jamshedji (Ranvir Shorey) peguam plaintif. Memang susah untuk Balbir nak buktikan Bansi tak bersalah melainkan kesan lipatan pada 3 keping cek tersebut. Kalau betul Bansi yang curi, kenapa kesan lipatan terlampau dalam?