Movie Review : Coolie No. 1 (2020)

Saturday, 26 December 2020

Director : David Dhawan

Writer : Rumi Jaffrey, Farhad Samji

Cast : Varun Dhawan, Sara Ali Khan, Paresh Rawal, Javed Jaffrey, Sahil Vaid, Vikas Verma

Production Company : Pooja Entertainment

Distributor : Amazon Prime Video

Genre : Romantic / Comedy / Action

Running Time : 135 minutes

Release Date : 25 December 2020

Trailer :

Remake dari movie Coolie No. 1 (1995) di bawah arahan pengarah yang sama, David Dhawan mengisahkan tentang Raju (Varun Dhawan), seorang kuli di stesen keretapi yang jatuh cinta dengan si cantik Sarah Rozario (Sara Ali Khan), anak kepada billionaire, Jeffrey Rozario (Paresh Rawal) yang sombong dengan kekayaan dan status dia. 

‘You know what kind of son-in-law I want? The one who charters an airplane to buy groceries. If a country wants to borrow money, they should ask him.’ - Jeffrey Rozario

Terhina dengan kata-kata Jeffrey, Pandit Jai Kishen (Javed Jaffrey) berazam akan balas dendam. Dia terjumpa Raju kemudiannya plan untuk menyamar sebagai putera raja yang mempunyai syarikat Kunwar & Kunwar Multimillionaires. Kawan baik Raju, Deepak Verma (Sahil Vaid) pula menyamar sebagai driver dan pinjamkan kereta mewah selama beberapa minggu sementara owner sebenar, Mahesh Anand Pratap Singh (Vikas Verma) pergi ke Singapura. 

Plan mereka bertiga menjadi bila pakcik Sarah (Rajpal Yadav) percaya helah mereka dan biarkan tinggal di hotel di Goa secara percuma. Bukan setakat tu je, Sarah pun jatuh cinta pandang pertama disebabkan kekayaan, kekacakan dan sifat rendah diri yang ada pada Raj. Mereka berdua berkahwin walaupun Raj bagitahu yang ayah dia tak suka dia berkahwin dengan keluarga miskin. 

Sama macam Coolie No. 1 (1995), jalan cerita tak banyak yang diubah tapi ada beberapa scene dibuang dan diubah bersesuaian dengan selera audience zaman sekarang. Kalau versi Govinda nampak tak meyakinkan sebagai kuli gara-gara kostum bersih dan baru, versi Varun Dhawan tampak real dengan muka comot, kulit sedikit gelap dan baju yang kotor dan luntur. 

Sama macam Govinda, lakonan Varun Dhawan menjadi dengan perfect comic timing dan romantic bila muncul scene bersama Sara. Fresh Jodi and sizzling chemistry! Untuk scene action pun nampak sharp dan cantik dengan bantuan camera angle dari Ravi K. Chandran. Cuma untuk scene yang melibatkan keretapi je nampak tak cantik VFX. Patutnya kurangkan scene yang melibatkan VFX kalau tak ada bajet untuk suntingan yang lebih kemas. Scene last mungkin signature scene untuk Coolie No. 1 baik yang lama atau baru tapi macam tak realistik langsung sedangkan boleh je Raj selamatkan Jeffrey dari tingkap yang pecah tu. 

Music score dari Tanishk Bagchi dan duo Salim-Sulaiman bagi nafas baru kepada beberapa lagu dalam Coolie No. 1 (1995) seperti Husn Hai Suhana, Mirchi Lagi Toh dan Coolie No. 1 dan tambah lagu Teri Bhabhi, Mummy Kasam dan Tere Siva. Semua lagu best kalau hasil gubahan Tanishk cuma sayangnya kebanyakan suara penyanyi latar perempuan tak match dengan suara Sara Ali Khan. Nampak sangat miming dan lip sync dia pun tak berapa menjadi. 

Choreography dance dari Ganesh Acharya untuk semua lagu nampak cantik dan kena dengan suasana lagu tapi untuk lagu Husn Hai Suhana tak sesuai sangat dengan hand groping steps tu sedangkan movie ni tontonan umum. One thing for sure, Sara Ali Khan tak pandai menari sebab kebanyakan heavy steps diberikan pada Varun.

 

Ada tribute moment bila Varun Dhawan mimic dan lontarkan dialog SRK dalam Dilwale Dulhania Le Jayenge (1995), Salman Khan dalam movie KICK (2014), Amitabh Bachchan dalam movie Coolie (1984) dan Mithun Chakraborthy untuk Disco Dancer (1982). Tapi tak ada tribute langsung untuk Govinda sedangkan dia yang popularkan movie ni dulu. 

Dalam animasi di awal movie ada cameo karikatur seiras Amitabh Bachchan walhal tak ada kena mengena pun. Dah la watak tu ambil Raju bekerja dekat situ walhal Raju dah tunjuk gambar mak dia. Instead of tolong carikan ataupun hantar dekat balai polis, watak tu paparkan child labor. Mak Raju pun tak datang balik cari anak dia walhal dia tahu dekat stesen mana anak dia tercicir. Raju pun dah selesa hidup sendirian gamaknya. 

Dalam movie ni ada ramai pelawak terkenal macam Paresh Rawal, Rajpal Yadav dan Johnny Lever tapi dialog masing-masing cringe sampaikan rasa annoying nak tengok setiap kali muncul. Movie Coolie No. 1 ni dah ada 3 movie sebelumnya tapi sikit pun tak ada pembaharuan dari dialog dan jalan cerita yang lebih kemas. Jadi untuk apa remake? Membazir sangat. 

Hopefully Varun akan stop dengan movie comedy slapstick macam ni sebab range of talent dia besar tapi tersekat dek kerana permintaan keluarga. I crave for another Badlapur and October. Since Bollywood cinema tak mungkin akan buka dalam masa terdekat dan ramai yang bagi perhatian kepada OTT platform, ada baiknya Varun fokus dengan method acting films. 

1. Team Production +0.7, 2. Visual +0.6, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.6, 5. Casting +0.4, 6. Genre +0.5, 7. Themes +0.7, 8. Editing +0.5, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +0.2 = 6.2/10

Pengarah :  Rizal Mantovani

Penulis Skrip :  Robert Ronny

Pelakon :  Reza Rahadian, Julie Estelle, Dwi Sasono, Ray Sahetapy, Puy Brahmanthya, Ayasha Puteri, Lukman Sardi, Ratu Anandita, Khiva Iskak, Otig Pakis, Saefullah Mahyuddin

Syarikat Produksi :  Legacy Pictures

Pengedar :  Legacy Pictures, Netflix

Genre :  Adventure / Horror / Mystery

Durasi Tayangan :  113 minit

Tarikh Tayangan : 3 November 2016

Trailer :

Kisah bermula pada zaman purba, 500 tahun masehi bilamana sekumpulan manusia zaman batu cuba untuk melakukan upacara tapi seekor makhluk keluar dan piramid mula bergegar dan menutup ruang masuk. Fast forward ke zaman millennial, Tomo Gunadi (Reza Rahadian) ialah wartawan untuk majalah Ghaib yang mengupas isu-isu supernatural. 

Tapi cara dan artikel dia tak lah disenangi oleh Guntur Samudra (Dwi Sasono) kerana Tomo hanya sekadar buat cerita dan dapat bayaran tinggi dari mana-mana orang yang sengaja berlakon sebagai bomoh untuk menghalau hantu. Sedangkan Guntur ada kuasa sakti hasil menuntut bersama guru dia dan dia gunakan untuk kebaikan dengan menghalau syaitan pulang ke neraka. 

Bila berita tentang sekumpulan arkeologi menemui artifak di Piramid Gunung Padang melalui wawancara bersama Arni Kumalasari (Julie Estelle), Tomo ditugaskan ke sana untuk artikel berkenaan penemuan bersejarah tu. Gundur bersama anak-anak murid dia juga pergi ke sana. 

‘Indonesia terletak di Lingkaran Api yang mana merupakan plat bumi aktif. Kita tak tahu berapa banyak bencana alam yang berlaku di Indonesia sejak zaman purba. Gempa bumi, letusan gunung berapi, tsunami. Kemungkinan semua bukti tamadun purba di Indonesia telah terkubur.’ 

Sejak kejadian aneh yang berlaku dan mengorbankan beberapa nyawa di tapak Piramid Gunung Padang, Tomo, Guntur dan Arni bekerjasama menggunakan ilmu mereka walaupun awalnya masing-masing memperlekehkan sesama sendiri. Kalau bukan nyawa mereka bertiga terancam, nyawa orang sekeliling terutamanya anak Tomo, Lila (Ayasha Puteri) dan generasi akan datang akan hidup dalam kehancuran. 

Konsep yang fresh dan unik dari penulis Robert Ronny bila menggabungkan ilmu sains, agama dan alam ghaib di dalam sesebuah cerita fiksyen. Banyak fakta-fakta tentang ilmu arkeologi yang dibincangkan dalam beberapa scene yang diambil dari fakta sebenar tentang Piramid Gunung Padang yang terletak di Cianjur, Jawa Barat dan merupakan binaan sejarah yang paling besar di Asia Tenggara. Mengagumkan bila piramid yang terawal dibina ialah di Indonesia tapi musnah kerana bencana alam.  And yes diorang shoot beberapa scene di tapak arkeologi sebenar. 

Untuk visual dari Faozan Rizal mungkin tak lah mantap lagi hasil VFX dia especially scene yang melibatkan piramid tapi not bad lah sebab ada kalanya scene tu nampak real. Music score dari Andi Rianto menambahkan impak pada scene seram dan menghidupkan elemen misteri bila munculnya jin Badurakh yang mencari sesuatu. 

Kekuatan lakonan baik pelakon utama mahupun pelakon pembantu membuatkan movie Firegate: Piramid Gunung Padang lebih menarik dengan pelbagai emosi yang dipamerkan sesuai dengan karakter dan situasi kehidupan masing-masing. 

Movie ni ditunda selama 2 tahun untuk ditayangkan sebab kekurangan dana untuk suntingan VFX but I guess dah balik modal sebab Netflix dah beli movie arahan Rizal Mantovani di bawah Legacy Pictures ni. Sesuatu yang patut dibanggakan sebab Indonesia menghasilkan movie berkualiti bukan sahaja dari segi lakonan, malah skrip, suntingan, dialog, make-up, music score dan visual. Pendek kata, cukup rencah untuk jadi sebuah naskhah yang bagus untuk tontonan semua. 

Kalau Hollywood ada karakter fiksyen, The Mummy yang wujud dari Piramid Giza, Mesir, Indonesia pula muncul dengan jin Badurakh dan ketuanya yang dikunci di dalam Piramid Gunung Padang. Kagum dengan negara Indonesia sebab pelihara artifak, bangunan bersejarah, kesenian dan peristiwa bersejarah kemudiannya menghidupkan semangatnya melalui industri perfileman. 

1. Team Production +1, 2. Visual +0.6, 3. Audio +1, 4. Storyline +1, 5. Casting +0.8, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +0.7, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +0.7 = 8.8/10

Movie Review : Coolie No. 1 (1995)

Friday, 25 December 2020

Director : David Dhawan

Writer : Rumi Jaffery, Kader Khan

Cast : Govinda Ahuja, Karisma Kapoor, Harish Kumar, Sadashiv Amrapurkar, Kulbhushan Kharbanda, Shakti Kapoor, Kanchan, Mahesh Anand, Mahavir Shah

Production Company : Pooja Films

Distributor : Tips Industries Limited, Tips Music Films, S K Enterprise Ltd

Genre : Romantic / Comedy

Running Time : 161 minutes

Release Date : 30 June 1995 (India)

Trailer :

Movie romantic comedy  arahan David Dhawan di bawah produksi Pooja Films ni dibikin semula dari movie Tamil Chinna Mapillai (1993) yang mengisahkan tentang kuli di stesen bas yang jatuh cinta dengan si cantik dan anak perempuan orang kaya. 

Selepas Pandit Shadiram Gharjode (Sadashiv Amrapurkar) rasa  terhina dengan  pertemuan antara rombongan lelaki bersama Choudhry Hoshiarchand Shikarpuri Bakulwala (Kader Khan) sebab dia bawa rombongan dari keluarga sederhana, Pandit pujuk Raju Coolie (Govinda Ahuja) untuk menyamar sebagai putera raja. Kebetulan Raju memang jatuh cinta sebab Malti (Karishma Kapoor) cantik sangat. 

Tak sangka masa pertemuan pertama pun Malti dah jatuh cinta dengan Raju lepas selamatkan dia masa jatuh dari pokok semasa menunggu pak cik dia, Goverdhan (Shakti Kapoor) buang air kecil. Shalini (Kanchan) pula jatuh cinta dengan Deepak (Harish Kumar). Pandit manipulate Goverdhan sampaikan mereka bertiga dapat tinggal di rumah Hoshiarchand secara percuma selama mana mungkin. 

Plan Pandit menjadi bila Hoshiarchand percaya dengan lakonan Raju dan kereta Mercedes yang dipinjam dari bengkel Deepak kemudian rumah banglo yang disewa untuk yakinkan orang kaya sombong tersebut tentang kekayaan si putera. Selepas Raju dan Malti berkahwin, mereka pergi ke Bombay dan buat drama Raju dibuang keluarga kerana kahwin dengan perempuan dari keluarga miskin. 

Malti yang percaya bulat-bulat apa yang dikata oleh suami dia tak kisah langsung hidup di rumah kecil sampai lah Hoshiarchand datang untuk melawat anak perempuan dia dan terjumpa Raju di stesen bas bekerja sebagai kuli. 

First half terhibur dengan plan gila Pandit, Raju dan Deepak untuk perdaya Hoshiarchand tapi bila masuk second half dah serabut bila Raju menipu dia ada kembar yang bekerja sebagai kuli. Tapi sebab serabut tu lah lagi banyak scene kelakar dari Govinda sebab kena play double role yang berbeza karakter. Chemistry dia dengan Karishma of course lah best, sebab tu jadi hit Jodi di Bollywood back in 90s tapi tak banyak sangat scene diorang berdua except dalam lagu. 

Music score gubahan composer duo Anand-Milindada beberapa lagu hits seperti Husn Hai Suhana dan Coolie No. 1. David Dhawan dengan pengarah T-Series, Vashu Bhagnani sangka lagu Husn Hain Suhana nyanyian Abhijeet dan Chandana Dixit akan jadi selling factor untuk music album Coolie No. 1 tapi rupanya lagu "Main To Raste Se Ja Raha Tha" nyanyian Kumar Sanu dan Alka Yagnik yang menjadi penarik.

 

Sinematografi dari lensa Rajan Kinagi cantik dengan keindahan kawasan kampung. Transition yang kemas dalam lagu Husn Hain Suhana bila watak Shalini dan Malti bertukar ganti. Costumes dari Abdul Jabbar works fine tapi macam pelik jugak lah semua kuli dekat stesen bas tu pakai baju baru. Nampak ketara sangat masa scene last untuk selamatkan Hoshiarchand dekat hospital. 

Tahun 1997 Govinda dengan David Dhawan come up dengan movie comedy yang sama berjudul London Coolie. Tak pasti sequel ataupun movie baru cuma dengan konsep yang sama tapi sayangnya movie tu shelved. 

Asalnya movie Coolie No. 1 ni dijudulkan sebagai Coolie sahaja tapi sebab clash title dengan movie Amitabh Bachchan, Govinda suggest letak No. 1. Lepastu muncul lah movie Hero No. 1, Biwi No. 1 dari David Dhawan bersama Govinda dan semuanya hit di box office.  

1. Team Production +1, 2. Visual +0.7, 3. Audio +0.6, 4. Storyline +0.6, 5. Casting +1, 6. Genre +0.8, 7. Themes +1, 8. Editing +0.6, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +0.5 = 7.8/10

Director : Mark Cendrowski

Writer : Chuck Lorre, Bill Prady

Cast :  Johnny Galecki, Jim Parsons, Kaley Cuoco, Simon Helberg, Kunal Nayyar, John Ross Bowie, Sara Gilbert, Brian George, Alice Amter, Michael Trucco

Genre : Sitcom

Running Episodes : 23 episodes

Release Date : September 22, 2008 – May 11, 2009

Production Company : CBS

Distributor : Netflix


Second season untuk The Big Bang Theory arahan Mark Cendrowski di bawah penerbitan house production CBS kali ni mengembangkan lagi watak utama - Leonard Hofstadter (Johnny Galecki), Sheldon Cooper (Jim Parsons), Howard Wolowitz (Simon Helberg), Raj Koothrapali (Kunal Nayyar) dan Penny (Kaley Cuoco) dalam episod yang lebih banyak dari season 1 iaitu sebanyak 23 episod. 

Untuk episod pertama – The Bad Fish Paradigm bersambung dari episod last season 1 di mana Leonard dengan Penny keluar dating sebab Penny rasa tak ada lelaki baik yang nak pandang dia. Since Leonard terlampau excited, Penny nak slow down a bit dengan relationship diorang. Dalam season lepas, penulis Chuck Lorre dan Bill Prady dah create friendship atmosphere antara Sheldon dan Penny walaupun IQ dia rendah. 

So dalam season ni Penny minta tolong Sheldon untuk simpan rahsia because that’s what friends do. Sayangnya ni pertama kali Sheldon simpan rahsia and he’s bad at it sampai muka jadi herot, mata terkedip sebab tak nak pecah rahsia punya pasal. Now we know his weakness! 

‘I can’t keep your secret Penny. I’m going to fold like an energy-based de novo protein in conformational space. Like a Renaissanc triptych. Like a cheap suit. I’m constitutionally incapable. That’s why I was refused clearance for a government research fellowship at a secret military supercollider benath a fake agricultural station 12.5 miles southeast of Traverse City, Michigan.’ – Dr. Sheldon Cooper

Tapi dalam episod 7 – The Panty Pinata Polarization, Penny dengan Sheldon bergaduh gara-gara Penny pegang makanan Sheldon kemudian duduk dekat tempat dia atas sofa. Bukan setakat tu je, siapa yang dah 3 kali dipangkah oleh Sheldon kerana perbuatan buruk mereka dari perspektif Sheldon perlu melalui online class provided by him. Imagine that! Dalam masa yang sama Raj dengan Howard busy tracking down rumah untuk peserta America's Next Top Model dekat LA. Tak pasti cameo dari model sebenar ataupun lakonan sahaja untuk series ni. 

Dalam episod 1 ada scene Sheldon pergi rumah Raj lepak tengok movie Hindustan tapi Raj kata pelakon wanita tu Aishwarya Rai walhal movie diorang tengok masa tu movie Kaho Naa Pyaar Hai and the actress was Ameesha Patel not Aishwarya nor Madhuri Dixit. Betul la cakap Sheldon yang Raj tak familiar pun dengan Bollywood cinema haha

Dalam episod 12 – The Killer Robot Instability, penulis kenalkan watak saintis yang suka buli nerds macam diorang berempat which is Dr. Barry Kripke (John Ross Bowie). Fun to have him in the show at least kita nampak watak baru dalam bidang sama dengan perangai yang berbeza. Dalam episod 11 – The Bath Item Gift Hypothesis, Leonard mula show off dengan achievements dia bila Dr. David Underhill (Michael Trucco) nak bekerjasama. Mak Leonard, Dr. Beverly Hofstadter (Christine Baranski) pun buat kemunculan dalam episod 15 - The Maternal Capacitance. Perangai dia lebih kurang Sheldon. 

Dalam episod yang sama juga Sheldon stress nak bagi hadiah apa dekat Penny bila Krismas menjelma sebab 

‘I know you’re being generous but the foundation of gift-giving is reciprocity. You haven’t given me a gift, you’ve given me an obligation. The essence of the custom is that I now have to go to purchase a gift of commensurate value and representing the same level of friendship as that represented by the gift you’ve given me.’


By this dialogue only, I feel like I am the Sheldon sebab cara kitorang berfikir untuk gift-giving ni sama haha I totally understand that feeling. Fun fact, Jim Parson hantar episod ni ke Primetime Emmy Award untuk pencalonan dalam kategori Outstanding Lead Actor in a Comedy Series, 61st Primetime Emmy Awards.

Lepas habis tengok season 2 dengan perkembangan watak Sheldon, I think we’re much alike cuma I’m bad at physics so most of the time I hah macam Penny je lewlz. 

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +1, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +1, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +1 = 10/10

Movie Review : AK vs AK

Director : Vikramaditya Motwane

Writer : Avinash Sampath

Cast : Anil Kapoor, Anurag Kashyap, Sonam Kapoor, Harshvardhan Kapoor, Yogita Bihani

Production Company : Andolan Films

Distributor : Netflix

Genre : Black Comedy / Thriller

Running Time : 107 minutes

Release Date : 24 December 2020

Trailer :

Dah lama tunggu movie ni keluar tapi disebabkan covid-19, terpaksa tangguhkan tayangan but it’s finally arrived on Netflix!! Marketing strategy untuk movie ni pun brilliant bila ada social media banter between Anil Kapoor and Anurag Kashyap on their real twitter account. Dekat billboard pun ada ayat perli dari The Timeless Lakhan (Anil Kapoor) dan Anurag. Youtube pula ada diss track untuk Anil Kapoor dari AIB geng. 


Movie ni guna teknik real footage dari satu camera yang digunakan oleh Yogita, assistant director kepada Anurag untuk rakam semua yang terjadi dalam satu malam. Kisah bermula bila Anurag Kashyap, director dan producer yang famous di Bollywood sebab produce movie-movie indie berjumpa dengan pelakon terkenal Bollywood, Anil Kapoor di forum Mumbai Academy of Moving Image (MAMI). 

Masa forum tu masing-masing bertelagah tentang siapa lagi bagus, adakah Anurag Kashyap (AK) si pengarah filem ataupun Anil Kapoor (AK) si pelakon yang menjayakan sesebuah movie. Walaupun Anil Kapoor cuba untuk cool it down dengan bagi jawapan diplomatic tapi Anurag tetap provoke sampai simbah air ke muka Anil. Anurag memang terkenal dengan perangai abusive dia so director Vikramaditya Motwane gunakan sifat tu untuk watak fiksyen di dalam movie. 

Sebelum ni netizen call out perangai bitter dia sebab cakap buruk pasal mendiang Sushant just because reject offer dia untuk berlakon dalam movie Hasee Toh Phasee so dalam movie ni penulis Avinash Sampath guna point yang sama bila Anurag bitter dengan Anil sebab tak berlakon dalam movie Allwyn Kallicharan, dark thriller film dan movie Grant Hotel. Back in the days, Anurag salahkan Anil Kapoor sebab taknak berlakon dalam dua filem ni sampai project dia shelved. 

I’m glad director did that supaya movie tampak nyata lagipun siapa je lah tak kenal perangai dua persona di industri Bollywood ni. Nice jugak sebab buat watak Harshvardhan sama macam in real life. Bodoh alang especially scene dia tanya Anil kenapa text dia sedangkan duduk semeja. Sayang betul Arjun Kapoor, Rhea Kapoor, Janhvi Kapoor dengan Khushi dah balik. Dah excited dah masa Boney bagitahu diorang ada datang. 

Harshvardhan siap perli movie Bhavesh Joshi lagi sebab flop macam Deadpool perli Green Lantern. But no worries since AK vs AK dengan Bhavesh Joshi dari pengarah yang sama. Sonam tak dapat banyak scene pun dalam movie ni sebab dia cuma muncul untuk beberapa scene dan tak bercakap pun. Patutnya bagi la dialog merayu menangis suruh ayah dia datang selamatkan. Baru la terasa anxious dan panic. By the way, even Anand Ahuja, husband Sonam just buat cameo through phone calls je but he did great.

Walaupun kantoi acting je disebabkan scene Anurag tunjuk phone Sonam masa Anil call tu keluar ‘Papa’ instead of ‘Anil Kapoor’ sebab Sonam save nama ayah dia Anil tapi lakonan Anil mantap habis sampai terasa cuak bila tinggal beberapa jam je lagi sebelum matahari terbit untuk selamatkan Sonam. Kesian pun ye jugak sebab fans Anil tak peduli pun keadaan Anil yang berdarah dan luka sana sini tapi gigih nak selfie pastu nak dia perform on stage. 

Teringat kes fans mengamuk Fasha Sandha suruh dia tunggu sekejap untuk selfie sebab nak uruskan anak dulu dengan kes Kak Ogy kena rompak tapi orang ingat dia berlakon je. Jadi fans ni kena la sensitif sikit, jangan la rasa actor tu milik kita sampai tak bagi ruang untuk privacy langsung. Bila actor marah dikatanya kekwat. 

Nothing much for visual sebab shoot guna satu kamera untuk tayang real footage so bila scene kejar-mengejar antara Anil dengan pemandu teksi tu, Yogita pancit nak lari maka hadap je lah video bergegar. Untuk music score dari Alokananda Dasgupta, suka dengan lagu Khalaas dekat credit scene tapi tak ada dekat Youtube lagi. 

I love the original idea, the script, the dialogue masa Anurag call muse dia Nawazuddin Siddique tu kelakar kot. Taapsee pun taknak berkawan dengan dia dah lepas kontroversi simbah air tu. Plot twist dari movie AK vs AK pun gempak. Lakonan Anurag not bad lah tapi one thing remain is I still don’t like him as a person. Walaupun ni karakter fiksyen tapi boleh kata 90% diambil dari karakter offscreen dia. Kudos to the team for bringing out such a gem and congrats Netflix India for this! Recommended. 

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.8, 5. Casting +0.8, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +1, 9. Social Message +0.7, 10. Personal Thought +0.6 = 8.9/10

Movie Review : Kapan Kawin?

Thursday, 24 December 2020



Pengarah :  Ody C. Harahap

Penulis Skrip :  Monty Tiwa, Robert Ronny, Ody C. Harahap

Pelakon : Adinia Wirasti, Reza Rahadian, Adi Kurdi, Feby Febiola, Ivanka Suwandi, Erwin Cortez, Ellis Alisha, Firman Ferdiansyah

Syarikat Produksi : Legacy Pictures

Pengedar :  Netflix

Genre :  Romantik / Komedi

Durasi Tayangan :  115 minit

Tarikh Tayangan : 12 Februari 2015

Trailer :

Soalan kapan kahwin ni memang menjengkelkan semua orang sampaikan Dinda (Adinia Wirasti) yang berjaya dalam karier sebagai Hotel Manager pun tak dipandang oleh ibu bapa dia selagi tak bawa teman lelaki balik ke rumah untuk berjumpa dan berbincang soal kahwin. 

‘Hari ni hari ulang tahunmu ke-33! Bak kata bapak, kalau kamu itu kapal perang, siren tanda bahaya sudah berbunyi. Bis aditembak kapal perang Jepang’ - Dewi

Eva (Ellis Alisha) cadangkan supaya upah pelakon untuk menyamar selama beberapa hari sebagai teman lelaki dan Dinda dipertemukan dengan artis jalanan yang berbakat jauh lebih besar dari pelakon drama iaitu Satrio Maulana (Reza Rahadian). Eva dengan Satrio sama-sama pelakon teater tapi sejak bekerja di hotel, Eva memilih untuk berhenti berlakon. 

Dengan bayaran yang dipersetujui sebanyak Rp15 juta dan set pakaian lengkap untuk karakter lelaki metropolitan, Satrio ikut Dinda pulang ke Yogyakarta untuk bertemu ibunya, Dewi (Ivanka Suwandi) yang kaki drama dan ayahnya, Gatot (Adi Kurdi) bersempena majlis ulang tahun perkahwinan mereka. Untuk bagi impression bagus kepada parents dia, Dinda dah book katering, khemah, band, decoration dan benda-benda lain untuk majlis tu nanti. 

Rupanya parents Dinda dah plan out beberapa ujian untuk menguji tanggungjawab, pengorbanan, kejujuran dan kesetiaan Satrio supaya Dinda berkahwin dengan orang yang tepat. Dinda pula berdoa supaya Satrio bisa menandingi sosok karakter abang ipar dia, Jerry (Erwin Sutodihardjo) yang dibanggakan oleh orang tuanya. Mampu tak Satrio penuhi hajat Dinda dan orang tua dia, kena tengok sendiri lah movie Kapan Kahwin di Netflix. 

Jalan cerita movie genre romantic komedi di bawah produksi Legacy Pictures arahan pengarah dan juga penulis Ody C. Harahap ni memang predictable lah tapi disebabkan kekuatan lakonan Reza Rahadian sebagai Satrio dan juga chemistry bersama Adinia Wirasti, membuatkan movie ni best untuk ditonton. Scene Satrio dengan Adinda menari dekat majlis ulangtahun perkahwinan parents Dinda tu sweet sangat. Tak perlu cakap ayat romantis pun dah boleh tahu dari renungan mata Satrio. Apa jadi dekat belakang dah tak ambil peduli dah sebab Rio dengan Dinda dah tarik kita ke dalam dunia mereka berdua. 

Awalnya watak Satro Maulana ni nampak macam annoying tapi bila movie masuk ke second half baru nampak sisi dia yang penyayang. Macam dalam scene diorang pergi picnic dekat pantai bila Satrio perasan yang Dinda terlampau utamakan orang lain sampai endahkan perasaan sendiri. Family dia pun tak tahu apa makanan favorite Dinda. Tak menyesal lah pilih movie ni sebab ada Reza Rahadian haha

Watak Dinda sebagai leading actress pun bagus dalam genre ringan dan ekspresi muka dia sesuai dengan mood atau suasana sesuatu scene. No wonder lah dia dapat dua pencalonan untuk anugerah Pelakon Wanita Terbaik di Indonesian Film Festival dan Maya Awards. Kudos to Lulu Lutfi Labibi untuk wardrobe Dinda yang cantik, sesuai dengan karakter Dinda especially dress dekat majlis ulangtahun perkahwinan Dewi dan Gatot.

Sinematografi dari lensa Padri Nadeak nampak cantik dengan keindahan kawasan Yogyakarta sama ada di pantai yang tenang, di kawasan pokok nipah ataupun kesibukan warga pekan mencari nafkah. Decoration pun cantik especially decoration dari jagung tu. Bonus lah dalam movie ni boleh tengok Reza menyanyi. Tambah lagi satu sebab untuk jatuh cinta dengan Reza. Suara dia sedap!

 

Movie Kapan Kawin bukan setakat naskhah untuk berjenaka dengan kehidupan si bujang tapi juga bagi mesej kepada para ibu bapa yang sentiasa membanding-bandingkan anak dan mengukur kejayaan hanya pada perkahwinan. 

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +0.6, 4. Storyline +0.8, 5. Casting +1, 6. Genre +0.8, 7. Themes +1, 8. Editing +0.8, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +1 = 9/10

Yeayyyy, NSK Branch Star Avenue Dah Buka!!

Tuesday, 22 December 2020

 

Penantian berbulan lamanya berakhir pada 18 Disember 2020 sebab Pasaraya Borong NSK dah buka dekat Star Avenue Mall! Sebelum ni menapak ke NSK Kota Damansara tiap-tiap bulan borong banyak-banyak sampai tak muat peti ais sebab jauh so malas aihh nak pergi banyak kali. 


Sebelum NSK, pasaraya Giant dekat Star Avenue ni tapi tak boleh nak beli banyak barang sangat pun sebab harga dia mahal. Harga promosi dia harga normal pasaraya lain. Mau bocor poket kalau beli barang dapur dekat Giant. Lama juga kosong lepas Giant tak ada. Satu persatu kedai sekeliling tutup sebab tak ramai yang datang. 

Nasib ada MR. DIY dengan Magica, hidup la sikit masa weekend. Tapi bila NSK buka dekat sini, meriah balik mall sendu sebabak ni. Siap ada yang OOTD lagi dekat tepi mall. Haaa kau! 


Pak guard yang berjaga dekat parking lot pun dah busy dah sekarang jaga kawasan. Mana nak check suhu lagi, nak kutip troli lagi. Lif dengan pintu yang sebelum ni tutup pun dah boleh digunakan dah. Lepas ni boleh la hidupkan balik foodcourt dekat tingkat paling atas tu. Sedih betul kedai makan favorite terpaksa tutup sebab sendu. 

Btw masa pergi NSK haritu terus pergi ke kaunter customer service sebab kad ahli NSK dah hilang entah ke mana. Dah settle buat kad, baru lah syok nak membeli. Tapi tak beli banyak pun sebab NSK ni esok lusa bukak lagi so beli mana yang perlu je dulu. 


Lepas ni balik kerja boleh menyinggah NSK beli barang. Dah tak payah beli banyak stok dah ataupun episod buang je stok bahan yang dah rosak. Senang la nak beli buah sebab buah tembikai harga RM2 je sekilo :') 


Walaupun space NSK ni lebih kecil dari Kota Damansara tapi lantak lah, semua barang kering dengan barang basah cukup lengkap dah. Kalau takde tu kita beli online je. Tak pun pergi ke NSK Kota Damansara. 

Tapi tu lah satu kekurangan NSK yang menyampah sikit bila diorang tak guna conveyor belt. Kaunter dekat sini nampak kecik so okay la kot cepat la tangan cashier nak capai. Malangnya dah nak masuk tahun 2021 still tak ada self service counter. 


Anyway, congrats NSK berjaya tambah lagi satu cawangan walaupun dalam musim pandemik covid-19. Hopefully ramai yang dapat bekerja dekat sini sebab NSK masih lagi mencari pekerja.