Aidilfitri 2024 | Raya Pertama di Kedah

Wednesday 5 June 2024

Raya tahun ni seronok sikit sebab dapat balik kampung. Sebelum ni nak balik kampung tak dapat sebab tak muat kereta. Nak sewa kereta pun tak berani sebab guna kereta orang kan, kalau nasib tak baik, rosak pulak. Kawasan kampung ni susah nak agak kejadiannya. 

Lepas berpuasa 3 hari dekat Kedah, kita sambut raya pun dengan tok dan tokwan tahun ni. Dari tahun lepas dah decide tahun ni raya pertama nak pakai warna biru muda tapi bila cari tak banyak pulak warna ni. Nak tempah memang a big no lah sebab dah banyak kali jadi isu tempahan tak siap. Kebetulan TikTok live ada sale untuk baju kurung dengan Baju Melayu, terus beli cuma untuk baju raya tok dengan tok wan je beli asing. 


Baju raya tok wan ada dua sebenarnya sebab awalnya beli saiz XL tapi rasa macam besar sangat lepastu beli saiz L. Nasib baik masa balik kampung tergerak hati nak bawa balik dua-dua sebab badan tok wan dah mengecil dah. Dada dia dulu bidang tapi sekarang muscles pun dah kecut. Tengok dalam gambar pun tenggelam dengan cucu-cucu dia padahal dulu tok wan besar, tinggi pulak tu. 

Ikutkan plan awal, lepas solat raya kitorang beraya dengan family lepastu nak pergi Sungai Petani tapi mak I nak jumpa saudara dengan kawan dia dekat Kuala Nerang. Tok wan dengan tok nak tunggu dekat rumah sebab tak larat duduk dalam kereta lama-lama. Dari Baling ke Kuala Nerang dalam 2 jam lebih jugak lah. 

I plan nak pergi Kuala Nerang dalam pukul 11 macam tu so boleh lah balik awal sikit tapi pagi raya tak ada air jadi kena lah angkut tong banyak-banyak pergi ambil air dekat Bukit Endoi. Tak lah jauh tapi lama lah nak kena tadah sebab air dekat situ kecil je. 

Balik dari ambil air, breakfast sikit lepastu bergambar then salam raya. Masa tengah salam raya tu kawan tok wan ajak datang rumah, haaa singgah lah kejap. Dah beraya dekat situ sambung ambil gambar balik sebab nak pergi Kuala Nerang lepas Zohor. Tiba-tiba pulak tok ajak pergi beraya rumah jiran sebelah. Kitorang malas sebenarnya nak beraya dengan jiran-jiran dulu sebab jiran-jiran akan prioritise beraya dengan anak-anak tapi kalau tok nak pergi, maka kita kena pergi T.T




Lepas semua dah solat Zohor baru gerak, masa tu pun dah pukul 2 lebih tapi dah nama pun plan kan, kadang tu 50% je follow plan. Masuk kali ni dah dua kali lah kot kitorang adik-beradik pergi beraya ke Kuala Nerang. Tak rapat sangat dengan saudara belah sana tapi tahu lah ada saudara. Pergi pun sebab mak I nak pergi, kalau atas kapasiti sendiri memang tidak lah. 

Sepanjang jalan ke Kuala Nerang nampak banyak sangat wat dekat kiri dan kanan jalan. Excited tengok wat sebab cantik. 



Sebab sampai lambat dekat Kuala Nerang, tak banyak rumah saudara sempat pergi. Nasib baik lah tak kenal so dekat satu rumah tu tak lama pun. 



Dekat rumah best friend mak je lama sikit sebab dia nak buat curhat. Sementara tunggu sesi curhat habis, kitorang bergambar dekat luar rumah. Depan rumah dia ada sawah padi luas, masa nak dekat senja tu cantik lah warna langit. Gambar tak banyak sebab mak ajak beraya rumah pak saudara dia hshs. 



Rumah terakhir kitorang beraya dekat Kuala Nerang dan untuk Raya pertama dekat rumah Tok Chik. Dekat luar rumah ada pokok salak tapi masa tu bukan musim jadi tak ada lah buahnya. Sarung ada lah, isi dekat dalam tak ada. Dekat rumah Tok Chik ni banyak sesi mendengar je, Tok Chik sembang kitorang dengar sambil makan buah harum manis. No response needed sebab telinga dia tak berapa nak dengar.

Masa sembang tu dapat teka-teki. 

Tok Chik: Kalau orang tanya kenapa Parit Panjang tu panjang, hampa nak jawab apa?
Us: Sebab dia panjang lah. 
Tok Chik: Bukan.....
Us: Sebab dia tak pendek.
Tok Chik: Dakkkkk....
Us: Sebab panjang sini sampai situ.
Tok Chik: Tak boleh jawab lagu tu. Kena bagitau kata situ panjang sikit ja dari pendek. Takdak argument dah kat situ. 

Lepas sembang dengan Tok Chik kitorang dah tahu lah perangai lawak hambar tu datang dari mana T.T

Lepas Maghrib kitorang gerak balik ke Baling sebab takut sampai lambat pulak. Waktu malam tak boleh nak drive laju sebab dekat area situ kebanyakannya tak ada lampu. Bila sampai Baling masing-masing bersiap untuk tidur je sebab penat beraya satu hari. 

2 comments

  1. Samala tema warna baju raya kita..hopefully belum terlewat untuk ucap Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin kepada sis

    ReplyDelete
  2. Comelnya sis Farhana kita ^^

    ReplyDelete

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di farhannajafri@gmail.com.




[PENAFIAN] www.farhanajafri.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.



Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.



Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.