Monday, 18 March 2019

Movie Review : Patakha


Director : Vishal Bhardwaj
Writer : Vishal Bhardwaj
Cast : Radhika Madan, Sanya Malhotra, Sunil Grover, Vijay Raaz, Namit Das
Production Company : KYTA Productions, Vishal Bhardwaj Films
Distributor : B4U Motion Pictures
Genre : Family / Drama
Running Time : 134 minutes
Release Date : 28 September 2018
Trailer :


Apa jadi kalau musuh dalam hidup ni ialah adik beradik kita sendiri? Memang dari kecik membawa ke besar bergaduhnya. Ada je yang tak puas hati. Sama macam tajuk movie ni, Patakha, suasana dalam rumah memang riuh macam letupan bunga api. 

Dari ayah dan mak yang sama tapi disebabkan berebut perhatian parents, dua beradik Champa/Badki (Radhika Madan) dan Genda/Chutki (Sanya Malhotra) akan cari alasan untuk bergaduh. Lagi rancak bila jiran diorang si Dipper (Sunil Grover) jadi batu api dengan akal dia yang licik.


Disebabkan bergaduh berebut rokok, Shanti Bhushan/ Baapu (Vijay Raaz) buat keputusan masa depan Badki & Chutki dengan baling batu. Kalau jatuh sebelah basah, mereka berdua stay dekat rumah je tak perlu sekolah. Kalau kering, dua-dua kena sekolah. Badki memang bahagia kalau dapat stay dekat rumah sebab dia nak jual susu lembu. Impian dia nak ada business susu segar. Berbeza dengan Chutki yang suka pergi sekolah sebab bercita-cita nak jadi guru. Malang nasib Chutki bila batu jatuh sebelah basah. Makin bertambah benci Chutki kepada Badki.

Satu hari kuari Baapu dilanda masalah bila ada pegawai kerajaan baru ditukarkan ke kawasan kampung diorang. Baapu terpaksa bayar Rs400k untuk rasuah pegawai kerajaan baru supaya kuari dia tak ditutup. Mana dia nak cari duit sebanyak tu? Pembantu pegawai kerajaan tu suggest dia buat loan sebab rasuah Rs 400k, dapat profit Rs1juta so untung Rs600k dekat situ. Kalau tak dapat buat loan, Baapu kena kahwinkan salah seorang anak perempuan dia dekat Mr. Patel yang terkenal dengan perangai miang.


Of course lah Baapu tak nak bermenantukan Mr. Patel tapi bank reject loan application dia. Baapu try jumpa adik dia di luar kampung untuk pinjam duit tapi tetap gagal sebab jumlah terlampau besar. Sudahnya terpaksa jugak dia kahwinkan anak dia. Dengan siapa? Kena baling batu untuk tentukan. Basah untuk Badki, kering untuk Chutki. Kali ni malang bagi Badki bila batu jatuh sebelah basah. 

At first Badki redho je dengan nasib dia tapi bila Dipper hasut dia untuk lari tambah pula bila Jagan (Namit Das), pakwe dia sanggup kahwin sebab sayang sangat dengan Badki, malam tu dia lari. Mr. Patel yang miang tak kisah kalau pengantin perempuan dia bertukar kepada Chutki. Sama juga macam Badki, Chutki pun lari dengan pakwe dia, Vishnu (Abhishek Duhan).


Badki dengan Chutki memang menghitung hari je nak keluar dari rumah tu sebab dah menyampah nak tengok muka masing-masing. Kahwin dan keluar dari situ je cara paling bagus buat masa tu sebab masing-masing tak ada duit nak hidupkan impian masing-masing. Tapi dua-dua tak tahu yang Jagan dengan Vishnusebenarnya adik-beradik. Sudahnya lepas kahwin pun tak aman sebab dua-dua kena duduk sebumbung. 

Story dia simple je tapi cara penceritaan dan lakonan Radhika dan Sanya yang buat movie ni nampak best. Karakter masing-masing yang tinggal di kawasan luar bandar pun nampak real dari dialek dan cara kehidupan diorang. Walaupun Radhika baru je debut dengan movie ni tapi Vishal berjaya serlahkan talent dia onscreen, langsung nampak tak kekok. Chemistry dia dengan Sanya pun cantik.


Music album movie ni agak hambar tapi kalau movie Vishal ni memang dah tahu dah lagu-lagu dia biasa je. Lagu Balma not bad sebab lirik dia kelakar nak pulak keluar masa scene Badki kena kahwin dengan Mr. Patel so suasana tu agak hidup. 



Mungkin ada yang tak boleh terima macam ni sebab bertemakan kehidupan luar bandar dan bahasa agak kasar but for me its totally entertaining. Scene Badki dengan Chutki bergaduh masa Holi tu memang buat menangis sebab adik-beradik gaduh macam mana pun tetap sayang. 

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +0.3, 4. Storyline +0.7, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +0.7, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +1 = 8.7/10

Sunday, 17 March 2019

Kes ‘Pembunuhan’ Jiah Khan

Sebut nama mungkin tak kenal tapi you guys mesti kenal actress dalam movie Ghajini yang tolong Aamir lekat gambar tu? Well, she’s dead and it somekind mysterious. 


3 Jun 2013, Nafisa Rizvi Khan atau nama komersial, Jiah Khan in contact dengan kakak dia via text messages sebelum flight dari Heathrow berlepas ke Mumbai lepastu on call dengan mak dia, Rabiya Khan sembang pasal makan sebab Jiah kena tambah berat untuk upcoming movie.

Everything was just fine tapi 2 jam lepas tu jam 11.23 malam bila Rabiya balik rumah dia nampak Jiah tergantung dekat kipas. Walaupun Rabiya cuba selamatkan tapi Jiah dah lama meninggal. Kakak dia yang baru sampai dekat airport pun terkejut sebab banyak mesej masuk ucap takziah.



Bila Btown dapat berita kematian Jiah, semua assume Jiah depressed lepas Sooraj Pancholi, anak Aditya Pancholi dan Zarina Wahab tinggalkan Jiah lepas 9 bulan bercinta. Even competition dalam industry dah cukup untuk buat Jiah stress and depressed. 




5 Jun 2013 sehari selepas postmortem mayat Jiah, Rabiya mengaku yang anak dia dah lama depressed tapi family Jiah taknak terima depression sebagai punca & even worst diorang taknak terima yang Jiah bunuh diri tapi dibunuh oleh Sooraj sebab diorang claimed Sooraj abusive.


At first keluarga Jiah serahkan sepenuhnya kes ni kepada polis India tapi bila polis tak jumpa apa-apa bukti untuk kes pembunuhan, keluarga Jiah decide untuk cari bukti tu sendiri bila kakak Jiah, Kavita jumpa 6 helai surat dari Jiah pada 7 Jun 2013.







6 helai surat ini tak ada nama penerima ataupun alamat tapi kemungkinan besar surat tu Jiah tulis untuk Sooraj sebab ayat 

‘If you’re reading this, I might left or about to leave. There was a time I saw my life with you, a future with you. You returned my love with cheating and lies’

3 helai daripada surat tu ceritakan pasal perangai Sooraj yang abused her physically & mentally. 


Di India kes bunuh diri dianggap jenayah so polis akan cari punca & sesiapa yang bersubahat dalam ‘pembunuhan’ ni akan dijatuhkan hukuman. That’s why Sooraj ditangkap pada 11 Jun 2013  dibawah Seksyen 306 Indian Penal Code lepas keluarga Jiah dedahkan nota tu kepada public dan serahkan kepada polis.


Maximum fine, Sooraj boleh dipenjarakan selama 10 tahun. 21 Jun 2013, rayuan Sooraj untuk diikat jamin ditolak oleh mahkamah tapi pada 1 Julai 2013, Sooraj diberi ikat jamin Rs50,000 tapi tak dibenarkan keluar dari negara dan diarahkan untuk serahkan passport.

Esoknya pada 2 Julai 2013, mahkamah putuskan Sooraj tak bersalah dan tak terlibat dalam kes ‘pembunuhan’ Jiah. 4 Oktober 2013 Rabiya buat rayuan untuk kes ni disiasat oleh Central Bureau of Investigation dan diluluskan oleh mahkamah supaya CBI ambil alih kes ni dari pihak polis.

Hasil siasatan pihak CBI, Jiah stress bila dia kena reject masa pergi audition di Hyderabad pada 1 Jun 2013 disebabkan dia underweight and that’s why Rabiya call dia ingatkan untuk makan supaya tambah berat.

Jam 7 malam dia sampai ke Mumbai pastu mengadu dengan mak dia yang career dia dekat Btown tak boleh pergi jauh pun. Jam 9 malam dia pergi ke rumah Sooraj & bermalam dekat sana.


2 Jun 2013, pada malam hari Ahad tu both of them pergi dinner dekat hotel lepastu Sooraj hantar Jiah balik rumah mak dia. 3 Jun 2013, dari pagi sampai petang Jiah dengan Sooraj bertukar sms & some phone calls.

Around 7pm Jiah bagitau Sooraj dia dapat kontrak untuk 3 movie so Sooraj singgah kejap untuk hantar sejambak bunga untuk Jiah sebagai tanda tahniah tapi both of them bergaduh sebab Sooraj tak dapat stay lama malam tu utk celebrate sebab dia ada meeting dgn kawan dia dekat hotel.

Sooraj bagitau dia akan jumpa Jiah esoknya, 4 Jun 2013 tapi around jam 9 malam Jiah geram bila Sooraj tak jawab calls dia disebabkan busy dengan kerja. Jam 10.04 malam Sooraj call Jiah bagitau dia ada meeting dengan Nita, family jeweler tapi Jiah paranoid & anggap Sooraj curang bila dapat tahu esok paginya Sooraj akan jumpa Nita jugak.

Sooraj minta Nita call Jiah untuk betulkan salah faham ni tapi Jiah tak jawab langsung panggilan Nita. Jam 10.22 malam Jiah keluar dari rumah dan suruh guard buang bunga yang Sooraj bagi petang tu lepastu drive pergi ke rumah Sooraj.

Bila Jiah sampai, kantoi Sooraj menipu bila bibik Sooraj kata dia pergi jumpa ayah dia. Bila bibik call Sooraj bagitahu Jiah datang malam tu, Sooraj hantar orang untuk jumpa Jiah tapi Jiah dah balik ke rumah dia.

Otw balik rumah, Sooraj call jam 10.45 malam dan Jiahjawab. Jam 10.48 malam Jiah sampai rumah dia, sama waktu macam dalam rakaman CCTV. Jam 10.53 malam Jiah on call dengan Sooraj selama 2 minit and that was the last conversation she ever had with anyone before she died.


Lepas tamat perbualan tu sampai jam 11.22 malam, ada 10 text messages dari Sooraj minta Jiah call dia balik tapi tak berbalas. 11.23 malam Rabiya balik rumah dan jumpa mayat Jiah. End of the report.


Tahun 2014 keluarga Sooraj saman malu  sebanyak Rs 100 crore terhadap Rabia disebabkan kes ni jatuhkan imej Sooraj sebagai pelakon dan juga nama keluarga Pancholi di mata public.


1 Ogos 2016 CBI tutup kes ni bila tak ada bukti menunjukkan yang Jiah dibunuh oleh Sooraj lepas rumah Sooraj digeledah oleh pihak CBI dan sesi soal jawab dibuat dan sahkan Jiah meninggal disebabkan gantung diri sampai mati.

September 2016, Rabiya bawa kes ni kepada pakar forensik British, Jason James Pyne sebab Jiah ada nationality British since keluarga Jiah percaya authorities dekat India dah kena suap.

CBI kata bibir bawah  Jiah ada kesan pelanggaran dengan gigi masa bunuh diri tapi Jason kata tu adalah blunt force trauma kemungkinan ditumbuk ataupun pressure dari tangan ditekup di bahagian mulut.



Kesan jerut di bahagian leher pun agak berbeza sebab Jiah gantung diri dengan kain selendang cotton tapi luka tak match dengan kesan yang berpunca dari kain yang lembut. [Semua imej ni Rabiya yang post kepada public supaya media ambik port dengan kes Jiah]





Rabiya claimed banyak sebenarnya bukti yang dia jumpa di bilik Jiah tapi pihak polis dan CBI tak masukkan dalam report macam kesan pukul di bahagian muka, leher, tangan dan bibir Jiah. Handle drawer dalam bilik Jiah patah, ada kesan tompokan darah dan tingkap balkoni bilik Jiah yang tak berkunci dan lain-lain. Rabiya assumed Sooraj masuk dalam bilik Jiah dari tingkap balkoni dan bunuh Jiah tapi tak ada bukti yang tunjukkan Sooraj buat macam tu.

Rabiya bagitahu public yang Sooraj tarik fetus 4 minggu dalam perut Jiah dengan tangan dia sendiri tapi bercanggah dengan report CBI  yang Sooraj dan Jiah pergi jumpa Dr Kumar pada Januari 2013 sebab Jiah mengadu sakit perut.

Lepas jalani beberapa test, turned out Jiah pregnant tapi doktor sarankan untuk gugurkan dengan ubat. The fetus got stucked so Sooraj tarik keluar then dia call bagitau Dr. Kumar. Tambah Rabiya dia tak dapat balik selendang putih yang Jiah guna untuk gantung diri lepas bagi semua bahan bukti kepada polis dan CBI atas arahan mahkamah untuk sesi perbicaraan. Sama juga dengan baju yang Jiah pakai pada malam kejadian.

Rabiya kata polis dengan CBI tak pernah check betul ataupun tak Jiah yang panjat sendiri untuk gantung diri dia sebab Jiah agak rendah (5 kaki 4 inci) untuk capai kipas siling rumah tu. Ada percanggahan ukuran dalam report CBI bila ukuran tembok belakang rumah setinggi 5 meter walhal ketinggian sebenar cuma 1 meter dan agak mudah untuk orang keluar masuk tambah pula bila tak ada langsung CCTV.


Rabiya tuduh CBI dan pihak polis sengaja lambatkan kes sebab kes ni berjalan dari tahun 2013 hingga tahun 2016 tapi pernah je Rabiya dan peguam dia tak datang court sampai mahkamah bagi warning. 

Aditya Pancholi pula pernah tukar peguam Sooraj tanpa alasan kukuh. Rabiya nak Sooraj didakwa atas tuduhan membunuh, merogol dan guna ubat terlarang untuk gugurkan kandungan. Tapi sampai sekarang Rabiya belum ada sebarang bukti untuk 3 tuduhan ni.

Pada Februari 2017, Rabiya merayu untuk mahkamah tubuhkan Special Investigation Team (SIT) untuk kes Jiah supaya buat siasatan bermula dari awal tapi rayuannya ditolak oleh mahkamah.April 2017 Rabiya buat rayuan di Mahkamah Sesyen Mumbai untuk dapatkan access untuk Blakcberry messager chat antara Jiah dan Sooraj sebab ada mesej yang dipadam so dia nak minta bantuan dari FBI untuk siasat.





Tak cukup dengan tu, Rabiya pun ada minta bantuan dari PM Narendra Modi pada 18 September 2017 untuk dapatkan keadilan untuk Jiah melalui open letter. 

Aditya Pancholi dan Zarina Wahab bagi statement pada media yang kesalahan anak diorang ialah bercinta dengan Jiah walhal sedia maklum yang Jiah memang sakit mental sebab 8 bulan sebelum dia meninggal, Jiah pernah mabuk & cut her wrist sampai kena jahit 18-20 jahitan.


Even Dr Anant Pal Singh dah pesan jangan tinggalkan Jiah sorang-sorang lepas rawat Jiah sebab depression dia agak teruk disebabkan kesunyian yang melampau. Mahkamah khas CBI tolak rayuan Rabiya bila dia nak pegawai CBI lanjutkan siasatan terhadap Sooraj dan kes ni masih lagi berjalan pada 30 Januari 2018 sehingga sekarang di Mahkamah Sesyen Mumbai.

Of course public akan berpihak pada Rabiya bila Aditya Pancholi ada kes baran bila dia tampar polis zaman 90-an, tampar jiran dia, didakwa pernah rogol maid ex dia Pooja Bedi & kes dia pukul Kangana



Tapi ex Sooraj, Janvi Turakhia yang pernah bercinta selama 5 tahun dengan Sooraj,  come to defend bila dia bagitau Sooraj bukan jenis kaki pukul ataupun seorang yang ganas dalam confession dia di mahkamah. 


Last perbicaraan pada bulan Februari 2018 dan sampai sekarang masih belum ada apa-apa update dari mana-mana pihak. Sooraj sekarang busy dengan penggambaran movie dia meanwhile Rabiya mungkin busy cari bukti untuk mahkamah. 

Tuesday, 12 March 2019

Movie Review : Loveyatri


Director : Abhiraj Minawala
Writer : Sudip Bandyopadhyay, Neha Pawar
Cast : Aayush Sharma, Warina Hussain, Ronit Roy, Ram Kapoor
Production Company : SKF
Distributor : Salman Khan Films, Yash Raj Films(Overseas)
Genre : Romance/Drama
Running Time : 139 minutes
Release Date : 5 October 2018
Trailer :



Masa tengok trailer pun dah tahu movie ni tak boleh pergi jauh tapi disebabkan jalan cerita dia agak ringan dan santai sebab both actors baru debut nak pulak Aayush ni adik ipar Salman Khan lagi lah tak yakin sebab stok nepo ni masuk sebab ada kabel je so I just give it a go since music soundtrack dia best. 

Sushtrut aka Susu (Aayush Sharma) memang sejenis yang malas nak belajar tapi lagi minat kepada tarian Garba so he train kids at his area to dance. Ramai jugak lah anak murid dia dalam 10 orang so enough to earn pocket money. Impian dia nak buka Garba Dance Academy bila dah habis belajar nanti tapi ayah dia tak suka lah sebab unstable job unlike gomen khennn.

Image result for loveratri

Masa perayaan Navaratri datang si cantik Michelle aka Manisha dari London gara-gara pakcik dia pura-pura sakit jantung sebab rindu nak tengok anak buah. Timing tu ngam sangat la dengan Michelle sebab dia dah lama ajak ayah dia balik tapi ayah dia malas nak layan. 

Bila Michelle berjumpa Susu mula lah suka sama suka tapi ayah Michelle (Ronit Roy) halang sebab anak dia jauh lagi pandai, berkerjaya bagus dan lebih kaya dari Susu ni. Michelle lari balik ke London lepas kena hina dengan Susu pastu Susu cari dia balik dekat London dan minta maaf then pujuk ayah Michelle sikit pastu menari sama-sama then hidup bahagia. Okay dah habisss. Sekian.

Related image

Btw, happy jugak lah layan movie ni sebab soundtrack dia best lepastu boleh tahu perayaan Navaratri ni macam mana. Perayaan Navaratri ni berlangsung selama 9 hari 10 malam to be exact dan diraikan selalunya pada musim luruh sebab nak menghargai musim menuai. Sepanjang minggu tu memang diorang akan berpesta dan puja Dewi Durga yang mewakili tenaga universal dalam 9 rupa bentuk. 

Bila ada musim perayaan yang bestnya tengok outfit diorang lah meriah kemain tambah pulak bila lehenga diorang bila diorang twirl nampak cantik sangat. Kudos to  Salman Khan's sister, Alvira Khan, Manish Malhotra and Ashley for making those outfits looks flashy and dreamy!

Related image

Related image

Anyway for the soundtrack I'm hooked with Akh Lad Jaave! First time rasanya dengar nyanyian Asees Kaur, suara dia sexy and soft sesuai dengan story MV and suasana masa tu. Lagu Tera Hua nyanyian Atif Aslam pun best. Udit Narayan pun ada menyanyi dalam lagu Dholida.


Nak layan soundtrack album dia memang best lah tapi kalau nak layan movie dengan jalan cerita tipikal ni memang agak buang masa tambah pulak bila lakonan leading actors memang kayu dan tak ada chemistry. Mungkin masa tengah shooting, Arpita ada sekali usha apa laki dia buat dekat set. Masa promo pun tak nampak meyakinkan sangat sebab most headlines bukan pasal movie tapi pasal Arpita geram Warina duduk sebelah laki dia. Oh God, I pun tak faham kenapa Salman launch adik ipar dia out of so many talented people out there. 

1. Team Production +0.8, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.2, 5. Casting +0.4, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +0.2, 9. Social Message +0.2, 10. Personal Thought +0 = 5.8/10

Monday, 11 March 2019

Movie Review : Hope Aur Hum


Director : Sudip Bandyopadhyay
Writer : Sudip Bandyopadhyay, Neha Pawar
Cast : Naseeruddin Shah, Sonali Kulkarni, Aamir Bashir, Naveen Kasturia, Kabir Sajid, Virti Vaghani, Kenil kajavadra
Production Company : Thumbnail Pictures
Distributor : PVR Pictures
Genre : Family/Drama
Running Time : 90 minutes
Release Date : 11 May 2018
Trailer :


Dah lama tak tengok movie bertemakan family yang santai dan ringan tapi bonding kekeluargaan tu kuat. Movie Hope Aur Hum ni berkisarkan 3 generasi dalam kehidupan keluarga sederhana di bandar. Nagesh Srivastava (Daadu) (Naseeruddin Shah) yang jatuh sayang dengan ‘Mr Sonecken’, mesin fotokopi antik yang dah tak berapa nak berfungsi. Second generation, anak-anak dan menantu dia and of course cucu-cucu dia yang semakin membesar.

Isunya bila ‘Mr Sonecken’ dah tak mampu nak berfungsi dengan baik disebabkan lensa rosak tapi nak dapatkan spare part bukannya mudah bila zaman sekarang dah guna mesin fotokopi buatan Jepun yang lagi mudah dan pantas. Memang lama nak tunggu ‘Mr Sonecken’ siapkan task yang customer minta. Satu salinan makan masa sampai setengah jam. Setiap hari memang makan makian je lah Daadu dengan ‘Mr Sonecken’ ni.


Tapi disebabkan sayang sangat dengan ‘Mr Sonecken’, Daadu minta tolong cucu dia email company yang hasilkan ‘Mr Sonecken’ di Jerman untuk gantikan lensa but everyone know its impossible thing to do. Mustahil lah mesin zaman 50-an wujud lagi tambah pulak untuk sesuatu yang antik.Tapi Daadu tak putus asa, dia usaha untuk tulis email dalam bahasa Jerman, mungkin diorang lebih faham bila guna bahasa sendiri?

Menantu dia, Adit (Sonali Kulkarni) setiap hari membebel nak buang ‘Mr Sonecken’ sebab anak perempuan dia perlukan bilik sendiri untuk belajar dengan tenang tanpa gangguan dari anak lelaki dia, Anu  yang aktif. Disebabkan istana lama mak dia nak dijadikan hotel, Neeraj (Aamir Bashir) bawa Anu balik ke kampung berdua disebabkan anak perempuan dia nak exam so Adit mengalah stay dekat rumah jaga anak dengan Daadu.


Masa dekat kampung Anu terjumpa budak perempuan menyorok dalam peti kayu besar sebab main game hide and seek dekat stor lama. Sebelum keluar dari stor, dia perasan kunci peti tu terjatuh tapi Anu biar je. Maybe dia nak buka lepas dia habis main kriket dengan kawan-kawan dia. Tapi tak, dia terlupa nak buka balik sampai lah dia dah halfway nak sampai ke stesen keretapi. Dia dah berlari nak balik ke istana lama tapi ayah dia sempat tangkap sebab risaukan terlepas keretapi.



Tak faham kenapa Anu tak bagitau je dia nak selamatkan budak perempuan tu instead menjerit bagitahu dia tertinggal bola kriket. Memang tak lah ayah dia nak layan. Kalau dia bagitau masa tu, boleh je ayah dia call nenek suruh buka peti dekat stor. Dah 2018 kot, nenek dia dah pandai main Whatsapp dah.

Sudahnya for the whole second half penonton diajak untuk risau bersama pasal budak perempuan tu. Jadi geram bila Anu taknak bagitahu sesiapa yang budak perempuan tu ada dalam peti. Dah jadi movie thriller pun ye sebab nak tahu budak tu selamat ataupun tak since polis datang cari budak hilang even dekat news pun keluar pasal budak hilang. Dia punya cuak sampai dia mimpi buruk lepastu demam panas. Dah serupa Amit dalam movie Kaho Naa Pyar Hai dah tapi yang tu boleh faham lah kenapa dia tak buka mulut.


Lagi dia bertambah sedih bila Daadu decide untuk buang ‘Mr Sonecken’sebab pakcik dia dah belikan mesin fotokopi dari Jepun. Business pun makin bagus sebab cutomer makin ramai sebab tak payah nak tunggu lama macam dulu dah. Kualiti pun makin bagus. Well some things are better off for good. Tapi menangis jugak lah tengok scene ‘Mr Sonecken’ kena angkut dengan collector.

Lepas dah buang ‘Mr Sonecken’, dapat pulak email dari syarikat Jerman bila dia bagitahu yang diorang ada stok lens yang Daadu nak tapi sayangnya ‘Mr Sonecken’ dah tak ada. Patah hati orang tua tu bila dia tak mampu nak buat apa dah untuk selamatkan ‘Mr Sonecken’.


Stress jugak bila layan scene Daadu dengan ‘Mr Sonecken’ ni sebab menantu dia tak cakap apa pun bila Daadu menangis tengok ‘Mr Sonecken’ kena buang. Well at least say sorry lah. It’s a basic common sense kot. Masa Daadu menangis tahu ada lens tu pun takde siapa pun yang pujuk dia or bagi advice look at the bright side. Kalau tak nak pujuk kenapa bagitau ada lens, macam scene tu nampak family ni dysfunctional and selfish.

Some scenes are great to watch but some are unbearable and lost cause. Suka tengok scene Anu dengan Naani dia dekat istana lama bila Naani tunjuk macam mana zaman dia layan music Jazz guna gramophone. I wish I had one. Bila stress je layan Jazz dari gramophone sebab orang kata kualiti piring hitam tak sama dengan mp3 player sekarang ni. Orang la kata, kita tak tahu. Yang kita tahu movie ni not bad lah nak layan dengan family.


1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +0.4, 4. Storyline +0.6, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +0.5, 9. Social Message +0.5, 10. Personal Thought +0.4 = 7.4/10