ASTRO ORIGINALS YANG PERTAMA HIMPUNKAN PELBAGAI BAHASA, MENGGABUNGKAN GENRE AKSI, JENAYAH & ROMANTIK

Saturday 6 July 2024

ASTRO ORIGINALS YANG PERTAMA HIMPUNKAN PELBAGAI BAHASA, MENGGABUNGKAN GENRE AKSI, JENAYAH & ROMANTIK | Kisah ‘Dysfunctional Family’ Lakonan Datuk Rosyam Nor, Arfie Shah, Hariz Hamdan Bermula 12 Julai Ini 

Astro mempersembahkan ‘X-Change’, sebuah karya terbitan Astro Shaw yang memaparkan kisah remaja yang terpaksa terlibat dalam perbuatan jenayah keluarganya. Siri premium Astro Originals ini bakal bersiaran pada 12 Julai 2024, bermula 12 tengah malam menerusi platform On Demand dan Astro GO, serta jam 9 malam di Astro Premier (saluran 110) dan jam 9.30 malam di Astro AEC (saluran 306).

Menerusi tagline ‘The Bonds of Blood’, ‘X-Change’ merupakan sebuah siri yang menampilkan aksi, jenayah dan romantik, serta mengetengahkan subjek ‘gaya authoritarian’ dalam sesebuah keluarga, iaitu melibatkan peraturan ketat, jangkaan yang tinggi dan kurang komunikasi di antara ibu bapa dan anak-anak sebagai konflik utama dalam naratif.

Penceritaan menerusi 10 episod ini adalah hasil ciptaan Lemuel Ong, juga selaku showrunner yang sebelum ini mengetuai Unit Kandungan Malaysia untuk Astro Gempak dalam memenangi filem pendek Malaysia, Kampung Malar. Diarahkan oleh sutradara Norhanisham Muhamad atau lebih dikenali sebagai “Labu”, siri ini menyaksikan kali pertama Labu mengarahkan siri premium. 

Drama yang penuh debaran ini dibintangi oleh barisan pelakon berpengalaman serta yang meningkat naik termasuk Datuk Rosyam Nor (Yakob), Arfie Shah (Khalif), Joey Leong (Lilian), Hariz Hamdan (Qabil), Sadiq M. Jamil (Capik), Steve Yap (Jay), Marisa Yasmin (Mariam), Angeline Tan (Yi Ling), Alvin Wong (Foong), Shweta Sekhon (Divia) dan ramai lagi.

Ini juga menyaksikan kemunculan semula Datuk Rosyam Nor dalam naskhah aksi dan lakonan watak utama pertama oleh Arfie Shah. Joey Leong juga tampil buat kali pertama dalam naskhah siri melayu.

Penerbit Eksekutif ‘X-Change’ juga merangkap Naib Presiden, Ketua Astro Shaw & Perniagaan Melayu Nusantara, Raja Jastina Raja Arshad, berkata, “X-Change mempersembahkan drama aksi, jenayah, romantik pertama Malaysia yang menggabungkan enam bahasa berbeza serta dialek, dengan mengetengahkan isu sosial ‘gaya autoritarian’ dalam sesebuah keluarga. Isu ini memang berlaku dalam kalangan masyarakat kita dan mungkin ada yang menormalkan gaya tersebut. Kami berharap, ia mampu menjadi topik perbincangan penonton sepanjang drama premium ini ditayangkan. X-Change turut membabitkan kisah percintaan pasangan berlainan latar yang terhalang kerana permusuhan keluarga, dan ini menampilkan himpunan pelakon Malaysia seperti Datuk Rosyam Nor, Steve Yap, Alvin Wong, Arfie Shah dan ramai lagi. Kami harap penonton dapat menerima sebuah lagi drama berkualiti dari Astro Originals ini dan terus memperkukuhkan usaha mengangkatkan cerita-cerita menarik tempatan.”

Pengarah ‘X-Change’, Norhanisham Muhammad (Labu), berkata, “Saya amat bersyukur kerana mendapat kumpulan yang kuat dalam menjayakan siri X-Change ini. X-Change merupakan sebuah naskhah yang mempunyai jalan cerita yang baik. Walaupun berlatar belakangkan aksi, tetapi saya ingin menekankan elemen kekeluargaan yang menjadi aspek utama penceritaan, yakni sesuatu yang bermakna buat semua. Terima kasih kepada semua yang sudah berusaha sepenuhnya untuk siri ini. Terima kasih juga kepada Astro dan Radius One kerana mempercayai saya sebagai pengarah untuk siri premium Astro Originals baharu ini. Saya berharap X-Change dapat menjadi antara naskhah terbaik, terutamanya naskhah yang bertemakan kekeluargaan”.

Kisah ‘X-Change’ bermula apabila Khalif yang baru tamat persekolahan, ingin mendapatkan biasiswa untuk melanjutkan pelajaran ke luar negara bersama kekasihnya, Lilian. Namun apabila bapanya terlibat dalam kemalangan, Khalif terpaksa mengambil alih “bisnes” keluarganya iaitu merompak kedai emas bersama abangnya, Qabil dan Capik. Tanggungjawab Khalif terhadap keluarganya telah mengheret Khalif semakin terjebak dalam dunia penjenayahan sehingga satu rahsia terbesar keluarganya terbongkar.

Selain padat dengan babak aksi, heist dan konflik drama, siri premium Astro Originals ini turut memaparkan kisah cinta berlainan kaum atau interracial relationship antara Khalif dan Lilian, yang ingin membina kehidupan bersama di luar negara selepas tamat persekolahan. Walaupun impian untuk melanjutkan pelajaran bersama-sama di luar negara terhalang oleh kehendak keluarga masing-masing, bibit-bibit romantik yang dipaparkan oleh kedua-dua watak ini memberi sentuhan unik kepada penggemar-penggemar siri romantik, terutamanya kepada generasi muda.

Siri premium terbaharu Astro Originals ‘X-Change’ akan bermula siaran pada 12 Julai 2024, pada setiap hari Jumaat, jam 9 malam di Astro Premier (saluran 110) dan jam 9.30 malam di Astro AEC (saluran 306), On Demand, Astro GO dan sooka. Ikuti info dan klip-klip menarik menerusi akaun Instagram, TikTok, Facebook, X, Astro Gempak dan Astro Shaw dengan menggunakan tanda pagar #Xchange dan #AstroOriginals.

Dapatkan Pek Astro sekarang dengan diskaun 30%* dan pemasangan percuma dari hanya RM41.99/sebulan. Raikan saat-saat bersama dengan #AstroBaharu – Hiburan kini lebih mantap untuk seisi keluarga. Layari astro.com.my untuk maklumat lanjut.

*Tertakluk pada terma dan syarat.


**********************************

Tajuk: X-Change

Genre: Crime / Action / Coming-of-Age

Terbitan: Astro Shaw Sdn Bhd

Penerbit Eksekutif: Raja Jastina Raja Arshad

Penerbit Eksekutif Bersama: Shahrul Ezad Mohameddin, Fazli Bin Baharom

Syarikat Produksi: Radius One Sdn Bhd

Penerbit: Lemuel Ong, Natasha Azlan, Hisham A. Karim

Penerbit Penyelaras:  Jazli Iqbal, Fadzlie Musthafa  

Penerbit Penyelia: Alfie Palermo, Siti Marzuliana Marzuki, Kyle Goonting

Showrunner/Creator: Lemuel Ong   

Pengarah: Norhanisham “Labu” Muhamad 

Penulis: Lemuel Ong, Natasha Azlan, Catalina Mae Hubbard, Luqman Sheikh Ghazali, Nas Addina   

Cerita Oleh: Lemuel Ong, Natasha Azlan, Catalina Mae Hubbard, Luqman Sheikh Ghazali, Nas Addina, Alfie Palermo

Berdasarkan Idea Asal: Maizura Ederis 

Pengarah Fotografi: Norhanisham “Labu” Muhamad

Penyunting: Irwan Ahmad 

Pengarah Seni: Ameerul Wagiman 

Kesan Visual: Mira Digital 

Penata Bunyi: Audio Aficionado 

Pereka Busana: Maria Razak 

Solekan/Tatarias: Farishaz 


INFO

Bahasa: Bahasa Malaysia, Bahasa Inggeris, Mandarin, Kantonis

Durasi: 50 minit x 10 episod

Lokasi Penggambaran: Pahang, Kuala Lumpur, Selangor, Negeri Sembilan 

Jumlah Hari Penggambaran: 60 Hari

Tarikh Tayangan di Astro: 12 Julai 2024


BARISAN PELAKON

Line Ups

Arfie Shah sbg Khalif

Joey Leong sbg Lilian

Rosyam Nor sbg Yakob

Marissa Yasmin sbg Mariam

Hariz Hamdan sbg Qabil

Sadiq M. Jamil sbg Capik

Steve Yap sbg Jay

Angeline Tan ​​​ sbg Yi Ling

Alvin Wong sbg Foong (Chi Ping)

Shweta Sekhon sbg Divia  


Supporting Cast & Characters:

Andy Teh sbg Ah Seng

Rosdeen Suboh sbg Din

Farah Ahmad sbg Bakariah

Syed Irfan ​​​sbg Qabil Muda

Umar Shakur sbg Capik Muda

Rafique Iskandar sbg Khalif Muda

Fimie Don sbg Yakob Muda

Adam Tay ​​​sbg Jay Muda

Hadi Putra ​​​sbg Kechik

Arash Muhammad sbg Captain Ibrahim

Bohari Ibrahim ​​​sbg Hisham

Fadilah Mansor ​sbg Fauziah

Nadia Aqilah ​​​sbg Rokiah


SINOPSIS 

Selepas tamat sekolah menengah, Khalif ingin mendapatkan biasiswa untuk melanjutkan pelajaran ke luar negara bersama kekasihnya, Lilian. Tetapi apabila kemalangan menimpa ayahnya, Khalif terpaksa mengambil alih “bisnes” keluarganya, iaitu merompak kedai emas di pekan-pekan kecil. Adakah Khalif mampu mengubah nasibnya dan memilih jalan hidupnya sendiri? Atau adakah Khalif akan terjebak dalam kehidupan jenayah keluarganya?

1 comment

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di farhannajafri@gmail.com.
[PENAFIAN] www.farhanajafri.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.