Showing posts with label office. Show all posts
Showing posts with label office. Show all posts

First Time Buat Gift Exchange!

Thursday, 30 December 2021

Biasanya hujung tahun ni ramai yang buat exchange gift atau manito game kan? Selama bekerja dekat Ram Reza & Muhammad ni, first time lah ada aktiviti macam ni. Tujuan buat ni sebab semua orang dah dapat duit bonus lepastu hujung tahun kan ada Year End Sale, mudah lah nak berbelanja kan sebab barang yang mahal selama ni dah turun harga. 

Tahun 2021 ni agak memenatkan juga untuk kitorang semua sebab di kala semua orang boleh work from home dalam keadaan yang lebih selesa dan selamat, kitorang kena masuk office dan jumpa banyak pihak. So untuk menghargai usaha keras semua orang, buat la aktiviti macam ni untuk eratkan lagi bonding dekat office. 
 

Sebelum nak buat ni pun kena minta persetujuan dari semua termasuklah runner sekali sebab dia baru bekerja so takut pula kalau aktiviti ni membebankan dia. Bila semua setuju nak join baru lah decide tarikh dan masa nak buat. Harga maksimum yang ditetapkan RM100 untuk setiap hadiah. Memandangkan branch Oasis ada managing partner, jadi kitorang collect duit untuk bagi hadiah jugak untuk dia. Dalam paper bag Hip Hip Horay tu hadiahnya lah. Cuba teka kitorang bagi apa?!! :P


Ni semua hadiah yang dikumpulkan untuk aktiviti Exchange Gift ni. Jangan terpedaya dengan paper bag letops memasing sebab isi dekat dalam tu tak sama pun dengan luaran. Terutamanya hadiah yang dekat bawah ni. Paling tak boleh blah seal dengan paper clipper. 


I excited nak join aktiviti ni sebab boleh pergi shopping haha sebab ada plan yang kena cancel so cuti I terasa amatlah bosan selama 4 hari tak buat apa dekat rumah. Bila ada peluang pergi shopping mesti lah happy. Shopping dekat OU pulak tu dengan decoration Krismas meriah sana sini. Jenuh jugak lah nak cari hadiah apa sebab penerima hadiah I orang lelaki. Kalau perempuan sekejap je dah dapat idea nak beli apa. 

Siap Google lagi nak beli hadiah apa untuk lelaki since penerima ni kira dah cukup lengkap serba-serbi barang dia. Nak beli barang yang berkaitan dengan fitness rasanya semua dia dah ada. Nak beli kasut pulak tak tahu saiz. Nak beli pen, lebih dari maximum price. Sudahnya beli baju kemeja dengan tie sebab kebetulan kemeja dekat Parkson cantik design dia. 


Memandangkan buat aktiviti ni jam 4 petang jadi kitorang order lah Krispy Kreme, sandwich Garsa dengan Dimsum Dollu untuk santapan semua. Nampak macam sikit tapi semua ni pun dah buat perut kenyang teruk sampai esok paginya. 

Paling happy bila tengok donut Krispy Kreme tu ada corak Krismas, cantik betul gabungan warna krim merah dengan hijau siap ada sparkle warna emas sebagai topping. Even krim meriah macam tu pun tak manis teruk sangat macam donut yang dip dalam coklat. Donut pulak gebu, memang in love sangat. Rasa macam nak order lagi je nanti. 


Aktiviti exchange ni start dengan ucapan, bacaan doa, sesi penyampaian hadiah, makan then unboxing. Formal bukan? :') Sebab aktiviti ni ada managing partner, bukannya boleh berhuha sangat. Tapi masa unboxing tu meriah lah sebab managing partner on call dengan client. 

Meriah sebab dapat hadiah satu hal, ada yang kena prank satu hal jugak. Penerima hadiah I masa tu Danial tapi dia tak datang pulakkkk. Tapi tapi tapi Ms Fisah buat video call supaya dia boleh join sekali unboxing hadiah dia. 

I pulak dapat hadiah perfume Elianto dari Abang Daus tapi sesi unboxing I kejap je lah sebab box dia transparent. Dari luar pun dah boleh nampak apa hadiah dekat dalam. Perfume Elianto ni tak kena dengan bau yang disukai jadi perfume tu I bagi adik I pakai sebab kebetulan dia memang perlukan perfume dan bau perfume tu pun strong. Thanks Abang Daus! 


Hadiah Ray pulak kelakar jugak lah sebab kena prank satu hal, hadiah dapat half je sebab Mai tak sempat nak pergi beli. Dia siap bagi pantun istimewa untuk Ray supaya tak sedih. Kitorang macam terkejut jugak penerima hadiah Mai ialah Ray sebab Kak Nora dah beria mengaku dia penerima hadiah tu sampai bagi hint apa hajat dia untuk exchange gift nanti. Nak barang makeup katanya rupanya bukan dia penerimanya. Hadiah Kak Nora sebenarnya yang dalam bag Steve Madden tu. 

MC Ray masuk air untuk aktiviti exchange gift



All in all first time kitorang buat exchange gift ni not bad lah walaupun 4/10 tak reti rules aktiviti ni macam mana. Siap pergi tanya pulak penerima nak hadiah apa nanti padahal benda tu sepatutnya rahsia. Punya lah syok buat unboxing sampai lupa nak ambil gambar ramai-ramai untuk simpan buat kenangan. Makanya tak adalah gambar untuk aktiviti ni :(

Raikan Kejayaan Kecil di Eastin Hotel KL

Friday, 5 November 2021

Minggu lepas ada makan-makan dekat Eastin Hotel Kuala Lumpur sebagai meraikan kejayaan branch Petaling Jaya Ram Reza & Muhammad. Tak lah meraikan beria sangat pun just lunch grand sikit je dekat hotel. Saja ambik mood cuti Deepavali, enjoy lunch together sembang-sembang macam tu lah.


Masa tu datang awal sikit sebab nak setup meja dengan seating semua lawyer dan staff yang hadir. Branch PJ tak lah ramai sangat tapi kena jaga lah sebab ada managing partner sekali. Awalnya letak seat dia dekat hujung tapi macam jauh pulak dia nak bagi ucapan nanti so kitorang ubah letak dekat tengah meja. Staff hotel, Mr. Vincent pun banyak membantu masa tu. Dia tolong decorate meja dan letak scented candle bagi nampak romantik sikit. 


Ikutkan nak order buffet je sebab senang urusetia tolong bayar untuk per pax je pastu boleh makan semua benda yang pihak hotel sedikan tapi dekat Eastin Hotel ni buffet cuma disediakan masa weekend. Untuk weekdays ada 3 pilihan - Nasi Numb Tongue, Aglio Olio dengan Laksa Johor. Kebanyakan kitorang pilih Aglio Olio sebab ada sharing platter jugak - Flamming Seafood Platter, Beef Short Rib dengan Jamaican Jerk Roasted Chicken.





Ms Dayan dengan Maisarah je pilih Nasi Numb Tongue sebab yang lain tak berani la nak makan menu pedas sangat tapi bila makan, Aglio Olio lagi pedas daripada Nasi Numb Tongue tu. Pedas nasi tu level manjahhhhh. 


Menu Laksa Johor ni unik sikit sebab pasta dia kena rendam dalam squid ink so warna hitam tapi dari segi rasa takde lah berbeza sangat pun dengan Laksa Johor yang biasa tu. Menu ni Ms Fisa je lah yang order sebab dia orang Johor piau hahaha


Sebelum makan tu En. Hisham minta kitorang buka tag nama dekat atas meja sebab dekat dalam tu ada ucapan tulus ikhlas dari Managing Partner untuk semua warga RRM. Sepanjang pandemik memang susah untuk buat makan-makan atau aktiviti dekat luar. Orang lain 'work from home' dekat rumah, kitorang sebagai essential business tetap kerja macam biasa. Tapi masa tu best jugak lah sebab jalan tak jam macam sekarang haha


Sekarang ni dapat lah hasil sikit demi sedikit especially MyIPR yang start dapat klien baru dan Insya-Allah akan berkembang ke Jakarta, Indonesia pulak. Hopefully ada banyak lagi projek akan datang supaya branch PJ makin berkembang seperti yang dirancang. 

Lepas habis ucapan dan bacaan doa makan, En. Hisham bagitahu adat dekat Itali sebelum makan ada disediakan roti untuk pass around sebagai tanda berkongsi. 



Ruang restaurant Eastin Hotel ni cantik jugak lah tapi agak sempit sebab hotel dia pun berhimpit dengan bangunan lain. Kalau tak biasa area ni boleh tersilap masuk ke bangunan lain. Nak bergambar pun tak banyak sangat tempat best sebab gelap satu hal, kecil satu hal. 




Ruang ni nampak cantik dan cerah tapi bila awan gelap datang memang gelap terus jadinya. Even buka lampu pun tak membantu. Masa kitorang datang tu macam pertikai jugak lah kenapa tak makan dekat sini sebab lighting cantik rupanya sebab cuaca tak berapa cun. 




Tapi sempat jugak lah bergambar sekeping dua sebagai kenangan. Bukan selalu dapat keluar macam ni. Minggu tu je macam tak busy sangat itupun ada yang kena bergegas pergi meeting dengan klien. Anyway thanks En. Hisham sebab belanja lunch sebagai tanda penghargaan buat team RRM Scorpions. Semoga bertambah murah rezeki en. Hisham sekeluarga. 

Menyampahnya Bila WiFi Slow!

Thursday, 28 October 2021

 

'Hi Unifi, wifi connection saya slow lah.'

'Dah cuba restart modem?'

Selalunya kalau call memang macam ni je lah respond yang I dapat bila connection slow sampai ganggu urusan kerja. Bukan setakat kerja kita tak boleh buat, satu office pun terkesan. Dah lah sekarang makin banyak online meeting dan court hearing. Geram je bila boss bising pasal wifi ni. 

Then I dapat tahu pasal MESH wifi, pakej baru dari pihak Unifi tapi kecewa bila call sebab diorang tak boleh install dekat office ni. Katanya sebab dah guna business plan yang paling tinggi so dah tak perlu ada MESH pun. Pelik jugak lah masa tu sebab kalau paling laju, kenapa teruk sangat connection dia? Dah panggil technician pun dia kata ni yang terpaling laju dah. Modem dengan router semuanya okay tak ada masalah pun. 


Banyak jenis internet adapter dah kitorang guna dekat office ni tapi line masih sama jugak. Dah buat aduan dekat MCMC pun sama jugak, masih lagi slow. Setiap kali call Unifi memang ulang dialog yang sama je. Every weekend memang tutup wifi sebab taknak dia overheat sampai connection jadi lemah. Selang 3 hari mesti restart modem tu supaya dia tak overheat tapi masih sama. 

Dari bulan lepas dah perasan connection makin slow. Mungkin sebab musim tengkujuh. Mungkin jugak sebab 5G tower installation. Tapi..... tu semua teori rambang je. Terpaksa lah I call Unifi lagi. Tak bestnya bila call Unifi ni kita kena tunggu lama sangat untuk dapat bercakap dengan operator dia. But Alhamdulillah, today went well. 

I baru tahu apa maksud sales department Unifi bila dia kata office I tak boleh pakai MESH. Turns out dekat bangunan pejabat Oasis Square Ara Damansara ni tak ada fibre optic. Business plan yang kitorang guna sekarang ni cuma provide internet speed sebanyak 50mbps dan guna VDSL (Very high-speed digital subscriber line). VDSL ni guna cooper dan sebab tu lah tak boleh nak upgrade dah kepada pakej internet yang lebih tinggi sebab pakej yang lebih tinggi speed ni guna fibre optic.


Kalau nak upgrade jugak kena install dulu fibre optic ataupun tanya dekat technician team sama ada boleh install infra ataupun tak dekat bangunan tu. Dalam masa yang sama boleh daftar nama pejabat dan alamat pejabat dekat mana-mana TM Point untuk dimasukkan dalam Fibre Optic Request List. Bila dah daftar dekat request list ni pihak TM akan buat survey dan penilaian sama ada tempat tu sesuai ataupun tak untuk pemasangan fibre optic. Nak tahu berapa lama masa yang diambil untuk proses tu memang susah nak jangka sebab berbeza tempat, berbeza masalah dan struktur dia. 

Kalau bangunan pejabat selalunya ada pihak pengurusan so boleh jugak minta diorang yang liaise dengan pihak TM. Lepas dah habis dengar penjelasan pihak Unifi tu, I terus call pihak JMB nak tahu kalau diorang dah pernah request untuk fiber optic installation. And yuppp they did. Yeayyy!

JMB dah daftar masa awal tahun haritu dan pihak TM dah hantar orang untuk proses pemasangan fibre optic. Mungkin dijangka siap dalam hujung bulan November jadi bulan Disember lah paling awal pun dapat upgrade business plan dengan speed yang lebih laju sampai 800mbps. Hopefully tak tertangguh lagi lah, jelak dah dengan isu wifi slow ni. 

Stress Komputer Meragam

Selama bekerja dekat firm ni tak pernah nak cuba belek pasal komputer office. Datang office on macam biasa lepastu tutup bila nak balik. Tu je lah rutin selama 2 tahun ni. Tiba-tiba bulan lepas dia mula meragam, dia shut down sendiri lepas on.


Awal tu dia shut down pukul 1 tengahari macamtu tapi I ingatkan gara-gara electric timer colleagues I beli. Mana lah tahu kot dia terkesan sekali kan rupanya tak sebab dah cabut timer tu pun dia still meragam. Seminggu lepas tu dia shut down lepas 15 minit on PC lepastu 5 minit je. Haaa masa tu memang dah belek Google lah apa masalahnya. 

Bila check ada 2 sebab lah selalunya, either power supply rosak ataupun motherboard rosak. Bila bawak pergi kedai rupanya dua-dua sebab tu jadi punca hahaha. Orang tu siap tanya ni CPU zaman bila. Hahahahahmmmm mana lah nak tau zaman bila. I masuk dah memang ada. Orang kedai tu refuse untuk repair. Baik beli baru je katanya. Maka bermula lah episod pencarian used CPU di Shopee.


Cari yang terpakai je sebab murah dengan bajet yang dibenarkan sebanyak RM500 haha. I cari intel5, RAM 4GB dengan SSD 120GB. Awalnya nak SSD240GB tapi boss tak bagi :( Tak ambik yang ada wifi tu sebab dekat office dah ada adapter TPlink dah. Dekat seller ni je jumpa spec yang ngam dengan bajet. So my boss mintak I order 2 unit. Kebetulan memang ada 2 unit je dalam stok dia. Fuhhhh lega. 

Sementara nak tunggu tu terpaksa lah bawa laptop sendiri ke office. Dekat office ni ada je laptop tapi I lagi suka guna personal punya sebab boleh update blog sekali lepas dah siap kerja dekat office hehehehe


Masalah bila tukar CPU ni bila access card system tak boleh nak retrieve data yang sebelum ni sebab located dekat drive C. Drive tu pulak dekat motherboard yang dah rosak. Sudahnya 2 bulan tak hantar attendance dekat HR. Nasib baik lah OT diterima jugak. Bila CPU baru dah sampai, I ambik hard disk lama masuk ke CPU baru lepastu install Microsoft 2019. Happy lah guna yang baru ni sebab laju tak macam CPU lama hihi. 

Pintu Surau Terkunci

Thursday, 14 October 2021

Sejak minggu lepas dah perasan tombol pintu surau macam dah longar. Nak kena pusing habis bila buka pintu tapi tak lah teruk sangat sampai nak tercabut ke apa. Cuma plate dekat tombol tu dah tercabut. Masa hari kejadian tu dah terdetik nak minta tolong sesiapa tukarkan tapi terlupa pulak. 

Bila Danial tanya siapa ada dalam surau, I jawab Ain lah kot sebab tadi dia kata nak solat. Tapi Danial kata Ain ada dekat luar dah. Takkan terkunci dekat dalam kot? Ah masak....


Ikutkan diorang nak pecahkan je pintu tapi takut nanti framing rosak pulak sebab pintu tu untuk dinding partition je bukan dinding batu. Memandangkan flooring dekat luar ni luas dan bersambung ke surau, Danial try lah masuk ke surau nak tengok apa punca. Pintu terkunci sebab lock dalam tombol pintu tu dah masuk dalam. Even nak buka dari dalam pun tak boleh. Pastu dah alang-alang Danial dekat dalam tu, mintak tolong lah dia ambil semua telekung yang ada dekat surau.Takkan nak bergilir pakai telekung yang sama sampai dua tiga orang kan? Kang basah lencun pulak telekung tu. 


Masa ni blok sebelah dah usha sebab tak ada lagi orang keluar dekat belakang ni. Kitorang terpaksaaaa, takkan nak pergi panggil BOMBA datang pulak kan? Petang sampai malam usahakan tombol pintu tu baru la berjaya bukak lepastu tukar tombol pintu baru. Lepas ni kalau nampak tombol tu dah mula meragam dah boleh dah cepat-cepat tukar. 

Selangor Tak Ada Air Lagi

Wednesday, 13 October 2021

Sebulan sebelum pihak Air Selangor buat kerja-kerja penyelenggaran paip loji, notis tentang kawasan-kawasan terlibat dikeluarkan di posrtal dengan laman sosial. Memandangkan Selangor dah keluar notis untuk tadah air disebabkan gangguan bekalan air, maka kitorang pun isi air untuk bekalan selama 2 hari. Walaupun benda tu dijangka dalam 4 hari tapi area sini jarang lah terkesan. 

Sebab tu dekat office ni ada 2 tong air itupun just in case je kalau tak ada air sebab dah habis musim PKP jadi ramai lah orang dah masuk office. Boleh jadi tangki air pun tak cukup stok. 

Danial yang mendengar kata


Masuk kerusi pun boleh....


Kak Nora beusaha gigih di pantry untuk tadah air

Sebagai rakyat Selangor yang mendengar kata, I tak pernah ada masalah pun kalau pihak Kerajaan Negeri nak tutup bekalan air sebab diorang akan bagi notis awal dari tarikh. Fikir logik lah kan, dah lama guna material mesti lah dia akan rosak, dia perlu diselenggara. Makin dekat dengan tarikh, makin trending lah perkataan Selangor sebab ramai yang merungut. 

Menyampah jugak bila tengok yang merungut tu yang bukan orang Selangor pun tapi tangan tu eiii mengada betul. Lain cerita lah kalau air tak ada awal dari tarikh 13hb tu haaa boleh lah nak marah tapi dah tadah air kan, apa yang nak dimaghohkan sangat?

Bila tak ada air, tisu dengan air minuman dekat Lotus' mesti kosong punya orang dah borong sakan. Anyway sepanjang 13hb Oktober sampai ke 16hb Oktober tu elok je ada air baik dekat rumah ataupun dekat office. So slow-slow je lah guna air tadahan tu sampai habis. Takkan nak buang ye dak?