Best Bollywood Movies Tahun 2021

Friday, 14 January 2022

 

Meriah tahun ni dengan movie dekat streaming platforms. Untung dekat I lah sebab tak payah pergi cari cinema mana yang tayang movie Hindustan. Tunggu je tarikh tayang lepastu tengok dekat rumah. Surprisingly movie dari Zee5 Premium pun banyak yang berkualiti. Dalam list ni I senaraikan semua movie Bollywood yang best untuk tahun 2021. 



Director : Bugs Bhargava Krishna
Writer : Bugs Bhargava Krishna
Cast : Arjun Rampal, Manav Kaul, Anand Tiwari, Rajit Kapur, Madhoo, Samreen Kaur, Sameer Dharmadhikari
Genre : Psychology / Crime / Drama / Mystery
Rating : 9.4/10

Kes jenayah yang berlaku di mana 36 orang kanak-kanak dibunuh dalam masa 5 tahun. Polis dapat jejak Veer Singh (Manav Kaul), jurulatih sukan di Udaan Sports sebagai suspek bila ada dua orang aktivis yang ternampak dua mayat kanak-kanak dibakar sampai rentung lepas ditinggalkan oleh pemandu SUV hitam. Jaisingh (Arjun Rampal) jadi peguambela untuk Veer Singh dan dalam masa yang sama secure seat dalam politik.



Director : Renuka Shahane
Cast : Kajol, Tanvi Azmi, Mithila Palkar, Kunaal Roy Kapur, Vaibhav Tatwawaadi, Shweta Mehendale, Antara Deshpande, Arha Mahajan, Kanwaljit Singh, Manav Gohil
Genre : Drama
Rating : 8.3/10

Filem arahan Renuka Shahane keluaran terbaru Netflix mengisahkan tentang 3 generasi wanita di dalam sebuah keluarga yang messed up and broken. Movie bermula dengan conversation antara Nayantara Apte (Tanvi Azmi) dengan Milan (Kunaal Roy Kapur), penulis autobiografi yang akan membukukan kisah Nayan, penulis terkenal era 80-an. Bercerai dan keluar dari rumah, tukar surname anak-anak kepada surname keluarga dia.

Berbeza dengan Nayan, Anu memilih untuk tidak berkahwin dan Masya pula dikahwinkan dengan lelaki dari keluarga yang konservatif. Masing-masing berbeza perwatakan dan jalan hidup tetapi kesemuanya terkesan dari pilihan yang dibuat oleh si ibu.



Director : Dibakar Banerjee
Cast : Parineeti Chopra, Arjun Kapoor, Neena Gupta, Raghubir Yadav, Dinker
Genre : Crime / Drama
Rating : 9/10

Sandeep a.k.a. Sandy Walia (Parineeti Chopra) jadi sasaran untuk dibunuh selepas dia ugut Parinchay (Dinker) mengenai 'Swabhiman' scheme di Parivartan bank. Skim ni dicipta oleh Sandy untuk bantu lelaki tersebut keluar dari beban hutang sebanyak Rs132 juta. Sandeep berhasrat untuk tarik diri bila dapat tahu Kerajaan cuba audit malangnya ditolak sebab Parinchay nak dia bertanggungjawab sepenuhnya. Dalam masa yang sama Sandeep hamil anak Parinchay dan perlukan kandungan tersebut sebab dia sunyi dan perlukan seseorang. 



Director : Umesh Bist
Cast : Sanya Malhotra, Shruti Sharma, Sayani Gupta, Ashutosh Rana, Raghubir Yadav, Rajesh Tailang, Nakul Roshan Sahdev
Genre : Drama
Rating : 10/10

Kematian Astik dan meninggalkan seorang balu bernama Sandhya (Sanya Malhotra). Seluruh keluarga mula berkumpul di rumah pusaka tu untuk menghantar roh Astik ke alam barzakh selama 13 hari mengikut tradisi mereka. Keluarga Sanddhya juga datang dengan bawa kain sari putih untuk anak perempuan mereka. 

Kawan baik dia, Nazia (Shruti Sharma) kemudiannya datang untuk bagi moral support tapi keadaan Sandhya berbeza dari yang dia sangka. Tak bersedih langsung dengan pemergian si suami. Mungkin sebab mereka kahwin atas aturan keluarga 5 bulan yang lepas. Atau mungkin kerana gambar Aakansha (Sayani Gupta) dalam laci dengan dokumen peribadi Astik. 



Director : Amole Gupte
Cast : Parineeti Chopra, Manav Kaul, Meghna Malik, Naishaa Kaur Bhatoye, Subhrajyoti Barat, Eshan Naqvi, Ankur Vikal
Genre : Biopic / Sports / Drama
Rating : 8/10

Movie biopic pemain badminton negara India, Saina yang mendapat tunjuk ajar dari Coach Rajan sampai lah ranking dia No. 2 Dunia dan cipta sejarah dalam negara India. Masa tu tak ramai pemain badminton yang berjaya di mana-mana kejuaraan. Sebab tu Saina bangga dapat kalahkan pemain senior dari pelbagai negara dan bangga dilahirkan sebagai perempuan. Konflik dalam movie biopik ni timbul bila populariti mula kacau fokus dan dia terpaksa buang cinta untuk jadi World No. 1 dalam sukan badminton. 



Director : Shashank Khaitan, Raj Mehta, Neeraj Ghaywan, Kayoze Irani
Cast : Fatima Sana Shaikh, Jaideep Ahlawat, Abhay Joshi, Armaan Ralhan, Arvind Pandey, Nushrat Bharucha, Abhishek Banerjee, Inayat Verma, Maneesh Verma, Konkona Sen Sharma, Aditi Rao Hydari, Shefali Shah, Manav Kaul, Tota Roy Chowdhury, Sara Arjun
Genre : Romance, Drama
Rating : 7.5/10

Netflix terbitkan sebuah lagi antologi yang bertemakan ajeeb (pelik) daastaans (kisah) selepas dua antologi sebelum ni – Lust Stories (2018) & Ghost Stories (2020) di bawah produksi kepunyaan Karan Johar, Dharmatic Entertainment. Mempunyai 4 kisah yang berbeza olaahan 4 orang penulis dan juga pengarah, Ajeeb Dastaans membawakan kisah cinta pelik yang berlaku di India. 



Director : Amit Masurkar
Cast : Vidya Balan, Vijay Raaz, Sharat Saxena, Brijendra Kala, Mukul Chadda, Neeraj Kabi, Ashwini Ladekar, Gopal Datt, Ila Arun
Genre : Drama 
Rating : 8/10

Vidya Vincent (Vidya Balan) adalah Division Forest Officer yang baru dihantar ke kampung tersebut bila penduduk kampung mengadu takut akan kehadiran harimau. Penduduk di kampung tersebut bergantung pendapatan pada hasil ternakan seperti kambing, lembu dan kerbau. Kebanyakan mereka akan bawa ternakan masuk ke dalam hutan untuk diberi makan. Kerja-kerja menyelamatkan harimau terganggu dengan kehadiran parti politik. 



Director : Ken Ghosh
Cast : Akshaye Khanna, Gautam Rode, Vivek Dahiya, Parvin Dabas, Samir Soni, Abhimanyu Singh, Mir Sarwar, Manjari Fadnnis, Kallirroi Tziafeta, Akshay Oberoi, Abhilash Choudary, Dhanveer Singh, Mridul Das, Mihir Ahuja
Genre : Crime / Action / Thriller
Rating : 9/10

Diinspirasikan dari jenayah serangan pengganas di kuil Akshardham, Gandhinagar, Gujarat pada September 24, 2002. Seramai 33 orang awam terbunuh dalam serangan tersebut termasuklah seorang komando National Security Guard (NSG), 2 orang pegawai polis Gujrat dan 80 orang awam cedera. 



Director : Vishnuvardhan
Cast : Sidharth Malhotra, Kiara Advani, Shiv Panditt, Sahil Vaid, Nikitin Dheer
Genre : War / Drama / Romance
Rating : 9/10

Movie Shershaah memaparkan kisah keberanian Kapten Vikram Batra yang berjuang melawan tentera Pakistan dan juga pengganas untuk merampas kembali kawasan Kashmir dalam perang Kargil tahun 1999. Walaupun bertemakan peperangan, movie Shershaah membawakan mesej tentang kesetiaan, semangat patriotik, kekeluargaan, persahabatan malah percintaan buatkan perjalanan cerita jadi lebih bermakna.



Director : Kunal Deshmukh
Cast : Sunny Kaushal, Radhika Madan, Mohit Raina, Diana Penty, Vidhatri Bandi, Chirag Malhotra, Atul Kumar, Nazneen Madan
Genre : Romance / Drama 
Rating : 8.7/10

Joginder Dhillon a.k.a Jaggi (Sunny Kaushal) jatuh cinta dengan Kartika (Radhika Madan) di sports camp sejak pertama kali berjumpa di kolam renang. Sepanjang perkenalan mereka berdua, Jaggi banyak membantu Kartika untuk improve swimming skills dia sampai lah Jaggi dapat tahu yang Kartika akan berkahwin dengan calon pilihan keluarga tak lama lagi di London. 

Puas Jaggi pujuk Kartika supaya batalkan perkahwinan tersebut tapi masih lagi dia bertegas dengan prinsip tentang hidup yang praktikal. Jaggi tetap dengan janji dia untuk berkahwin dengan Kartika. Dari India dia kumpul duit untuk ke London namun malangnya duit dia dicuri oleh travel agent. 



Director : Akarsh Khurana
Cast : Taapsee Pannu, Priyanshu Painyuli, Abhishek Banerjee, Supriya Pilgaonkar, Supriya Pathak, Mantra, Manoj Joshi, Miloni Jhonsa, Varun Badola
Genre : Sports / Drama
Rating : 9.2/10

Rashmi Rocket berkisarkan dunia sukan di mana penulis paparkan ketidakadilan yang berlaku pada atlet wanita akibat gender test. Movie ni diinspirasikan oleh kisah sebenar di mana dua orang atlet wanita negara India kena ban oleh Persatuan Atlet Negara hanya kerana level testerone mereka lebih tinggi pada kadar normal. 

Hal ni terjadi disebabkan oleh hyperandrogenism dan sering berlaku kepada wanita. Antara simptomnya ialah level testerone lebih tinggi dari 3.3, haid tidak teratur, acne ataupun mempunyai bulu badan lebih banyak. 



Director : Shoojit Sircar
Cast : Vicky Kaushal, Kirsty Averton, Stephen Hogan, Shaun Scott, Banita Sandhu, Amol Parashar
Genre : Bioghraphy / History / Drama
Rating : 9/10

Kekejaman Michael O’Dwyer yang membunuh seramai 20,000 orang penduduk Amritsar di Jallianwala Bagh pada 13 April 1919 diceritakan dalam naskhah terbaru Shoojit Sircar melalui watak pejuang yang lahir di tanah Punjab. 

Dari pengalaman dan penceritaan Udham Singh yang bekerja dengan Michael O’Dwyer, pesara askar tersebut merupakan seorang yang zalim. Tujuan dia membunuh semua yang hadir sebagai tanda protes adalah untuk hadirkan rasa tenang tanpa bunyi bising meminta itu dan ini. Saiz peluru yang askar British guna tu memang besar sampaikan ada anggota badan yang hancur atau terputus. Tak kisah lah yang tua, wanita atau kanak-kanak, semuanya ditembak tanpa belas. 



Director : Vivek Soni
Cast : Abhimanyu Dassani, Sanya Malhotra, Purnendu Bhattacharya, Shiv Kumar Subramaniam, Nivedita Bhargava, Komal Chhabria, Manoj Mani Mathew, Archana Iyer
Genre : Romantic / Comedy
Rating : 7/10

Meenakshi Sundareshwar adalah nama sebuah kuil yang terbesar di Madurai yang mempunyai sejarahnya tersendiri. Naskhah terbaru terbitan Netflix Originals mengisahkan tentang pasangan suami isteri yang mempunyai personaliti dan citarasa yang berbeza tapi bersatu dalam sebuah perkahwinan yang diaturkan oleh keluarga. 

Sundareshwar (Abhimanyu Dassani) dan Meenakshi (Sanya Malhotra) mempunyai perbezaan yang ketara dalam hampir semua perkara tapi perbezaan ni yang buatkan mereka mudah mesra dan jatuh cinta. 



Director : Rohit Shetty
Cast : Akshay Kumar, Katrina Kaif, Jaaved Jaaferi, Vivan Bhatena, Gulshan Grover, Abhimanyu Singh, Jackie Shroff, Kumud Mishra, Ajay Devgn, Ranveer Singh 
Genre : Action / Comedy / Romantic
Rating : 8.8/10

Fourth installment dalam cop universe arahan Rohit Shetty kali ni membawakan watak polis ketiga iaitu Sooryavanshi (Akshay Kumar) yang berkhidmat dalam Anti-Terrorism Unit di Mumbai, India. Patah balik ke tahun 1993 di mana Mumbai diletupkan dengan 400kg RDX yang diseludup masuk dari Pakistan dan mengorbankan ramai orang awam. 600kg RDX masih lagi tak diketahui di mana lokasinya kerana Bilal Ahmed (Kumud Mishra) dah lari ke Pakistan selepas kejadian tersebut. 



Director : Ram Madhvani
Cast : Kartik Aryan, Mrunal Thakur, Amruta Subhash
Genre : Thriller / Drama
Rating : 7/10

Remake kepada movie Korea, The Terror Live (2013) arahan Kim Byung-woo yang mengisahkan tentang Arjun Pathak (Kartik Aryan), news anchor untuk program Bharosa 24x7 mendapat panggilan daripada pekerja buruh yang bekerja di tapak pembinaan jambatan Bandra-Worli Sea Link. Jambatan sepanjang 5.6km dengan kelebaran 8 laluan yang menghubungkan Bandra dan Mumbai Selatan terletak tidak jauh dari bangunan studio TRTV. 

Arjun nampak peluang untuk dapatkan berita eksklusif buat panggilan kepada Ankita (Amruta Subhash) supaya boleh disiarkan live di TV. Kalau rating cecah 70%, bukan sahaja Arjun malah Ankita juga akan dinaikkan pangkat dan mendapat ganjaran.



Director : Abhishek Kapoor
Cast : Ayushmann Khurrana, Vaani Kapoor, Gourav Sharma, Gautam Sharma, Abhishek Bajaj
Genre : Romantic / Drama
Rating : 9/10

Naskhah terbaru arahan Abhishek Kapoor, Chandigarh Kare Aashiqui mengisahkan tentang Manvinder Munjal aka Manu (Ayushmann Khurrana) yang berlatih setiap hari untuk menang dalam pertandingan Gabru Of All Time (GOAT). Pertandingan tersebut disertai oleh beberapa orang lelaki untuk cari siapa yang paling kuat di daerah Chandigarh. Pertemuan dengan Maanvi (Vaani Kapoor) mengubah perspektif dia terhadap cinta dan perkahwinan. Malngnya Manu rasa jijik dengan Maanvi bila tahu kisah silam gadis bandar tersebut. 



Director : Aanand L. Rai
Cast : Dhanush, Sara Ali Khan, Akshay Kumar, Seema Biswas, Dimple Hayathi, Ashish Verma
Genre : Romantic / Drama
Rating: 8.8/10

Kisah cinta tiga segi antara Rinku, Vishu dan Sajjad Ali Khan. Rinku dan Vishu dikahwinkan secara paksa oleh keluarga. Sementara nak tunggu dokumen cerai siap, Rinku dengan Vishu akan tinggal bersama di Delhi. Lepas tu Vishu akan kahwin dengan Mandy dan Rinku pula akan hidup bahagia dengan Sajjad. 

Lama kelamaan Vishu pula jatuh cinta dengan Rinku sampaikan dia tak kisah langsung pertunangan dengan Mandy putus walaupun mereka bercinta dah lama. Mampukah Rinku buat pilihan yang besar dalam hidup dia?



Director : Manish Gupta
Cast : Vinay Pathak, Ranvir Shorey, Rohan Mehra, Arif Zakaria, Gul Panag
Genre : Crime / Drama
Rating : 7/10

Mengisahkan tentang akauntan Bansi Keswani (Vinay Pathak) disiasat oleh pihak CBI selepas salah seorang kliennya didakwa untuk kesalahan penggubalan wang haram. Walaupun pihak CBI tak jumpa sebarang bukti tapi Bansi masih dalam pemantauan mereka. 5 bulan kemudian Bansi digeledah sekali lagi kerana Mr. Sinha (Arif Zakaria) dakwa 3 keping cek miliknya dicuri. 

Pihak polis jumpa cek tersebut di pejabat Bansi dan kes dibawa ke mahkamah dengan Balbir Chaudhary (Rohan Mehra) menjadi peguam kepada Bansi manakala Sewak Jamshedji (Ranvir Shorey) peguam plaintif. Memang susah untuk Balbir nak buktikan Bansi tak bersalah melainkan kesan lipatan pada 3 keping cek tersebut. Kalau betul Bansi yang curi, kenapa kesan lipatan terlampau dalam? 

Roary-Licious New Year | Crispy Chicken Loaf with Cheesy Potato

Thursday, 13 January 2022

Bersempena dengan Chinese New Year, Family Mart keluarkan menu baru - Crispy Chicken Loaf with Cheesy Potato. Kalau tengok pada poster macam sesuai lah menu ni sebab warna dia tu main peranan penting. Gabungan warna merah loaf ayam dengan kuning kentang lenyek. 


Terus rasa nak try menu baru ni sebab mesti lah menu ni sedap kan? Ada ayam dengan kentang lenyek. Kedua-dua bahan ni sedap kot. Macam makan hashbrown dengan loaf ayam lah lepastu tambah cheese. Menu ni ada dua jenis, Crispy Chicken Loaf (RM4.20) dan Crispy Chicken Loaf with Cheesy Potato (RM5.40).


Entahlah kenapa beli sampai dua. Tamak kemain gayanya padahal tak tahu pun sedap ke tak. Bau dia macam tak syok sangat sebab ada taburan bijan hitam. Bila rasa pun macam mehhhh sebab rasa loaf dia tak ngam dengan kentang. Mungkin sebab kentang tak masak properly kot. Entahlah yang penting dia tak berjaya buatkan I beli untuk kali kedua ataupun seterusnya. Mungkin kalau goreng lebih sedap kot berbanding masuk oven. Mungkin.....

Drama Review | Inspector Koo (2021)

Wednesday, 12 January 2022

Director : Lee Jung-heum

Writer : Sung Cho-yi

Cast : Lee Young-ae, Kim Hye-jun, Kim Hae-sook, Kwak Sun-young, Baek Sung-chul, Jo Hyun-chul

Production Company : KeyEast, Group8, JTBC Studios

Distributors : JTBC, Netflix

Genre : Crime / Action/ Thriller

Episodes : 12 episodes (70 minutes per episode)

Release Date : 30 October – 12 December 2021

Trailer :


Setelah kematian suaminya, Koo Kyung-yi (Lee Young-ae) memilih untuk berhenti bekerja sebagai Inspektor polis dan hidup sebagai gamers. Kawan baik dia, Na Je-hee (Kwak Sun-young) minta tolong untuk selesaikan satu kes yang berkaitan dengan tuntutan insurans bila pemegang insurans tersebut hilang setelah mendaki bukit di Tyeongwon. 

Tergoda dengan habuan yang bakal dia dapat lepas selesaikan kes ni, Inspektor Koo setuju untuk bekerjasama. Bagi Inspektor Koo, kes ni terlampau mudah untuk dia selesaikan tapi untuk ke kawasan yang jauh dari Seoul, dia perlukan driver yang dipercayai jadi dia pilih Santa (Baek Sung-chul), kawan gamers yang selalu bertarung dalam kebanyakan battle. 

Santa ada age gap yang agak besar dengan Inspektor Koo dan bisu. Dia berkomunikasi menggunakan voice recognition dalam smartphone ataupun bahasa badan. Dari kes Kim Min-gyu (Kim Gang-Hyun) yang bersembunyi di belakang rumah untuk tuntut insurans dari NT Life Insurance, Inspektor Koo berjumpa dengan dalang pembunuhan yang lebih besar iaitu K (Kim Hye-jun). 

Cara K dengan Inspektor Koo berfikir lebih kurang sama namun bezanya, seorang memilih jalan yang baik manakala K memilih jalan yang kejam. Tapi kejam kah K bila dia cuma membunuh orang-orang jahat yang selalu menganiaya orang lain? Kim Min-gyu sebenarnya terlibat dalam kes pembunuhan atas kapal mewah dan curang sehingga mengabaikan tanggungjawab terhadap keluarga. Ada juga mangsa lain yang menyiksa binatang ataupun pembuli di tempat kerja. 

Episod awal lebih terarah pada team Inspektor Koo mencari team K bila mereka masih lagi belum kenal siapa K dan bagaimana K beroperasi. K tak bergerak seorang diri sebab dia ada pembantu, An Gun-uk (Lee Hong-Nae) dan juga ahli lain di Micronet, forum untuk berkongsi dan berkomunikasi. Dalam masa yang sama Inspektor Koo dapat bantuan kewangan dari Pengarah Yong Sook (Kim Hae-Sook).

Bila Inspektor Koo dan K dah berjumpa, baru mudah nak baca perancangan K ni. Masa tu pun berubah juga pandangan terhadap K sebab dia banyak kali pertikaikan kenapa dia kena hukum sedangkan dia bantu orang bunuh orang jahat. Dekat episode-episod hujung pun macam kesian dengan An Gun-uk sebab dia jadi mangsa keadaan. Kira penulis ada solid writing lah sebab dia mampu kembangkan watak dengan baik sama ada watak antagonis mahupun protagonis.

Sinematografi Hwang Min-sik dan Han Seung-hoon membantu penonton untuk faham modus operandi setiap pembunuhan yang dilakukan oleh K dan bagaimana cara Inspektor Koo akan gagal atau tangkap K. Transition, lighting, visual effects dan props semuanya membantu menambahkan penceritaan dengan cara tersendiri. Suka setiap penghujung episod Inspektor Koo, watak dia akan pandang kamera kemudiannya jadi animasi di credit scene. Animasi pada intro dan scredit scene pun comel dan kelakar.

 

Drama yang ditayangkan di Netflix ni mempunyai jalan cerita yang bertemakan detektif dan seakan-akan terinspirasi dari Inspector Gadget. Bezanya watak Inspektor Koo pengotor sebab tak mandi, makan bersepah, alcoholic sampaikan lalat sentiasa jadi peneman setia. Takt ahu lah macam mana Santa boleh tahan hidup dengan dia yang busuk tu. Tak pasti lah Lee Young-ae mandi ke tak sebab rambut dia nampak kasar sangat. Tapi bahagian rambut je lah sebab muka tak lah berdaki ataupun comot pun. Elok je flawless dan lembab. Bibir pun tak merekah. 

Tak dengar khabar lagi Inspektor Koo akan ada sequel ataupun prequel sebab misteri watak Santa belum lagi terjawab sehingga hujung drama. Sepanjang drama Inspector Koo ni ditayangkan, geram betul tengok kecomelan Baek Sung-chul sebagai Santa. Dia pelakon baru tapi tak nampak kekok langsung dan ada kekuatan sendiri baik dalam solo screen ataupun sharing screen dengan pelakon lain. All in all, Inspector Koo adalah naskhah sesuai untuk yang mencari drama kelakar dan bertemakan penyiasatan. Recommended!

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.7, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +0.7, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +0.8 = 9.2/10

Movie Review | Chicken Curry Law (2019)

Monday, 10 January 2022

 

Director : Shekhar Sirrinn

Writer : Shekhar Sirrinn

Cast : Natalia Janoszek, Ashutosh Rana, Nivedita Bhattacharya, Mukesh Hariawala

Production Company : Seven Hillss Cine Creations

Distributor : Panorama Studios, Amazon Prime Videos

Genre : Crime / Drama

Running Time : 127 minutes

Release Date : 9 August 2019

Trailer :


Penari bar Adda Adda Bar, Maya Johnson (Natalia Janoszek) dijumpai terbaring di jalanraya dibaluti kain selimut. Tiada yang nampak bagaimana dan bila dia terbaring di situ dengan badan penuh luka dan tiada siapa yang tampil sebagai saksi untuk kes tersebut tambah pula Maya adalah orang asing yang datang bekerja di India. 

Aktivis sosial, Satya Deshmukh (Nivedita Bhattacharya) cuba pujuk Maya untuk lawan kes ni di mahkamah untuk dakwaan rogol. Malangnya Maya pula ditangkap oleh pihak polis untuk dakwaan Immoral Trafficking Act 1965 bila Makiya Joshi (Ganesh Pai) cuba tutup kes bila gagal membunuh Maya selepas kejadian tersebut. 

Makiya Joshi adalah anak sulung kepada Menteri dan jenayah ni bukan kali pertama berlaku. Bukan pertama kali juga dia guna kuasa dan pangkat ayah dia untuk tutup kesalahan besar yang dia buat. Satya berjumpa dengan Sitapati Shukla (Ashutosh Rana) untuk present Maya di mahkamah. 

Watak Sitapati agak emosi dalam cerita ni sebab dia berhenti jadi peguam selepas kalah bila pertahankan anak guam dia. Kalau kalah pergi je lah bawa kes ke Supreme Court. Method yang sama dia guna bila jumpa dengan saksi. Tak sudah-sudah sembang pasal emosi padahal boleh je dia bagitahu apa akibat menipu dalam mahkamah, boleh diasbitkan kesalahan sekian sekian. Lepastu mabuk. Dah satu hal anak guam kena jaga peguam. 

Sama juga dengan kes Maya ni pun, babak dalam kamar mahkamah agak menjengkelkan sebab bawa bukti merepek baik peguam plaintif mahupun peguam defendan. Peguam plaintif, Mutthu Swamy (Makarand Deshpande) bawa lingerie milik Maya Johnson yang dijumpai dalam kereta milik anak guam dan buat kesimpulan perempuan yang pakai lingerie adalah pelacur. Pfffttt

Setiap kali peguam plaintiff buat tuduhan merepek, peguam defendan pun tak lari jauh bangangnya kaitkan dengan isteri atau anak perempuan pihak lawan. Tak banyak fakta tapi lebih kepada emosi semata padahal Hakim dah bagitahu mahkamah kena buat pengadilan berdasarkan bukti kukuh. Tak ada medical facts ataupun teori berasas pun. Lemau betul tengok. 

Tapi tak boleh nak expect tinggi sangat lah bila layan movie arahan Shekhar Sirrinn ni sebab movie gred B. Tengok barisan pelakon dia pun nama yang tak dikenali kecuali Ashutosh Rana. Tajuk movie Chicken Curry Law ni dah menarik even base dia pun dah solid tapi olahan dia merepek benar. Lagi bagus kalau Shekhar Sirrinn fokus dekat loopholes dalam sistem perundangan daripada fokus dekat watak-watak antagonis. 

Sinematografi dari Suresh Beesaveni pun mencacatkan lagi penceritaan bila ada beberapa babak yang ketara kelemahan cut and trim. Ada babak yang menggunakan raw footage, tak sama filter walaupun dalam satu scene yang sama. Dalam movie Chicken Curry Law ni banyak betul babak draggy dan lawak hambar terutamanya babak Sitapati dengan pembantu dia. Music album pun biasa je except lagu Mera Sufi Ishq. 


Tak faham jugak kenapa watak Sitapati ni tak boleh terima bila kalah dekat mahkamah padahal dia pun tahu masalah rasuah yang menebal sebab tu tak ramai peguam yang sanggup ambil kes yang berkaitan dengan Menteri. Tak pernah lagi jumpa peguam yang frust kalah kes sampai berhenti jadi peguam. Ada la jumpa peguam berhenti bila OKT main hantar santau sampai masuk hospital ataupun datang serang pejabat ugut macam-macam. 

Tekad sangat Sitapati nak masukkan watak antagonis dalam penjara sampai sanggup korbankan diri pun satu hal jugak. Ha’ah ni memang spoiler sebab movie ni tak best pun dan buang masa. Sepanjang movie ni tak tahu  perbicaraan ni untuk dakwaan yang mana. Tak faham langsung kenapa Amazon Prime beli movie ni. Mungkin untuk cukupkan kuota tayangan kot sebab production house jual murah. 

1. Team Production +0.3, 2. Visual +0.4, 3. Audio +0.5, 4. Storyline +0.3, 5. Casting +0.3, 6. Genre +0.3, 7. Themes +0.6, 8. Editing +0.5, 9. Social Message +0.7, 10. Personal Thought +0 = 3.9/10

Movie Review | Chandigarh Kare Aashiqui (2021)

Saturday, 8 January 2022

Director : Abhishek Kapoor

Writer : Abhishek Kapoor, Supratik Sen, Tushar Paranjpe

Cast : Ayushmann Khurrana, Vaani Kapoor, Gourav Sharma, Gautam Sharma, Abhishek Bajaj

Production Company : T-Series, Guy in the Sky Pictures

Distributor : AA Films

Genre : Romantic / Drama

Running Time : 116 minutes

Release Date : 10 December 2021

Trailer :


Naskhah terbaru arahan Abhishek Kapoor, Chandigarh Kare Aashiqui mengisahkan tentang Manvinder Munjal aka Manu (Ayushmann Khurrana) yang berlatih setiap hari untuk menang dalam pertandingan Gabru Of All Time (GOAT). Pertandingan tersebut disertai oleh beberapa orang lelaki untuk cari siapa yang paling kuat di daerah Chandigarh. 

Gara-gara selalu kalah dengan Sandy (Abhishek Bajaj), Manu berlatih tanpa henti dan kekalkan keto diet supaya dia boleh menang dan tarik lebih ramai pelanggan ke gym miliknya. Riz (Gourav Sharma) dan Jomo (Gautam Sharma) pula sibuk renovate gym untuk beri ruang kepada kelas Zumba yang akan dikendalikan oleh Maanvi (Vaani Kapoor). 

Manu membantah idea tersebut sebab kelas tersebut akan makan ruang gym dia tapi masalah kewangan mereka teruk sangat sampai tak boleh nak survive untuk bulan seterusnya. Lagipun bila ramai perempuan yang join Zumba, makin ramai jugak lah lelaki yang datang ke gym. Nak pula bila ada cikgu hot macam Maanvi. 

Tak lama pun untuk Manu jatuh cinta dengan Maanvi bila mereka selalu berjumpa di gym tapi bila Manu dapat tahu tentang kisah silam Maanvi, dia tak dapat terima dan putuskan hubungan mereka berdua tanpa bagi Maanvi ruang untuk jelaskan. 

“I was trying to understand, and then I realised there’s nothing to understand!” – Manu

Lepas Kedarnath (2018), Abhishek Kapoor come up dengan genre romantic drama melibatkan golongan LGBTQ. Kali kedua juga untuk Ayushmann Khurrana berlakon dalam movie bertemakan LGBTQ lepas Shubh Mangal Zyada Saavdhan (2020). Tak ada masalah pun untuk dia lakonkan watak Manu, lelaki kawasan luar bandar yang terkejut dengan masalah dunia moden. 

Hats off to Vaani Kapoor for accepting this kind of role! Nama Vaani memang selalu sangat terpalit dengan kontroversi lepas pembedahan dagu, movie Befikre dan small role dalam WAR tapi dia tak kisah langsung untuk berlakon sebagai Maanvi Baar. Dia lakonkan watak tu as natural as Maanvi can be. Tak nampak langsung tu Vaani tapi Maanvi yang nak hidup bahagia dalam dunia dia. 

Walaupun screentime Ayushmann lebih banyak tapi Vaani yang lebih menyerlah dalam ruang dia. Happy bila tengok dia happy, kecewa bila tengok Manu mengamuk walaupun reaction tu expected dari awal sebab Manu bukan lelaki pertama yang reject dia. Menangis bila tengok scene Maanvi dengan ayah dia (Girish Dhamija). 

Naskhah Chandigarh Kare Aashiqui mungkin terarah pada penerimaan Manu terhadap Maanvi tapi personally for me, Manu faham rasa sunyi dan sedih Maanvi sebab dia pun ada depression. Muka Manu masa nampak tangan Maanvi tu antara scene favorite dalam movie ni. Dia tak terus tanya tapi bagi ruang untuk Maanvi cerita dengan dia. Tapi bila tahu mengamuk lah pulak tsskkkk. 

Bila tengok movie Abhishek Kapoor ni one thing for sure, kita akan tengok kualiti. Boleh nampak details yang dipaparkan adalah hasil homework sebelum turun shooting. Macam scene Maanvi selalu rasa insecure dengan rupa fizikal dia walaupun satu pekan tu pandang dia tak berkelip. Walaupun dia tak minta simpati tapi boleh nampak soft side dia bila dengan orang yang kenal siapa dia sebenarnya. 

Scene dia cakap terima kasih dekat Manu lepas celebrate Holi tu walaupun singkat dan tampak remeh tapi besar maknanya untuk Maanvi yang baru keluar dari trauma dan teragak-agak untuk terima orang baru. Sebab Vaani Kapoor lakonkan dengan baik watak Maanvi ni, I tak rasa satu masalah pun bila pengarah ambil pelakon wanita. Dalam interview Vaani dah cakap yang dia ready je kalau pengarah nak dia berlakon dalam content-driven films. Happy bila tengok pelakon mula pentingkan skrip berkualiti daripada jadi pasu bunga untuk commercial films. 

Sinematografi dari Manoj Lobo menguatkan lagi chemistry fresh pairing onscreen, Ayushmann-Vaani. Music score biasa je lah, mungkin sebab I tak suka sangat dengan melodi atau vibe Punjabi ni. Lagu Maafi je lah yang syok nak layan pun sebab Ayushmann nyanyi sendiri dan sesuai dengan mood melankolik yang dipaparkan masa tu. 


Ada yang kata movie Chandigarh Kare Aashiqui terlampau mudah paparkan solusi pada hubungan ni tapi kalau diikutkan movie ni commercial films so kena lah buat jalan cerita yang menarik dan santai untuk isu yang berat. Sebelum ni movie Ek Ladki Ko Dekha Toh Aisa Laga (2019) tak dapat penerimaan tinggi bila penceritaannya terarah pada drama. 

All in all I have fun watching Chandigarh Kare Aashiqui tapi movie ni tak sesuai untuk tontonan keluarga sebab banyak scene panas. Even genre dekat Netflix pun tah pape. Kelakar masa tengok scene kakak Manu marah pasal cinta lain agama sebab pengarah Abhishek Kapoor dah sembang topik ni dalam movie Kedarnath (2018). 

Sebelum movie start Abhishek dengan Pragya Kapoor letak tribute kepada SSR since diorang rapat dan movie bertemakan percintaan zaman moden ni sepatutnya dilakonkan oleh Sushant tapi dia pergi dulu. RIP SSR :’)

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +0.5, 4. Storyline +1, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +0.6, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +0.9 = 9/10

Movie Review | Kurup (2021)

Director : Srinath Rajendran

Writer : K. S. Aravind, Jithin K. Jose, Daniel Sayooj Nair

Cast : Dulquer Salmaan, Indrajith Sukumaran, Sobhita Dhulipala, Shine Tom Chacko, Sunny Wayne, Bharath Srinivasan, Shivajith, Surabhi Lakshmi, Vijayaraghavan, Tovino Thomas

Production Company : Wayfarer Films, M Star Entertainments

Distributor : Dream Warrior Pictures (Tamil), Aditi Enterprises, (Telugu and Kannada), UFO Moviez (Hindi), Netflix

Genre : Crime / Thriller 

Running Time : 155 minutes

Release Date : 12 November 2021

Trailer :


Berlatarkan bandar kecil Cheriyanad, Alappuzha pada tahun 1946 di mana Gopalakrishna Kurup (Dulquer Salmaan) dipaksa untuk masuk Tentera Udara kerana perangainya yang nakal. Di sana dia berjumpa dengan Peter (Sunny Wayne) yang juga senasib bila dipaksa masuk oleh keluarga. Mereka berdua selalu didenda kerana sukar untuk patuh dengan arahan dan peraturan di kem tentera. Gopi dan Peter juga mudah rapat sebab mempunyai minat yang sama, bermain muzik dan pandai menyanyi. 

Tak lama kemudian mereka berdua dipindahkan ke Bombay. Bandar baru, persekitaran baru dan juga hala tuju yang baru. Di sana Peter perasan Gopi selalu berdiam diri dan termenung kemudiannya sering jatuh sakit. Tanpa disangka Gopi akhirnya bunuh diri. Peter kuatkan diri untuk sampaikan berita buruk ni kepada kekasih Gopi, Sharadamma (Sobhita) yang bekerja sebagai kerani. 

Belum sempat Sharadamma dapat terima berita ni, dia berjumpa pula dengan Sudhakara Kurup. Muka saling tak tumpah dengan Gopi. Rupanya, Gopi buat plan untuk matikan Gopi dan hidup dengan watak baru kemudiannya berpindah ke Persia. Di sana kehidupan mereka jauh lebih baik dan berharta. Sekali lagi Gopi berdiam diri dan ambil keputusan untuk pulang ke India seorang diri. Gopi minta Sharadamma percaya dengan tindakan dia sebab dia tak akan abaikan tanggungjawab sebagai suami dan ayah. 

Movie Kurup arahan Srinath Rajendran ni mengangkat kisah sebenar penjenayah Sudhakara Kurup yang hangat diperkatakan sekitar tahun 1970-an hingga 1980-an. Kenapa dia sering tukar identiti dia, kena tengok dekat Netflix lah. Tengok sendiri modus operandi dan jenayah yang dilakukan oleh Kurup sampai Inspektor Krishnadas (Indrajith Sukumaran) catit dalam jurnal sebagai kes terbesar dia pernah kendalikan sepanjang berkhidmat. 

Sejak KGF dengan Baahubali dapat pulangan tinggi di box office Bollywood, movie dari industri filem India Selatan akan terbitkan movie khas dalam Bahasa Hindi. Even dekat Netflix akan tayang dalam 3 bahasa – Tamil, Telugu dan Hindi. I lah yang beruntung sebab boleh layan dalam Bahasa Hindi. Kalau movie bajet besar, ada la lagu dalam Hindi jugak. Movie Kurup ni tak banyak lagu sangat tapi music score dari Sushin Shyammembantu menghidupkan penceritaan kecuali pada babak peralihan masa sekarang dengan flashback. 


Bab lakonan memang tak perlu dipertikaikan pun sebab Dulquer Salman antara salah seorang pelakon top dalam industry Tamil sebab tu syok nak layan. Dia banyak berlakon guna facial reaction dia. Bila kita rasa dia akan ditangkap, watak Kurup ni akan buat smirk walaupun kita tak boleh agak apa tindakan dia tapi bagi assurance yang dia akan terlepas. Bahaya kalau pengarah buat franchise movie untuk Kurup sebab takut terjatuh suka pula dengan watak penjenayah ni. Watak Kurup juga ada signature pose yang dia selalu buat setiap kali dia stuck. 

Sinematografi dari Nimish Ravi dipaparkan dengan cemerlang bila suasana retro dihasilkan melalui props, wardrobe, gaya mahupun interior beberapa lokasi yang terdapat dalam movie Kurup. Tertarik juga dengan poster movie Kurup bila dihasilkan mengikut template 70-an dengan tona warna yang menarik. 

Walaupun movie Kurup diceritakan dengan olahan dan skrip yang menarik tapi tak banyak kisah sebenar dimasukkan macam watak sebenar Kurup agak boros berbelanja dengan belanja kawan-kawan di kampung dan saudara-mara dia sebab tu dalam movie boleh nampak kenapa ramai saudara Kurup cover line baek punya bila polis tanya. 

Kurup in real life

Rumah kedua Kurup yang tak sempat dibina akibat boros berbelanja

Sama juga bila Kurup mula buat pemalsuan polisi insurans menggunakan nama dia. Dalam movie ditunjukkan sebabnya tapi kalau ikutkan kisah sebenar, Kurup terdesak ke arah tu bila Persia dilanda kegawatan ekonomi pada tahun 1980. 

Boleh faham kenapa ramai yang marah dengan team production masa trailer keluar sebab ada babak Kurup nafi untuk tuduhan bunuh sebab dia tak pernah keluarkan arahan tu. Hakikatnya, dalam kisah sebenar idea tu datang dari Kurup sendiri. Sebab tu I cakap awal tadi bahaya kalau Kurup ni dijadikan franchise movie sebab boleh menyimpang jauh untuk glorify criminal. 

Anyway, untuk entertainment movie, naskhah Kurup cukup rencah dengan kekuatan lakonan dari Dulquer dan pelakon sampingan. Tahniah kepada team production Kurup sebab naskhah crime thriller ni dapat sambutan hangat baik di pawagam mahupun di Netflix. Recommended!  

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +0.7, 4. Storyline +0.8, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +0.7, 8. Editing +0.7, 9. Social Message +0.4, 10. Personal Thought +0.7 = 8/10

Top 10 Must-Have Electrical Appliances for your Home

Thursday, 6 January 2022

Despite the fast pace of modern living and its challenges, many conveniences and small delights are the result of a network of ideas, concepts, and inventions. Whether you’re moving to a new home or furnishing your current place, there are many essential appliances that you need to have for your home. 

Home appliances are created to make our lives easier and more comfortable. Today, Rosli Hamid from Review Hub will be talking about the top 10 must-have electrical appliances that you need to get for your home. 

1. Refrigerator

A refrigerator is an electrical device that lets you store fresh or frozen items. In fact, it’s so useful that many households then to run out of fridge space these days.  Many may have two fridges (plus a chest freezer) while others may even have up to three different types and sizes of refrigerators in their home. 

Obviously, a refrigerator is a necessary appliance. Without it, you wouldn’t have ice for your drink, and you wouldn’t be able to keep your food fresh. Many daily staples you enjoy like eggs, milk, cheese, meat and butter would need to be bought in small quantities and you’ll also have to go out daily to shop for food. You might even have to resort to growing some food yourself just to get a regular supply without going out. 

2. Microwave Oven

The domestic microwave oven was first introduced in 1967 to help you prepare meals in just a couple of minutes. He average microwave can cook meat six times faster than a conventional oven to help you cut own the amount of time spent in the kitchen. 

It’s become so useful that it’s basically a staple for many people’s kitchens and most may not even be able to function normally without one. A microwave has become a part of many daily routines and makes heating up food a lot simpler and faster than it would otherwise be. 

3. Washing Machine

As long as you wear clothes, you’re going to need a washing machine to help you keep them clean. Washing machines have become a very prevalent electrical appliance in people’s homes. A washing machine may have been considered a luxury many decades, but modern technology has made them more affordable now. 

Those looking to buy a washing machine should consider its durability and capability of washing clothes. It’s also important to consider its water and electrical efficiency to help you reduce monthly costs and environmental concerns. 

4.Vacuum Cleaner

One cannot imagine cleaning their home without the help of a vacuum cleaner. If you have carpeted floors, then it’s even more important for you to own a vacuum cleaner as it can help you clean carpet’s dust and remove dirt from convoluted corners of your place. These handy devices are equipped with the functions to help you clean your home easily and quickly. 

5. Air Conditioner

With the worsening of global warming, nobody can deny the importance of air conditioners as Earth gets hotter. In fact, there are actually a few regions with weather conditions so severe it’s impossible to live without an air conditioner. In addition to providing comfort in hot weather, air conditioning can also purify your air quality to filter dust particles in the air. 

6. Water Purifier

Everyone needs clean drinking water and if you find the idea of needing to boil your tap water multiple times a day too tedious, then you’ll need to get a water purifier that is designed to help you do all the groundwork of ensuring a clean water supply. For those who are concerned about the overall quality of their water, they can also opt to get a whole house water filtration to eliminate toxins and contaminants.


7. Coffee Maker

Many can’t survive a day without their daily coffees to wake them up in the morning. Fortunately, there are plenty of coffee machines available in the market such as manual, bean to cup, capsule, or filter coffee machines that you can ipck from according to your needs and budget. 

8. Dishwasher

A dishwasher is perhaps the most convenient electrical appliances for your kitchen that allows you to easily clean all your dirty dishes with just a push of a few buttons. There are various types of dishwashers on the market with varying workload and sizes for you to consider. 

9. Dryer

If you do not live in a landed house or a place with sufficient space to dry your clothes, then a dryer is an incredibly important home appliance to keep your clothes dry. A good dryer shouldn’t cost too much money since there are many affordable and effective options on the market. 

10. Pressure Cooker

A pressure cooker can cook much faster when compared with conventional cooking techniques. It’s also multi-purpose so that you can choose to stew, boil, dry, or bake with it. In addition to that, it’s also 100% safe to use since most are designed with six valves and safety systems to prevent unwanted accidents. All in all, a pressure cooker is safe, requires little maintenance, and can last a lifetime.