Wednesday, 30 January 2019

Movie Review : Thug Of Hindustan


Director : Vijay Krishna Acharya
Writer : Vijay Krishna Acharya
Cast : Amitabh Bachchan, Aamir Khan, Lloyd Owen, Fatima Sana Shaikh, Katrina Kaif
Production Company :   Yash Raj Films
Distributor : Yash Raj Films
Genre : Action / History / Comedy
Running Time : 164 minutes
Release Date : 8 November 2018 (India), 28 December 2018 (China)
Trailer :


‘When you watch Firangi, you’ll forget about Jack Sparrow’ – Aamir Khan

Tergigit lidah Aamir Khan bila movie Thug Of Hindustan tak dapat kutipan tinggi dan dapat banyak negative reviews baik dari critics mahupun penonton sampai terduduk dia bayar balik semua kerugian.


Tak pasti sama ada TOH official remake ataupun diinspirasikan oleh movie Pirates Of Caribbean tapi apa pun tajuk movie dan watak Firangi memang tak jauh beza pun dengan franchise terkenal Hollywood tu. Permulaan movie diceritakan tentang keluarga diraja yang dibunuh oleh John Clive (Lloyd Owen) lepas Raja Mirza Sikander Baig menyerah kalah bila anak sulung, Aslam jadi tawanan Clive.

Lepas tandatangan perjanjian serah kuasa, Mirza sekeluarga kena bunuh dengan Clive tapi belum sempat Clive tembak Zafira (Fatima Sana Shaikh), Khudabaksh (Amitabh Bachchan) datang selamatkan dan lari dari negeri tu. Sejak dari hari tu, diorang berdua berlatih dan simpan dendam untuk bunuh Clive. Dalam masa yang sama diorang kumpul seberapa ramai orang yang ada misi yang sama.


On the other hands, Firangi dengan keldai dia mengembara dari daerah ke daerah menipu dan merompak saudagar kaya ataupun jadi mata-mata kepada askar British sampai lah satu hari dia ditugaskan untuk jejak Khudabaksh. Misi dia hampir berjaya tapi sudahnya dia ubah plan untuk join Khudabaksh and the gang untuk hidup bebas dari sistem hamba askar British.

Jalan cerita TOH ni tak ada yang unik pun sampai boleh kalahkan franchise POC tambah pula bila jalan cerita yang agak predictable even plot twist scene pun dah boleh agak apa akan jadi. Dialog pun biasa je so tak tahu dari mana datangnya keyakinan Aamir Khan masa promote movie ni. VFX antara faktor kegagalan besar jugak sebab kebanyakan scene dalam movie ni guna khidmat VFX.


Amitabh Bachchan at first reject offer untuk berlakon dalam movie ni tapi disebabkan Aamir Khan yang pujuk untuk bekerja dengan dia & mungkin dia janjikan kutipan panggung yang cun, so Amitabh yang tak berapa sihat pun setuju. Banyak kali jugak dia keluar masuk hospital masa shooting sebab dia kena pakai kostum berat lepastu berlakon fighting scene. Kekecewaan tu jelas terserlah bila movie ni gagal bila dia sembang dalam interview sebab dia dah all out. Lakonan dia macam biasa, memang bagus dari awal sampai habis cuma boleh nampak dia penat. Chemistry dia dengan Aamir pun tak cantik onscreen.


The ultimate reason I watch TOH is just because of Katrina Kaif walaupun scene dia sikit je tapi totally worth it. Scene dia buat mata segar & enjoy nak tengok nak pulak bila tarian dalam Suraiyya dengan Manzoor-E-Khuda agak cantik dan unik hasil koreografi Prabhudeva. Memang berhasil lah strategi Aamir Khan ubah watak Katrina dari heroin kepada muncul dalam beberapa scenes dan lagu je untuk tarik audience. Walaupun sakit hati tapi bahagia dapat tengok Katrina sebagai si cantik Suraiyya.


Movie TOH boleh kata male-dominance movie bila watak Zafira sebagai anak diraja pun tak dikembangkan sangat dalam movie ni. Sayang bila talent Fatima sebagai heroin kononnya boleh nampak dekat hujung movie je bila dia nak bunuh Clive. Tapi most of the time watak dia hambar je onscreen berbeza dengan watak dia dalam Dangal, nampak yakin dan bersemangat.

I just hope Lloyd Owen tak menyesal berlakon di Bollywood bila bakat lakonan dia tersia dalam movie ni walaupun akan ada yang datang suruh berhenti buang masa. Anyway he did justice for John Clive role where it was loosely based on ruthless Robert Clive in Indian history book. 


TOH ada China special edition means movie TOH yang ditayangkan di negara China diedit sendiri oleh Aamir Khan tapi yang special tu bila scene watak-watak lain dipendekkan tapi scene watak Firangi dipanjangkan even deleted scenes pun dimasukkan sebab orang China nak tengok Aamir Khan yang malas mandi. Tapi sama dengan versi India, Aamir Khan tetap gunakan Katrina untuk lariskan movie TOH di China. Tssskkkk whatever Aamir, whateverrrr.

1. Team Production +0.6, 2. Visual +0.3, 3. Audio +0.4, 4. Storyline +0.3, 5. Casting +0.4, 6. Genre +0.4, 7. Themes +0.4, 8. Editing +0.1, 9. Social Message +0, 10. Personal Thought +0 = 2.9/10

Sunday, 27 January 2019

Movie Review : Badhaai Ho

Image result for badhaai ho review

Director : Amit Sharma
Writer : Akshat Ghildial 
Cast : Ayushmann Khurrana, Neena Gupta, Gajraj Rao, Surekha Sikri & Sanya Malhotra,
Production Company : Junglee Pictures, Chrome Pictures
Distributor : AA Films
Genre : Comedy / Drama
Running Time : 123 minutes
Release Date : 18 October 2018
Trailer :


Another movie of Ayushman for 2018 yang dapat recognition and appraisal lepas tayang dekat cinema tahun lepas movie Andhadhun. Ramai jugak yang recommend movie ni sebab jalan cerita dia unik plus lakonan Neena Gupta bagus dalam movie ni.

Image result for badhaai ho review

Badhaai Ho ataupun Tahniah menceritakan tentang kehidupan keluarga middle class di tengah bandar Delhi. Of course you guys akan terbayang typical life satu family, typical culture and typical dialog ‘log kya kahenge’ (nanti apa orang akan kata) tapi suasana tu berubah bila Priyamvada (Neena Gupta) mengandung di usia 40-an I guess since anak sulung, Nakul (Ayushman Khurrana) dah bekerja & most likely perempuan di India kahwin awal.

Nakul jadi stress bila dia dapat tahu sebab nanti kena bahan dengan kawan-kawan tambah pulak diorang tinggal di apartmen so gossip memang senang sangat tersebar. Nak pulak kawan-kawan mak dia akan datang membawang dan main game tiap minggu dekat rumah. Sana sini orang ucap Badhaai Ho dekat dia sebab akan jadi abang lagi. Sama kes dengan Gular (Shardul Rana) bila dia menyesal curi kondom ayah dia sudahnya kena bahan dekat sekolah.

Image result for badhaai ho review

Awalnya Jeetu (Gajraj Rao) risau dengan kesihatan isteri dia mengandung pada usia macamtu ditambah pula dengan masalah financial diorang tapi disebabkan isteri dia berkeras nak jaga baby tu so dia terpaksa patuh sebab sayang bini. Lagi cuak bila nak kena bagitahu mak dia pasal benda ni, teruk dia kena berleter nanti. Tapi risau tu berubah jadi bangga bila kawan-kawan dia impressed dengan bed skill dia di usia tu when most of them dah berdengkur atas katil lepas balik kerja.

Agak huru-hara jugak lah bila tahun tu sepupu Nakul kahwin so family dia kena balik kampung so makin ramai lah yang akan bergosip sudahnya dia dengan Gular skip wedding tu. Priyamvada dengan Jeetu redho je kena kecam tapi sedih dengan perangai anak-anak diorang yang taknak terima baby tu sampai mengelak untuk jumpa dan bercakap.


Awek Nakul, Renee (Sanya Malhotra) yang banyak buka minda Nakul supaya terima kenyataan yang parents pun have sex and having baby at 40s-50s age bukan perkara yang memalukan pun. But then antara Nakul dengan Renee pun timbul masalah lain jugak.

Disebabkan jalan cerita movie ni pun dah kelakar so comedy dialog, scene, expressions mostly genuine and fresh. Memang tak ada pun scene comedy yang vulgar ataupun lawak recycle. Totally have a great moment watching this movie tambah pula movie ni sesuai untuk tontonan umum so you can watch with family. Fun fact, penulis skrip movie Badhaai Ho, Akshat Ghildial dah tercalon dalam kategori Best Dialogues dekat award events.


Bila tengok movie ni rasa awwww sangat bila tengok scene romantic Jeetu dengan Priyamvada sebab dah berusia pun boleh maintain sayang dengan partner. That moment bila Jeetu pandang Priyamvada dari jauh without me feel cringe at all watching those scenes. Beruntung kot dapat partner yang sayang sampai tua. Even anak-anak dah besar pun still layan partner macam masa awal kahwin dulu.

Narration, jalan cerita, dialog, comedy genre especially nenek diorang, family and society drama memang pakej lengkap untuk letakkan movie ni as one of the best choice. Recommended!

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +0.5, 4. Storyline +1, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +1, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +1 = 9.5/10

Thursday, 17 January 2019

Movie Review : Pihu

Image result for pihu review

Director : Vinod Kapri
Writer : Vinod Kapri
Cast : Myra Vishwakarma, Prerna Sharma
Production Company : RSVP Movies, Roy Kapur Films
Distributor : Kirshnam Media, Bhagirathi Films
Genre : Thriller/Drama
Running Time : 90 minutes
Release Date :  16 November 2018
Trailer :


Lepas tengok trailer movie Pihu ni rasa tak sabar nak tengok the whole movie sebab jalan cerita yang menarik, loosely based on a true story & dah menang Grand Prize Best International Film dan People’s Choice Best Film di 14th Trans-Saharan International Film Festival. Dah nama pun pilihan ramai mesti lah syok kan? Perjalanan movie ni ke film festival pun tak habis lagi tau sebab movie ni akan ditayangkan di Vancouver, Palmsprings, Iran, Morocco dan Jerman. Sekarang ni pun Pihu team tengah discuss dengan pihak Guiness World Book of Record untuk tersenarai dalam rekod pelakon termuda.

Earlier I said loosely based on a true story, pengarah Vinod Kapri terbaca satu berita dalam newspaper pasal budak berumur 3-4 tahun terperangkap dalam rumah apartmen selama 2-3 hari bila mak dia meninggal dalam rumah. Sama juga dengan movie Pihu ni sendiri, bila Puja bunuh diri disebabkan stress dengan perkahwinan bersama Gaurav. Tengok dari keadaan mayat Puja, badan dia memang penuh dengan lebam dan luka. So domestic abuse is involved sampai dia ambil keputusan untuk bunuh diri lepas dia tinggalkan nota di cermin meja solek.


Disebabkan malam sebelum kejadian tu ada birthday celebration Pihu, so rumah tu agak berselerak dengan belon, minuman keras dan props. Lagi bahaya bila Gaurav rushing ke airport sampai lupa nak tutup iron. Banyak kali jugak dia call Puja tapi Pihu yang jawab call so anak dia tak faham pun apa dia cakap. Pihu cuma bagitahu mama dia tidur je sampai lah handphone Puja habis bateri.

Dalam trailer boleh tengok Pihu masuk dalam peti ais, panaskan roti sampai hangit, buka api dapur gas, kaca bersepah dekat lantai, iron berasap teruk dan paling ngeri sekali dia panjat penghadang dekat balkoni rumah. To be honest scene tu paling takut sekali nak tengok. Tak senang duduk bila Pihu main panjat dekat situ. Restless habis!


Disebabkan nak nampak real, Myra yang berlakon sebagai Pihu ni memang dibiarkan je dalam rumah tu dengan 3 kamera diletakkan di lokasi yang berbeza so most likely apa yang penonton nampak, itu la yang terjadi selama 2 hari diorang shoot movie ni. Even jalan cerita pun diubah mengikut karakter sebenar Myra sebab dia baru 2 tahun so most likely memang dia takkan ikut pun arahan director. 

Kalau tahun lepas layan movie Trapped bila watak utama terperangkap dalam rumah tanpa ada survival kit tapi berbeza situasi dengan Pihu penuh dengan kelengkapan tapi tak mampu nak selamatkan diri because she barely knew anything. Nak buka pintu rumah pun dia tak sampai even nak charge phone pun tak pandai. Yang dia tahu cuma nangis kejutkan mama dia. Bila tengok tu jadi mental breakdown jugak sebab you have to put yourself at the age of 2. You basically tak tahu pun apa benda yang bahaya untuk yourself.


Geram jugak tengok movie ni sebab kebiasaan jiran rumah di bandar ni memang tak ambik port sangat tapi tak faham mana hilang watak jiran yang menyembang dengan Pihu, watak jiran lelaki yang marah sebab air mengalir keluar dari rumah Gaurav. Dekat second half kebanyakan watak ni hilang tapi bila keadaan rumah makin teruk baru ada yang datang itupun memekak je dekat luar. Agak tak logik lah sedangkan dari siang watak-watak ni wujud dan perasan something fishy is happening inside that house. 

But anyway despite the flaw dalam jalan cerita movie ni, rasa suspense dengan curious nak tahu apa jadi tu memang tak hilang dari awal sampai habis sebab jalan cerita dia unpredictable. Even dalam trailer tu tunjuk macam dah banyak tapi ada lagi benda-benda yang Pihu buat bila dia berseorangan dalam rumah tu. Lepas tengok movie ni memang bagi kesedaran betapa pentingnya rumah yang child-friendly dan early awareness also exposure for emergency cases kepada kanak-kanak. 

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.7, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +0.6, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +0.8 = 9.1/10

Monday, 14 January 2019

Drama Review : The Bridge (2018)

The Bridge - Feature Image

Pengarah : TJ Lee
Penulis Skrip : TJ Lee
Pelakon : Bront Palarae, Rebecca Lim, Gavin Yap, Cheryl Samad, Tony Eusoff, Erwin Dawson, Charles Roberts, Keagan Kang, Chacko Vadaketh, Dia Farhana
Genre : Thriller/Mystery/Crime
Jumlah Episod : 10 Episod
Tarikh Tayangan :26 November 2018, Isnin & Selasa - 10 malam
Syarikat Produksi : OTT & Media Prima Television Network (MPTN)
Penyiaran : Viu & NTV7
Trailer :

First time tahu pasal drama ni bila ternampak video dekat MLStudios bagi review based on the first episode. Sebelum ni ada juga ternampak tapi tak banyak info sangat pasal drama ni. Tak pasti promo events drama ni setakat mana sebab tak ramai pun yang layan padahal jalan cerita dia agak unik. Drama The Bridge ni diadaptasi oleh drama Scandinavian yang dah pun dibikin semula oleh Rusia, UK & US dan semuanya menggunakan tajuk yang sama.

Pegawai Megat (Bront Palarae), wakil ICD (International Crime Division) Malaysia diarahkan untuk siasat satu kes kematian di Jambatan Tuas bila ada seorang mayat perempuan terlantar di tengah jalanraya selepas blackout. Bila Megat sampai, pegawai ICD Singapura, Serena Teo (Rebecca Lim) dah start buat kerja. Senang untuk Megat sebab dia boleh balik rumah awal layan anak bini. Walaupun bahagian bawah badan di sempadan Malaysia, bahagian atas di Singapura, baik bagi je semua dekat Singapura.


Tapi belum sempat nak start enjin, mayat perempuan tu rupanya terbelah dua. Lagi tambah kerja dua pegawai ni bila bahagian bawah dengan bahagian atas sebenarnya dua badan yang berbeza. Bahagian atas kepunyaan Monica Lee, peguam kepada si kaya Clarence Richmond (Keagan Kang) yang terlibat dalam jual beli tanah secara illegal dan Red Harvest. Bahagian bawah pula mayat bibik Indonesia yang datang tanpa permit sah tapi hilang selama 6 bulan. Kedua-duanya dibunuh oleh Truth Terrorist.

So dari situ bermula lah perjalanan kerjasama dua negara untuk mencari siapa sebenarnya Truth Terrorist dan dalam masa yang sama pembunuh ni bantu traffic website AsiaNow milik Daniel (Gavin Yap) naik berganda bila dia siarkan segala info, live streaming pembunuhan dekat website AsiaNow.


Jalan cerita jenayah ni agak tak senang duduk lah bila akhir episod dia timbulkan rasa tak sabar nak tengok next episode. Sudahnya 10 episod habis dalam masa satu hari je. Tapi geram jugak lah dengan team ICD ni bila slow buat kerja sebab tak dapat nak crack code Truth Terrorist bagi especially scene Kebenaran yang ke3 bila tajuk Kebenaran tu ‘Dirty Money Washed Clean’ tapi tak gigih langsung diorang korek pasal financial company Anil Raj (Chacko Vadaketh). I mean, the title already pretty obvious kot. Oh come onnnn!

Ada jugak scene seiras drama Black Mirror bila netizen kena undi siapa yang patut kena bunuh. Sama macam episod lebah pembunuh yang akan attack orang yang masuk dalam carta kebencian. (I just made up the name lol). Truth Terrorist tu bukan nak tunjuk kekejaman dunia tapi kekejaman yang ada dalam diri netizen. Raksasa tanpa sedar. 


I personally loved the message dalam drama ni bila ketidakadilan dalam kehidupan dua jurang diketengahkan tapi mesej tu slowly hilang berubah menjadi personal revenge especially masuk part Operasi Gold Dust dengan Red Harvest. Masa tu momentum dah mula flat and dah start jadi draggy especially scene Erin (Cheryl Samad) dengan Adam (Tony Eusoff) berjumpa. 

Visual drama ni cantik, rasa macam layan drama karya negara luar fuhh so glad Singapore join sekali. Bak kata Serena, Malaysia can keep all delicious foods because Singapore got great efficiency on things. Damn girlllll! But hey, Malaysia ada jugak tempat cantik kot dalam drama ni especially Pulau Kukup. Pandai cari ruang nak promote pulau kontroversi sensasi ni. Lepas tengok drama ni baru teringat Johor kaya dengan kelapa sawit or else I akan ingat The Royals dengan Legoland je. Dan Ahmad Maslan yang busy dengan pokok kelapa (dibaca nenas).


Tak perlu pun nak sembang pasal lakonan Bront atau Rebecca sebab memasing dah memang terkenal dengan talent. Dari awal drama sampai habis memang syok tengok character Serena berubah dari someone yang ikut logic akal, facts and figure punya orang kepada emosional hanya disebabkan friendship dia dengan Megat. Stunt dalam drama ni memang dilakonkan sendiri oleh Bront & Rebecca especially scene dekat gudang kelapa sawit masa lawan dengan TT dengan fighting scene masa Serena jumpa Weng memang cantik. 

I tak kata drama ni terbaik sebab jalan cerita dia still ada draggy, mehh and apakah moment tapi director memang pandai simpan siapa pembunuh sebenar sampai ke hujung. Nak kata plot twist tu tak sangat tapi memang susah nak teka lah senang cerita. Drama ni agak raw and gore tapi tak teruk sangat lah, still tahap minima untuk ditonton. 

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.6, 5. Casting +1, 6. Genre +0.7, 7. Themes +1, 8. Editing +0.7, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +0.5 = 8.5/10

Saturday, 5 January 2019

Blog Performance Disember 2018

Happy New Year guysss! Tahun baru, azam baru tapi tahun ni tak rangka apa-apa azam pun. Nak kata recycle yang lepas pun susah jugak sebab half dari azam tahun lepas dah berjaya dah. Lagi half dah lupa apa benda, azam pun dah hilang. Tahun ni mungkin chill & relaks tengok je lah apa jadi.

Speaking of my blog performance, bulan Disember takde banyak mana pun perubahan dengan yang sebelum ni. Lagi teruk lagi ada lah. Tak sempat pun nak belek hari-hari sejak kerja baru ni. Nak pulak tahun baru ni dah tukar department HR, lagi banyak benda nak buat. Makin bertambah busy lah cerita dia. Sebab tu malas nak buat azam sebab tak ada masa. Harapan tinggal harapan je nanti.

1) PV


Sama je macam sebelum ni tak cecah pun target nak naikkan 40k sebulan balik or goal tahun lepas nak cecah 50k sebulan. Sekali je dapat lepastu merudum je kerjanya. Anyway, bahagia jugak lah pernah capai tahap tu. Tahun ni sebab tak nak expect tinggi sangat maka kita chill je tengok statistik tahun ni.

Bulan lepas cakap nak cecah 350k stats and yupp dah cecah. Tahun ni nak target cecah half million so kita try okay?


2) Post 


Tak pernah jatuh lirik lagu One Avenue Band ni, but anyway dua post bulan ni berjaya dapat stats tinggi bulan Disember nak pulak ada movie review Bollywood so yeayyyy!


Untuk popular post, dah nak cecah 15k. Tahun ni boleh tengok lah review cecah 10k tapi untuk yang bahagian atas je lah. Yang bawah tu entah bila nak menginjak naik keluar dari kepopmpong seribu tu entah. 

So far yang ni je lah best tengok sebab yang lain tak ada perubahan pun. Tak buka pun Alexa sebab taknak murung. Dah tahu dah ke mana hala tuju dia so tak perlu tambah garam di luka ye dak? 

Anyway tahun 2018 boleh tengok turun naik jadi blogger. Yang tak best bila datang mood malas nak blogwalking ataupun update entry. Lagi syahdu bila tak ada masa nak update sebab busy dengan kerja hakiki. But still usaha berbaloi bila tengok ada yang buat sumber rujukan dari blog ni. Of course lah lagi best bila ada sumber ka-ching dari sini jugak. Its totally worth it. 

Harapan untuk 2019 haruslah nak usahakan lebih lagi dengan blog ni but one can only hope sebab I tak jumpa masa yang sesuai nak fokus sangat tanpa gagal. Ni nampak macam alasan untuk si gagalis but I'll try my best. Happy New Year people, semoga 2019 create new memories dalam hidup kita. Baik atau buruk sesuatu kenangan tu tetap bawa makna kan? Have a blessed year and take care :)