Friday, 30 November 2018

Blog Performance November 2018

Happy December, the last month of 2018! Sebulan je lagi 2018 nak habis, tak sabar nak masuk tahun baru. Entah pakej apa menanti tahun baru nanti. Yang pastinya dah banyak contest/segmen/giveaway untuk tahun 2019 sekarang ni. Tak sempat nak join semua, sebab masa dekat blog dah kurang but I'll do my best untuk support semua :)

For my performance in November tak lah memberansangkan sangat but still okay.

1) PV


Kalau bulan Oktober traffic tak lah jatuh sangat, setiap hari angka nak mencecah 2k tapi bulan ni 1k cukup makan je. Even PV sebulan pun tak cecah 40k dah. Target bulan lepas nak all time PV cecah 350k sudahnya tinggal harapan je sebab baru cecah 312k je. So kita anjak je lah target tu ke bulan ni. Mana tahu boleh cecah. 


2) Bilangan Entri


Rasanya sumpahan Tragedi Oktober tak hilang lagi makanya bulan lepas pun sama je, tak ada perubahan pun. Harap bulan ni boleh buang lah kepala 2 tu. 

3) Post 

Best jugak tengok entri lama naik balik, best jugak tengok entri review makanan naik jugak sebab jarang entri makanan naik tinggi. 


All time stats untuk Popular Post ni sama je dengan bulan Oktober, masih lagi entri yang sama cuma bilangan je berbeza. Untuk 3 post teratas lah, yang di bawah tu sama je dengan yang sebelum ni. 

4) Keywords


Since lirik lagu senang betul nak naik, maka keywords pun dah bersepah dengan lirik lagu je. Bulan sebelum ni nampak jugak keywords lain tapi kali ni memang semua lirik je yang menyumbang. iRedho

5) Ranking Alexa

Selama ni kepala 1 je, sekarang ni dah jatuh jadi 2. But hey, domestic rank dah naik kot sebab audience pun dari negara sendiri je. Bulan lepas kononnya nak hijaukan balik tapi gagal juga. 

Disember ni Iolls pasrah je sebab target all time stats 500k tapi tak rasa mampu capai. Mungkin tahun depan lah kot kita pulun dekat blog ni. Ciao!

Lunch di Pak John Steamboat, E-Curve.


Image result for pak john steamboat

Sejak dah ramai sangat yang post pasal Pak John Steamboat ni memang wajib lah nak cuba jugak lepas beberapa episod terliur dan kempunan tengok orang lain bahagia makan. At first macam cross terus dari list sebab tengok ada dekat IOI Mall. Nak pergi Putrajaya jauh, public transport pun boleh rabak poket dibuatnya tapi bila Google, ada juga dekat Mutiara Damansara. Terus desup tangan mark calendar nak pergi sana.

Sebelum pergi actually dah baca review tapi majoritinya kata sedap cuma ada la dua tiga orang kata tak sedap dan service teruk. Dalam kehidupan ni kita ikut kata majority ye dak?

Dekat E-curve ni mudah je nak pergi sebab ada MRT, turun je dah sampai walaupun hujan lebat sebab stesen MRT memang bersambung terus ke E-Curve. Tambang pun RM2.60 je. Pak John dekat aras bawah sekali dekat je dengan escalator.

For lunch memang ramai sangat orang tapi tak perlu tunggu pun sebab restoran dia luas so tempat duduk tu banyak. Not sure ruangan VIP berapa diorang charge. Since pergi masa weekend, harga dia RM42.90 seorang regardless lunch or dinner, harga tetap sama. Pilihan sup ada 4 tapi malas nak makan yang pelik-pelik takut potong mood, so kitorang stay dengan sup tomyam je.


Kaunter makanan mentah dekat Pak John Steamboat ni disusun menegak untuk jimat ruang tapi untuk orang pendek macam Iolls ni, hah menjengket lah nak ambik. Tak banyak sangat pilihan dekat sini nak dibandingkan dengan Seoul Garden. Even hidangan yang siap dimasak pun tak memikat selera.



Antara punca utama datang ke Pak John ni sebab daging itik dan abalone sebab Seoul Garden tak ada menu ni. Untuk dapatkan daging itik, abalone, daging Australia ataupun kambing, customer kena beratur depan kaunter dapur minta daging yang you guys nak. Tapi tak banyak pun portion yang dia provide. Sepinggan kecil je itupun dihiris nipis.




Dah dapat yang diidamkan, tiba masa untuk grill dan rebus semua bahan. Space untuk grill agak limited so kena grill sikit je itupun cuak minyak percik masuk mata sebab bahagian grill dekat atas berbeza dengan Seoul Garden dekat bahagian bawah. Kalau percik pun kena tangan je. Dekat Pak John kena guna butter untuk grill berbeza dengan Seoul Garden guna minyak so dari awal sampai habis, makanan rasa sedap dan tak masin butter. Plus dekat sana boleh tukar grilling pan or tambah soup tanpa charge, tak sama macam Pak John kena charge RM10. Terus stop grill any meat sebab dah tak mampu nak hadam rasa masin dia. Sos pencicah dia tak sedap, celup lah dalam mana-mana sos pun akan bertemu kehampaan je. 



Rasa rugi sangat spent duit dekat sini sebab daging tak diperap lama so of course lah tak sedap. Seafood pun tak banyak even udang pun terhad. Ketam pun tinggal penyepit sebelah je dalam tray. Agak lama juga pekerja dia ambil masa untuk refill. Sayur pun lebih kepada cendawan dan tak ada salad langsung. Buah-buahan pun tak fresh. Since nasi goreng dia menghampakan, replacement untuk makanan berat cuma ada mi, ramen, udon. Mana bihunnnnnnnn? Bubur ayam dia tawar. T.T



Selalu yang buat post datang Pak John happy dapat makan itik sampai sold out tapi rasa dia masin. Abalone sedap nak makan banyak-banyak sampai kenyang. Tak pasti isi ikan apa diorang guna tapi ikan tu sedap makan panas-panas.

For dessert, I chose ice-cream waffle with peanut butter chocolate filling. Dia punya waffle memang perfect sebab rapuh dan tak kedekut inti. Dia sapu peanut butter chocolate bersepah dekat waffle tu. Bila makan panas-panas dengan aiskrim sejuk memang boleh menangis bahagia. Tak try pun dimsum dekat situ sebab malas nak pergi beratur minta dekat kaunter dapur. Aiskrim dia banyak perisa tapi disebabkan diorang sejenis yang lambat refill, so makan je lah mana ada.





Dalam review ada nampak yang komen tentang lantai restoran licin sangat sampai kerusi bergerak sana sini, ingatkan perkara tu remeh je rupanya tak. Lantai dia memang licin, agak bahaya lah sebab budak-budak berlari sana sini dengan lantai ada air dengan minyak.

Personally I prefer pergi Seoul Garden since makanan diperap sedap, banyak pilihan, perkakas lengkap tersedia, restoran yang selesa and since Seoul Garden tak ramai yang pergi maka terasa tenang dan aman sikit bila makan. Staff service pun selama ni pergi memang top notch.

Thursday, 29 November 2018

Movie Review : On Your Wedding Day

Image result for on your wedding day

Director : Lee Seok-Geun
Writer : Lee Seok-Geun
Cast : Park Bo-young, Kim Young-kwang
Production Company : Filmmaker R & K
Distributor : Megabox Plus M
Genre : Romantic/Comedy
Running Time : 141 minutes
Release Date : 22nd August, 2018
Trailer :


Kecoh dekat Twitter movie OYWD ni sedih sangat sampai lelaki pun menangis tengok movie ni. Disebabkan ramai sangat yang recommend untuk layan movie ni saja curi masa tengok apa yang syahdu sangat.

Mengisahkan Hwang Woo-yeon (Kim Young-kwang) jatuh cinta pandang pertama dengan si cantik Hwan Seung-hee (Park Bo-young), pelajar baru di sekolah dia. Dalam ramai lelaki yang minat dengan Seung-hee, Woo-yeon yang berjaya berkawan tapi friendship diorang tak lama pun bila Seung-hee terpaksa berpindah ke sekolah lain gara-gara ayah dia yang pemabuk datang serang.


Woo-yeon bukan pelajar pandai yang ada masa depan pun so lepas habis sekolah je dia dah fikir nak kerja di restoran biasa je tapi lepas nampak gambar Seung-hee dalam brochure kolej di Seoul, dia berazam untuk masuk ke kolej yang sama. Gigih dia berusaha untuk lulus ujian kemasukan universiti dengan jayanya.

Atas usaha gigih dia tu, dia berjaya masuk ke kolej yang sama tapi sayangnya Seung-hee dah ada boyfriend. Satu hal pulak dia nak kena impressed Seung-hee supaya nampak jauh lebih bagus. Mampu atau tak Woo-yeon tawan hati Seung-hee tu kena tengok sendiri.


Chemistry Kim dengan Park nampak cantik onscreen untuk jayakan watak hero dan heroin baik sebagai kawan mahupun pasangan kekasih. Ni bukan spoiler tau sebab masa Woo-yeon dengan Seung-hee berkawan, diorang bagitau satu sekolah diorang tengah dating supaya Seung-hee tak dikacau oleh geng budak nakal.

Jalan cerita movie ni pun ringan dan sweet, sesuai dengan genre rom-com yang dibawa tapi emotion tu tak deep macam movie You Are the Apple of My Eye, movie Taiwan tahun 2011 sebab jalan cerita dua movie ni lebih kurang je. So kalau you guys pernah tengok movie Taiwan ni, mesti you guys boleh tahu ending movie OYWD ni jugak. Personally I prefer YATAOME lah sebab ending dia memorable habis. Nampak betapa dalamnya cinta dia dengan perempuan tu even comedy scenes pun kelakar habis.

Related image

Visual movie ni memang cantik tambah shooting location cantik kemain nak pula scene masa diorang berdua curi masuk di bangunan lama tengok sunset. Siapa je tak jatuh cinta sembang hati dan perasaan kalau lepak dekat situ kan. Tapi bab soundtrack song dia tak ada pun lagu yang sweet ataupun syahdu yang get along so well in certain scenes.

Sama macam movie YATAOME, mesej yang sama jugak diketengahkan dalam OYWD ni bilamana belajar menerima kenyataan kehidupan dan hadirnya seseorang tu dalam kehidupan kita akan mengubah sama ada menjadi lebih baik ataupun buruk. Cinta boleh ubah seseorang tu kepada personality atau karakter yang tak dijangka. Macam penangan cinta Seung-hee mampu ubah Woo-yeon jadi manusia yang berguna kepada masyarakat walaupun ada certain times Seung-hee buat Woo-yeon menyesal kenal dengan dia.


Since ramai yang dah recommend and movie ni pun ada tercalon dalam beberapa award events, so you guys should try find some time untuk layan movie ni. Tak kisah lah yang single ataupun dah ada partner, this movie still great to watch.

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +0.6, 4. Storyline +0.7, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +0.7, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +0.6 = 8.6/10

Wednesday, 28 November 2018

Time Well Spent At Eco Ardence Setia Alam



Semalam ternampak Eco tersenarai dalam tempat wajib pergi di Selangor and yes, it is! Eco Ardence terletak di Setia Alam dan mempunyai keluasan sebesar 27 ekar yang dibuka pada 21 April 2018. Dekat sini tak payah risau dengan tempat parker sebab memang luas even kitorang pergi masa weekend nak pula masa tu ada Festival Kuih Bulan tapi still dapat tempat. Free!









Di Eco Ardence ni ada padang bola sepak, kedai makan bersepah, pasaraya, farmasi, gym, surau, tandas, dobi dan paling penting haruslah spot bergambar yang cantik! Tak payah berebut pun sebab banyak sangat sampai penat nak bergambar. Mostly kedai di sini guna kontena yang dihias cantik dengan lukisan graffiti ataupun deco hipster. 







Tarikan utama haruslah tasik yang cantik dan air pancut di bahagian tengah tasik. Kalau bersantai di jambatan ni bila ada angina memang terkena tempias lah cerita dia. Dekat tasik ni ada itik comel dan jinak but please jangan bagi makan roti dekat diorang sebab roti merbahaya sebenarnya. Nak bagi makan, bagi jagung atau salad okay?

Forgot to mention dekat sini ada kemudahan berbasikal tapi rate dia agak mahal so kalau tak mampu bakar kalori dan nikmati angin di Eco Ardence ni dengan berjalan kaki je. For parents yang bawa anak-anak boleh keep them entertain dengan playground dekat sini cuma tempat dia agak kecil dan terhad lah.




Masa pergi Eco Ardence ni memang banyak aktiviti disediakan untuk pengunjung. Nak join sekali tapi sesak dengan budak-budak so kasi chance dekat parents lah walaupun teringin wei nak buat tanglung. Rasanya belah malam diorang lepaskan tanglung tu ke atas.




Disebabkan konsep Eco ni mesra alam, so you guys akan jumpa banyak tanaman yang ditanam sendiri. One of them is pudina, lepak dekat sini memang wangi sangat bau pudina. Ada lagi tanaman lain dan glasshouse untuk simpan tanaman hidroponik diorang.


Like I said earlier banyak sangat tempat untuk bergambar, sepetang pun tak puas berjalan. Gallery pun boleh cecah beratus gambar.






Sebelum balik singgah sekejap dekat booth daging bakar sebab daging yang dia guna ialah daging yang diimport dari Australia. Makan panas-panas memang boleh licin dekat situ sebab daging dia juicy and fresh!




Kuih bulan pun boleh ambil free je dekat booth ni tapi cepat sangat habis sebab sedap. Kuih bulan dia lembut je dan tak manis sangat. Just nice dekat tekak. Dah habis makan dekat situ pergi menempel dekat yogurt Ilao Ilao pulak.



Siapa yang belum pernah datang sini memang patut try sebab tempat riadah yang cantik dan bersih. Memang patutlah dia masuk dalam senarai wajib pergi bila di Selangor because it is soooo worth it. Banyak lagi tempat untuk bergambar tapi penuh dengan orang even tingkat atas I bet mesti lagi cantik view or masa sunset. For sure nak datang sini lagi nanti.