Wednesday, 31 October 2018

Midnight Snack - Laura Medina Cafe

Dah lama nak pergi Laura Medina Cafe ni tapi selalu tak jadi sebab malas nak ke area Subang Bestari ni tambah pulak kalau petang sebab sesak dengan budak balik sekolah. Dia punya jam boleh mengundang marah padahal tak jauh mana pun jaraknya.

Tapi sekarang ni dah ada delivery service untuk yang craving cuma tak bestnya delivery dia start pukul 11.30 malam khas untuk craving sebelum tidur. Yang pesen kalau tak makan confirm tak boleh tidur.



Saja haritu nak try sebab kena simptom nak makan jugak kalau tak, tak boleh tidur. Kalau tidur pun mesti mimpi makanan punya. Belek pakej yang ada, kitorang pilih ayam Korea sebab nampak sedap dalam gambar.


Pakej yang lain pun nampak sedap jugak actually tapi dah tengah craving ayam kita pilih ayam lah kan? Nah korang belek lah mana tahu ada yang berkenan. 




Tak lah tunggu lama sangat pun untuk dia sampai sebab siapa je nak mentekedaghah malam buta kan melainkan manusia yang tulis dalam azam tahunan untuk kurus tapi tengah malam gigih order midnight snack lepastu esok pagi menyesal bila naik penimbang. 


Saiz ayam dia not bad lah, mengah jugak nak habiskan 2 orang semua ayam dalam tu. Midnight snack sepatutnya tak lah banyak sangat kan nak melantak? Boleh je nak simpan tapi tak sedap lah kalau reheat balik. Baik makan panas-panas. 

Bila rasa ayam dia macam ayam sambal je, celah mana entah ayam Korea. Sedap lagi masak sendiri kot macam dalam entri ni. Quite disappointed lah tapi tak tahu lah kalau ayam Korea ni laku keras sebab lain tekak lain citarasa dia kan? As for me, memang tak lah nak order lagi menu ni. Kbai.

Tuesday, 30 October 2018

Lirik Lagu Satu Peluang - Andi Bernadee

Dari minggu lepas tunggu tarikh hari ni sebab Andi Bernadee nak release MV untuk lagu Satu Peluang genre pop & reggae! Jarang nak dengar lagu Melayu dalam genre reggae so its kinda fresh and funky! You guys should try to listen Satu Peluang karya Alif ni. 

Dari hari Andi drop teaser untuk MV Satu Peluang pun dah excited nak tengok sebab cantik sangat visual & color grading dia. Dah ala-ala Kpop dah gaya dia. Siapa yang belum tengok, klik dekat bawah okay



Lagu : Satu Peluang
Artis : Andi Bernadee
Komposer : Alif (Magic Potions)
Lirik :  Alif (Magic Potions)
Producer: Alif (Magic Potions)

Verse 1
Hatiku masih berdebar tiap kali bertemu,
Aku cuba bersuara walaupun lidahku kelu,
Perasaanku padamu seluas lautan biru,
Beriku satu peluang untuk mengenalimu

Pre Chorus
Aku suka cara jalanan kamu
Aku suka hilang dalam alismu
Siapa lagi sini seperti kamu?

Tindak balas kamu sangat terkawal
Itu tanda-tanda kau jual mahal
Siapa lagi sini seperti kamu?

Chorus 2X
Dame Solo Una
Dame Solo Una
Berikan aku hanya satu peluang
Satu peluang

Hook
Oweyoweyowey, Satu
Oweyoweyowey, Peluang
Oweyoweyowey,
Oweyoweyowey, Percayalah

Verse 2
Keindahan wajahamu sama seperti hatimu
Suaramu yang lembut dan juga merdu
Bagiku, seribu tahun pun tak ku jemu
Beriku satu peluang untuk mengenalimu

Pre Chorus

Chorus 2X

Hook

Bridge

Beri aku ruang,
Beri aku satu peluang,
Beri aku ruang,
Oh sebelum engkau pulang,
Beri aku ruang,
Beri aku satu peluang,
Beri aku ruang,

Sunday, 28 October 2018

Kea Farm Cameron Highland

Pretty sure siapa yang menapak ke Cameron Highland akan masukkan Kea Farm dalam list diorang sebab dekat sini ialah pasar tani terbesar di Cameron. Memang tersangatlah sesak sampai polis kena control keadaan untuk tak sesak teruk.


Dekat Kea Farm ni agak murah harga tapi hati-hati lah jangan berterabur iman kena bodek dengan peniaga. Boleh rabak tau poket korang nak pulak jenis yang tak tau nak beli apa tapi balik penuh satu kereta. 

Benda biasa lah korang akan jumpa dekat Cameron, pelbagai jenis sayur fresh dijual. 




Memborong jugak lah cendawan tiram dekat sini sebab gemuk dan murah. Kalau turun bawah memang tak cukup zat je cendawan memasing. Asparagus pun kitorang beli jugak sebab 1 ikat RM5 je tapi syahdu jugak bila masak sebab dia pahit. Mungkin asparagus tergolong dalam makanan makan dekat atas je. 




Dekat Cameron ni memang banyak yang jual ubi keledek mentah dengan yang dah rebus tapi yang paling best nak makan bebola ubi keledek ni. Makan panas-panas memang sedap tapi dah sejuk boleh tercabut gigi. 


Lagi satu makanan yang agak banyak dijual dekat Cameron ialah brokoli goreng, rasa dia macam brokoli celup tepung je lah. For vegetarian laku keras lah kot, for meat eaters rasa biasa je. Kimcam goreng is a no no noooooo!


Perut dah rabak dekat Cameron ni sebab asyik melantak aiskrim je. So mampu tengok je, bak kata pepatah, makan dengan mata. 


Remember I said earlier poket akan rabak dekat sini? Ni haaa puncanya, habis RM50 sebab beli bunga yang katanya tahan sampai 2 tahun. Cantik macam ni siapa je tak bergetar iman bila tengok!












Dekat tepi jalan, banyak jual poncho, sweater, selipar bebulus, bantal strawberry, chocolate, dried fruits dengan teh pelbagai rasa. Kitorang boleh pulak lupa beli selipar bebulus dia sebab dah excited sangat dapat borong bunga. Selipar dia banyak yang comel sebab tu gedik sangat nak beli. 




Madu pun bersepah dekat Cameron siap ada honey stick, senang je nak consume kalau dalam stick ni tapi bukan peminat madu so pandang sebelah mata je lah. Lagipun stok dekat rumah pun ada lagi.


Sebelum balik tu sempat jugak lah grab jagung satu plastik dengan satu paket ginseng. Ragu-ragu jugak nak makan ginseng actually tapi makcik tu kata makan dengan nasi buat ulam. Ha'ah rasa dia okay je tak pahit pun, boleh telan buat kekacang masa layan movie pun okay jugak. 

Jagung dia tu agak murung, dah rebus dengan gula, rebus dengan garam pun tetap tawar. Menyesal tak beli dengan akak jagung manis viral tu. Entah apa nasib entah kebanyakan yang dibeli agak menyendukan jiwa.



Oh ya, kan kitorang beli bunga 2 tahun tu, bila balik rumah lepas 2 hari dah berkulat dah. Maka berhuhuhuhu lah mengenangkan duit yang melayang. Syahdu!

Segmen Bloglist Akhir Tahun November Hingga Disember 2018 ciklapunyabelog

Segmen Bloglist Akhir Tahun November Hingga Disember 2018 ciklapunyabelog

Kek Pasar Malam Subang Perdana

Entri ni dah lama tapi selalu teringat-ingat kek sedap akak yang jual dekat pasar malam Subang Perdana ni. Jarang nak pergi dekat pasar malam ni sebab sesak sangat, nak cari parking memang menangis jugak kadang. Pernah sampai 2,3 kali pusing sebab tak mampu la nak park jauh sangat since nak memborong dekat situ. 

Pasar Malam Subang Perdana ni agak besar jugak lah dan sesak so kena datang awal kalau tak banyak yang habis dijual nak pula kalau makanan. Tengah mencari buah masa tu sebab tengah musim buah tapi lain pulak yang kitorang jumpa.

Gerai kek akak ni ada dekat bahagian buah-buahan and gadget, kebetulan je terjumpa tapi sebab kebetulan ni, gatal pulak tangan nak ambil kek dia dekat dalam bekas tester. Dah rasa satu cubit terus nak rasa kek yang lain pulak sampai decide nak beli 3 bekas kek.

Nampak tak perangai?


Bila dah beli banyak memang tak mampu la nak habiskan semua dalam masa singkat lagipun akak yang jual tu kata kek dia boleh tahan seminggu tapi dua minggu baru habis tapi rasa dia okay je lagi. Habis teruk pun sakit perut je kalau dah basi/rosak.

Siapa yang pergi Pasar Malam Subang Perdana tu try lah rasa kek akak ni sebab murah je dia jual. 1 bekas RM8 je. Sedap pun sedap.

Friday, 26 October 2018

Lirik Lagu Kau Takkan Tahu - Zizan Razak ft Melda Ahmad

First time dengar tertarik dengan lirik lagu Kau Takkan Tahu dan keunikan suara Melda Ahmad. Kau Takkan Tahu mengisahkan tentang hubungan suami isteri yang rosak sebab syak prasangka dan kurang komunikasi. 

Image result for kau takkan tahu

At first Zizan kata lagu ni tentang kekasih tapi dalam MV tidur sekali means suami isteri lah kan? Anyway, lagu dan lirik single genre hip hop ni memang best dan ada mesej tersendiri. I really hope Melda Ahmad boleh pergi jauh dalam industri sebab bakat dia cantik, secantik tuan punya badan. 

Currently single ni trending di tangga ke-16 di Youtube dengan 1.5 juta views dan 38k likes! Yang belum dengar, klik video dekat bawah 


Tajuk : Kau Takkan Tahu
Artis : Zizan Razak ft Melda Ahmad
Lagu : Alif
Lirik : Alif for Magic Potions/ Talegas Production


[Verse 1: Zizan Razak]
Uh
Ku selesa sudah berpunya
Dia juga berteman dan khabarnya bahgia
Urusan aku dengannya 8 ke 5 saja
Tidak pernah lebih walau kerja lebih masa
Tidak pernah lebih walau kerja lebih masa

Biar suku hari berbualkan kisah masa
Biarpun kudapan berhadapan dan semeja
Batas sudah jelas tak perlu jelas berjela
Tapi yang berlaku itu ku kurang mengerti
Pandangan berubah merenungnya saban hari

Mungkin ini kisah rasa atau soal hati
Bukan kurang peka perasaan si menanti
Bu-bu-bukan kurang peka perasaan si menanti
Sedar nya setia tika pulang petang nanti
Jangan pernah runsing selagi tidak berlaku
Ku tidak akan runsing
Cuma

[Chorus: Melda Ahmad]
Sayang kau takkan tahu
Apa yang berlaku
Simpan alasan mu
Kau takkan tahu

Sayang kau takkan tahu
Apa yang berlaku
Simpan alasan mu
Kau takkan tahu, tahu

[Verse 2: Zizan Razak]
Kalau ku membanting tulang
Kalau ku menjaga kata
Dan kalau ku lebihkan masa
Dan kalaulah kau begitu juga
Masalah yang tidak dibincang

Di angkasa tapi tiada bintang
Dan hadiah tak semua disimpan
Ku setia tak perlu diiklan (ay)
Mungkin bukan masa yang kau perlu (ay)
Mungkin aku saja yang kau perlu
Boleh diatasi satu-satu
Ku hampir mula, tunggu aku, cuma

[Chorus: Melda Ahmad]
Sayang kau takkan tahu
Apa yang berlaku
Simpan alasan mu
Kau takkan tahu

Sayang kau takkan tahu
Apa yang berlaku
Simpan alasan mu
Kau takkan tahu, tahu

[Bridge: Melda Ahmad]
Jasad hadir tapi hati tak begitu
Firasat akhir bukan aku yang di situ
Ya untuk kamu aku bukan lagi ratu
Tidak cukup sempurna malah hanya buang waktu

Dirundung sepi ku di hurung murung
Cinta agung lepas dari junjung (oh no)
Ku usung hiba, kelam, mendung
Namun kau hanya membiar, biar, biar

[Verse 3: Zizan Razak & Melda Ahmad]
Kadang aku tertanya
Salah-salah kita ada di mana (biar, biar, biar)
Bagaimana harus ini berakhir?
Banyak yang terpendam dari yang terzahir (no, no, no, no, ay)
Nanti dulu sayang (ay), sebentar wahai sayang (ay)
Mungkin seperkara dua ku terlepas pandang (oh no no no)
Ku masih lagi sayang, kau nyawa ku sayang
Biar ku jelaskan salah faham yang kau bayang

[Chorus: Melda Ahmad]
Sayang kau takkan tahu (kau takkan tahu)
Apa yang berlaku (apa yang berlaku)
Simpan alasan mu
Kau takkan tahu (na, na, na, na)

Sayang kau takkan tahu (na, na, na, na)
Apa yang berlaku
Simpan alasan mu
Kau takkan tahu, tahu
Simpan alasan mu
Kau takkan tahu, tahu

Wednesday, 24 October 2018

Saif Ali Khan - Putera Raja Bermasalah

Mungkin ramai yang tak tahu Saif Ali Khan sebenarnya putera raja Pataudi, well now you know. Jeng!


Saif merupakan putera raja Pataudi ke-10 dan mewarisi sebuah istana bernama Ibrahim Kothi berkeluasan 10 ekar dan istana ni bakal diwariskan kepada anak bongsu dia, Taimur Ali Khan bila umur dia mencecah 17 tahun nanti.


Antara kontroversi yang berlegar di media bila timbul je nama Saif sejak awal lagi penglibatan Saif dalam dunia Bollywood : 

1. Gelaran 'Nawab'

Kalau diikutkan gelaran Nawab ni tak ada value dah pun sebab Kerajaan India dah bubarkan sistem raja-raja masa zaman kedatangan British dulu. Majlis pertabalan Saif pun dibuat oleh penduduk Pataudi je.


2. Marriage life

Perkahwinan Saif-Amrita agak mengejutkan banyak pihak terutama parents Saif sebab jarak umur sebanyak 13 tahun dengan Amrita. Ramai yang syak Saif kahwin sebab nak naik cepat je dalam industri sebab nama Amrita dah popular zaman 80-an, 90-an meanwhile Saif baru nak merangkak.


Tapi kalau ikut cerita cinta diorang, Amrita yang jatuh cinta teruk dengan Saif sampai nak Saif guna kereta dia pergi kerja. Kalau Saif tak nak jumpa dia pun at least dia boleh tengok Saif masa pulangkan kereta dekat rumah.

Oktober 1991 diorang berdua kahwin dalam majlis perkahwinan tertutup khas untuk family and close friends je. Hasil perkahwinan diorang, lahir 2 orang anak, Sara Ali Khan & Ibrahim Ali Khan.



Perkahwinan diorang tak bertahan lama pun bila Saif mula hilang rasa cinta kepada Amrita dan jatuh hati dengan Rosa Catalano, model Itali lalu bercerai dengan Amrita. Saif-Rosa first time berjumpa di Kenya tapi Saif tak bagitahu pun yang dia dah ada anak bini. Bila datang India baru Rosa tau status sebenar Saif.


Tapi Rosa okay je sebab dia sayang sangat dengan Saif even Saif pun sayang dgn Rosa. Mana dia pergi mesti dia bawa Rosa sekali. Rosa pun cakap anak-anak Saif yang tolong dia adapt di India ni. Saif jatuh cinta dengan Rosa sebab dia selesa dengan Rosa plus Rosa bukan orang Btown

Tapi hubungan diorang berdua cuma bertahan selama 2 tahun je. Punca utama diorang putus sebab Rosa dah tak tahan dengan mood-swing Saif. Diorang berdua tinggal sekali so sangat kerap bergaduh sampai Rosa decided enough is enough. Rosa kata Saif busy sangat dengan kerja sampai tak ada masa sangat dengan dia. 

Punca mood swing sebab dia rindu sangat dengan anak-anak tapi Amrita tak bagi jumpa lepas diorang berdua bercerai. Dia simpan gambar Ibrahim dalam wallet supaya hilang rasa rindu. Saif agak bengang dengan Amrita sebab burukkan imej dia sebagai ayah tak bertanggungjawab dan burukkan nama mak dan adik perempuan Saif, Soha Ali Khan. 


Ikut perjanjian, Saif kena bayar RM2.8 juta alimoni tapi Saif tak ada duit sebab job dia tak banyak sangat masa tu. Dia cuma mampu bayar RM1.4 juta je tapi ada je dia hulur duit tiap bulan dekat Amrita. Tu yang Saif cakap lah. 

Amrita pulak kata Saif dengan family dia block account bank Amrita sampai Amrita takde duit sesen pun nak survive sudahnya dia kena berlakon balik untuk tanggung kehidupan mewah anak-anak dia. Dulu hidup mewah, sekarang hidup merempat. Mana mahunya kan?

Amrita kata Saif tak pernah kisah pun hal dia dengan anak-anak, takde hulur sesen pun. Baik Saif mahupun nenek diorang, Sharmila Tagore pun tak pernah tunjuk muka datang jenguk cucu sendiri lepas Saif-Amrita bercerai.


Sanjay Dutt yang rapat dengan Amrita pernah offer nak tolong Amrita dari segi kewangan tapi Amrita tolak sebab dia tahu dia mampu tampung life dia & anak-anak tanpa bantuan sesiapa pun. Meanwhile Saif pulak gigih cari duit supaya dapat jumpa anak-anak dia. Dia kata dia tinggal dengan Rosa pun dekat apartmen murah je. Rosa pulak sara diri sendiri tanpa bantuan Saif sebab dia ada banyak projek dekat India. Saif taknak Amrita tinggalkan anak-anak dekat orang masa pergi kerja tapi Amrita, Sara & Ibrahim okay je hidup macam tu sampai sekarang.


Masa Saif putus dengan Rosa tahun 2006/07 lepas dia buat pembedahan sebab sakit dada, dia moved on dan fokus dengan karier dia. Tahun 2007 dia berjumpa dengan Bebo dekat set Tashan. Walaupun movie Tashan flop dekat box office tapi bagi Saif movie tu istimewa sebab dekat situ dia start jatuh hati dengan Bebo. Diorang start bercinta Oktober 2007. 


Saif-Bebo start bercinta dari 2007 sampai 2012 and tinggal sekali sampai diorang decide untuk kahwin pada Oktober 2012 di mahkamah. Majlis perkahwinan diorang berdua diadakan di Taj Mahal Hotel & Pataudi Palace. Bebo tak tukar agama cuma tambah surname Khan dekat nama dia.


Syarat utama Bebo setuju untuk kahwin dengan Saif sebab Saif benarkan dia bekerja sebagai pelakon & always support dia in times of need sama macam zaman diorang bercinta and he did sampai lah sekarang. December 2016, Bebo lahirkan anak pertama, Taimur Ali Khan/Tim.


Amrita dengan Bebo tak lah okay sangat but still Amrita boleh lepaskan anak-anak dia keluar berjumpa dengan Bebo. Ada jugak gossip kata diorang ni bergaduh sebab memasing nak buat keputusan untuk anak-anak tapi keadaan masih lagi terkawal.

3. Harta

Ramai yang tanya kenapa anak raja tapi tak cukup duit nak bayar alimony bagai, kena kerja sana sini untuk kumpul duit jumpa anak. Harta warisan diorang ada yang dirampas, ada yang masih lagi dalam kes mahkamah dan ada juga perebutan harta dengan adik-beradik.

Lepas perang India-Pakistan dan Partition 1947, moyang Saif pilih untuk tinggal di India, beradik lagi sorang pilih untuk menetap di Bhopal dan lagi sorang tetap stay dekat Pakistan je. Tahun 2014, Kerajaan India bagi notis kepada Saif untuk buktikan yang dia memang putera raja asli dan kalau dia gagal, segala harta yang berkaitan akan dirampas di bawah Seksyen 11, Akta Harta Musuh Negara 1968.

Kenapa lineage Saif jadi isu? Sebab berkemungkinan Saif dari keturunan isteri kedua yang memilih untuk tinggal di Pakistan dan harta yang ada akan jatuh taraf sebagai harta musuh negara.Tapi masa isteri kedua pilih untuk pindah ke Pakistan, masa tu moyang Saif masih hidup dan harta masih di bawah jagaan dia. Soal harta mungkin jadi isu tapi bukan soal lineage dan status diraja.

Even Kerajaan India iktiraf lineage diorang pada tahun 1961 tapi masuk je tahun 1971, status diraja ditarik balik lepas pindaan ke-26. Disebabkan hal ni, diorang terpaksa cari duit sendiri dan ada harta yang dirampas oleh Kerajaan.


Nenek Saif sebelum meninggal, jual asset yang ada sebab tak mampu nak jaga. Ada istana besar tapi duit habis bayar maintenance je. Antara istana yang dia jual ialah Noor-Us-Sabah di Bhopal. Sekarang ni dah jadi hotel dah. 


Ada istana lain yang sebahagiannya dijual kepada universiti, sebahagian lagi adalah kediaman pakcik Saif. Even Pataudi Palace tu pun dijadikan hotel atau disewakan kepada produser/pengarah filem sebagai sumber income kepada family Saif. K3G, Veer Zaara shoot dekat situ lah.

Ada jugak yang kata bila dah ramai orang kebanyakan tinggal di kediaman diraja, status diraja tu sendiri dah hilang martabatnya. Even pemilik istana-istana warisan ni pun dari orang kebanyakan.

Harta yang sedia ada dibahagikan ikut undang-undang syariah. 50% kepada ayah Saif, 25% kepada makcik Saleha & 25% untuk makcik Sabiha. Tapi diorang tak puas hati sebab pecahan tak sama rata so jadi lah cerekarama sampai naik court bagai.

Nak cerita pasal kes ni agak panjang so cukup korang tahu Sharmila Tagore sekarang ni tengah fight dengan mahkamah dan adik-beradik ipar dia untuk dapatkan harta peninggalan diorang.

4. Panas Baran

Muka Saif memang selalu turun naik court hadap polis semua sebab tak boleh nak control baran dia. Tangan dia memang cepat naik kalau bab nak belasah orang.


Tahun 1994 Saif belasah seorang journalist ruang gossip majalah Star & Style, Kanan Divecha di office dia sampai ada furniture yang rosak disebabkan artikel tentang Amrita Singh ada affair dengan Amitabh Bachchan.

Kanan bawa kes ni ke mahkamah dan tuduh polis acuh tak acuh siasat kes ni disebabkan status diraja Saif. Sudahnya tahun 1999 Amrita sendiri yang minta maaf kepada Kanan dan buat permohonan maaf.

Tahun 1995, Saif naik court lagi sebab dia belasah journalist, Ashok Row Kavi di rumah  gara-gara ejek  lakonan Sharmila Tagore di Star TV dalam show ‘Nikki Tonite’ bila hos tanya siapa pelakon yang dia tak suka. Katanya Saif sampai tolak mak Ashok bila cuba untuk tenangkan keadaan. Ashok kata Saif mungkin panas dengan dia sebab review untuk movie Main Khiladi Tu Anari dalam majalah Bombay Dost.

‘Saif and his co-star Akshay Kumar seemed to be so in love with each other that it should have been India's entry to the San Francisco Gay and Lesbian Film Festival.’


Sama macam kes 94, polis pun tak berapa nak layan sangat Ashok ni & Ashok kata polis yang terlibat dah kena rasuah dengan Saif sampai kes ni dragged selama setahun lebih. Sudahnya Saif minta maaf dekat court tapi Ashok still tak puas hati.

Tahun 2008, Saif arahkan bodyguard dia untuk belasah photographer Pawan Sharma sebab ambil gambar dia dekat set Love Aaj Kal di Stesen Keretapi Patiala. Masuk court jugak tapi Saif bebas dengan ikat jamin.

Tahun 2012 Saif belasah Iqbal Sharma sampai patah hidung sebab tegur Saif, Bebo, Lolo & Amrita Arora since diorang buat bising dekat restoran mewah ala Jepun, WASABI sampai menganggu customer lain.


Tapi Saif kata dia yang dipukul dulu oleh Iqbal malam tu, dia cuma defend diri dia je. Saif kata Iqbal nampak baik & suci depan kamera tapi sebenarnya penipu semata nak famous. Gambar Saif lepas bergaduh dengan Iqbal malam tu sampai rabak baju dia.


Tarina, isteri Iqbal pula kata pergaduhan tu tak sepatutnya jadi just bcs suami dia minta perlahankan suara je. Suami dia orang kenamaan tahap international, Saif bukan famous mana pun nak berlagak teruk sangat siap maki, ‘fuck off to library if you guys wanted peace.’

Saksi dekat sana pun bagi statement Saif yang mula cari pasal dulu tapi dekat court cakap mata dia kena belasah padahal Iqbal tak pukul dia langsung. Saif dibebaskan dengan ikat jamin sama macam kes-kes dia sebelum ni.

Disebabkan kes baran Saif ni selalu sangat naik dekat court, ada rumours katanya Kerajaan nak tarik balik National Award & anugerah Padma Shri yang Saif dapat untuk lakonan dia tapi Kerajaan India nafikan hal ni.


5. Pemburu Binatang Terancam

Saif terlibat dengan kes memburu blackbuck, antara binatang yang terancam di negara India. Black buck dah hampir pupus, cuma tinggal 25,000 je lagi tapi Saif makin galak hapuskan binatang ni. Di negara India, adalah diharamkan memburu binatang so lesen memburu tak akan dikeluarkan di bawah Akta Pelindungan Binatang Liar 1972 untuk melindungi binatang liar, tumbuhan dan juga spesies bunga.


Tahun 1998 masa shooting Hum Saath Saath Hain, Saif, Tabu, Sonali Bendre, Neelam dengan Salman Khan pergi memburu blackbuck di kampung Kankani, Rajashtan. Dua blackbuck dilaporkan mati ditembak. Salman Khan dijatuhkan hukuman 5 tahun penjara tapi yang lain digugurkan nama oleh kerajaan Rajashtan.



Tapi agak pelik kes ni sebab Saif yang suka memburu terlepas walhal Salman tak ada bukti tembak black buck pulak yang kena hukum. Even saksi yang datang ke court pun asyik berubah statement sampai kes drag jadi lama.

Ada yang kata Saif yang tembak tapi Salman took all the blame sebab taknak Saif dipenjarakan. Sepatutnya kes ni dah selesai tapi puak Bishnoi panjangkan kes ni sampai meleret. Lagi annoying bila tahu puak Bishnoi ni pun antara pemburu tegar blackbuck di kampung tu.


Kes blackbuck ni sama macam kes ayah Saif memburu blackbuck di kampung Jjhar guna senapang anak perempuan dia, Soha Ali Khan sampai dijatuhkan hukuman penjara 3 tahun dan dikeluarkan nama sebagai kapten team kriket.


Antara koleksi binatang buruan ayah Saif
Sekarang ni Saif ada satu kes dengan Interpol sebab memburu babi hutan di Bulgaria. Sebelum tu, ejen yang uruskan aktiviti memburu Saif ni ditangkap sebab dia buat aktiviti secara haram tanpa permit dan lesen. Kes ni masih lagi berjalan.

6. His addiction

Earlier I've mentioned dia ada pembedahan sebab sakit dada kan? Saif kata sebab dia merokok dan minum arak banyak sangat tapi gossip kata sebab dia ketagih cocain. But anyway, lepas pembedahan tu dia dah ubah gaya hidup dia supaya dapat hidup lama & sihat


Saif kata dia dibesarkan dalam keluarga berdarah diraja yang penuh dengan adab susila yang baik supaya jadi contoh kepada rakyat dibawah tadbiran dia tapi kontroversi yang melibatkan diri dia tunjuk yang sebaliknya. Tssskkk spoilt brat.