Sunday, 30 September 2018

Wan Ikan Bakar, Taiping



This is an appreciation post sebab Wan Ikan Bakar Taiping feed my tummy for 2 days in a row without fail! 

Balik kampung selalu je lalu kedai ni tapi tak pernah singgah sebab ingatkan tak sedap hahaha padahal makanan dia terbaik! Dia bukan sebab sedap gila tapi sebab dia banyak pilihan makanan, tempat bersih, murah pulak tu. Murah dalam kamus kehidupan warga kota. 


Lepas dah penat balik beriadah dekat Bukit Merah Laketown singgah ke Wan Ikan Bakar disebabkan rating di Google yang agak tinggi. Restoran ni tak terhad kepada ikan bakar je tapi makanan berlauk dari hujung meja ke hujung meja, ada satay, pau, buah-buahan dan makanan ala carte. I'm not sure makanan untuk breakfast tapi makanan masa lunch sangat meriah!




Dekat sini ada banyak sangat udang celup tepung goreng tak pasti ada kolam udang ataupun lubuk udang dekat area sini yang pastinya dalam satu bekas tu memang banyak udang dia. Berbaloi beli. 


Menu masa dinner pun lebih kurang dengan tengahari cuma tak sebanyak dan semeriah masa tengahari lah. Mungkin baki dari tengahari membawa ke petang tapi lauk dia tak sejuk pun sebab akan sentiasa dipanaskan guna api kecil. 




Tak try makanan ala carte so tak pasti sedap ke tak tapi kalau makanan berlauk diorang masak pun sedap apatah lagi yang goreng. Paling best melantak dekat sini siput sedut masak lemak sebab dekat Subang kan mahal bila ambil semangkuk. Dekat sini ambil dua tiga mangkuk pun boleh relaks hulur duit. 

Kalau menu tu habis tak payah risau sebab dia akan sentiasa topup so your fav dish takkan habis walaupun ramai orang. Tapi kalau mood dia tak cantik and dia malas nak masak, padan muka lah siapa suruh lambat datang. Ikan bakar pun sentiasa ada cumanya dia bakar in large quantity, bila customer nak makan dia akan panaskan. 

Hah dekat restoran ni kalau setakat nak minum air basic macam teh, kopi, nescafe, sirap tu semua dia dah sediakan siap-siap dah untuk korang. Tinggal nak ambil dan isi sendiri sukatan ais batu ikut tekak masing-masing. Dah lah murah, air dia pun pekat. Bahagia kot minum teh ais dia dekat sini sebab pekat. Nescafe pun umppphh!


Dah puas makan, kitorang tapau satay sebab happy harga murah dan saiz besar. Kalau dekat Subang menangis lah makan satay dah lah nipis, banyak lemak pulak tu. Dekat sini bahagia beli dan makan sampai sengkak. Puas hati dan kenyang. Kuah kacang pun sedap, jam 1 pagi membawang sambil makan satay.


Lagi satu makanan korang wajib makan ialah pau dia. Dah la lembut, even dah sejuk pun masih lagi sedap. Dia tak jadi keras macam pau lain bila sejuk. Makan panas-panas ataupun bila dah sejuk tetap sedap. 


Restoran ni sentiasa penuh dengan orang so boleh kata agak panas sikit lah dan bising so if you don't like the vibe, this is not for you tapi kalau sanggup tahan, this is nothing. Not sure about their staff service sebab mostly layan diri since nak handle dalam kuantiti yang banyak dan huge crowd agak susah. Pandai-pandai lah survive. But for me, tak ada masalah langsung, happy sangat dapat makan dekat sini sepanjang dekat Taiping. Parking space agak luas, dekat dengan surau yang ada tandas. 

Nanti balik Batu Kurau nak singgah sini for sure! Seriously recommended for you guys. 

Bubble Restaurant, Bukit Merah Laketown

Since bertapa lama jugak dekat dalam Bukit Merah Laketown tu dari pagi sampai ke petang, tengahari tu kitorang decide nak makan dekat Bubble Restaurant yang serve fast food sebab dah lapar sangat so nak cepat makan je lagipun dah penat berjalan dari Kampung Air ke Waterpark. Dah tak daya nak tengok tempat lain sebab jalan depan sikit ada Lelac Cafe. Agak menyesal jugak tak masuk sini sebab dia ada buffet lagi cepat hahaha


Deco restaurant ni agak klasik dan unik. Vibes dia macam diner tahun 50-an, simple dan bersih. Restaurant ni ada dua bahagian, sebelah kiri dan kanan so ada penghadang di bahagian tengah. Tak tahu kenapa tak buat macam biasa je. Mungkin cuba untuk jadi unik dan kreatif. 





Menu dekat sini semua yang jenis cepat disediakan tapi lama jugak lah tunggu untuk chicken chop. Not sure lupa nak buat ataupun memang nak goreng yang lama. Disebabkan lapar ambil yang senang je nak makan macam nasi ayam crispy, burger set combo dengan nasi goreng. Drinks dia mostly dari label F&N so ada Sarsi and I totally love it!

Price range dia nak kata mahal tu tak jugak sebab standard tempat perlancongan so harga naik sikit compared to outside. Tapi nak compare harga dengan makanan memang tak berbaloi lah sebab tak lah sedap mana pun. Cuma mampu hilangkan rasa lapar lah dan bukan makan dengan kebahagiaan. 

Quite a bad experience jugak lah dekat sini sebab walaupun diorang claim diorang fast food restaurant, they;re quite slow lepastu kena ambil sendiri makanan yang dah siap dekat kaunter. 


Burger dia paling sedih sekali rasanya. Rasa pun biasa je. Makan pun tak kenyang hahaha menyesal!


Nasi ayam crispy dia okay lah, nasib ayam dia betul crispy kalau tak makan dengan tangisan je lah. Nasi dia memang agak kuat rasa bunga cengkih tu. Antara faktor buat potong selera sebab nasi ayam kena bau ayam lah kenapa bau bunga cengkih pulak. 


Lepasni kalau datang Bukit Merah Laketown, either I pergi makan dekat Le Lac Cafe ataupun bawa makanan sendiri je. Lagi jimat ye dak?

Haihhhhh 

Friday, 28 September 2018

Fish Spa Di Bukit Merah Laketown

Bukit Merah Laketown ni agak luas tempatnya so kalau jalan satu hari pun tak cukup nak pulak kalau jenis suka bergambar sana sini. Dekat satu tempat je dah berpuluh nak posing hah berkicap lah dekat situ.


Kalau berjalan dekat Bukit Merah Laketown ni, memang wajib lah pergi dekat Villa Kampung Air sebab cantik dan tenang je tempatnya. Design pun klasik dan cantik, sedap mata memandang. You guys boleh baca dekat sini.

So this is my first time try fish spa. Sebelum ni ada jugak jumpa tapi tak sempat nak try so alang dah nak rehatkan kaki, try lah dekat sini. Dekat spa ni satu sesi selama 15 minit, dia charge RM10. Ada jugak ion theraphy tapi taknak lah. Macam scary je hahaha dasar penakut.

Image result for fish spa bukit merah laketown

Sebelum masukkan kaki dalam kolam ikan tu kena cuci kaki dulu dengan air paip. Masa letak kaki tu ikan macam ragu-ragu nak pergi dekat. Bila ikan dah dekat mula la nak menjerit sebab geli wei. Baru ikan start nak makan daki dekat kaki dah gerakkan kaki sebab geli. Owner fish spa tu pun dah geleng kepala takut ikan dia mati terkejut.

My sister chill je layan fish spa ni sampai berpuluh ikan pergi dekat dia. Dia kata awal-awal je geli, tahan sikit dalam beberapa minit lepastu dah boleh relaks. I dari awal sampai habis 15 minit menjerit sebab geli. Actually bukan daki tapi sel kulit yang dah mati sebab tu dia kata skin cleansing.



Memang rugi lah bayar RM10 per session padahal daki satu pun tak kurang. Serupa macam celup dalam air je. Nasib owner tu baik hati, sebab geli dia bagi extra lagi 15 minit supaya boleh adapt tapi sampai sudah tak boleh jugak. Adik lah yang untung sebab dapat setengah jam treatment dekat situ. Akak dekat kolam belakang pun gelakkan sebab terjerit macam Syinta nyanyi lagu Ziana Zain. 

Lepas dah habis session treatment tu kena basuh kaki balik dekat air paip lepastu baru pergi dekat kaunter untuk sesi bayar membayar. Adik kata kaki dia lembut sangat lepas treatment dekat fish spa tu. Sebelum ni kaki dia agak kasar lah sebab aktiviti Wataniah tapi lepas masuk dalam spa tu kemain happy betul dia pegang kaki dia. I have no comment lah sebab kaki tak disentuh ikan pun so duduk diam je layan kebahagiaan dia yang sementara tu. 

You guys pernah tak pergi fish spa? Best tak? Ke senasib menjerit kegelian jugak? Share lah dekat sini ;)

Thursday, 27 September 2018

Waterpark Bukit Merah Laketown, Perak

Tarikan utama di Bukit Merah Laketown haruslah waterpark dia yang dibina sebesar 4.4 hektar dan merupakan antara waterpark yang terbesar di Semenanjung Malaysia. At first waterpark ni hanya untuk owner kediaman di Bukit Merah je tapi diorang rasa lagi best kalau dibuka untuk orang ramai.

Image result for bukit merah

Dekat sini ada 14 permainan termasuklah Chairlift/Gondola, Lazy River, Giant Wet Bubble, Giant Tube Slides, Kids Adventure River, Water Speed Slides, Jumbo Shower, Perak Mining Company, Water Pillar, Boomerang. Fun fact, dekat Bukit Merah Waterpark je you guys boleh jumpa Boomerang ni tapi tak ramai pun yang berani nak try Boomerang ni sebab boleh tertinggal jantung dekat belakang. Okay, just kidding. You guys will be just fine. Kot.

Image result for bukit merah waterpark

Harga tiket untuk masuk waterpark dalam RM54 tapi rajinkan lah diri check dekat FB Bukit Merah sebab masa kitorang pergi ni tengah ada Merdeka Deals so harga tiket boleh drop sampai RM28 per person. Dah jimat banyak kan dekat situ?! Belum lagi kalau korang bertuah join sukaneka dekat bahagian luar macam dalam entri ni. Untung badan, boleh masuk free je siap bermalam dekat hotel lagi. Jangan risau, admin dia memang rajin update dan reply komen dengan gif and memes lagi.

I can say waterpark Bukit Merah ni kids friendly sebab banyak pool kanak-kanak dan paras air pun tak dalam sangat. Sangat sesuai untuk family beriadah ataupun lawatan sekolah kanak-kanak. Cuma yang tak bestnya banyak permainan ditutup masa kitorang pergi tu so main apa yang ada je lah. No wonder lah murah hahaha. Not sure kalau ada masa tertentu yang dia buka tapi rasa macam dah berkurun tak guna je, chairlift pun jadi hiasan je dekat bahagian atas. Its too bad since chairlift one of the attraction in here.

Related image
credit - google

Since pergi dekat waterpark ni memang nak release stress lepas penat berkerja, memang handphone simpan je dalam loker. Yet again lepas kes terlupa dekat Wet World, boleh jugak lupa nak beli waterproof case supaya senang ambil gambar dekat kawasan macam ni.

Since my experience for waterpark wujud dekat Wet World Shah Alam which you can read here, I can say I prefer Wet World lah sebab dekat Waterpark Bukit Merah ni banyak sangat cekadak dia. Tak boleh pakai baju ada zip lah, tak boleh ada butang lah, tak boleh ada kolar lah, yang pakai brooch haruslah tak boleh, senang cerita memang khas untuk swimsuit je untuk certain attractions. Dekat Wet World chill je pakai baju kelawar pun boleh untuk semua attraction. Bayar tiket untuk main semua tapi dapat main half of it or maybe not even half so what’s the point kan?

Image may contain: outdoor

For now waterpark kena tutup sampai tahun depan sebab nak buat some renovation dan kerja-kerja pembersihan. Dengar cerita nak tambah lagi attractions and games dekat waterpark ni macam Mini Tornado Slide dan Race Slides, so I hope next year boleh datang enjoy dekat sini lagi and create more memories.

Wednesday, 26 September 2018

Graffiti Competition Bukit Merah Laketown

Masa awal masuk ke Bukit Merah Laketown ni ternampak graffiti artist tengah design new graffiti dekat dinding bangunan. Rupanya ada graffiti contest dari 15 September hingga 16 September 2018. Hadiah wang tunai berjumlah sebanyak RM12,500 dan beberapa hadiah lain. 


Sebanyak 10 kumpulan yang menyertai pertandingan ni dan bertemakan Sayangi Malaysiaku bersempena Hari Malaysia. 3 September hari pemilihan design yang dihantar oleh artis-artis graffiti di email bmlrgraffiti@gmail.com kemudian dipilih ke peringkat final di Bukit Merah Laketown. 







Since tengok yang masih in progress so tak boleh nak pilih design siapa yang cantik. Check dekat FB Bukit Merah pun tak ada update siapa pemenang Graffiti Competition ni sebab Ahad dah bergerak ke tempat lain so memang tak jejak dah Bukit Merah Laketown Resort ni. I guess one of them ada yang buat graffiti di Taman Tasik Taiping but this is just a wild guess haha. 


Selain dari graffiti competition ni, ada juga pertandingan mewarna untuk kanak-kanak dan acara sukaneka ringan. Kalau berjaya boleh dapat tiket percuma untuk masuk themepark ataupun bermalam di resort Bukit Merah Laketown. So kitorang cuba nasib....



...dan tak berjaya haha ingat senang ke nak menang sesuatu yang besar? Memang tak dapat la derr. Peraduan Teka Kuaci tu pun entah siapa yang bertuah. Nak kira satu hal, tu pun belum tentu mengena kiraan tu. Tapi tak mahal pun nak join, dalam RM3 je satu game. 

Bukit Merah ni ada banyak promo deals masa Hari Merdeka dan Hari Malaysia, mungkin sebab banyak cuti kot so boleh lah buat pakej menarik untuk tarik pengunjung. Harap tahun depan ada lagi so boleh datang lagi sini. 

Tuesday, 25 September 2018

Pulau Orang Utan, Bukit Merah Laketown


Alang-alang dah datang ke Bukit Merah, bukan selalu dapat tengok Orang Utan walaupun ada yang kata jejak kasih dengan kawan lama. Hey, it's not nice to say things like that. We should be proud of our nation mascot.



Tbh, ni pertama kali tengok Orang Utan depan mata. Selama ni kalau pergi zoo Orang Utan taknak keluar ataupun tengok dalam TV je. Harga tiket nak pergi ke Pulau Orang Utan ni RM30 untuk dewasa dan RM15 untuk kanak-kanak tapi boleh dapat dengan harga rendah kalau you guys menginap di hotel Bukit Merah Laketown. 

Kenapa harga tiket mahal? Sebab pakej naik bot merentas Tasik Bukit Merah. Pulau Orang Utan ni dibuka dari jam 9 hingga jam 6 petang. Setiap trip dalam masa 45 minit. 




Hari kitorang pergi ke pulau tu agak berangin so at first takut jugak nak naik kang tak pasal mabuk pulak sebab dia bergelora dashat jugak tapi okay je siap boleh bergelak ketawa sebab bot bergerak perlahan je cuma sekali sekala terpercik air tasik tu dekat muka. 

Perjalanan dari jeti ke Pulau Orang Utan agak lama sebab Tasik Bukit Merah seluas 40sqft. Dalam perjalanan tu boleh nampak rumah banglo cantik, villa Kampung Air, skycycle di Ecopark, Themepark Bukit Merah dengan landasan keretapi Bukit Merah. Ikan je tak nampak melompat sana-sini padahal dekat tasik ni port kaki pancing. Mungkin ikan tidur.


Sampai je dekat Pulau Orang Utan, kitorang disambut oleh Kak Lina yang cantik dan ramah sebagai tour guide dekat pulau ni. Tak panjang pun trail untuk tengok orang utan ni dalam 200 meter je sebab kita dalam cage meanwhile orang utan berkeliaran sini sana.



Kak Lina dah pesan awal-awal dah, kalau jenis bernasib baik dapat la tengok orang utan. Kalau tak, memang seekor dua je yang keluar tayang muka. Alhamdulillah nasib kitorang baik sebab dekat jeti pulau pun dah nampak 2 ekor orang utan bergayut dekat pokok.


Masuk dalam sikit nampak satu family orang utan bergayut dekat pondok ambil makanan. No wonder kitorang bernasib baik sebab masa tu tea-time diorang. Orang utan haiwan herbivore sebab makan buah-buahan je. Dekat pulau ni bukan setakat ada orang utan je tapi ada pelbagai jenis tanaman herba dan pokok buah sebagai bekalan makanan dan ubatan orang utan.



Fun fact, 97% DNA orang utan sama macam manusia. Jenis darah, cap jari, hormon diorang so orang utan betina pun period setiap bulan dalam masa 3 atau 5 hari. Mengandung pun selama 9 bulan jugak sama macam manusia. Dekat dalam dunia ni ada dua je jenis orang utan, yang berkulit oren cerah dari Kepulauan Sumatera meanwhile yang berkulit oren gelap dari Kepulauan Borneo. 

Dekat Pulau ni ada tugu ketua orang utan, bukan sebarang tugu tau. Ketua yang dinamakan Mike ni mati selepas bergaduh dengan ketua baru, BJ. And yupp we’re so lucky to meet BJ! Saiz dia tersangatlah besar dari orang utan yang lain.



Dekat pulau ni kitorang tak dibenarkan rapat dengan pagar sebab ada renjatan elektrik dan tak juga dibenarkan pegang orang utan sebab diorang ni agak liar. Pulau ni cuma penempatan sementara diorang je sebelum dilepaskan ke hutan. Sebab tu pulau tu direka sama suasananya seperti di hutan supaya diorang boleh adapt dan tak janggal bila dilepaskan nanti.

Pulau Orang Utan ni bukan under Kerajaan Negeri so you guys boleh nampak ada tabung-tabung derma untuk orang utan. Kalau tak cukup duit derma ni, Kak Lina and the team akan minta sumbangan dari pihak luar. Selalunya foreigner yang suka menderma jutaan ringgit untuk Pulau Orang Utan. Kalau diorang datang selalunya akan stay lama dekat pulau tu dalam sebulan dua sebab nak belajar dan kaji tentang orang utan.

Apart from foreigners, veterinar pelatih di IPT Malaysia pun dihantar ke Pulau Orang Utan Bukit Merah untuk buat kajian tentang orang utan. Ada juga tanaman yang ditanam oleh pelajar pelatih seperti UPM. Yang buat kajian je ada access untuk masuk ke dalam sangkar. Untuk pelawat ni boleh duduk dekat luar je lah tapi dapat juga peluang tengok secara dekat tapi kena ludah pulak dengan orang utan. Amboi sangat perangai dia.




Ada juga yang senyum atau posing depan kamera. Yang lari bersembunyi selalunya yang betina sebab sejenis yang pemalu dan puteri lilin. Impressed dengan Kak Lina sebab dia kenal semua orang utan dekat pulau – Mike, BJ, Kareena, April and so on. I ingat watak penting je haha.

Otw nak balik tu beli sikit bookmark sebagai kenangan dan menderma dekat Pulau Orang Utan ni. Nak beli fridge magnet tapi sold out pulak haihhhh. Anyway I have a great time here ditambah pula dengan Kak Lina yang sangat ramah melayan. Million thanks!