Friday, 31 August 2018

Merdeka Haul!

Selamat Hari Kemerdekaan yang ke-61 semua! 

Niat asal Hari Merdeka ni nak enjoy tengok sambutan perarakan tapi tahun ni ubah lokasi dari Dataran Merdeka ke Putrajaya so terpaksa lah cancel dengan berat hati sebab dah semangat dah nak pergi. Sudahnya masuk office siapkan kerja. Ni baru je balik ni guys. Gigih tak kaut triple pay? ;)

Tapi tak gigih sangat lah sebab temankan officemate beli barang dekat Tesco untuk project homestay boss. Sementara tunggu dia settle shopping, haruslah kita shopping jugak tapi tak banyak pun sebab gaji tak masuk lagi so beli yang perlu je.


Ni hasil jejak dua drugstore, Caring & Watson. 

Dekat Caring Pharmacy cari ubat untuk buang angin dalam badan so dapat la kaut Naturalle Garlic tablet tu. Ngam pulak datang masa tengah ada sale, 2 box ada 480 tablet baru RM36 lepas 10% discount. 

Lepastu cari ubat cacing sebab dah berzaman tak makan. Sejak bersepah post cacing membiak dalam perut ni, risau jugak kan. Satu Noxworm tu RM7 je. Staff tu kata makan macam coklat je sebelum tidur. Entah ye, entah tidak cenggitu rasa dia. 


Masuk Watson pulak grab losyen Citra sebab kulit dah gelap dah sekarang. Dulu masa sekolah even aktif sukan pun tak teruk terbakarnya sebab guna Citra Bengkoang ni. For me, so far tak ada lagi losyen yang best macam Citra sebab lembut meresap ke kulit, wangi pulak tu. 

Dah alang-alang Watson ada rak 'Buy 1 Free 1', ambil dua scrub badan Watson. Before this guna Lavender dengan Strawberry memang best. So this time around nak try yang lain pulak. Not sure function berbeza ataupun tak sebab sama je untuk exfoliate dry skin. 

Pergi Watson tak sah kalau tak singgah rak In2it ataupun Silkygirl. Memang selalu sangat nama diseru. Makin kuat seruan hari ni sebab ada lipstick baru 'OMG Its Matte'. Kebetulan yang tersurat sangat bila lipstick yang selalu guna tu dah nak habis. Memang tangan laju je lah calit dekat tangan pilih warna yang mana best. Primrose my love, my choice.

Tapi sedih jugak lah harini sebab tak ada offer untuk facial mask sebab mask dah habis. Harap nanti hujung tahun ada offer 1 facial masak singgit je. Nak penuhkan stok storage. Anyway, that's all for today. The end of August month and HELLO SEPTEMBER!!!

Thursday, 30 August 2018

Telemovie Review : Esok Untuk Kita

Image result for Esok Untuk Kita

Pengarah : Isma Yusoof
Penulis Skrip : Adza Emie
Pelakon : Beto Kusyairy, Sara Ali, Uqasha Senrose, Sharul Kamal, Putri Qaseh Zaibo, Raja Azmi
Terbitan : Kembara Sufi Sdn Bhd
Tarikh Tayangan : Ahad, 22 April 2018
Siaran : Slot LUNA NTV7 (8:30 malam)
Trailer :


Tak tahu lah macam mana boleh terdownload telemovie ni, tahu tahu je dah ada dalam folder. Tertekan masa download drama Pengantin 100 Hari agaknya. Tapi okay je nak layan sebab ada Uqasha Senrose, my fav hihu. 


Telemovie EUK ni mengisahkan tentang Hisyam (Beto Kusyairy) dan Zulia (Uqasha Senrose) yang dah 7 tahun berumahtangga dan dikurniakan seorang cahayamata. Zulia memang agak sibuk dengan kerjaya sampai terabai tanggungjawab kepada keluarga dan kesihatan dia sendiri sampai dia pengsan lepas meeting. Rupanya Zulia didiagnos menghidap kanser dan "hasrat terakhirnya" supaya Hisyam memperisterikan Khalisya (Sara Ali), sahabat baiknya.

Awalnya Khalisya dan Hisyam menolak mentah-mentah hasrat Zulia tapi Zulia berkeras dengan pendirian dia. Diorang dipaksa memilih untuk berkahwin ataupun Zulia refuse untuk membuat pembedahan membuang sel kanser dalam badan yang dah merebak. Dia tahu dia tak mampu nak survive so dia nak suami dan anak dia hidup bahagia tanpa dia. 


Banyak yang berubah lepas Khalisya menjadi isteri Hisyam, lifestyle dan eating habit yang lebih sihat sebab Khalisya trauma bila ibu dan kawan baik dia diserang kanser. Hisyam yang agak kekok pada awalnya mula menyenangi Khalisya. Ibu bapa Zulia pun happy tengok anak menantu happy dengan cara Khalisya. Tapi harmoni sekeluarga tak lama bila Zulia sedar dari koma. Sakit hati dan geram bila semuanya diubah oleh Khalisya. Disebabkan taknak bertengkar, Khalisya keluar dari rumah dengan berbadan dua.

Simple je jalan cerita telemovie ni tapi cara pengolahan tu cantik je flow dia. Bila tengok telemovie ni rasa happy je tengok Hisyam, Khalisya dengan Zulia hidup berpoligami sebab Hisyam ni jenis yang cool je. Zulia mengamuk macam mana pun dia chill je redakan keadaan. Khalisya emosi macam mana pun, dia tahu nak pujuk. Hisyam tak macam Shah okay ;)

Image result for Esok Untuk Kita

Dalam telemovie ni bukan semata nak angkat hkeharmonian poligami bila ada tolak ansur tapi nak tunjuk yang masing-masing ada impian dan life goal sendiri. Macam Zulia yang berjaya dengan kerjaya tapi tolak ansur antara Zulia dengan Hisyam makes everything in control. Another thing you can learn watching this, tak semua benda dalam hidup ni you boleh buat. Masing-masing ada kelebihan dan kelemahan masing-masing. 

Walaupun ramai yang tak suka statement ni tapi poligami tu cantik bila ada tolak-ansur, pemimpin yang cool dan bertanggungjawab macam |Hisyam. I have fun watching this sebab cerita ni je yang boleh dapat ending macam I nak. Movie Chori Chori Chupke Chupke dengan Judaai mana dapat ending macam ni. Sobs :(

1. Team Production +1, 2. Visual +0.7, 3. Audio +0.5, 4. Storyline +0.8, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +0.8, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +0.5 = 8.3/10

Wednesday, 29 August 2018

Lirik Lagu Hana - Aziz Harun ft Hannah Delisha

Untung nama Farhana sebab dah ada dua lagu dah guna nama Farhana ni. Kalau dulu asal dengar nama Farhana je keluar lagu Farhana-Jinbara tapi sekarang lagu baru untuk gen-Y, Hana hasil buah tangan Faizal Tahir dan dinyanyikan oleh gandingan Aziz Harun & Hannah Delisha. 

Image result for hana hannah delisha aziz harun

Lagu Hana merupakan OST Alamatnya Cinta drama terbaru lakonan Hisham Hamid dan Hannah Delisha yang diinspirasikan oleh drama Korea popular, Fullhouse. Uniknya lagu bergenre pop ni usaha serantau beberapa negara. Aziz Harun dari Brunei, Hannah dari Singapura manakala komposer dari Malaysia. 

Dimuatnaik pada 7 Ogos 2018 dan sudah mendapat 700+ view. Siapa yang belum dengar nah layan soundtrack comel ni. 


Tajuk Lagu : HANA
Penyanyi : Aziz Harun ft Hannah Delisha
Komposer & Lirik : Faizal Tahir, Mike Chan & Romeo
Label : WMG (on behalf of Warner Music (M) Sdn Bhd & Faithful Music)

Hey, apa kabar kamu
Adakah kau berpunya lagi
Dengarkanlah laguku

Said hey, bila nak bertemu
Senyummu tetap bermain di mindaku
Ku rasa kau perlu tahu

Aziz & Hannah :
Oh diantara berjuta
Engkaulah satunya
Wanita yang kucinta
Oh Farhana

Baby baby baby..
Hana, kau buat ku lupa
Hati yang pernah terluka kerna cinta
Ku milikmu selamanya

Hana, kau buat ku bahgia
Tak mungkin ada serupa
Kamu saja
Cintaku sampai ke syurga

Hana oh Hana
Sampai ke syurga
Hana...

Hannah Delisha :
Selama ini puas ku nanti
Bila kan kau pertanyakan diri ini
Haruskah ku yang memulakan dahulu

Aziz & Hannah :
Oh diantara berjuta
Engkaulah satunya
Wanita yang kucinta
Oh Farhana

Ooh Hana, kau buat ku lupa
Hati yang pernah terluka kerna cinta
Ku milikmu selamanya

Hana, kau buat ku bahgia
Tak mungkin ada serupa
Kamu saja
Cintaku sampai ke syurga

Kamu, aku tahu kita
Mahukan yang terbaik saja
Kamu, aku, inikah cinta

Ooh...
Kamu, aku tahu kita
Mahukan yang terbaik saja
Kamu, aku, inikah cinta

Hana, kau buat ku lupa
Hati yang pernah terluka kerna cinta
Ku milikmu selamanya

Hana, kau buat ku lupa
Hati yang telah lama terluka
Ku milikmu selamanya

Hana, oohh...
Kamu saja...
Ku milikmu selamanya

Cabaran 25 Hari Blogging : Kereta Idaman Saya


Masa kecil dulu memang berangan syok betul kalau ada kereta, boleh pergi sana sini tapi bila dah besar mula rasa nak menangis bila tengok maintenance kereta kadang boleh habis beribu. Kena pulak kalau bulan tu nak kena renew roadtax, tukar tayar, tukar minyak hitam memang pengsan. 

Tak ada maknanya nak jalan sana sini bila ada kereta. Makin berjimat ada lah sebab nak fikir minyak dengan tol. Nak fikir traffic jam dengan parking pun satu hal jugak. Baik duduk rumah je lah. 

Tapi ni sembang masa tengah sengkek. Bila berduit memang happy buat road trip sebab driving ni antara salah satu terapi diri. Nak pulak kalau boleh speed sampai 180 lepastu kena speed trap lepastu murung. T.T

Since suka sangat layan English series, memang selalu sangat nampak kemunculan Mustang so hati dup dap sekali la bila nampak pesen 1965 Ford Mustang Fastback 5-Speed. Design dia agak sexy and classic. Nak pulak kalau warna merah fuhhhh mengancam!



Nice kan? Tapi mampu tempek dekat dinding je lah gambar ni sebab harga sebiji pun dah cecah RM 104 ribu itupun belum tentu wujud lagi. Tskkkkk

Kereta idaman korang pulak yang mana? Jangan kata kereta nasional ketiga pulak, padam terus komen korang nanti.

Tuesday, 28 August 2018

Cabaran 25 Hari Blogging : Subjek Kegemaran Saya


Subjek kegemaran dari sekolah rendah sebenarnya Math tapi tak tahu lah kenapa SPM gagal score. SPM dapat result tak cantik lepastu sekarang lambat pulak tu nak mencongak. 

'Babe, I sampai sekarang tak faham macam mana u boleh grad Degree in Finance' - My partner, 2018 and he will always wondering the same thing. 

Kenapa suka Math? Bcs Math is FUN!!!

Tapi tak fun jugak lah bila masuk algebra dengan segala sin,cos, tan, vagera vagera. Sudahnya guna dadu je jawab soalan. Mungkin I tak suka Math tapi I suka kebahagiaan bila dapat jawab soalan Math? Ermmmm .......

Mungkin I suka English? Tapi grammar teruk pulak. Nope.

Not Science, definitely nope. 

Ermm Geografi kot. Tapi peta dunia pun tak mampu nak hafal. Urgghhhh.

Let's see if Kemahiran Hidup can bring some hope in this entry. Ermmm nope, I gagal menjahit dan bertukang. Masak pun hangit kadang tu. Bercucuk tanam pun certain pokok je. 

I think Pendidikan Muzik sebab suka dengar lagu? Tapi pernah kena halau kelas sebab tak pandai main rekorder. Kena ketuk lagi tangan wei sakitnya lah! So nope!

Mungkin Bahasa Malaysia. Sebab kesenian Bahasa Melayu tu tak lapuk dek zaman. One of the reason suka menyembang dengan my partner sebab butir bicara agak klasik. Hatta, waima stuff. Mungkin sebab dia banyak dengan lagu M.Nasir kot. Tapi I mengantuk kot dengar lagu M.Nasir, stok lagu buat tidur tu. 

Mungkin takkan jumpa jawapannya apa sebab semua subjek pun penting dalam kehidupan seharian kita dan kita akan terus belajar semua benda dari semasa ke semasa. Kan? Have a nica day people :)

Monday, 27 August 2018

Lirik Lagu : Hilang Cintaku - Hez Hazmi

Tengah scroll youtube nampak lagu baru Hez Hazmi - Hilang Cintaku baru release 2 hari lepas terus kucar-kacir dengar. Surprisingly lagu ni dah tak sama dengan 3 lagu Hez sebelum ni. Ada kelainan dari segi muzik, quite catchy cuma masih lagi genre jiwang dan lirik yang masih belum move on. Imej Hez pun lain dari sebelum ni.

Image result for hez hazmi cinta yang hilang

But anyway, YEAYYYY!




Lagu - Hilang Cintaku
Artis :  Hez Hazmi
Komposer/Lirik : DJ FUZZ & HEZHAZMI

Benar aku
Benarku sunyi tanpamu
Kin hidupku tak seindah dulu
Lembut tanganmu
Pelukkan manjamu
Segala kenangan kita

Kau ku percaya
Kau segalanya
Inilah waktunya
Mengapa kita akan terpisah

Hilang cintaku
Cintaku hanya kamu
Ku akui hatiku
Hanya untuk dirimu

Hilang cintaku
Cintaku hanya kamu
Ku akui hatiku
Hanya untuk dirimu

Benar aku
Benarku sayang padamu
Takkan ada yang seperti dirimu
Hancar harapanku
Sanggup kau musnahkan mahligai vang kita bina

Kau ku percaya
Kau segalanya
Inilah waktunya
Mengapa kita akan terpisah

Hilang cintaku
Cintaku hanya kamu
Ku akui hatiku
Hanya untuk dirimu

Hilang cintaku
Cintaku hanya kamu
Ku akui hatiku
Hanya untuk dirimu

Hilang cintaku
Cintaku hanya kamu
Ku akui hatiku
Hanya untuk dirimu

Hilang cintaku
Cintaku hanya kamu
Ku akui hatiku
Hanya untuk dirimu

Sunday, 26 August 2018

Cabaran 25 Hari Blogging : Cikgu Paling Best Zaman Sekolah


Cikgu paling best zaman sekolah, I'm not really mesra/rapat dengan cikgu-cikgu sebab mostly cikgu-cikgu akan baik untuk jaga KPI dia. Its quite depressing really. Bila tak faham, cikgu tak membantu sangat pun tapi akan perli 'takkan budak pandai pun tak faham? Awak duduk kelas first, sepatutnya lagi bagus dari kelas belakang'. Tsskkk

Lagi menyampah bila cikgu letak harapan tinggi depan semua student lain 'Saya semalam bet dengan suami saya Farhana dapat 5A. Jangan kecewakan saya'. Sikit pun tak bangga sebab UPSR dapat 3A and cikgu tu tak datang pun said anything. At all.

Masuk sekolah menengah try untuk jadi pasif supaya kejadian sekolah rendah tak berulang tapi sekolah menengah quite good sebab cikgu lebih open dengan students, bonding tu tak macam cikgu-pelajar tapi lebih kepada kawan. Sebab belajar mostly tak ambil input sepenuhnya dari cikgu tapi presentation kawan-kawan sekelas. 

Bila tak faham pun boleh study dengan kawan-kawan dekat kelas prep ataupun study group. Tapi nak sembang pasal cikgu paling best still tak ada sebab I berpegang pada prinsip taknak rapat dengan cikgu. I have A LOT cases yang melibatkan cikgu sampai nama naik dalam meeting ataupun 'mesyuarat tingkap bilik guru' so yupp. 

Tapi tak semua cikgu macam tu lah, ada yang betul-betul try nak faham apa masalah sebenarnya cuma tak ada peluang nak open table sebab masing-masing busy. I don't trust cikgu kaunseling sebab kita pergi dekat dia untuk selesaikan masalah tapi dia punca bertambahnya masalah. 

Well, anyway my post agak negatif for some readers but tak semua orang ada cerita positif untuk dikongsi so you are allowed to give negative remarks to me. Ciao!

Book Review : Bau Semangat Anak Muda



Penulis : Nami Cobb Nobbler
Penerbit : Lejen Press
Helaian : 161 mukasurat/ 24 bab
Genre : Teenlit/Falsafah/Satira Cinta
Tarikh Cetakan : Cetakan Pertama – Disember 2012
                        Cetakan Kedua – Februari 2013
Harga : RM 7

Sinopsis: 


Review : 

Dah lama cari novel ni sebab dah lama follow Teh Tarik Gelas Besar so ada la certain novel Nami yang dah beli tapi hilang sebab orang pinjam haihhh.

Okay back to the review, cerita Nizam dari kecil yang jumpa sinar kehidupan dengan Band Paku Tekan tapi terpisah bila ahli band berpecah dan pindah dari Cheras Perdana. I’m not quite familiar dengan Cheras Perdana so bila penulis sembang tu lagi banyak oh ye ke daripada angguk since it’s a new general knowledge for me.

Sekejap je nak ambil masa baca buku ni sebab jalan cerita yang best and relate with my childhood. Suka sangat part kenapa orang dewasa suka buli budak kecik? We wonder for the same thing actually. Orang tua yang suka buat keputusan tanpa bincang dulu dengan anak-anak. Simpan duit dalam tabung nak beli apa kita nak tapi sudahnya duit dibaham orang lain. A loner at school so boleh faham macam mana perasaan bila ada geng tu.

Episod Nazmi finally ada band sendiri episode yang agak menarik untuk dibaca, macam mana setiap member ada perangai tersendiri tapi sebagai manusia bernama Nazmi dia chill je lepak dengan semua. Suka sangat dengan watak Lam sebab pemikiran dia yang agak radikal. Tapi betul kata Hafiz tu sampai bila nak riot? Dua ideologi berbeza dalam cerita ni yang menghidupkan plot. Best kalau debat antara Hafiz dengan Lam tu diperbanyakkan lagi.

Bab Luq dengan Kopi O Air Tawar macam boleh guess hidup siapa but still enjoy baca walaupun tak banyak sangat bab Luq ni. And I really love the ending, can you imagine I pun happy sangat bila hajat Nizam dari kecil dah tercapai. Cuma potong mood bila tak tahu what’ll happened next and dah habis. Eh tak puas lah baca buku nipis macamni!

1. Author +1, 2. Accuracy +0.5, 3. Writing Style +1, 4.Plot +1, 5. Character +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +0.8, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +1 9.3= 10

Friday, 24 August 2018

Cabaran 25 Hari Blogging : Kenangan Zaman Kanak-Kanak


My childhood tak lah berapa nak best pun kalau dibandingkan dengan orang lain sebab habiskan masa dengan stay dalam rumah je tapi ada jugak lah aktiviti nak dibuat dalam rumah tu pun. 

1. Layan movie Hindustan 

Ini antara faktor kenapa boleh gila dengan Bollywood. Dulu bila mak mengandung memang ayah akan hantar balik kampung sebab alahan teruk. But me and my sister will stay at home. Sebelum ayah pergi kerja dia akan belikan makanan lepastu letak satu kotak tape Hindustan yang dia sewa dekat Speedy. Memang menari sakan lah bila lagu keluar lepastu berangan jadi heroin. 

2. Bina Kubu

Rumah zaman dulu memang wajib ada kusyen kotak. Bila kotak mula la otak ni ligat berfikir design kubu macam mana nak buat untuk berlindung. Kadang tu sampai tertidur dekat dalam kubu walaupun panas sebab dah penat main. Kalau tak bina kubu, susun kusyen sampai tinggi jadi menara. Pernah sekali jatuh tersembam dari menara tu boleh tahan jugak lah benjol dekat kepala. 

3. Jadi Cikgu

Salah satu cita-cita dari kecik nak jadi cikgu sebab tengok cikgu rotan orang tu best main piap sana piap sini je. Happy jugak kalau dapat tanda kertas anak murid sebesar muka surat lepastu tulis komen dengan pen merah. Fuhhh terserlah kuasa veto dekat situ tapi sejak rotan kena ban ni hilang terus nawaitu tambah pulak bila mengajar orang ni penat nak pulak kalau jumpa anak murid banyak songeh. 

4. Tulis Lirik Lagu

Hah yang ni bukan cipta lirik lagu baru tau, yang ni salin lirik lagu sambil telinga dengar dekat radio. Buku lirik lagu dulu kemain tebal jugak lah. Bila bawak pergi sekolah sana sini nak pinjam sebab nak salin balik. Pernah jugak mak ambik bakar buku lirik lagu tu sebab geram buat benda sia-sia. 

Ada lagi yang lain tapi jarang lah dibuat dan tak ingat sangat dah pun tapi not bad jugak lah duduk terperap dalam rumah sebab banyak benda boleh buat. How about you guys?

Monday, 20 August 2018

Movie Review : Basmati Blues

Related image

Director : Danny Baron
Writer : Danny Baron, Jeff Dorchen
Cast : Brie Larson, Scott Bakula, Donald Sutherland, Tyne Daly, Utkarsh Ambudkar, Lakshmi Manchu
Production Company : Red Baron Films, Considered Entertainment
Distributor : Shout! Studios
Genre : Musical/Romantic/Comedy/ Drama
Running Time : 105 minutes
Release Date : 5 October, 2017 (American Film Festival), 9 February, 2018 (United States)
Trailer :



I seriously didn't know this is a musical movie! Masa layan trailer tak terserlah sangat pun musical tu bila layan movie bersepah lagu dia. Lagu lagi banyak dari isi cerita. Tak tahu siapa target audience movie ni, mungkin kanak-kanak sebab jalan cerita santai je but yeah, this movie is good to watch.

Menceritakan tentang Linda (Brie Larson), saintis yang membuat kajian tentang penanaman padi yang mempunyai lebih banyak protein dan tidak menggunakan benih untuk ditanam dan dinamakan Rice Nine. Disebabkan kejayaan Linda dan ayahnya, Eric (Scott Bakula) mencipta formula baru penanaman padi yang boleh menghasilkan lebih banyak khasiat dan bermutu tinggi, bos syarikatnya, Mr. Gurgoun (Donald Sutherland) menghantar Linda ke India untuk test market dan mendapatkan kepercayaan petani untuk membeli beras Mogil.

Related image

Linda yang tak suka bersosial dan lebih suka terperap di makmal terpaksa jalani kehidupan baru dan berjumpa dengan rakyat India yang berbeza budaya dengan Amerika. Di India, Linda bertemu dengan Rajit (Utkarsh Ambudkar), graduan universiti dari bidang biologi tapi gagal menghabiskan pengajiannya kerana kekangan dana.

Mempunyai minat yang sama, Linda jatuh cinta dengan Rajit tapi cinta mereka terhalang bila Rajit dapat tahu muslihat sebenar syarikat Mogil yang bakal menghancurkan pendapatan penduduk kampungnya. Tambah pula bila Patel kecewa dan try sabotaj Rajit bila Linda friendzonekan dia,

Related image

Jalan cerita walaupun santai tapi not bad lah sebab ada info pasal padi dan ritual rakyat India masa musim menuai and they show the beautiful culture and lifestyle of rural folks in India. Cuma agak kecewa lah bila major conversation dalam English walaupun sesama Indian. Ada beberapa scene je yang Indian converse in Hindi. Lagu pun memang totally in English, tak ada langsung selitkan verse Hindi. Tapi lagu dia fun jugak lah nak layan.

Cinematoghraphy dia cantik sangat terutamanya dalam lagu Love Don't Knock At My Door dengan bintang penuh dekat langit fuhhhh eye feast!


Not sure Linda guna suara asal ataupun tak, kalau suara asal memang sedap lah suara dia nyanyi semua lagu. Sama lah dengan Rajit & Patel. Lakonan memasing okay je baik leading cast mahupun extra, sesuai lah dengan movie ringan macam ni, tak ada intense moment yang perlukan talent besar pun. For me, it's a one time watch movie. Nak tengok pun okay, tak tengok pun okay. 

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.4, 5. Casting +1, 6. Genre +0.8, 7. Themes +0.6, 8. Editing +0.7, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +0.4 = 7.9/10

Sunday, 19 August 2018

Giveaway by vitaminsyaza.blogspot.com : Teka Tong yang Mana


JAWAPAN : TONG 2

Cabaran 25 Hari Blogging : My Gadget


Gadget ialah peranti mudah alih yang boleh dibawa ke mana saja untuk memudahkan urusan pengguna. So what's my collection? I don't have much tapi tanpa beberapa benda ni memang boleh syahdu juga kehidupan. 

1. Laptop

Yang ni bila tak ada, memang tak boleh nak tahu dunia dekat luar macam mana. Tak boleh nak update blog, tak boleh nak check email or anything related lah dan yang paling penting tak boleh nak tengok movie :(

2. Smartphone

Buat masa sekarang ada dua smartphone, satu Huawei untuk kegunaan peribadi dan satu lagi iPhone untuk kegunaan urusan kerja. Not a fan of iPhone sebab renyah lagipun dah terbiasa dengan Android dari zaman smartphone wujud. Terkial jugak lah nak guna iPhone ni so mostly memang guna untuk jawab call atau whatsapp je. In case you're wondering why own an iPhone, its from my company. 

3. Mi Band Smart Bracelet

I've mentioned about this from my previous post since its a present from my partner to keep track my daily fitness activity. Hari-hari pakai untuk keep track berapa langkah sehari dengan berapa banyak kalori terbakar. Sejak dah stop jogging & running ni memang hambar lah angka tu. Nak cecah 5k which is my daily steps goal pun tak lepas dah. Habis kuat pun 3k je. 

Okay itu je rasanya yang ada setakat ni. Tak berniat nak tambah pun sebab tak penting. Yang ada ni pun untuk kegunaan wajib je. You guys pulak macam mana? Share lah kat sini  :) 

Saturday, 18 August 2018

Majlis Pertunangan Priyanka Chopra & Nick Jonas

Tarikh 18.08.2018 antara tarikh yang cantik buat semua pasangan yang bakal mendirikan rumahtangga, sama juga untuk Priyanka Chopra & kekasih hatinya, Nick Jonas yang mengadakan majlis pertunangan mengikut tradisi India. Menggunakan simbol NP untuk Nick & Priyanka, majlis dihadiri oleh rakan artis, keluarga dan pihak media. 



Priyanka dan Nick Jonas pertama kali bertemu di Met Gala 2017 kemudian makin rapat dan terdapat beberapa rumours yang mengatakan mereka bercinta dan selalu berjumpa. Walaupun netizen mempertikaikan jarak usia mereka sebanyak 11 tahun tapi tak menganggu pasangan ini untuk ke peringkat seterusnya. 


Nick menjemput Priyanka ke perkahwinan sepupunya di Atlantic City, New Jersey pada Jun lepas. By that time pun ramai yang dah boleh teka yang Nick betul-betul serious dengan Priyanka sebab bawa gadis ke majlis keluarga is a serious big deal. 

Image result for pc and nick cousin wedding

Dua minggu  selepas majlis tu, Priyanka membawa Nick ke India ke majlis pertunangan dan majlis perkahwinan anak lelaki Mukesh Ambani di Mumbai sekaligus membawa Nick berjumpa dengan Madhu Chopra, ibu Priyanka. Both seen vacation at Goa. 


Nick melamar Priyanka dengan cincin berlian 3 karat dari Tiffany & Co bernilai $200,000. Khabarnya Tiffany hanya dibuka untuk Nick Jonas untuk hari tersebut supaya Nick dapat memilih cincin yang sesuai untuk PC. Just like she promised in Koffee With Karan, 'World will know when there’s a ring on the finger' bila bercakap mengenai bila akan tamatkan status bujang.


Hari Sabtu, upacara pooja diadakan untuk mendapatkan restu dari Tuhan dan juga keluarga. Majlis ni dihadiri oleh Madhu Chopra, abang Priyanka Sidharth Chopra, adik sepupu Parineeti Chopra dan kedua ibubapa Nick, Denise dan Kevin Jonas berpakaian tradisi India. Sebanyak 200 bilik hotel ditempah di hotel 5 bintang di Mumbai, India untuk majlis pertunangan Nick & PC.





Engagement attire yang dipakai oleh PC direka oleh pereka fesyen terkenal di India, Abu Sandeep Jaani Khosla. Well, look at the details. 


Parineeti Chopra yang rapat dengan PC dari kecil memuat naik ucapan untuk Mimi Didi selepas selesai majlis pooja.  


Priyanka & Nick juga memuat naik gambar dengan caption mengesahkan hubungan percintaan mereka berdua. 


Antara rakan artis yang turut sama meraikan dan meninggalkan komen di laman Instagram Nick-Priyanka. Joe Jonas yang tidak dapat hadir juga memuatnaik status di Twitter meraikan hubungan pasangan sensasi Hollywood-Bollywood ni. 



Lepas upacara pooja, engagement party diadakan untuk rakan artis dan pihak media. Antara rakan selebriti yang hadir ialah Alia Bhatt, adik Salman Khan, Arpita Sharma dan juga suaminya Aayush Sharma mewakili keluarga mereka. 

Madhu Chopra & Denise Jonas






Congrats for your engagement Priyank & Nick, after all she's been through in her dark years, finally she's seen with beautiful glow and brightest smile on her face! Can't wait for the Wedding Of The Year hamari Desi Girl aur Pardesi Babu ❤🌸

Cabaran 25 Hari Blogging : Travel


Challenge hari ni kena sembang pasal travel tapi sayangnya I don't have much experience about travel. Don't have time nor money to go anywhere. But ermmm let me story about my experience at JB. 

Plan asalnya nak ke wedding ex-housemate, Kak Ira sebab JB dengan Segamat is quite near lah plus me and Junaiza can drive so we can take turns. 4 of us decided to go which me, Junaiza, Syida & Tika on that wedding trip. Yang lain ada hal, program, assignment and so on. Lucky for us masa tu duit belanja baru je masuk so boleh la go for holiday.

My definition of vacation, siang malam berjalan sampai lunyai. Kalau nak tidur baik tak payah holiday kan? Baik balik tidur dekat rumah je. Dari Segamat bertolak lepas solat Jumaat, lepas 4 jam lebih perjalanan sebab banyak berhenti sana sini, maka sampailah ke JB. Dari jauh lagi dah nampak Mahkota Johor sebagai mercu tanda. Memang ramai sangat yang bergambar dekat situ. Dalam perjalanan nampak the famous Villa Nabila dan sebagai manusia penakut, kitorang perati dari jauh je.

First stop dekat Country Garden, Danga Bay but not much pun yang boleh buat dekat situ just taking picture dekat area situ sampai malam sebab air laut surut.



Lepas puas bergambar kemudian pergi solat dekat Masjid Abu Bakar yang bersejarah dan terkenal dengan senibina ala Victoria tapi disebabkan period so tak boleh masuk dalam. Tunggu dekat luar je tambah pula dah gelap so nothing much to see pun. 


then cari hotel. Since kitorang pergi weekend, tak banyak la hotel murah yang available even cari dekat Agoda pun yillek. Paling murah RM100 lebih ke atas itu pun single room. So terpaksa lah jalan try our luck and malam tu dapat la bilik RM150 untuk kitorang berempat dan terletak dekat sangat dengan bandar JB.

Disebabkan mati kutu apa plan untuk esok, try contact kawan satu batch mana tahu dia boleh jadi tourist guide sebab rumah dia area JB jugak. Memang luck kitorang lah dia mereput je dekat bilik minggu tu. Awal pagi lagi dah keluar ambil dia dekat rumah lepastu breakfast dekat Kacang Pool Bomba which is quite famous for this JB's signature dish. 

Image result for kacang pool bomba


Awal pagi pun dah penuh kedai tu, kalau lambat sikit memang habis lah cerita dia. Memang sedap sangat kacang pool ni, dari ragu-ragu nak makan sampai jatuh cinta. Lepas dah makan tu pergi ke JPO sebab ada sale katanya. Sementara tunggu diorang shopping, Iolls bergambar je lepastu borak itu ini sebab sengkek dan shopping tak ada dalam to-do-list.



Cantik jugak design dekat JPO ni tapi agak sunyi mungkin sebab dekat kawasan terpencil jauh sikit dari bandar. Dah settle dekat situ, kitorang pergi ke Puteri Harbour pulak tengok yatch in real life macam mana rupa lepastu bergambar sampai rentung.

Image result for yacht puteri harbour


Tourist guide + photographer yang pemalu = Mai

Next place, kitorang menapak ke Legoland tapi disebabkan student sengkek yang berjaya, kitorang bergambar depan pintu gerbang dia pun jadi lah daripada tak ada kan?




Disebabkan ini cerita tahun 2015 without any journal or reference untuk jejak kaki kitorang dekat JB ni, maka I don't even remember dekat mana kitorang pergi makan atau lepak. Memang sepenuhnya ingat apa yang ada dalam folder gambar je. So bertabahlah you guys layan gambar bersepah je.

Last place untuk siang tu, kitorang pergi balik ke Tanjung Puteri tapi belah lain yang menghadap Singapore lepak sampai petang dekat sana. Yes of course bergambar sampai hangit.







Lepas habis bergambar, balik hantar Mai ke rumah, sembang dengan family dia kejap, main dengan Firash, anak buah Mai kejap, lepastu balik ke hotel. Malam tu mati kutu sebab tak tahu nak buat apa since tourist guide dah tak ada. Bosan dekat bilik, turun makan dekat kedai Zizan, Burgerbyte tak silap lepastu jalan-jalan layan busker dekat Pasar Karat. 

Esoknya baru menapak ke wedding Kak Ira, lucky for us ngam sampai ngam pengantin lelaki sampai kenduri. Memang kena sampai awal sebelum pengantin lelaki datang sebab nak tengok adat orang JB pengantin lelaki bayar 'tol' dekat keluarga pengantin perempuan. Its quite fun actually tengok pengantin lelaki kena usik.



Pengantin sekarang dah jadi parents anak lelaki comel dah sekarang, akan datang nak masuk dua orang dah. Time flies so fast kot. Tak lama pun dekat situ lepastu terus menghala balik ke Segamat takut nanti lambat sampai pulak. Isnin dah start kuliah. 

Tapi otw balik tu ada juga menyinggah dekat Tanjung Piai atas saranan touris guide Salam, saja tengok 'Penghujung Selatan Tanah Besar Asia'. Bukan setakat berjaya jejak kaki ke tanah penghujung selatan benua Asia tapi tahu juga sejarah Tanjung Piai ni. Nama Piai diambil dari paku-pakis, Paku Piai Raya yang tumbuh di kawasan paya bakau. 

Image result for penghujung selatan tanah besar asia



Lepas berjalan sepanjang jeti ke hujung sana untuk tengok laut lepastu patah balik ke jalan balik tapi guna route lain sebab nak tengok paya bakau. Psst perasan tak handbag berubah bentuk dan warna? Tu hasil tangkapan dekat JB City Square masa lunch dekat sana. Sorry, can't help it.


Dalam nak tengok paya bakau tu tiba-tiba ular jatuh dari atas pokok landing depan kitorang. Nasib ada hero masa tu, walaupun ular daun tapi memasing penakut. Sepanjang perjalanan ni walaupun penat sebab route ni agak panjang compared to another route, tapi best jugak lah nampak tempat semaian pokok bakau, buah bakau dan siput bakau. Dekat sini pun banyak juga monyet tapitak kacau orang. 



Image result for penghujung selatan tanah besar asia

Ini mercu tanda Tanjung Piai, tinggi 20 meter lebar 10 meter. Besar kemain and dipasang oleh Kerajaan Negeri Johor sebagai tarikan pelancong. Dah habis berjalan dekat situ, otw balik tu cadangnya nak pekena Mee Racun tapi tutup pula kedainya. Balik tu memang terbongkang atas katil lah memasing sebab penat sangat. 

That was my first and last menapak ke JB sebab jauh dan JB tak la best sangat nak lepak ataupun habiskan duit untuk makan macam dekat Melaka yang kaya dengan makanan viral. But anyway, memang have fun jalan-jalan dekat JB.