Movie Review : A Quiet Place

By farhanna jafri - 23:43

Image result for a quiet place

Director : John Krasinski
Writer : Bryan Woods, Scott Beck
Cast : Emily Blunt, John Krasinski, Millicent Simmonds, Noah Jupe, Cade Woodward
Production Company : Platinum Dunes, Sunday Night
Distributor : Paramount Pictures
Genre : Horror, Thriller
Running Time : 90 minutes
Release Date : 6 April 2018
Trailer :



I don’t fancy alien/predators or whatsoever weird creature been planted in our minds that they are exist and will soon conquer the Earth. Same goes to A Quiet Place but I give it a try since there’s so many positive reviews. My review might be biased but nahhh I don't even care.

Tahun 2020 Bumi ditakluk oleh raksasa yang sensitif pendengaran, manusia hidup tanpa bercakap, tanpa keluarkan bunyi supaya tak dibunuh dengan kejam. Permulaan movie you guys can watch a family grab couple of things and medicine at convenient store. Dekat scene ni si ayah, Lee (John Krasinski) cuba halang anak bongsu dia, Beau (Cade Woodward) ambil spaceship mainan yang berbunyi. Tapi anak perempuan dia, Regan (Millicent Simmonds) ambil sebab sayang dengan adik? Sayang tak bermaksud kena bagi semua benda tambah pula soal hidup dan mati. End up, his little brother died.



Setahun kemudian, Evelyn (Emily Blunt) mengandung and prepare everything needed for the newborn baby. Serious tak faham kenapa Lee dan Evelyn produce lagi anak sedangkan diorang tak jumpa lagi kelemahan alien tu dan tak ada apa-apa protection pun untuk halang alien tu datang. Of course dalam movie boleh tengok all the equipments they have prepared but was it enough? Macam mana nak survive everytime baby tu menangis? You cannot control that. Oxygen mask and a casket for baby to survive, seriously? Kenapa seksa kehidupan dia kalau boleh gugurkan. You guys can have condomsssssss and pilsssss for freeeeeee!

There’s a scene where Lee and Marcus (Noah Jupe) go out collect fish at the river, and they talk about Regan and Beau. Dekat sini kita tahu alien tak akan datang sebab bunyi air terjun, sungai sangat bising so alien boleh bezakan bunyi yang dibuat manusia dengan bunyi nature. Jadi kenapa Lee tak protect family dia dengan buat sistem pengairan yang sama dekat rumah dia. Nak sembang buat rumah dekat situ macam susah lah sebab mungkin dia tak ada kepakaran tu.


Dekat rumah, Evelyn dah mula pecah air ketuban walaupun ada masa lagi dua minggu sebelum due. Masa tengah tahan sakit tu boleh pulak kaki terbenam paku and WHO THE HELL PERGI TANAM PAKU DEKAT LALUAN ORANG?!!! MOTIF? Sebab dua tiga ekor raksasa buta yang turun tak terpijak langsung padahal diorang besar kot. Punya lah nak timbulkan rasa saspen sampai tahap macamtu wei. Dah beranak tiba-tiba pulak air entah dari empangan mana pecah melimpah masuk dalam rumah. SERIOUSLY?

Dalam bergelut untuk survive tu, Regan by accident knew how to weaken those monsters but as always she’s so slow, damn slow for an incredible family that can survive the whole year living in a place filled with monsters which made this movie turns out to be crappiest movie of the year. I mean, sensitif bunyi memang akan sakit bila dengar bunyi berdesing and no one, not even scientist can figure that out for the whole year, say whatttttt?!


Nevertheless the uniqueness of this movie still jadi tumpuan jugak, macam mana cara the whole family jaga diri and be creative to survive from being attacked. Sistem lampu, laundry, memasak and other things related. I’ve always wondering how they processed those maze since the machine quite loud? Simpanan jagung diorang hampir penuh satu silo kot.

Kalau ikutkan genre movie ni horror and ada lah some jumpscared scenes macam scene Regan dekat rumah usang tu but not terrified enough to be labeled as horror. Talking about their acting potential, although I hate Regan’s character but she deliver the best among others. Fun fact dia memang pekak in real life so movie ni macam simbolik untuk menyelami dunia manusia yang mengalami masalah pendengaran. What will happened when you cannot even make sound. It’s a torture. Tapi elok kau mati je lah kalau kau ada resdung ataupun pesen kentut kuat. Jangan kata sehari, seminit pun belum tentu survive.


Since dah tengok yang pertama, of course I’ll wait for the sequel since watak Lee ada lagi dalam sequel. Mungkin Lee wujud dalam flashback or mungkin Lee tak mati well we don't even got any clue yet. Plus I really wanna know how they’re gonna survive from those monstersssssss. With a shotgun so yupp good luck. 

1. Team Production +1, 2. Visual +0.8, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.4, 5. Casting +1, 6. Genre +0.2, 7. Themes +1, 8. Editing +0.5, 9. Social Message +0.3, 10. Personal Thought +0 = 6.2/10

  • Share:

You Might Also Like

13 comments

  1. lol we have same thoughts about this movie!
    BV pun rasa why la dorang tak tinggal sementara kat kawasan sungai dan air terjun tu sementara tunggu si bini tu beranak XD

    tak sabar nak tunggu next movie, maybe dorang akan cerita tentang kenapa wujudnya alien tu atau next story kan. :D

    ReplyDelete
  2. ada ternampak CD kat kedai Movie Station hari tu, hampir nak beli, tapi nak tunggu review dari pembaca ... lepas baca review ni, tak jadi nak beli ... nak tunggu sequel , kot kot sequel lagi best daripada ni ...

    ReplyDelete
  3. terbaek.. belum tgk lagi cerita ni.. nak tgk la nanti :)

    ReplyDelete
  4. Terima kasih sebab selalu singgah di blog ejulz yg x seberapa ni :)
    1. Senarai Pengomen Tegar JUN 2018

    ReplyDelete
  5. cerita ni memang takkkkkkkkkkkkk akan tengok !! hahaha..

    ReplyDelete
  6. Dah lama saya tak layan movie. Huhu. . Bilalah agaknya dapat lagi kesempatan utk menonton wayang. Btw, nice sharing farhana

    ReplyDelete
  7. Eeehhh nak tengok la. Best ni

    ReplyDelete
  8. Yesss..agree! Me also use condoms just to avoid another pregnancy..hihi

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  10. Tertenggok triller cerita ni kat youtube. Tapi tak sempat lagi nak menonton

    ReplyDelete
  11. seramnya tngok. tp busyra suka tngok movie mcm ni,

    ReplyDelete
  12. akan ada sequel?
    wow. terbaik lah...
    citer ni sunyi.
    kita yg nonton pun jadi concentrate terlebih hi hi hi hi...

    ReplyDelete
  13. Rasa macam nak tengok pulak filem ni

    ReplyDelete

Terima kasih sudi komen :)