Friday, 29 June 2018

Movie Review : A Quiet Place

Image result for a quiet place

Director : John Krasinski
Writer : Bryan Woods, Scott Beck
Cast : Emily Blunt, John Krasinski, Millicent Simmonds, Noah Jupe, Cade Woodward
Production Company : Platinum Dunes, Sunday Night
Distributor : Paramount Pictures
Genre : Horror, Thriller
Running Time : 90 minutes
Release Date : 6 April 2018
Trailer :



I don’t fancy alien/predators or whatsoever weird creature been planted in our minds that they are exist and will soon conquer the Earth. Same goes to A Quiet Place but I give it a try since there’s so many positive reviews. My review might be biased but nahhh I don't even care.

Tahun 2020 Bumi ditakluk oleh raksasa yang sensitif pendengaran, manusia hidup tanpa bercakap, tanpa keluarkan bunyi supaya tak dibunuh dengan kejam. Permulaan movie you guys can watch a family grab couple of things and medicine at convenient store. Dekat scene ni si ayah, Lee (John Krasinski) cuba halang anak bongsu dia, Beau (Cade Woodward) ambil spaceship mainan yang berbunyi. Tapi anak perempuan dia, Regan (Millicent Simmonds) ambil sebab sayang dengan adik? Sayang tak bermaksud kena bagi semua benda tambah pula soal hidup dan mati. End up, his little brother died.



Setahun kemudian, Evelyn (Emily Blunt) mengandung and prepare everything needed for the newborn baby. Serious tak faham kenapa Lee dan Evelyn produce lagi anak sedangkan diorang tak jumpa lagi kelemahan alien tu dan tak ada apa-apa protection pun untuk halang alien tu datang. Of course dalam movie boleh tengok all the equipments they have prepared but was it enough? Macam mana nak survive everytime baby tu menangis? You cannot control that. Oxygen mask and a casket for baby to survive, seriously? Kenapa seksa kehidupan dia kalau boleh gugurkan. You guys can have condomsssssss and pilsssss for freeeeeee!

There’s a scene where Lee and Marcus (Noah Jupe) go out collect fish at the river, and they talk about Regan and Beau. Dekat sini kita tahu alien tak akan datang sebab bunyi air terjun, sungai sangat bising so alien boleh bezakan bunyi yang dibuat manusia dengan bunyi nature. Jadi kenapa Lee tak protect family dia dengan buat sistem pengairan yang sama dekat rumah dia. Nak sembang buat rumah dekat situ macam susah lah sebab mungkin dia tak ada kepakaran tu.


Dekat rumah, Evelyn dah mula pecah air ketuban walaupun ada masa lagi dua minggu sebelum due. Masa tengah tahan sakit tu boleh pulak kaki terbenam paku and WHO THE HELL PERGI TANAM PAKU DEKAT LALUAN ORANG?!!! MOTIF? Sebab dua tiga ekor raksasa buta yang turun tak terpijak langsung padahal diorang besar kot. Punya lah nak timbulkan rasa saspen sampai tahap macamtu wei. Dah beranak tiba-tiba pulak air entah dari empangan mana pecah melimpah masuk dalam rumah. SERIOUSLY?

Dalam bergelut untuk survive tu, Regan by accident knew how to weaken those monsters but as always she’s so slow, damn slow for an incredible family that can survive the whole year living in a place filled with monsters which made this movie turns out to be crappiest movie of the year. I mean, sensitif bunyi memang akan sakit bila dengar bunyi berdesing and no one, not even scientist can figure that out for the whole year, say whatttttt?!


Nevertheless the uniqueness of this movie still jadi tumpuan jugak, macam mana cara the whole family jaga diri and be creative to survive from being attacked. Sistem lampu, laundry, memasak and other things related. I’ve always wondering how they processed those maze since the machine quite loud? Simpanan jagung diorang hampir penuh satu silo kot.

Kalau ikutkan genre movie ni horror and ada lah some jumpscared scenes macam scene Regan dekat rumah usang tu but not terrified enough to be labeled as horror. Talking about their acting potential, although I hate Regan’s character but she deliver the best among others. Fun fact dia memang pekak in real life so movie ni macam simbolik untuk menyelami dunia manusia yang mengalami masalah pendengaran. What will happened when you cannot even make sound. It’s a torture. Tapi elok kau mati je lah kalau kau ada resdung ataupun pesen kentut kuat. Jangan kata sehari, seminit pun belum tentu survive.


Since dah tengok yang pertama, of course I’ll wait for the sequel since watak Lee ada lagi dalam sequel. Mungkin Lee wujud dalam flashback or mungkin Lee tak mati well we don't even got any clue yet. Plus I really wanna know how they’re gonna survive from those monstersssssss. With a shotgun so yupp good luck. 

1. Team Production +1, 2. Visual +0.8, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.4, 5. Casting +1, 6. Genre +0.2, 7. Themes +1, 8. Editing +0.5, 9. Social Message +0.3, 10. Personal Thought +0 = 6.2/10

Movie Review : The Incredibles 2

Image result for the incredibles 2 review

Director : Brad Bird
Scrip-Writer : Brad Bird
Cast : Craig T. Nelson,Holly Hunter, Sarah Vowell, Huck Milner, Samuel L. Jackson, Bob Odenkirk, Catherine Keener, Eli Fucile, Jonathan Banks, Brad Bird
Genre : Comedy/Action
Production Company : Walt Disney Pictures, Pixar Animation Studios
Distributor : Walt Disney Studios, Motion Pictures
Running Time : 118 minutes
Release Date : 15 June 2018
Trailer :



After 14 years, now we have sequel of The Incredible family! So last two days I’ve watched this most awaited sequel movie at Citta Mall. At first macam ragu-ragu jugak nak tengok sebab tengok kartun dekat panggung is like mehhh tapi sebab tergoda dengan kecomelan Jack Jack so terus book ticket and have my movie date for this month hi hi hi. Hall peuh dengan adults kot, tak ada sorang pun infant/kid masa layan movie ni. Nampak tak 90 kids memang dah lama tunggu movie ni.


Back then we have magnificient superhero family tapi berbeza dengan sequel bila masalah kewangan Metroville meningkat bila Mr. Incredible (Craig T. Nelson) gagal tangkap penjahat ‘Underminer’ dan hampir rosakkan keseluruhan harta benda awam di bandar tersebut. Sudahnya superhero diharamkan serta-merta! Family The Incredibles terpaksa berpindah keluar dari rumah mereka dan tinggal di motel yang mampu bertahan hanya selama 2 minggu.


Buntu dengan masalah family dan kerja, Frozone (Samuel L. Jackson) ajak Bob dan Helen (Holly Hunter) berjumpa dengan founder Devtech yang dipelopori oleh Winston (Bob Odenkirk) dan adiknya, Evelyn Deavor (Catherine Keener) sebagai pereka teknologi syarikat tersebut yang juga merupakan peminat terbesar superheroes. Mereka tawarkan Elastigirl/Helen untuk menjadi duta syarikat dan cuba mansuhkan kembali akta yang mengharamkan superheroes.

At first Helen refused dengan tawaran tersebut sebab Bob lagi layak dan dia tak mampu berpisah dengan anak-anak terutamanya Jack Jack (Eli Fucile) yang masih lagi baby dan perlukan perhatian utama. Tapi Bob pujuk Helen supaya terima tawaran tersebut sementara dia uruskan anak-anak di rumah kerana bagi dia kerja housewife tu mudah. Tinggal di motel dengan masalah kewangan bukan sesuatu perkara yang kecil untuk tolak tawaran Devtech.

Sangkaan dia meleset bila Jack Jack mempunyai superpower, Dash (Huck Milner) pula stuck dengan homework Math dan Violet (Sarah Vowell)  yang menyampah dengan dia disebabkan arahannya kepada Rick Dicker (Jonathan Banks) untuk padam memori Tony – high school crush Violet. Meanwhile, Helen makin mendapat tempat di hati penduduk bandar New Urberm kerana kejayaan Elastigirl dalam menyelamatkan dan menumpaskan misi Screenslaver menyerang datuk bandar.  


Keadaan makin huru-hara bila Helen, Bob dan Frozone terperangkap oleh Screenslaver dan Violet, Dash & Jack Jack cuba menyelamatkan parents mereka dan ahli politik menggunakan kereta Mr. Incredible dan kuasa mereka sebelum cruise yang digunakan Devtech untuk sesi persidangan penting terhempas ke bandar.

Not much for storyline and the plot seems predictable. Dah boleh agak dah siapa Screenslaver tu tambah pula Elastigirl tak pernah bersua muka dan teknologi yang dia gunakan tu agak tinggi, sama level dengan Devtech. Tapi movie ni jadi best disebabkan Jack Jack dan Dash, memang terhibur dengan keletah comel mereka berdua. Nak pula bila scene Jack Jack bergaduh dengan raccoon yang datang makan sisa ayam dalam tong sampah di rumah mereka. Scene Jack Jack datang rumah Aunty Edna (Brad Bird) pun kelakar bila dia dengan mudah impress Edna untuk jaga dalam masa sehari dan cipta suit khas untuk Jack Jack.


It’s a great move from Pixar dengan highlight superpower Jack Jack so we can wait for third installment of The Incredibles. Plus, making Helen as main superhero in this movie is a great initiative from Disney and Pixar in changing society and world’s perspective about hero equals to male. Its time for women to shine as great as male. Not only Elastigirl, superpower Violet pun makin bagus dalam sequel ni and you guys will impressed with Evelyn as well Voyd. Like Weinston said 

'It's time to make some wrong things right. We need to change people's perception about superheroes and Elastigirl is the best plan'

Sembang pasal skrip & dialogue, I really love Brad's work in this :

'You know its crazy right? To help my family, I need to leave it. To fix the law, I need to break it' - Helen

The moment Bob opened up with Violet about him trying to be the best father is jubilant and serene to watch for a family entertainer movie. If you guys already watch the first, do watch this sequel although its not that amazing but its great to spend your 2 hours precious time watching precious Jack Jack. I'm a fan now ;)

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +0.5, 4. Storyline +0.6, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +0.8, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +1 = 8.9/10

Thursday, 28 June 2018

Kaedah Penanaman Menegak

Penanaman menegak merupakan salah satu kaedah penanaman yang semakin popular di seluruh dunia. Aktiviti penanaman dijalankan di dalam kawasan bangunan yang dilengkapi segala peralatan pertanian. 

Idea untuk penanaman menegak ini tercetus apabila saintis memikirkan cara untuk mengatasi masalah sumber makanan yang semakin berkurang disebabkan kekangan tanah dan juga pertambahan penduduk dari semasa ke semasa. Penduduk dunia akan bertambah dari 7 billion kepada anggaran kemungkinan 14 billion menjelang tahun 2050.

Related image

Atara tanaman yang sesuai ditanam menggunakan kaedah ni ialah salad, tomato, cili, sawi, strawberri, kailan, pak choi, kangkung, bayam, terung, bendi, peria, serai, kunyit, pandan dan pelabagai lagi. Terdapat beberapa negara yang menggunakan kaedah penanaman menegak antaranya Singapura, Amerika, China, Jepun, Sepanyol dan beberapa negara lagi. 

Antara kelebihan kaedah penanaman menegak ni ialah 
  • Lebih selamat dan bersih berbanding penanaman di ladang. 
  • Mengurangkan pencemaran air dan kerosakan kepada alam sekitar.
  • Kurang gangguan dari serangga perosak
  • Keuntugan lebih banyak berbanding penanaman ladang
  • Jimat ruang
  • Jimat kos penghantaran kerana kebanyakannya ditanam di bandar
  • Boleh diubah mengikut keselesaan ataupun keperluan tanaman

Image result for tanaman yang sesuai dengan  penanaman menegak

Di Malaysia pun dah mula menggunakan penanaman menegak ni kerana selalu terjadi hakisan tanah terutamanya di kawasan tanah tinggi, bercerun dan berbukit seperti Cameron yang ditarah khas untuk pertanian. Terdapat juga beberapa kawasan balak atau hutan yang ditebang hanya untuk penanaman dan pertanian komersil justeru penanaman menegak mampu mengurangkan masalah ni.

Mungkin lepas ni dah tak perlu bersesak dah ke Cameron untuk enjoy makan strawberri sebab dekat bandar pun dah boleh dapat tapi siapa nak mulakan dulu agakya ye? ;)

Drama Review : Halalkan Hati Yang Kucuri

Image result for Halalkan Hati Yang Ku Curi

Pengarah : Hashim Rejab
Penulis Skrip : Mufid Suhaimi
Pelakon : Farah Nabilah, Aliff Aziz, Mimi Lana, Shah Iskandar, Normah Damanhuri, Jasmin Hamid, Azri Iskandar, Afique Hussain, Azhan Rani, Anne Abdullah, Zulkifli Ismail, Zarina Zainuddin, Emelie Hanif, Zalfa Zin,
Genre : Drama/Cinta/Konflik/Keluarga
Bilangan Episod : 27 episod
Tarikh Tayangan : 23 Mei 2018
Syarikat Penerbitan :  Country & Universal Sdn.Bhd
Tayangan : TV3 (Slot Akasia)
Trailer :
Drama yang diadaptasi dari novel karya Mia Kiff, Halalkan Hati Yang Kucuri yang diterbitkan pada tahun mengisahkan tentang Delisha (Farah Nabilah) dan Faiq (Aliff Aziz) yang terpaksa hidup merempat sebagai gelandangan bila keluarga mereka yang kaya-raya hilang entah ke mana. Puas dicari tapi tak berjumpa satu pun jejak baik keluarga Isha mahupun keluarga Faiq. Yang ada pada mereka berdua cuma IC Faiq dan baju yang dipakai dan beberapa wang ringgit hasil simpanan Faiq dalam akaun bank.

Faiq dan Isha meneruskan kehidupan mereka dengan bantuan Abang Ali (Azhan Rani) dan Mak Jah yang membantu mereka mencari kerja supaya mempunyai duit untuk makan. Kalau ada rezeki mereka dapat lah makanan hasil sumbangan dari pihak yang memberikan bantuan. Kehidupan mereka sebagai gelandangan benar-benar memberikan pengajaran kepada Isha yang pernah sombong dan bongkak semasa kaya dahulu. Tak pernah mereka sangka kehidupan mereka akan berubah sekelip mata.

Image result for Halalkan Hati Yang Ku Curi

Pelbagai ujian dilalui Isha dan Faiq selain tidur di tepi jalan bertemankan tikus dan lipas, Isha hamper dirogol semasa sesat akibat operasi khas menangkap gelandangan, Isha terlampau lapar sehingga korek tong sampah untuk makan, Faiq hilang kerja selepas accident, Isha hampir gila meroyan kerana anaknya diculik selepas Kak Gayah ambil kesempatan menghantar Isha ke hospital swasta.

Baca sinopsis drama ni pun dah curious nak tengok sebab jalan cerita lain dari yang lain, memang tak menyesal tengok 27 episod tentang kehidupan Delisha dan Faiq yang kaya berubah kepada gelandangan atas arahan Nenda Rosnah (Normah Damanhuri) supaya dapat mendidik Delisha dan Faiq tentang kehidupan dan kemiskinan. Tapi tak sangka pulak Nenda tinggalkan tanpa pantau Isha dan Faiq langsung selepas buang mereka berdua di tepi jalan walaupun Amir mengintip secara rahsia. Entah kemana Nenda dan semua ahli keluarga lain pergi masih rahsia. 


Lakonan Farah Nabilah sebagai Delisha antara sebab kenapa drama ni bagus. Dari seorang gadis kaya yang bongkak kepada isteri yang sabar dan redho dengan ketentuan Tuhan semuanya menjadi tambah pula masa Damia diculik dan scene Isha dan Faiq baru balik dari Milan tapi terima berita duka. Lakonan Aliff Aziz kadang nampak tak meyakinkan sangat, nampak flat but lucky for him, banyak scene bersama dengan Farah. Watak sampingan seperti Abang Ali, Kak Kiah, Kak Hanum dan Nenda memang mainkan peranan dan serlahkan karakter mereka. Kalau selalunya chemistry antara leading stars yang menjadi tumpuan tapi dalam drama ni chemistry antara Delisha dan Nenda yang mencuri tumpuan terutama scene Isha berbaik semula dengan Nenda memang meramu ayaq mata.

Watak antagonis, Salima lakonan Mimi Lana memang terbaik. Sebelum ni pernah nampak lakonan dia sebagai gadis sopan ayu dalam MV Syurga Yang Sempurna – Isa Khan tak sangka menjadi bila dia bawa watak perempuan bitchy yang saiko. Nak pula masa scene dia hentak kepala Zainal dengan pasu bunga, the moment she screams in terrified tu memang top notch. She’s great I tell ya! Karakter-karakter perempuan dalam HHYK ni semua hebat belaka kecuali Dalina (Jasmin Hamid), ibu Delisha dan juga Faiza, ibu Faiq (Anne Abdullah). Diorang tak dapat banyak screentime sangat pun.

Wardrobe Delisha dengan Salima memang top notch dalam drama ni hasil kerja penata busana, Yassni Din sesuai sangat dengan Delisha lulusan bidang pereka fashion Milan. Salima walaupun penganggur berjaya dan pengikis duit parents tapi sebagai anak Dato’, fashion dia memang up-to-date. Hairstyle dengan makeup pun on point, thanks to Jas Syed Chek. Muka Delisha memang cantik dengan makeup neutral soft, Salima pula dengan makeup ala bitchy with red lipstick never fail to amuse me whenever she’s appear onscreen.


Plot tempat dalam drama ni di sekitar Kuala Lumpur da nada satu scene promosikan Blue River yang baru je dilancarkan pada awal tahun 2018. Selain tu, di Penang tempat Delisha dan Faiq bercuti untuk release stress bersama rakan-rakan Faiq. Zainal (Shah Iskandar), ex Delisha pun selalu jugak pergi Penang atas urusan kerja so banyak scene cantik dekat Penang dipamerkan. Milan juga jadi pilihan sebagai lokasi bulan madu since Faiq dan Delisha melanjutkan pelajaran di sana bersama.

Lagu tema untuk drama Halalkan Hati Yang Kucuri ni menggunakan lagu Semakin, lagu baru Siti Sarah genre balada. Walaupun lagu ni tak berapa digemari oleh Siti Sarah sendiri sebab bersifat merayu tapi sesuai sangat dengan jalan cerita drama ni and its already my fav.


Walaupun jalan cerita drama ni agak cantik tapi tidak pada skrip sebab ada beberapa dialog yang agak mengarut tapi ada juga yang kuat nak pula kalau Faiq bagi pickupline dekat Isha memang romantik sangat. Mungkin dari novel, tak pasti pula sebab tak baca pun novel asal drama ni.

Drama ni memang bagi pengajaran sangat nak pula masa Faiq dan Isha hidup gelandangan sebab lakonan diorang buat rasa bersyukur sangat ada rumah untuk berteduh tak perlu tidur tepi jalan alas kotak. Ada duit untuk makan tak perlu korek tong sampah bila lapar, ada duit untuk beli kasut tak perlu berkaki ayam kesini sana. Really recommend you guys to watch this if you guys haven’t yet.

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.7, 5. Casting +0.7, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +0.6, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +0.8 = 8.8/10

Movie Review : Qarib Qarib Singlle

Image result for qarib qarib single

Director : Tanuja Chandra
Writer : Kamna Chandra
Cast : Irrfan Khan, Parvathy, Neha Dhupia, Pushtiie Shakti, Aman Sharma, Siddharth Menon, Navneet Nishan
Production Company : Zee Studios, JAR Pictures
Distributor : Zee Studios
Genre : Romance/Comedy
Running Time : 125 minutes
Release Date : 10 November 2017
Trailer :



Movie travel-theme ni memang menarik minat sangat nak pula bila travel sekitar India sebab India ni banyak juga tempat yang best dan cantik. Tengok banyak kali pun tak puas, baru tengok dalam movie belum merasa sendiri pengalaman tu. Plot cerita QQS ni dikarang oleh ibu Tauja dan digubah sendiri oleh Tanuja supaya sesuai dengan era sekarang. 

Qarib Qarib Single mengisahkan tentang kehidupan sunyi Jaya (Parvathy) selepas kematian suaminya. Rutin yang sama dia buat, skype call dengan adik dia lepas balik kerja, tolong jagakan anak-anak atau pets kawan-kawan dia ataupun layan movie. Kadang tu dia bekerja even weekend sebab sunyi.


One day kawan baik dia suggest daftarkan diri di online site dating. At first dia macam ragu-ragu tapi apa salahnya mencuba. Dari situ dia berjumpa dengan Yogendra Kumar Devendra Nath Prajapati, a.k.a. Viyogi (Irrfan Khan), seorang pemuisi tapi satu buku puisi dia pun tak pernah terjual walaupun puisi dia agak best – Jaya yang kata macam tu.

Karakter Jaya dengan Yogi agak berbeza, jangan kata bercinta, nak berkawan pun Jaya tak mampu tak tahan dengan perangai Yogi dan cuba cari jalan untuk larikan diri tapi tak berjaya. Yogi bangga dengan pencapaian rekod dia bercinta. Dia selalu brag yang 3 orang ex dia masih tergilakan dia walaupun dia dah lama tinggalkan diorang so Jaya cabar Yogi untuk track down semua ex Yogi untuk buktikan perkara tersebut. Maka bermula lah ekspedisi pengembaraan diorang.


Yogi ni agak clumsy, so banyak benda yang agak chaos terjadi sepanjang perjalanan mereka bersama. Bermula dengan terlepas flight, terjatuh dari bot, tersalah naik keretapi dan banyak lagi lah yang terjadi. Walaupun Yogi ni berkarakter begitu, dia sejenis yang cool je tapi Jaya jenis memang menggelabah itu ini dan cepat stress sampai membebel dalam bahasa Tamil. Like I said earlier, beza karakter macam langit dengan bumi.

Plot movie ni memang predictable lah bila both of them mula merasakan cinta tapi yang buat curious nak tengok sampai habis tu, betul ke semua ex Yogi masih menyimpan perasaan dengan Yogi. Kalau tengok Yogi ni tak sangka betul exes dia semua hot meletup kecuali Radha yang dah berisi sejak kahwin but still comel. Walaupun dah boleh agak jatuh cinta tapi bibit cinta antara dua manusia berbeza karakter tu buat kita curious jugak macam mana boleh berubah dari menyampah kepada cinta kan? Setiap kisah cinta ada keunikan dia sendiri betul tak?


Lakonan Irrfan sebagai manusia clumsy memang menjadi sebab muka dia serious je so bila dapat karakter komikal macam ni agak mencabar tapi menjadi nak pula bila dia menyanyi dekat guesthouse Radha tu fuhhhh bukan Jaya je cair ni yang tengok pun sengih sendiri layan lagu tu. Chemistry antara Irrfan dengan Parvathy antara penyumbang utama movie QQS walaupun ni movie debut Parvathy tapi tak nampak langsung kekok onscreen dan tak overshade langsung dengan Irrfan. She’s great!

Since movie QQS ni bertemakan pengembaraan/road trip, for sure lah scenery menjadi tarikan. Antara shooting location yang menjadi pilihan ialah Dehradun, Delhi, Alwar, Bikaner, Rishikesh, Roorkee dan juga Gangtok. Paling cantik dekat Gangtok, scene Jaya jumpa kawan lama dia and the view is so breathtaking. Scene dalam keretapi stim, Fairy Queen pun cantik jugak walaupun cuma satu shot di ruang makan je.




Bab lagu/soundtrack memang tak letak expectation tinggi pun sebab movie Irrfan memang tak pernah beratkan bab lagu walaupun rom-com lagi meriah dengan music album yang best. Nevertheless soundtrack QQS ni agak menenangkan jiwa sebenarnya nak pula lagu Jaane De nyanyian Atif Aslam, his soft voice tu rasa menusuk je di hati.


Bonus point untuk wardrobe Jaya sebab pakaian Jaya memang sopan tapi nampak menarik. Dia makeup pun cuma tambah celak mata je tapi nampak cantik je walaupun tak la secantik exes Yogi but still dia ada tarikan dia sendiri. Great effort from Maria Tharakan and team.

Image result for qarib qarib single

Lakonan mantap, plot cerita yang cantik, visual menarik memang antara sebab kenapa you guys wajib layan Qarib Qarib Single di samping mesejnya untuk mendapatkan hidup bahagia kita kena belajar melepaskan sesuatu walau sayang dan perit macam mana sekali pun. Its about moving on and acceptance.

1. Team Production +1, 2. Visual +0.8, 3. Audio +0.5, 4. Storyline +0.8, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +1, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +0.8 = 8.9/10

Wednesday, 27 June 2018

Movie Review : The Foreigner

Image result for the foreigner

Director : Martin Campbell
Writer : David Marconi
Cast : Jackie Chan, Pierce Brosnan, Michael McElhatton, Liu Tao, Charlie Murphy, Orla Brady, Katie Leung, Ray Fearon, Dermot Crowley,   
Production Company : The Fyzz Facility, Sparkle Roll Media, Huayi Brothers Pictures, Wanda Pictures, STXfilms
Distributor : STXfilms
Genre : Action/Thriller
Running Time : 114 minutes
Release Date : 13 October 2017
Trailer : 


Movie Jackie Chan antara movie fav dari kecil sampai sekarang sebab action stunt yang cantik and 2017, Jackie Chan muncul dengan movie The Foreigner yang diadaptasikan dari sebuah novel The Chinaman yang dikarang oleh Stephen Leather.

Plot The Foreigner bermula dengan Ngoc Minh Quan  (Jackie Chan) menghantar anak perempuannya, Fan (Katie Leung) ke sebuah butik di London tapi berakhir dengan tragedi bila butik tersebut meletup akibat pengeboman dari pihak Rejimen Diraja Ireland - "Authentic UDI/IRA." Hari berganti minggu, minggu berganti bulan sudahnya Quan putus asa untuk bergantung harap dengan pihak polis dan berjumpa dengan Menteri Pertama, Liam Hennessy (Pierce Brosnan) kerana dia adalah bekas ahli IRA yang berjaya dilantik sebagai menteri cabinet di London.


Namun tetap gagal bila Liam tak mahu dedahkan siapa dalang bukan sebab dia enggan tapi dia pun tak tahu siapa yang terlibat dalam pengeboman berani mati tu. Tapi Quan tak percaya dengan jawapan Liam, dia tahu Liam tahu something related dengan letupan IRA. Sebelum keluar dari pejabat Liam, Quan tanam bom di tandas sebagai ugutan dan amaran terhadap Liam.

Tekad dengan pencarian pembunuh anaknya, Quan menjual restorannya dan mengekori Liam yang berlindung di safehouse. Quan bersembunyi dalam hutan dan buat strategi untuk serang Liam selagi Liam tak bagi senarai nama pembunuh anaknya. Walau ketat macam mana pun kawalan Liam, Quan tetap berjaya datang untuk mengugut dia dan meletupkan beberapa bahagian rumah Liam.


Stress dengan ugutan Quan, Liam menghantar anak saudaranya, Sean Morrison (Rory Fleck-Byrne) merangkap bekas Renjer terbaik UK Special Force dan Rejimen Diraja Ireland untuk masuk dalam hutan dan bunuh Quan. Liam percaya Sean mampu dengan kebolehan yang dia ada. Dalam masa yang sama Sean bercinta dengan isteri Liam, Mary (Orla Brady) dalam diam dan merancang untuk jatuhkan Liam.

Dengan segala kekusutan dalam IRA, mampu atau tidak Liam bersihkan nama dia di mata pentadbiran UK sebagai Menteri yang datang dari IRA? Mampu atau tidak Quan mencari pembunuh sebenar anak perempuannya dan selamatkan diri dari pihak IRA/Liam/polis?


Just like every movie Jackie Chan, apart from plot, action stunt dia yang menghidupkan setiap cerita. Even tengok banyak kali pun tak bosan sebab certain scene, Jackie Chan berlawan tanpa guna senjata cuma objek yang berada di sekitar dia. Kain pun boleh jadi senjata and yeah its amazed me, always! Cuma dalam movie ni, Jackie Chan tak banyak bercakap sangat and put his anger mode till the end of the movie.

At first, ingatkan tajuk movie The Foreigner ni memang sepenuhnya pada Jackie Chan sebagai pelarian Vietnam yang menetap di UK sejak 1980 tapi sebenarnya berkisarkan kehidupan Liam Hennesey juga yang mencari tempat dalam dunia politik UK. Lakonan Pierce sebagai Liam antara salah satu tunjang utama movie ni jugak dengan kelicikan dia sebagai ahli politik yang menempatkan dia di status sekarang.


Although the plot may seems good but actually dia macam lari dari tema sebab there’s not much technology you guys boleh nampak diadaptasikan dalam movie ni. Since novel The Chinaman pun diterbitkan pada tahun 1992 so technology dia cuma terhad pada era tu. Neither script-writer, David Marconi either director, Martin Campbell whom famous with his movie Casino Royale try to adapt with 2017’s technology. It may looks relevant if the team buat plot masa pada tahun 2000 so keadaan tak banyak berbeza dengan situasi dalam novel. But in spite of that, this movie is good to watch.

1. Team Production +1, 2. Visual +0.6, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.6, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +0.5, 8. Editing +0.7, 9. Social Message +0.8, 10. Personal Thought +0.7 = 7.9/10

Menu Baru CoolBlog 2018


Lepas beli barang dapur dekat Giant ternampak bunting Coolblog tayang menu baru, Coffee Choc Syiok! Dekat situ ada Chocolate Walnut Brownies with Chocolate Syrup dengan Cappuccino Roasted Hazelnut with Chocolate Chip.


Disebabkan terliur dengan nama dan gambar, memang nak try lah cerita dia. Mine, Chocolate Walnut Brownies, adik pulak order Cappuccino Roasted Hazelnut with Chocolate Chip. Masa tengah tunggu order tu nampak Menu Baru 2018 Coolblog, ada 8 flavor baru macam dalam gambar bawah ni.


Dah order, dah bayar, tunggu kejap and dapat menu yang kitorang nak tu tapi quite shocked jugak lah sebab cup dia tak besar mana macam menu coolblog yang sebelum ni plus cup dia tak nampak eksklusif pun? Macam beli dekat tepi jalan je.


But I just let that slip away je lah, sebab product dia yang penting dari packaging. But wow oh wow I’m shocked for the second time sebab hambarnya hoi. RM7 for this taste? Ice blended dekat booth tepi jalan lagi bagus dari produk baru Coolblog ni. Takde rasa walnut or brownies pun. Macam semata chocolate dengan chocolate syrup je. Cappuccino pun pahit ya rabbi, mungkin hazelnut tu dah blend sekali sampai hancur sampai tak wujud dalam tu.

Dah beli, kena habiskan walapun menyesal. Second time? Never! Tapi lain orang lain tekak dia, maybe ada yang jatuh cinta dengan dua flavor ni. Ciao!

Pencarian Bloglist July 2018 oleh Airah Syahirah

Tuesday, 26 June 2018

Jipangi Ice-Cream, Melawati Mall


Aiskrim Jipangi ni agak popular di Korea dan peminat Korea di Malaysia, of course. Disebabkan ramai sangat yang tergila-gilakan aiskrim berbentuk J dan mempunyai aiskrim di penghujung, saja nak try dan cari apa faktor yang membuatkan ramai tergila sangat tu.

Jipangi bermaksud tongkat dalam bahasa Korea sebab tu bentuk aiskrim ni seperti tongkat berjalan yang digunakan. Lagi satu sebab dibuat berbentuk J sebab nak kurangkan masalah comot dan aiskrim meleleh bila makan. 

Dekat booth Jipangi Ice-cream ni ada 3 flavors - vanilla, chocolate and strawberry. 
Dua jenis sahaja available : 
1) Junior - RM8
2) Original - RM10


Bila tengok harga rasa macam nak menangis tau tapi dalam hati takpe lah, sekali je try. Mungkin sedap, mungkin tak. Tapi ragu-ragu jugak nak ambil original ataupun junior sebab saiz berbeza beberapa inci. Tapi takut jugak kalau ambil banyak nanti tak habis. Dalam kepala dah fikir nak original tapi mulut sebut junior. iRedho. Tak sempat nak tukar dah sebab staff dia laju sangat buat kerja.

Compared dengan ice-cream scoop biasa, Japangi ni ambil masa sikit sebab kena reheat cone dia dalam microwave lepastu nak tembak aiskrim dalam kon lagi. Fret not, even dah sampai ke tengah masih ada lagi aiskrim tu, bukan takat di penghujung saja. 


First bite, second bite dan beberapa bite sampai habis all I can concluded, tak sedap, overrated, apa yang orang gilakan sangat? Aiskrim dia tak sedap mana pun, tak ada keunikan pun sampai boleh cecah RM8/RM10. Rasa aiskrim biasa macam aiskrim seringgit tepi jalan je pun. Sedap lagi aiskrim Cornetto,Walls ataupun Le Cremaria. Kon dia pun hambar macam makan jajan murah 20 sen jual dekat kedai tu macam tu la rasa dia. 

Berbalik kepada objektif kurangkan comot masa makan supaya aiskrim tak meleleh tu is just a myth or delusional theory from the founder? Sebab makan punya laju nak habiskan sebab meleleh serupa takde hari esok. Nasib ada wrapper tu, kalau tak dah meleleh kena baju. Yang geramnya Melawati Mall tu dia punya sejuk memang tahap nak pakai sweater tambah pulak masa tu hujan. Jadi kenapa beria meleleh? 

Was it worth it? TAK BERBALOI LANGSUNG sebab tak sedap tapi mahal dan cepat cair. Nasib mulut cakap nak saiz junior, kalau original menangis nak habiskan sebelum cair. Memang tak lah nak repeat lepasni.

Telemovie Review : Bini Aku Dari.......

Image result for bini aku dari neraka

Pengarah : Helmi Yusof
Pelakon : Sharifah Sakinah, Aiman Hakim Redza, Ungku Hariz, Fiza Thomas, Sharifah Shahora, Puteri Khareeza, Shahmir Afzan Idris, Jamil Abdul Manap, Amber Adneen Ajwad Mubarak
Genre : Komedi
Durasi Tayangan : 1 jam 40 minit
Tarikh Tayangan : 17 Jun 2018
Terbitan  : Hyper Pictures Sdn Bhd
Trailer :


Sequel khas untuk Girlfriend Aku Dari Neraka The Series bersempena dengan raya ditayangkan di Astro Warna yang mengisahkan tentang kehidupan Rudi (Aiman Hakim Redza) dan Lydia (Sharifah Sakinah) setelah berkahwin. Lydia masih lagi mengekalkan imej bimbo untuk mengelakkan Rudi jatuh hati pada awek bimbo yang lain. Dalam masa yang sama Lydia minta tunjuk ajar dari Tasha (Fiza Thomas) dan Aunty Fara (Sharifah Shahora) untuk dapatkan anak sebab sunyi di rumah bila Rudi pergi berkerja.

Image result for bini aku dari neraka

Tasha yang makin busy dengan kerjaya dan anaknya, Aus (Amber Adneen Ajwad Mubarak) terpaksa melayan kerenah Mamat (Ungku Hariz) yang tak boleh lagi tinggalkan perangai zaman bujang bila melepak bersama Rudi. Rudi pula enggan beri komitmen sebagai seorang ayah dan mula menunjukkan minatnya kepada Dayang (Puteri Khareeza), PA baru di tempat kerja barunya selepas dinaikkan pangkat kerana ideanya yang bagus.

Rudi makin happy pergi ke pejabat bila Dayang mula jatuh suka pada dia ditambah pula kasihan dengan Rudi yang terpaksa menjaga isteri yang sakit mental. Lydia pula makin hanyut dalam dunia dia bila terpengaruh dengan kakiperamal.com yang mengeluarkan fatwa palsu sehingga boleh membahayakan nyawa Rudi dan Lydia.

Image result for bini aku dari neraka

Expectation untuk sequel ni tak lah tinggi sangat sebab video yang viral pun tak lawak sangat, lebih kepada bodoh sebenarnya especially scene makan ikan dengan handsock. Tapi dalam telemovie ni memang ada la scene yang kelakar dari Lydia macam scene masuk kereta guna kaki kanan, scene Lydia nak pergi masjid untuk terawih dll.

Telemovie ni dah bertukar pengarah, bukan lagi dibawah arahan Dira Abu Zahar tapi Helmi Yusof so nampak berbeza jugak lah antara dua ni. Momentum plot macam tak berapa nak meyakinkan sangat dalam telemovie ni. Even dialogue pun tak berapa nak kick sangat macam dalam the series cuma ada beberapa tagline dicedok dari telemovie macam tagline ‘Hati Sedih, Hati Pedih!’.

Wardrobe Lydia masih lagi menggunakan khidmat tajaan yang sama dari Miss Anastacia and yes masih vogue sama macam the series cuma part makeup je macam over sikit plus banyak guna lipstick matte warna lavender or purple which looks mehhhh. Hairstyle Aiman pun selekeh bila dengan Lydia but looks great dengan Dayang. 


Kalau dah layan the series memang patutlah layan telemovie ni lagipun sekejap je sejam lebih je walaupun tak lah best mana dan try hard nak buat lawak. Plot twist dia pun tak menjadi sangat sebab nampak bodohnya benda yang kau teringin sangat nak, bila dah dapat tapi tak pergi confimkan tapi dah beli semua kelengkapan.

Plus, agak kesian dengan Lydia put massive effort supaya Rudi tak curang tapi dia menggatal jugak dengan perempuan lain siap dah plan nak kahwin lain. Lagi suka kalau Lydia jadi diri dia yang asal daripada try hard nak jadi bimbo yang tak mendatangkan apa-apa faedah pun baik untuk diri dia ataupun untuk perkahwinan dia since Rudi tak appreciate pun usaha Lydia. Tak matang pulak tu, semua benda nak harapkan bini je walaupun dah 2 tahun kahwin. 


Anyway, harap lepasni dah takde dah kot drama/telemovie Girlfirend Aku Dari Neraka ni unless ada plot menarik dan lawak yang fresh untuk semua pelakon. Penat jugak kalau tengok Lydia sorang je yang galas tugas untuk ceriakan suasana.


1. Team Production +0.4, 2. Visual +0.7, 3. Audio +0.5, 4. Storyline +0.4, 5. Casting +0.7, 6. Genre +0.5, 7. Themes +1, 8. Editing +0.4, 9. Social Message +0.2, 10. Personal Thought +0.2 = 5/10

Drama Review : Girlfriend Aku Dari Neraka The Series

Related image

Pengarah : Dira Abu Zahar
Pelakon : Aiman Hakim, Sharifah Sakinah, Sharifah Shahora, Ungku Hariz, Afi AF, Nad Zainal, Sharifah Shahora.
Genre : Komedi
Jumlah Episod : 18 Episod
Tarikh Tayangan : 30 Ogos 2017
Terbitan : Hyper Picture Sdn Bhd
Penerbit : Astro Warna
Trailer :



Kalau dulu ada telemovie popular terbitan Astro, Girlfriend Aku Dari Neraka sekarang muncul dengan drama pula. Bila dah drama maksudnya lagi panjang lah ceritanya, lagi banyak lah perangai bimbo si Lydia ni. Masih lagi menggunakan leading actor yang sama dan beberapa tambahan karakter. Kalau dalam telemovie, ada Ayda Jebat sebagai kawan baik Rudi tapi dalam drama ni digantikan dengan Afi AF. Both are still good to watch.

Masih lagi menggunakan plot yang sama dengan telemovie dimana Rudi (Aiman Hakim Redza) yang jatuh hati pada awek bimbo kerana mudah untuk dia control supaya dia dapat pasang ramai awek lain since dia tak dapat tinggalkan perangai playboy dia. Kebetulan masa parti dekat rumah Tasha (Afi AF), kawan sepejabat dia, Rudi berkenalan dengan Lydia (Sharifah Sakinah), awek bimbo yang baru balik belajar dari London.


Sejak dari malam tu, Rudi mula rapatkan diri dengan Lydia dan mengharapkan bantuan dari Tasha yang sebenarnya menaruh hati dalam diam pada Rudy tapi tak pernah diendahkan pun. Hanya Mamat je tempat dia mengadu sudahnya dari kawan baik bertukar jadi pasangan bercinta. Kebetulan Mamat pun dah penat dengan bebelan omak dia tentang kahwin dan cucu.

Disebabkan perangai bimbo Lydia, memang banyak lah kejadian kelakar yang berlaku sampai penat nak gelak tengok karakter dia yang gila-gila dan muka tebal tu. Tapi tak lama kemudian, Rudi jatuh cinta pula dengan Nelly (Nad Zainal), kawan baik Lydia masa belajar di university dulu. Lagi comel dan lagi bimbo dari Lydia yang membuatkan Rudi jatuh hati pada pandangan pertama.


Lydia yang kecewa dengan perangai Rudy mula dating dengan Aaron yang kaya raya walaupun tak sekacak Rudi. Disebabkan cemburu tengok Lydia bahagia dengan Aaron, Rudi mengekori ke mana sahaja Lydia pergi sampai hubungan dengan Nelly dan hal kerja pun terabai.

Dalam series ni episod ke-6 baru karakter Lydia muncul and of course agak lambat tapi berbaloi bila kehambaran dari episod 1 hingga 5 dah hilang walaupun seksa juga nak hadap lakonan kayu dari Aiman yang tak berubah pun sejak telemovie lagi. Scene omak dengan Mamat pun mencuit hati jugak sebab ada sahaja idea omak dia untuk Mamat berkenan dengan calon menantu yang dia bawa. Scene Nelly awal kemunculan tu macam kelakar jugak tapi karakter dia lebih kepada annoying daripada kelakar, tak macam Lydia. So drama ni memang sepenuhnya digalas oleh Sharifah Sakinah je lah dengan Sharifah Shahora.


Dalam drama ni ada part yang agak draggy and of course lah banyak scene yang hambar nak pula kalau scene Aiman Hakim seorang. Boleh dipendekkan lagi jumlah episode sebenarnya tapi mungkin slot memang wajib 18 so terpaksa lah stretch mana scene yang boleh.

Bab visual biasa je takde yang wow sangat pun even shooting location pun tak serlahkan mana-mana scenery or view yang letops. Suka tengok wardrobe Lydia & Nelly sebab fashionista sangat walaupun ada beberapa pakaian Lydia tu macam over tapi mostly banyak yang cantik sesuai la diorang dengan graduates dalam bidang fashion dari London. Kudos Miss Anastacia dan Ina Bunga!

Brownie points untuk soundtrack GFADN sebab lagu Stacy – Kasanova genre electropop memang sesuai dengan drama kelakar dan perangai Rudi yang mata keranjang. Lagi satu lagu Pura Cendana masa Lydia nyanyi dekat hospital melawat Rudi. Boleh pulak lagu ni naik balik sebab drama ni. Millenials yang tak tahu jadi tahu. 


Drama arahan Dira Abu Zahar memang pecah perut nak layan cuma mengah nak layan hambar pelakon lain bila tak mampu keep up dengan lawak Sharifah Sakinah sebagai awek bimbo. Tapi orang lain mungkin okay je kot sebab tengok ramai yang boleh layan series ni dari awal sampai habis.

1. Team Production +0.8, 2. Visual +0.6, 3. Audio +0.8, 4. Storyline +0.5, 5. Casting +0.6, 6. Genre +0.6, 7. Themes +1, 8. Editing +0.5, 9. Social Message +0.6, 10. Personal Thought +0.4 = 6.4/10

Monday, 25 June 2018

Movie Review : Aiyaary

Image result for aiyaary

Director : Neeraj Pandey
Cast : sidharth Malhotra, Manoj Bajpayee, Rakul Preet Singh, Naseerudin Shah, Anupam Kher, Pooja Chopra, Adil Hussain, Kumud Mishra
Production Company : Motion Picture Capital, Friday Filmworks, Pen India Limited, Plan C Studios
Distributor : Reliance Entertainment, Pen India Limited
Genre : Drama/Crime
Running Time : 160 minutes
Release Date : 16 February 2018
Trailer :

Aiyaary antara movie dalam waiting list untuk tahun 2018 sebab arahan Neeraj Pandey yang terkenal dengan movie kenegaraan ataupun special agent seperti A Wednesday, Special 26, Baby atau Naam Shabana tapi sayangnya Aiyaary ni tak mencapai tahap wow pun macam movie-movie dia sebelum ni. Well another factor haruslah sebab Sid Malhotra is bae ❤


Kalau dalam Baby lebih mengisahkan tentang special agent yang berkhidmat untuk membanteras kumpulan pengganas di India meanwhile dalam Aiyaary, kumpulan khas askar yang ditubuhkan untuk membanteras pegawai askar yang makan rasuah di India. Kumpulan ni diketuai oleh Kolonel Abhay singh (Manoj Bajpayee) dan protégé kesayangannya Major Jai Bakshi (Sid Malhotra).

Tapi sayang bila Jai mula mengkhianati dia dengan menjual data kumpulan diorang kepada businessman dan pihak media. Jai bekerjasama dengan kekasihnya, Sonia Gupta (Rakul Preet Singh) seorang hacker di London supaya plan dia berjalan seperti yang dirancang. Abhay pula mencari Tariq bhai (Anupam Kher) untuk membantu plan dia menghalang Jai dari bocorkan rahsia negara.


Antara dua generasi berbeza dengan strategi berbeza untuk menghalang rasuah berleluasa dan mencemarkan nama negara, Major Jai Bakshi dan Abhay Singh cuba buktikan siapa yang berada di pihak yang benar.

Jalan cerita Aiyaary agak hambar dan mengarut, idea untuk banteras rasuah dalam barisan pertahanan dah cantik dah sebab jarang dapat jumpa kes askar buat duit melalui pembelian senjata api tapi bila masuk cerita perbalahan Jai dengan Abhay ni rasa nak sepak pun ada. Kalau tak payah buat diorang bergaduh pun takpe, buat movie skuad rahsia tu hapuskan kes rasuah ni pun dah cukup strong dah. Dia nak buat konflik da sudahnya caca marba.



Tu belum tengok cara Jai jadi secret agent lagi. Tengah undercover boleh tinggalkan wallet atas meja sampai kantoi dengan awek yang dia tu sebenarnya askar. Masa dia curi hard disk dekat bilik server pun dia masuk macam tu je tak matikan langsung cctv like what are you trying to tell us actually? Kalau dia nak bagitau dia yang ambil data tu baik tak payah datang malam-malam pakai topi sorok muka. Yang paling tinggi dalam skuad tu kau je. Sekali tengok pun dah tahu siapa punya angkara T.T

Colonel Abhay Singh pun boleh tahan jugak lah sembang tentang berpegang teguh dengan prinsip cintakan negara, banteras rasuah tapi sudahnya dia pun bagi duit dekat orang bawah yang bagi info sulit dekat dia walaupun orang bawah dia tolak duit tu. Dia paksa jugak masukkan dalam poket like apakah ini????


Walaupun hero utama movie Aiyaary ni Sid Malhotra tapi lakonan Manoj Bajpayee dengan Naseerudin Shah lebih menyerlah dan meyakinkan. Sembang pasal Naseerudin Shah, watak dia sebagai Baburao dalam movie ni agak pelik juga sebab misteri movie Aiyaary ni terletak pada karakter dia dan anjing-anjingnya. Nampak macam tak membantu tapi lebih membantu dari Jai Bakshi dan Abhay Singh dan kumpulannya.

Ada elemen humor dalam movie Aiyaary tapi humor pun rasa annoying dan merepek. Undercover agent tapi tak mampu nak faham hint ahli skuad nak pulak hint orang atasan. Kalau betul pun baru join, takkan lah lemah benar nak faham? Botol dengan kotak jauh beza kot. Lagi sedih bila skuad tu ambil askar terbaik tapi lemah IQ is such weird criteria for a special agent? 

There’s nothing much to offer pun dalam movie Aiyaary, baik jalan cerita mahupun visual dan soundtrack. Semua pun hambar dan menyeksakan.  Tapi scene dekat Kashmir tu macam biasa lah haruslah cantik sebab Kashmir memang cantik. Tak pernah jemu tengok kecantikan Kashmir dalam semua movie Bollywood.


For me, Aiyaary is a total failure dalam career Neeraj sebagai director. Sayang seribu kali sayang sebab idea mvie ni cantik tapi hancur. Kalau you guys familiar dengan 4 movie dekat atas, you guys will know Neeraj’s awesome plot twist and tricky plot. Walaupun nama movie ni Aiyaary bermaksud tricky tapi ia adalah sebaliknya. Mungkin my expectation terlampau tinggi dan mungkin jugak magic Neeraj dah hilang but whatever it is, Aiyaary is a disaster for 2018.

1. Team Production +1, 2. Visual +0.6, 3. Audio +0.2, 4. Storyline +0.2, 5. Casting +0.7, 6. Genre +0.5, 7. Themes +1, 8. Editing +0.4, 9. Social Message +0.3, 10. Personal Thought +0 = 4.9/10