Saturday, 31 March 2018

Pesta Buku SACC


Lepas Isyak semalam terus menapak ke SACC sebab ada pesta buku dekat sana. Malas nak pergi sebab gaji tak masuk lagi tapi dah adik beria sangat kita layankan aje. Lagipun nak usha buku Gantung 2 sebab yang order online dah habis stok. Nak tunggu ada stok balik entah zaman bila boleh dapat sebab buku tu tengah laku keras sekarang sebab Gantung The Series.


Yang tak bestnya dekat SACC ni haruslah parking space dia limited sangat. Yang berbayar pun mahal kemain sampai RM5. Tengah miskin ni RM5 pun rasa nak terajang tau. Sudahnya park secara haram sebab bersepah yang buat. (This is bad, I know)

Lepas dah jumpa tempat nak park, masuk je dalam SACC kena approach dengan organizer sebab kalau download apps Syok dekat IOS ataupun Playstore, kita boleh dapat diskaun 20% untuk publisher yang register under diorang tapi tak buat pun sebab battery low sangat plus line tak kuat mana pun. Belum sembang memory yang nazak lagi.

Selesai 3x tawaf, tetap tak jumpa booth Buku Fixi sudahnya menapak dekat booth ROMAN sebab nak beli novel ‘Misteri Kem Motivasi’ sebab tu sequel kepada Budak Hostel Otaknya Sewel. Since promosi 3 buku RM50, ambik lah sekali ‘Lelaki Yang Tak Punya Apa-Apa Untuk Dipersia’. Lagi satu buku memang lama jugak menyembang dengan seller tu nak ambik yang mana. Seller suggest ‘Pengembaraan Laki-Laki Scorpio’ tapi hati macam berkenan dengan buku ‘Di Kala Bulan Bermain Biola’ sebab unik tapi harga lain. Sudahnya ambil 4 buku terus. Tamak kan? Tskkk.


Disebabkan kitorang memborong, diorang nak ajak selfie tapi since menyembang pun ada sesi membawang, cepat-cepat tolak offer. Rupanya belakang ROMAN, booth FIXI, jumpa pulak buku Gantung 2. Terus grab lagi 2 buku sebab promo 3 buku RM50. Campur dengan lagi 2 buku Hasrul Rizwan, Tuhan & Murtad dengan Pakar karya Nadia Khan. Dapat voucher RM10 tapi boleh guna dekat kedai Buku Fixi je. Valid sampai Jun. Kalau tak tahu nak beli apa nanti sedekah je dekat orang.



Ada jugak booth Dubook tapi tak ada yang best nak borong. Otw nak balik tu nampak pulak novel idaman adik dekat booth Karangkraf. Borong lagi satu beg. Datang melenggang, balik berbondong. Memang happy lah pergi sebab semua novel yang dicari ada dekat sana. Cuma satu je lah tak dapat, komik terbaru karya Bawang sebab dah habis stok. Kecewa betul. Katanya nak restock hari ni tapi malas dah nak menapak sebab susah nak cari parking space. Hari ni Sabtu mesti ramai yang pergi compared to yesterday.


Dah nak balik baru nampak rujukan dan peta kedudukan untuk semua booth yang ada dekat pesta buku SACC. Supposedly letak lah dekat pintu masuk baru la nampak. Ini pun kebetulan nampak saja tawaf satu round lagi sebelum balik.


You guys kalau nak datang memborong nanti datang la menapak ke SACC ni dari 29 Mac haritu sampai 8 April nanti. Buka jam 10 pagi sampai 9 malam untuk Isnin-Khamis, jam 10 pagi sampai 11 malam untuk Jumaat-Ahad.

Friday, 30 March 2018

Movie Review : Agnipankh


Image result for agnipankh 2004

Director : Sanjiv Puri
Cast : Jimmy Shergill, Sameer Dharmadhikari, Shamita Shetty, Rahul Dev, Divya Dutta, Richa Pallod, Kiran Kumar
Genre : Historic Drama
Running Time : 130 minutes

Since movie Hindi tahun lepas tak banyak, saja korek movie lama yang tak pernah tengok lagi dekat Youtube. Terjumpa lah movie ni, tak pernah pulak tahu sebab pelakon baru era 2000.

Mengisahkan tentang kerjaya tentera udara yang menjaga sempadan India-Pakistan di Kashmir disamping menjalani kehidupan seharian. Sidharth (Jimmy Shergill) merupakan pilot yang terbaik sepanjang karier dia dan dalam masa yang sama bersaing dengan Samir (Sameer Dharmadhikari ) dan Anjana (Shamita Shetty). Dalam diam Anjana menyimpan rasa kepada Samir tapi cuma approach sebagai kawan baik.

Disebabkan Samir merupakan anak kepada kawan baik , Lt try jadi matchmaker antara Samir dengan anak perempuan kesayangannya Surbhi (Richa Pallod) tapi Samir tak berjaya menawan hati Surbhi yang memang bencikan pilot disebabkan kehidupan nomad dan jarang meluangkan masa bersama keluarga tambahan kerjaya yang agak merbahaya. But everything’s changed when Surbhi met Sidharth.


Samir yang dah pun jatuh hati dengan Surbhi rasa geram dengan percintaan Sidharth-Surbhi sampai sanggup korek rahsia lama Sidharth supaya diorang putus. Usaha dia berhasil sampai Sidharth kecewa dan tak fokus dengan kerja sehingga menyebabkan Vishal (Rahul Dev) yang baru berkahwin dengan Nupur (Divya Dutta) terkorban semasa bertugas. Sidharth digantung tugas tapi tragedi berlaku dalam pangkalan bila perisik Pakistan berjaya masuk dan mulakan rusuhan.

First half movie ni lebih focus kehidupan drama cinta bersegi antara Sidharth-Samir-Sirbhi-Anjana tapi lagi bahagia tengok kehidupan Vishal-Nupur sebab Vishal ni kaki puisi. So puisi dia memang buat hati ni angau kemain. Bila dia mati tu memang tak boleh terima langsung diorang matikan watak Vishal tu macam tu je.


Lagu dalam movie Agnipankh pun layan jugak nak pulak masa Sidharth tengah syok bercinta dengan Surbhi.

Second half baru tekankan rusuhan India-Pakistan tapi tak ngeri sangatlah sebab movie ni ringan je. Diorang seksa tentera India pun takat kurung dalam reban je tanpa makan. Ditambah pulak dengan dialogue memasing tak power mana untuk timbulkan rasa patriotic tu. Ada tu ada tapi tak strong mana. Ada jugak some scenes yang macam terjongket kening tapi kalau layan santai kadar terjongket tu tak tinggi mana lah.


Agnipankh okay jugak lah nak layan tambah pulak ada Jimmy yang sekejap handsome, sekejap comel tu. Terubat jugak lah bila Samir yang kayu tu muncul. Kalau nak layan ada dekat Youtube siap dengan English subtitles sekali J



1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +0.6, 4. Storyline +0.5, 5. Casting +0.7, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +0.8, 9. Social Message +0.6, 10. Personal Thought +0.5 =7.7/10

Movie Review : Padmaavat

Related image

Director : Sanjay Leela Bhansali
Cast : Deepika Padukone, Shahid Kapoor, Ranveer Singh, Aditi Rao Hydari, Jim Serbh
Genre : Hystorical Drama
Running Time : 2 hours and 30 minutes
Trailer :


Lepas movie Bajirao Mastani, satu lagi magnum-opus yang diperam selama 10 tahun oleh SLB kali ni ditayangkan kepada dunia, Padmaavat yang diinspirasikan dari syair India tentang kecantikan Rani Padmini di kota Chittor, Rajput akhirnya mengundang kemusnahan kepada rakyat Chittor apabila Sultan Alauddin Khilji datang menyerang kerana ingin memperisterikan Padmavati.

Movie Padmaavat bermula dengan adegan Padmaavati (Deepika Padukone) memburu rusa di hutan tapi terpanah Sultan Ratan Singh (Shahid Kapoor) yang datang ke Singhal untuk mencari mutiara untuk isterinya. Sembuh dari luka panah Padmaavati, Sultan Ratan Singh melamar untuk dijadikan isteri kedua dan pulang ke Chittor. Gara-gara mengintai Padmaavati, Raghav Chetan dihalau keluar dari Chittor dan secara kebetulan berjumpa dengan Sultan Alauddin Khilji (Ranveer Singh) di Delhi.

Image result for padmaavat

Dari situ bermula episod balas dendam dari Raghav Chetan yang berjaya menghasut Alauddin untuk merampas Padmaavati supaya mendapat tuah untuk tawan dunia dibantu oleh ketua perang, Ughuz Khan dan hamba yang setia, Malik Kafur (Jimmy Shebh). Cubaan demi cubaan selama 6 bulan gagal, bukan takat nak tengok kecantikan Padmaavati tapi untuk masuk ke dalam Kota Chittor pun tak mampu. Akhirnya Alauddin menyerah kalah dan menghantar tenteranya pulang selepas kehabisan bekalan makanan.

Sebelum balik ke Delhi, Alauddin meminta untuk masuk ke Kota Chittor dan berdamai dengan Sultan Ratan Singh tapi tu cuma helah dia untuk berjumpa dengan Padmaavati. Usaha yang satu ni pun gagal juga. Sudahnya Alauddin jemput Sultan Ratan Singh ke khemah dia sebelum pulang. Dari situ, dia tangkap Sultan dan bawa ke Delhi. Padmaavati yang risau, pergi ke Delhi untuk bawa pulang Sultan Ratan Singh ditemani 800 orang dayang dan kepala Raghav Chetan sebagai syarat. Hajat untuk bertemu dengan Padmaavati di Delhi pun gagal bila Mehrunissa (Aditi Rao Hydari), isteri kepada Alauddin sendiri selamatkan Padmaavati & Sultan Ratan Singh keluar dari istana.


Movie Padmaavat ni meriah dengan kecantikan visual, dekorasi istana dan kostum abad ke-13. Baik dari kerajaan Khilji mahupun kerajaan Rajput. Kecantikan Padmavati pun terserlah sangat dalam movie ni sesuai lah dengan segala kekecohan berlaku sebab kecantikan dia. Tapi kalau nak sembang lakonan Deepika, tak solid macam movie Bajirao Mastani. Still plain and flat. Adanya Deepika dalam movie Padmaavat ni untuk jadi cantik sepanjang masa. Chemistry antara Shahid Kapoor sebagai suami isteri pun tak terserlah sangat. Nampak kegigihan Shahid Kapoor untuk cari persona dia supaya tak tenggelam oleh Deepika & Ranveer. But nope, he can’t reach that level. It’s such a shame sebab character dia agak penting nak dibandingkan Jimmy Shebh dan Aditi since these two deliver solid performance walaupun cuma watak sampingan.

Apart from visual, 6 soundtrack hasil karya SLB pun best jugak terutama lagu Binte Dil, Ghoomar dengan Khalibali.


Tapi movie ni setakat kaya dengan hasil visual dan kesenian dia je lah. Nak sembang pasal content, memang tolak jauh sebab fakta memang lari jauh, lagi sedih tengok SLB gambarkan peribadi Sultan Alauddin Khilji sampai macamtu sekali semata nak naikkan watak Padmaavati dan Sultan Ratan Singh yang tak wujud. Tak ada satu pun yang baik tentang SAK as I’ve written before in this post.

Image result for padmaavat

Memang patut movie ni kena ban di Malaysia or any other Islamic country sebab cara SLB menjatuhkan imej pemimpin Sultan Alauddin Khilji. Kalau niat SLB untuk jatuhkan imej Islam, dia sendiri patut malu sebab dia jatuhkan imej pemimpin sendiri. Tanpa Sultan Alauddin Khilji, Delhi takkan naik seperti yang ada sekarang. Movie Begum Jaan lagi bagus kalau nak sembang pasal menjaga kehormatan diri sampai sanggup untuk jauhar. Jauhar shouldn’t be extravagant like Padmaavati did. Lagi tak faham bila SLB focus dekat kanak-kanak dengan perempuan mengandung. Entah kenapa diorang kena mati sekali sedangkan problem settle bila serahkan Padmaavati.
1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.2, 5. Casting +0.5, 6. Genre +0.7, 7. Themes +1, 8. Editing +0,8, 9. Social Message 0, 10. Personal Thought 0 = 6.2/10

Thursday, 29 March 2018

Segmen Bloglist 2018 ShuhaidaSaad

Segmen Bloglist by Zati

2

Drama Review : DOSA


Image result for dosa astro

Pengarah : Ifa Isfansyah 
Pelakon : Ashraf Sinclair, Remy Ishak, Hisham Hamid, Shenty Feliziana, Datuk M.Nasir, Daniella Sya,  Roy Marten, Maudy Koesnaedi, Hannah Al Rashid, Reuben Elishama, Tegar Satrya
Genre : Aksi/Drama
Durasi Tayangan : 8 Episod
Trailer :


Tak sure nampak trailer drama Dosa ni dekat mana tapi dari trailer je macam dah impressed sangat sebab collaboration Indonesia-Malaysia, Singapura campur sekali sebab ada Hisham Hamid dengan Shenty Feliziana if that’s count lol. Secondly sebab cast dia memang talented plus genre action. Dia takde meletup sana sini macam KL Special Force sebab drama ni ketengahkan martial arts and yesssss I’m a fan!

Mengisahkan tentang 4 beradik, Fuad (Ashraf Sinclair), Farid (Remy Ishak), Farhad (Hisham Hamid) dan Fara (Shenty Feliziana) yang mewarisi kehebatan bersilat dari ayah mereka, Latif (M.Nasir) di Kg. Baru, KL. Tapi ketenangan kehidupan mereka sekeluarga (walaupun tak tenang mana sebab Fuad dengan Farid ni rajin sangat bergaduh) didatangi lelaki misteri dari Jakarta, Arian (Reuben Elishama) yang perlu berjumpa dengan Latif untuk bawa khabar Jaafar sudah meninggal dunia di penjara dan Gerbang Utara dalam krisis disebabkan Marco(Roy Marten) ambil alih dalam diam dengan bantuan Sza Sza (Hannah Al Rashid).


Latif yang dah lama cuci tangan terpaksa membalas hutang budi Bu Ani dan Jaafar kemudiannya menghantar 3 orang anak lelakinya ke Jakarta setelah Fara melarikan diri untuk berjumpa dengan Arian. Lagi parah bila Fara dah diculik dengan Sza Sza dan mengumpan Latif untuk datang ke Jakarta. Dalam masa yang sama, Inspektor Amar dan pegawai Interpol Malaysia, Michelle menjejaki semua yang terlibat dengan Gerbang Utara sama ada di Malaysia dan Indonesia.

Taknak sembang pasal pelakon sebab semua pun tip-top, action diorang memang cantik either martial arts ataupun gun shooting I’m in awe. Fun facts, untuk menjayakan drama ni, 20 orang jurulatih silat dekat set penggambaran selain dari latihan lakonan & martial arts setiap pelakon. Visual motion pun top notch kudos to the team! 8 bulan untuk sesi editing memang mebuahkan hasil. Bab kekeluargaan pun memang emosi nak pulak bila anak-anak Latif tahu apa sebenarnya dosa dia. Scene ending pun emosi teruk menangis tengok beradik ni menangis. 


Even kagum dengan karya produksi Astro, Arie Zaharie Production dan Capitol Entertainment Production (produksi dari Indonesia), rasa geram jugak bila diorang matikan watak Latif awal sangat. Tak banyak pun scene Latif dalam ni. Rasa tak puas tengok Latif fight, itupun dia fight dengan bilis je sedangkan anak-anak dia lawan dengan taiko.

Walaupun ada campurtangan polis dengan Interpol tapi nampak lemah sangat watak diorang sebab hasil carian diorang tahap buku lali dalam kolam jernih je sedangkan Interpol kot. Sepatutnya langkah diorang kena sama besar sebab Gerbang Utara bukan nama kecil dekat Jakarta. Series ni panjang sebab pergaduhan Farid dengan Duad je, there’s no flashback scenes at all terangkan siapa sebenarnya Latif dalam Gerbang Utara & apa dosa-dosa dia. Persoalan untuk soalan Farhad kenapa ayah diorang boleh cuci tangan dari dosa besar dia pun tak terjawab lagi.


Bu Ani pun macam dah habis lega tinggalkan anak-anak dia tapi lagi risau pasal perkahwinan Fara dengan Arian padahal waktu macam tak sesuai langsung untuk diorang kahwin. Belum sembang pasal Fara yang asyik menggelabah nak selamatkan budak-budak yang kena culik dekat gudang padahal boleh je diorang bunuh Marco dulu lepastu tapau Gerbang Utara. Dia punya tak boleh chill tu macam nak sepak pun ada sebab dia gatal nak lari rumah lah abang-abang dia stuck dalam krisis tu sekali sampai ayah dia pun meninggal. Abang-abang dia dengan Arian dah lunyai dah asyik berlawan dengan orang suruhan Marco sampai makan tidur pun tak terjaga. Luka Arian kena tembak pun belum kering lagi.


Belum masuk part Farid yang annoying tak habis nak membaran dengan strategi Fuad. Ada je tak kena dekat mata dia. Bila dah habis tengok memang faham sangat dah kenapa ayah dia malas cerita apa langsung dengan dia. Memang sejenis yang tak boleh diharap. Elok lagi perangai Farhad dengan Fara.

Walaupun storyline dia macam kucar-kacir tapi lakonan diorang bagus, and all this terlindung dengan action stunt diorang. 8 episod tak puas tengok nak pulak part Fuad dengan Farhad lawan Jerik. Setiap seorang beradik ni ada senjata fav masing-masing so stunt and skill diorang memang berbeza. Recommended for those yang suka genre aksi tapi tak sesuai langsung lah nak untuk underage kids sebab ada scenes yang agak ganas. Hopefully ada season 2 sebab ada persoalan yang tak terjawab lagi plus Marco cuma permulaan kisah dosa di Gerbang Utara.

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.4, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +1, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +1 = 9.4/10

Tuesday, 27 March 2018

Tangan Melecur Lagi

Balik kerja semalam dengan kucar-kacirnya memasak dekat dapur sebab lapar tapi cuainya ya tuhannnn sampai tangan melecur lagi. Kisahnya letak pinggan dekat sangat dengan kuali sampai pinggan tu retak. Elok pulak tu pergi pegang tempat yang retak sebab mata dekat kuali, tangan dekat pinggan. Dah melecur baru perasan kenapa. 

Malam tadi

Pagi ni

Sudahnya berdenyut lah menahan kepanasan yang amat sangat. Pedih teruk kena air bila mandi. Sapu minyak gamat pun tak tahan. Nasib baik ada aloevera gel dekat rumah. Lepas sapu tu rasa lega sangat sebab sejuk je. 


Buat kerja pun sebelah tangan je lah buat masa ni sebab tak boleh nak gerak sangat ibu jari dengan jari telunjuk ni. Entah macam mana entah nak siapkan report ni. Blogwalking lagi. Memasak pun tak dapat pagi ni sudahnya tak ada lah bekal padahal dah perap ayam dah. Harapnya cepatlah surut. Tak daya nak sakit lama-lama. 

Have a nice day guys. :)

Movie Review : Ayat-Ayat Cinta 2

Image result for Ayat-Ayat Cinta 2

Pengarah : Guntur Soehardjanto
Pelakon : Fedi Nuril, Tatjana Saphira, Chelsea Islan, Dewi Sandra, Nur Fazura, Pandji Pragiwaksono, Arie Untung, Bront Palarae, Dewi Irawan, Cole Gribble, Mathias Muchus, Millane Fernandez, Nino Fernandez, Dian Nitami
Genre : Drama
Durasi Tayangan : 125 minit
Trailer :


Finally after 9 years AAC2 keluar walaupun sebenarnya dah tak payah keluar dah pun sebab yang pertama pun tak ada la best mana tapi tak lah selompong sequel ni. Sayang lah movie yang penuh dengan casting yang bagus, cinematoghraphy cantik tapi sia-sia sebab jalan cerita dia agak mehhh.


Movie AAC2 bermula dengan Aisha bergelut di Palestin bilamana kawasan tu dibom oleh IDF. Since then tak ada khabar berita dari Aisha dan Fahri tetap menunggu Aisha balik ke Edinburgh. Sementara menunggu tu, Fahri tetap dengan keteguhan ibadah dia menjalankan kehidupan harian sebagai pensyarah dan seorang jiran yang baik kepada Keira, Jason, Brenda & Nenek Cristina walaupun berbeza agama dan gaya hidup.

Bila tengok kehidupan Fahri ni rasa macam tengok movie Hindustan zaman 90-an pun ye jugak. Pergi mana pun semua orang sembang bahasa dia. Even mengajar dalam kelas pun guna bahasa Indonesia padahal pelajar Indonesia 3 orang je pun. Pengetua pun Indonesia. Kalau pengetua tu local, mungkin tak timbul isu tolong kroni antara pengetua dan Fahri. Tu belum masuk part debat di university pun guna bahasa Indonesia padahal yang faham dekat situ Fahri, Baruch, Nenek Christina dengan Hullya je. Not to mention diorang punya effort untuk cari point punyalah teruk sudahnya satu quote je Fahri kemukakan lepastu Nenek Christina potong dengan cerita melankoli dia dan Fahri dilabel malaikat. Tssskkkk

Image result for Ayat-Ayat Cinta 2

Dalam AAC2 ni Fahri dan Aisha memang kaya tau. Kaya sangat, mungkin sama level macam Vida or even greater sebab soal duit tak pernah jadi masalah walhal Muslim agak dibenci di kawasan tu sebab kes terrorist attack. And yes, Keira & Jason mainkan peranan penting untuk isu ni. Emosi tengok Jason minta tolong dengan Fahri kes Keira jual badan sebab tak ada duit dah.

Banyak sebenarnya adegan entah apa-apa dalam AAC2 ni tapi kalau nak sembang dah boleh jadi thesis dah tajuk kenapa perlu keluar sequel padahal prequel dah cantik. Belum sembang part Aisha menyamar jadi Sabina berkerja jadi orang gaji dekat rumah Fahri tapi sikit pun Fahri tak kenal Aisha padahal penampilan sama je. Even cara lilit shawl pun sama. Even pashmina pun sama ya tuhannnn kenapa Fahri goblok amat sih! Tiba-tiba Nenek Christina yang tak pernah kenal Aisha tu boleh kenal.  T.T


Belum masuk part Aisha bakar tangan semata sebab taknak buat visa dengan Brenda. Belum sembang Hullya cari chamomile tea satu dapur tak jumpa padahal buka cabinet dah jumpa dah. Tu tak cakap pasal face transplant lagi. Tak faham langsung kenapa Aisha kena buat surgery sebab nak Umar ingat Hullya sedangkan gambar Hullya ada. Lagi bagus kalau Fahri larang, tak la nampak sangat Fahri ni suka dengan perempuan cantik je buat bini. Lagipun kecacatan muka Aisha tu tak teruk mana pun lah. Tak sampai tahap Phantom Of The Opera pun.


Soundtrack movie ni pun tak sehebat soundtrack AAC nak pulak lagu Ayat-Ayat Cinta nyanyian Rossa dulu sampai level berhantu. Dalam sequel ni soundtrack utama ada la sikit tune macam lagu AAC tapi entahlah tak best pun. Sekali dengar je macam angin berlalu.

Kalau bosan sangat ataupun nak tengok lakonan Fazura dengan Bront bolehlah layan movie ni. Ataupun nak hidup berpaksikan fantasi kehidupan Fahri boleh la kot layan. Kalau ada AAC3 harap Brenda kahwin dengan Fattah Amin hihu 

1. Team Production +0.7, 2. Visual +1, 3. Audio +0, 4. Storyline +0.3, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +0.5, 9. Social Message +0.3, 10. Personal Thought 0 = 5.8/10

Monday, 26 March 2018

Domino’s Pizza Beef Samyang Subang Perdana


Minggu lepas punya cerita baru ada can nak update hari ni sementara tunggu mesin rehat. Disebabkan ramai sangat yang kata sedap, adik pun gigih ajak pergi Domino’s nak try flavor terbaru yang katanya pedas sangat tu.

Untuk promosi Samyang ni ada 3 jenis, Tuna Samyang, Chicken Samyang ataupun Beef Samyang and we decided to try Beef Samyang with extra cheese and thin crust. Yang extra cheese ni sebab ada promo 2 regular pizza with extra cheese harga RM33. Kira berbaloi jugak lah sebab satu regular pizza Beef Samyang tu harga RM27. Beza RM6 je kot. Lagi satu regular pizza tu ambil flavor Aloha Chicken.

Expectation : 



Reality : 

Beef Samyang

Aloha Chicken Cheese

Samyang ni famous sebab tahap pedas zahabedah tapi pizza Domino’s tak pedas pun even makan panas-panas baru keluar dari oven. Serious tak pedas tapi rasa dia agak turn off jugak sebab terasa cili kering tu. I tak suka cili kering, cili boh tu. Kalau pedas cili api baru la kaw sampai bingit telinga. But this one is a no-no. Pulak tu beef dia sikit je. If you guys nak makan edisi Samyang ni better pilih selain dari thin crust sebab gravy dia agak banyak. Basah crust dia memang turn off habis lah. Gravy dia pulak rasa macam kicap campur cili kering je.


Ada yang kata beef tak sedap sangat compared to Tuna & Ayam. Since hari ni hari Selasa boleh beli personal pizza harga RM3.90 je. Beli 3 flavor terus baru RM 11.90 kalau rasa nak try semua. But there’s no next time for me kot sebab rasa cili kering tu. Dok sebut Samyang sangat ni rasa nak pergi beli megi Samyang. Nyummm!


Image result for beef samyang dominos

Hectic Week


Minggu lepas dan kemungkinan minggu ni agak sibuk sikit dengan kerja dekat office. Minggu lepas dari pagi sampai ke petang pergi dekat site check defect setiap rumah sebelum authorities buat inspection. Seminggu jugak lah turun naik 10 tingkat sebab tak ada lif. Memang cecah sangat 10,000 langkah sehari tapi turun berat tak pun. Sekilo pun tak. Naik lagi ada. T.T

Its my first time check defect dekat buildings ni. Selalunya tolong copy list defect hasil dari authorities’ inspection je but this time around I’m the one preparing that list. Kebanyakan rumah belum siap touch up tandas & install cable port for TM. Ada la certain yang ada wall crack, leaking sana sini tapi tak banyak pun. Lampu pun boleh tahan problem jugak. Tapi yang paling menyampah bila masuk tandas yang penuh dengan tahi.




Ni kes pekerja malas nak turun bawah membuang dekat tandas tapi membuang je dekat situ lepastu tak reti flush. Sudahnya satu rumah berbau. Banyak rumah jugak lah macam tu sampai dah jadi lali dengan bau hancing dengan bau tahi.

Apart from check defect, ada jugak pasang hook dekat pintu bathroom setiap rumah lepastu pasang door stopper dekat setiap pintu. Satu rumah ada 2 bilik air, 3 bilik dan ruang tamu. Kaki sampai lunyai dah nak berjalan tapi gigih jugak siapkan sebab nak mendaki ke tingkat 10 lagi sekali memang boleh menangis. 


Yang bestnya buat kerja dekat site sebab view dekat padang golf tu cantik. Layan pulak angin masa panas membahang dengar pulak lagu memang feeling habis. Tapi bila dah balik rumah memang terbongkang lah cerita dia. Penat sangat buat kerja. Minggu ni pulak nak siapkan monthly progress report. Kalau mesin fotostat tak buat hal, dalam sehari dua dah boleh siap tapi dia dah buat dah bunyi tua dia tu, alamatnya seminggu la baru siap.



Anyway, I’ll try my best to do blogwalking and thanks kepada yang rajin berkunjung. Giveaway still lagi berjalan, soon I’ll update participant list supaya senang you guys nak blogwalking semua peserta yang join okay? Have a nice day guys J

Friday, 23 March 2018

Drama Review : Repeat – 10 Months Which Change Fates


 Image result for repeat 10 months which changes fate

Director : Masatoshi Kurakata, Hiroaki Yuasa, Kenji Katagiri
Cast : Shihori Kanjiya, Kanata Hongo, Gori, Haruka Shimazaki, Kei Shimizu, Satoshi Matsuda, Yumi Adachi, Seiji Rokkaku, Hiroki Ino, Satomi Tezuka, Tenkyu Fukuda
Genre : Mystery/Romance
Running Episodes : 10 episodes
Trailer :

Dapat peluang kembali ke masa lalu memang impian kebanyakan orang tapi tak semua ada pendirian yang bersyukur seperti Ayumi (Shihori Kanjiya) yang selesa dengan kehidupan sederhana dan kekasih hati yang mencintai dia walaupun serba kekurangan. Tapi disebabkan Kazuki (Satoshi Matsuda) curang, pendirian dia berubah dan menyertai 7 lagi ahli Repeat yang terpilih untuk kembali ke 10 bulan lepas dengan bantuan lelaki misteri, Kazama (Seiji Rokkaku).

Setelah bersetuju dengan syarat-syarat Kazama, 8 orang ahli Repeat dibawa pergi ke gua dan kembali ke 10 bulan sebelum untuk perbetulkan kembali kehidupan diorang menggunakan kekuatan ingatan masing-masing sebab tak boleh bawa sebarang memo ataupun alat semasa merentas masa.

Image result for repeat 10 months which changes fate

Walaupun dapat mengubah kehidupan masing-masing, tapi seorang demi seorang terbunuh selepas Repeat. Ayumi, Mouri (Kanata Hongo) dan Tendo (Gori) pada awalnya mengesyaki Kazama kerana dia seorang je yang tahu tentang Repeat dan bersifat misteri tapi telahan demi telahan yang dibuat semuanya salah. Jangan kata yang berlakon, yang tengok ni pun tak mampu nak crack the codes! Memang power director simpan sampai episode hujung siapa pembunuh misteri tu dan jawapan dia memang woaaaa! Thanks Tiara buat review drama ni!

But I cannot say this is the greatest drama sebab kalau genre fiction ni dia ada kekurangan sikit. Dan almost drama/movie memang macam tu lah. Dia akan sembunyikan kelemahan dia dekat fiksyen tu. Macam drama Repeat ni, Tendo setuju untuk join sebab nak selamatkan nyawa anak dia walaupun Kazama dah larang untuk jangan kacau aturan hidup mati manusia. Bila Tendo buat jugak, ada manusia lain yang mati menggantikan nyawa anak Tendo. Tapi kalau ikutkan tak perlu ada dah nyawa lain yang terkorban sebab ada 2 kematian terjadi sebelum kematian anak Tendo yang sepatutnya tak terjadi.

Lagi satu hal bila Ayumi dengan Mouri argue nak buat atau tak nak buat Repeat lagi sekali lepas diorang diburu polis sebab nanti akan kehilangan memori berkasih diorang sedangkan nanti  boleh je bawa sekali memori ke 10 bulan yang sebelum tu bukannya vanish terus.

Image result for repeat 10 months which changes fate

Yang tak tahu nak layan drama apa tu boleh try layan drama yang diadaptasikan dari novel Repeat hasil karya Kurumi Inui tahun 2004. Based on rating memang drama ni antara kegilaan ramai. Apart from storyline, visual and editing memang cantik cuma drama ni slow pace sikit since I guna video speed 1.5 nak pulak kalau Ayumi keluar sebab sendu sangat. Kazama pun sama sebab annoying sangat T.T
1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4, Storyline +0.7, 5. Casting +0.4, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +1, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +0.6 = 8.7/10

Thursday, 22 March 2018

Beli Topup Melalui Maybank2U


Kalau bab topup ni memang jarang sangat sebab selalunya guna wifi je nak contact orang via Whatsapp. Bab call orang guna telefon office je ataupun Whatsapp tapi tu pun entah berapa kali je dalam sebulan. Boleh dikira dengan jari.

Disebabkan nak pergi ke tempat yang tak ada wifi, terpaksa la topup untuk kegunaan sementara. Tapi nak menapak ke kedai jadi malas sangat lepastu teringat boleh guna Maybank2u! Kucar-kacir log masuk akaun.

1) Pergi ke column ‘Buy Online’


2) Pilih ‘Instant Prepaid Topup’


3) Klik ‘Open Instant Prepaid Topup’


4) Pilih telco


5) Masukkan amaun topup dan nombor telefon


6) Request TAC dan masukkan TAC number


Dalam masa beberapa minit, akan masuk mesej dari maybank untuk sahkan transaksi dah settle topup! Senang je lepastu favorite terus.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...