Wednesday, 28 February 2018

Movie Review : Buskers

Related image

Pengarah : Kye Fariz
Pelakon : Daiyan Trisha, Hafeez Mikail, Anas Ridzuan, Bulan, Lia Natalia, Mas Khan, Man Bai, Zain Hamid
Genre : Romantik/Remaja
Durasi Tayangan : 110 minit
Trailer : 


Buskers mengisahkan tentang pertemuan di antara Vera (Daiyan Trisha) dan Adil (Hafeez Mikail) di sebuah universiti dalam kuliah and terpaksa menjadi team untuk satu assignment. Dari situ Vera mengenali Adil dan menyelami kehidupan Adil sebagai penyanyi buskers di JB bersama Bulan (Bulan Terry) dan Ucop (Anas Ridzuan). Dalam diam Vera menyimpan hati kepada Adil disebabkan perangai Adil yang cool dan menghargai bakat menulisnya. Tak seperti pakwe 3 tahun Vera, Daniel (Mas Khan) yang berubah selepas menjadi famous di social media. Disebabkan Adil yang tak mampu lagi move on dengan ex dia, Mel, Vera encourage Adil untuk masuk pertandingan busking di JB supaya dapat tunjukkan kepada Mel yang dia dah move on walaupun hari-hari Adil stalk socmed Mel.

Image result for buskers the movie

Honestly tak pernah tengok Daiyan berlakon sebelum ni. So this is my first time watching her on big screen and apparently Buskers was her debut movie. Walaupun Daiyan pernah tercalon dalam kategori penyanyi baru di Anugerah Industri Malaysia tapi dalam movie Buskers ni dia tak menyanyi pun. Satu scene pun takde. La la la pun takde. Padahal I kenal dia dekat Twitter dengan video-video nyanyian dia. Its sad when your talent tak diketengahkan langsung.

And what’s worse for Buskers, Daiyan tak pandai berlakon. She’s plain. Ada la some scene yang dia mampu deliver tapi mostly memang hambar. Screentime dia banyak tapi semuanya sia-sia sampai lakonan Hafeez pun terheret sekali but not that much sebab Hafeez memang grab betul watak dia plus dia memang dah buat research on buskers’ life. He did his homework. Dia belajar main gitar dan busking di KL. Same goes to Ucop, Bulan, Norlie & Daniel. 4 watak ni memang cantik onscreen. Sedih bila movie tu terpaksa bergantung harap pada watak sampingan. Rasa happy bila watak sampingan ni muncul. Tapi bukan pada watak Aziz M. Osman. Dia try hard sangat.

Image result for buskers the movie

Storyline movie ni simple plus ada part yang predictable macam part Simfoni Dalam Poket tercalon dalam semi-final walaupun Adil cakap diorang tak layak dan tahu puncanya apa. Cuma pelik bila dissatisfied Adil kepada Vera tu Adil tukar pergi Mel pulak. Yang dia tak puas hati tu habis macam tu je. Team Buskers ni nak tonjolkan watak Adil yang cool tapi sebenarnya watak Adil paling serabut sekali.

In terms of music background I tak berapa minat dengan lagu indie so most of the songs I’m not really familiar with except lagu OAG. So nak enjoy and sing along pun tak mampu. Mungkin yang suka genre muzik ni akan suka la kot. Idk, I’m not a fan. Tapi lagu Atma Jiwa quite nice. First time dengar pun boleh jatuh cinta.


I just love the visual and cinematography je. Dalam movie ni you guys boleh enjoy tengok Bandar JB yang cantik-cantik. Nak pula bila assignment Vera dengan Adil banyak jalan sana sini so memang cuci mata tengok keindahan JB waktu siang dan malam. Great job for that.

As for the concept of this movie, mesej yang disampaikan untuk menyatukan manusia melalui muzik tanpa mengira status dan darjat. Macam Vera yang kaya boleh lepak dengan Adil yang miskin tapi dia macam tak sampai pun ye jugak sebab Vera tu anak composer terkenal kot. So of course lah Vera boleh masuk lepak sekali dengan Adil. Plus, takde siapa nak appreciate talent Vera except Adil and the geng. If only they create watak Vera dan ayah dia dari dunia luar selain muzik mungkin kita boleh sembang muzik tu menyatukan. But since they decided untuk buat semua cast ada background muzik, mesej tu tak sampai. Nak pulak bila ada watak Daniel.

Yang suka movie santai boleh la try Buskers and chill with their music tapi kalau you guys nak teen romance, better don’t because Daiyan will ruin your fantasy. 

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +0.5, 4. Storyline +0.3, 5. Casting +0.7, 6. Genre +0.6, 7. Themes +1, 8. Editing +0.7, 9. Social Message +0.5, 10. Personal Thought +0.5 = 6.8/10

Giveaway Top Commentator by Atiah Mulkan

Monday, 26 February 2018

Pentingnya Blog Archive


Dalam dunia blogging, blogwalking tu sangat penting sebab menjaga hubungan sesame blogger dan dari situ boleh tambah traffic kita. Dalam masa yang sama tambah pengetahuan dan perkenalan kita dengan blogger lain. Tapi tak semestinya kita mampu visit semua blog yang kita follow setiap hari. Ada yang terlepas pandang terutamanya yang bukan dalam kalangan bloglist kita.

Jadi apa gunanya blog archive ni?

Fungsi blog archive untuk menyenaraikan semua entri yang ada dalam blog tersebut ikut susunan paling terbaru sehingga yang paling lama. Ada blogger suka update sekali sehari. Ada yang update 5 kali sehari ataupun ada yang update ikut mood. Kalau rajin, meriah lah update. Kalau yang datang penyakit M dan brain freeze ataupun sibuk dengan urusan harian, kosong berhabuk lah blog.

For me bila berkunjung ke blog seseorang, memang akan baca dalam 5 entri untuk bukan yang dalam bloglist sebabnya jarang datang. Jadi bila dah datang, kita kena la buat meriah supaya tuan rumah rasa happy dengan kita ye dak?

Kebanyakan template yang blogger guna sekarang memang jenis ada button Read More. Personally I hate button Read More sebab akan bertambah tab. Ada pula tu yang jenis bila tekan button Read More dia tak buka new tab, dia loading dekat page tu. Nanti nak kena gigih back/undo.

Blog yang paling best bila dia letak Blog Archive dalam keadaan Hirearchy beserta post title. Sangat senang dan jimat masa untuk blogwalking. Dia letak pula di kawasan body post. Memang kawasan senang nampak.


Sekarang ni makin ramai yang usha Top Commentators blog diorang untuk appreciate yang rajin bagi komen tapi tak nice lah bila tuan rumah pun sambil lewa je dengan keadan blog dia. Nak dig entry satu persatu memang makan masa. Nak pula bila line slow macam dekat office ni. Memang I tak pandang langsung award tu walaupun quite interesting.

However this is just my personal opinion je since trend Top Commentators makin menaik sekarang ni so hopefully lepas ni ada la yang pandang betapa pentingnya Blog Archive ni. Happy Blogwalking guys J

Movie Review : The Florida Project

Image result for the florida project

Director : Sean Baker
Cast : Brooklynn Prince, Bria Vinaite, Willem Dafoe, Valeria Cotto, Christopher Rivera, Mela Murder, Caleb Landry Jones, Sandy Kane.
Genre : Drama
Running Time : 115 minutes
Trailer :


Movie TFP merupakan Top 10 movie of 2017 dan dipilih berdasarkan kekuatan karya pengarah dan lakonan barisan pelakon yang bagus thus won several awards in various award events for 2017 -  Critics' Choice Movie Award for Best Young Performer, Best Actor in a Supporting Role, Best Cinematography, Best Editing, Best Film and Best Director. 

TFP mengisahkan tentang Moonee yang berusia 6 tahun tinggal bersama ibunya, Hailey di kawasan pinggiran bandar Florida di flat kos rendah, Futureworld. Moonee (Brooklynn Prince) berkawan baik dengan Scooty (Christopher Rivera) dan kawan baru, Jancey (Valeria Cotto).Walaupun berumur 6 tahun tapi Moonee belum bersekolah disebabkan ibunya yang menganggur. 

Hailey cuma mendapat duit hasil menjaga Scooty ketika ibunya pergi bekerja di deli. Makan minum diorang pun ambil dari deli tu. Even worst Hailey ni ada stok ganja dalam rumah. Bukannya dia menjaga sangat pun budak berdua tu. Most likely diorang jaga diri sendiri je sambil diawasi penjaga bangunan tu, Bobby (Willem Dafoe). I really love how Dafoe carry his performance and his chemistry with Brooklynn in TFP. 

Disebabkan asuhan Hailey yang agak teruk, Moonie merupakan acuan yang kurang elok kepada rakan-rakannya. Memaki, mencuri aiskrim, menipu tu dah jadi benda biasa untuk dia. Lucky for Scooty, ibu dia pantau pergerakan tambah pula lepas kejadian rumah terbakar disebabkan mereka bertiga. Tapi nak kata Moonee ni acuan teruk tu tak juga sebab dia pun ada kecantikan dia tersindiri. Dia belajar dari pemerhatian dia yang dipengaruhi manusia sekeliling.

Not recommend this movie to anyone since movie ni banyak bahasa yang tak elok dan scene yang agak over untuk tontonan umum tapi storyline movie ni bagus ditambah dengan script, editing and cinematography yang cantik. Its definitely one of my fav movie. Lakonan Brooklynn dalam movie ni pun power sampai dapat pujian dari juri dan menang banyak award. Ending scene memang emosi teruk walaupun tu jalan yang terbaik untuk dua beranak ni tapi sebak jugak tengok apa yang jadi. 

1. Team Production +1,  2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +1, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +1, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +1 = 10/10

Silicone Sponge Vs Beauty Blender

Due to reaching expiry date of my makeups and I've bought a silicone sponge last week, so I saja nak try best ke tak silicone sponge ni sebab ramai yang kata lagi best guna silicone sponge. since its my first try, I just bought it at Mr. DIY since its cheaper just cost me ermm RM2.90 lol cheapskate. 

Okay, so this is my silicone sponge

 

Silicon sponge ni comel & lembut. Rasa macam nak picit sampai pecah je. Best main penyek-penyek dekat muka sebab lembut. So I try guna silicon ni apply BB cream and it turns out tak boleh nak dab macam beauty blender so its kind of awkward sebab dah biasa dab. Boleh wipe here and there. Kalau dab pun dia tak bagi effect apa pun. Sangat comot and sangat tak diserap masuk. Boleh nampak pores dekat kulit and it turns out buruk gila. I don't think a picture is needed sebab teruk benar muka. 

Then letak contour and highlight tapi sebab base tak cantik, it turns out tak cantik bila kita dab. Bahagian mata paling susah sebab bentuk dia lebar. Sangat tak berkesan dekat bahagian mata. Kucar-kacir cari beauty blender and dab macam biasa. Blend semua contour and highlighter tapi bila base tak cantik, hasil blend pun macam apa entah. Alang-alang dah makeup, selfie lah apa lagi. Plus nak try teknik selfie guna langsir + matahari tapi tak menjadi sebab matahari dah nak tenggelam. Bayang-bayang pun dah tak wujud dah. 






Idk if different silicone sponge will give different effect since I guna yang murah tapi tengok dekat Youtube pun kejadiannya sama je. Memang tak menyerap sangat macam beauty blender sebab tak boleh dab. Tapi yang bestnya guna silicone sponge ni, senang sangat nak basuh and cepat je kering tak macam beauty blender. Lama nak basuh and nak keringkan. Kalau kasar sikit dah terkoyak dah. Bila cuci pun tak bersih sangat. Dah la mahal. 


But comparing how effective both works, I definitely choose beauty blender sebab bila dab nampak cantik helok je. So you guys prefer guna silicone sponge or beauty blender kalau apply makeup base?

Sunday, 25 February 2018

A Beloved Superstar, RIP Sridevi

Ahad lepas 25/02, SriDevi menghembuskan nafas terakhir disebabkan heart attack dalam bilik air hotel di Dubai semasa bersiap untuk makan malam dengan suaminya, Boney Kapoor di Jumeirah Emirates Towers Hotel selepas menghadiri majlis perkahwinan Mohit Marwah, anak sepupunya. 

Selain family SriDevi yang susah untuk terima berita pemergian ni, of course the whole Bollywood industry tak percaya dengan kematian SriDevi since she’s a healthy person. In addition, Sanjay Kapoor adik ipar SriDevi keluarkan statement yang SriDevi memang tak pernah ada sakit yang berkaitan dengan jantung pun. 

SriDevi, Boney Kapoor dan anak perempuan bongsunya, Khushi berada di Dubai selama seminggu untuk perkahwinan Mohit. Anak perempuan sulung, Jhanvi ada di Mumbai busy dengan shooting movie debutnya, Dhadak. A heartbreaking moment for Jhanvi I bet since she’s not even there to spend last moment with her beloved mom. Plus, SriDevi memang excited sangat nak tengok Jhanvi debut. 

Related image

Sebelum mayat SriDevi diterbangkan ke Mumbai, they have to go through with Dubai authorities untuk pastikan kematian SriDevi memang natural cause since kematian berlaku di luar hospital Dubai. Funeral akan berlansung di Mumbai, di rumah Anil Kapoor dengan kehadiran semua ahli keluarga, saudara-mara, rakan selebriti dan media. 









It such a great lost for Bollywood industry and of course fans. Start acting since she's 4 yo, become a superstar in 80's era through Chaalbaaz, Naagin, Lamhe and Chandni thus now an acting legendary. My fav movie of her is Judaai, English Vinglish and Mom. Her songs, Hawa Hawaai and I Love You in Mr India. SriDevi’s last appearance will be seen in SRK’s upcoming movie, Zero. Rest in peace SriDevi mam. Forever will be missed. 

Friday, 23 February 2018

Repair Bahagian Depan Office

Minggu ni bila petang je awan dah start mendung lepastu hujan lebat. Even sekejap tapi cukup untuk buat some area banjir nak pulak dekat kawasan perindustrian macam dekat Shah Alam ni plus with some construction here and there. Khamis petang memang kuat sangat angin tambah dengan hujan lebat & petir sana sini. Thank God sekejap je dalam sejam macam tu. Pukul 5 dah boleh balik macam biasa and tak banjir langsung. Kalau banjir, confirm traffic slow campur dengan budak balik sekolah lagi dari 20 minit boleh stuck sampai sejam. 

But even hujan sekejap je banyak jugak pokok yang tumbang sebab angin kuat. Even our office pun rosak bahagian depan. Habis tercabut papan sampai kena ganti baru. Bumbung pun ada yang tercabut tapi tak teruk so boleh paku balik je. Hari ni boss dah panggil workers repair bahagian depan sebab berlubang sana sini. Lagipun minggu depan authorities nak datang memang kena touch up cepat lah cerita dia.

 


Hoarding belah belakang pun ada yang dah nak tumbang sebab hujan lebat haritu. Tapi satu je lah yang rosak. Yang lain kukuh lagi. Dah nak habis projek ni banyak benda nak kena repair sebab dah lama bertapak kat sini. Dah nak masuk 6 tahun dah. Minggu depan dari Isnin sampai Jumaat ada inspection tapi tak pasti dah boleh handover ke belum dekat TUDM ni. Harapnya boleh lah sebab pegang lama-lama pun buat tambah kos je. Hopefully everything went well next week. Tapi malamni kita pergi CNY dinner dulu dekat Putrajaya. Yeay! 

p/s : Tak tahu kenapa ramai yang cakap office cantik haritu dekat post Bosan Dekat Office meanwhile this is my actual office. Maybe you guys got confused so kalau rajin I'll make a tour entry. Kalau rajin :P

Movie Review : When We First Met

Related image

Director : Ari Sandel
Cast : Adam DeVine, Robbie Amell, Alexandra Daddario, Andrew Bachelor and Shelley Hennig
Genre : Romantic/Comedy
Running Time :
Trailer :

Dah lama nak tengok English movie rom-com macamni without any gross or sex scene in it and decent dialogues. By decent I meant not much F word and dirty lines. Thanks When We First Met movie,  I have a really enjoyable moment during watching this. Walaupun storyline movie ni biasa & most likely cliché tapi mesej dia untuk hargai semua moment yang jadi memang sampai.

Mengisahkan tentang Noah (Adam DeVine) yang jatuh cinta pada Avery (Alexandra Daddario) dari pertama kali diorang bertemu 3 tahun lepas di Halloween party tapi malangnya Avery cuma menganggap Noah sebagai kawan baik dia & bertunang dengan Ethan (Robbie Amell). Kecewa dengan cinta yang tak kesampaian, Noah mabuk dan meluahkan rasa hatinya kepada Carrie (Shelley Hennig) dan kawan baiknya, Max (Andrew Bachelor) thus end up taking picture in his fav classic photobox. Dengan kuasa ajaib photobox, Noah kembali ke tarikh 31/10/2014 di mana saat pertama kali dia bertemu dengan Avery. Tapi setiap kali dia cuba untuk menjadi cinta hati Avery, usahanya tetap gagal dan Ethan tetap menjadi pilihan Avery. Siapa sebenarnya jodoh Noah? Apa yang perlu Noah lakukan untuk hidup bahagia seperti Avery?

Image result for when we first met

Movie WWFM ni biasa je actually tapi disebabkan karakter Noah tu dilakonkan oleh Adam Devine and he's so cute and fun at the same time memang happy sangat tengok ditambah pulak dengan chemistry dia dengan Alexandra, it makes a perfect chill out movie. And oh not to forget, Ethan is so charming and suave. He's just perfect with his smile and everytime he appears onscreen I will go gaga over him from head to toe sama macam dalam movie Duff dulu. Hats off for this team for making his abs come onscreen. Perfect!


Walaupun Noah dengan Avery ni berkawan baik selama 3 tahun tapi Noah seems tertipu dengan karakter Avery? Sebab Avery yang sebenar berbeza sangat dengan Avery yang dia jumpa malam parti Halloween tu. Bila dah banyak kali time-travel ke masa lampau, baru dia kenal siapa sebenarnya Avery dan siapa sebenarnya yang dijodohkan dengan dia dan kenapa jodoh dia adalah jodoh dia. Fuhh ayat punyalah takmau bagi spoiler kat korang. 

Image result for when we first met

Tapi ada kemungkinan jugak dia tertipu sebab dia bagitau dekat Carrie, kawan baik Avery yang selama 3 tahun dia banyak travel sana sini so maybe diorang contact through Skype, phone or social media je. 

But it just a minor glitch and you guys might not even be bothered pun bila tengok movie ni. Adam Devine made this movie looks great with his presence cuma macam lagi best kalau diorang tayang life Noah dengan bff dia, Max because Max also a fun character same as Noah. Their brotherhood is great. Harap lepasni ada movie diorang berlakon sekali sebagai bff jugak. Their chemistry is awesome. Not to mention his inspirational quote made me goes woahhh

Fate is a tricky lady. When you try to figure her out, you just get more confused. If I were to go back and live differently, I wouldn't be me. Things happen randomly for no reason at all but they create opportunities. And you learn from those opportunities even the missed ones. The question is, can you realize that next opportunity, when it matters the most?
If you guys mencari movie yang santai, kelakar, romantik try la tengok movie When We First Met hasil produksi Netflix ni. Its predictable story yet endearing. After watching this you guys probably wondering will you go back to the past and change it or just learn from the past and change for a better future?

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.6, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +1, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +0.8 = 9.4/10

Movie Review : Battleship Island

Related image

Director : Ryoo Seung-wan
Cast : Hwang Jung-min, So Ji-sub, Kim Soo Ahn, Song Joong-ki, Lee Jung-hyun and Kyoung-young Lee.
Genre : War/Thriller/Drama
Running Time : 132 minutes
Trailer :


Bertemakan Perang Dunia Ke-2, sebuah band yang diketuai Lee Kang-ok (Hwang Jung Min) dan anak perempuannya,  So Hee (Kim Soo Ahn) mencari jalan keluar dari Pulau Hashima yang dipenuhi 400 orang rakyat Korea yang ditipu, diculik, dibawa secara paksa untuk melombong hasil galian di kawasan tersebut. Diseksa, masalah kekurangan nutrisi, kerja sehingga mati tak kira kanak-kanak ataupun dewasa, kehidupan di pulau tersebut seperti neraka. 

Japan to publicize testimony denying that Koreans were forced to work ‘under harsh conditions’ at UNESCO-listed ‘Battleship Island’

Sesampainya di pulau, dia kenal dengan seorang gangster yang famous di Korea, Choi Chil Sung (So Ji Sub) dan seorang pelacur secara paksa Mal Nyeon (Lee Jung Hyun). Selepas insiden di bilik air bilamana ketua buruh memukul seorang buruh dengan sengaja Chil-sung menggertak untuk berlawan dengannya. Dengan kemenangannya dan dipersetujui oleh pegawai askar Jepun, dia menggantikan tempat ketua buruh tersebut. Dalam masa yang sama, Park Moo Young (Song Joong-Ki) askar latihan dihantar ke pulau tersebut untuk misi rahsia menyelamatkan ketua Korean Independence Movement, Hak-chul Yoon (Kyoung-young Lee) keluar dari pulau tersebut. Namun setelah mengetahui agenda sebenar di pulau tersebut, Park berubah fikiran dan mengajak semua buruh kasar di situ untuk melawan askar Jepun dan keluar dari pulau tersebut. 

Image result for battleship island

We already know life during war world era is tragic and awful so during watching this movie, my heart broke especially when involving torturing scene from Japanese soldier. Pukul tu dah biasa tapi golek atas paku sampai mati memang ngeri kot. Nobody deserves that. Bila tengok life diorang dekat pulau ni memang rasa bersyukur sangat tak hidup pada era tu. Betapa gigihnya director nak wujudkan kembali era tu sebab tujuan asal movie ni pun sebab nak menghidupkan rasa patriotik dan cinta pada negara mereka. Emotion tu memang sampai.

Tambah emosi bila tengok scene Jang-ok dengan anak perempuan dia. Sehabis boleh dia akan buat apa saja cara untuk pastikan So-hee hidup gembira di pulau tu tanpa gangguan dari askar Jepun dengan kebolehan berbahasa Jepun dan ketua band. Tapi kedudukan dia tetap terancam sebab askar Jepun yang kejam dan licik sentiasa mengugut untuk menjual So-hee sebagai geisha.

Walaupun Joong-ki muncul lambat dalam movie ni which is during second half padahal nama dia digunakan during promotional events but he proved his worth as an actor. Karakter Park sebenarnya watak fiksyen so tak banyak referece yang Joong-ki dapat untuk hidupkan watak Park but Joong-ki being Joong-ki. His persona as savior is delightful.

Image result for battleship island

Sama jugak dengan pelakon utama lain, semuanya hebat belaka even pelakon kanak-kanak yang pernah berlakon dalam movie Train To Busan. Memang patut movie ni dapat rating tinggi sebab chemistry between them is superb. Social message sampai, emotion is there walaupun storyline dia agak serabut but still its enjoyable.

Walaupun movie ni katanya based on a true story tapi pihak Jepun menafikan yang rakyat Korea dilayan secara kasar macam yang digambarkan dalam movie Battleship Island walaupun betul ramai yang datang secara paksa. Sekarang ni pihak Jepun tengah mengumpulkan bukti tentang kejadian ni tapi agak sukar sebab ramai yang terselamat semuanya menetap di Korea Selatan.

Even Pulau Hashima ni wujud di Jepun dan menjadi tempat tinggalan sejarah tapi team Battleship Island tak berlakon di sana sebaliknya mencipta set yang seakan sama dengan Pulau Hashima di Chuncheon dan menelan kos 5x ganda dari bajet asal. With great cinematography work from Lee Mo-gae, I can say its worth it since this movie won 5 awards of Best Art Direction, Best Cinematography and Visual Effects. Not only that, tapi banyak lagi kategori award yang BI menang antaranya Best actor, Supporting Actress, Top 10 Film.

Image result for battleship island

Recommended to watch? Obviously yes tapi jangan tengok kalau lemah semangat ataupun tengah makan sebab banyak gore scene and pretty much some of you guys cannot bear to watch.  
1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.7, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +1, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +1 = 9.7/10

Thursday, 22 February 2018

Movie Review : Trapped

Related image

Director : Vikramaditya Motwane
Cast : Rajkumar Rao, Geetanjali Thapa
Genre : Thriller/Drama
Running Time : 1h 45m
Trailer :


Apa yang terjadi bila kita terperangkap dalam rumah tanpa bekalan elektrik ataupun air? Untuk satu hari pun dah buat sasau, apatah lagi seminggu? Tu yang terjadi kepada Shaurya (Rajkumar Rao) apabila dia tanpa sengaja terkunci dalam sebuah rumah yang dibeli untuk meyakinkan keluarga awek dia, Noorie (Geetanjali Thapa)  yang dia mempunyai rumah dan kerja yang stabil. Desakan dari awek untuk berkahwin dan dalam masa yang sama mempunyai sebuah rumah membuatkan dia membeli sebuah apartmen baru di bandar Mumbai tanpa fikir panjang kerana harga yang murah. Pelbagai cara dia lakukan untuk meminta bantuan dari dunia luar dan pelbagai cara juga dia lakukan untuk terus hidup dan keluar dari rumah tersebut.

Movie ni ditulis oleh Amit Joshi yang mendapat ilham apabila dia terperangkap dalam rumah selama setengah jam. Bermula dari situ dia berjumpa Vikram di Phantom Film kemudian Vikram menghantar tulisannya kepada Mehta dan Joshi yang kemudian menghasilkan 130 helaian skrip dan jalan cerita yang sesuai untuk movie Trapped. Yang menariknya movie ni walaupun fiksyen tapi masih lagi berpijak di dunia nyata. Ambil jalan mudah bila terdesak, lapar macam mana pun takkan mampu makan lipas untuk survive sebab tak pernah makan. Takkan mampu minum air kencing sendiri walaupun terdesak sebab tak pernah minum. Watak Shaurya cuma manusia biasa.

Related image

Dalam movie Trapped, Shaurya terperangkap di apartment di tengah kota yang pesat membangun. Walaupun dikerumuni dengan manusia tapi semua tak ambil peduli dengan benda lain sebab masing-masing sibuk dengan dunia masing-masing. Tambah pulak bila tak ada siapa pun yang perasan Shaurya dah lama hilang sebab busy dengan life masing-masing. Part yang ni buat rasa emosi sangat sebab terfikir nanti bila kita hilang ada tak yang mencari?

Selalunya movie genre survival ni, director prefer slow-pace but not for Trapped sebab Vikram taknak audience bosan bila tengok perjalanan hidup Shaurya dalam rumah terbiar tu. And yes, the decision is right sebab memang curious sangat apa dia nak buat untuk keluar. Every decision yang dia ambil ada consequences. Even dah hampir keluar tu pun ada lagi ujian dia sampai rasa baik mati je lah senang. Bukannya ada yang peduli pun.

Movie Trapped sebenarnya dah siap pada tahun 2016 lagi untuk ditayangkan di Mumbai Film Festival & terima banyak pujian daripada penonton & juri thus won Best Asian Film Award di Neuchatel International Fantastic Film Festival tahun 2017. Mac 2017 baru ditayangkan di cinema tapi kurang mendapat sambutan sebab genre movie survival. But still you guys won’t be disappointed with Trapped sebab storyline dia memang bagus dengan persembahan mantap dari Raj. Fun fact, Raj dapat penghargaan di Filmfare Award melalui Critics Award for Best Actor tahun 2017 untuk watak Shaurya. Same goes to Best Editing & Best Sound Design.

Walaupun jalan cerita dah dapat agak tapi outcome tu mungkin takkan sama dengan apa yang kita fikir & yang paling penting mesej tersirat dalam movie ni mungkin bagi kesan lama kepada diri.

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +1, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +1, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +1 = 10/10

Lirik Lagu Muda - Agnez Mo

Pagi tadi sebelum pergi kerja belek Explore Instagram ternampak video Agnez Mo perform on stage dengan NOAH tapi dekat caption takde pulak tajuk lagu. Dah lama tak layan lagu Agnes lepas album Sacredly Agnezious tahun 2009. Bila dengar lagu ni terus cari full video. 

Not sure single Muda ni keluar tahun bila but its a great motivational song & the beat is catchy. Love the lyrics tapi I download versi on stage ft NOAH la sebab lagi best. K tipu, sebab NOAH lah duh.

Related image



Lagu : Muda (Le O Le O) Lyrics
Penyanyi : Agnez Mo
Tahun : 2012

Le o le o le o heeei, le o le o le o heeei
Le o le o le o heeei, le o le o le o heeei
Ku berlari pakai hati, tak berhenti sampai mati
Le o le o le o heeei, le o le o le o heeei, le o le o le o heeei

Aku dengar ada yang bicara
Papa mamaku punya cita-cita
Dia baru berusia lima
Tapi semangatnya sungguh sempurna

Never in your life, let them talk to you like you can not
Yes, you’re young but you’re right
Walk your miles, do your part with a smile
’cause you’re young, you’re young, you’re young

Hidupku itu adalah aku
Bukan kamu dan ragumu, jangan sama-samakanku
Hidupmu itu adalah kamu
Bukan kata tidak mampu, tak peduli usiamu

Aku muda (aku muda) aku bisa (aku bisa)

Tak perlu ragukan yang kau lihat
Orang ikuti ku punya jejak
Kamu yang nakal bikin ku bosan
Mulut setan bicara tak karuan

Never in your life, let them talk to you like you can not
Yes, you’re young but you’re right
Walk your miles, do your part with a smile
’cause you’re young, you’re young, you’re young

Hidupku itu adalah aku
Bukan kamu dan ragumu, jangan sama-samakanku
Hidupmu itu adalah kamu
Bukan kata tidak mampu, tak peduli usiamu

Hidupku itu adalah aku
Bukan kamu dan ragumu, jangan sama-samakanku
Biar ku berlari pakai hati
Tak berhenti sampai mati, aku muda aku bisa

Le o le o le o heeei, le o le o le o heeei
Ku berlari pakai hati, tak berhenti sampai mati
Le o le o le o heeei, le o le o le o heeei
Ku berlari pakai hati, tak berhenti sampai mati

Hidupku itu adalah aku
Bukan kamu dan ragumu, jangan sama-samakanku
Hidupmu itu adalah kamu
Bukan kata tidak mampu, tak peduli usiamu

Hidupku itu adalah aku
Bukan kamu dan ragumu, jangan sama-samakanku
Biar ku berlari pakai hati
Tak berhenti sampai mati, aku muda aku bisa

Le o le o le o heeei
Ku berlari pakai hati, tak berhenti sampai mati

Tuesday, 20 February 2018

Strategi Promosi Filem Di Bollywood


Pembikinan movie memang sesuatu yang besar kepada seorang pelakon tapi yang membuatkan movie tu berjaya di panggung haruslah audience. Di Bollywood 75% faktor tarikan terletak pada strategi promosi dan marketing  sebabtu ada movie yang content melalut pun mampu dapat kutipan tinggi.

Kalau kutipan tak tinggi pun at least balik modal supaya semua yang terlibat dalam pembikinan filem tu tak rugi. Berbeza dengan dulu, promosi movie cukup dengan poster je tapi sekarang public appearances sangat penting.

1. Hebahan Radio/Media Cetak

Radio dan media cetak memang main peranan utama untuk promosikan filem baru sebab keberkesanan dalam menyampaikan maklumat adalah tinggi even reach out ke kawasan pedalaman atau kampung. Biasanya pelakon utama dalam movie tersebut yang akan involve dalam promosi ni. 

Terpilih sebagai magazine cover pun salah satu strategi jugak sebab majalah hiburan macam Filmfare, Femina, Vogue, GQ, Elle akan temuramah pelakon utama dan buat photoshoot session tapi tak semua pelakon dapat peluang ni.

Related image



2. Trailer Launch Event

Launching event untuk setiap movie memang wajib ada untuk tarik semua wartawan dan penulis blog untuk hebahkan tentang movie yang bakal ditayangkan. Selalunya yang hadir pengarah, barisan pelakon utama, pengarah muzik dan penyanyi latar utama.

 Masa ni trailer akan didedahkan kepada umum, pengarah akan ceritakan serba sedikit konsep movie diorang, production house mana yang terlibat, tarikh movie ditayangkan, jumlah lagu dan penyanyi latar, berapa cinema yang akan tayang movie domestic dan antarabangsa dan sebagainya. Kemudian akan ada sesi soal jawab between media dan barisan pelakon.  

Ada juga movie yang buat Poster Launch Event ataupun Songs Launch Event tapi production house yang kaya je lah macam Dharma ataupun YRF sebab launching event ni makan kos. Ada juga movie yang bergabung trailer launch event macam movie Secret Superstar dengan Baahubali 2.

Image result for dangal trailer launch

3. Social Media

Makin ramai pelakon yang guna medium ni untuk promote movie baru diorang sebab lagi pantas dan Nampak lagi dekat dengan fans. Antara social media yang wajib ada haruslah FB, Twitter dan Insta. Selalunya barisan pelakon utama akan buat FB atau Instagram live session dengan fans untuk sesi soal jawab ataupun #Ask di Twitter.

Ada juga yang gunakan challenge untuk promote movie macam Dubmash Challenge, selfie, video yang related dengan movie. Sebelum ni Salman Khan pernah buat poster digital untuk diberikan kepada sesiapa yang letak hashtag movie Jai Ho.


4. Public Places


Muncul di tempat awam memang antara yang wajib barisan pelakon utama buat untuk promosikan movie baru. Sometimes ada pengarah yang join tapi boleh kira dengan jari je lah. Selalunya promote di IPT, taman rekreasi ataupun shopping mall.

Pernah juga yang promote dengan cara unik macam Anil Kapoor promote TV Series, 24 India dengan menaiki keretapi bersama peminat ataupun Vidya Balan yang bergerak menggunakan rickshaw sambil pegang poster missing untuk movie Kahaani. SRK pun pernah promote movie Raees di setesen keretapi. Penat tapi berbaloi.

Image result for anil train 24


5. TV Show

Appearance dekat TV show macam Kapil Sharma Comedy Show, Koffee With Karan, Dance India Dance, Big Boss, Who Wants To Be A Millionaire India ataupun drama memang bagi exposure tinggi kepada movie.

Image result for deepika big boss

6. Award Function/Pre,Post Party

Appearance pelakon di parti ataupun award function memang penting sebab networking antara selebriti dan VIP. Ramai selebriti yang datang masa tayangan perdana movie nanti dan bagi good review terutamanya dari #TheKhans (Aamir, Salman & SRK) memang bagi pengaruh tinggi sebab lain selebriti lain fans wave dia. VIP pula selalunya kalangan investors untuk bantu dana movie tersebut.

7. Charity Event

Charity event ni selalunya untuk movie yang sarat dengan mesej social kepada masyarakat and approaching them will attract positive review. Contoh macam team Padman bagi pad percuma di sekolah dan kampung. Salman Khan buat jualan amal untuk yang memerlukan.

Tapi ada je pelakon yang gunakan tempoh promotion ni untuk buat charity walaupun movie tak berkaitan sebab masa ni je yang diorang ada untuk dekat dengan masyarakat. Contoh macam Deepika Padukone launch awareness campaign untuk pesakit depression.  Rani Mukherjee join awareness campaign untuk promote movie Hichki.

Image result for sonam charity event

8. Blind Item/ Gossips

Strategi ni walaupun nampak macam negatif tapi sedikit sebanyak membantu jugak untuk movie. Selalunya strategi ni untuk movie genre rom-com so jangan terkejut kalau pelakon bertukar pasangan setiap kali movie baru keluar. Muka yang selalu sebarkan gossip tak lain tak bukan, Karan Johar. Ratu Gossip Bollywood.

Image result for ranbir alia hookup

9. Sports

Kriket antara sukan yang paling famous di India da nada beberapa selebriti yang mempunyai team kriket tersendiri macam SRK, Preity Zinta, Aamir Khan and during match ada persembahan dari pelakon so appearance dekat sini kira peluang emas. Tapi setakat datang pun bagi exposure jugak kepada fans di stadium. 

Related image


10. Music Album

Some movies memang bukan content-driven so tugas untuk buat movie tu jadi bualan terletak pada pengarah muzik movie tersebut. Selalunya movie Emraan Hashmi bukan pilihan utama di kalangan penonton tapi disebabkan lagu-lagu yang best, movie dia mendapat perhatian.

Trend sekarang lagu cuma untuk promotion strategy tapi tak masuk pun dalam movie. Kalau masuk pun berbeza dengan masa promotion macam lagu Afghan Jalebi dari movie Phantom.

11. Fashion Show

Fashion show seperti Lakme Fashion Show ataupun Indian Jewellery Fashion Week pun bagi exposure juga kepada movie baru since di Bollywood pereka fesyen dan kostum turut main peranan penting dalam pembikinan filem so walk on their ramp can increase goodwill of the movie. 

Image result for lakme 2018

Banyak kan strategi untuk promote movie di Bollywood sana? Nampak macam mustahil nak buat tapi yang ni la yang selebriti buat setiap kali movie baru keluar. Selalunya promotional event akan berlangsung selama 2 hingga 3 bulan. Unlike in Malaysia, hebahan cuma di media sahaja. Mungkin industri kita boleh guna cara ni untuk promote movie. 

Kadang-kadang geram bila pelakon Malaysia malas promote movie tapi salahkan penonton tak support movie tempatan. Bukan taknak support tapi tak tahu langsung movie yang bakal tayang. Yang tahu cuma kontroversi artis je lepastu mula la gigih membawang. Hihu

Pencuci Kleenso Stain Remover Pilihan Hati


Sejak pindah rumah sewa baru ni tak pernah lagi cuci balkoni sebab dekat situ memang letak segala jenis tanaman so rasa macam tak perlu je nak cuci. Nanti kotor jugak but nope sakit mata pulak tengok kotor cenggitu and yesterday I’ve decided to clean it up. But since tiles melekat dengan kotoran tanah, cat tertumpah, karat apa lagi entah bila cuci dengan Mr.Muscle tak membantu sangat pun.


Masa masuk dulu, owner tak sempat cuci rumah sebab we’re kinda rush, haritu sign agreement, hari tu ambik kunci and hari tu jugak terus masuk padahal sepatutnya owner nak suruh masuk lepas dia upah orang cuci sebab rumah tu baru je lepas siap renovate. So ada la pencuci Kleenso yang berbaki dalam bilik air. Masa tu guna untuk cuci bilik air sebab Mr. Muscle dah habis cuci satu rumah. Masa guna tu macam pandang sebelah mata lah sebab tak tahu pun brand ni wujud and it looks cheap. By cheap I mean tak berkesan sangatlah since pencuci ni ada jual dekat DIY but wowww bila tuang je, sental sikit dah hilang. Since then, memang jadi produk wajib ada.

And yes of course lah guna Kleenso untuk buang segala kotor yang ada dekat balkoni rumah tu. Disebabkan semalam tak larat sebenarnya nak mencuci tapi gagahkan jugak cuci sebab menyampah dah tengok so some parts yang buat ala kadar je. But all in all I’m totally impressed with Kleenso. Tapi Kleenso ni busuk so lepas cuci dengan Kleenso, cuci lagi sekali dengan Mr Muscle sebab bau I Love You tu menusuk hati gittew. But a lil reminder here, Kleenso ni a bit corrosive jadi elakkan sentuhan secara direct. 





Dah siap cuci baru la rasa lega sikit tengok mini garden ni. Actually nak letak bean bag dekat corner tu sebab dekat beranda ni kalau petang memang bahagia lepak minum green tea sambil layan angin sedap je since ada hutan dekat belakang tu. Kadang nampak jugak species burung cantik terbang sana sini. Very peaceful lepas penat balik kerja. Tapi malam very creepy uolllsssss.

And oh, since pokok bendi dah keluarkan buah, gigih pagi tadi kutip dalam gelap sebab balkoni ni takde lampu hihu. Boleh lah campak masuk dalam kari ikan. Bendi ni terbantut ye sebab pasu kecik belaka. 



Finally dapat jugak merasa bendi hasil mini garden sendiri. Yeay! 

Movie Review : Sniff

Image result for sniff hindi 2017

Director : Amole Gupte
Cast : Sunny Gill, Surekha Sikri, Putul Guha
Genre : Comedy/Mystery
Running Time : 1 hr 28 minutes
Trailer : 


Sniff mengisahkan tentang Sunny (Khushmeet Gill) yang tak dapat menghidu sejak dari lahir dan perkara ini sangat merisaukan kerana keluarganya bergantung kepada hidung untuk menghasilkan makanan warisan turun-temurun sebagai perniagaan keluarga. Disebabkan tak dapat menghidu, dia dipulaukan di kelasnya selepas kes dia terpijak tahi anjing tanpa sedar kerana kelemahannya sehingga busuk satu sekolah.

But then an accident occur at old chemistry lab and magically it helps him with his smelling sense due to huge and deep sneeze. Tapi yang ajaibnya, hidung dia boleh hidu sejauh 2km. Disebabkan keistimewaan dia tu, ramai yang beratur nak tengok sejauh mana kehebatan hidung Sunny. Nak pulak bila nenek dia bangga dengan keistimewaan Sunny sampai ramai jiran-jiran yang gunakan khidmat Sunny untuk masalah kehidupan diorang. At the same time, kawasan perumahan Sunny ada kes kecurian kereta berlaku so Sunny gunakan hidung dia untuk tangkap pencuri misteri tersebut dengan bantuan dari rakan-rakan licik dia since they declared themselves as detectives. 

Related image

Since movie ni movie kanak-kanak so story dia simple je, you guys can either watch it for fun or spending time watch Sniff with family. Yang bestnya movie ni cinematography dia cantik sangat, it’s like an eye-treat for audience. Cuma yang tak bestnya second half plot movie ni dah mula longgar and turns out to be hambar. Mungkin I expect something greater kot tapi Amol stick to his simple plot till the end plus some illogical scenes when out of sudden Sunny think like an adult. It just too much for a kid to bear with. With average music background which nice for the flow of story but not worth for remembering or to be play over and over again in playlist just make it slightly not a great piece of Amol. Kalau orang tak tahu siapa Amol Gupte, maybe people will give it a pass but considering Taare Zameen Par and Hawa Hawaii are his work, it just tskkkk.

Lakonan memasing memang cantik tapi sayanglah bila plot hambar macamni memang tak boleh nak sembunyi sangat pun dengan line-up cast yang cantik. On average boleh pergi lah tapi banyak lagi yang kurang untuk movie Sniff nak pula bila komedi tu terletak pada perkara negative. For a children movie like Sniff, it can turns out wrong kan?

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +0.5, 4. Storyline +0.4, 5. Casting +1, 6. Genre +0.6, 7. Themes +1, 8. Editing +1, 9. Social Message +0.5, 10. Personal Thought +0.3 = 7.3/10

Monday, 19 February 2018

Movie Review : Mom And Dad

Image result for mom and dad movie 2018

Director : Brian Taylor
Cast : Nicolas Cage, Selma Blair, Anne Winters, Zackary Arthur, Olivia Crocicchia, Brionne Davis, Samantha Lemole, Lance Henriksen


Genre : Thriller/Horror 
Running Time : 83 minutes
Trailer :


Dah lama tak tengok dark comedy and Mom And Dad ni not bad lah. Sambil iron baju bolehlah nak layan. MAD mengisahkan tentang pasangan Kendall (Selma Blair) & Brent (Nicolas Cage) yang fedup dengan kehidupan sebagai ibu bapa kepada dua orang anak mereka, Carly (Anne Winters) & Josh ( Zackary Arthur). While Brent already giving up with his life, Kendall still hoping things turn out to be different but Carly & Josh keeps making it hard. So one day, dalam kelas Carly ada dua orang classmate kena panggil ke bilik pengetua tanpa sebab. Tak lama lepastu kereta polis datang thus ramai yang curious apa jadi dekat sekolah sampai polis datang. Nobody knows the reasons why. Tiba-tiba semua kena suruh keluar berkumpul di dataran sekolah tapi tak dibenarkan keluar dari pagar sekolah.

Di luar pagar sekolah ramai parents berkumpul dengan muka ganas dan dikawal ketat oleh polis. Parents di luar pagar akan panggil nama anak diorang tapi polis sedaya-upaya halang. Memang confuse sangat scene ni. Bila ada student beria nak pergi dekat parents dia walaupun polis larang, dia dibunuh oleh parents dia depan semua orang. Memang menggelupur lah semua orang bila tengok and parents pulak makin mengganas bila tengok anak-anak diorang lari. Maka bermula lah episode pertarungan antara anak dan parents. Tak kisahlah anak baik ke patuh solehah dengar cakap ke semua kena bunuh dengan parents sendiri. Tapi parents ni akan bunuh anak sendiri je, tak kacau anak orang lain. Ha’ah guys takde episode makcik bawang dekat sini.

Image result for mom and dad movie 2018

Carly dengan bff dia, Riley lari balik rumah Riley sebab rumah Riley kosong so selamat lah nak berlindung tapi silap tekaan diorang bila mak Riley ada dalam rumah dan bunuh Riley. Berlari Carly balik rumah nak selamatkan adik dia, Josh. Dengan bantuan pakwe dia, Carly berjaya selamatkan Josh tapi tak lama bila parents diorang balik rumah untuk bunuh diorang. Second half memang penuh dengan strategi peratrungan between Kendall, Brent, Carly & Josh & some flashback. Tambah teruk bila grandparents diorang datang untuk bunuh parents diorang tapi dalam masa yang sama lindungi diorang berdua. Chaos much? I know.

Since movie ni dark comedy, scene pembunuhan tu tragis betul la. Ada yang belasah anak dengan kayu besbol sampai mati. Ada yang cekik sampai mati, ada yang tikam dengan pisau. Merata-rata bersepah dengan darah. Muka memasing pun takde perasaan. Tak tahu siapa yang mulakan revolusi ni Cuma diorang kaitkan virus ni dengan perangai babi bilamana babi akan membunuh anak-anak dia bila anak-anak dia ni menyusahkan dia.

Movie ni kreatif la jalan cerita dia tapi jadi horrible bila tertanya-tanya apa punca, siapa yang mulakan revolusi ni, apa penawar dia sebab tak adil lah semua anak-anak kena bunuh sedangkan yang buat perangai tu bukannya semua lagipun parents yang beria bunuh anak-anak tu pun, dulu sama jugak pernah buat silap dengan parents sendiri. Lagi sakit hati bila baby pun kena bunuh jugak. 

Geram jugak dengan Brent beria nak mengamuk geram dengan kehidupan sebagai bapa bila stamina tak bagus macam dulu, fizikal pun tak semenggah & penat dengan perangai anak-anak dia sedangkan dia masa muda pun sama teruk jugak. Kenapa perlu salahkan anak-anak dia bila fizikal dia berubah padahal kalau dia amalkan gaya hidup sihat, perut takkan buncit pun. Lagipun apa yang dia expect? Kulit dia akan sentiasa tegang sampai mati ke? Revolution ni somehow empty-minded and emotional due to mid-life crisis. Diorang punya marah tu as if anak-anak diorang memang teruk sangat sampai tak pernah bagi kebahagiaan langsung dalam hidup diorang padahal diorang yang decide nak settle down and have kids. Doltish American parents.

But its great to watch Nicholas Cage in a different avatar. Selalunya dia berlakon watak ayah penyayang, suami penyayang, manusia suci murni je tapi dalam movie ni memang ngeri betul tengok kegigihan dia membunuh tu. Sama jugak dengan Selma Blair bila dia mampu berubah karakter dari ibu penyayang kepada ganas dan saiko. Its fun to watch but it turns out to be annoying with pointless story.

Image result for Mom And Dad

1. Team Production +1, 2. Visual +0.8, 0.3. Audio +1, 4. Storyline +0.3, 5. Casting +1, 6. Genre +0.6, 7. Themes +1, 8. Editing +0.7, 9. Social Message 0, 10. Personal Thought 0 = 6.4/10

Sunday, 18 February 2018

Movie Review : Along with The Gods : The Two Worlds

Image result for along with the gods

Director: Yong-hwa Kim
Cast : Ha Jung-woo, Cha Tae-hyun, Ju Ji-hoon, Kim Hyang-gi, Kim Dong-wook, Do Kyung-soo
Genre : Fantasy/Drama
Running Time : 139 minutes
Trailer :


Lately banyak sangat tweet pasal movie AWTG ni sebab ramai yang kata best. Tengok dekat Pencurimovie pun dah keluar HD so try lah tengok. Tak sangka betul movie ni bagus. Rasa insaf betul walaupun garapan ikut kitab agama lain tentang Hari Neraka dan cara diorang hisab amalan si mati. Tapi gambaran diorang ni tak seteruk gambaran kitab kita lah but still insaf hoi. Tapi kejap je lah. Manusia kan. Hihu

AWTG mengisahkan tentang roh mulia, Kim Ja-hong (Cha Tae-hyun) yang meninggal selepas selamatkan seorang budak perempuan dari bangunan yang terbakar. Diiring oleh 3 penjaga, Gang-rim (Ha Jung-woo) sebagai ketua penjaga, Haewonmek (Ju Ji-hoon) penjaga keselamatan dan Lee Deok-choon (Kim Hyang-gi) dengan keupayaan untuk melihat semua amalan si mati menemani di setiap perbicaraan iaitu di Neraka Pembunuhan, Neraka Kemalasan, Neraka Penipuan, Neraka Pengkhianatan, Neraka Ketidakadilan, Neraka Keganasan dan Neraka Keluarga.

Dalam setiap perbicaraan akan ada 2 orang pendakwa yang akan menilai setiap tindakan si mati semasa hidup di dunia dan sehabis boleh akan membuatkan si mati jatuh ke dalam neraka sekiranya dewa/dewi membuktikan dia bersalah. Tapi disebabkan Kim Ja-hong ni roh mulia so ada beberapa neraka yang dia boleh skip dan perbicaraan dia pun tak lama sebab orang baik. Ada sebab kenapa dia diiring oleh 3 penjaga sebab penjaga-penjaga ni pun ada dosa diorang tersendiri pada masa lampau yang perlu ditebus. 

Image result for along with the gods

For first half memang menarik tengok konsep Hari Akhirat dan perbicaraan diorang tapi masuk second half ada masalah yang berkait dengan Kim Ja-hong. Ada dosa dia yang buatkan dia tak boleh dapat kelahiran semula dan impian dia untuk berjumpa ibu dia dalam mimpi akan ditarik balik. Sebelum Kim Ja-hong meninggal dia tak sempat nak berjumpa dengan ahli keluarga so harapan nak berjumpa dengan ibu dia untuk minta maaf memang tinggi sangat sampai dia sanggup buat apa saja supaya dia dapat jumpa ibu dia kali terakhir. Tapi satu demi satu dosa besar dia tersingkap melalui Cermin Karma. Mampu atau tak Kim Ja-hong berjumpa dengan ibu dia dan minta maaf? Betul atau tidak dakwaan dia roh mulia? Tu semua kena tengok sendiri lagipun tak rugi you guys tengok sebab dekat Korea sekarang movie ni adalah movie kedua yang tertinggi jumlah kutipan di box office dalam sejarah perfileman Korea. 

Image result for along with the gods

Ditambah pulak dengan visual yang cantik memang power part Gang-rim kejar roh jahat yang berdendam dengan Kim Ja-hong, scene ribut pasir sebab roh berdendam & ada banyak lagi scene yang lain memang wow sangat onscreen. Ini semua hasil kerja tenaga 300 pereka seni grafik dan technician yang dilantik untuk menghasilkan visual sinematografi cantik dibawah kelolaan salah sebuah VFX studio yang terbesar di Asia, Dexter Studios. Even the background music buat tambah feels tu. Intense betei part Neraka Penipuan tu. 

Disebabkan kisah Kim Ja-hong ni berkisar tentang kehidupan dia bersama ibu dia yang bisu dan seorang lagi adik lelaki yang dibesarkan dalam kehidupan yang serba daif so its filled with emotion. Nak pulak bila masuk part terlerai misteri kenapa Kim Ja-hong ni roh mulia walaupun banyak dosa besar yang dia buat. Menangis berjejer air mata tak boleh nak tahan sebab tengok dengan family malu lah kalau nangis tapi tetap nangis jugak sebab sedih wei part hujung tu masa dekat Neraka Keluarga. Yang lain pun sedih jugak tapi boleh cover macho lagi tapi dekat Neraka Keluarga tu padu betul director buat kerja. Kalau korang hati tisu, jangan tengok ramai-ramai. Tengok sorang-sorang tapi kalau korang homesick, better jangan tengok sebab rasa nak mintak maaf dengan family, dengan Tuhan, dengan pets ah semua lah kalau boleh sebab perangai tak semenggah. 

Related image

Disebabkan movie ni power, tak sabar nak tengok sequel, Along With Two Gods : The Last 49 Days sebab sequel actually diorang dah siap dah, diorang berlakon serentak dengan yang first chapter ni. Kalau ikut schedule dalam pertengahan tahun keluar lah sequel. I recommend you guys tengok movie AWTG ni. Tak rugi & rasa insaf tu memang menusuk teruk. Lepas tengok movie ni solat taubat terus baq hangggg. 
1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +1, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +1, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +1 = 10/10
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...