Cetaphil - Skin Breakout

By farhanna jafri - 20:25

Tak sangka ramai yang baca entri Muka Rosak Sebab Local Product tu and dekat hujung post tu ada mention nak guna cetaphil supaya hilangkan semua yang tersisa dekat muka. Dah lama nak try bukan sebab Nutox tak okay tapi sebab nak tukar kepada Cetaphil mana tahu lagi bagus dari Nutox. Nasib tak beli stau set Cetaphil. Lucky for me masa shopping dengan kawan, cakap dengan dia nak try Cetaphil sebab muka kawan pun rosak jugak sebab local product. Lepas guna Cetaphil kemain cun melecun. Kebetulan masa dia beli tu Cetaphil buat promotion free 250ml so dia bagi yang free tu untuk cuba.

Related image

First day try okay je lah macam biasa je. Tapi esoknya naik jerawat. I thought due to stress kot so I biar je. Esoknya bertambah pulak jerawat tu. Dari satu jerawat bernanah membawa ke dua, tiga, and then banyak sangat. Tapi muka tak pedih or panas macam local product tu lah. Since partner dah tegur muka makin teruk so I stop. Tak lama pun pakai. Dalam seminggu je. Before this ada jugak baca review ada jugak yang having breakouts bila guna Cetaphil. 

Lepas stop tu seminggu cuci muka dengan air suam lepastu pakai Vaseline sebagai masker. Dah surut jerawat yang bernanah tu semua, I guna balik Nutox macam sebelum ni. Alhamdulillah dah okay balik. Cuma parut jerawat yang lama lah tak hilang lagi. Since muka sesuai pakai Nutox je maybe dah tak tukar lah kot lepas ni. Malas dah nak try and error product lagi. Nak fokus buang 10kg je sekarang ni. Ni dah turun 2kg, ada lagi 8kg lagi. 

Saja up entri ni supaya kalau ada yang nak try Cetaphil tapi takut having breakouts, you guys don't have to worry sebab effect tak seteruk local product. Kalau pakai your skin breakout, bila stop your skin will heal. Itu beza local product timbang kilo dengan drugstore product since ramai yang cakap product drugstore pun ada yang tak sesuai dengan kulit. Yes, I agree sebab before this I pakai Safi tapi kulit jadi berminyak & berjerawat. I pakai Nivea tapi kulit keluar acne and I've tried Garnier pun sama tapi bila stop all those products my skin elok balik cuma silap langkah bila pakai local product. It took years to heal and sampai sekarang belum okay sepenuhnya. So I hope this entry will help you guys. Okay ciao!

  • Share:

You Might Also Like

3 comments

  1. Ika pun pernah try cetaphil. Tapi, tak sesuai utk ika. sebab dia lagi mengeringkan kulit ika. Tak keluar jerawat cuma ika rasa dia mcm buat kulit ika lagi lagi kering. Tu ika stop guna tu. Huu.

    ReplyDelete
  2. lama sy olay tp kesannya xketara. skrg pakai cetaphil.. br je pakai n so far rs mcm serasi...muka terasa ringan lps gn

    ReplyDelete
  3. cetaphill ni sesuai untuk semua jenis kulit ke? Ada orang serasi tapi ada yang tak serasi kan..

    ReplyDelete

Terima kasih sudi komen :)