Sunday, 28 January 2018

Movie Review : Only The Brave

Image result for Only The Brave

Director : Joseph Kosinski
Cast : Josh Brolin, Miles Teller, Jennifer Connelly, Jeff Bridges, James Badge Dale, Taylor Kitsch, Alex Russell, Jake Picking 
Genre : Biography/Drama/Action
Running Time : 134 minutes
Trailer : 


Kalau tahun 2015 ada Everest, 2016 dengan Deepwater Horizon, tahun 2017 ada Only The Brave. These 3 movies have a beautiful story to tell and it meant to be a tribute. A beautiful tribute. Only The Brave mengisahkan tentang 20 orang ahli Granite Mountain Hotshot yang terlibat dalam misi memadamkan api di hutan Yarnell di bandar Arizona pada tahun 2013. Movie OTB diceritakan oleh isteri kepada Superintendent Eric Marsh, Amanda Marsh & Brendan McDonough. 

Sebelum tengok movie ni memang tak pernah tahu pun pasal perbezaan hotshot dengan bomba.  I don't even know they're exist pun. Yang tahu, bila hutan terbakar wildlife forest yang akan bertindak or bomba tembak air dari helikopter. The difference between these two,  bomba padamkan api dengan air tapi hotshot padamkan api guna api jugak. Diorang akan gali lubang garisan untuk bertindak sebagai penghalang kepada api yang marak. 

Tragedi Yarnell Hill Fire antara tragedi paling menyayat hati sebab 19 orang hotshot mati terbakar semasa bertugas disebabkan angin yang bertukar arah dan tiada jalan keluar masa tu kecuali berlindung di sebalik fire shelters. Tapi kalau ikutkan fire shelters tu bukan guna untuk berlindung dari api yang marak tapi untuk api kecil je. I'm glad director decided to put the shot of a burned bear running across the forest instead of those hotshots. You know what happened and it just too heart-wrenching to watch them burned alive.

Image result for only the brave review

Walaupun based on a true story yang diceritakan sendiri oleh hotshot yang terselamat & Amanda Marsh tapi ada banyak juga scene yang diubah macam scene pasangan Marsh bergaduh sebab anak walhal pasangan Marsh okay je malam sebelum Eric pergi bertugas. Everything was fine and if director stick to the story maybe emotion tu lagi sampai sebab there's not even a single goodbye. It just happened. 

Antara scene lain bila Donut kena jadi lookout sebab kaki dia dipatuk ular & terlantar di hospital pun sebenarnya a made-up story je dari director walhal masa tu Donut jadi weather lookout sebab dia demam selsema. Sama juga dengan scene Donut bergaduh dengan Eric Marsh bila Donut cakap nak berhenti dari hotshot sebab nak luangkan lebih masa dengan anak perempuan dia yang baru lahir masa tu. Kalau based on the movie, Eric marah bila Donut cakap nak berhenti sedangkan in real life and by logic supposedly dia kena terima alasan tu since kerja tu memang lama berpisah dengan keluarga tambah pulak bahaya kena hadap api marak. Team Granite Mountain Hotshot pun dah ada ahli yang bersara sebab nak bersama dengan keluarga. 

I must say dalam entri ni memang banyak spoiler tapi it best kalau you guys tengok sendiri macam mana hotshots ni bekerja untuk selamatkan orang awam, harta & alam daripada musnah. Macam mana dedikasinya semua ahli untuk beri yang terbaik sebab kesilapan yang sedikit dari diorang boleh dedahkan keluarga masing-masing dalam bahaya. Walaupun ada training, fizikal kuat, ada pengalaman yang banyak but still terdedah dengan bahaya. Anytime boleh mati.

Image result for only the brave review

Don't worry about cinematography since director yang sama dari movie Tron : The Legacy & bergabung dengan team cinematoghraphy movie Life of Pi. They did great work portraying the beauty in this movie. 

Even if director ada olah jalan cerita tak sama seperti yang berlaku sebelum kejadian Yarnell Fire Hill tapi director still kekalkan misteri kenapa 19 orang hotshots bertindak untuk tukar tempat berlindung. Nobody knows that up until now and families decided to sue Arizona Forestry Management sebab gagal dalam misi tu sampai 19 orang meninggal dunia. 

Even storyline sebelum klimaks tu tak berapa cantik tapi terlindung dengan lakonan bagus dari semua pelakon even just supporting cast. Bila tengok dari awal sampai part klimaks tu memang emosi sangat. And I must say the team did a very great job sebab keluarga mangsa pun minta untuk portray their characters as noble as they could. Movie ni pun bukan untuk tunjuk siapa hero bila dalam situasi sukar macamni tapi lebih kepada untuk bagi pendedahan tentang pekerjaan sebagai hotshot supaya ada pihak yang dapat bantu buatkan pekerjaan ni jadi lebih mudah & kurang berbahaya dengan teknologi sekarang.

Related image
The reel hotshots & real Granite Mountain Hotshots
As for me I really love this movie & tak berhenti menangis tengok sebab based on a true events. Kalau tengok dekat cinema rasanya movie dah habis pun still lagi dekat seat tak nak bangun macam masa tengok Everest dulu. I'm weak kalau true events ni nak pulak bila melibatkan jasa & pengorbanan orang. Regardless every questions arise from this tragedy and this movie I still value every hardwork and efforts this team have made to rescue the community. Tak kisah lah siapa punya keputusan pun untuk berlindung di kawasan tu pada hari kejadian, one should not forget their sacrifice to be apart from family, to be in this kind of job to protect every people in the city. They are the unsung heroes. Thank you :')

Saturday, 27 January 2018

Movie Review : Jibam

Related image

Pengarah : Che Mie
Pelakon : Mohd. Ariff Abdullah, Bohari Ibrahim, Syafie Naswip, Farah Ahmad, Kazar Saisi, Kamarool Haji Yusof, Esma Daniel dan Mia Ahmad.
Genre : Drama/Comedy
Durasi tayangan : 99 minit
Trailer : 


Diadaptasikan dari novel karya Ujang yang menggunakan judul sama, Jibam mengisahkan tentang Jibam atau Asyraf yang dilahirkan terencat akal di Kampung Belulang. Ayahnya Suman meninggal dunia ketika mencari rotan di hutan dan Jibam tinggal bersama ibunya, Piah (Farah Ahmad) dan dua orang abangnya Kadir (Syafie Naswip) & Fakir. Jibam sering diejek dan dianggap gila oleh orang kampung kerana perangainya yang nakal. Jibam sentiasa bermain di kawasan rumah Tok Ngah Sudin sehingga merosakkan harta benda dan haiwan ternakan Tok Ngah Sudin. Disebabkan sakit hati dengan kelakuan Jibam, Tok Ngah Sudin memukul Jibam sehinggakan satu hari Tok Ngah Sudin memukul Jibam sehingga terjatuh dari bukit rumahnya. Kaget dengan keadaan Jibam, Tok Ngah Sudin menyembunyikan Jibam di balik belukar. Keesokan harinya terkejut dengan kehadiran Jibam membuatkan Tok Ngah Sudin mula tidak siuman. 

Image result for jibam

Kalau pada zaman novel Jibam diterbitkan, 100,00 unit cetakan telah terjual tapi lain cerita yang terjadi kepada filem Jibam. Tapi sebelum tu, I've never read novel Jibam so nak buat comparison between these two memang tak dapat so this is my review based on what I've watch only. 

I guess ni movie pertama Buntat selepas kemunculan dia dalam drama 7 Hari Mencintaiku. Kalau fans Buntat, you guys must watch this movie sebab lakonan dia memang bagus sebagai kanak-kanak terencat akal. Not sure berapa sebenarnya umur Jibam sebab dia boleh fit in dengan kanak-kanak lain yang normal tapi based on apa yang ibu dia cakap dia dah besar mungkin di fasa remaja sebab masa dia lahir pun ayah dia tak lah tua sangat. 

Excrescent of Jibam is the cast line-up. Farah Ahmad, Buntat, Syafie Naswip and others memang terkenal dengan bakat lakonan so bila plot Jibam ni tak cantik pun tak berapa sakit hati sangat bila tengok but still I have issue with the plot. Bukan dengan plot je tapi dengan karakter Tok Ngah Sudin sekali. Dia punya menyampah dengan Jibam tu nampak sakit sangat. Lagi menyampah bila terlalu lama fokus dengan screentime Tok Ngah Sudin. Another thing, kalau rahsia Tok Ngah Sudin ni tak didedahkan awal, mungkin cerita ni nampak lagi cantik. Lepas rahsia ni keluar movie Jibam dah mula hilang fokus dah. Its like ni dah tak jadi cerita Jibam tapi dah jadi cerita Tok Ngah Sudin. I'm disappointed. Tapi tak lah kecewa sangat sebab selalunya kalau adaptasi novel ni memang takkan mampu digarap cantik pun. Even drama pun fail inikan pula movie. 

Tak pasti plot masa filem Jibam ni, mungkin era 80-an sebab keadaan kampung yang tiada teknologi langsung dan sumber pencarian cuma dengan bercucuk tanam. Kenderaan pun basikal je. Tapi kawasan Kampung Belulang ni memang cantik nak pulak kawasan rumah Jibam siap ada kincir air!


Actually tak tahu lah apa sebenarnya mesej nak disampaikan melalui filem Jibam ni sebab banyak sangat benda dia compresskan dalam satu movie. Sudahnya apa pun tarak. Kalau ikutkan tagline dia 'Kalau kau menjadi aku, aku yakin kau mengerti' tapi scene Jibam kena ejek dengan budak kampung dan pukul oleh Tok Ngah Sudin je lah yang buat emosi pun. Tapi tak jauh mana pun emosi tu sebab terlindung dengan keletah Jibam yang kelakar.

Ada elemen misteri dalam filem ni tapi pengarah tak fokus pun dekat situ ataupun dia expect yang tengok movie ni semua dah baca novel Jibam ataupun dia expect ramai yang akan cari novel Jibam? Either way, it doesn't work and its disappoint me big time. Banyak sebenarnya plot dalam movie ni boleh dikembangkan tapi entah apa sebenarnya dia nak fokus. Sudahnya ending tak cantik sampai buat rasa yakin yang movie ni bukan movie Jibam tapi movie Tok Ngah Sudin. 

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline 0.3, 5. Casting +0.7, 6. Genre +1, 7. Themes +0.5, 8. Editing +0.4, 9. Social Message +0.5, 10. Personal Thought 0 = 6.4/10

Friday, 26 January 2018

Bertungku Dengan Daun Kunyit

Tengah musim hujan sekarang memang rasa sejuk sangat. Malam je mula la menggigil. Nak tidur pun dah tak payah on kipas dah sekarang. Selalu hujan satu hal, belakang rumah ada hutan satu hal. Memang merinding habis.

Disebabkan pokok kunyit dah semak dekat dalam pasu tu sampai tak nampak rupa dah semangat pulak nak bersihkan lepastu guna daun untuk alas tungku. Bila batu sungai jumpa dengan daun kunyit, dia punya bau tu fuhhhh wanginya! Satu rumah bau wangi.


Bertungku alas daun kunyit ni boleh hilangkan angin dalam badan. Sesuai la tu sejuk-sejuk macam sekarang ni angin senang masuk dalam badan so kita keluarkan dengan cara ni. Baru merah cantik kaki bila bertungku sebab darah dah berjalan elok. Kalau tak, kaki pucat je kuku pun dah biru. Tak tahan sejuk. Kalau pergi tempat sejuk confirm demam. 

Dulu kalau bakar tungku untuk mak sebab mak pun sama tak tahan sejuk. Kalau dia demam, bakar tungku untuk dia lepastu tumpang tungku sekali. Kalau tengah datang bulan tu memang best letak dekat perut. Nak pulak kalau tengah senggugut. Lega je rasa. 

Selalunya orang bertungku guna daun kunyit, daun mengkudu, daun lengkuas ataupun daun sirih. Kalau daun lengkuas dengan daun sirih, sama lah khasiatnya boleh keluarkan angin dalam badan. Kalau daun senduduk dengan daun pandan untuk lembutkan urat. Mana urat yang selalu tegang sampai kejang boleh guna cara ni. Kalau daun serai pulak untuk kecutkan peranakan. Ni untuk yang dah bersalin lah. Kita anak dara fokus buang angin & jaga urat je. Antara khasiat lain bila bertungku balut dengan daun-daun herba ni, bau wangi yang jeluar tu akan bertindak sebagai aromaterapi. Bila guna rasa nyaman je. 


Selalunya guna batu sungai je kalau nak bertungku sebab tungku besi tu berat kemain. Kadang tak terdaya nak angkat. Panas pulak tu. Kalau batu sungai nak balut pun senang. Ada siapa yang suka bertungku jugak tak? 

Thursday, 25 January 2018

#SolidarityWithKarim

Trend #SolidarityWithKarim dengan gambar tutup sebelah mata dengan tapak tangan menjadi viral di social media di seluruh negara seperti Malaysia, UK, US, Pakistan, Jepun dan juga Korea sejak akhir-akhir ini.

 


Siapa Karim?

Karim Abdallah ialah bayi Syria yang berusia 2 bulan ketika pasaraya di kawasan Hammuriya dibom oleh tentera dalam satu serangan udara pada tarikh 29 Oktober 2017 menyebabkan hilangnya sebelah mata dan tengkorak kepalanya pecah. Ibu Karim meninggal dalam serangan tersebut. 

Kerosakan mata dan tengkorak kepala Karim mungkin akan memberi kesan jangka masa panjang kerana bahagian depan otak memainkan peranan untuk menyimpan memori dan kecerdikan manusia. Sebelah lagi mata Karim mungkin akan dibuang jika tidak dirawat tapi keadaan Karim hanya mampu dirawat jika mendapat rawatan dari luar kawasan Syria.  



Trend #SolidarityWithKarim

Trend ini untuk memberitahu kepada seluruh dunia tentang nasib Karim secara tak langsung nasib kanak-kanak di Syria yang ditindas tanpa sifat keperimanusiaan sejak tahun 2011 yang telah mengorbankan 340,000 orang kanak-kanak.

"The goal of the campaign is to... bring to the world the voice of this baby, who lost his eye and his mother,"- Photographer Almohibany. 

Kepada yang membaca entri ni sebarkan hashtag #SolidarityWithKarim di semua platform socmed yang ada supaya makin ramai yang tahu dan makin ramai yang bersatu menjadi mata & suara salah satu keganasan dunia.

Movie Review : Udaan

Image result for udaan movie

Director : Vikramaditya Motwane
Cast : Rajat Barmecha, Ronit Roy, Aayan Boradia, Ram Kapoor, Manjot Singh, Anand Tiwari, Sumant Mastkar, Raja Hudda, Varun Khettry, Akshay Sachdev
Genre : Drama
Running Time : 138 Minutes
Trailer :


Dah lama dah download movie ni tapi tak pernah tergerak hati nak tengok. Baru hari ni tengok dalam folder movie ni ada lagi. Rating IMDB movie ni tinggi jugak 8/10 tapi movie ni flop dekat box-office walaupun menang banyak award domestik dan global & movie Udaan secara rasminya terpilih di tayangan Cannes tahun 2010 untuk kategori Un Certain Regard. Fun fact, movie Udaan ni dikategorikan sebagai movie terbaik Bollywood tahun 2010. 

Udaan mengisahkan tentang Rohan yang dibuang dari sekolah berasrama selepas kantoi dengan warden keluar secara curi-curi bersama 3 orang rakannya yang lain untuk menonton wayang filem dewasa di pekan. Rohan pulang ke rumah dan berjumpa dengan ayahnya selepas 8 tahun & pertama kali berjumpa dengan adik tirinya, Arjun yang berumur 6 tahun. Disebabkan dibuang sekolah, Rohan berkerja di kilang besi ayahnya pada waktu pagi dan belajar subjek kejuruteraan di kolej sebelah petang. Waktu malam Rohan curi-curi keluar lepak dengan senior kolej. Disebabkan Rohan tak minat langsung dengan kejuruteraan, dia gagal dalam exam tapi belum sempat dia bagitahu ayah dia, Arjun masuk ke hospital sebab jatuh dari tangga & ayah dia pergi ke Kolkata untuk cari tender untuk kilang dia. Masa jaga Arjun baru dia tahu ayah dia pukul Arjun sehingga jatuh tangga since ayah dia panas baran dan kaki arak. Stress dengan kehidupan dia, Rohan berazam untuk larikan diri dari rumah. 

Related image

I'm a fan of Anurag Kashyap, since he is co-writing this movie so I know this movie is real. Different shade of life in India. Different shade of what Bollywood cinema present onscreen. So far belum ada lagi karya Anurag yang gagal, for me lah. Even Bombay Velvet is a fine art regardless the criticism he faced. Dalam movie Udaan, team ni ketengahkan tentang isu parenting. Di India engineering memang kerjaya yang dipandang tinggi. Remember 3 Idiots? Haaa macam tu lah kebanyakan parents dekat India terutamanya middle class. Sama jugak macam ayah Rohan yang nak anak dia belajar engineering walaupun hakikatnya Rohan nak jadi penulis & he have great talent in that. 

Storyline Udaan biasa je sebenarnya dengan mesej untuk kita kejar impian but the way the whole team portray this onscreen is perfect. Kalau movie biasa, kita akan dapat different perspective and we might say just follow your parents because they know best. Being writer won't secure your future but engineering will. But here comes rebel for a teen like Rohan. He know best for his life, he know his talent, he know how to mould his future regardless everything his dad had done to him and Arjun.  

Kalau dengan Anurag Kashyap ni, dah kenal dah pelakon fav dia siapa sebab dia suka berlakon dengan pelakon-pelakon tertentu sebab dia memang dah tahu bakat pelakon since movie dia memang deliver content bukan glam macam most A-list movies. So his choice untuk Ronit Roy berlakon sebagai ayah Rohan & Arjun memang tepat lah. Tegas dan panas baran. Tak tahu lah nak cakap dia ni sayang ke tak dengan anak-anak dia sebab dia memang usaha untuk bagi yang terbaik tapi in return anak-anak kena ikut cara dia & bagi yang terbaik jugak. When every parents said it is the best trade in life, children tell otherwise.

Image result for udaan movie review

Watak Ram Kapoor sebagai pakcik dan juga sebagai penyelamat kepada Rohan dalam movie Udaan also a fine part. What's great about his character in this movie is, dia tak naik sebagai hero selamatkan keadaan. He know his place. Dia cuma orang luar walaupun dia ada pertalian darah. He stick to his place. He respect his brother & dia taknak sebab dia, Rohan & Arjun jadi mangsa. 

What I love in this movie macam mana supporting cast sekeliling Rohan desak dia untuk hadap masalah dia. Macam senior college dia marah dengan Rohan, instead of being drunk and be coward, he ask Rohan to go face his father. Kalau pun Rohan pernah usaha sebelum ni, maknanya dia kena usaha lagi sebab orang lain pun ada masalah yang sama. Bukan Rohan je yang ada masalah dalam dunia ni. Another thing is the bond between Rohan and Arjun. Dalam movie ni macam mana dari a total stranger kepada kasih sayang abang kepada adik. 

Related image

Soundtrack movie Udaan, adalah dari hasil karya Amit Trivedi and yes all song memang inspiring and the lyrics add up the emotion. Ditambah pulak dengan lakonan Barmecha sebagai Rohan boleh tambah emosi. Soundtrack Udaan pun banyak menang award domestic & international. 

All in all you guys can enjoy this finest art of the whole team in Udaan. It deserves the accolades and attention. Tak tahu lah kenapa flop masa tayangan tu tapi memang berbaloi untuk ditonton. I really wish Manish character have more time onscreen sebab character dia brightens up the movie. Setiap kali ada dia mesti kelakar. 

1. Team Production +1, 2. Visual +0.6, 3. Audio +0.7, 4. Storyline +1, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +1, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +1 = 9.3/10

Wednesday, 24 January 2018

Giveaway Azam Baru 2018 By Elihjapahar.com


Sebelum ni dah pernah buat Azam 2018 untuk contest lain so kita copy paste je azam tu masuk contest ni. 

Azam 2018

1. Naikkan PV blog sampai 5k sebulan. Followers & rakan blog pun bertambah. Dapat job dari mana-mana product/company.

PV blog ni masih lagi sama macam sebelum ni belum tunjukkan perubahan lagi setakat ni tapi untuk followers & rakan blog memang dah bertambah. Terima kasih kepada yang masukkan dalam bloglist. Tengah gigih berusaha nak masuk dalam 20 bloglist tahun ni. So far baru 10, nak cari lagi 10 blog lagi supaya azam tercapai. 

2. Ada saving RM5k dalam bank.

Dah start dari awal tahun tapi baru puluh je. Susah betul nak naik ke ratus. Ribu apatah lagi. Ada lagi payment yang belum dapat. Lama betul tertangguh. 

3. Pergi travel dalam atau luar negara. 

Ikutkan perancangan nak ke Pulau Kapas ataupun area Terengganu tapi rasanya mungkin area bulan 3 sebab sekarang tengah musim hujan. Banjir pun belum surut lagi. Tak sabar nak makan udang celup tepung dekat sana. Lagi satu tempat, nak menjejak ke Cameron Highland. Dah lama nak ke sana, nak makan strawberry fresh. 

4. Excel in gardening & cooking

Tengah tunggu bendi dengan tomato naik dengan jayanya. Dalam perancangan nak tanam salad sebab dah 2 kali gagal. Memasak pun nak master yang senang je dulu. Nanti dah pandai, ada duit lebih baru kita masak secara meriah. Nak beli pressure cooker nanti baru happy nak masak. 

5. Start menjahit

Yang ni tak start lagi walaupun dah ada mesin jahit. Bila nak jumpa masa yang sesuai entah. Harapnya ada la satu hasil daripada azam ni. Kalau tak ada jugak, bawa ke tahun depan lah jawabnya. 

GIVEAWAY SOUVENIRS PULAU JEJU BY SITIYANGMENAIP & SALBIAHM

Cetaphil - Skin Breakout

Tak sangka ramai yang baca entri Muka Rosak Sebab Local Product tu and dekat hujung post tu ada mention nak guna cetaphil supaya hilangkan semua yang tersisa dekat muka. Dah lama nak try bukan sebab Nutox tak okay tapi sebab nak tukar kepada Cetaphil mana tahu lagi bagus dari Nutox. Nasib tak beli stau set Cetaphil. Lucky for me masa shopping dengan kawan, cakap dengan dia nak try Cetaphil sebab muka kawan pun rosak jugak sebab local product. Lepas guna Cetaphil kemain cun melecun. Kebetulan masa dia beli tu Cetaphil buat promotion free 250ml so dia bagi yang free tu untuk cuba.

Related image

First day try okay je lah macam biasa je. Tapi esoknya naik jerawat. I thought due to stress kot so I biar je. Esoknya bertambah pulak jerawat tu. Dari satu jerawat bernanah membawa ke dua, tiga, and then banyak sangat. Tapi muka tak pedih or panas macam local product tu lah. Since partner dah tegur muka makin teruk so I stop. Tak lama pun pakai. Dalam seminggu je. Before this ada jugak baca review ada jugak yang having breakouts bila guna Cetaphil. 

Lepas stop tu seminggu cuci muka dengan air suam lepastu pakai Vaseline sebagai masker. Dah surut jerawat yang bernanah tu semua, I guna balik Nutox macam sebelum ni. Alhamdulillah dah okay balik. Cuma parut jerawat yang lama lah tak hilang lagi. Since muka sesuai pakai Nutox je maybe dah tak tukar lah kot lepas ni. Malas dah nak try and error product lagi. Nak fokus buang 10kg je sekarang ni. Ni dah turun 2kg, ada lagi 8kg lagi. 

Saja up entri ni supaya kalau ada yang nak try Cetaphil tapi takut having breakouts, you guys don't have to worry sebab effect tak seteruk local product. Kalau pakai your skin breakout, bila stop your skin will heal. Itu beza local product timbang kilo dengan drugstore product since ramai yang cakap product drugstore pun ada yang tak sesuai dengan kulit. Yes, I agree sebab before this I pakai Safi tapi kulit jadi berminyak & berjerawat. I pakai Nivea tapi kulit keluar acne and I've tried Garnier pun sama tapi bila stop all those products my skin elok balik cuma silap langkah bila pakai local product. It took years to heal and sampai sekarang belum okay sepenuhnya. So I hope this entry will help you guys. Okay ciao!

Telemovie Review : Jodoh Tak Pernah Salah Alamat

Image result for jodoh tak salah alamat

Pengarah : Raja Mukhriz Raja Ahmad Kamaruddin
Pelakon : Akim Ahmad, Raysha Rizrose, Sharifah Shahora, Adam Shah, Tunku Hanis
Genre : Comedy
Durasi tayangan : 1 jam 25 minit


Sabtu lepas kawan tag dekat FB post telemovie ni. Excited kemain nampak telemovie ni sebab ada Akim. Dah lama kot Akim tak berlakon. Ni kira comeback dia lah. Ada jugak nampak dia post dia shooting telemovie ni tapi at that time ingatkan shooting iklan ataupun MV baru sebab dia tak bagi hint pun untuk telemovie baru. Tup tup keluar telemovie ni. Yeayyyy! Tapi Sabtu lepas tengok tak habis pun sebab internet buat hal. Kenapa entah Unifi lately kejap ada kejap takde, line slow tak payah cakap lah. Malas call sebab nanti jawapan dia bagi suruh restart modem je. 

Sinopsis telemovie ni mengisahkan tentang Luqman yang dah bertahun tak mampu move on lagi dengan kisah cinta dia dengan Ariana yang tinggalkan dia sebab lelaki lain. Tak move on satu hal, mak dah bising nak menantu satu hal. Dalam dia kusut dengan kerja, perangai mak dia & kenangan Ariana, dia selalu terserempak dengan Diana Benjamin, awek US yang pindah ke Malaysia. Selalu bertengkar setiap kali terjumpa tapi Diana menghilang secara tiba-tiba. Dalam menunggu Diana untuk muncul kembali, Luqman jatuh hati dengan Rabiatul Adawiyah. 

Image result for jodoh tak salah alamat

Telemovie ni storyline dia santai je tak berat mana pun nak pulak jenis yang genre comedy macam JTSA ni. Penat gelak tengok gelagat mak Luqman ni. Walaupun idea mak ni cliche tapi tetap kelakar bila lakonan santai Sharifah Shahora ni menjadi. Nak pulak chemistry dia dengan Akim nampak cantik je onscreen. Gandingan mak-anak santai & bersahaja. Cuma part Adam Shah je macam lemah sikit. Lawak dia hambar tapi sebab screentime dia banyak dengan Akim so terlindung lah kehambaran dia. 

Eh siapa penulis skrip telemovie ni? Cantik betul ayat dia guna tau. 

'Dalam mencintai jangan pilih untuk menjadi yang terbaik tapi jadilah yang paling ikhlas. Kerana apabila kita menjadi yang terbaik, kita akan berpura-pura. Tetapi apabila kita menjadi yang paling ikhlas, kita akan mengetahui erti sebenar bahagia'
Dari awal sampai habis memang best layan telemovie ni tapi banyak jugak part flashback dia. Lagi satu hal part Luqman tengok scene accident tu tak faham apa motif director buat scene lama dekat situ kalau takde effect langsung dekat Luqman & Diana. Ingatkan Luqman nak terkejut tengok Diana ke apa tapi dia blah & insaf je. Kalau betul dia menyesal selalu gaduh dengan Diana sampai tahap insaf, boleh je dia tolong sampai ke hospital. Scene tu kalau nak portray betapa insafnya Luqman sebab buat perangai macam tak sampai je. Bazir screentime. 


Manusia paling kesian dalam telemovie ni band yang record lagu under Luqman tu. 9 kali record entah siap ke entah tidak single diorang. Asyik tertangguh sebab mak Luqman buat drama. Menangis di bucu katil la band tu kalau tak mampu siap sebelum dateline. Dalam JTSA ni banyak keluar lagu ciptaan Akim nak pulak dia ada nyanyi lagu Warkah Untukmu tapi version yang Akim nyanyi dulu lagi best la hihu. Ada lagu Sisaku sebagai soundtrack! Lagu ni entah kenapa Akim tak keluarkan padahal sama level best dengan Potret & Obses. 

Anyway, all in all this telemovie is entertaining and sesuai untuk semua level umur. Scriptwriting and lakonan semua cantik. Love it. A great comeback onscreen for Akim. Harap lepasni ada telemovie Akim berlakon dengan Stacy pulak hihu. Cun jugak kalau si Beyya berlakon sekali. Okay dah jauh pergi, nah rating. Siapa belum tengok lagi, cari je dekat youtube. Worth to watch

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +1, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +1, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +1 = 10/10

Tuesday, 23 January 2018

Sharul Channa Is Back, and She is Marrying Herself!

For some Malaysians, Sharul Channa name might be not in your list of comedian but in Singapore she is already a huge star and she already spread laughter at several countries such as Australia, Philippines, China, India and of course, Malaysia. With her title as ‘Singapore’s Only Full-Time Female Stand-Up Comic”, starting her comedian career at open mic event at a Singapore comedy club years ago and Sharul already made memorable history in her life and becoming the first Singaporean comedian selected at Melbourne International Comedy Festival in 2016. 


Back in her early days, Sharul Channa went to Mumbai to try her luck in acting but she barely speaks Tamil nor Hindi since she has been brought up as Singaporean. The theater director told her to go back to Singapore and build up her own name at her country first despite having diploma in theater and degree in communications. One night her husband, also a stand-up comedian bring some lights to her life when he suggested her to do a stand-up comedy as he did. She didn't hesitate to take the mic and perform on stage for 3 minutes long since people laughing at her is not a big deal at all. She got nothing to lose at that moment. 

From a 3 minutes performance on a club's stage led her to her own solo stand-up show called ‘Pottymouth’ and it deserves the most applause. Although in her first two years as a comedian, she did receive a lot of criticism due to her gender and being surrounded with male comedian, but it didn't stop her to become who she is today. With motivation from Ellen DeGeneres hardship and character, she said to herself that

'You're not only making people laugh. You're also making people realise that you can educate, entertain and stimulate them in ways education can't.'


With the same spirit, success and fame, Sharul Channa will perform her second stand-up comedy special, 'Sharul Weds Sharul' at Malaysia. Spend an hour and half full with laughter of Indian weddings, from couple hashtags to the extensive wedding buffet, from Aunt Sunita to walking around the fire seven times for a  promise of seven lifetimes. Free yourself from burning questions arose from Indian wedding with Sharul's observational comedy. 



To be a part of this madness laughter with Sharul, catch her latest special happening at the Temple Of Fine Arts on the 24th of February. Get your early bird tickets now at https://airasiaredtix.com/sharul_weds_sharul. Till the 31st of Jan, purchase 2 TICKETS FOR THE PRICE OF 1. See you at the show.

Shopping Barang Dapur Di NSK Kota Damansara

Dulu dekat Kota Damansara ada Aeon tapi sekarang dah kena ganti dengan NSK dah. Jarang sebenarnya pergi Aeon ni sebab harga tak lah murah sangat kalau nak compare dengan Giant belakang rumah tu. Saja je nak menyinggah haritu sekali dah kosong dah rupanya. Beria pak guard tu suruh kitorang keluar balik. Tengok dekat kon tu dia bagitau NSK start 10 Jan 2018. Excited jugak masa baca tu sebab NSK ni jual bahan mentah fresh & murah. 

Finally baru semalam dapat pergi NSK sebab gaji dah masuk. Ngam pulak barang dapur dah habis. Memang borong sakan lah semalam. Nak pulak banyak betul promosi memang tak pandang belakang dah terus grab je barang masuk troli. Nasib tak pergi dengan partner, kalau tak dah ada dah adegan letak balik dekat shelf. 

K tak, tipu je. Dia jenis tengok barang lepastu tanya perlu ataupun tak. I pulak jenis suka beli untuk simpanan akan datang lepastu mereput lepastu rumah bersepah dengan barang mungkin atau tak mungkin pakai. Lepastu menyesal sendiri. Sama lah dengan kejadian malam semalam. Dengan jayanya penuhkan satu troli bersamaan penuhkan bonet kereta dengan groceries. Disebabkan ramai sangat orang semalam, ada barang yang terambil dua kali tapi malas nak patah balik sebab malas nak bersesak so bayar je lah. Tapi sebab barang murah lah. 2 hengget lebih je. Kalau atas 5 hengget dah letak balik dah. 


Besar jugak lah NSK dekat Kota Damansara ni. Memang sesak sangat malam semalam. Nak beli minyak masak pun tak sempat. Dah habis licin dah. Ayam pun berapa kali entah restock. Setengah jam jugak lah tunggu nak minta dia potongkan ayam, sudahnya ambil je yang timbang. Itu pun lama jugak nak tunggu dia timbang. Sampai dah bercekak pinggang dah semalam tapi sebab dah alang-alang datang so tunggu jugak lah. 3 jam jugak lah mereput dalam NSK tu cari barang tapi satu barang je tak jumpa dekat sana which is Top liquid laundry detergent. Semua serbuk je. Tapi tak tau lah kalau lepasni ada dekat shelf sebab semalam pergi pun diorang tak habis load barang lagi.

Yang bestnya dekat NSK ni tak payah tunggu lama sebab kaunter bayaran dia bersepah. Paling sakit nak tunggu pun 2 orang je dekat depan. Cuma kaunter dia takde conveyor belt lah. Nak kena tolak sendiri barang semua but nvm lah. Small matter je haha. Ambil barang banyak macam semalam pun chill je sebab tak cecah 300 pun. Kalau dekat Giant ambil barang clearance pun dah nak cecah 300 dah. Disebabkan murah terus kucar-kacir pergi buat kad ahli NSK. 

Bila dah bahagia dapat beli barang banyak dengan harga murah memang indah je rasa tapi ada satu benda kitorang lupa. 

Peti ais kat rumah tak muat. 

T.T

Bak kata dia semalam, aduiiiii. 

Monday, 22 January 2018

Kari Sotong

Dah lama beli sotong tapi tak tahu nak masak apa. Nak buat sotong sumbat sebenarnya tapi daun ketumbar asyik out of stock je jadi malas pulak. Next time je lah buat. Tengah fikir nak masak apa nampak serbuk kari. Cun jugak kalau masak kari. Tapi kari sotong ni tanpa santan tau. 

Hidangan : 2-4 orang makan 

Bahan-bahan :

A
- Bawang besar 2 biji
- Cili padi 5 biji
- Bawang putih setengah labu
- Halia 1/2 inci
- Ikan bilis segenggam

B
- Kayu manis 1 batang 
- Bunga lawang 2 kuntum
- Bunga cengkih 3 batang
- 4 biji buah pelaga
- 1 sudu kecil halba campur
- Daun kari 1 tangkai

C
- Sotong 3-4 ekor
- Tomato 1 biji belah 4
- Serbuk cili 1 sudu besar
- Serbuk kari ikan 2 sudu besar
- Asam jawa 1 sudu kecil
- Air 2 cawan
- Garam secukup rasa
- Minyak masak 


Cara-cara masakan:

1. Kisar bahan A.

2. Panaskan minyak dan tumis bahan B sehingga naik bau kemudian masukkan bahan A yang siap dikisar tadi. 

3. Serbuk kari ikan dibancuh bersama asam jawa dimasukkan ke dalam kuali. Masukkan serbuk cili. Masak sehingga naik minyak. 

4. Masukkan sotong dan air. Biarkan sehingga sotong lembut kemudian masukkan tomato dan garam. 

Siap! Lebihan kuah kari sotong ni buat nasi goreng untuk makan malam memang bahagia je perut. 

 

Udang Masak Lemak Cili Api Labu

Masak lemak labu ni fav sebenarnya tapi susah betul nak ada jual dekat kedai makan area rumah ataupun tempat kerja ni. Ada hari tertentu je. Masa beli barang rumah hari tu nampak labu on clearance. Dia dah potong sikit ngam la untuk sekali makan. Tak pernah lagi try masak labu nasib first time cuba terus jadi. Senang je uolls. 

Hidangan : 2-4 orang

Bahan-bahan :

A
- Bawang besar 1 biji
- Cili padi 10 biji
- udang geragau 2 sudu besar
- halia 1 ruas ibu jari

B
- Labu potong kecil
- Air 
- Garam secukup rasa

C
- Gula secukup rasa
- Asam keping 1 keping
- Udang 
- Santan
- Serbuk kunyit 1 sudu besar

*Untuk air dengan santan tu ikut suka tekak masing-masing sebab ada yang suka cair, ada yang suka pekat. 

Cara-cara memasak :

1. Tumbuk bahan A kemudian tumis sehingga naik bau. 

2. Masukkan bahan B dan biarkan sehingga labu empuk. 

3. Masukkan bahan C dan biarkan sehingga udang dan santan masak. 

Siap! Senang kan? Lepasni nak try masak lemak cili api dengan nenas pulak. 

Sunday, 21 January 2018

Movie Review : Tumhari Sulu

Image result for tumhari sulu review

Director : Suresh Triveni
Cast : Vidya Balan, RJ Mallishka, Neha Dhupia, Manav Kaul
Genre : Drama/Comedy
Running Time : 2 hours 30 minutes
Trailer : 

Tumhari Sulu mengisahkan tentang kehidupan seorang suri rumah kelas sederhana di bandar Mumbai yang tinggal bersama suaminya Ashok dan seorang anak lelaki. Walaupun selalu dipandang rendah oleh ayah dan kakak kembarnya disebabkan tiga kali gagal dalam pelajaran, Sulu tetap bangga dengan pencapaian hidup walaupun cuma menang dalam acara sukaneka di sekolah anaknya. Tuah berada di pihak Sulu bila secara tak sengaja dia mendapat tawaran untuk menjadi DJ radio semasa menuntut hadiah cabutan bertuah di syarikat radio WOW di Mumbai. 

Daripada kehiduan seorang suri rumah biasa kepada DJ radio yang glamour jadi taruhan plot daripada Suresh. Bermula dengan angan-angan dan keyakinan diri, kehidupan Sulu berubah walaupun mendapat tentangan dari ayah dan kakak kembarnya. 

Lakonan Vidya Balan sebagai Sulu memang cantik dan natural sama macam filem dia yang lain. Sama juga dengan lakonan Manav Kaul sebagai Ashok, suami yang penyayang dan bekerja keras untuk family. Walaupun leading cast cuma average looks & there's no fancy makeup or lifestyles tapi chemistry Vidya-Manav buat kehidupan suami isteri ni nampak cantik sangat onscreen and it gives us warm moments to be happy with marriage although living as a middle-class life in urban area like Mumbai. Not to mention how perfect Tumhari Sulu team to stay as real as possible to portray their life onscreen. Stick to comedy genre, I find it amusing and entertaining layan keluarga kecil & kerenah Sulu dengan kehidupan dia. It just light and perfect as well.

Image result for tumhari sulu review

Tapi tu sembang first half of the movie, masuk je second half TS dah mula hilang tujuan asal. Dari ceria tiba-tiba bertukar jadi huru-hara. Memang second half yang sarat dengan drama & emosi nampak okay je sebab movie ni ketengahkan feminisme and women progression tapi Suresh took it too far bila dia ubah karakter Ashok dari suami penyayang kepada suami tipikal kurung bini di rumah supaya ego dia tak tercalar bila tak mampu jadi breadwinner of the family. Kalau Suresh just keep it chill maybe movie ni nampak cantik je dari awal sampai habis. 

Thanks to Vidya, Manish and other supporting cast for saving the movie with their talent tapi boleh nampak plot yang longgar & huru-hara asalkan siap. Lagi geram tengok ending scene bila Sulu dapat idea tapi lari sana lari lepastu movie habis. Its like an unfinished business here. I need an explanation for that scene seriously. Sama jugak scene Sulu start masuk kerja sebagai DJ. To adapt new things for sure take some time tapi Sulu cantik je handle semua benda macam dah lama kerja. Walaupun dia pernah jadi hos tapi berbeza lah dengan DJ. Its too perfect to believe it is real. 

Image result for tumhari sulu review

Despite the flaws, I can assure you Tumhari Sulu is worth to watch for, since lakonan Vidya Balan tak pernah mengecewakan and of course I berani bagi jaminan sebab dia baru je menang Best Actress Award untuk lakonan dia sebagai Sulochana dalam movie ni di Filmfare Awards 2018. Neha Dhupia pun menang Best Supporting Female Award sebagai Maria di Star Screen Awards so tak rugi lah tengok movie ni. Tambah pula dengan catchy songs macam Ban Ja Rani & Hawa Hawaii remake dan visual yang cantik, it adds another plus point on why you guys should watch Tumhari Sulu. 

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +0.5, 4. Storyline +0.7, 5. Casting +1, 6. Genre +0.7, 7. Themes +1, 8. Editing +1, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +1 = 8.9/10

Giveaway : Pelukis Jalanan & Arkitek Jalanan by stnrsyfh

Saturday, 20 January 2018

Mee Bandung Odeon Rempah Warisan Menyengat!

Salah satu makanan kegemaran dalam hidup ni ialah mee bandung so back then masa belajar dekat Johor memang bahagia lah makan mee bandung. I'm not a mee kuning lover but I had exception on mee bandung and mee goreng mamak since it can never be replaced with bihun or kuey tiaw and not even su'un. 

Bila dah balik ke Sabak Bernam memang susah lah nak cari mee bandung sebab Sabak Bernam famous dengan mee udang ataupun mee jawa je. Kadang tu rasa nak pecut pergi Johor je nak makan mee bandung punya pasal. Tapi tu lah, rasa je lah, buatnya tak pun sebab busy dengan kerja. Mana sempat nak buat idea gila. Simpan diam-diam je rasa kempunan tu. 

But thank God, terjumpa pes Mee Bandung jenama Odeon dari Rempah Warisan ni. Kalau ikutkan sejarah, Mee Bandung Rempah Warisan ni dah wujud sejak tahun 70-an lagi. Resipi Mee Bandung Rempah Warisan ni diambil dari resipi Mee Bandung Pak Man Gemok 'Odeon' Batu Pahat. Nama Odeon ni sebenarnya nama panggung wayang Odeon yang dekat dengan gerai Mee Bandung Pak Man di Jalan Jenang berhampiran dengan Garden Hotel di Batu Pahat. Sekarang ni waris Pak Man pula yang berniaga Mee Bandung di Taman Nira, Batu Pahat.


Tak dapat nak pergi ke kedai mee bandung, dapat pes pun dah cukup bersyukur nak hilangkan kempunan. Pes pulak tinggal campak masuk dalam kuali je pastu campak mee kuning, tuang ai rebusan tulang ataupun daging pastu campak bahan-bahan lain. Dah lah senang nak masak, sedap pulak tu nak makan. Yang bestnya lagi pes mee bandung ni kalau taknak mee bandung tapi nak mee rebus ataupun mee goreng biasa pun boleh guna pes ni. 3 in 1 baq hangggg. Jimat duit, jimat masa. 

Related image

Satu pek pes mee bandung Odeon ni dijual dengan harga RM 6.50 untuk hidangan 3-4 orang. Satu pek ni tahan selama 3 bulan so kalau nak order awal untuk buat event atau majlis makan-makan pun takde hal. Delivery akan dibuat selepas 3 hari pembayaran. 

Bukan setakat tempahan pes je, kalau ada pengusaha restoran/warung/gerai makan, food truck, ataupun yang buat food delivery service nak jadi rakan niaga pun boleh juga tau. Jangan risau dengan modal sebab boleh ambil pes ni dulu, bayar kemudian. Kalau rugi tak perlu bayar balik pun baki pes yang dah diambil untuk mula berniaga. Cun tak cun? On tak on? Kalau berminat, boleh klik DI SINI untuk pendaftaran sebagai rakan niaga ataupun untuk order pes Mee Bandung Odeon Rempah Warisan ni. 

Thursday, 18 January 2018

Movie Review : Everything Everything

Image result for everything everything poster

Director : Stella Meghie
Cast : Amandla Stenberg, Nick Robinson, Anika Noni Rose 
Genre : Drama/Romance
Running Time : 96 minutes
Trailer :


Dah lama tak layan movie teen romance macamni. Last movie, ermm Me Before You tapi mualnya ya tuhannn. Bollywood official remake, Guzaarish lagi best. Since Me Before You gagal untuk buat hati ni berbunga so perasaan tu terbawa-bawa kepada movie ni. Saja nak tengok sebab Nick handsome. Kalau movie genre romance, hero memang main peranan penting okay. Movie tak best pun takpe yang penting boleh tatap muka Nick. 

Tapi lepas tengok movie ni haihhh I'm in awe. Tak tahu kenapa movie ni underrated but this movie  is worth to watch! Since its a teen romance, so its light and heartwarming lah. Dia tak la cecah tahap wow power it just you know buat hati rasa bahagia tu I consider a pass dah tu. 


Mengisahkan tentang Maddy yang menghidap penyakit SCID tinggal bersama ibunya selepas kematian ayah & abang dan dijaga rapi oleh jururawat peribadi, Carla. Selama 17 tahun, Maddy tak pernah keluar dari rumah, berinteraksi dengan manusia lain pun cuma melalui skype ataupun social media. Maddy teringin sangat nak pergi ke dunia luar especially the ocean. One day, Olly dan keluarganya berpindah ke rumah sebelah Maddy. Since then Olly & Maddy berkawan baik lepastu jatuh cinta. Mampu atau tak Maddy capai impian dia untuk tengok keindahan laut dan dunia luar dengan bantuan Olly dan bercinta dengan manusia biasa walaupun ada penyakit SCID?

Kalau pernah tengok The Hunger Games mesti kenal Amanda ni sebab dia yang berlakon watak Rue tu. Dah besor dah dia. Lakonan dia cantik je sebagai manusia yang sunyi dan sakit. Muka Amanda yang innocent habis tu memang sesuai sangat untuk watak Maddy. Nak explore dunia luar tapi terperangkap di rumah sebab sakit. Happy bila jumpa watak baru dalam hidup. Bila dah dapat sinar kebahagiaan sikit mula lah berani nak minta lagi dan lagi. Manusia kot, mana pernah puas. Nak pulak kalau ada penyuntik semangat cinta yang handsome macam Olly.

Image result for everything everything review

Chemistry between Amanda and Nick is something worth to watch for. Even both are fresh but they deliver something good on screen and that's what get us hooked. Cuma ada certain part yang macam susah betul kita nak terima since we're adults but this is teen movie so layan je lah. 

Stella's touch in her direction is great with magnificient view especially in Hawaii ocean, its just breathtaking. Berbaloi lah risk life semata untuk pergi ke tempat cantik macam tu and hang out dengan hero handsome. It just totally worth it and this movie of course ada plot twist and I can say quite cliche lah. Macam dah boleh agak sebab kita memang nak macam tu pun huk aloh movie teen romance kalau ending buruk memang mintak kena bakar tau. 

Image result for everything everything review

All in all it just great as a teen romance movie. You notice the glitch but you just let it slip anyway because your heart yearns for it :)

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +0.5, 4. Storyline +1, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +1, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +1 = 9.5/10

Wednesday, 17 January 2018

Mana Perginya Rancangan Edukatif di Malaysia?

Tiap hari kalau pergi kerja, lepas start enjin kereta tangan laju je buka radio tekan no 5 - setting untuk radio Fly FM. Sebab setiap pagi ada slot Teka Bersama Gibbo. Gibbo akan bagi situasi & pendengar akan terjemahkan dalam Bahasa Melayu apa perkataan yang Gibbo sebutkan. Walaupun perkataan dia mudah je macam 'chewing gum', 'anchor', 'experiment' and other words he can find to put in that slot but its worth it. Dekat Fly FM je untuk waktu 7.30 pagi sampai 8 pagi dia tak merapu sangat sebab radio lain penuh dengan slot Kak Elo, Mak Jemah, Pakcik Basikal or Kak Jah for Suria? I'm not sure, I pernah terdengar sekali je. Lagi satu slot Do Re Mi dekat Hot fm tapi selalu terlepas yang ni. Waktu petang pulak, dekat Hot fm main teka perkataan guna initial tapi sekarang makin merapu pulak. Daripada tuner terus tekan CD. 

Back then in my childhood days, ada lah beberapa rancangan TV yang edukatif dan bukan lawak sampah semata ataupun drama cinta kitar semula macam sekarang ni. Perasan tak rancangan TV sekarang banyak drama? Kalau ada program realiti pun banyak lawak sampah & game show sampah. Dia buat lawak dia berdekah sendiri. Sedih tengok. Masa lunch haritu ternampak iklan The Amazing Race dah sampai musim ke-30 dah. Rancangan kita?

Antara rancangan edukatif yang pernah ada :

1. Roda Impian - Astro Ria & TV3


Diadaptasikan dari game show Fortune of Wheels, Roda Impian bermula pada tahun 1996 hingga 2009. Hos pertama, Halim Othman adalah hos yang paling famous masa tu sampai keluar tagline 'Saya putar Halimmmm!' Hos kedua, Hani Mohsin dan hos ketiga Kieran. Disebabkan rancangan gameshow ni paling famous, terdapat 23,000 penyertaan di Malaysia. Tak pasti berapa ramai yang jadi jutawan dari rancangan ni sebab ramai jugak yang terkena papan Muflis.

2. Famili Ceria - TV3/NTV7


Rancangan permainan adaptasi dari gameshow Family Feud bermula dari tahun 1996 hingga 2009. Tahun 1996-2004 dihoskan oleh Chef Wan. Lepas dapat kritikan teruk dari penonton, bertukar kepada Hemi Harun dari tahun 2005 hingga 2009. Tagline famous rancangan ni, 'Apa kata survey?!'. Rings the bell? Rancangan Famili Ceria ni memegang rekod episod terbanyak di Malaysia sebanyak 2,500 episod. 

3. Who Wants To Be A Millionaire - NTV7


Tak pasti berapa banyak episod yang disiarkan di Malaysia tapi Dato' Jalaludin Hassan je yang jadi hos. Dia punya intense tu kadang sampai berpeluh. Nak pulak bila dah guna semua talian hayat tapi tak mampu jugak nak jawab. Adaptasi dari gameshow menggunakan nama yang sama dari UK, WWTBAM ditayangkan dari tahun 2000 sehingga tahun 2002. Banyak tagline dari gameshow ni 

'Anda yakin dengan jawapan anda? Muktamad?'
'Anda perlukan talian hayat?'

Tapi yang paling mintak penampar
'Jawapannya ialahhhh.... Kita kembali selepas ini'

4. RM 1,000,000 Money Drop - Astro Ria


Rancangan Money Drop ni adaptasi dari rancangan UK, The Million Pound Drop Live bermula dari tahun 2011 sampai 2012. Sama jugak macam WWTBAM, tayangan tak lama pun tapi konsep yang sama jugak. 

5. Di Mana Joe Jambul


Rancangan kanak-kanak ni famous jugak selain ALONG & Pintar Pintas, yang dihoskan oleh Nurzizi Zulkifli sebagai pengacara awal kemudian digantikan dengan Aril AF. Tak pasti lah dulu sekolah ada hantar wakil ke tak sebab rancangan ni satu kumpulan menjadi wakil sekolah lawan dengan wakil sekolah lain. Punya lah minat game ni sampai set alat tulis nak brand Joe Jambul. Wei jambul dia mahal kot. 

Apart from these 5 gameshow, banyak lagi rancangan seperti Piramid, Silangkata, Kunci Khazanah, Regu, Kuci Kuci Pampers Hey, More Jutaria, Perdana Ria, Troli Monopoli dan banyak lagi kot yang tak perasan. Bolos pun suka tengok jugak sebab tengok kreativiti diorang nak lepas dinding tu. Tagline famous 'Bolos saja dinding ituuuuu'

Sekarang ni mana nak dapat dah rancangan edukatif macam ni. Kalau ada pun semua selebriti yang masuk. Lepastu syok sendiri. Mual tengok. Clever Girl tu wujud tapi sayang lah sebab drama lagi banyak daripada content. Rancangan menyanyi pun banyak sangat sekarang ni padahal industri dah penuh dengan lambakan artis auto-tune. Yang pelakon pulak ramai yang kayu. Sebabtu dah malas tengok TV. Bukan malas tengok, malas ada jugak sebab dah bertahun tak ada TV dekat rumah. Kalau ada pun connect ke laptop layan drama Korea ataupun English series. 

Tak pasti kenapa perubahan trend dari rancangan edukatif kepada rancangan hiburan dekat Malaysia sekarang ni tapi kalau ye pun nak jadikan medium eskapisme kepada rakyat, jangan lah dihapuskan secara menyeluruh. Kasihanilah kami yang menyampah dengan rancangan hiburan sampah di Malaysia ni. 

Drama Review : While You're Sleeping

Image result for while you're sleeping kdrama

Director : Oh Choong-hwan
Cast : Lee Jong-suk, Bae Suzy, Lee Sang-yeob, Jung Hae-in, Ko Sung-hee, Kim Won-hae, Min Sung-wook, Bae Hae-sun, Lee Ki-young, Shin Jae-ha, Hwang Young-hee, Lee Yoo-joon 
Genre : Romance/Fantasy/Thriller/Legal drama
Running Episodes : 16 episodes
Trailer : 


Lepas entah berapa kali kena suggest dengan adik supaya tengok Kdrama ni, finally tergerak hati nak tengok dengan video speed 1.5 dan kadangkala 2, maka dapat lah habis dalam masa 3 hari. Plus I don't like Lee Jong-suk sebab dia jambu sangat blergghh ni drama kedua dia yang best lepas I Hear Your Voice. Drama dia yang lain tak tengok lagi tapi dia ni power jugak lah banyak kdrama dia yang high rating. 

Okay back to WYS review.

Drama yang mengisahkan tentang Nam Hong-Joo (Suzy) dapat mimpi tentang masa depan setiap hari but although she know what will happen tapi tak bermaksud dia mampu halang daripada kejadian tu berlaku. Not until she met Prosecutor Jung Jae Chan (Lee Jong-suk) and Woo Tak (Jung Hae-in). Mysteriously three of them having same dream on every tragedy happened in that town but each person have different cause and effect. Since then, they became closer and solve cases together. Dalam setiap kes yang diorang selesaikan, mesti ada Lawyer Lee Yeo Bum (Lee Sang-yeob) sebagai watak jahat dalam WYS.  

Related image

Tak ada expectation apa pun untuk drama ni walaupun rating tinggi. Saja nak tengok storyline dia macam mana. Nak pulak bila heroin dia Suzy but my oh my Suzy berlakon bagus pulak dalam ni. Macam tak percaya pulak tu Suzy. Great thing for her cumanya chemistry dia dengan Jong-suk untuk episod awal memang cantik tapi makin lama makin hambar. But Hong-joo, Jae-Chan & Woo Tak's friendship yang buat drama ni cantik sebenarnya. Friendship and family bonding tu memang ikatan cantik drama WYS & that's why bila tengok movie ni beremosi teruk. Tak payah tanya lah berapa kali menangis. Nak pulak scene yang daun merah datang tu. 

Drama WYS ni semua tragedi tu saling berkait antara satu sama lain so tak sakit lah kepala nak fikir banyak watak walaupun kes dia agak heavy. Tapi sakit kepala jugak sebenarnya fikir pasal mimpi tu. Bermula dari Hong-joo kemudian kepada Jae-chan lepastu Woo-Tak but then bila memasing jumpa dead end tiba-tiba ada karakter baru. Masa awal drama Jae-chan dengan Hong-joo ada bincang pasal kejadian mimpi ni. Kalau mimpi Hong-joo tak boleh diubah tapi Jae-chan berjaya ubah so nature akan berubah. Tapi dengan datangnya mimpi Woo-tak, nature boleh berubah lagi tapi bila karakter baru dengan mimpi sama, nature seems take toll on him? Dia kata itu pilihan dia untuk hidup dengan cara tu tapi dia tak sedar pun bila benda tu terjadi dekat dia. Still tak faham mimpi tu still ada ataupun tak lepas watak jahat kena tangkap. Ada part diorang boleh nampak dalam mimpi, ada part diorang clueless. Pening sebenarnya genre fiction ni. Diorang sorokkan kelemahan tu dengan nama fiksyen. Sebab tu tak suka. Dah habis tengok pun dok fikir lagi itu ini. Haihhhh


Pasal mimpi tu satu hal, pasal Woo Tak pun satu hal jugak. Kenapa dia kena buang dari polis sebab buta warna tapi performance dia sebagai polis bagus je. Yang buat berkerut kepala dia pilih jadi lawyer. Ha'ah ye lah padahal sama level je dua profession tu. Takkan setiap kali jumpa bahan bukti dia nak kena bergantung kepada assistant dia? 

Although tragedi tu best tapi tak rasa saspen pun sebab dah tahu dah nanti ada yang tolong. Debar tu tak ada pun sebab ni drama fiksyen kot. Kau cuma boleh layan je. Unlike Defendant, dia punya saspen tu fuhhhh menyengat betul. Bila tersepit tu betul-betul kau berdoa depan skrin tu supaya cerita jadi cantik ataupun jadi yang macam kau nak.

Apart from all that, visual is great, from winter to summer semuanya cantik. Nak pulak dekat laut tu haihhhh cantik betul. Audio pun best nak pulak ada lagu When Night Falls nyanyian Eddy Kim dengan lagu Its Night - Punch. 

Image result for while you're sleeping kdrama

All in all WYS is a great drama when it comes to family bonding and friendship. Walaupun apa yang terjadi, relationship ni yang akan kekal sampai bila-bila. And yes, of course bukan keadaan yang membentuk kehidupan kita tapi pilihan apa yang kita ambil untuk bentuk kehidupan kita jadi yang terbaik.

Image result for while you're sleeping review

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +0.7, 4. Storyline +0.5, 5. Casting +1, 6. Genre +0.6, 7. Themes +1, 8. Editing +1, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +1 = 8.8/10

Monday, 15 January 2018

Bloglist Baru Blog FarhannaJafri 2018

Hai guys, sorry lambat update untuk segmen bloglist 'Pencarian Bloglist 2018 Blog FarhannaJafri' minggu lepas.


Terima kasih kepada yang sudi join segmen ni & terima kasih untuk yang bagi komen & cadangan kepada blog ni. Seperti yang dijanjikan, semua yang menyertai akan dimasukkan ke dalam bloglist. You guys boleh check dekat bahagian sidebar blog ni. Kalau tak ada, bagitahu ye :)


& special appreciation to Miss Banu Story & Cik Yan since bagi komen tentang movie review. Insya-allah akan ditambah usaha buat movie review. Movie Hindustan tahun ni tak berapa memberansangkan. Kita tunggu tahun ni macam mana pergi dia :)

Komen dari Miss Banu Story
Komen dari Cik Yan

Komen dari Miss Mulan

Kepada Miss Banu, Cik Yan dengan Miss Mulan nanti hantar details ye dekat email farhannajafri@gmail.com, nak bagi hadiah. Sama jugak dengan Fatin, nak nyanyi tapi suara macam itik so kalau bagi hadiah aci dak? :P


Terima kasih sekali lagi untuk yang join, kepada yang baru jadi followers dekat blog ni, selamat datang. Akan datang, ada rezeki lebih, kita bagi hadiah dekat yang rajin komen pulak okay? :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...