Movie Review : Jumanji Welcome To The Jungle

By farhanna jafri - 18:50

Image result for jumanji poster 2017

Director : Jake Kasdan
Cast : Dwayne Johnson, Karen Gillan, Kevin Hart, Jack Black, Rhys Darby, Nick Jonas
Genre : Fiction/Adventure/Action/Comedy
Trailer : 


Jumanji starts back in 1996 when a father took morning jog at beach found Jumanji board game and brought it home for his son, but he ignored it since board game is not cool anymore but later that night the sounds of Jumanji made him open the game and he disappeared into Jumanji world. For 20 years he hasn't come back and his house turns into Freaky House. Tahun 2016, Spencer, Fridge, Martha & Bethany masuk dalam kelas tahanan & found Jumanji board game. Just like previous character, they're suck into the game but according to the avatar they chose earlier. First half of the movie diorang still figure out character yang diorang pilih & mencari bahagian peta yang hilang disamping selesaikan misi untuk hilangkan sumpahan dunia Jumanji.

Related image

First half memang hillarious sebab masing-masing nak adapt dengan avatar yang diorang pilih. Spencer budak nerd berubah watak kepada Dr. Bravestone paling sado & bersemangat waja tanpa kelemahan langsung. Martha gadis nerd macam Spencer bertukar kepada watak Ruby Roundhouse yang hot and superb in martial arts. But credit goes to Jack Black sebab dari watak Bethany gadis hot di sekolah bertukar jadi professor berbadan besar. Dari perempuan jadi lelaki so banyak jugak benda dia explore. Nak pulak bila ada Kevin Hart sebagai zoologist & pembantu kepada Dr Bravestone and have lots of weaknesses while in real life dia kuat, tinggi & stamina tinggi. Comedy scenes dalam movie ni memang lawak cuma ada several parts tu cuma adults je faham macam scene Dr Shelly Oberon jumpa Alex for the first time.  

Scond half of Jumanji gets interesting bila Nick Jonas muncul sebagai watak Alex Seaplane, pilot kapalterbang di Jumanji. Alex tolong diorang berempat berlindung dari kumpulan jahat dalam movie ni and pergi ke level seterusnya. Walaupun Nick Jonas masuk dalam movie ni agak lambat tapi dia punya handsome campur dengan dia punya acting skill memang perfect. 

Image result for jumanji

Tak sure Jumanji Welcome To The Jungle ni sequel kepada Jumanji tahun 1995 ataupun reboot. Nak kata reboot, movie ni start tahun 1996. Nak kata sequel, there's no clue or hint about previous movie. But reboot or sequel this movie is worth to watch. Perfect comedy, twist, surprises and action scenes. Berapa kali entah menjerit dalam hall tu nasib pop corn dah separuh. I love it when Jake Kasdan keep real character combined with fictional character in one body. Even though Dr. Bravestone is strong and have no weaknesses at all tapi Spencer in real life penakut even dengan tupai pun dia boleh melompat, bila datang Jumanji masuk dalam badan Bravestone pun dia tak mampu nak hilangkan takut tu so the logic is there. Same with other characters.

Part bunyi drum yang diorang dengar out of nowhere tu sama macam dalam movie Hunger Games, bila dengar bunyi drum tu rasa makin saspen, no clue or hint given. Setiap masa kena berjaga-jaga. Bezanya dengan Hunger Games, nyawa diorang ada 1 je. Kalau mati, memang eliminate terus tapi dalam Jumanji ada 3 nyawa memang basic standard untuk mana-mana games. Cuma tak tahu apa yang jadi kalau habis 3 nyawa tu. Mati in real life sekali ataupun cuma dalam tu je. Well no one dare enough to experiment that.

Image result for jumanji poster 2017

Tbh I dah tak ingat the original movie of Jumanji macam mana so tak boleh nak compare but all I can say this movie is worth to watch sebab visual dia memang cantik. Tapi disappoint jugak lah sebab hutan Jumanji tu scary dah macam Amazon dah. Semua binatang agresif kemain, kerja nak makan orang je. Memang tak jumpa pun binatang yang jinak atau bantu diorang feel calm dekat situ. Kalau masuk Jumanji tu rasa nak keluar cepat2 je so tak tahu ada sequel ke tak sebab tak ada hint langsung pun for second installment. If you guys haven't watch it yet and need some entertainment, this movie have to be your pick! 

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +1, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +0.5, 9. Social Message +0.5, 10. Personal Thought +1 = 9/10

  • Share:

You Might Also Like

3 comments

  1. I love this movie and so far, filem ni takde mengecewakan.. haha

    ReplyDelete
  2. dah tgk smlm! best gila.. penat gelak.. tmbh2 part kencing tu..lol
    the rock pandai gila bawak watak..apa pon boleh dia!

    ReplyDelete

Terima kasih sudi komen :)